Briose de post cu coacaze negre

 

Ieri, pe cand scriam de zor la reteta asta, calculand gramaje si visand la imortalizarea rezultatului final in “adierea” blanda a soarelui 😀 , am realizat ca exact de asta duceam lipsa pe blog, de o reteta grozava de briose vegane cu fructe. Mai exact, de niste briose de post cu coacaze negre!

Eu acum am folosit coacaze congelate, pe care le-am lasat cam mult la dezghetat (asta ca sa nu zic ca am uitat de ele 😛 ) dar care, odata amestecate in compozitie, au transformat umilul aluat intr-unul minunat, cu o nuanta vie de mov!

Am facut doua portii de briose, una dupa alta, atat de bune au iesit!!!! :))

 

Ingrediente pentru 12 briose:

Pentru aluatul de briose:
  • 225 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • un praf de sare
  • 100 g nuci caju sau migdale
  • 125 g zahar brun
  • 100 ml ulei (de floarea soarelui)
  • 180 ml lapte vegetal (soia, migdale sau orez)
  • 200 g coacaze negre, proaspete sau congelate
Pentru ornat:
  • 50 g coacaze negre
  • 50 g zahar pudra

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se aseaza hartiute de hartie in forma speciala pentru briose.

Pentru aluat, se pune laptele impreuna cu zaharul si uleiul intr-un bol si se amesteca bine cu mixerul. Separat, se amesteca faina cu praful de copt si sarea (cat luati cu 3 degete) si se incorporeaza in compozitia umeda. Se amesteca scurt, cateva secunde, pana cand aluatul se omogenizeaza. Se adauga nucile caju macinate (daca le prajiti putin (1-2 minute) inainte de a le macina, intr-o tigaie fara grasime, sau la cuptor pentru cca. 8 minute, ar fi si mai si 😀 ). La sfarsit, se adauga coacazele negre si se amesteca usor, cu o spatula. Fructele ce se vor sparge impreuna cu sucul pe care-l lasa (sa nu fie mai mult de 4, 5  linguri, totusi…) vor face aluatul extrem de apetisant!

Se umplu formele de briose cu aluat si se pun la copt pentru 25 de minute, maxim 30 de minute. Cand sunt gata, se lasa sa se raceasca in forme, apoi se scot cu grija si se orneaza cu coacaze negre si zahar pudra:

Delicioase!!!!

Sectiune care abunda in fructe!!! :))

Sfat: puteti folosi zahar alb in loc de zahar brun si afine in loc de coacaze negre. Congelate sau proaspete.




Muffins cu ness si glazura de cafea

Dragilor, am facut ieri seara aceste muffins cu ness si glazura de cafea fiindca aveam mare nevoie de un boost de energie (energie pura, fara vitamine 😀 )…dar si pentru ca nu v-am mai dat niciun semn de viata de doua saptamani…

Nu vreau sa va povestesc prea multe despre ce fac eu atunci cand nu postez sau nu gatesc si nu ma simt prea bine, pentru ca imi place ca blogul meu sa ramana senin si aducator de bucurie, dar nu pot sa nu  va marturisesc ca de la inceputul anului nu ma gandesc decat la momentul ala in care o sa pot din nou fugi…sau pedala…sau cobori scari mici si mari, fara sa ma tin de balustrada… Problema mea cu spatele a devenit “apasatoare”, haha, fapt pentru care inspiratia si pofta mea de gatit, altadata de nestavilit, au atins acum cote minime. Ei, nu-i bai, trecem noi si peste asta (chiar, e careva dintre voi reumatolog sau vreun doctor ce repara coloana?! 😛 )

Plimbati-va si pentru mine, prieteni dragi, si bucurati-va de fiecare pas pe care-l faceti, de fiecare leganare (eu nu ma mai pot da pe balansoar) si de fiecare clipa petrecuta afara!!!

V-am intristat, asa e?! :))) Las’ ca in cateva zile vine ziua mea si-atunci vom sarbatori cum se cuvine!!!!! Va imbratisez cu drag pe toti si va las clipul asta, care pe mine ma umple de bucurie!!!

Pentru voi, prieteni!!! <3

 

Ingrediente:

Pentru muffins:

– 3 lingurite cafea solubila, instant (ness)

– 2 lingurite apa fierbinte

– 180 g unt

– 180 g zahar brun

– 3 oua

– 170 g faina

– un praf de sare

– 1 lingurita rasa praf de copt

– 1 lingurita bicarbonat

 

Pentru glazura de cafea:

– 70 g unt (80% grasime)

– 50 g zahar pudra

– 3 lingurite cafea solubila, instant (ness)

– 2 lingurite apa fierbinte

 

!!! Sfat: daca nu vreti sa folositi ness, puteti folosi aceeasi cantitate de cafea, foarte, foarte tare (valabil si pentru muffins, si pentru glazura).

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu forme de hartie o forma de muffins cu 12 “cupe”. Eu am folosit de data asta niste forme din aluminiu, de unica folosinta, pe care le-am pastrat pentru o portie de lava cake 😀 (le fac si pe alea cat de curand, sper…). Nu mi-au iesit decat 8 bucati, dat fiind faptul ca sunt mai mari. Sunt ideale daca nu aveti forma de muffins, fiindca nu se deformeaza la copt si le puteti aseza fara probleme pe tava mare de aragaz (intra si mai multe in felul asta).

Pentru muffins, se dizolva ness-ul in apa fierbinte; se lasa deoparte.

Se bate untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul brun (puteti folosi si alb) cateva secunde bune, dupa care se adauga ness-ul dizolvat si ouale (plus praful de sare). Intr-un bol separat, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul. Se cern deasupra compozitiei cu cafea si se amesteca scurt, pana la omogenizare. Aluatul rezultat se toarna in formele pregatite; se niveleaza usor suprafata cu dosul unei linguri. Muffins-urile se coc cca. 18 minute sau pana cand trec de testul scobitorii. Nu le lasati mai mult de-atat pentru ca se vor usca! Se lasa apoi la racit in forme.

Pentru glazura de cafea, se dizolva ness-ul in apa fierbinte si se lasa putin sa se racoreasca. Se bate bine untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul pudra si se adauga “crema” de ness. Se amesteca foarte bine, dupa care se glazureaza muffins-urile racite.

Asa arata gata coapte:

Noi le-am savurat langa o ceasca de cafea! 😀

 

Pentru Bogdi, insa, si pentru mami a mea, care nu iubeste cafeaua (nu stiu cum e posibil asa ceva 😀 ), am pus deoparte cateva neglazurate:

Si-am prins si-o mica sectiune! :))

Mi-au placut tare mult!!!

Iar aici aveti o alta varianta de briose cu cafea, la fel de savuroasa. Spor si pofta!!!




Muffins de post cu unt de arahide

 

Aceste muffins de post cu unt de arahide nu vor fi doar pe placul iubitorilor de unt de arahide, cum e Bogdi meu drag 😀 , ci si al celor care nu stiu inca…daca sa il deteste sau sa-l iubeasca 😛

Untul de arahide, dupa coacere, e foarte putin prezent, gustul muffins-urilor imprumutand un “ceva” special, o aroma de alune coapte si caramel, ceva nedeslusit, dar incredibil de gustos!!!

