Galaktoboureko, placinta greceasca cu lapte

 

Galaktoboureko, placinta greceasca cu lapte, si biiine insiropata 😛 , care l-a cucerit pe Cipi in vacanta noastra de vara in Grecia, este de-acum la indemana voastra, prieteni!

Am mai facut-o o data, acum o saptamana, dar am fost atat de fascinati de gustul ei, eu cu Cipi si cu Bogdi, incat am ramas doar cu gustul 😀 …iar eu, chiar mai mult de-atat, pentru ca de fiecare data cand imi mai taiam o bucatica, ma visam pe plaja, sub umbrela :)))

Am vrut sa o fac sub forma de rulouri, asa cum am savurat-o la mare, dar mi s-a parut prea migaloasa toata treaba, hahaa, asa ca am ales calea cea mai usoara: placinta la tava, cu straturi delicioase de foi si crema! Grozav de buna!!!

 

Ingrediente:

Pentru sirop:
  • 400 ml apa
  • 180 g zahar
  • 1 lingura plina cu miere
  • un baton de scortisoara
Pentru placinta:
  • un pachet foi de placinta (subtiri), 400 g
  • 80 g unt
Pentru crema:
  • 1 litru lapte (gras)
  • 120 g unt
  • 120 g gris fin
  • 25 g amidon de porumb
  • 5 oua mari
  • 180 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat, 20 g
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se prepara siropul de zahar mai intai, punand toate ingredientele, in afara de miere, la foc iute pentru 5-8 minute. La sfarsit, se adauga mierea si se lasa la racit. Siropul se va adauga rece peste placinta fierbinte! Se scot foile de placinta din congelator.

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade C (foc potrivit). Se unge cu unt o forma de aproximativ 20×30 cm sau se tapeteaza cu hartie de copt (eu am uns si hartia cu putin unt topit).

Pentru crema de gris, aveti neaparata nevoie de gris fin, gris pe care eu l-am gasit in magazinele din Grecia dar si in Serbia, la Vrsac. Astfel, se bat ouale cu zaharul (si cel vanilat), cu mixerul, pana se spumeaza usor (2-3 minute). Se adauga grisul fin si amidonul, pe care il puteti inlocui tot cu gris fin, sau cu o lingura de faina (varianta asta cu amidon am adoptat-o acum, la ultima incercare, si mi-a placut mult, pentru ca crema a devenit mai fina si mai ferma). Desigur, daca vreti sa obtineti o crema mai moale, nu adaugati deloc amidon! In continuare, se toarna laptele rece, putin cate putin peste compozitia de oua si gris, si se pune totul la fiert pana cand da in clocot. In primele 5 minute, se amesteca din cand in cand dar dupa aceea se amesteca intruna, pentru ca crema incepe sa se ingroase si se poate prinde.  La sfarsit, se adauga untul rece, taiat in cuburi, si smantana pentru frisca (neindulcita) si se amesteca din nou foarte bine. Crema se lasa deoparte.

Foile de placinta se scot din pachet si se impart in jumatate (o jumatate va sta la baza iar cealalta jumatate sus); se topeste untul (80 g). Se pune o foaie de placinta la baza formei si se unge cu unt topit, cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Intindeti untul topit cu grija, usor, nu apasati! Se aseaza si celelalte foi din jumatatea pusa deoparte, ungandu-le cu unt topit. Se intinde crema de vanilie si gris peste stratul de foi unse si se niveleaza. Se aseaza foile de placinta ramase, unse cu unt ca si primele; se stropeste placinta cu unt topit si se portioneaza cu un cutit bine ascutit.

Galaktoboureko se coace 20 de minute la foc potrivit, dupa care se scade temperatura cuptorului la 160 grade C (foc mic) si se mai lasa cca. 25 de minute…cand va arata cam asa 🙂

Placinta se insiropeaza cu siropul rece si se lasa la racit:

Se poate servi dupa o ora dar eu va sfatuiesc sa aveti rabdare 😀 …pentru ca devine si mai gustoasa dupa ce sta!

Aceasta este minunata noastra placinta cu crema de lapte Galaktoboureko, cu umplutura cremoasa si exterior crocant…si scaldata intr-un sirop auriu de zahar-miere-scortisoara (puteti pune si zeama de lamaie in sirop, daca vreti)…desertul perfect pentru orice anotimp! 🙂




Iaurt cu miere

 

E luni si ploua marunt, iar vara e departe 😀 , asa ca avem nevoie de o reteta salvatoare, de un iaurt cu miere ca-n Grecia, cremos, gustos…si sanatos! :)) Eu am folosit mierea cumparata din Nikiti: de pin, de portocale si sousoura, dar orice miere e binevenita (sa fie totusi fluida, nu zaharisita). Iar, pe langa nuci, culese din nucul ce ne pazeste curtea, am pus si cateva smochine…din smochinul nostru, care acum cativa ani era numai un bat 😛

“Reteta” e prea usoara si este pe placul tuturor, si a celor mari dar mai ales a celor mici!!!! Nu le mai cumparati iaurt cu fructe din comert, ci preparati, impreuna cu ei, acest desert nemaipomenit!

 

Ingrediente:

  • 500 g iaurt grecesc
  • 4 linguri miere (sau mai mult, dupa gust)
  • nuci tocate (sau migdale, ori fistic)
  • smochine proaspete sau alte fructe de sezon

 

Dupa poza asta nu imi mai amintesc nimic 😀 😀

 

Mod de preparare:

Mierea greceasca e delicioasa!!!

