Lipie cu legume pentru copii

 

Dragilor, acum doi ani, cand m-am implicat in proiectul Scoala Legumelor cu simpaticele mele mini pizza pentru copii, nu credeam ca lupta de imprietenire a celor mici cu legumele va continua 😀 Dar ma bucur din tot sufletul ca e asa, pentru ca Bogdi meu drag a reusit sa ma impresioneze (nu e prima data) cu o reteta speciala, o lipie cu legume pentru copii, absolut delicioasa, pe care a pregatit-o chiar el!!! E adevarat ca e mai mare acum, are deja 12 ani, si ii si face placere sa petreaca timp alaturi de mine in bucatarie, dar nu a fost nici el mereu asa. Realizez ca (poate) am fost mai norocoasa decat multi dintre voi, dat fiind faptul ca a acceptat inca de mic diverse legume (cu mici caraieli, e adevarat 😀 ), dar, de asemenea, a contat foarte mult si faptul ca i-am vorbit, ori de cate ori puteam, despre ce inseamna a manca sanatos si l-am implicat in diverse activitati, cum ar fi sa aleaga legumele preferate din magazin, in felul asta descoperind mereu altele noi si suscitandu-i interesul, si l-am rugat sa pregatim impreuna, ocazional,  masa. Si da, mi-a trecut si mie prin cap ca „e prea mic, nu vreau sa se raneasca” sau „bucataria va arata ca dupa bombardament”, dar am observat de fiecare data ca gatitul alaturi de el nu presupunea doar murdarie, ci si multa, multa distractie!

Pe timp de iarna situatia devine si mai sensibila, dar va pun la dispozitie Ghidul Scoala Legumelor, un proiect sustinut de Maggi, ce poate fi descarcat gratuit si care vine in ajutorul parintilor cu diferite trucuri si sfaturi, cat si cu o serie de retete ca sursa de inspiratie pentru parinti. La fiecare reteta sunt trecute o serie de activitati pentru cei mici: de la alesul legumelor la spalatul lor sau ornarea farfuriei cu mancare la final, asa ca sunt sigura ca veti reusi 😀

 

Ingrediente pentru 4 portii:

– 150-180 g broccoli

– 3, 4 rosii mititele

– 1, 2 legaturi subtiri de ceapa verde

– 2 morcovi lungi si subtiri

– 1 ardei kapia (optional)

– salata asortata (endivia, frisee, radicchio, lollo rosso)

– 60-80 g branza Feta sau mozzarella

– 500 g piept de pui

 

In plus:

– 4 lipii (cu grau spelta si ovaz)

– 150 ml lapte pentru sosul de broccoli

– sare si piper dupa gust

 

Mod de preparare:

Prima si prima data se aduna toate legumele pe un platou si se prepara „sosul” de broccoli…si am sa va povestesc cum l-a facut Bogdi 🙂 A desfacut broccoli in buchetele mici si le-a spalat bine sub jet de apa rece:

Le-a taiat apoi in felii subtiri si le-a pus intr-o oala, impreuna cu laptele si sare+piper dupa gust, la fiert (focul sa fie mic). A pus capacul peste oala, dar nu complet, pentru ca aburii sa poata evada, si a amestecat din cand in cand. In momentul in care broccoli s-a inmuiat putin, adica dupa cca. 6-8 minute, a dat oala deoparte si a lasat la racit. Cand s-a racorit bine, a transferat feliile de broccoli in bolul mixerului vertical (cel de mana) si le-a facut piure.

N-am poza decat cu pegatirile preliminare 😀

In continuare, a spalat ceapa verde, ardeiul (pe care nu l-am mai folosit, fiindca am uitat de el 😀 ) si morcovii, pe care i-a taiat in fasii subtiri cu ajutorul curatatorului de legume:

A taiat rosiile…cu maaare precizie!!! :))

A taiat branza Feta si a inceput sa „cladeasca” lipiile. Carnea de pui am prajit-o eu la gratar 😀

A uns fiecare lipie cu sos de broccoli, a pus rosii, piept de pui, fasii de morcov, ceapa verde, pe care a taiat-o el in inele, branza Feta, pe care a faramitat-o cu degetele (si care ii aminteste de Grecia) si salata. Mai jos, toate aceste actiuni delicioase:

La final, a rulat cu grija fiecare lipie…si ne-a chemat la masa 🙂

Multumim mult, mult, Bogdi, a fost delicios!!! Sa ne mai faci! 😀




Tort de morcovi vegan

[shashin type=”photo” id=”18435″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sa va spun cum imi imaginez eu o masa de Pasti frumoasa?! Va spun oricum, haha!!! Vorbim strict de desert, pentru ca altfel mi-ar trebui vreo doua pagini sa le-nsir pe toate 😀 Asadar, ceea ce vad e o masa mare, cu stergare galbene, cu flori multe, colorate, puse la-ntamplare intr-o vaza mica, in centrul mesei, cu cateva lalele rosii, undeva in capatul mesei, unde se gasesc si cosuletele cu oua vopsite, colaceii impletiti, lichiorul de oua si-un tort de morcovi vegan, ca cel pe care vi-l arat acum sau cu unul prea frumos ornat siiiii neaparat cu niste „oua” dulci si haioase!!!!! Prea mult, prea putin?! Faceti cum vreti, dragilor, asta imi imaginam eu acum…pana la Pasti imi fac inca o suta de astfel de scenarii :)))

Tortuletul de astazi este minunat, desi nu are oua, unt sau lapte. Blaturile umede si aromate va vor incanta, cu siguranta!!! „Crema” de ananas nu e obligatorie, puteti „lipi” blaturile cu gemul preferat sau cu glazura de curmale, iar deasupra il puteti orna cu frisca din lapte de cocos si ciocolata neagra, rasa (pusa doar pe margini). Nu stiu inca daca il puteti transforma in prajitura, pentru ca nu l-am testat…desi cred ca ar intra de minune intr-o forma de aproximativ 20 x 30cm. Daca, insa, vreti sa aiba un aer mai festiv, faceti-l ca mine, sub forma de tort. Unul mic, dar incredibil de bun!!!!

 

Ingrediente:

– 200 g faina

– 1 lingurita bicarbonat

– 2 lingurite praf de copt

– un praf de sare

– 1 lingurita scortisoara (pudra)

– 150 g morcovi rasi (fin)

– 100 g zahar brun

– 80 ml ulei

– 80 g piure de mere

– 1 ou vegan

– 50 g fulgi de nuca de cocos

– 50 g nuca macinata

– 50 g stafide

– 1 conserva compot ananas (bucati), 560 g

– 150 ml zeama din compot (cel de ananas sau altul)

 

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt doua forme mici de tort (diam. 18-20 cm).

Pregatiri preliminare: se pun stafidele la inmuiat in cca. 30 ml apa fierbinte (daca aveti rom negru, puneti o lingurita). Desfaceti conserva de ananas, scurgeti sucul si masurati 150 ml de zeama. Beti ce ramane 🙂 Puneti deoparte 10-12 bucatele de ananas, iar restul puneti-l intr- sita, la scurs. Se prepara oul vegan: se amesteca o lingura de seminte de in, macinate, cu trei linguri de apa calda si se lasa sa se umfle.

Se amesteca faina, intr-un bol, impreuna cu praful de copt, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si scortisoara pudra.

Intr-un alt bol, mai incapator, se pune zaharul si uleiul si se amesteca de cateva ori (zaharul nu trebuie sa se topeasca). Se adauga oul vegan si se mixeaza scurt. Veti vedea cat de repede „leaga” ingredientele 🙂 In continuare, adaugati piureul de mere (sper ca l-ati facut deja, si-acum nu trebuie decat sa deschideti borcanul 😀 …sau sa scoateti punga din congelator); puneti morcovii rasi la robot, pe razatoarea mica si amestecul uscat, de faina. Cerneti-l deasupra bolului si amestecati putin. Turnati zeama de la ananas si amestecati bine. La final, adaugati nuca de cocos, nuca macinata si stafidele inmuiate (cu tot cu sucul in care au stat). Daca stafidele sunt mari, taiati-le in jumatate!!! Stiu, e cam migaloasa treaba, dar macar veti putea felia cu usurinta tortul. La mine, cutitul s-a cam impotmolit in ele si mi-a distrus cele mai frumoase felii, cele puse deoparte pentru poze 😀

Compozitia rezultata se toarna, cat mai egal, in cele doua forme de tort. Se niveleaza si se dau la cuptor, pentru cca. 35 de minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca vedeti ca mijlocul e inca lipicios, mai lasati vreo 3-4 minute la copt. Va reamintesc ca blaturile sunt umede, asa ca rezistati tentatiei de a le tine mai mult, le vrem afanate si pufoase cand sunt gata, nu?! 🙂

[shashin type=”photo” id=”18436″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Blaturile se lasa sa se raceasca in forme; se deschid apoi inelele detasabile si se dezlipesc de pe hartia de copt:

[shashin type=”photo” id=”18437″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru crema, se pun bucatile de ananas intr-un bol si se zdrobesc cu mixerul vertical. Se pun din nou in strecuratoare si se apasa cu o lingura, ca sa se scurga zeama.