Aici: Muffins cu unt de arahide veti gasi o alta varianta, la fel de delicioasa si non-vegana :))

 

Ingrediente pentru 12 bucati:

– 180 g zahar (brun)

– 55 g ulei de cocos (presat la rece) sau ulei vegetal

– 125 g unt de arahide cremos

– 130 ml lapte de soia cu vanilie sau de migdale

– 220 g faina

– un praf de sare

– 1/2 lingurita pudra de scortisoara

– 1 lingurita bicarbonat

– 1 lingurita praf de copt

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartiute de hartie o forma de muffins.

Intr-un bol mai mare, se bate, cu ajutorul mixerului, ulei de cocos moale, tinut la temperatura camerei (il puteti “dezmorti” putin la microunde daca vreti) cu zaharul, untul de arahide si laptele de soia sau migdale. Adaugate pe rand, nu deodata 🙂

Intr-un bol mai mic, se amesteca impreuna faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, praful de sare (cat luati cu trei degete) si scortisoara.

Amestecul uscat se cerne deasupra bolului mare si se amesteca bine cu o spatula sau lingura de lemn. Nu se insista cu amestecatul! Aluatul obtinut se toarna in formele pregatite (cate o lingura plina in fiecare forma). Nu se niveleaza! Se da la copt, in cuptorul incins, pentru cca. 25 de minute sau pana cand aluatul trece de testul scobitorii. Veti obtine niste muffins cu crusta crocanta si interior umed si sfaramicios, absolut delicioase!!!!

Nu va ingrijorati daca vedeti ca n-au crescut prea mult, pentru ca asa trebuie sa fie 🙂

Se lasa la racit in forme cca. 10 minute, dupa care se pot scoate:

Au o culoare minunata si miros incredibil!!! 😛

Hartia se dezlipeste foarte usor, muffins-urile pastrandu-si intacta forma:

Sectiunea e de vis!!! 😀

Pentru un aer mai special, mai festiv, le puteti aseza in hartiute colorate:

Vor arata extrem de bine si vor fi cu-o si mai mare pofta savurate!!! 😀




Briose cu inimioara decupata

 

Dragi mamici, bunici, sotii, iubite, fete dulci 😀 , va daruiesc, cu cateva zile inainte de ziua femeilor care se apropie repejor, un cadou dulce, incarcat de emotie si recunostinta, niste briose cu inimioara decupata, gingase si frumoase ca voi!!! Sa fiti sanatoase (pe mine inca ma doare rau spatele), s-aveti parte de alintari si de iubirea celor dragi! V-as fi adus cu mare drag si-un ghiocel, asa cum fac in fiecare primavara, dar mi i-a cules Bogdi pe toti acum cateva zile 😀 Iubirea lui mami!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de briose:

– 160 g zahar

– 170 g unt

– 3 oua, batute

– 180 g faina

– 1 lingurita praf de copt

– 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

 

Pentru crema:

– 200 g mascarpone

– 25 g zahar pudra

– cateva picaturi de colorant alimentar rosu

 

In plus:

– zahar pudra, pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se aseaza hartiute de hartie in forma speciala de briose.

Se bat intr-un bol inalt untul moale, scos din timp din frigider, cu zaharul. Nu mult, doar cat sa-si schimbe un pic culoarea (2 minute). Se adauga apoi ouale batute separat, ca pentru omleta, si amestecul de faina+praf de copt+bicarbonat (daca reusiti sa le si cerneti inainte, cu-atat mai bine 🙂 ). Nu exagerati cu amestecatul! Cand vedeti ca aluatul e omogen, turnati-l in forme.

Briosele se coc cca. 18-20 de minute sau pana cand trec de proba scobitorii:

Se lasa sa se racoreasca bine in forme, dupa care se pot scoate pe un gratar de bucatarie, sa se raceasca complet:

In acest timp, se prepara crema: se bate cateva secunde branza mascarpone cu mixerul la viteza mare. Se adauga zaharul pudra si se bate inca putin, dar la viteza cea mai mica (pentru ca zaharului pudra-i place tare mult sa zboare 😀 ). La sfarsit, se adauga colorantul alimentar si se amesteca totul foarte bine. Eu nu am pus foarte mult, fiindca am vrut sa obtin o nuanta pala de roz, dar voi puteti sa puneti mai mult.

In continuare, se taie capacelele brioselor cu un cutit zimtat:

Se decupeaza apoi in mijlocul fiecarui capacel o forma inimioara:

Suprafetele brioselor se ung cu crema. Eu am mai lasat cateva linguri deoparte, pentru ca le-am testat si intr-o alta varianta. Detalii mai jos 😛

Capacele brioselor se pudreaza cu zahar praf si apoi se aseaza inapoi pe briose, apasand putin:

 

Briose inimioara, pentru voi!!!! <3

 

Iar aici e versiunea “briose inimioara umplute”, ce mi s-a parut la fel de apetisanta. Am umplut “inimioarele”, dupa cum bine v-ati dat seama :))

Alegeti varianta care va place mai mult! Vor fi la fel de delicioase 🙂




Briose de turta dulce cu ciocolata

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata

 

De doua zile, de cand ma simt putin mai bine, tot rasfoiesc retete pentru Sfantul Nicolae si sarbatorile ce stau sa vina. Si, desi voiam sa va aduc o reteta de turta dulce ca pe vremuri, mi-am zis ca mai bine va aduc niste briose de turta dulce cu ciocolata, atat de pufoase si-aromate incat veti atrage toti copiii de pe strada 😀

Turta dulce, ca sa iasa buna, trebuie sa stea, sa se odihneasca, macar o zi…macar vreo 5, 6 ore…timp pe care eu nu il aveam. Asa ca am ales briosele astea rapide, care ne-au cucerit pe toti! Da, am gustat si eu un coltisor, ca se-auzeau prea multe exclamatii de placere :))

 

Ingrediente pentru 12 portii:
Pentru aluatul de briose:
  • 160 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • un praf de sare
  • 10-15 g ghimbir zaharisit sau 1 lingurita ghimbir proaspat, ras
  • 180 g zahar brun
  • 75 g ulei de cocos (presat la rece) sau ulei vegetal
  • 2 oua mici
  • 175 ml lapte batut
  • 50 g ciocolata neagra
  • 50 g ciocolata cu lapte
Pentru glazura:
  • 50 g zahar pudra
  • 4, 5 lingurite suc de mandarine, proaspat stors sau apa

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma de briose cu hartii speciale sau cu putin ulei si faina. Aveti grija la tava, sa fie adanca, nu ca tavile care au aparut mai nou si care se preteaza mai mult la mini cheesecake-uri sau alte prajiturele. Tocati in bucatele mici ciocolata si ghimbirul cristalizat, daca folositi. Daca nu gasiti ghimbir sau nu va place, nu-l puneti! 🙂

Intr-un bol mic, amestecati faina, cacaua, scortisoara, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si ghimbirul tocat marunt sau ras pe razatoarea mica, daca e proaspat.

Intr-un alt bol, mai incapator, bateti zaharul cu uleiul de cocos, “inmuiat” un pic la microunde sau la foc mic (se poate si topi, nu e nicio problema) sau uleiul vegetal. Adaugati ouale si amestecati cateva secunde cu mixerul. Cerneti deasupra bolului jumatate din amestecul de faina (bucatelele de ghimbir pot ramane in sita, le adaugati la sfarsit), apoi jumatate din cantitatea de lapte batut. Amestecati bine apoi adaugati restul de faina si lapte batut. Nu insistati cu amestecatul! La sfarsit, adaugati ciocolata tocata in bucatele mici si amestecati din nou.