Si muzica greceasca si mai si!!!!! :))))

 

Asistentul meu culinar: mama 😀 , m-a ajutat sa va arat cat de usor se prepara acest desert:

Foarte usor, asa-i?! Se amesteca iaurtul si se imparte in boluri mici de sticla…sau intr-un bol mai mare, daca sunteti lacomi ca mine 😀 (in apararea mea, pot spune ca l-am impartit cu Bogdi si cu Cipi), se toarna mierea si se presara nuci + felii de fructe:

Simplu si bun!!!

Pentru voi, dragilor!!!!




Chec cu gutui

 

Am facut ieri un chec cu gutui, dragilor, absolut fantastic!!!!! …si am asteptat cu nerabdare sa se faca ziua (l-am copt seara), ca sa il pozez 😀  Eram cam deprimata, din cauza ca era atat de intuneric in jur…si dupa ce am vazut ca gutuile mele frumoase, pe care mi le-a strans Cipi cu atata dragoste acum cateva zile, au inceput sa se strice (dupa ce ca erau deja pe jumatate stricate in pom), am picat de tot :)) Daaar, asa cum fac mereu cand mi se-ntampla chestii, am aprins cuptorul, mi-am suflecat manecile si-am faurit minunea asta de chec…din care, acum, nu a mai ramas decat o felie 😛

E delicios si simplu, insa daca il veti acoperi cu o glazura de branza dulce si miere, plus cateva bucatele de gutui din dulceata…va fi irezistibil!!!! Plus ca va veti simti mult mai bine, cum ma simt eu acum! 🙂

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de chec:
  • 300-320 g gutui rase
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 150 g zahar
  • 3 oua mari
  • 100 ml lapte
  • 3 g ghimbir zaharisit, tocat marunt
  • 60 ml ulei
  • 250 g faina
  • 1 lingurita plina cu praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
Pentru glazura de branza dulce si miere:
  • 125 g branza dulce de vaci (cremoasa)
  • 50 g miere
Pentru ornat:
  • dulceata de gutui

 

N-am insistat cu pozele cand am ajuns la punctul asta, pentru ca nu-mi doream decat sa-l feliez 😀

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza fundul unei tavi de chec cu hartie de copt.

Pentru aluatul de chec, se bat ouale cu un praf de sare (cat luati cu 3 degete) si cu zaharul timp de 1 minut. Se adauga ghimbirul zaharisit, laptele si uleiul, si se amesteca scurt. Daca nu gasiti ghimbir zaharisit, puteti folosi ghimbir proaspat, un varf de cutit, ras fin. Sau il puteti inlocui cu scortisoara! Se rastoarna faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (cernute, in prealabil) iar, la final, gutuile rase peste care am turnat zeama de lamaie (eu am ras gutuile cu ajutorul robotului). Gutuile se cantaresc fara cotor si, desigur, fara partile stricate! Eu le-am spalat bine si le-am lasat asa cum erau, cu coaja, adica :)) Aluatul rezultat se toarna in forma de chec pregatita, se niveleaza usor, si se da la copt timp de 40 de minute. Dupa aceea, se scade temperatura cuptorului la 160 de grade C (foc mic) si se mai lasa la copt inca 15 minute.

Asa arata copt:

Pentru glazura de branza dulce si miere, nu trebuie decat sa le amestecati bine de tot…cu mixerul 🙂 Apoi, se toarna deasupra checului si se orneaza cu feliute de gutui, din dulceata:

Foarte gustos si foarte aratos, chiar si-n sectiune! 😀




Branza Halloumi la gratar cu salata si otet balsamic cu miere

Branza Halloumi la gratar cu salata si otet balsamic cu miere: prima reteta greceasca de dupa vacanta si reteta cea mai apreciata de Bogdi…pe care, insa, o sa-l deconspir putin, haha!!!! Pentru ca la mare nici n-a vrut sa se uite in farfuria mea cu halloumi la gratar iar acum a devorat tot platoul (fara costitele de porc, bineinteles 😀 ).

Astazi mergem din nou la cumparaturi, pentru ca mai vrea o portie, numai ca de data asta nu ne vom mai rasfata cu branza Halloumi luata direct de pe raft, din Grecia, ci cu ce vom gasi prin magazinele din Timisoara…  Totusi, speram sa gasim o alternativa la fel de gustoasa, o branza cipriota la fel de indrazneata, care sa scartaie la fel de tare intre dinti, atunci cand musti din ea 😛

Otetul balsamic cu miere e o revelatie!!!! Il ador pur si simplu! Si merge atat de bine cu halloumi si cu salata, incat nici nu mai e nevoie de carne! Daca stiam ca e atat de bun, imi mai luam o sticluta :))

 

Ingrediente:

  • 225-250 g branza Halloumi
  • salata romana, iceberg sau salata chinezeasca
  • otet balsamic cu miere
  • rosii cherry (optional)
  • sferturi de lamaie

!!! Branza Halloumi pe care am folosit-o eu a fost deja sarata si condimentata (menta), asa ca nu am mai adaugat deloc sare. Si nici piper sau oregano, cum m-am gandit initial 🙂 Dar voi, daca vreti, le puteti adauga!

 

Mod de preparare:

Am lasat formatul asta cu “ingrediente” si “mod de preparare”, pentru ca asa-mi incep fiecare reteta, dar preparatul de astazi chiar nu implica nicio preparare 😀

E foarte simplu, se feliaza branza Halloumi…aici, in poza de mai jos, impreuna cu otetul balsamic cu miere:

Feliile se prajesc pe gratar (sa fie incins si uns cu ulei de masline), pe fiecare parte, cate 1 minut sau pana cand se formeaza celebrele dungi 🙂

Salata se stropeste cu otet balsamic cu miere (eu am pus langa si niste rosii cherry, pentru ca sunt obsedata de ele 😀 ) iar halloumi se stropeste cu zeama de lamaie (Bogdi a vrut fara lamaie):

Si asta e toata reteta! Pe care am savurat-o cu maaaare placere!!!!!  :))

Sper mult s-o incercati si voi!