Se ia un blat si se intoarce cu baza in sus; se aseaza pe platoul de servit si se presara cu o lingura de nuca de cocos (ideea asta mi-a venit dupa ce am asamblat tortul, de-aia nu apare in poza 😀 Nuca de cocos va absorbi din umezeala ananasului):

[shashin type=”photo” id=”18438″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

„Crema” de ananas se intinde, cat mai uniform, deasupra blatului:

[shashin type=”photo” id=”18439″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se presara stratul de ananas cu inca o lingura de nuca de cocos si se aseaza deasupra celalat blat, ca un capac:

[shashin type=”photo” id=”18440″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Deja arata bine!!! 😛

[shashin type=”photo” id=”18441″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pudrati cu zahar praf (vanilat) suprafata micutului tort si asezati pe margine bucatile de ananas puse deoparte. Doua poze, de data asta, fiindca e atat de dragut!!! :))

[shashin type=”photo” id=”18442,18443″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Taiati tortul cu un cutit bine ascutit. Serios, foarte bine ascutit, si nu zimtat!!! Asta in cazul ca nu mai aveti rabdare sa il lasati la frigider…desi, eu va sfatuiesc sa il lasati macar vreo 3 ore, pentru a fi mai ferm si mai plin de aroma 🙂

Iata cat de minunat e!!!!

[shashin type=”photo” id=”18444,18445″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va imbratisez cu drag! Felia asta este pentru voi:

[shashin type=”photo” id=”18446″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Chiftelute de post cu legume

[shashin type=”photo” id=”18327″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Postarea de astazi trebuia sa fie despre semintele de in (sau de chia) care, odata amestecate cu apa, se pot transforma intr-un inlocuitor de „oua”. Un inlocuitor vegetal, absolut uimitor, pe care l-am descoperit de ceva vreme deja, dar nu am apucat sa-l integrez niciunei retete. Aceste chiftelute de post cu legume au avut, insa, onoarea de a-l avea in compozitie, in premiera absoluta, si pot spune ca datorita acestui nemaipomenit „ingredient” au si iesit atat de extraordinar de bune!!!!! 😀

Toate multumirile pentru aceasta reteta vegana merg catre The Greek Vegan 

 

Ingrediente:

– 2 dovlecei potriviti sau zucchini

– 1 cartof mediu

– 1 morcov

– 1 ceapa alba, mica

– 3 catei de usturoi

– 2 linguri seminte de in

– 6 linguri apa calduta

– 50 g pesmet fin

– 60 g faina

– 1 lingurita bicarbonat de sodiu

– 1 lingurita sare

– 1/2 lingurita piper negru macinat

– 1 legatura mare de patrunjel

– ulei pentru prajit

 

Mod de preparare:

Dati pe razatoare (nici pe cea mare, nici pe cea mica…vedeti in poza care 😀 ) dovleceii, decojiti si spalati:

[shashin type=”photo” id=”18328″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Amestecati-i cu 2 lingurite sare (groasa) si lasati-i deoparte, sa isi lase zeama (cca. 15 minute).

Dati ceapa…pe razatoarea mare acum 🙂 Stoarceti-o in maini si lasati-o deoparte.

[shashin type=”photo” id=”18329″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tocati marunt cateii de usturoi:

[shashin type=”photo” id=”18330″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pregatiti „ouale” vegetale: dati prin rasnita sau macinati la blender semintele de in; amestecati pudra obtinuta cu apa calduta si lasati sa stea cca. 15 minute. Veti vedea ca se transforma intr-o pasta gelatinoasa, ca un ou 🙂

[shashin type=”photo” id=”18331″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Intre timp, dati pe razatoare morcovul:

[shashin type=”photo” id=”18332″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si cartoful:

[shashin type=”photo” id=”18333″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tocati marunt verdeata:

[shashin type=”photo” id=”18334″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Stoarceti foarte bine dovlecelul ras in maini; amestecati toate legumele cu patrunjelul tocat:

[shashin type=”photo” id=”18335″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Adaugati pasta din seminte de in, faina amestecata cu bicarbonatul, pesmetul fin, lingurita de sare si piperul macinat:

[shashin type=”photo” id=”18336″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Lasati compozitia rezultata sa stea 10 minute (la temperatura camerei). Ideal ar fi sa stea mai mult, dar e bine si atat! Recomandarea mea este sa pregatiti „aluatul” de chiftele seara si sa-l lasati la frigider pana a doua zi. Va veti usura foarte mult munca, ramanand ca a doua zi doar sa prajiti chiftelultele 🙂

Dupa ce s-a scurs timpul indicat, incingeti tigaia; adaugati 3, 4 linguri de ulei. Focul sa fie potrivit (spre mic). Eu am folosit tigaia de clatite.