Puneti cate o lingura plina de aluat in fiecare forma, fara sa nivelati. Coaceti briosele cca. 25-27 de minute sau pana cand o scobitoare, pe care o infigeti in aluat, iese curata. Incercati din nou daca scobitoarea intra intr-o bulina de ciocolata 😀

Briosele se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se deztelenesc cu grija marginile si se aseaza pe platoul de servit.

Pentru glazura, se amesteca zaharul pudra cu sucul proaspat stors de mandarine (sau portocale), ori cu apa. Se pune glazura, cat mai neglijent 😛 , deasupra brioselor si se mai asteapta putin pana cand se intareste. Asta, daca puteti!!!! :))

Au iesit fenomenale!!!

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_01

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_02

 

Daca nu vreti sa faceti glazura, pudrati-le cu putin zahar praf, vor arata ca ninse 🙂

…si nu bagati in seama pozele la bec 😀 , va rog!!!! Briosele sunt extraordinare!!!

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_03

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_04




Muffins cu mere si fulgi de ovaz

Dragilor, daca aveti pofta de ceva bun, care sa se faca si usor si rapid, pregatiti aceste muffins cu mere si fulgi de ovaz, gustoase tare si aromate!!! Le puteti savura asa cum sunt sau le puteti “unge” cu o glazura din crema de branza. Poate si cu putina frisca indulcita, cum vreti! Puneti cate o lingura de crema, sa fie plina 😀 , in mijlocul brioselor si presarati multa, multa scortisoara!!!! Puteti sa turnati un pic de miere deasupra, daca nu va atrage toata treaba asta cu frisca, branza…si scortisoara in exces 😛

 

Ingrediente pentru 12 bucati:

Pentru muffins:
  • 1 mar mare (230-250 g)
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 2 oua mici
  • 80 g zahar (brun)
  • 100 ml ulei
  • 175 ml lapte gras
  • 75 g fulgi de ovaz
  • 125 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 lingurita scortisoara (pudra)
  • 100 g stafide (optional)
Pentru glazura din crema de branza:
  • 150 g branza proaspata de vaca cu smantana sau mascarpone (ori Philadelphia)
  • 50 g zahar pudra vanilat
  • 50 g unt

 

Prima tura de briose, fara crema de branza si scortisoara dar la fel de apetisanta!!! 😛

muffins-cu-mere-si-fulgi-de-ovaz

 

Mod de preparare:

Daca folositi stafide, puneti-le la inmuiat in putina apa calduta. Pana pregatiti aluatul, au timp destul sa se inmoaie. Apoi, porniti cuptorul si setati-l la 180 grade C (foc potrivit). Ungeti forma de muffins cu putin unt; asezati hartiutele speciale (daca nu aveti hartiute, tapetati-le cu faina sau nuci macinate).

Spalati marul si decojiti-l. Taiati-l in bucatele; turnati zeama de lamaie peste ele si amestecati bine. Lasati deoparte.

Bateti ouale (cu mixerul) cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) pana se spumeaza usor. Adaugati zaharul si bateti in continuare, cca. 1-2 minute. Turnati uleiul si laptele si amestecati bine. La final, adaugati bucatelele de mar. Separat, amestecati ingredientele uscate: faina+praf de copt+fulgi de ovaz+scortisoara. Inglobati-le in compozitia  lichida, cu oua si mere, si amestecati doar pana cand vedeti ca s-au incorporat, nu exagerati! Adaugati stafidele, bine scurse de apa, si repartizati aluatul obtinut in forme. Coaceti muffinsurile cca. 25 de minute.

Se lasa la racit in forme, dupa care se pot presara cu scortisoara sau se pot acoperi cu glazura din crema de branza, pe care o faceti in felul urmator: amestecati crema de branza cu untul moale, scos din timp din frigider, si cu zaharul pudra. Bateti crema cu mixerul cateva secunde sau folositi mixerul de mana vertical, daca vreti sa obtineti o crema mai fina.

Sunt foarte gustoase si simple dar cu crema de branza sunt muuult mai bune!!!

 

Briosele pot iesi mai deschise sau mai inchise la culoare, cum au iesit aici, in pozele vechi…depinde doar de tipul fulgilor de ovaz folositi, care poti fi mai fini sau mai putin fini. Desigur, pentru “pata de cuoare” e responsabil si zaharul 🙂 La prima tura am folosit zahar brun iar mai apoi zahar alb.

S-aveti pofta, orice varianta ati alege!!!

muffins-cu-mere-si-fulgi-de-ovaz_01

muffins-cu-mere-si-fulgi-de-ovaz_02

muffins-cu-mere-si-fulgi-de-ovaz_03

Reteta perfecta de toamna 😛

Pentru voi, cu drag!!!

muffins-cu-mere-si-fulgi-de-ovaz_04




Cupcakes cu lamaie si iaurt

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt

Ce e un cupcake, poate va intrebati?! Pai, va spun eu cu mare drag 🙂 Este un mini tort, o prajiturica pufoasa, ce poate fi coapta in forma speciala pentru muffins sau in alte forme individuale, mai mici. Totusi, nu forma e cea care deosebeste atat de mult un cupcake de un muffins, ci textura lui, textura care este mult mai fina si mai usoara decat cea a unui muffin, care de obicei e mai dens. Ceea ce scoate in evidenta un cupcake e, fara indoiala, glazura: de unt, ciocolata, frisca, de care vreti voi 😀 Eu astazi am copt o tava mare de cupcakes cu lamaie si iaurt, pe care le-am glazurat cu sos de ciocolata alba. Au fost incredibil de aromate datorita super esentelor de la Coseli. Am folosit si esenta de lamaie dar si un pic de esenta de portocale, care le-au imprumutat micilor mele prajiturele un gust exotic si nemaipomenit de bun. Nu cred ca mai are rost sa va povestesc cat de repede s-a golit “tava” dupa ce s-a intors Bogdi de la scoala cu Matias, his mate 😛 M-au “ajutat” rapid sa le glazurez si-au tabarat pe ele, asa ca conceptul Coseli “Prajituri pentru ai tai, facute cu ai tai” a fost din nou atins :)))

 

Ingrediente:

Pentru cupcakes:

– 120 g unt

– 150 g zahar

– 2 pliculete zahar vanilinat Coseli (16 g)

– 2 oua mari

– 125 g iaurt (grecesc)

– zeama de la o jumatate de lamaie

– 1 lingurita super esenta de lamaie Coseli

– 175 g faina

– 2 lingurite praf de copt Coseli

– un varf de cutit bicarbonat

 

Pentru glazura:

– 100 g ciocolata alba

– 35 ml smantana pentru frisca

– 1/2 lingurita super esenta de portocale Coseli

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de muffins cu hartiute speciale sau cu forme mici de silicon, cum am avut eu.

Pentru aluatul de cupcakes, se bate untul, scos din timp din frigider, intr-un bol inalt, cu zaharul tos+vanilinat. Se adauga, pe rand, cele doua oua, amestecand bine dupa fiecare. Se toarna zeama de lamaie, proaspat stoarsa (puteti sa puneti si o lingura de coaja de lamaie rasa, daca aveti lamai frumoase), esenta de lamaie si iaurtul; se amesteca totul foarte bine.

Separat, intr-un bol mai mic, se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul si un praf de sare (cat luati cu trei degete). Se cerne amestecul uscat peste compozitia cu oua si se amesteca bine (fara a exagera insa). Aluatul rezultat se pune cu lingura in forme (mie mi-au intrat 2 linguri mari in fiecare forma); aluatul nu se niveleaza, se lasa sa pice din lingura.

