Prajitura de post cu dovleac si nuci

Va spuneam acum cateva zile ca am ramas fara dovleac, si era absolut adevarat! Am facut aceasta Prajitura de post cu dovleac si nuci in aceeasi zi cu checul de dovleac 😀 …si, pe langa asta, am mai facut si o placinta frageda cu dovleac, tot de post. Am dat gata un dovleac mare si frumos, din care altii s-ar fi “hranit” probabil o saptamana :)))

O combinatie extraordinar de reusita: dovleac+nuca 🙂

 

Ingrediente:

  • 600 g dovleac copt
  • 100 g zahar alb
  • 80 g zahar brun
  • 20 g zahar vanilat (2 pliculete)
  • 150 ml ulei
  • 350 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • 100 g nuci macinate
  • 100 g migdale macinate
  • 100 ml lapte vegetal (cocos, orez, migadele, soia, etc)

 

…si, daca va era dor de gradina noastra, unde ne refugiem imediat ce-apare soarele 😀 , v-am pregatit niste poze insorite si colorate cu flori, albine, iarba verde si carnoasa…si cu salcia mea iubita… Ce a mai ramas din ea, de fapt, un ciot pe care l-am transformat in recuzita pentru sedintele mele foto :))

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 20×30 cm.

Intr-un bol inalt, se bate uleiul cu zaharul, cu mixerul la viteza mica, pentru aproximativ 1 minut (daca nu aveti zahar brun, puneti doar alb). Dovleacul copt, si racit, se face piure cu ajutorul mixerului vertical, si se adauga in bol. Separat, se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul si pudra de scortisoara si se cern deasupra compozitiei cu dovleac. Se adauga apoi nucile si migdalele macinate (puteti folosi numai nuci sau numai migdale) si se amesteca totul, scurt, cu o spatula sau lingura de lemn. La final, se incorporeaza laptele vegetal. Aluatul se toarna in forma pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru 40-45 de minute.

Prajitura, feliata in bucati potrivite, pe podium 😛

Pentru voi, cu mare drag!!!!

 

 




Tort Kinder Country

 

Tortul meu aniversar, tort Kinder Country, e tortul care marcheaza trecerea a inca un an de blogging culinar 😛 , inca un an alaturi de voi, prieteni dragi!!! In total 13, trei-spre-zece ani de cand m-am hotarat sa va impartasesc crampeie din viata mea, foooarte multe momente cu Bogdi, copilul meu drag, foooarte multe retete…si la fel de multe povesti de calatorie. Mereu ma mir ca am ajuns pana aici :))) …dar nu as fi putut-o face fara voi, asa ca va multumesc din suflet pentru tot!

Si m-am gandit ca poate v-ar face placere sa imi impartasiti si voi mie…cand m-ati “intalnit” pentru prima oara, de exemplu 😀 , si ce v-a atras atentia prima data?! Ce v-a placut cel mai mult?! Ce reteta, ce poveste, ce destinatie de vacanta??

Sau ce retete ati vrea sa va aduc anul acesta?! Mai multe deserturi, poate?! :)))

Va trimit cei mai dulci pupici din luuuume!!!!!!!!

 

Ingrediente:

Blat de bezea cu nuci si cacao:
  • 4 albusuri
  • un varf de cutit sare
  • 100 g zahar tos
  • 20 g faina
  • 20 g cacao
  • 80 g migdale macinate (fin)
Crema cu Nutella:
  • 300 g Nutella
  • 80 ml smantana pentru frisca (neindulcita)
Crema de ciocolata alba cu orez expandat:
  • 4 galbenusuri
  • 50 g zahar pudra, vanilat
  • 300 ml smantana pentru frisca (neindulcita)
  • 200 ml frisca batuta (neindulcita)
  • 300 g ciocolata alba
  • 5 foite de gelatina (sau 8 g gelatina granule)
  • 90 g rondele de orez si ciocolata alba

 

Sfat: la blat puteti folosi alune sau nuci, daca nu aveti migdale iar daca nu gasiti orez expandat (sau rondele de orez), puteti folosi pufarine din grau, cu miere (simple, nu cu aroma de fructe). Cum am facut si la reteta asta: Bombite de ciocolata

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 160 grade C (foc mic spre potrivit). Se tapeteaza cu hartie baza unei forme de copt cu diametrul de 24 cm (e buna si una de 26 cm).

Pentru blat, se bat albusurile spuma cu “varful” de sare si zaharul tos. Se adauga faina amestecata cu cacaua si migdalele macinate fin. Compozitia rezultata se rastoarna cu grija in forma de tort si se niveleaza. Blatul se lasa la copt cca. 20 de minute; cand e gata, se lasa sa se racoreasca cateva minute bune in forma (minim 15 minute), dupa care se inlatura hartia de copt si se repune in forma.

Crema cu Nutella se prepara foarte usor: se bate smantana pentru frisca (neindulcita), nu foarte tare, si se amesteca cu Nutella 🙂 Acest strat delicios se intinde peste blatul de bezea din forma si se niveleaza.

Pentru crema de ciocolata alba, se pun foitele de gelatina, pe care va incurajez intotdeauna sa le folositi atunci cand e vorba despre creme fine 😛 , in multa apa rece. Se lasa sa se hidrateze 10 minute.

In acest timp, se pregateste celebra “baie pe aburi”, adica se pune o oala inalta, umpluta doar pe un sfert cu apa, pe foc potrivit, iar cand apa incepe sa clocoteasca usor se pune o alta oala in care se bat galbenusurile cu zaharul pudra si smantana pentru frisca. Retineti ca vasul de sus trebuie sa intre perfect in oala cu apa de dedesubt, pentru ca aburii sa nu iasa pe langa vas! Compozitia cu oua se tine la bain-marie 5-6 minute, amestecand des mai ales spre sfarsit, dupa care se adauga ciocolata alba, rupta in bucatele. Se mai lasa cateva minute pe foc, pana cand ciocolata se topeste complet, apoi se adauga foitele de gelatina, bine scurse de apa. Se amesteca totul energic si se lasa la racit. Cand crema e rece, se adauga rondelele de orez (eu am foloit rondele de orez “trase” in ciocolata alba), tocate marunt. La sfarsit, se adauga frisca batuta (doar pana prinde consistenta, nu ca si pentru ornat), si se amesteca din nou, cu spatula. Crema se rastoarna peste blatul “uns” cu crema de Nutella si se niveleaza. Se lasa la frigider peste noapte!