Luati cu lingura din amestecul de legume si formati in palme chiftelute rotunde, de marime potrivita. Puneti 3 sau 4 bucati in tigaie (depinde de cat de mari le faceti):

[shashin type=”photo” id=”18337″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Turtiti-le cu degetele sau cu o spatula:

[shashin type=”photo” id=”18338″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Prajiti-le cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana cand se rumenesc frumos:

[shashin type=”photo” id=”18339″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu le inghesuiti la prajit, pentru a le putea intoarce usor. Mie mi-au iesit vreo 14 bucati…absolut delicioase!!! 😀

[shashin type=”photo” id=”18340,18341″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Le-am mancat cu rosii cherry si Skordalia, care nu mai apare in poze :))

[shashin type=”photo” id=”18342″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca nu tineti post, puteti strecura si-o bucatica de Feta pe-acolo 😛

Sunt grozav de bune!!!

 

Sfat: un sfat foarte bun, venit tot de la Kiki, de unde am preluat reteta, este ca puteti face pesmet „instant” din doua felii de paine prajite la prajitor! Se lasa cca. o ora sa se usuce si apoi se sfarama 🙂




Prajitura cu morcovi si nuci

 

[shashin type=”photo” id=”14829″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Dragilor, de cand am gustat din deliciosul tort cu morcovi , de acum doi ani, de Pasti, am stiut ca voi repeta, ori de cate ori mi s-ar ivi ocazia, experimentul :P.  Urmatorul pe lista a fost minunatul chec cu morcovi si mere  iar acum va prezint o prajitura cu morcovi si nuci, imbracata-n crema de branza dulce. E o prajitura absolut delicioasa chiar si fara stratul de crema de deasupra (mai ales daca va plac prajiturile mai uscate) insa cu „glazura” cremoasa de branza e de-a dreptul irezistibila 😀

 

Pentru aluat:

– 350 g. unt

– 300 g. zahar brun

– 6 oua

– 350 g. faina

– 1 plic praf de copt (10 g.)

– 1, 2 cuisoare maruntite fin

– 1 lingurita rasa de praf de scortisoara

– 125 g. nuci, taiate marunt

– 350 g. morcovi, curatati si rasi

 

Pentru crema de branza dulce:

– 500 g. branza dulce de vaci

– 75 g. zahar pudra vanilat

– 6, 7 linguri lapte

 

Pentru ornat:

– jumatati de nuca

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Puneti intr-un castron untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, impreuna cu zaharul brun si amestecati bine timp de 2-3 minute, cu mixerul. Adaugati ouale, unul cate unul, si bateti pana la omogenizarea compozitiei. Cerneti faina si praful de copt si adaugati-le, impreuna cu mirodeniile, in compozitia rezultata.

Adaugati, amestecand, morcovii rasi si nucile taiate marunt cu cutitul (sau cu robotul de bucatarie, dar aveti grija sa nu le macinati prea fin). Turnati aluatul intr-o tava cu dimensiunile 40 cm x 30 cm, tapetata cu hartie de copt. Nivelati suprafata si coaceti 20 de minute, dupa care micsorati temperatura la 165 grade C (foc mic). Lasati prajitura la copt inca vreo 25 de minute sau pana ce scobitoarea infipta in mijlocul prajiturii iese curata. Asta e „testul scobitorii”, daca nu stiati 😛

Lasati prajitura sa se racoreasca bine, apoi scoateti-o pe un gratar pentru a se raci complet. Bateti, in timpul acesta, branza dulce cu zaharul pudra si laptele si intindeti glazura deasupra prajiturii. Tineti prajitura in frigider pana in momentul servirii, cand o taiati in patrate, pe care le ornati cu cate o jumatate de nuca.