Mucenici (Sfintisori)

 

In cinstea Sfintilor 40 de Mucenici, praznuiti in fiecare 9 martie de catre toti crestinii ortodocsi, am preparat si eu cativa Mucenici (Sfintisori), frumos rumeniti si aromati…si foarte apreciati de Bogdi 🙂 Anul acesta insa i-am facut din aluat de cozonac, dat fiind faptul ca suntem inca in saptamana alba, cand avem dezlegare la oua, unt si lapte, si i-am facut nu numai sub forma de sfintisori, “impletiti” in 8, ci si sub forma de cozonac floare, umplut cu ciocolata (poze mai jos). Mucenicii nu se umplu niciodata, ci doar se insiropeaza (desi, culmea, lui Bogdi i-au placut mai mult neinsiropati), se ung cu miere si se presara cu nuca macinata, dar eu am avut un avant extrem de creativ zilele astea :)) Reteta de post o gasiti aici: Mucenici moldovenesti.

Sper sa incercati ambele retete!!!! 😛

 

Ingrediente pentru 12 mucenici:

Pentru aluatul de mucenici:
  • 600 g faina de grau pentru cozonac
  • 250 ml lapte
  • 160 g zahar
  • 1 lingurita rasa sare
  • 3 galbenusuri
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
Pentru maia:
  • 40 g drojdie proaspata sau 1 plic 1/2 drojdie uscata (cca. 11 g)
  • 1 lingurita zahar
  • 20 ml lapte
  • un pumn de faina
Pentru uns:
  • 2 galbenusuri
  • 20 ml lapte (2 linguri pline)
Pentru sirop:
  • 300 ml apa
  • 120 g zahar
  • un baton de scortisoara
In plus:
  • 150 g nuca macinata
  • 100 g miere

 

Mod de preparare:

Se pregateste prima data maiaua (maiaua se face doar in cazul in care se foloseste drojdie proaspata): se pune drojdia intr-un bol mic impreuna cu zaharul si se amesteca bine; se adauga laptele cald (nu fierbinte!) si se presara faina deasupra. Se lasa sa creasca, la caldura, ferita de curenti de aer, cca. 10 minute.

Pentru aluat, se cerne faina de doua ori (faina sa fie tinuta la cald cu o zi inainte) intr-un castron incapator. Se face apoi o adancitura in mijloc si se toarna maiaua dospita. Daca folositi drojdie uscata, ea se amesteca de la inceput cu faina. Se amesteca usor si se adauga laptele cald (daca puteti tine degetul in el, e perfect! Nici mai cald, nici mai rece!) in care ati pus zaharul. Se framanta putin si se adauga galbenusurile amestecate cu sare. La sfarsit, se adauga untul topit (la fel, sa nu fie fierbinte) si uleiul caldut (eu l-am incalzit putin la microunde), dar nu deodata ci in doua transe, framantand bine aluatul.

Acum, daca va plac aluaturile cu drojdie care implica framantat din greu (si mie-mi plac…doar partea cu framantatul nu o prea agreez 😀 ), framantati aluatul pentru minim 20 de minute. Eu am fost foarte incantata de cum mi-au iesit, pentru ca nu am framantat aluatul mai mult de 5 minute :)) Aluatul se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul, cca. 45 de minute.

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare (tava de la aragaz). In timpul acesta, se prepara siropul, pentru ca avem nevoie de el rece: se fierbe din apa, zahar si scortisoara un sirop, nu foarte gros (in cca. 8 minute e gata); se lasa la racit.

Pentru mucenici, se imparte aluatul in 12 bucati egale; acestea se ruleaza apoi in suluri lungi din care se formeaza mucenicii (rasuciti aluatl in forma de 8). Se aseaza cate 6 bucati in fiecare tava si se mai lasa la crescut inca aproximativ 15 de minute. Inainte de a fi dati la cuptor, mucenicii se ung cu galbenus amestecat cu lapte (cald). Se coc cca. 20 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.

Aici e portia lui Bogdi 🙂 …mucenicii neinsiropati:

Iar aici  e portia cu sirop. Poze pas cu pas…aproape 😀

Siropul se pune intr-un castron larg iar nuca macinata pe o farfurie, langa. Mucenicii, fierbinti, se inmoaie in sirop, pe ambele parti, se scot pe un platou si se insiropeaza din nou: se toarna peste ei siropul (puteti sa amestecati si mierea in sirop, daca vreti) si se presara cu nuca macinata.

Eu, dupa ce i-am insiropat, i-am uns cu miere si i-am presarat cu nuca:

Cei de aici sunt pentru voi, dragilor!!!!!

Detaliu:

Sub forma de cozonac floare, umplut cu ciocolata:

Deliciosi, in orice forma!!!!!




Cookies cu tahini si miere

 

Ce frumos a inceput scoala! 😀 Si ce frumos am copt eu aceste cookies cu tahini si miere pentru Bogdi meu scump care e deja in clasa a VII-a!!!!!  Nu credeam ca o sa-i placa tahini cu miere atat de mult…la fel de mult ca mie :))

I-am facut fursecurile astea (si vegane, pe deasupra) de doua ori deja, dar abia acum le-am prins in poze. Ceea ce inseamna ca sunt delicioase, nu?! 😛

Eu am folosit tahini indulcit cu miere, la borcan, luat in vara asta din Grecia, dar voi, daca nu gasiti asa ceva (si probabil ca nu o sa gasiti), puteti face in casa pasta de susan dulce. E atat de buna!!!! Va pup pe toti, bafta copiilor la scoala si voua…numai bucurii!!!

