Tort cu crema de mac si jeleu de fructe de padure

 

Dragilor, asa cum multi dintre voi stiti, ziua lui Bogdi a trecut deja (in 25 septembrie) dar poate ceea ce nu stiati e faptul ca i-am facut un tort surpriza, acest tort cu crema de mac si jeleu de fructe de padure, absolut delicios, care sa il bucure si invioreze putin… Nu s-a simtit deloc bine saptamana asta si m-am gandit ca un tort proaspat, cu fructe si crema de branza, l-ar ajuta sa treaca mai usor peste zilele pe care el le-a simtit tare apasatoare. Din pacate, nici macar nu a gustat din el…dar sa nu credeti ca nu-i mai fac inca unul, mai ales ca la sfarsitul saptamanii asteia il vom sarbatori asa cum se cuvine, cu un tort Oreo si cu prietenii lui alaturi.

La multi ani, copil bun si frumos!!!! Te iubim la nesfarsit! Cosmic Dreamer, pentru tine! <3

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:
  • 4 oua mari
  • 80 g zahar
  • 80 g ciocolata amaruie
  • 2 linguri cu varf faina
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri lapte praf sau amidon
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru crema de lapte cu mac:
  • 100 ml lapte
  • 50-100 g seminte de mac
  • 100 g zahar tos
  • 6 foi gelatina
  • zeama de la o lamaie
  • 200 g branza de vaci cu smantana
  • 250 g branza Philadelphia
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar pudra (vanilat)
Pentru jeleul de fructe de padure:
  • 400-420 g fructe de padure congelate, in amestec
  • 100 g zahar tos
  • 100 ml suc de zmeura
  • 4 foi gelatina
Pentru ornat:
  • 100 g zmeura proaspata

Mod de preparare:

Pentru jeleul de fructe de padure, la care eu am folosit un amestec de fructe congelate: capsuni, mure, zmeura si coacaze rosii, se pun fructele impreuna cu zaharul la”macerat” peste noapte. Impreuna cu sucul de zmeura. Acesta e primul pas šŸ™‚

Al doilea pas consta in a incalzi cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 26 cm.

Pentru blat, se topeste ciocolata, rupta in bucatele, la microunde sau la bain-marie. Se lasa apoi sa se racoreasca. In acest timp, se separa ouale; albusurile se bat cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cu zaharul pana se obtine o spuma usoara. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula. Se toarna ciocolata si amestecul de faina+cacao+lapte praf sau amidon+praf de copt (treceti-le printr-o sita deasupra bolului). Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Blatul se coace 20 de minute (se lasa la racit in forma).

Pentru crema, se inmoaie gelatina in multa apa rece cca. 10 minute. Se da in fiert laptele cu zaharul; la primele clocote, se adauga semintele de mac (nemacinate) si se lasa 1 minut pe foc.Ā Folositi doar mac proaspat, deoarece semintele de mac putrezesc repede!!! Se da oala deoparte si se adauga foitele, bine scurse, de gelatina. Se amesteca energic. Eu am folosit doar 50 g seminte de mac!

Pana cand compozitia cu gelatina se racoreste, se bat cu mixerul (cateva secunde, pana se „dezmortesc”, nu mai mult) branza de vaci si branza Philadelphia.Ā Se toarna suculĀ din lamaie stors (daca vreti, puteti sa adaugati si coaja rasa) si se amesteca totul foarte bine. Se toarna totul in compozitia cu lapte si mac, iar la final se adauga frisca batuta usor cu zaharul pudra.

Crema se rastoarna peste blatul de ciocolata (pe care il repuneti in forma) si se niveleaza. Se da la rece aprox. o ora, dupa care se acopera cu jeleul de fructe, jeleu pe care il preparati in felul urmator: se strecoara compozitia cu fructe si se obtin cca. 200 ml de suc de fructe. Fructele se paseaza cu mixerul vertical si se amesteca totul cu sucul de fructe obtinut. Foitele de gelatina se inmoaie in apa rece cca. 5 minute, dupa care se topesc la microunde sau la bain-marie (aveti grija sa nu dea in clocot, pentru ca isi pierd calitatile de inchegare). Se iau apoi 2,3 linguri din amestecul de fructe si se amesteca cu gelatina fierbinte. Se rastoarna apoi in piureul de fructe si se amesteca energic. Jeleul se toarna peste crema si se niveleaza. Tortul se lasa la rece peste noapte sau macar pentru 5-6 ore.