Un tort absolut delicios!!!!!

…si foarte aratos, asa ca nu mi-am mai batut capul cu ornatul :))

Detaliu :))

Tortul se feliaza rece, cu un cutit bine ascutit…si cu multa rabdare 🙂

Va imbratisez pe toti cu maaare drag!!!! Si va astept cu impresii! 😀




Napolitane de post cu nuca de cocos

Napolitane de post cu nuca de cocos! Asta ne-a adus Sfantul Nicolae astazi 😀 Cele mai gustoase napolitane “Raffaello” din lume!!! Lui Bogdi, in primul rand, dar si noua, mai ales ca l-am ajutat si eu un pic :)))

Mi-am pus de mult timp in gand sa creez o reteta asemanatoare acesteia: Napolitane cu dulceata de lapte , dar in varianta de post, si iata ca am reusit! Inspiratia mea a fost geniala “dulceata” de lapte, de lapte de cocos, in cazul asta, pe care o gasiti aici: Dulce de leche de cocos

Va doresc din tot sufletul multa sanatate, pace si iubire, iar Sfantul Nicolae sa ne ocroteasca pe toti, nu numai astazi, cand este praznuit, ci mereu!!!!

 

Ingrediente:

Dulceata din lapte de cocos: “Dulce de leche” de cocos
  • 2 conserve lapte de cocos (800 ml in total)
  • 200 g zahar tos
Pentru napolitane:
  • foi de napolitane mici (6 foi)
  • 180 g fulgi de nuca de cocos
  • 30 g ulei de cocos (solid)
  • 60 g migdale
Pentru ornat:
  • 2, 3 linguri miere
  • 50 g fulgi de nuca de cocos

 

!!! Puteti folosi si foi Lica mai mari, daca nu gasiti mici…dar veti avea nevoie doar de vreo 4, cred…vedeti voi 😀

 

Pentru voi, dragilor!!!

 

Mod de preparare:

Pentru dulceata de lapte de cocos, se pun la fiert laptele de cocos si zaharul pentru cca. 15 minute. Se amesteca des la inceput…si intruna, catre sfarsit! 😀 Focul sa fie mic, de la inceput si pana la sfarsit! Se adauga apoi uleiul de cocos, solid, si se amesteca pana cand se topeste. Se pun 100 g din totalul de fulgi de nuca de cocos impreuna cu migdalele tocate nu foarte marunt (eu am folosit robotul) si se mai lasa 5 minute pe foc (tot la foc mic). Crema va clocoti usor, nu va stresati, doar amestecati! :)) Crema se lasa apoi la racit, iar la final se adauga si restul de fulgi de cocos (m-am gandit ca rezultatul final va fi mai “crocant” asa ).

Crema se intinde cat mai uniform intre foi si se acopera cu un fund de lemn pentru cca. o ora. Napolitanele se pun la frigider peste noapte…sau daca nu rezistati pana atunci, le puteti taia dupa 2, 3 ore, cum am facut si noi 😀

Delicioase!!!

Se orneaza cu “dare” de miere lichida peste care se presara fulgi de nuca de cocos:

S-au topit rapid :)))

 




Tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca

 

Acest tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca este ultima reteta de post din anul acesta si este una extrem de reusita!!! Nu e un tort spectaculos, un tort pe care sa il mananci din priviri 😀 , ci e exact asa cum ii sade bine unui tort de post: simplu si nemaipomenit de bun!!! Nici cu decorul nu mi-am batut prea tare capul, desi imi doream sa il ornez cu niste castane coapte, inmuiate in sirop de zahar cu rom… Gandul imi fuge insa la retetele de Craciun care ma asteapta, frumos aliniate, pe hartie…si, pe care, sunt sigura, le asteptati si voi :))

 

Ingrediente:

Pentru blatul cu piure de castane:
  • 300 g piure de castane indulcit, la borcan
  • 100 g zahar (brun)
  • 150 g maioneza din lapte vegetal
  • 280 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 180 ml lapte de cocos sau orez ori migdale
Pentru crema de gris cu nuca:
  • 700 ml lapte vegetal (cocos, migdale, orez sau soia)
  • 120 g gris
  • 200 g zahar (brun)
  • 2 pliculete zahar cu rom (20 g)
  • 100 g ulei de cocos, solid
  • 250 g nuca macinata
  • 25 g cacao
Decor:
  • 50 g migdale maruntite

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 cm. Se amesteca intr-un bol incapator piureul de castane cu zaharul si maioneza din lapte vegetal preparata cu lapte vegetal (dulce sau natur)si fara mustar (desi puteti folosi si maioneza din lapte vegetal “clasica”, pentru ca, dupa copt, mustarul nu se simte). Nu va stresati daca vedeti ca maioneza e mai moale! Asa e ea 😀 …nu e ca si maioneza pentru salate. Iar daca nu gasiti piure de castane indulcit, la borcan, puteti folosi piure de castane ambalat si congelat dar va trebui sa mai adaugati 80-100 g zahar in compozitia pentru blat.

In continuare, se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (cerneti-le deasupra bolului) si laptele vegetal. Se amesteca totul foarte bine dar nu se insista cu amestecatul! Compozitia rezultata se toarna in forma de tort pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 25 de minute.

In acest timp, se prepara crema: se pune la fiert laptele vegetal; cand clocoteste, se adauga zaharul si grisul in ploaie, putin cate putin, in mijlocul cratitei, si se amesteca viguros cu telul. Se lasa la fiert cca. 2 minute, dupa care se adauga uleiul de cocos, solid, nuca macinata si cacaua si se amesteca totul foarte bine. La sfarsit, se adauga zaharul cu rom (eu l-am gasit in Serbia). Daca nu gasiti, adaugati o lingurita de esenta de rom. Crema se da deoparte si se lasa la racit.