 

Ingrediente:

  • 150 g tahini cu miere
  • 2 linguri miere, fluida (cca. 50 g)
  • 120 g fulgi de ovaz (ecologici, ovaz baby)
  • 80 g ciocolata neagra (70% cacao)
  • 1 lingura ulei de cocos, moale
  • 2 linguri lapte de migdale sau cocos

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare, intinsa, de fursecuri.

Se pun intr-un castron primele 3 ingrediente: tahini dulce+miere+fulgi ovaz. Se amesteca bine si se adauga ciocolata rasa pe razatoarea mare (tineti ciocolata la congelator 2-3 minute inainte de a o rade). Se toarna laptele si uleiul (puteti folosi si ulei de floarea soarelui) si se amesteca foarte bine. Se fac bile mici cu mana si se aseaza la mica distanta unele de altele pe tava:

Se coc 12-13 minute, nu mai mult! Nu se asteapta sa se intareasca in cuptor! Vor fi relativ moi cand le veti scoate din cuptor, dar asa trebuie sa fie, pentru ca se intaresc cand se racesc:

Se lasa sa se raceasca si se servesc langa o cana mare cu lapte rece sau cafea. Eu am pus langa si-o lingura plina cu tahini cu miere, pe care il ador (si pe care il mananc direct din borcan, ca pe Nutella 😀 )

 

V-am pastrat si voua, dragilor!!! :))

 

Sfat: Daca vreti, puteti adauga in aluat si 1/2 lingurita scortisoara, precum si nuci tocate marunt (50-60 g) sau coaja rasa de lamaie ori portocala.

 

Reteta inspirata (si modificata) de aici




Prajitura cu smochine proaspete

 

Am facut aceasta minune de prajitura cu smochine proaspete inainte de a pleca in mica si neplacuta mea “excursie” la spital 🙂 …iar astazi, pentru ca efectiv n-am rezistat sa nu-mi var in gura doua smochine coapte, dupa ce m-am invartit in jurul pomului de cateva ori si m-am convins singura ca n-o fi niciun bai daca le-oi manca 😀 , m-am asezat in fata calculatorului si am inceput sa-mi pregatesc postarea.

Prajitura e absolut delicioasa si sper sa o incercati si voi cat de curand, mai ales daca aveti vreun smochin prin gradina! Am gandit-o in asa fel incat sa puteti folosi si smochinele mai uscate, mai putin aratoase, dar si pe cele proaspete si viu colorate. Eu pe cele mai uscate/patate/lovite le-am folosit la blat iar pe cele mai frumoase, la ornat. Si le-am lasat crude, desi initial voiam sa le coc cu miere… O prajitura mai proaspata, mai delicioasa si mai cu iz de toamna nu cred ca exista!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 280 g smochine proaspete
  • 100 g zahar (brun)
  • 3 oua
  • 75 g unt
  • 20 g cacao
  • 100 ml lapte
  • 180 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • un praf de sare
  • 1 lingurita rasa scortisoara pudra
Pentru crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata cu lapte
Pentru ornat:
  • 350-400 g smochine proaspete
  • miere fluida

 

Smochinele de anul asta, din curte (pe care mi le-a pozat Ralu!!!! 😛 )

Coapte pana la perfectiune si ataaat de dulci!!!!

Smochinele noastre sunt micute, cam asa se fac in fiecare an, dar sunt la fel de gustoase ca cele gasite pe marginea drumului, in Grecia…care erau gigantice 😀  Iata doua poza cu ele, facute cu telefonul, din vara asta, de la mare:

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma micuta de copt, de aprox. 28×19 cm.

Pentru blat, se spala smochinele, se scurg bine si se fac pasta cu mixerul vertical intr-un bol inalt. Se amesteca apoi cu zahar. Separat, se bat ouale cu praful de sare (cat luati cu trei degete) si se toarna peste compozitia cu smochine. Untul, laptele si cacaua se pun impreuna intr-un bol la microunde si se lasa pana cand se topeste untul; se pun si ele in bolul cu smochine si se amesteca totul energic. Intr-un alt vas, se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul si scortisoara, dupa care se cern impreuna deasupra compozitiei. Se amesteca scurt, doar pana se inglobeaza ingredientele. Se toarna aluatul in forma pregatita si se pune la cuptor pentru cca. 22 de minute. Blatul se lasa la racit in forma, dupa care se rastoarna pe un platou.

Pentru crema, se bate smantana (sa fie rece!) cu mixerul, pana cand se intareste; se adauga ciocolata rasa pe razatoarea mare si se amesteca totul foarte bine. Daca puneti ciocolata 5 minute in congelator, inainte de a o rade, o veti rade mult mai usor! Crema se intinde cat mai uniform deasupra blatului si se acopera cu smochine taiate in patru (nu le taiati in intregime). La final, ar trebui sa arate ca niste flori deschise 🙂

Nu decojiti smochinele, mai ales daca sunt de gradina, fiindca sunt pline de vitamine si foooarte gustoase! Priviti ce culoare frumoasa au:

La final, se toarna miere peste fructe (dupa gust):

 

Prajitura se taie in felii longitudinale…sau oricum vreti voi 😀

 

Ne-a placut atat de mult prajitura asta, incat i-am facut o mie de poze!!! :))

 

De-abia astept sa o refac, numai ca va trebui sa mai astept putin pana se coc alte smochine 😀

Cu mare drag, pentru voi, cea mai apetisanta “bucatica”! Va pup pe toti cu drag!!!




Turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata

 

Reteta asta de turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata, e reteta aia de care ai nevoie cand se apropie Craciunul si nu ai chef de absolut nimic 😀 Doar de o cafea buna si de niste fulgi maaari care sa-ti bata-n geam!!!!

Se face mai usor decat un chec si satura multe persoane, asa ca v-o recomand cu mare drag!!! Noi, cum avem o familie maaare (si minunata 😛 ), am fost incantati de aceasta prajitura de turta dulce, pufoasa si aromata!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de turta dulce:

– 250 g miere

– 100 g zahar brun

– 3 oua mari

– 1, 2 cubulete ghimbir cristalizat sau o lingurita ghimbir proaspat, ras

– 1 lingurita rasa cardamom pudra

– 1 lingurita cu varf pudra de scortisoara

– 125 ml smantana pentru frisca

– 50 g iaurt natur

– 350 g faina

– 1 lingurita bicarbonat

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru umplutura:

– un borcan de piure de castane (350 g) sau aceeasi cantitate de magiun de prune

 

Glazura si decor:

– 200 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata neagra

– 50 ml smantana pentru frisca

– stelute de ciocolata alba (optional)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 35×40 cm.

Se pune mierea impreuna cu zaharul brun (zahar brut, din trestie de zahar) intr-o cratita si se lasa pe foc pana se topeste zaharul. Nu va ia mai mult de 1-2 minute, nu va speriati! 🙂 Amestecati in tot acest timp. Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca bine (sa fie calduta). Se sparg ouale si se bat ca pentru omleta, dupa care se adauga in compozitia cu miere. Se amesteca totul foarte bine. In continuare, se adauga ghimbirul ras pe razatoarea mica (ori e proaspat, ori e zaharisit) si condimentele (puneti numai scortisoara, daca nu aveti ghimbir sau cardamom). Urmeaza smantana pentru frisca (lichida, nebatuta) si iaurtul.

Separat, intr-un alt bol, se amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu alimentar, cu praful de copt si praful de sare; se cern deasupra compozitiei de mai sus si se amesteca bine. Aluatul rezultat se toarna in tava pregatita si se niveleaza. Turta dulce se coace cca. 30 de minute (faceti proba scobitorii). Se lasa la racit in tava. Cand e gata, se scoate din forma (ar fi de preferat o forma cu inel detasabil) si se rastoarna pe un platou (tineti cont de faptul ca blatul e fraged si pufos, asa ca manevrati-l cu grija), punand platoul deasupra si-apoi rasturnandu-l brusc. Blatul se taie pe jumatate:

Se umple cu piure de castane sau cu gem de prune (marmelada, magiun, ce aveti pe-acasa 😀 ), se acopera cu celalalt blat si se lasa la rece pana cand e gata glazura.

Pentru glazura, se topeste ciocolata, rupta in bucatele mici impreuna cu smantana pentru frisca, lichida, pe foc foarte mic sau la microunde. Nu lasati pe foc decat pana in momentul in care vedeti ca ciocolata e aproape topita (se mai vad cateva bucatele de ciocolata in crema), pentru ca se vor topi datorita caldurii reziduale a vasului si pe masura ce veti amesteca in ea. Se toarna apoi glazura de ciocolata deasupra prajiturii si se niveleaza. Se lasa sa se intareasca cca. o ora, dupa care se taie in cuburi mai mari.

De altfel, din momentul asta se si poate manca 😛 , numai ca eu am vrut sa-i dau un aer mai festiv si am creat cateva stelute de ciocolata alba. Stelutele se fac usor, topiti ciocolata alba (nu o supraincalziti, pentru ca se poate taia) si amestecati des pana cand se topeste (ori la bain-marie, ori la microunde, cu pauze de cateva secunde). O turnati pe o hartie de copt in strat egal si o puneti la frigider sa se intareasca. Se stanteaza apoi stelute cu o forma mica de fursecuri.

Bucatile de turta dulce se orneaza cu stelute si se pot pudra cu putina scortisoara. Sunt incredibil de bune!!!! 😀

Cea mai gustoasa turta dulce sub forma de prajitura din lume!!! :))




Tort cu smochine si crema de miere

tort-cu-smochine-si-crema-de-miere

 

De doi ani astept ca smochinii nostri sa-mi faca niste smochine delicioase, numa’ bune de bagat in vreo prajitura 😀 Dar sunt inca puiuti, dragii de ei, si de-abia, de-abia s-au deztelenit. Oricum, au rezistat eroic la climatul haotic al ultimilor ani, din zona Timisoarei in care ne aflam, asa ca ii iubesc mult, mult!!! Anul asta am reusit sa adun mai multe, asa ca am preparat imediat un tort cu smochine si crema de miere, fabuloooos!!!!! 😀 Nu sunt foarte mari, ba chiar micute, dar sunt atat de bune…de nedescris!!! Cipi e topit dupa ele, asa ca a trebuit sa fiu pe faza atunci cand le-am sustras, haha!!!!!! Pupam cu drag pe Miha si pe Leo care ni i-au adus 🙂

 

Ingrediente:

– 400-500 g smochine proaspete, coapte

– 25 g fistic crud

 

Pentru blat:

– 180 g unt

– 160 g zahar

– 2 linguri zeama de lamaie sau portocale

– 4 oua

– 320 g faina

– 2 lingurite praf de copt

– 100 ml smantana pentru frisca

 

Pentru crema de miere:

– 200 g crema de branza Philadelphia

– 100 g unt moale (80% grasime)

– 50 g zahar pudra

– 50-60 ml miere lichida, nezaharisita

 

Asa cum v-am obisnuit deja, inainte de reteta vin pozele!!! Multe, multe poze cu smochinele noastre delicioase…si cu tati, care, ca de obicei, ma secondeaza 😛

smochine_01

smochine_02

smochine_03

smochine_04

smochine_05

smochine_06

smochine_07

smochine_08

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade  C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diam. de 26 cm.