Cand e gata, se trece cu lama unui cutit pe marginea formei, se desface inelul detasabil al tortului iar tortul se aseaza pe un platou. Se orneaza cu zmeura proaspata…si cateva frunzulite de menta, daca aveti šŸ™‚

Asa arata tortul nostru minunat:

Si in sectiune e la fel de aratos! šŸ˜€

Dragilor, in caz ca nu ati ajuns sa va delectati cu ceva dulce astazi…va avertizez ca urmeaza cateva poze cu sectiuni delicioase! :))

 

A iesit extraordinar de bun: blatul savuros, cu gust „plin” de ciocolata, crema usoara de lapte cu bobite crocante de mac si glazura rosie si jucausa de fructe ne-au transformat ziua dintr-una mai posaca intr-una vesela si colorata!!!

 

Pentru voi, cu mare drag!!!




Tort de post cu visine si nuca de cocos

Am avut pofta de ceva (nu foarte) dulce si racoritor zilele astea, iar visinul cel mic din gradina mi-a indeplinit pe loc dorinta! E atat de pricajit si e tocmai in capatul gradinii, unde nu ajung prea des, dar are cele mai gustoase visine si e atat de plin de fructe in fiecare vara si-atat de incapatanat sa le pastreze pe toate, incat il iubesc enorm!!!! Inspirata fiind de visinul meu drag, mi-am facut o surpriza šŸ˜€ , un tort de post cu visine si nuca de cocos, un tort special, ce m-a facut sa zambesc.

E si „un pic” de mac prin reteta, dar nu l-am mai indesat in titlu, ca sa nu sune asa: Tort de post cu blat de mac, nuca de cocos si visine, de post. Ciudat, nu?! :)))

 

Ingrediente:

  • 500 g visine, bine coapte
  • 100 g zahar
  • 100 g ulei de cocos (solid)
  • 160 g zahar
  • 200 ml lapte de cocos (conserva de 400 ml)
  • 2 linguri seminte de mac
  • 270 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2,3 linguri fulgi de nuca de cocos (pentru decor)

 

Priviti cat de incarcat e micutul meu visin:

 

Mod de preparare:

Cu o zi inainte de prepararea tortului, se scot samburii din visine iar visinele se amesteca cu 100 g zahar. Se lasa la „macerat” pana a doua zi (se mai amesteca de vreo doua, trei ori).

A doua zi, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 24 cm. Se rastoarna visinele intr-o sita si se lasa la scurs pana cand e nevoie de ele in reteta šŸ™‚ Siropul rezultat se pastreaza!

Pentru blat, se bate uleiul de cocos, la temperatura camerei, intr-un bol inalt, cu zaharul (160 g) timp de 1-2 minute. Se adauga apoi laptele de cocos (scuturati bine conserva inainte de a o deschide). Se presara semintele de mac si se amesteca usor. La final, se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (se cern deasupra compozitiei din bol). Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se aseaza visinele scurse, unele langa altele, incepand de la margine pana in centru, si se apasa usor in aluat. Blatul se coace cca. 35 de minute. Cand e gata (puteti verifica si cu o scobitoare), se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma.

Tortul se poate insiropa cu sirop de visine (cel pe care v-am rugat sa il pastrati, mai sus šŸ˜› ) sau se poate face un sirop mai gros pe care sa-l turnati deasupra fiecarei felii de tort, in momentul servirii. Sau chiar de la inceput, numai ca va intra in blat si nu se va mai vedea atat de frumos…

Eu asa am facut: am fiert siropul 5 minute, la foc mic, amestecand din cand in cand, l-am lasat la racit si l-am turnat, dupa cum puteti vedea si-n pozele de mai jos, peste feliile de tort. Bineinteles ca nu m-am putut abtine sa nu presar cativa fulgi de nuca de cocos peste toata treaba asta!!! šŸ˜€

A iesit incredibil de bun!!!

 

Sper din tot sufletul sa-l incercati, pentru ca e foarte bun!!! Puteti folosi si visine din compot sau din congelator, daca nu aveti la indemana visine proaspete!