Asamblare tort: blatul, racit in forma, se taie pe jumatate, cu grija (fiind un blat de post, e mai delicat) si se umple cu jumatate din cantitatea de crema, rece. Se acopera suprafata tortului cu restul de crema si se presara migdalele maruntite (puteti folosi nuca maruntita). Tortul se lasa la frigider peste noapte, dupa care se poate savura 🙂

Bogdi, care este criticul meu culinar, nu foarte dur, de altfel, iubirea mea draga!!! 😀 , a fost incantat de “creatia” mea dulce, astfel incat v-o recomand cu toata dragostea!!!!

 

Sfat: Daca nu vreti sa ramaneti cu jumatate din cantitatea totala de maioneza vegana, dat fiind faptul ca la aceasta reteta aveti nevoie doar de jumatate de portie de maioneza,  ati putea sa folositi o forma de prajituri, de aprox. 35×24 cm, si sa folositi toata portia de maioneza, urmand, bineinteles, sa dublati si cantitatile pentru restul ingredientelor.




Bombe din bezea cu nuca si visine

 

Stiti chestia aia cu “daca viata iti da lamai, fa o limonada”, nu?! Ma rog, nu prea rezolvi mare lucru, da’ macar te racoresti 😀  De data asta, insa, tortul meu aniversar mi-a oferit o foaie de bezea cu nuca esuat, asa ca am facut niste bombe din bezea cu nuca si visine spectaculoase!!! Mult mai atractiva varianta asta…si muuult mai dulce decat o limonada, nu credeti?! :))

Bogdi a fost fascinat de ele, dar nu l-am putut lasa sa le devoreze pe toate, ca sa nu i se faca rau…desi, acum ca e in vacanta, isi poate face de cap, haha!!!

 

Ingrediente pentru cca. 28-30 de “bombe”:

Pentru “bombe”:
  • 1 foaie bezea cu nuca
  • 150 g ciocolata cu lapte (sau amaruie)
  • 80-100 ml lapte
  • 100 g iaurt grecesc
  • 200 g biscuiti digestivi
In plus:
  • visine proaspete sau din compot
  • 100 g migdale tocate marunt

De cand nu v-am mai aratat poze cu visinii nostri prafumati?! De anul trecut, cred, de la postarea cu tortul de post. Era timpul pentru un update 🙂

 

Mod de preparare:

Daca nu aveti prin casa un blat de bezea cu nuca sfaramat…inseamna ca nu aveti ghinion 😀 Nu, nu asta inseamna neaparat, ci ca trebuie sa coaceti unul. Si o puteti face urmand pasii din linkul de mai sus, de la ingrediente (aveti nevoie doar de 4 albusuri, un praf de sare, 180 g zahar si vreo 60 g nuca macinata). Va redau pe scurt cam ce trebuie sa faceti: albusurile se bat tare cu sare si zahar, se adauga nuca, se amesteca usor; compozitia se coace la foc mic cca. o ora si jumatate. Si asta-i blatul, care va fi mai apoi faramitat in maini, dar pana atunci sa ne ocupam de “crema” de ciocolata.

Astfel, ciocolata cu lapte sau amaruie, cum vreti, se rupe in bucatele mici si se topeste impreuna cu laptele. La microunde sau pe foc (foc mic, mic…si se amesteca des). Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu iaurtul. Biscuitii se macina la robot (sau ii bateti bine cu sucitorul 😛 ) si se adauga in crema de ciocolata. La final, se adauga foaia de bezea sfaramata si se amesteca totul foarte bine. Compozitia se lasa la frigider peste noapte, acoperita cu foloe transparenta.

A doua zi, se ia o lingura mare de compozitie, se aplatizeaza usor in causul palmei, se face o mica adancitura in mijloc si se pune cate o visina, fara samburi, bineinteles! Se formeaza “bombe”, care se tavalesc prin migdalele macinate mai devreme.

Nu va pot spune cat de gustoase sunt, trebuie sa le incercati!!!!

 

Sfat: Bombele sunt mai moi, dar sunt mai savuroase asa (cel putin, asa mi-a spus Bogdi 😀 ). Daca vreti sa fie mai ferme, mai puteti adauga nuci macinate sau biscuiti pisati. De asemenea, daca nu papa si copiii, puteti sa le umpleti cu visine din visinata!




Prajitura vegana cu nuci

Aceasta prajitura vegana cu nuci, alune, fistic, migdale siiii stafide 😀 , ii este dedicata Claudiei, fata care a raspuns mereu cu bucurie la provocarile lui Bogdi. Provocari care implicau intotdeauna niste plusuri. Muuulte plusuri 😀 (va pun poze un pic mai jos). Pentru ea, asadar, si pentru toti cei de langa ea, din birou (pupici Alinei si fetelor!!!) am preparat aceasta minunatie.

Chestia asta ar fi trebuit sa fie o surpriza, dar pentru ca a iesit atat de buna, m-am responsabilizat (adica am feliat-o si-ambalat-o, de frica sa n-o mananc pe toata 😀 ) si am decis sa o postez cat de curand. Sper sa fie muza voastra pe maine, de Sfantul Ilie, si oricand va e pofta de o prajitura buna!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 100 g ulei de cocos
  • 100 g zahar tos
  • 150 ml apa
Pentru umplutura:
  • 300 g amestec de alune, migdale, fistic si nuci caju
  • 100 g nuci
  • 100 g stafide
  • 1 conserva mica (165 ml) crema de cocos (90% extract de cocos)
  • 100 g zahar brun
In plus:
  • 150 g gem de caise

 

Mod de preparare:

Se pregateste mai intai umplutura: se macina (mai grob) alunele, nucile, fisticul si nucile caju. Se pun apoi toate ingredientele intr-o oala si se lasa la foc mic cca. 2-3 minute. Se amesteca des in tot acest timp. Se lasa apoi deoparte, sa se raceasca. Crema de cocos poate fi inlocuita cu lapte de cocos (scuturati bine conserva, pentru ca partea solida sa se amestece cu lichidul din conserva).

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc mediu). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 20 x 30cm. Se cantareste uleiul de cocos (presat la rece), care e ca un unt, solid, chiar si la temperatura camerei.

Pentru blat, se amesteca faina cu praful de copt si se cern impreuna intr-un bol incapator. Separat, intr-un bol adanc, se pune uleiul de cocos (incalzit putin inainte, ca sa se “dezmorteasca”) si zaharul brun si se amesteca bine cateva secunde (eu am folosit mixerul). Se adauga apoi jumatate din cantitatea de faina, se amesteca usor, se toarna jumatate din cantitatea de apa, si din nou faina+restul de apa. Veti obtine un aluat bine legat, care nu se lipeste de bol.