Pentru aluat, se bate untul moale (scos cu 2-3 ore inainte din frigider) cu zaharul, folosind mixerul. Se separa ouale, iar galbenusurile se inglobeaza in compozitia de unt, adaugandu-se apoi zeama de lamaie sau de portocale. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern deasupra compozitiei; se amesteca bine. Se toarna smantana lichida (puteti folosi lapte gras). Separat, se bat albusurile spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); se adauga in amestec, cu atentie (folositi mixerul pe cea mai mica treapta sau o spatula). Se toarna aluatul in forma pregatita si se niveleaza. Eu am copt blatul urmand procedeul de coacere de aici: http://www.laurasava.ro/2015/07/04/tort-cu-iaurt-si-spuma-de-coacaze-negre/, adica am invelit forma cu un prosop ud, pentru a obtine un blat cat mai neted, fara cocoasa 😛 Blatul se coace, asadar, cca. 30 de minute. Ca sa fiti siguri, faceti testul scobitorii(daca scobitoarea cu care intepati blatul iese curata, blatul e gata). Se lasa apoi la racit si se pregateste crema.

Pentru crema, se bat impreuna untul si crema de branza (o puteti inlocui cu mascarpone), ambele la temperatura camerei (e foarte important acest aspect, sa nu fie reci!!!) pana se spumeaza usor. Se adauga zaharul pudra si apoi mierea, batand in continuare cu mixerul pana se incorporeaza. Eu am pus si miere dar si sirop gros de smochine din borcanul cu dulceata de smochine pe care mi l-am cumparat anul asta in Grecia. Nu va pot reda in cuvinte ce gust a avut crema!!!!!! 😀

Finalizare tort: se intinde crema cu miere peste blatul racit, lasand crema sa “pice” usor pe margini. Smochinele se spala, se sterg si se taie in jumatate. Se orneaza cu ele suprafata tortului si se acopera cu putina miere sau sirop de smochine (din dulceata).

tort-cu-smochine-si-crema-de-miere_01

tort-cu-smochine-si-crema-de-miere_02

 

La sfarsit, se presara fistic tocat si se feliaza dupa plac:

tort-cu-smochine-si-crema-de-miere_03a

tort-cu-smochine-si-crema-de-miere_04a

tort-cu-smochine-si-crema-de-miere_05a

 

Pentru voi , prieteni dragi, cu maaare drag!!!

tort-cu-smochine-si-crema-de-miere_06




Pasta de susan dulce – Tahin pekmez

Aceasta este pasta de susan dulce, tahini cu miere, la care am visat dintotdeauna (ei, nu chiar, doar de cand am gustat-o pentru prima oara in Antalya 😀 ).
Am reprodus-o exact, cu turnul de pancakes (de post, in cazul meu) langa, si cu o portie mare de banane, frumooos feliate :))

Dupa ce-am mai turnat si miere, restul a devenit istorie :))))
Acum o puteti folosi la Prajitura cu tahin si la Mufins cu tahini

Ingrediente:

– 1 portie tahini
– 250 g miere sau peltea de must

Mod de preparare:
Se amesteca cele doua compozitii pana rezulta o pasta minunata, duuulce si aromata de susan!!!! Atat! 😀

Va las in compania pozelor, care, ca intotdeauna, spun mai mult decat o mie de cuvinte:

Cu pancakes se impaca cel mai bine pasta asta :)))
…si cu un pic de extra-miere 😛

…sau seminte de susan (Doamne, obsedata sunt de susan!!!!! 😀 )

Aici deja imaginatia mea a luat-o razna :)))
Sandvisuri cu tahini dulce si felii de banane. Nu ati gustat ceva mai delicios!!!

Sper sa incercati una din variantele de mai sus!!!!




Turta dulce cu miere

Dragii mei, sfanta seara de Ajun se apropie ametitor, si, desi am inca atatea de facut, am hotarat sa nu va lipsesc, totusi, de aceste gingase bucatele de turta dulce cu miere, pe care vi le-am promis de mult, maine ramanandu-mi, sper eu 😛 , mai mult timp pentru o postare mai speciala.

 

Ingrediente:

  • 300 g miere
  • 200 g unt
  • 500 g faina
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1/2 lingurita praf de cuisoare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 praf cardamom (optional)
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 3 lingurite de apa
  • migdale crude
  • cirese glasate/din cocktail

 

Mod de preparare:

Am sa incep, insa, cu cardamomul, pe care mi l-a cumparat mami din Danemarca, in diferite “recipiente”, sa ma satur 😀 …ca ataaata am batut-o la cap!!!

…si in continuare…
Se topeste mierea si untul; se lasa sa se raceasca putin. Se adauga faina, condimentele si bicarbonatul stins cu apa. Se acopera aluatul si se lasa 1 zi la temperatura camerei. Sau macar peste noapte 😀  E foarte important sa faceti asta, ca sa obtineti un aluat matasos.

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol); se tapeteaza o tava (mai mare, de fursecuri) cu hartie de copt.

Aluatul de turta dulce se framanta putin pe o suprafata infainata, pana se “leaga”:

Se intinde apoi intr-un strat, nu foarte subtire, intre doua folii transparente, ca si aici: turta dulce cu martipan)

Se decupeaza patrate:

Se orneaza fiecare patrat cu cate o jumatate de cireasa glasata.
…aici, la Stele de ciocolata, puteti vedea cum arata si recipientu’ 😛
Se pun apoi in tava pregatita, la mica distanta unele de altele ( se pot orna cu jumatatile de cirese glasate chiar in tava, daca vreti).