 

Si, din nou, vedeta retetei de astazi!!!! :))




Cornulete cu mac – Mohnkipferl

cornulete-cu-mac_mohnkipferl

 

Vreau sa fac minunile astea de cornulete cu mac de-un car de ani deja, aceste atat de frumos numite Mohnkipferl šŸ˜› , dar m-am tot poticnit de alte (minunate) retete :))

Le-am vazut prima oara la Bianca (Biaaaa, mai traiesti?! šŸ˜€ ) si-poi le-am revazut pe site-ul chefkoch, de unde, fara indoiala, s-a inspirat si ea (Shanai, pupici dulci, dulci!!!).

Acum e randul meu sa va ademenesc cu ele, asa ca dati drumul la cuptoare!!!! Sunt prea bune sa nu le incercati…mai ales daca va place macul! Eu il iubesc! :))

 

Ingrediente pentru cca. 30 de bucati:

– 140 g unt

– 100 g zahar pudra

– 2 galbenusuri

– 170 g faina

– 1/2 lingurita praf de copt

– 70 g mac macinat

– un praf de sare

– 100 g ciocolata alba (sau cu lapte)

 

Mod de preparare:

SeĀ bate untul (moale, scos cu cateva ore inainteĀ din frigider) cu zaharul pudra cateva secunde; se adauga galbenusurile si amesteca bine. Faina se amesteca cu praful de coptĀ si praful de sare (cat luati cu trei degete) si se cern deasupra compozitiei cu unt. La final, se adauga macul macinat (cred ca ati putea folosi si mac intreg, daca nu aveti cum sa-l macinati…o sa incerc si eu varianta asta, cat de curand) si se amesteca din nou foarte bine.Ā Aluatul rezultat se framanta sub forma de bila, se inveleste in folie si se lasa la frigider minim 30 de minute. Eu va sfatuiesc, insa, sa il lasati o ora sau si mai mult.

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_01

Cand aluatul e aproapeĀ gata, cu 15 minute inainte de a va apuca de treaba, se porneste cuptorul si se lasa sa se incalzeasca pana la 200 de grade C (foc mare, dar nu maxim). Se tapeteaza o tava mare de fursecuri cu hartie de copt. Daca aveti un cuptor electric ventilat, folositi modul de preparare asistat de ventilator si puteti coace doua tavi deodata.

Aluatul se imparte in doua bucati egale si se formeaza doua rulouri groase (pudrati cu faina suprafata de lucru, cand rulati aluatul).

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_02

Rulourile se taie apoi inĀ bucati de cca. 4 cm:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_03

…din care se formeaza cornulete, subtiind aluatul cu degetele si tragand putin marginile in interior. Puteti sa le dati si o alta forma, cum ar fi de potcoava, ca si aici: Cornulete cu nuga , cand marginile vor fi indoite si mai mult. Eu le-am lasat sa semene cu niste semiluni:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_04

Se punĀ apoi pe foaia de copt și se coc timp de aproximativ 8Ā minute, maxim 10! Nu trebuie sa se rumeneasca:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_05

Cornuletele se lasa sa se raceasca:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_06

Se topeste ciocolata, alba sau cu lapte, intr-un bol; colturile cornuletelor se baga in ciocolata topita si se lasa sa se intareasca pe hartia de copt sau pe un platou:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_07

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_08

 

Aici chiar le-am prins cuibarite intr-o raza de soare šŸ™‚

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_09

Sunt delicioase!!!!!




Prajitura cu mac si portocale

[shashin type=”photo” id=”16266″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Prieteni, voi cat de mult iubiti macul??? Eu il adooor!!! Stau marturie toate retetele cu mac pe care le-am adunat de-a lungul timpului pe blog. Dar cum sunt absolut obsedata de cafea si ciocolata šŸ˜€ , nu i-am prea dat sanse sa se materializeze sub forma unui „ceva” bun si dulce, cum ar fi prajituraĀ Ā cu mac si portocaleĀ pe care v-o prezint acum.Ā O prajitura pe care o puteti servi asa cum e sau cu o „boneta” proaspata de fructe. Eu am ales capsunele, dar voi puteti folosi zmeura sau chiar fructe de padure.