Prajiturelele se coc cca. 25 de minute in cuptorul bine incins. Se lasa apoi sa se raceasca.

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt_01

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt_02

 

Priviti cat de pufoase si frumoase au iesit!!!! 😛

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt_03

 

Pentru glazura, se rupe ciocolata alba in bucatele si se pune la topit impreuna cu frisca lichida (neindulcita). Nu se lasa sa se infierbante prea tare!!! Se amesteca energic si se lasa la racit. Se adauga apoi esenta de portocale si se amesteca din nou foarte bine.

Au fost delicioase!!!!

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt_04

 




Mini omlete cu Chorizo

Diminetile din timpul saptamanii sunt pline de energie (daca m-ati vedea cum fug in si din bucatarie 😀 ), si asta nu neaparat din cauza cestii mari de cafea pe care o beau de indata ce imi deschid ochii, ci pentru ca mereu vreau sa-l surprind pe Bogdi cu ceva bun, cand se intoarce de la scoala. De fiecare data reusesc insa acum, cu aceste mini omlete cu chorizo, pot sa spun ca l-am dat gata!!! 😀

L-am provocat, mai mult in gluma, la un spicy challenge si m-a batut detasat :))) …da, am uitat sa va spun ca micile omlete sunt “cam” picante!!!

Sunt incredibil de gustoase si la cat de usor se fac, sunt absolut sigura ca le veti face foarte des!!! :))

 

Ingrediente:

  • 180 g carnati chorizo (sau alti carnati picanti)
  • 8 oua mari
  • 1 lingura smantana
  • 1/2 ardei gras rosu (mare)
  • 1/2 ardei gras galben (mare)
  • 2 fire ceapa verde (subtiri) sau 1 ceapa mica uscata
  • 1 lingura pasta de ardei cu rosii (optional)
  • 8-10 rosii cherry sau 1 rosie mare
  • sare, piper

 

In 15 minute masa e gata! 🙂

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se taie chorizo in felii potrivite si apoi in bucatele:

Se incinge o tigaie incapatoare cu putin ulei ( 1 lingura); se pun bucatile de chorizo si se prajesc, la foc potrivit, cca. 2-3 minute. Se toaca ceapa si ardeii in timpul acesta si se adauga in tigaie. Se calesc impreuna inca vreo 2-3 minute, dupa care se adauga pasta de ardei si rosiile cherry, tocate marunt. Se amesteca de cateva ori si se lasa sa se racoreasca in tigaie:

Se ung bine cu ulei formele de muffins; se adauga cate o lingura plina de compozitie in fiecare forma. Ouale se bat cu sare, piper si lingura de smantana. Se toarna apoi cu grija in fiecare forma, peste compozitia de chorizo (cat sa o cuprinda):

Mini omletele se coc cca. 15-16 minute in cuptorul incins:

Cand sunt in cuptor, sunt ca niste muffins, bombate bine 😛 ,  dar cand se scot, se mai lasa, deci nu va ingrijorati! Sunt nemaipomenite!!!

Noi le-am mancat calde, dar sunt foarte bune si reci:

 

V-am pastrat si voua, cu greeeeu, doua bucati 😛




Briose rasturnate cu ananas

Briose rasturnate cu ananas, asta am facut eu ieri. Sau alaltaieri, nu mai stiu 😀 Cert e ca am avut succes cu ele, ceea ce e cel mai important!!!

Am obtinut 12 prajiturele delicioase, fara prea mare efort.

Nu-i rau! Nu-i rau deloc :))

 

Ingrediente pentru 12 bucati:

  • o conserva compot de ananas felii (580 g)
  • 12 visine fara samburi, proaspete sau din compot
  • 1, 2 linguri fulgi de nuca de cocos, pentru ornat
Pentru briose:
  • 3 oua
  • un praf de sare
  • 80 g zahar
  • 60 g unt
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 100 ml suc de ananas (din conserva)
  • 150 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat (rasa)
  • 50 g fulgi de nuca de cocos
Pentru sosul caramel:
  • 80 g zahar brun sau melasa
  • 25 g unt

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se scot rondelele de ananas din conserva, cu grija; se pastreaza sucul. Nu stiu daca fiecare conserva de ananas are exact 12 bucati, cum am nimerit eu, dar atat ar trebui sa aveti la final 😛

Se prepara sosul caramel, punand zaharul brun impreuna cu untul la foc mic, pana se topeste zaharul (cca. 1 minut). Se amesteca intruna in tot acest timp, iar cand e gata se pune in formele de muffins (cate o lingura in fiecare adancitura). Aveti grija ca se intareste repede, asa ca turnati-l rapid!

Inelele de ananas sunt un pic prea mari pentru formele de muffins, asa ca va trebui sa taiati putin din ele. Nu va stresati, isi refac forma cu usurinta 🙂

Se aseaza apoi inelele de ananas in formele de muffins si se apasa usor, sa acopere bine baza:

In mijlocul feliilor se pun visinele, bine scurse:

 

Se pregateste aluatul de briose: se bat ouale cu zaharul si praful de sare (cat luati cu trei degete) timp de 2-3 minute. Se topeste untul si se adauga impreuna cu smantana dulce si 100 ml suc de ananas (sucul care ramane va fi folosit la insiroparea brioselor). Se amesteca faina cu bicarbonatul si se cern deasupra compozitiei lichide. Se amesteca scurt. Se inglobeaza nuca de cocos. Compozitia rezultata se toarna in formele pregatite:

Briosele se coc cca. 18 minute:

La mine au crescut ca nebunele, asa ca a trebuit sa le tai motul ala delicios (si-obraznic 😀 ).

Se lasa briosele sa se racoreasca in forme cca. 5-6 minute, dupa care se insiropeaza cu sucul de ananas ramas. Se trece apoi cu cutitul pe marginile formelor, pentru a dezlipi orice urma de blat, se aseaza un platou deasupra formei (le luati pe rand 😛 ) si se rastoarna brusc. Mie nu mi-au facut probleme, au iesit frumos afara:

Dupa cum vedeti, visinele din compot se cam “topesc” la coacere, dar n-am mai avut deloc in congelator, asa ca fost bine si-asa :))  Daca as fi avut cirese maraschino, cu codita, le-as fi pus in mijlocul inelelor de ananas… eh, nu-i bai, pe data viitoare!!!

Se pot manca si calde, dar sunt mult mai bune dupa ce se racesc complet. Ba chiar dupa ce stau vreo ora, doua la frigider.

Ca sa-i impresionez pe Bogdi si pe Cipi, le-am asezat, festiv, pe un platou cu picior:

A fost o idee geniala!!! Li s-au parut si mai gustoase 😀

…mi-am amintit, tarziiiiu, sa le presar cu nuca de cocos:

Foarte bune, speram sa va placa!




Ice Cream Cone Cupcakes

[shashin type=”photo” id=”17199″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

M-am tot gandit cum s-ar putea traduce mai bine Ice Cream Cone Cupcakes?! Ice Cream vine de la inghetata, Cone de la conuri de inghetata si Cupcakes de la acele mici prajiturele care seamana cu niste muffins, doar ca au un mot in plus 😀 Le-as putea numi Conuri cu inghetata falsa sau Conuri surpriza, fiindca in locul inghetatei din cornet se afla un aluat de chec, copt odata cu conul. Americanii (si nu numai) le fac in numar mare la petrecerile copiilor, in diverse forme si culori, si au mereu succes. Eu acum le-am facut rapid, ca sa le testez un pic inainte de 1 Iunie, cand vom sarbatori, ca-ntotdeauna, ziua copiilor. Nu au iesit chiar cum mi-am dorit, dar pana cand ajung sa le refac, sper din tot sufletul sa va inspire!!!