Aluatul obtinut se intinde cu dosul unei linguri in tava pregatita. Incercati sa-l nivelati cat mai bine, sa fie cat mai uniform. Deasupra se intinde gemul de caise si la final umplutura de nuci. Prajitura se coace cca. 30 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava. Va sfatuiesc sa o tineti la frigider cateva ore inainte de a o felia, pentru ca e mai “sensibila” decat o prajitura clasica, cu oua si lapte.

Delicioasa!!!

Pentru voi, dragilor 🙂

 

Plusurile lui Bogdi, de cand era mai mititel…si pana acum 😛

Gumball si Darwin:

Night Fury (How to train your dragon)

Minions!!!!!! 😀

Papyrus si Sans (Undertale):




Chec in trei culori

[shashin type=”photo” id=”16448″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

 Tort cu trei feluri de ciocolata am deja, asa ca de ce n-as avea si-un chec in trei culori?! :D. Nu e in intregime de ciocolata, dar are un strat generos de nutella (daca gasiti cumva nougat, si mai bine!!!) si inca doua, cu migdale si fistic. Absolut delicios!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

– 100 g. unt

– 100 g. zahar

– un praf de sare

– 2 oua mari

– 180 g. faina

– 2 lingurite praf de copt

– 2 linguri iaurt sau 4 linguri lapte

– 50 g. fistic crud, nesarat, macinat

– 50 g. migdale sau nuci macinate

– 50 g. nutella sau nougat

– 100 g. ciocolata cu lapte pentru ornat sau zahar pudra

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

Se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul pana cand amestecul se spumeaza. Folositi cu incredere mixerul! :D. Se adauga un praf de sare (cat luati cu trei degete) si ouale intregi. Se amesteca bine. Se adauga faina amestecata cu praf de copt si iaurtul sau laptele (rece). Se imparte compozitia in trei. In prima portie se adauga fisticul macinat, in a doua, migdalele sau nucile macinate. Compozitia de nougat sau nutella (ori alta crema de alune mai ieftina) se topeste la bain-marie sau la microunde (aveti grija sa nu se infierbante prea tare), se lasa 2-3 minute sa se racoreasca si se adauga la a treia portie.

Compozitiile diferit “colorate” se toarna, pe rand, in tava de chec unsa si presarata cu faina szau tapetata cu hartie de copt (doar baza). Daca vreti sa obtineti un aspect marmorat, treceti cu o furculita prin aluat. Checul se coace cca. 35 de minute sau pana trece de testul scobitorii. Dupa ce s-a racit, se scoate din forma si se glazureaza cu ciocolata topita sau, mai simplu, se pudreaza cu zahar praf 🙂

[shashin type=”photo” id=”16446,16445,16447″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Tort cu crema de lamaie

Dragii mei, tortul nostru de Pasti de anul acesta este un tort cu crema de lamaie, un mini tort, de fapt, extrem de racoritor si delicios, cu umplutura de lemon curd si glazura fina de ciocolata. Un tortulet dulce-acrisor, pe care sper ca il veti savura si voi. Daca nu acum, poate la anu’ …sau oricand, fiind ametitor de bun!!!! Eu l-am copt in formele mele mici, cu diam. de 18 cm. dar voi, daca aveti forme atat de mici, folositi forma clasica de 26 cm. Veti obtine un singur blat, pe care, cred (zic asta, fiindca nu l-am testat inca in felul asta 😀 ) ca l-ati putea felia in 3 blaturi subtirele.

Sa fiti sanatosi si fericiti, pana ne revedem din nou. Puneti deoparte amintirile urate si lacrimile, iesiti in curte, pe strada, si zambiti oamenilor, soarelui. Dumnezeu s-a lasat rastignit pe cruce pentru noi. Cat de bogati suntem. Si cat de fericiti ar trebui sa fim…

Hristos a Inviat, prieteni buni!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 175 g unt
  • 160 g zahar
  • 3 oua, batute
  • 140 g faina
  • 5 g praf de copt (jumatate de plic)
  • 40 g migdale macinate (sau nuci)
  • coaja rasa de la 1 lamaie mare
Pentru crema de lamaie:
  • sucul si coaja rasa de la 1 lamaie
  • 80 g zahar
  • 35 g unt
  • 2 oua, batute usor
Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata alba
  • migdale intregi trase in ciocolata sau zahar, in forma de oua

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 170 grade (foc mediu). Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt doua forme rotunde (diam. 18 cm).

Intr-un vas incapator, frecati untul inmuiat la temperatura camerei cu zaharul pana cand amestecul se deschide la culoare. Adaugati, treptat ouale batute, cate o lingura o data, amestecand incet, pana cand se incorporeaza complet. Adaugati faina amestecata cu praful de copt (se cern impreuna), migdalele macinate si coaja de lamaie:

Impartiti cat mai egal compozitia in cele doua tavi (eu le- am cantarit 😛 )

Dati la cuptor timp de cca. 30-35 de minute:

Scoateti blaturile din cuptor si lasati sa se raceasca in forme, dupa care desfaceti-le din inele.

Pentru crema, amestecati untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul, zeama de lamaie, ouale batute si coaja rasa de lamaie si puneti amestecul sa fiarba incet, la bain-marie, timp de aproximativ 15 minute; sau pana cand se ingroasa. Timpul nu trebuie depasit, pentru ca ouale sa nu se coaguleze, ca la omleta!

La final, veti obtine o crema matasoasa si fooarte ademenitoare 🙂

Asezati un blat (cu partea bombata in jos) pe platoul de servit:

Turnati crema de lamaie, rece, deasupra blatului (blaturile sint moi, afanate, nu au nevoie de insiropare):

Intindeti crema cu un cutit spatula:

Asezati celalalt  blat deasupra si apasati usor, pentru ca blaturile sa se aseze frumos:

Topiti ciocolata alba la bain-marie sau la microunde, cu grija, fara graba, fiind stiut faptul ca ciocolata alba este foarte sensibila la topit. Daca o topiti la microunde, trebuie sa reglati temperatura pe o treapta joasa. O lasati timp de cateva secunde, o scoateti, amestecati, o puneti din nou, si tot asa, pana se topeste. La bain-marie e mai usor, dar veti avea mai multe vase de spalat 😀

Se toarna glazura de ciocolata deasupra tortului, lasand din loc in loc sa curga mai multa ciocolata, pentru a realiza un model cat mai nonconformist 🙂

Se orneaza cu migdalele colorate si in forma de oua:

Sectiune…cu care i-am intampinat pe finutii nostri dragi, Gabi si Alina 🙂

Deci da, tortul nostru de Pasti s-a dus deja, dar nui-i bai, ca fac altul!!!!!