[shashin type=”photo” id=”14830″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am pastrat si pentru voi cateva bucati!!! (cu greu :D)

[shashin type=”photo” id=”14828″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 




Biscuiti cu morcov

Acesti biscuiti cu morcov erau programati pentru masa noastra de Paste (surpriza pentru iepuras :P), dar cum eu intotdeauna imi propun sa fac prea multe de sarbatori, si ma zapacesc, si intru in criza de timp, si in final fac doar un tort :))) …n-au mai intrat in meniu…
Acum, insa, vi-i prezint in toata splendoarea 😛 (au o culoare minunata!!!!)
Sint crocanti, deliciosi si pe placul celor mici 🙂
Eu i-am facut de post, dar se pot face si „de dulce”…v-am dat cateva detalii mai jos, la „rubrica” cu sfaturi :))

Ingrediente:

– 200 g. morcovi cruzi rasi
– 150 ml. ulei
– 180 g. zahar
– 1 lingurita bicarbonat
– 500 g. faina
– un praf de sare
– coaja de la 1 lamaie rasa
– zeama de la 1 portocala mica

Mod de preparare:
Se pune faina (cernuta) intr-un castron mare. Se face o scobitura la mijloc si se pun morcovii dati prin razatoarea mica, uleiul, zaharul, bicarbonatul dizolvat in zeama de portocala. Se adauga praful de sare si coaja de lamaie rasa si se amesteca bine pana se obtine un aluat „legat”. Daca aveti un robot de bucatarie care sa faca asta in locul vostru, cu atat mai bine 😀
Se tine aluatul 20-30 de minute la frigider, invelit intr-o punga, dupa care se formeaza bile de aluat nu foarte mari.
Se tapeteaza o forma mare de copt (tava de aragaz) cu hartie de copt. Se coc biscuitii la foc moderat, 170 grade C, timp de  cca. 20 de minute. Se lasa la racit si se rontaie cu pofta :)))
…ori simpli, ori cu „topping” de miere sau dulceata…deliciosi, oricum ar fi!!!

Sfat: Daca nu ii faceti de post, puteti inlocui uleiul cu unt, si bicarbonatul cu praf de copt, o lingurita cu varf 😛




Chec cu morcovi si mere

[shashin type=”photo” id=”16205″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Prieteni buni, un alt chec de post mi-a invadat astazi bucataria :P, un chec cu morcovi si mere, care a iesit atat de frumos si de gustos, incat simt ca orice as spune pare sa nu fie destul!!!

Nu am avut timp sa ii infrumusetez aparitia. Ma gandeam sa strecor vreo doua mere si un morcov in decorul indepartat, si sa-i pudrez nasucul :D, dar n-a fost sa fie asa!!! Am fost nevoita sa il feliez rapid, fierbinte chiar, si sa astept verdictul, care a fost: mmm, ce chec pufos si aromat, si atat de foarte bun!!!!!!!!!! :)))
Acum e randul vostru 😛

Ingrediente:

– 2 morcovi mari
– 2 mere
– 200 g. zahar
– 2 plicuri zahar vanilat (20 g.)
– 100 ml. ulei
– 100 ml. suc de portocale, proaspat stors
– 100 ml. apa minerala sau compot de mere
– 450 g. faina
– un praf de sare
– 1 plic praf de copt (10 g.)
– 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
– 1 lingurita scortisoara
– 1 lingurita coaja de portocala rasa (optional)
– 50 g. stafide inmuiate in rom (optional)

Mod de preparare:
Se curata merele si morcovii; se dau pe razatoarea mica. Se amesteca zaharul (si zaharul vanilat) cu uleiul timp de 1, 2 minute (folositi un mixer). Se adauga sucul de portocale si apa minerala.
Se adauga morcovii si merele rase si praful de sare si se amesteca totul foarte bine.
Praful de copt si bicarbonatul se amesteca cu faina; se cern si se adauga impreuna cu restul ingredientelor (mirodeniile) la compozitia cu mere si morcovi.
Se unge bine cu margarina sau ulei o tava de chec; se tapeteaza baza cu hartie de copt. Se toarna aluatul.
Se lasa la cuptor pentru cca. o ora (eu l-am lasat fix 55 de minute :P) la foc potrivit (175 grade C). Se lasa sa se raceasca in tava
Se serveste simplu sau pudrat cu zahar. Eu abia am ajuns sa-l fotografiez :)))

[shashin type=”photo” id=”16206,16207,16208,16209″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Prea bun pentru un chec de post!!! 😛

[shashin type=”photo” id=”16211,16212,16210″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Jeleuri de morcovi

Aceste jeleuri de morcovi au fost facute pentru Bogdi meu scump, ca echivalent, un pic mai sanatos (si astea sint pline de zahar dar macar n-au E-uri), la jeleurile frumos colorate si atragatoare din magazin.
L-a incantat prima data forma lor (le-a ametit un pic prin farfurie, jucandu-se :P), si apoi gustul.