Mi-ar fi placut sa fac si-o portie cu cacao, ca sa le alternez pe platou, una alba, una neagra. Sau o portie cu glazura colorata, de unt, ori un ganas de ciocolata. Ramane pe data viitoare, fiindca de data asta nu le-am ornat decat cu frisca si bombonele colorate. Am folosit reteta de la Checul simplu, dar pe viitor voi incerca si alte retete. S-aveti spor si pofta!!!

Ingrediente:

– o cutie cu conuri de inghetata (cu baza plata)

Pentru aluatul de chec (cana 250 ml.):

– 2 oua

– o jumatate cana de zahar

– o jumatate de cana cu lapte

– o jumatate de cana cu ulei

– 2 cani faina, dar nu pline (umplute pe trei sferturi)

– 1 plic praf de copt (10 g.)

 

Pentru decorarea cupcake-urilor:

– bombonele colorate din zahar

– visine sau cirese, proaspete ori congelate

 

Mod de preparare:

Sunt doua moduri de a prepara aceste cupcakes, iar eu le-am surprins pe amandoua pentru voi. Un mod ar fi sa puneti conurile (cu umplutura) in formele de muffins si sa le coaceti asa. Cele pe care le-am avut eu au fost destul de mititele, asa ca mi-a fost cam greu sa le manevrez. Pentru (o oarecare) stabilitate, am pus o tavita de Al. (puteti folosi doua, trei straturi de folie de Al.) deasupra formei de muffins si am decupat cu un cutit in locul gaurilor (incercati sa nu taiati pana la capatul formelor, ci mai in interior, ca sa stea si mai bine). Dati apoi drumul la cuptor, la 180 grade C (foc potrivit) si pregatiti aluatul de chec. Puneti ouale intregi intr-un bol incapator si mixati cu un praf de sare pana se spumeaza usor. Adaugati zaharul si continuati baterea 1-2 minute. Alternati laptele cu uleiul si cerneti deasupra faina amestecata cu praful de copt. Amestecati pana la omogenizare si turnati cu grija in conuri. Aveti grija sa nu umpleti conurile, fiindca vor da pe afara! Umpleti-le doar pe trei sferturi si lasati-le la copt cca. 18-20 de minute (faceti testul cu scobitoarea). Lasati-le la racit si ornati-le cu frisca batuta, o visina/cireasa si bombonele colorate:

[shashin type=”photo” id=”17200,17201,17202,17203″ size=”medium” columns=”4″ order=”user” position=”right”]

Cea de-a doua varianta ar fi sa puneti aluatul normal, in hartiutele speciale pentru muffins, si sa ii puneti cate un “capac” dintr-un con. Apasati putin conul, sa intre in aluat, si dati la copt, dupa modelul de mai sus :). La coacere, conurile se vor deplasa un pic, dar nu-i niciun bai, dupa ce le decorati, nu se va mai observa nimic:

[shashin type=”photo” id=”17204,17205,17206,17207″ size=”medium” columns=”4″ order=”user” position=”right”]

Lui Bogdi i-au placut tare mult, dar m-a rugat sa-i fac si-o portie de inghetata adevarata :)))

 

P.S. Mie mi-a mai ramas  aluat de vreo 4 muffins, dar le-am copt separat. In total, am avut 12 conuri de inghetata.

Conuri de inghetata ar trebui sa gasiti, mai ales acum, ca-ncepe vara, in hipermarketuri.




Muffins cu smantana si spirala de ciocolata

 

Salvarea mea, atunci cand vrem ceva bun si dulce si care sa fie gata cat mai repede, sunt intotdeauna briosele!!! Si cum aveam niste smantana prin frigider (ciocolata am mereu 😀 ), m-am gandit sa fac niste muffins cu smantana si spirala de ciocolata. Fragede, ciocolatoase…niste minunatii!!!

Cu spirala mea de ciocolata v-ati mai intalnit voi, dar nu sub forma de decor :))

 

Ingrediente pentru 12 bucati:

– 50 g ciocolata amaruie (50% cacao)

– 100 g unt

– 2 linguri lapte gras

– 180 g faina

– 20 g amidon (sau tot faina)

– 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu

– 1 lingurita praf de copt

– 150 g zahar (brun)

– 2 oua mici

– un praf de sare

– 125 g smantana acra (fermentata)

– 100 g ciocolata alba, pentru spirale

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se aseaza formele de hartie in tava speciala de muffins.

Se rupe ciocolata in bucati si se topeste impreuna cu laptele si untul taiat cuburi (la microunde sau la bain-marie). Se amesteca bine si se lasa la racit.

Se amesteca faina, bicarbonatul, praful de copt si zaharul intr-un bol incapator.

Intr-un alt bol, mai mic, se bat ouale cu praful de sare (cat luati cu trei degete) si se adauga treptat, smantana. Compozitia rezultata se toarna peste amestecul de faina si se amesteca bine. Se incorporeaza ciocolata topita si se amesteca doar pana se omogenizeaza. Nu insistati cu amestecatul!

Se umplu formele de muffins cu aluat (cu ajutorul unei linguri) si se coc cca. 20 de minute sau pana cand vedeti ca au crescut frumos in forme (faceti testul cu scobitoarea, sa fiti siguri). Se lasa sa se racoresca cateva minute in forme:

Se scot apoi si se lasa sa se raceasca complet:

Se orneaza cu spirale de ciocolata alba (topiti ciocolata alba cu grija si lasati-o sa se racoreasca bine inainte de a orna cu ea):

Sunt delicioase!!!

 

Pentru voi, cu drag! 🙂




Briose negrese

 

[shashin type=”photo” id=”14875″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Dragilor, nu stiu daca stiati, dar retetele cu lapte batut sunt minunate!!! Spuneam asta si aici, la briosele cu musli si la prajitura cu lapte batutsi daca ma uit mai bine, mai gasesc 😀 …dar nu asta voiam sa va spun acum, ci voiam sa va invit la o cafea si o briosa. O briosa negresa, sau mai multe, fiindca sunt atat de buuuune!!!!!! 😛

 

Ingrediente pentru 12 portii:

Pentru briose:

– 3 oua

– 240 ml lapte batut

– 180 ml ulei

– 120 ml cafea neagra, foarte tare

– 360 g faina

– 200 g zahar brun

– 30 g cacao

– 1 lingurita praf de copt

– 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu alimentar

– 150 g ciocolata amaruie sau dulce

 

Pentru crema de vanilie (optional):

– 1 portie budinca de casa, de vanilie

– 100 g ciocolata alba

– un praf de scortisoara

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit).

Se bat ouale cu un praf de sare si cu laptele batut. Se toarna treptat uleiul si cafeaua proaspat preparata, dar rece. Separat, se amesteca zaharul brun, faina, praful de copt, bicarbonatul si cacaua, cernute in prealabil. Se adauga ciocolata rasa sau taiata in bucatele mici in amestecul uscat si se amesteca bine. Se incorporeaza apoi totul in compozitia de oua.

Se ung formele de briose cu putin unt (doar la baza) si se tapeteaza cu faina, scuturand faina in exces, sau cu hartie speciala pentru briose. Se umplu formele pana la jumatate si se coc timp de 20-22 de minute. Nu le lasati mai mult, ca sa nu se usuce!