…si nu pot sa plec pana nu va servesc si pe voi cu o felie de tort:

…si pana nu va arat oul (asta-i cel mai reusit 😀 ) pe care l-a vopsit Bogdi meu iubit adoptand tehnica vopsirii frunzelor in ciorap.

Va pup duuuulce, sa ne revedem cu bine!!! Paste Fericit tuturor!

 

Sfat: Puteti prepara crema de lamaie si la microunde: topiti untul, adaugati zaharul, coaja rasa de lamaie, suc de lamaie si ouale batute. Dati la maximum timp de aprox. 2 minute, sau pana cand zaharul se dizolva. Dupa aceea, fierbeti la putere maxima timp de 2-3 minute, pana cand se ingroasa.




Tort Mousse au chocolat

 

Astazi sarbatorim iubirea, marea iubire care s-a infiripat intre mine si Cipi meu drag inca din liceu. Acest Tort Mousse au chocolat, extraordinar de fin si delicios a fost facut in amintirea acelor vremuri…

Au trecut foarte multi ani de atunci (din pacate) dar totul e atat de viu. Parca ieri treceam unul pe langa altul pe coridor…eu total indiferenta, bineinteles 😀 …ca dupa ceva timp sa ne trezim in fata altarului, stransi la maini cu o batista, fericiti si emotionati…

Sunt 12 ani de-atunci dar il iubesc pe Cipi de-un milion de ori mai tare!!!!!!!!!

La multi ani, iubitule!!! Tortul asta este pentru tine.

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 200 g ciocolata cu continut ridicat de cacao (minim 50%)
  • 175 g unt
  • 180 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 5 albusuri
  • 40 g faina
  • 100 g migdale macinate (sau nuci)
Pentru spuma de ciocolata:
  • 300 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 450 ml smantana pentru frisca, batuta
  • 100 g zahar pudra
Pentru ornat:
  • pudra de cacao

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 220 grade C (foc mare).

Pentru blat, se marunteste ciocolata si se topeste la bain-marie. Se lasa sa se racoreasca. Se bate untul pana e cremos; se adauga ciocolata topita si se amesteca usor, cu o spatula. Galbenusurile se bat spuma cu 100 g zahar si se incorporeaza in compozitia de ciocolata. Migdalele se amesteca cu faina (cernuta) si se adauga si ele, amestecand usor. Albusurile se bat spuma cu restul de zahar (80 g) si se adauga in compozitia spumoasa, amestecand usor, de sus in jos.

Se tapetetaza o forma de tort cu diam. de 24 cm cu hartie de copt. Aluatul se toarna in forma si se pune la cuptor pentru cca. 8-10 minute. Dupa ce timpul s-a scurs, se reduce temperatura la 180 grade C (foc potrivit) si se lasa la copt pentru aproximativ 30 de minute.

Pentru spuma de ciocolata, se marunteste ciocolata (sau se rade); se toarna peste ea smantana pentru frisca, data in clocot. Se amesteca bine compozitia si se lasa la racit. Odata racita, se amesteca cu grija in smantana batuta cu zahar pudra (cu o spatula, usor, pentru ca crema sa ramana aerata). Totusi, cred ca e bine de stiut ca, pentru o degustare fara peripetii, se poate adauga putina gelatina in crema (vreo 3 foi). Spuma de ciocolata e sacra, nu se pune gelatina veci pururi, dar n-as vrea sa va traumatizati! 😀

Se aseaza blatul pe un platou (nu are nevoie de insiropare deoarece e umed si “afanat”). Se inchide in jurul lui inelul detasabil al tortului si se adauga crema de ciocolata. Se niveleaza si se lasa la frigider peste noapte. Acoperiti-l cu folie transparenta, daca vreti sa-si pastreze aroma.

A doua zi desprindeti cu un cutit ascutit si tinut in apa fierbinte (il stergeti cu un prosop) marginile tortului. Manevrati-l cu mare grija! Spuma de ciocolata e “lipicioasa” 😛 …aranjati marginile cu o spatula ingusta pentru ca tortul sa isi recapete forma (spuma se va lasa usor). Lasati la frigider pentru inca 1-2 ore, neacoperit.

Inainte de a-l servi, pudrati din belsug cu cacao si desenati cu degetul o inimioara!!! …mai ales daca va sarbatoriti iubirea. Fata de iubit, sot, copil, caine sau pisica 🙂

 

Nu v-am uitat nici pe voi!!!

…iar asta este pentru Cipi 🙂

Cel mai spumos si delicios tort din lume!!!!!!!!

 

Sfat: Puteti inlocui smantana pentru frisca cu frisca vegetala. Daca e deja indulcita, nu mai e nevoie sa adaugati zahar cand o bateti spuma.




Prajitura cu nuci si migdale

Dragilor, voi stiti prea bine cat de gustoase sint prajiturile de post pe care le am pe blog :P, si nu o spun cu infumurare ci pentru ca le-ati incercat de-atatea ori deja, asa ca sper ca si aceasta prajitura cu nuci si migdale, si placut aromata cu portocale si lamai, sa fie pe placul vostru!!!
La noi s-a bucurat de-un maaaare succes :))

Ingrediente:

– 100 g. nuci
– 100 g. migdale
– 200 g. coaja confiata de portocale si lamaie (sau din dulceata, cum am avut eu din frumoasa Grecie)
– 100 ml. apa
– 2 linguri miere
– 150 g. zahar
– 100 g. faina
– 30 g. cacao
– 1 esenta de rom (10 ml.)
– 1 plic zahar vanilat
– 50 g. margarina
– coaja de lamaie pentru ornat (sau zahar pudra)