Ingrediente pentru cca. 50 de jeleuri:

– 500 g. morcovi
– 400 g. zahar
– 2 lamai sau portocale
– 100 ml. apa rece
– 2, 3 pliculete zahar vanilinat (optional)
– 5, 6 linguri nuca de cocos


Mod de preparare:
Se curata de coaja si se spala bine morcovii. Se dau pe razatoarea mica si se amesteca cu zaharul. Se lasa deoparte timp de 3 ore pentru a-si lasa zeama. Din cand  in cand se mai amesteca.
Se adauga apoi apa, zeama de lamaie sau portocale, vanilia si se amesteca foarte bine. Se fierbe compozitia, pe foc mic, timp de aprox. 1 ora sau pana cand scade zeama.
Se lasa compozitia sa se raceasca la frigider, timp de inca o ora. Se ia apoi cate o lingurita din compozitie si se formeaza, in palme, jeleuri in forma de bulgarasi.
Dupa ce sint formate, se dau prin nuca de cocos si se servesc.
Se tin la rece pana la urmatoarea degustare 😛

P.S. Daca gusta si cei mari :P, puteti adauga 1 fiola/sticluta de esenta de fistic 😉




Tort de morcovi

[shashin type=”photo” id=”14867″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Tort de morcovi, o minune dulce pentru toti iepurasii…mici sau mari!!! 🙂

L-am facut impreuna cu Ralu a mea draga (parca mai ieri ii faceam tortul Barbie…).Pe-atunci era doar un copil (si acum e, doar ca un pic mai mare) si nu i-am prea oferit ocazia sa ma ajute altfel decat la ciugulit din ornamentele de nuga si martipan :D), dar anul asta, iata, m-a uimit cu desavarsire. Anul asta, ornamentele au fost facute chiar de ea. Morcovii, adica. Si i-a facut perfecti!!!!!!

Noi am ales o glazura rapida, din zahar pudra si suc de portocala, dar puteti opta pentru una mai savuroasa, din crema de branza  (se bate crema de branza cu unt si zahar pudra).

Ingrediente:

Pentru blat:
– 360 g morcovi proaspeti
– 4 oua mari
– 1 praf de sare
– 180 g zahar
– 4 linguri zeama de lamaie
– 200 g alune/nuci/migdale macinate
– 80 g faina
– 1 praf de cardamom/scortisoara (optional)
– 2 lingurite praf de copt
– 50-70 g unt, pentru uns tava
– pesmet

Pentru ornat:
– 1 plic zahar pudra (80 g)
– 4-5 linguri suc de portocale/lamaie, proaspat stors
– 200 g martipan
– colorant rosu si galben, lichid
– o punguta cu fistic

 

Mod de preparare:

Ralu in actiune 😀
Va spun pe scurt cam ce-a facut: a picurat cativa stropi de colorant rosu si galben peste martipan, si l-a framantat constiincioasa pana cand a obtinut o culoare frumoasa, portocalie…

…dupa care s-a apucat de modelat…

…moment in care m-am pierdut in fata manutelor alora iscusite foc!!!

Trebuie sa va spun ca este prima oara cand face morcovi din martipan 🙂

…mie mi-au parut foooarte reali:

I-a crestat apoi si le-a facut „codite” din jumatati de fistic:

…iar Cipi si copiii, adica Bogdi si Amalia, chiar au crezut ca sint morcovi cu adevarat 🙂

Pregatiri preliminare 😛
– se curata morcovii si se rad pe razatoarea cu ochiuri mici.
– se unge tava (cu diam. de 26 cm.) cu unt si se presara uniform cu pesmet.
– cuptorul se incalzeste la 175 grade C.(foc mediu).
– alunele/nucile/migdalele se prajesc pentru cca. 5-8 minute in cuptorul preincalzit.

Se separa ouale; galbenusurile se freaca spuma cu zaharul timp de aprox. 8-10 minute. Se adauga zeama de lamaie, alunele prajite si macinate si morcovii rasi.
Se amesteca faina, impreuna cu cardamom/scortisoara si praf de copt, si se cerne peste celelalte ingrediente. Se amesteca totul foarte bine.
Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare, si se adauga la compozitia cu morcovi. Se amesteca usor, cu o spatula, pana cand se incorporeaza.
Se toarna aluatul in forma unsa si presarata cu pesmet (fin) si se coace cca. 40 de minute. Prajitura se lasa sa se raceasca in forma si apoi se scoate pe platoul de servit.
Zaharul praf se amesteca cu zeama de portocala/lamaie; se unge tortul cu aceasta glazura, se orneaza cu morcovi din martipan (noua ne-au iesit 12) pe care i-am asezat pe cate o „movilita” de frisca 🙂
Se da tortul la rece pentru minim 3, 4 ore si se serveste, cu pooooofta!!!! :))

Poze, in sfarsit, de la pavilionul nostru insorit:

Pentru voi toti, cu drag!!!