Dupa ce s-au racorit, li se taie cate un capacel si se servesc cu budinca de casa, facuta dupa reteta de mai sus, de la ingrediente, in care ati topit ciocolata alba, rupta in bucatele (o adaugati in budinca fierbinte, inainte de a adauga untul). Briosele se pot servi si fara budinca, desigur, sunt foarte bune in orice varianta!!!

Bogdi era tare nerabdator sa-nhate una 😀 …si-a lasat din mana pana si sabia lui Darth Vader (e super fan Star Wars!!!), pe care, dupa cum vedeti, am si surprins-o in poze 🙂

[shashin type=”photo” id=”14876,14877″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Delicioase!!!!!!




Muffins cu lichior si nuca de cocos

[shashin type=”photo” id=”16006″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragii mei, dupa cum se poate observa si pe blog, la “casuta” cu Postari populare, checul meu simplu, pe care il prepar inca din adolescenta, se bucura de un real succes (cei care mi-au urmarit blogul inca de la inceput, se poate sa-l fi facut deja de zeci de ori pana acum 😀 )

Si eu l-am incercat sub diverse forme de-a lungul anilor, insa nu stiu cum s-a intamplat de nu am reusit niciodata sa vi le dezvalui si voua. Astazi insa am sa va dau o prima idee despre ce bunatate poate iesi dintr-o (aparent) banala compozitie de chec, daca adaugam unul, doua ingrediente in plus.
Cine doreste un muffin mic si aromat cu nuca de cocos, sa ridice doua degete!!!!! :)))

Ingrediente pentru 12 bucati:

Pentru aluatul de chec:
– 2 oua mari
– 200 g zahar
– 100 ml lapte
– 20 ml lichior de cocos (lapte de cocos)
– 120 ml ulei
– 250 g faina
– 2, 3 linguri fulgi de nuca de cocos
– 1 plic praf de copt (10 g)

Pentru ornat:
– 100 g ciocolata alba, topita
– nuca de cocos

Mod de preparare:

Se sparg ouale si se amesteca intr-un castron incapator cu zaharul; se mixeaza pana cand compozitia se deschide la culoare. Se adauga treptat laptele, lichiorul si uleiul, mixand bine dupa fiecare.
Se cerne faina impreuna cu praful de copt (nu va leneviti si chiar faceti asta 😛 , fiindca in felul asta veti obtine o compozitie pufoasa). Se adauga aluatului impreuna cu nuca de cocos.
Se aseaza aluatul in forma de muffins, tapetata cu hartiute speciale (daca nu aveti, nu-i bai, puteti unge formele cu unt si apoi presara cu faina). Se dau muffinsurile la copt, la temperatura potrivita (180 g.) pentru cca. 30-32 de minute. Faceti neaparat testul scobitorii!
Cand s-au racit, se orneaza cu ciocolata alba topita si fulgi de nuca de cocos…pe care eu n-am mai ajuns sa-i presar :)))
Au fost delicioase!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16007,16008″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Nu va sfiiti sa adaugati sau sa scoateti din cantitatea ingredientelor expuse de mine, daca aluatul nu este de consistenta unei smantani groase, si aici ma refer mai mult la faina, care se stie ca uneori ne poate juca feste (am scris despre asta si la topicul cu checul simplu). Iar lichiorul de cocos il puteti inlocui nu numai cu lapte de cocos ci chiar cu lapte de soia sau migdale.




Nectarine cupcakes

Muffins cu nectarine sau Nectarine Cupcakes, asa cum scrie in minunata mea carte “125 Best Cupcake Recipes by Julie Hasson”, pe care o am de vreo doi ani, dar din care, iata, nu am ajuns sa pregatesc nicio minunatie dulce pana acum :P. Noroc cu explozia de nectarine din anul asta!!!!! 😀
Au iesit foooarte bune, asa ca sper ca le veti incerca numaidecat.

Ingrediente pentu 12 bucati:

– 250 g. faina
– 180 g. zahar
– 3 oua
– 1 lingurita praf de copt
– un praf de sare
– 120 g. unt
– cateva picaturi esenta de vanilie
– 1 lingurita coaja rasa de lamaie (optional)
– 175 ml. lapte
– 2 nectarine bine coapte, fara samburi si taiate in felii subtiri
– miere si fulgi de nuca de cocos pentru ornat

Mod de preparare:

Amestecati intr-un vas faina, praful de copt si sarea, toate cernute. Lasati deoparte.

Intr-un castron incapator amestecati impreuna untul (la temperatura camerei) cu zaharul, folosind mixerul. Adaugati ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Adaugati vanilia si coaja de lamaie, amestecand. Incorporati, alternand, mixtura de faina si laptele. Adaugati in compozitie feliutele de nectarine (le puteti taia si cubulete) si amestecati usor cu o spatula.
Umpleti formele de muffins cu compozitia de nectarine si dati la cuptor, la foc potrivit (180 grade C) pentru cca. 25 de minute. Lasati-le sa se raceasca pe un gratar de bucatarie timp de 10 minute.
Scoateti-le cu grija din forme si asezati-le pe platoul de servit. Turnati deasupra fiecareia o lingurita de miere si presarati deasupra nuca de cocos.
…sau daca vreti sa fie 100 % “de” nectarine, ungeti-le cu gem de nectarine 😛

Delicioase!!!!!!!

Cartea din care promit sa va mai aduc bunatati 🙂

P.S. Puteti inlocui laptele cu lapte batut, iar nectarinele cu piersici.




Madeleines

Aceste pufosenii mici si delicate, numite Madeleines, au fost facute cu gandul la Bogdi meu drag, care a intrat intr-o noua etapa a vietii lui, si anume scoala 🙂
…si desi nu cred ca si le va aminti vreodata in felul in care a facut-o Proust, eu sunt fericita ca am reusit sa-i inseninez prima zi de scoala…mai mult mie de fapt, pentru ca am am fost, din nou, un dezastru (mondial) emotional 😀
Va doresc pofta buna inca de pe acum, caci stiu sigur ca le veti incerca (sunt atat de pufoase si bune!!!!!), iar celor care se afla in situatia noastra, mamici si pitici, le doresc ca acest nou inceput sa fie presarat numai de bucurii!!!

Aici, “Scoici” cu scortisoara”, aveti varianta cu ciocolata. Foooarte bune si ele!!!!

Iar aici le puteti admira sub forma de briose madlene, cu aluatul copt in formele de muffins, pentru cei/cele care nu au forma speciala de madeleine 🙂
Au iesit la fel de gustoase si pufoase!!!!!

 

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 50 g zahar tos
  • 2 lingurite zahar brun
  • 1 lingurita si jumatate de miere (mai subtire)
  • 90 g faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 60 g unt topit
  • zahar pudra, pentru decorare

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul in prealabil la 180 grade C (foc potrivit)

Ungeti cu unt o forma pentru madeleine cu 12 orificii, raciti-o in frigider pana se intareste, ungeti-o usor a doua oara si raciti-o. Tapetati cu faina si rasturnati surplusul, pentru a obtine un strat fin.
Separati albusul de galbenus si puneti albusurile intr-un vas. Cu ajutorul unui tel sau mixer curat, bateti albusurile pana se intaresc si adaugati jumatate din zaharul tos mentionat. Bateti pana se formeaza o bezea tare, cu aspect lucios.

Amestecati galbenusurile intr-un vas cu zaharul tos ramas, zaharul nerafinat si mierea, apoi bateti-le cu telul sau mixerul pana cand volumul se tripleaza si se deschid la culoare. Introduceti o treime din bezea in amestecul de galbenus.