Eu am incercat-o cu fructe de padure, si sub forma de tort. Incredibil de bun!!!!!! Ā 

Aici aveti o alta varianta a acestei prajituri nemaipomenite: Chec cu mac si pere. Pofta mare, oricum, oricand!!! :))

 

Ingrediente:

Blat:

– 180 g unt

– 150 g zahar

– 4 oua mari

– 250 g faina

– 4 linguri cu varf mac,Ā nemacinat

– 1 praf de copt (10 g)

– sucul de la o portocala (100 ml)

 

Crema:

– 300-400 g capsune proaspete sau congelate

– 1 lingura zahar tos

– 200 ml smantana dulce pentru frisca

 

Insiropat si ornat:

– sucul proaspat stors de la o portocala mare

– 50 g ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati oĀ forma de prajituri deĀ aprox. 20 x 30cm. cu hartie de copt. Amestecati capsunele cu o lingura de zahar, ca sa isi lase zeama (daca folositi capsune congelate, lasati-le la decongelat inainte).

Amestecati untul cu zaharul pana cand compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare. Bateti ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si adaugati-le, amestecand, in untul spuma. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si incorporati-le in compozitie. Adaugati macul si sucul de portocala si amestecati bine. Turnati compozitia in forma pregatita si dati la cuptor timp de 25 de minute. Lasati prajitura sa se raceasca in forma, apoi insiropati blatul cu sucul de portocala proaspat stors (intepati blatul din loc in loc cu o scobitoare, pentru ca sucul sa intre cat mai bine).

Zdrobiti capsunele cu mixerul vertical sau treceti-le prin sita. Bateti frisca si amestecati-o cu piureul de capsune. Daca folositi smantana pentru frisca, mai adaugati 2 linguri zahar. Turnati crema peste prajitura si nivelati. Lasati la frigider 30 de minute. Ornati cu ciocolata rasa.

[shashin type=”photo” id=”16267,16268″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Foarte aromata si gustoasa!!!

 

Sfat: daca vreti ca prajitura sa fie mai zemoasa, preparati un sirop de zahar, dintr-o cana cu apa (250 ml) si 2 linguri zahar. Se fierbe siropul cca. 5 minute, se lasa la racit, si se insiropeaza blatul cu el (impreuna cu sucul de portocala).




Prajitura cu mac si nuca de cocos

Dragilor, daca inca nu v-ati hotarat cu ce „dulce” sa va inviorati sfarsitul de saptamana, am eu o propunere:Ā prajitura cu mac si nuca de cocos, rapida, usor de facut si delicioasa, asa cum v-am obisnuit de ceva timp incoace.
Cei care adora nuca de cocos si macul…eu da!!! :D…vor fi foarte placut surprinsi!!!!!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 8 albusuri
– 200 g. zahar
– 5 linguri faina
– 100 g. mac macinat
– 100 g. nuca de cocos

Pentru crema:
– 8 galbenusuri
– 200 ml. lapte
– 100 g. zahar
– 3 linguri faina
– 200 g. unt

Pentru decor:
– fulgi de nuca de cocos

Mod de preparare:
Se bat albusurile spuma; se adauga treptat zaharul, batand in continuare. In bezeaua obtinuta se incorporeaza faina cernuta, apoi macul si nuca de cocos, amestecand usor, cu miscari verticale.
Se unge cu unt o tava cu dimensiunile de aprox. 25×35 cm. sau se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia si se niveleaza; se coace la foc mijlociu (175 grade C) timp de 20-25 de minute.
Se freaca galbenusurile cu zaharul (cu mixerul) timp de cca. 2 minute sau pana cand se albeste compozitia. Se amesteca cu faina cernuta si laptele cald si se fierbe la bain-marie pana se ingroasa. Se amesteca mereu, ca sa nu se lipeasca crema de vas, iar cand s-a ingrosat, se stinge focul. Se lasa apoi crema la racit.
Se freaca untul spuma; se incorporeaza, lingura cu lingura, crema fiarta.
Se intinde crema peste blatul racit din tava si se pune la frigider pentru cel putin o ora.
Se taie in bucati si se serveste rece.




Pandispan cu mac

[shashin type=”photo” id=”16259″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragii mei, prajituri de post am tot postat de-a lungul timpului, voi stiti prea bine, dar inca pandispan nu am facut. Sincer, nici nu credeam ca se poate prepara un pandispan de post, si mai ales atat de bun!!!!!!!