Deliciooooos!!!!!! :))




Pachetele cu umplutura de carne si morcovi

[shashin type=”photo” id=”16171″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Pentru sfarsitul asta de saptamana va propun ceva rapid si extrem de usor de realizat, niste pachetele cu umplutura de carne si morcovi. Va veti incanta cu siguranta prietenii sau familia 🙂

Ingrediente:

– 400 g. aluat foitaj
– 150 g. morcovi
– 2 linguri patrunjel tocat proaspat sau menta
– 250 g. carne tocata mixta
– 2 linguri ulei
– sare, piper
– 1 ou
– 1 lingura lapte

Mod de preparare:

Se dezgheata aluatul. Aveti nevoie doar de o „bucata” de aluat, cealalta se reintoarce in congelator pentru alte nebunii, cum ar fi aceste baghetute crocante :D. Se curata morcovii, se spala si se dau pe razatoare. Se spala patrunjelul (sau menta) si se taie marunt. Se prajeste carnea tocata in ulei; se adauga morcovii si se prajesc impreuna cu carnea. Se condimenteaza cu sare si piper:

[shashin type=”photo” id=”16172″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit).
Se desface aluatul si se taie in 9 patrate:

[shashin type=”photo” id=”16173″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se intinde, usor, fiecare bucata de aluat cu sucitorul presarat cu faina:

[shashin type=”photo” id=”16174″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza gramajoare de carne tocata, lasand marginile aluatului libere.
Se separa albusul de galbenus; se ung marginile aluatului cu albus batut:

[shashin type=”photo” id=”16175″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se indoaie colturile spre mijloc si se apasa tare sa se lipeasca:

[shashin type=”photo” id=”16176,16177″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza pachetelele pe o tava umezita si tapetata cu hartie de copt:

[shashin type=”photo” id=”16178″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se amesteca galbenusul cu lapte (la temperatura camerei) si se ung pachetelele:

[shashin type=”photo” id=”16179″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se da tava la cuptor cca. 25 de minute.
Unele dintre ele s-au mai desfacut, desi le-am apasat bine, dar dupa cum vedeti n-arata deloc rau, mie imi seamana a flori…in bloom 😛

[shashin type=”photo” id=”16180″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se scot pe hartie absorbanta si se lasa sa se racoreasca; se transfera apoi pe platoul de servit:

[shashin type=”photo” id=”16181″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Verdictul: foooooarte gustoase!!! 😀

[shashin type=”photo” id=”16182″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Minunate, si calde si reci!!!
…iar daca le serviti langa un tzatziki, puteti spune ca v-ati rasfatat pe cinste :))




Suc natural

[shashin type=”photo” id=”17574″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Astazi am pentru voi un suc natural din fructe si legume, atat de usor de facut si-atat de sanatos…fara alte ingrediente, doar fructe, morcovi…vitamine, exact ca-n cantecelul ala pentru copii 😀
Bogdi s-a ocupat de suc, dupa cum vedeti mai jos, inca de la inceput 🙂
A cules merele din pom:
[shashin type=”photo” id=”17576,17575″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Le-a curatat:
[shashin type=”photo” id=”17578,17579″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
A facut sucul de portocale:
[shashin type=”photo” id=”17580,17581″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
…si pe cel de mere, cu un pic de ajutor 🙂
[shashin type=”photo” id=”17582″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
La sfarsit, ne-a servit, elegant, pe toti:
[shashin type=”photo” id=”17583,17584,17585″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mai ales pe buni, pentru ca era ziua ei. Puiul meu iubit, imi calca pe urme!!!