Migdalele intregi (si crude) se pun pentru cca. 1 minut in apa clocotita, pentru a le putea decoji:

In urma acestui procedeu, se si desfac foarte usor in doua:

Se orneaza turta dulce si cu jumatati de migdale, ce ar trebui sa intruchipeze petalele unei flori 🙂

Se coc patratele in cuptorul incalzit , timp de  cca. 12 minute:

Se aseaza pe platoul de servit:

…si se pudreaza cu zahar pudra, ca o ninsoare dulce 😛

Sper sa va placa si de ce nu, poate chiar sa va bucurati de ele, in seara de Ajun!!!




Inghetata Albinuta

Inghetata Albinuta e o inghetata dulce, buna si racoritoare, preparata si “ambalata” special pentru toti copiii. Care-s, evident, mereu cuminti 😛

Ingrediente pentru 6 persoane:

– 125 g. miere de tei sau salcam
– 500 ml. lapte
– 4 galbenusuri
– 150 g. smantana proaspata groasa

Mod de preparare:

Se incalzeste laptele cu mierea la foc mic, amestecand mereu. Galbenusurile se freaca cu smantana, apoi se toarna peste ele laptele cu mierea. Se lasa amestecul obtinut sa fiarba la foc foarte mic (nu are voie sa clocoteasca) pana se ingroasa. Se amesteca intruna, bineinteles 🙂

Se toarna compozitia intr-o forma de inghetata si se lasa la congelator timp de 2-3 ore, dupa care se scoate si se amesteca totul foarte bine, pentru a sparge posibilele ace de gheata 😛

E o inghetata excelenta pe care o recomand tuturor “albinutelor” :))
Bogdi meu iubit a servit-o cu nesat dintr-un cornet proaspat de inghetata




Tortulet cu miere

Am scris tortulet deoarece aceasta minunata prajiturica, ideala pentru copii (contine doar un insignifiant “praf” de zahar si cel mai important -niciun agent de crestere) poate fi facuta si sub forma de tort, caz in care coaceti doua blaturi (ies subtirele) pe care le folositi apoi dupa bunul plac (pot fi umplute cu o budinca de frisca sau vanilie, cu gem de caise, crema de cioco…si destul, ca deja-mi prea zboara imaginatia 😛
Puiul meu scump l-a preferat simplu, dupa cum veti observa mai jos… 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 120 g. miere

– 3 oua mari

– 20 g. zahar

– 70 g. faina grisata sau simpla

– 20 g. unt

– 50 g. nuci

– un varf de cutit de praf de cuisoare si scortisoara

 

Pentru glazura:

– 200 g. zahar

– 6 linguri mari de apa

 

Mod de preparare:

Ingrediente:


Se bate o spuma tare din albusul celor trei oua, se amesteca mereu si se toarna intre timp miere incalzita:


Se bate spuma in continuare pana se raceste complet.
Intr-un alt vas se amesteca galbenusurile cu 20 g. zahar; se adauga faina grisata (sau simpla cum am folosit eu, caci nu am gasit niciunde grisata) nucile tocate (ideal ar fi sa fie tocate cu cutitul) si condimentele:


La sfarsit se adauga cu grija spuma cu miere:


Se toarna aluatul intr-o tava unsa cu unt:


…si se pune la cuptor, la foc mic (160 grade), circa o jumatate de ora.
Blatul e copt atunci cand infingand o scobitoare in mijlocul blatului, iese curata…sau cand vedem ca marginile blatului se desprind usor de forma:


Dupa ce s-a racit se rastoarna pe un platou:


…moment in care ar trebui sa ne ocupam de glazura, care zice cam asa: cele 200 g. zahar se topesc impreuna cu 6 linguri mari de apa intr-un vas pana se obtine un sirop auriu, apoi se toarna incet pe suprafata tortului. Cand incepe sa se intareasca, se taie felii cu un cutit umezit obtinand o glazura tip Dobos.
Mie, dupa cum va spuneam mai sus, mi-a fost naurit “proiectul” …de niste manute dragi si pofticioase :)))



…doar pe cateva am ajuns sa le glazurez, din restul siropului facand un lapte caramel minunat, pe care Bogdi l-a savurat alaturi de prajiturica :))

Spor la treaba, mamicilor si pofta mare, micutilor!!! :))




Cheesecake cu lichior de whisky si miere

[shashin type=”photo” id=”14922″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Un tort absolut delicios, cu branza Mascarpone si aroma de whisky, si, foarte important, un tort “la rece”, adica fara coacere 😛 , pe care i l-am facut lui tati de Sfantul Ion, cu maxima intarziere: Cheesecake cu lichior de whisky si miere!!!!!
N-am reusit decat acum sa i-l fac, fiindca ultimele 2 saptamani au fost extrem de neplacute pentru noi.
Cauza…din nou, gradinita lui Bogdi, care a devenit cosmarul vietii mele…
In fine, nici nu mai vreau sa-mi amintesc…l-am mutat pe Bogdi la o alta gradinita, unde situatia e cu totul alta iar el e, in sfarsit, asa cum sunt milioane de copii din lumea asta: fericit si fascinat ca merge la gradi 🙂

Ingrediente pentru 12 felii:

Pentru blat:
– 250 g piscoturi, biscuiti sau fursecuri
– 150 g unt
– un praf de scortisoara (1/2 lingurita)

Pentru crema si ornat:
– 575 g crema de branza de vaci (Mascarpone)
– 200 ml lichior de whisky
– miere, dupa plac 🙂
– 1 lingurita de scortisoara
– 6 foite gelatina alba
– 250 ml smantana pentru frisca
– 1 lingura cacao
– 80 g ciocolata topita si “turnata” in placute sau biscuiti trasi in ciocolata