Mod de preparare:
Se prajesc nucile si migdalele (puteti folosi numai nuci sau numai migdale) timp de cca. 10 minute la foc potrivit, in cuptor, dupa care se lasa sa se raceasca. Se maruntesc la robotul de bucatarie si se rastoarna intr-un vas incapator. Se adauga cacaua, esenta de rom, portocalele si lamaile din dulceata sau confiate si se amesteca totul foarte bine.
Se fierbe apa cu mierea si zaharul pana se obtine un sirop; se toarna peste compozitia de migdale, nuci si arome. Se amesteca si se incorporeaza faina.
Se unge o tava (diam. de 24-26 cm.) cu margarina, se tapeteaza baza cu hartie de copt si se unge la randul ei cu margarina (impartiti cantitatea de margarina in doua, inca de la inceput). Se toarna compozitia si se coace la foc potrivit (180 grade C) timp de 20-25 de minute.
Cand se raceste, se orneaza cu coaja rasa de lamaie sau se pudreaza cu zahar 🙂

Dulceata de lamai, absolut delicioasa!!!!!!!!!!!

Dulceata de portocale…langa cea de smochine, care m-a bantuit toata vara trecuta 😀

…si in sfarsit, prajitura 😛

Aromata si teribil de gustoasa!!!!!! :))

 

Sa o incercati si daca nu tineti post, caz in care puteti inlocui margarina cu unt 🙂
Sa aveti poooofta!!!!!!!!!!!!!




Nasturei cu migdale si gem

[shashin type=”photo” id=”17897″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragii mei, in curand vom intra in febra pregatirilor pentru Craciun (eu una, am de gand sa pregatesc tot felul de bunatati 😛 ) asa ca, pe ultima suta de metri, va prezint niste fursecuri crocante si delicioase: Nasturei cu migdale si gem!

Va sfatuiesc sa nu faceti numai o portie daca va apucati de ele :))

Ingrediente:

– 100 g unt
– 100 g migdale sau nuci macinate
– 150 g faina
– 50 g zahar tos
– 2 pliculete cu zahar vanilat (20 grame)
– gem

 

Mod de preparare:

Se amesteca untul (sau margarina, daca tineti post) cu zaharul timp de 2, 3 minute sau pana se face spuma. Se adauga migdalele/nucile macinate si zaharul vanilat, un praf de sare (un varf de cutit) si faina cernuta, in ploaie. Se framanta cateva secunde, cu mainile reci; aluatul obtinut se face bila si se pune la frigider pentru minim 15 minute. Se intinde apoi pe o suprafata infainata si se decupeaza cu o forma rotunda sau cu gura unui pahar de tuica, “nasturei” 🙂
Se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la cuptor (preincalzit) timp de 10 minute, la foc potrivit (180 grade C)
Se lasa sa se racoreasca si se pune pe fiecare nasturel cate un “banut” de gem 🙂
…sau se servesc simple, pudrate cu zahar pudra.

[shashin type=”photo” id=”17898,17899″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Crossies cu ciocolata

[shashin type=”photo” id=”18174″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Daca nu ati gustat pana acum crossies cu ciocolata, va invit sa experimentati 😛
M-am ghidat initial dupa o reteta desprinsa dintr-o revista de-a mea, sifonata rau ( o am de-acum doua decenii 😀 ), in care aceste mici bunatati erau folosite drept ornamente pentru un tort, dar apoi am dat de linkul de pe Chefkoch, in care aceste “crossies” erau un pic mai complex croite, adica cu adaos de nuca de cocos, migdale, adica intr-un final (mai) yummy!!! In reteta mea se amestecau doar ciocolata si fulgi de ovaz/musli. Bun si-asa!!!

 

Ingrediente:

– 150 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata neagra

– 50 g fulgi de nuca de cocos

– 125 g fulgi de ovaz (crocanti, cu stafide) sau cornflakes/musli

– 25 g migdale (coapte si tocate)

 

Mod de preparare:
Se topeste ciocolata in bain-marie (nu va amagiti, n-am folosit nici de data asta din aia neagra 😀 ), se adauga nuca de cocos, fulgii de ovaz sau porumb ori musli si migdalele maruntite. Se amesteca totul foarte bine.

Se tapetetaza o tava cu hartie de copt si se unge cu ulei (cu pensula de bucatarie). Se iau galuste=crossies din compozitie, cu ajutorul a doua lingurite, si se aseaza pe hartia unsa:

[shashin type=”photo” id=”18175″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa la racit, si-apoi…se rontaie 🙂
…desi a doua zi sint muuult mai bune!!!

[shashin type=”photo” id=”18176″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Rapid si delicios!!!

[shashin type=”photo” id=”18177,18178″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. La mine-n revista zicea asa:

– 100 g ciocolata cu lapte
– 100 g ciocolata amaruie
– 200 g fulgi de ovaz sau musli

Modul de preparare e acelasi, asa ca va urez spor in prepararea ambelor variante!
…iar aici mai aveti o idee!




Martipan

[shashin type=”photo” id=”15710″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Datorita unei retete foarte speciale, o super-praji cu muuulta cafea, pe care am tot vrut sa v-o arat in imagini dar evident, n-am reusit pana acum, am preparat, in sfarsit, ravnitul martipan!!!!!!!!!!
Martipanul ala pe care mi-l cereati cu totii si pe blog si pe mail, iar eu va tot promiteam ca vi-l voi dezvalui “in curand” 😀

Ca prima observatie trebuie sa va spun ca rezultatul final a fost cu mult peste asteptarile mele, in ceea ce priveste gustul. Am tot rupt bucatele din “aluat”pana cand mi-am potolit pofta!!!!!!!!!!
Ca aspect insa, veti avea probabil o surpriza, fiindca e mai inchis la culoare, mai neapetisant decat cel de cumparat. E adevarat ca am folosit migdale necojite pentru ca nu am gasit niciunde migdale fara pielita (sau chiar mai bine, pudra de migdale), de unde si “neajunsul” vizual :)…dar cu toate astea, in final am facut o pasta de martipan minunata, pe care, dupa cum veti vedea mai jos, am putut-o modela si stanta dupa dorinta.
Aceeasi “problema” am avut-o si aici, la reteta de Nutella facuta in casa, unde din nou m-am ciocnit de aspectul “grunjos” al preparatului…fapt care, in realitate, nu i-a schimbat cu absolut nimic gustul extraordinar de placut.

