Salata ruseasca de post

Salata ruseasca de post pe care v-o prezint acum este “culeasa” din noua mea carte de bucate, o carte cu retete de post, si nu numai, de la manastirile din Grecia, pe care mi-am cumparat-o inainte de incepe postul Pastilor. Am rasfoit-o indelung si, desi am pus ochii pe multe alte retete, am ales-o pe asta stiind ca Bogdi va fi in al noualea cer cand va afla ca e o reteta ruseasca ๐Ÿ˜€ Si chiar asa a fost! A mancat-o cu atata pofta, incat am crezut ca i se face rau!!!! :))ย  Fascinatia lui Bogdi pentru tot ce inseamna Rusia nu are margini!!!! Daca intrati aici: Tort Adidas, pentru Bogdi-14 ani sau aici: Chebureki facut de Bogdi veti intelege mai bine ๐Ÿ˜›ย  Si, nu cred ca stiati, dar invata singur limba rusa, de pe net…si un pic de la buni Ica a lui, care a invatat rusa la scoala :))

Eu am vrut sa ii dau un aer mai festiv, salatei, asa ca am folosit doua boluri pentru a forma o salata in forma de cupola…la fel de gustoasa, insa un pic mai atragatoare!!! Sper sa o incercati cat de curand, pentru ca e foarte, foarte buna!!!

 

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 2 morcovi
  • 100 g mazare fiarta (din conserva)
  • 3, 4 castraveciori cornichon (murati)
  • 1 lingura capere
  • maioneza de post din lapte vegetal
  • sare si piper, dupa gust

 

Mod de preparare:

Se decojesc cartofii si morcovii si se taie in bucati mari. Legumele se fierb in apa cu sare (daca aveti mazare congelata, puneti-o si pe ea la fiert), dupa care se strecoara si se taie in bucati potrivite. Morcovii in rondele iar cartofii in cuburi mici. Se adauga apoi caperele, scurse, si castraveciorii taiati marunt. Cand legumele se racesc, se amesteca cu maioneza de post, se sareaza si pipereaza dupa gust, si se lasa la frigider cateva ore bune, pentru ca gusturile sa se imprieteneasca ๐Ÿ™‚

Poza finala:

Iar aici aveti pozele pas cu pas:

O puteti lasa asa cum e sau o puteti orna cu un pic de maioneza si verdeata+capere. Cu “mot” ๐Ÿ˜€

…sau fara “mot” :))

Extraordinar de buna!!!




Prajitura de post cu ciocolata si Oreo

 

Prajitura de post cu ciocolata si Oreo de astazi va este dedicata voua, prietenilor mei dragi…de-aici si de departe ๐Ÿ™‚ O pot savura si cei care tin post dar si cei care isi doresc o prajitura mai deosebita, o prajitura festiva, de sarbatori, fara oua, lapte sau unt in compozitie. Si cum il sarbatorim pe Sfantul Nicolae acum, vreau sa le urez atat celor mici cat si celor mari, mai ales daca poarta numele Sfantului Nicoale, un calduros: “La multi ani!!!” <3

Nu e o prajitura foarte dulce, dar tocmai asta o face atat de atragatoare ๐Ÿ˜› Bogdi detesta ciocolata neagra, amaruie, dar mi-a marturisit ca prajitura asta ii place muuult de tot, pentru ca nu e gretoasa :))ย  Sper sa va placa si voua la fel de mult!!!!!

Retineti, va rog, faptul ca fiind o prajitura de post (si mai contine si maioneza, care o “fragezeste”), va iesi destul de sfaramicioasa, asa ca manevrati-o cu atentie…nu doar cand o feliati, ci si cand o savurati! S-aveti pofta!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • o portie maioneza vegana, din lapte (300 g)
  • 160 g ciocolata neagra (75% cacao)
  • 200 ml cafea (sau apa)
  • 200 g zahar brun
  • 380 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • un praf de sare
Pentru crema de ciocolata:
  • 220 g ciocolata neagra (65% cacao)
  • 30 g ulei de cocos, solid
  • 80 g zahar pudra
  • 1 plic praf de budinca de vanilie (80 g)
  • 450 ml lapte vegetal (migdale, cocos, orez sau soia)
In plus:
  • 3 pachete biscuiti Oreo, a cate 154 grame fiecare (462 g in total)

 

!!! Sfat: verificati daca plicul de budinca contine lapte! Am observat, recent, ca unele plicuri cu budinca contin “urme” de oua sau lapte, ceea ce m-a uimit, pentru ca inainte nu contineau decat amidon si arome. Puteti folosi ori praf de budinca care se prepara cu lapte fierbinte si se fierbe cca. 1 minut, ori praf de budinca instant, ce nu se fierbe, in care doar amestecati praful cu laptele rece.

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol, potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 35ร—24 cm.

Pentru blatul de ciocolata cu maioneza din lapte vegetal, se pregateste prima data maioneza vegana, urmarind pasii expusi in reteta de mai sus, de la ingrediente, cu mentiunea ca nu se va mai pune mustar.ย ย In continuare, se rupe ciocolata in bucatele si se pune intr-un bol adanc. Cafeaua fierbinte, indulcita cu zaharul brun (puteti folosi si zahar alb) se toarna peste ciocolata si se amesteca energic pana cand aceasta se topeste. Faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea (cat luati cu trei degete) se cern impreuna deasupra unui bol incapator.ย  Se adauga ciocolata topita si maioneza vegana si se amesteca totul foarte bine. Nu aveti nevoie neaparat de-un mixer aici, puteti folosi o spatula sau lingura de lemn ๐Ÿ˜›ย  Nu exagerati cu amestecatul! Cand ingredientele s-au omogenizat, compozitia pentru blat e gata! Se toarna apoi in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute. Se lasa la racit in forma.

Pentru crema de ciocolata, se rupe ciocolata in bucatele mici si se topeste impreuna cu uleiul de cocos, solid, la microunde sau la bain-marie. Separat, intr-o cratita mica, se face o budinca mai groasa din praful de budinca si laptele vegetal+zahar. Cand budinca e bine racorita, se amesteca cu ciocolata topita. De data asta, cu un mixer! ๐Ÿ˜€ย  Crema de ciocolata rezultata se intinde cat mai uniform peste blat iar deasupra ei se aseaza biscuitii Oreo.

Pregatita sa alunge orice urma de tristete! ๐Ÿ˜€

O puteti felia cum vreti, dar eu m-am gandit ca cel mai frumosย ar fi ca fiecare sa primeasca cate-un Oreo. Intreg :))

V-am pastrat si voua, dragilor, cateva bucati, asa cum fac intotdeauna!!!! <3

Pupici o mie!!!!!