Cerneti faina si adaugati praful de copt si putina sare intr-un vas. Cu o lingura mare de metal, sau cu o spatula de plastic, introduceti jumatate din ingredientele sub forma de pulbere in amestecul de galbenus, apoi o treime din bezea si restul ingredientelor uscate. Adaugati ultima treime de bezea si, chiar atunci cand se incorporeaza, turnati untul topit, dar racit, si amestecati cu grija pana la omogenizare. Nu amestecati in exces in niciuna dintre aceste etape.
Turnati cu atentie amestecul in forme, cu un sprit pentru ornat prevazut cu un orificiu simplu, de 4 mm, sau cu o lingura, pana cand se umplu doua-treimi de forme. Lasati-le sa se odihneasca cca. 2-3 minute.

Coaceti prajiturile in jumatatea superioara a cuptorului timp de cca. 8-10 minute, pana ce capata o culoare aurie sau devin elastice la atingere si introducand un betisor ascutit in mijlocul uneia, constatati ca iese curat.
Scoateti prajiturile din forma si lasati-le sa se raceasca pe un gratar de metal.
Prezentati madeleinele cu modelul de scoica in sus, presarate cu zahar pudra cernut.

…iar aici, in toata splendoarea, tava mea speciala de madeleine, achizitionata recent…din Ungaria, Szeged:

…si aici dezmatul!! :)))

Pufoase, pufoase!!! Bogdi meu a fost foarte incantat 😀

Sfat: Puteti diversifica aroma, adaugand in amestecul de ou coaja rasa fin de la o jumatate de lamaie. P.S. Urmeaza si varianta cu migdale, in curand…

 

Briosele acum!!!! Briose madlene 🙂

 

Observatii:
– au iesit 6 bucati
– le-am tinut mai mult la cuptor, cca. 12-14 minute.




Briose cu pere si nuci

[shashin type=”photo” id=”15599″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dupa cum va spuneam si zilele trecute, la inghetata din fructe, gradina noastra a inceput sa isi etaleze, in zeci de culori, roadele. Am profitat, asadar, de situatie, si am pregatit aceste mici minunatii dulci cu pere si cu parfum de toamna, aceste briose cu pere si nuci, absolut minunate!!!
Lichiorul-instant de oua s-a dovedit foarte util, preparandu-l pe loc 😉

Ingrediente pentru 12 bucati:

Aluat:
– 50 g miez de nuca
– 2 pere mici, coapte
– 1 lamaie
– 125 g zahar pudra
– 120 g faina
– 2 lingurite rase praf de copt
– 3 oua
– 125 ml lichior de oua 
– 125 ml ulei

Ornat:
– 2,3 linguri zahar pudra
– 1 para
– 12 jumatati de miez de nuca

Mod de preparare:
Se toaca miezul de nuca. Se decojesc perele, se taie sferturi, se curata de seminte si se taie cubulete, care se stropesc cu sucul de la 1/2 de lamaie.
Cuptorul se incinge la 175 grade C. (foc potrivit)
Intr-un castron se amesteca zahar pudra cu faina si praf de copt; se adauga nucile tocate.
Se bat cu mixerul intr-un vas ouale, lichiorul de oua si uleiul, apoi se adauga la compozitia de faina. Se amesteca cca. 1 minut, nu mai mult.
Acest aluat fluid se repartizeaza in tava speciala pentru muffins/briose, tapetata cu hartiute speciale. Se presara deasupra cuburile de pere si se dau la cuptor timp de cca. 25 de minute.
Se lasa briosele sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
Se pudreaza cu zahar pudra si se orneaza cu felii de para, stropite cu restul de suc de lamaie si cu nuci.

Incredibil de savuroase!!!! 🙂




Piramida de ciocolata

Dragi prieteni, iata ca a mai trecut inca un an, cu bune si cu rele, peste noi, si desi mi-ar fi placut sa va fiu mai mult aproape, sa fiu mai receptiva la intrebarile dar si la complimentele voastre, care n-au fost deloc putine, ba chiar fooooarte generoase :)) …nu am prea reusit…
Ma consolez, insa, cu gandul ca cel mai important lucru a fost ca ne-am avut unii pe altii, nu?! 😛
Va urez din toata inima “La multi ani”, cu multa sanatate si zile mai frumoase si senine!!!

 

Ingrediente pentru aprox. 24 de bucati:

Pentru compozitia de muffins:

– 200 g. ciocolata cu lapte

– 2 linguri de lapte

– 300 g. unt

– 250 g. zahar

– 6 oua

– 1 praf de sare

– 420 g. faina

 

Sos de ciocolata:

– 150 g. ciocolata cu lapte

– 1 lingura cafea tare sau nes

– 20 ml. smantana dulce pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se topesc pe aburi (bain-marie) 200 g. ciocolata maruntita sau chiar rasa impreuna cu cele doua linguri de lapte. Apa din primul vas, cel care se afla pe foc, nu trebuie sa atinga fundul celei de sus, cu ciocolata.
In continuare, se amesteca untul cu zaharul, apoi se adauga ouale intregi, unul cate unul si un praf de sare. Se adauga ciocolata topita si se amesteca totul bine.

Daca compozitia ciocolatoasa va joaca feste si da semne ca incepe sa se taie, nu va alarmati, odata ce incorporati faina, totul va arata exact ca-n poza mea, adica matasos 😛

Aluatul se toarna in forme mici de tarta, unse usor cu unt:

Se dau la cuptor cca. 20 de minute, primele 8-10 minute la 180 grade C. (foc potrivit) si urmatoarele la 170 grade C (foc mic):

Se scot din forme, dar nu imediat ci dupa ce s-au racit:

Se topesc pe aburi 150 g. ciocolata, impreuna cu frisca lichida si lingura de cafea ori nes, pe care il veti dizolva intr-o lingura de apa fierbinte.
Prajiturelele se aseaza in forma de piramida, iar deasupra se toarna sosul de ciocolata:

Poate ca ar fi bine se stiut ca le puteti transforma si intr-o cascada de muffins, cu ciocolataaaa din belsug!!! :)))
Daca faceti muffins, lasati-le pana la 30 de minute la copt:

Eu am facut doua tavi, sa ne ajunga :))

Foarte pufoase si atragatoare (cand le-au vazut copiii, a fost jale :D)
…ma bucur ca am prins cateva poze!!!

Sa ne revedem cu bine la anu’, dragilor!!!!!!!!!




Briose cu mere

Va intrebati cumva ce-ar face ziua asta mohorata sa devina mai putin mohorata?! Aceste briose cu mere, de post, evident 😀 , cele mai pufoase si aromate briose de post pe care le-am gustat vreodata!!!

Le fac de vreo doua zile intruna si nu ne saturam de ele!!!!!!! 😀

 

Ingrediente pentru 12 bucati:
  • 120 g zahar (1 cana zahar)
  • 180 g faina (1 cana jumatate faina)
  • 200 ml apa minerala (1 cana apa minerala)
  • 80 ml ulei (jumatate canita ulei)
  • un praf de sare
  • 1/2 pliculet praf de copt (5 g)
  • 1 mar mare, taiat cubulete
  • zahar pudra
  • scortisoara

!!! Pentru a masura ingredientele se foloseste o cana de 200 ml

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc moderat) si se tapeteaza o forma de briose cu hartiute speciale de hartie (daca nu aveti, puteti unge formele cu putin ulei si apoi presara cu faina).