 

Mod de preparare:

Fursecurile se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul sau, mai usor, se macina in blender 🙂

Se tapeteaza cu hartie fundul unei forme de tort cu diam. de 26 cm sau doar se unge cu ulei.
Se topeste untul. Pesmetul din biscuiti se framanta cu unt topit si cu praf de scortisoara:

Compozitia se repartizeaza in forma:

Se niveleaza si se da la rece cca. 20-30 de minute:

Se amesteca crema-branza cu miere, pusa dupa gust:

Se adauga apoi lichiorul de whisky:

…si scortisoara:

Foitele de gelatina se inmoaie in multa apa rece timp de aprox. 10 minute (aveti grija sa nu luati gelatina pentru tarte, la plic mic: Tortenguss, pentru ca nu sunt bune). 6 foite de gelatina din asta alba echivaleaza cu un pliculet de gelatina granule, care are 10 grame, dar eu nu recomand gelatina granule la torturi sau prajituri…

Se scurg apoi de apa si se dizolva la foc mic sau la microunde. Retineti ca gelatina nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare! Se toarna in fir subtire peste compozitia de branza si se amesteca energic (sau daca nu ati mai “lucrat” cu gelatina si vreti sa fiti siguri ca procedati corect, luati 2-3 linguri din crema de branza si adaugati-o in gelatina fierbinte, amestecati bine si de-abia dupa aceea turnati totul in crema):

Crema rezultata se acopera cu folie transparenta (folia sa atinga crema, pentru a nu face pojghita) si se lasa la rece.
Se bate frisca si se inglobeaza in crema de indata ce aceasta incepe sa se intareasca (dupa vreo 10-15 minute). Eu am facut exact invers, am turnat crema peste frisca, fiindca bolul in care aveam crema era deja neincapator:

Asa arata crema gata:

Crema se repartizeaza peste blatul din biscuiti:

Se acopera cu un capac sau folie transparenta si se da la rece cel putin 5 ore…
Eu, ca de obicei, nu m-am grabit si am lasat tortul pana a doua zi in frigider, cand arata asa:

Se scoate din forma …eu l-am scos foarte usor, blatul era compact nu sfaramicios, ceea ce m-a bucurat nespus:
Se decoreaza apoi tortul cu praf de cacao si cu biscuiti de ciocolata sau placute de ciocolata facute in casa:

Prima degustare 😀
Portia lui tati si a lui mami, dragii de ei, ca doar sarbatoreau impreuna 🙂
A fost delicios!!! E cu siguranta un tort ce binedispune 😀 , foarte aromat si cremos.
Tati, si noi toti, am fost pur si simplu incantati!!!



Prajitura Tavalita cu nuca de cocos

Prajitura Tavalita are un nume destul de haios 😀 , dar e extraordinar de buna!!!!!! Va prezint acum varianta de post, prajitura glazurata cu miere sau tavalita de post cu nuca de cocos.
Nuca de cocos se poate inlocui cu nuca macinata, cum am facut eu mai demult (poze la finalul postarii). Folositi nuci macinate amestecate cu zahar tos: 300 g. nuca si 100 g. zahar. De asemenea, puteti exclude si mierea, punand in locul ei 2 linguri zahar brun. Multa pofta!!!! :))

 

Blat:

– 400 g faina

– 150 g zahar tos

– 5 linguri miere

– 150 ml apa (minerala)

– 150 g iaurt de soia cu fucte sau lapte de soia ori de cocos

– 1/2 plic praf de copt (5 g)

– 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu alimentar

– 100 ml ulei

 

Sos de cacao:

– 300 ml apa

– 200 g zahar

– 250 g margarina sau unt de cocos

– 5 linguri cacao

– 1/2 sticluta de esenta de rom (optional)

 

In plus:

– 200 g nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru blat, se amesteca apa minerala cu zahar, miere si ulei. Se cerne faina impreuna cu praful de copt, sarea si bicarbonatul si se adauga, amestecand energic, cu telul sau mixerul, in compozitia lichida. Se incorporeaza iaurtul sau laptele de soia ori de cocos si se amesteca totul foarte bine. Se obtine un aluat ca de chec, care se toarna intr-o tava de aprox. 20 x 30cm. unsa si presarata cu faina sau tapetata cu hartie de copt. Prajitura se coace 25 de minute, dupa care se scade temperatura in cuptor la 165 grade C (foc mic) si se mai lasa cca. 10 minute. Se lasa apoi sa se raceasca la temperatura camerei. Se taie fasii blatul racit, apoi cubulete (nici prea mici, nici prea mari):

Pentru glazura de cacao, se pun intr-o cratita apa, zaharul, margarina si cacaua si se dau la fiert la foc mic, lasand sa fiarba cca. 10 minute de la primul clocot. Se obtine un sirop de cacao care se lasa sa se racoresca (nu se raceste complet!). Cuburile de blat se trec prin glazura, apoi se tavalesc prin nuca de cocos:

Se aseaza pe un platou pe un singur nivel:

Daca aveti rabdare sa le lasati macar o ora sa stea, va veti bucura de cea mai gustoasa prajitura “tavalita” de post!!!!

Pozele vechi 🙂

Carmen, iti multumesc din suflet pentru reteta!!! Cateva am trimis cu mami la Manastirea Bistrita (Olteana) unde au gustat si prietenele ei si niste maicute dragi noua… toate au zis ca e o prajitura delicioasa!
Multi, multi pupici din partea noastra!!!
Reteta preluata de la Carmen Spantu