Se face incredibil de usor, asa ca va urez de pe acum sa aveti spor si pofta pe masura šŸ™‚

Ingrediente:

– 200 g. margarina
– 100 g. zahar
– 350 g. faina
– 100 g. nuca sau migdale
– 2 linguri mac (nemacinat)
– 2 linguri cu miere
– 250 ml. apa minerala
– 1 portocala mare sau lamaie
– 1 pliculet praf de copt (10 g.)
– zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:

Se rumenesc nucile intregi, sau migdalele, intr-o tigaie sau la cuptor. Cand s-au racorit, se maruntesc la robot sau la masina de tocat.
Se adauga intr-un vas margarina tinuta la temperatura camerei si zaharul; se mixeaza cateva secunde.
Se adauga mierea, macul, apa minerala, coaja si sucul de portocala/lamaie.
Se incorporeaza apoi faina si praful de copt, ambele cernute, si nuca sau migdalele macinate.
Se amesteca bine compozitia rezultata si se toarna intr-o forma rotunda (cu pereti detasabili) cu diam. de 26 cm., tapetata cu hartie de copt sau unsa cu margarina si tapetata cu faina.
Se coace pandispanul la 180 grade C. (foc potrivit) timp de cca. 35-40 de minute, dupa care se lasa sa se raceasca in forma. Se pudreaza prajitura cu zahar pudra si se serveste, daca vreti, langa o cafea aromata.
Eu asa am facut šŸ˜›

O explozie de gusturi!!!!!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16260,16261,16262″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Prajitura se poate si insiropa, cu suc proaspat de portocale sau cu sirop de zahar ars ori chiar zeama din compot.




Chec cu mac si pere

[shashin type=”photo” id=”16922″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragilor, va prezint, cu maaare intarziere, ultima reteta „made with Fuji”, chec cu mac si pere!!!!!!!!
Zic cu intarziere, pentru ca de doua zile ma tot pregatesc sa o lansez šŸ˜› ,Ā si nu reusesc din cauza ca albumul meu de pe Picasa s-a facut neincapator (de atunci sterg in nestire la poze).Ā Am foarte multe retete in plan, plus meniul ce se va asterne, imbietor, pe blog, de sarbatori,Ā asa caĀ voi vedea ce si cum voi face :))
Checul e absolut minunat si se poate face oriĀ cuĀ seminteĀ de mac intregi oriĀ macinate.
Ingrediente:
– 2 pere mari
– 25 g unt
– 5-8 linguri sirop de zahar
– 175 g unt
– 175 g zahar tos
– 4Ā oua
– 1 lingurita esenta de vanilie
– 175 g faina
– 1 pliculet praf de copt (10 g)
– 4 linguri mac, pline (macinat sau nemacinat)
Iata cumĀ arata checul cu mac macinat (lui Cipi nu-i place sa simta boabele alea de mac printre dinti šŸ˜€ ):
[shashin type=”photo” id=”16923,16924″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Ungeti cu unt o forma de chec. Asezati perele, curatate de coaja si taiate felii sau cubulete, in forma. Puneti din loc in loc bucateleĀ de unt (cele 25 g)

[shashin type=”photo” id=”16910″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Stropiti cu siropul de zahar, pe care de altfelĀ il puteti face si voi dintr-un pahar de apa (150 ml) siĀ 2 linguri zahar, puse la fiertĀ timp de aprox. 10 minute (foc domol):

[shashin type=”photo” id=”16911″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

AmestecatiĀ untul inmuiat la temperatura camerei cu zaharul pana ce compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare; incorporati macul, intreg sau macinat:

[shashin type=”photo” id=”16912″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Adaugati faina amestecata cu praful de copt, cernute in prealabil:

[shashin type=”photo” id=”16913″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bateti ouale si adaugati esenta de vanilie;Ā incorporati-le apoi in compozitiaĀ cu mac:

[shashin type=”photo” id=”16914,16915″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Turnati compozitia in forma si dati la cuptor timp de 25 de minute.