[shashin type=”photo” id=”17586,17587″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Aveti nevoie, daca mai era cazul sa mentionez, de-un storcator de citrice si de unul special, cu sita, pentru legume (de regula incorporat unui robot de bucatarie)
Sucul obtinut dupa stoarcere se amesteca…si se savureaza :D, nu e nevoie sa adaugati absolut nimic, e nemaipomenit de bun asa proaspat (merele noastre din gradina ne-au intrecut toate asteptarile…au fost dulci si zemoase)




Gem de corcoduse cu mere si morcovi

[shashin type=”photo” id=”17299″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Acest gem de corcoduse cu mere si morcovi este ultima reteta pe anul asta cu corcoduse!!!! Promit! :))) Are un gust nemaipomenit si merita un loc de cinste printre celelalte borcanele din camara.

Ingrediente:

– 600 g. corcoduse
– 200 g. morcovi
– 450 g. mere
– sucul de la o lamaie
– 350 g. zahar

 

Mod de preparare:

Se spala corcodusele, se scurg, se scot samburii si se taie jumatati sau se maruntesc cu ajutorul robotului de bucatarie, cum am facut eu 🙂

[shashin type=”photo” id=”17300″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se adauga zaharul:

[shashin type=”photo” id=”17301″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si i se acorda juniorului atentia adecvata 😀 (pupa mami manutele lui!!!)

[shashin type=”photo” id=”17302,17303″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se curata morcovii si se rad fin (eu tot la robot i-am „prelucrat” :D)

[shashin type=”photo” id=”17306″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aleg merele…de prin gradini, din piete :))
Noi avem doi meri bogati de San-Petru, din care am mancat cu pofta zile intregi si din care am cules cateva si pentru gemul asta minune:

[shashin type=”photo” id=”17311,17312,17313,17314″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se spala, deci, merele si se indeparteaza samburii iar pulpa se taie marunt…

[shashin type=”photo” id=”17304,17305″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se amesteca apoi cu morcovii, sucul de lamaie si se da totul in fiert pentru cca. 35-45 de minute, dupa care se pune in borcane curate, ce se inchid ermetic:

[shashin type=”photo” id=”17307″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E un deliciu, credeti-ma pe cuvant!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”17308″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am fost foarte impresionati, cu totii. Cel mai tare, evident, Bogdi, care s-a servit, elegant…cu degetele!!! 😀

[shashin type=”photo” id=”17309,17310″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura cu morcovi

[shashin type=”photo” id=”16278″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aceasta prajitura cu morcovi este minunata!!!. Cu interior umed si fraged, si crusta crocanta de aluat, este mai mult decat o simpla prajitura de post. E una dintre cele mai bune prajituri de post pe care le-am incercat!!!
O puteti face si fara crusta, cum am facut-o eu prima data acum muuulti ani :D, adica prin 2007, pe la inceputul blogului. Atunci am turnat intreaga compozitie in tava si am copt-o asa. Foooarte buna in ambele variante!!!

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 200 ml. ulei (3/4 cana)

– 200 g. zahar (3/4 cana)

– 250 ml. apa minerala (o cana)

– 125 g. morcov ras (o cana)

– 380-400 g. faina ( 2 cani, nu foarte pline)

– 1 plic praf de copt (10 g.)

– 100 g. gem de caise

 

Pentru crusta crocanta:

–  6 linguri aluat

– 6-8 linguri faina

– 1, 2 linguri nuca de cocos (optional)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se amesteca apa cu zaharul si uleiul; se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se pune si morcovul ras pe razatoarea mica si se amesteca totul foarte bine. Se obtine un aluat mai gros decat cel de clatite.

Se unge o tava de aprox. 25/35 cm. cu margarina si se tapeteaza cu faina sau se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia in tava, insa nu toata, din ea se mai opresc 6 linguri, ce se vor amesteca mai tarziu cu faina pentru a obtine crusta crocanta. Peste aluatul din tava, se pune un strat de gem de caise. Gemul se pune din loc in loc, sub forma de gramajoare cat mai apropiate, care se vor „uni”, asa cum puteti :P, cu dosul unei linguri. Si daca intra un pic in aluat, nu-i bai 😀

Aluatul ramas se amesteca cu faina pana se intareste bine (puteti adauga si nuca de cocos), apoi se da pe razatoarea mare si se presara peste gem. Prajitura se da la cuptor pana e gata (cca. 30 de minute).

[shashin type=”photo” id=”16279,16280,16281″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca nu vreti sa faceti crusta crocanta de deasupra, turnati tot aluatul in tava, coaceti-l, lasati-l la racit, si de-abia dupa aceea ungeti-l cu gem. Presarati nuca macinata sau nuca de cocos si serviti. Asa am facut eu prima data, urmariti pozele vechi de mai jos 🙂

Pozele vechi:

[shashin type=”photo” id=”16283,16284,16282″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Reteta preluata de la Ada