Ingrediente pentru o portie:

– 100 g. migdale crude
– 50 g. zahar pudra
– cateva picaturi ulei de migdale (sau alt ulei, dar nu de masline)
– cateva picaturi zeama de lamaie
– apa…tot asa, masurata-n picaturi 😛

Ingrediente:


Se prajesc usor migdalele la cuptor, si cat inca sint calde, se freaca in maini sau intr-un prosop pentru a le indeparta coaja (n-o sa se prea duca, dar e bine sa-ncercati 😀 ).

Saaau, asa cum am aflat mai pe urma :P, migdalele se pot pune cu tot cu coaja cca. 2 minute in apa clocotita, dupa care se trec rapid prin apa rece, se scurg si cu unghiile li se indeparteaza pielita. Dupa aceea se prajesc. In felul asta, martipanul va fi mai alb, dar la fel de bun!!! :P

Se macina apoi la robotul de bucatarie, cat mai fin posibil:


Se adauga zaharul pudra:


…si “picaturile” de ulei (sa zicem o lingurita nu foarte plina)


Rezulta urmatoarea compozitie:


…la care veti adauga atata apa cat sa obtineti un aluat modelabil…puneti putin cate putin, ca sa nu gresiti 😉


Acoperiti cu folie transparenta si lasati la frigider 12 sau chiar 24 de ore:


Dupa ce se scoate de la rece se framanta bine pana ce se obtine o pasta:


Se foloseste la diferite retete, mai mult ca umplutura, ca decor, ca “plapumioara”: Prajitura aromata cu crema din vin rosu …decat ca, de ex, acoperirea unui tort.

Un alt exemplu ar fi: se aseaza intre 2 folii de plastic (transparente) si se taie in forma de stelute, care mai apoi se dau prin zahar si se orneaza niste romburi de cafea cu nuci, grozaveeee!!! 😛


 




Trufe de ciocolata

[shashin type=”photo” id=”18029″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Cand te gandesti la ceva decandent si peste poate de gustos, iti vine-n minte un singur lucru, trufe de ciocolata!!! 😛
Simple, cu cafea, cu lichior, rom sau coniac, sunt absolut irezistibile!!!!!!
Ingrediente pentru cca. 35 de bucati:
– 400 ml smantana dulce pentru frisca
– 500 g ciocolata cu lapte, rupta bucati
– 2 linguri coniac
– 2 linguri cafea, preparata tare
– 2 linguri cacao
– 25 g migdale, taiate bucati si prajite
– 400 g ciocolata alba
– 1 lingura cafea boabe, proaspat macinata
Mod de preparare:
Va pun si poza cu diferitele “invelisuri” cu care se presupunea ca voi acoperi trufele…se presupunea, am zis 😀 …caci pana la urma au sarit picii pe ele si de-abia, de-abia am reusit sa le glazurez, asa, simplu, in alb si negru. Veti vedea mai jos cat de sifonate mi-au iesit :))
[shashin type=”photo” id=”18030″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Pune frisca intr-un vas pe foc si cand fierbe, da-o deoparte. Intr-un castronel, pune 300 g ciocolata cu lapte si toarna deasupra frisca fierbinte:
[shashin type=”photo” id=”18031″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Amesteca bine cu o lingura sau bate cu telul pana cand ciocolata se topeste iar compozitia devine omogena:

[shashin type=”photo” id=”18032″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Toarna jumatate din acest amestec intr-un alt castronel. Intr-unul dintre castronele adauga coniacul iar in celalalt cafeaua neagra.
Eu portia cu coniac am facut-o fara coniac, pentru Bogdi si ceilalti copii, doar portia cu cafea a ramas intacta (…si de care m-am folosit pentru a orna minunatul tort, facut de ziua mea si a lui Cipi: Tort de trufe)

[shashin type=”photo” id=”18033″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Da la congelator 2-3 ore, pana cand compozitiile se intaresc (pentru un rezultat mai bun, se lasa compozitiile, in congelator, peste noapte).
Cu o lingura, ia din amestecul de ciocolata, modeleaza bilute si pune-le pe o tava tapetata cu hartie pergament. Da la congelator pentru minim 15 minute, pentru a se putea intari compozitia:

[shashin type=”photo” id=”18035″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si pentru a le putea da apetisanta forma rotunda, pe care o cunoastem cu totii.
Dupa ce ai terminat “de modelat”, pune tava in congelator:

[shashin type=”photo” id=”18036″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Topeste restul de ciocolata cu lapte. Asteapta sa se raceasca putin apoi cu ajutorul unei furculite (sau a unei lingurite, cum va vine mai usor) inmoaie fiecare trufa cu aroma de coniac in ciocolata.

[shashin type=”photo” id=”18038″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Asteapta putin pentru a se scurge de ciocolata in exces si aseaza trufa din nou pe tava.
Da o treime din aceste bilute prin cacao. Presara o alta treime cu migdale iar restul lasa-le simple…eu la capitolul asta am fost intrerupta 😀 …v-am scris mai sus despre ce e vorba…

Topeste ciocolata alba si las-o sa se raceasca putin. Inmoaie in ea trufele cu aroma de cafea, exact ca inainte, iar deasupra presara boabele de cafea maruntite.
Eu le-am lasat albe, pentru ca, dupa cum v-am zis, le-am folosit la ornarea tortului nostru: Tort de trufe 

[shashin type=”photo” id=”18039″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Da la frigider pana in momentul in care sunt servite.

[shashin type=”photo” id=”18040″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Trufele pot fi pastrate in frigider maximum o saptamana si in congelator, maximum o luna.
Daca le-ai congelat, dezgheata-le in frigider, pe parcursul a doua-trei ore.

[shashin type=”photo” id=”18042″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Serviti-va, va rog!!!

[shashin type=”photo” id=”18041″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura cu migdale si portocale

Pentru ca am primit, acum cateva zile, o lada maaaare cu portocale de la niste prieteni, si pentru ca ne-am saturat de atata suc si boost de vitamine 😀 , am pus in aplicare cateva retete ce contin portocale, printre care si aceasta prajitura cu migdale si portocale.
A iesit atat de buna, cum ne place noua: insiropata si aromata! 🙂

 

E o prajitura fara faina, ce sper sa le fie de folos si celor cu intoleranta la gluten! Iar aici mai am ceva in sensul asta, un Cheesecake cu ciocolata fara faina si fara zahar, pe care il puteti incerca oricand!