Pentru aluatul de briose, se bate bine uleiul cu zaharul, de preferat cu mixerul. Se toarna treptat apa (rece) si se incorporeaza faina amestecata cu sarea si praful de copt, toate cernute (se poate adauga si-o lingura de nuca de cocos).
Se adauga in compozitie cubuletele de mar (fara coaja). Compozitia astfel obtinuta se toarna in formele de briose, pregatite.
Briosele se coc aproximativ 35 de minute. Cand sunt gata, se presara cu zahar pudra amestecat cu scortisoara, dar numai dupa ce s-au racorit putin si, foarte important, se lasa sa se raceasca bine inainte de a le scoate din hartiute.

Poze noi!!!!!

 

Poze vechi :))

Astept cu nerabdare sa le incercati, caci stiu sigur ca va vor placea la nebunie!!! 🙂




Briose cu stafide si ciocolata

Cu un pic de intarziere, va aduc mult laudatele briose cu stafide si ciocolata care, desi sunt de post, sunt incredibil de gustoase!!!!!! Am fost foarte coplesita de numeroasele mesaje pe care le-am primit de la voi, cu ocazia aparitiei mele in revista Elle, asa ca nu mi-a stat gandul la nimic altceva 😀

 

Ingrediente pentru 12 briose:

  • 100 ml ulei
  • 1 cana cu zahar (180 g)
  • 1 cana apa rece (minerala) (180 ml)
  • 1 lingura otet
  • 1 1/2 cani faina (220 g)
  • 1 lingurita rasa cu bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 100 g stafide
  • rom sau esenta de rom, pentru “marinarea” stafidelor
  • 100 g ciocolata neagra, de post
P.S. Am folosit o cana de 200 ml

 

Delicioasele briose, refacute de curand, fara stafide si cu bucatele de ciocolata doar la suprafata:

Inainte de a porni la drum, trebuie sa va ocupati de stafide, cam asa: cu o seara inainte le amestecati cu rom, cat sa treaca peste ele sau cu esenta de rom amestecata cu apa calda (nu mai mult de jumatate de sticluta). Vor deveni, astfel, moi si savuroase la maxim!!!

Eu le-am amestecat cu un pic de lichior de smochine: Smochine in rom
…iar smochinele care mi-au ramas (am mai folosit din ele la reteta asta: Clatite de post) am de gand sa le folosesc la minunatele Prajiturele umplute cu gem de curmale.

V-am zapacit, asa-i?! 😀

Retineti doar ca sunt grozave!!!!

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc moderat).  Se tapeteaza cu hartiute speciale o forma de muffins/briose. Eu am ales varianta mini 😛 , deoarece mi s-a parut momentul ideal pentru a-mi scoate la iveala noile forme din silicon:

Pentru compozitia de briose, se mixeaza uleiul cu zaharul timp de 1, 2 minute; se toarna treptat apa si otetul. Se incorporeaza faina amestecata cu sarea, praful de copt si bicarbonatul (toate cernute). La final, se adauga stafidele si se amesteca totul foarte bine.

Se toarna jumatate din compozitia obtinuta in formele de muffins si se pun, din loc in loc, cateva bucatele de ciocolata:

Se toarna apoi, in mod uniform, cealalta jumatate de compozitie; se presara si deasupra cateva bucatele de ciocolata:

Se da totul la cuptor, aproximativ 30-35 de minute (faceti testul cu scobitoarea)

Se lasa briosele sa se raceasca (nu veti rezista tentatiei de a nu sfasia una fierbinte, va zic sigur 😀 ) si se impart cu familia, cu prietenii…
Eu, cu ai mei, dar si cu voi…fiindca meritati 🙂

Va pup dulce!!!!!!!!!!

Sfat: daca nu aveti forme de briose, puteti folosi o forma de chec, unsa usor cu ulei si tapetata cu faina.




Briose cu ciocolata

Cele mai gustoase briose cu ciocolata pe care le-am gustat vreodata, doar atat pot sa va spun!!!! Faceti-le cat mai rapid, sa va convingeti 🙂

Ingrediente pentru 12 bucati:

  • 250 g faina
  • 125 g unt
  • 100 g ciocolata fina cu lapte
  • 2 linguri de cacao
  • 1 plic de praf de copt (10 g)
  • 100 g zahar
  • 1 ou mare
  • 250 ml lapte batut
  • 200 g ciocolata cu lapte pentru glazura

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul pana la temperatura de 180 grade C (foc potrivit).
Aranjati hartiutele de copt in tava speciala, cu adancituri, pentru coacerea brioselor. Daca nu aveti, nu-i nimic, ungeti formele cu ulei sau unt topit si tapetati-le cu faina:

Taiati in bucati ciocolata cu lapte; puneti -le apoi intr-o punga de plastic si treceti cu sucitorul peste ea, pana se faramiteaza bine. Sau faceti asta ajutandu-va de robotul de bucatarie, cum am facut eu 😛
Amestecati faina cu bucatile de ciocolata, cacao si praful de copt (cerneti in prealabil faina, cacaua si praful de copt).
Bateti intr-un alt vas untul moale cu zaharul,  adaugati oul si laptele batut si amestecati-le bine. Incorporati masa de faina in compozitia de ou si lapte batut si amestecati bine toate ingredientele, pana obtineti un aluat omogen:

Puneti cate o lingura plina de aluat in fiecare adancitura, fara sa nivelati aluatul:

Dati briosele timp de 20-25 minute la cuptor. Scoateti tava si mai lasati briosele in tava inca 5 minute, sa se racoreasca:

Luati-le apoi din forme si asezati-le pe un gratar ca sa se raceasca:

Topiti la bain-marie sau la microunde ciocolata cu lapte si glazurati briosele:

Pufoase si cu un gust intens de ciocolata. Iar cu un pahar de lapte simplu sau cu ciocolata langa devin pur si simplu irezistibile!!!

Sectiune 😛

 



Briose cu musli

[shashin type=”photo” id=”16070″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mai nou tot ce contine lapte batut, sau ma rog, iaurt :D, ma incanta la maxim, asa ca am sa va prezint o portie de briose cu musli (ca si asa n-am mai facut de mult). Delicioase!!!!!

 

Ingrediente pentru 12 portii:

– 175 g. faina

– 2 lingurite (rase) praf de copt

– 1 lingurita rasa bicarbonat (sau tot praf de copt)

– 100 g. unt topit

– 100 g. zahar

– 2 oua mari

– 140 ml. lapte batut sau iaurt

– 75 g. musli

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 5/190 grade C. (foc potrivit spre mare). Ungeti cu grasime si tapetati cu faina o forma de briose cu 12 bucati sau folositi hartiutele speciale pentru muffins.

Cerneti faina, praful de copt si bicarbonatul sau praful de copt.
Amestecati untul topit cu zaharul, ouale si laptele batut/iaurtul. Incorporati faina si adaugati 75 g. musli.

Impartiti compozitia in formele de copt, presarati deasupra cativa fulgi de cereale si dati la cuptor timp de 20-25 de minute.Va veti delecta cu niste briose savuroase si deloc calorice, avand in vedere ca nu veti depista decat 9 g. grasimi per portie (asa scrie in reteta mea :P)

[shashin type=”photo” id=”16071,16073,16072″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Le puteti servi cu un strop de dulceata si o cana mare cu lapte…da’ nu rasturnata ca in poza, unde era doar de decor 😀

[shashin type=”photo” id=”16074″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]