 

Ingrediente:
Pentru prajitura:
– 6 oua
– 180 g zahar tos
– 250 g migdale macinate
– coaja rasa de la 2 portocale
– sucul de la 1 portocala

 

Pentru sirop:
– coaja rasa de la 3 portocale
– 200 ml suc proaspat de portocale
– 1 lingura miere
– 100 g zahar tos
– 50 g migdale, rumenite si zdrobite

 

Mod de preparare:

Pregatiti ingredientele pentru blat:

Preincalziti cuptorul la semnul 4/180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie decopt o forma rotunda (diametru de 23-24 cm), cu marginile detasabile.

Frecati galbenusurile cu zaharul timp de 3 minute, cu mixerul, pana cand amestecul se deschide la culoare. Eu le-am facut spuma la robot:

 Incorporati migdalele macinate (nu foarte fin):

 Apoi sucul si coaja de portocala:

Bateti albusurile spuma. Cu ajutorul unei linguri mari si a miscarilor de jos in sus, ca si la pandispan, amestecati mai intai o treime din spuma de albusuri in compozitia de galbenusuri.

Dupa aceea, procedati asemanator cu albusul ramas:

Turnati compozitia in forma:

Dati la cuptor, pe nivelul din mijloc, timp de 50-55 de minute, pana cand se intareste.

Desfaceti forma si lasati prajitura sa se raceasca pe un gratar metalic:

 

 

Pregatiti ingredientele pentru sirop: rumeniti migdalele, stoarceti portocalele si radeti-le coaja 🙂

…aici toate, langa restul ingredientelor pentru sirop:

 Pentru sirop, se pun ingredientele intr-un vas si se fierb 5 minute, pana cand siropul se leaga.
Adaugati migdalele:

Intepati prajitura din loc in loc cu o furculita si apoi turnati siropul:

Serviti imediat sau lasati putin la frigider, daca o vreti mai rece si mai bine insiropata!
Sectiune:

Cea mai faina prajitura cu portocale!!! 🙂

Bine de stiut: prajitura poate fi si congelata. Dupa ce s-a racit complet, impachetati-o in folie alimentara si dati-o la congelator. Poate fi pastrata maxim 3 luni.
Decongelati in frigider cu 24 de ore inainte de servire iar apoi adaugati siropul.




Tort inimos de cafea si ciocolata

Acest tort inimos de cafea si ciocolata ii este dedicat cu toata dragostea sotului meu Ciprian, sufletul meu pereche 🙂 …acum cand, dupa 7 ani de casnicie, ne iubim mai mult decat oricand si suntem impliniti, cu Bogdi alaturi.
Nu puteam sa-i fac decat un tort pliiiin cu cafea, fiindca suntem mari iubitori de cafea (adica dependenti 😀 ). Si neaparat in forma de inima!!!! :))

Ingrediente pentru cca. 10 portii:

Pentru blat:
  • 220 g migdale sau nuci macinate
  • 100 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 100 g ciocolata cu cafea
  • 2 linguri cafea fierbinte
  • 1 lingurita pesmet
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 20 ml rom  sau cateva picaturi esenta de rom
Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 10 g unt de cocos sau 50 ml lapte de cocos
  • 100 g boabe de cafea
  • 50 g ciocolata rasa

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul pana la temperatura de 175 grade C (foc potrivit). Preparati siropul, punand la fiert apa cu zaharul pentru cca. 2 minute. Adaugati esenta de rom sau romul si lasati-l la racit.

Ungeti cu ulei o forma de tort inimioara (avand capacitatea de 1 litru). Presarati-o cu migdale macinate:

Bateti spuma untul cu zaharul. Separati galbenusurile de albusuri.
Incorporati galbenusurile in masa de unt:
Rupeti in bucatele ciocolata. Topiti-o in bain-marie sau intr-o craticioara, la foc mic (eu la microunde) impreuna cu cafeaua fierbinte. Amestecati usor:
Asa arata crema de ciocolata cu cafea la sfarsit. Mmm, am luat o gura din ea…fara cuvinte!!! 😀
Adaugati ciocolata topita si racorita, pesmetul, restul de migdale macinate si praful de copt peste masa de unt si oua. Bateti spuma albusurile apoi incorporati-le in compozitie:
Compozitia pentru blat gata:

Turnati aluatul in forma:

Uniformizati-l:

Dati-l timp de cca. 30-35 de minute la cuptor (eu nu l-am lasat decat vreo 30 de minute si tot parca mi s-a ars un pic…deci, stati cu ochii pe el 😀 )
Rasturnat arata mult mai bine!!! Rasturnati-l cu mare grija, insa, pentru ca e sfaramicios!

Lasati-l sa se raceasca apoi rasturnati-l pe un platou (pe care il veti si servi mai apoi). Intepati-l cu un betigas de lemn si insiropati-l cu siropul rece:

Pentru glazura de ciocolata, maruntiti ciocolata si apoi topiti-o la bain-marie impreuna cu untul de cocos sau laptele de cocos, intarit. De obicei conservele cu lapte de cocos au o parte lichida si una solida si inainte de a fi folosit se scutura bine de tot conserva. Eu acum, fiindca nu am avut unt de cocos, am folosit “laptele” gros de pe fundul conservei (am scurs lichidul inainte).

Lasati glazura sa se raceasca usor apoi turnati amestecul pe blat, avand grija sa omogenizati glazura pe margine:

Ornati tortul cu fulgi de ciocolata si boabe de cafea si nu mai stati pe ganduri 😀
E delicios!!!

Sectiune:

Afara, in curte, la degustat, langa o ceasca mare de cafea, bineinteles 🙂

Extrem de bun, a fost foarte apreciat de Cipi!!!
…si sper, si de voi 🙂

P.S. Daca vreti sa-l faceti intr-o forma simpla, rotunda, de tort, dublati cantitatile. O forma cu diam. de 26 cm. cred ca ar fi perfecta, iar daca nu aveti unt sau lapte de cocos, inlocuiti-l cu lapte simplu de vaca.