Acoperiti cu folie sau dati focul mai mic (170 grade C) si mai tineti la cuptor inca 20 de minute (checul trebuie sa creasca si sa se patrunda, asa ca va sfatuiesc sa faceti testul scobitorii)

[shashin type=”photo” id=”16916″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Lasati sa se raceasca in forma si apoi rasturnati-l pe un platou alungit:

[shashin type=”photo” id=”16918″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Serviti checul taiat felii, stropit cuĀ crema de ou, inghetata de vanilie sau frisca batuta…
…ori direct asa cum eĀ šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”16909″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pufos si apetisant!!!!!!!!!!! …perfect pentru zilele astea mohorate de semi-iarna :))

[shashin type=”photo” id=”16920,16921″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Cozonac cu mac si prune

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Aluat de cozonac:

– 375 g faina

– 1 plic drojdie uscata (7 g)

– 3Ā galbenusuri

– 100 g unt moale

– un praf de sare

– 40 g zahar

– 150 ml lapte caldut

 

Umplutura:

– 125Ā ml lapte

– 75 g mac macinat

– 1 lingurita amidon

– 1/4 lingurita scortisoara

– 1 galbenus

– 750 g prune

– 3 linguri peltea topita

– 50 g nuci prajite si macinate

 

Mod de preparare:

Se framanta un aluat de cozonac din faina, drojdie uscata, 3 galbenusuri, unt, un praf de sare, 40 g zahar si 125 ml lapte:


Se acopera si se lasa sa creasca 40 de minute la loc cald si ferit de curenti de aer:


Se dau in fiert cca. 150 ml lapte cu un praf de sare. Se adauga mac si se da in fiert.
Se amesteca amidonul cu putina apa si se inglobeaza in compozitie; se da in fiert si se lasa sa se racoreasca. Se inglobeaza 1 galbenus si scortisoara:


Cuptorul se incinge la 200 grade C. Se intinde o foaie de aluat de 40×30 cm:


Se taie longitudinal in 3 fasii la fel de groase. Compozitia se mac se adauga cu grija, pe lung, in mijlocul fiecarei fasii..data viitoare am sa folosesc spritul (poche-ul) de bucatarie:


Marginile de aluat se ung cu putin lapte. Se pliaza fasiile deasupra macului:


Se fac rulouri de 45 cm. si se aseaza pe o forma de tarta unsaĀ (diam. de 30 cm sau mai mare) in forma de melc, cu partea lipita in jos. Se curata prunele si se strecoara in spatiile dintre fasiile de aluat…asa zice reteta dar eu, cum tocmai ne venisera niste musafiri, m-am grabit sa infasor rulourile de aluat, unul in continuarea celuilalt asa ca nu am mai obtinut „sinele” alea bine delimitate in care trebuia sa asez bucatile de prune…asadar, va readuc in atentie motto-ul meu preferat, dupa care iata, uneori nu ma ghidez nici eu: graba strica treaba!!! šŸ˜›

…in final, a aratat asa:



Fasiile de aluat se ung cu lapte si se coace totul timp de 40 de minute:


Intre timp, se amesteca nucile prajite si macinate impreuna cu 30 g zahar.
Se unge cu peltea cozonacul si se adauga crantul de nuci deasupra.
Se feliaza si se mananca cu maaare pofta :))

P.S. Daca tineti aluatul cateva ore sau chiar peste noapte la congelator veti obtine un aluat extaordinar de pufos!!! šŸ˜‰
Il lasati la dezghetat la temp. camerei si-apoi la dospit ca de obicei.




Guguluf cu mac

Acest guguluf cu mac a fost nu doar gustos, ci si taaare aratos!!!!! šŸ˜€

Ingrediente pentru cca. 16 felii

Pentru aluat:
– 250 branza de vaci degresata
– 175 g. unt
– 100 g. zahar
– 1 plic praf oranjada
– 1 praf de sare
– 2 oua
– 400 g. faina
– 3 lingurite praf de copt

Pentru umplutura:
– 125 ml. lapte
– 75 g. unt
– 250 g. mac macinat
– 120 g. zahar
– 250 g. branza de vaci
– 2 galbenusuri
– 2 linguri gris
– 150 g. ciocolata

Pentru garnitura:
– 150 g. gem de caise
– 50 g. fistic tocat

 

Mod de preparare:

Branza de vaci, neaparat degresata, fiindca altfel riscati sa compromiteti aluatul,Ā se amesteca impreuna cu untul topit, zaharul, praful de oranjada, sarea si ouale:



Faina se amesteca cu praful de copt si se framanta:


 

Se dau in fiert untul si laptele:


Se adauga macul si se lasa sa se raceasca:



Se inglobeaza zaharul, branza de vaci, galbenusurile si grisul, pe care le-am adus laolalta, aici in poza:


Aluatul se intinde sub forma unui dreptunghi (40 x 30 cm)



Deasupra se rade ciocolata:



Umplutura se aseaza deasupra, lasandu-se o margine de 2 cm:


Se incinge cuptorul; foaia de aluat se ruleaza pe lungime:


…iar ruloul obtinut se aseaza, cu lipitura un jos, intr-o forma de guguluf unsa cu grasime si tapetata cu faina:


Se coace 60 de minute, pana se rumeneste. Daca se rumeneste prea devreme, se acopera cu hartie cerata…
Se lasa timp de cca. 10 minute sa se racoreasca in forma, apoi se rastoarna cu grija pe un gratar de bucatarie, ca sa se raceasca complet:


Gemul se da prin sita si se unge cu el guguluful. In final se presara fistic.
Pentru voi šŸ™‚


Foarte, foarte gustos, pe placul marilor devoratori de mac.Ā Merge de minune cu un pahar de lapte, la cina…si nu numai :))

P.S. E foarte important sa folositi o branza degresata la aluat, asa cum cere reteta, pentru ca altfel aluatul devine prea pufos, prea „gras” si se rupe usor…asa am patit eu (am cumparat branza de vaci grasa).




Saviecuta cu mac si nuca (Baigli)

Dupa o lipsa indelungata din bucatarie revin, iata, cu forte noi, cu o saveaca ca-n Banat, o saviecuta cu mac si nuca, cunoscuta si sub numele de Baigli,Ā incredibil de gustoasa!!!!!!
A fost o surpriza nemaipomenita, chiar si pentru mine šŸ˜€ ,Ā sa o conving pe mami a mea draga sa ma lase sa o fotografiez in timp ce ne pregateste „dulcele” nostru preferat de Craciun, acesti cozonaceiĀ traditionali, din Banat, plini cu umplutura, pe care ii facea si buna mea draga.

Va prezint deci, in premiera absoluta:Ā prima reteta in imagini a mamei mele dragi!!!

Ingrediente pentru 4 cozonacei:

Aluat:
  • 500 g faina
  • 250 g unt sau margarina
  • 2 linguri mari de smantana (acra, fermentata)
  • 3Ā galbenusuri
  • un varf de cutit sare
  • 2 linguri zahar
  • 2, 3 linguri lapte caldut
  • 1 lingura untura de porc (optional)
Maia:
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)
Umplutura de mac:
  • 250 g mac
  • 200 g zahar
  • 100 ml lapte
Umplutura de nuca:
  • 250 g nuca
  • 200 g zahar
  • 100 ml lapte
Pentru uns foile:
  • 3 galbenusuri
  • 2 lingurite lapte caldut

 

Mod de preparare:

Prima data se face maiaua: se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine.Ā Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie.Ā In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca.

Se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua (noi, dupa cum vedeti in poze, am facut portie dubla):

Se adauga smantana, un praf de sare si zahar, laptele si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de nuca si mac, pentru a le subtia).

Se adauga apoi untul sau margarina, incalzita putin la microunde si untura, daca aveti, ea avand rolul de a fragezi aluatul.Ā Mama ne sugereaza ca aceasta operatiune sa se faca cu ajutorul mainilor (ea doar asa stie! šŸ˜› ) …eu insa sunt convinsa ca merge „invartit” si la robotul de bucatarieĀ :))

Se framanta totul bine, bine.Ā Daca aluatul nu e destul de maleabil la framantat, mai adaugati smantana sau lapte (o lingura, doua, cat e nevoie)Ā pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Se acopera apoi si se lasa la dospit langa o sursa de caldura. Eu l-am pus in OZN-ul meu de la Tupperware šŸ˜€

In acest timp, pregatim umpluturile.Ā La plural, fiindcaĀ la noi „saviecuta” inseamna: si cu mac si cu nuca!!! šŸ™‚

Se incalzeste, asadar, laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul.Ā Cand zaharul se topeste, se adauga macul, respectiv -nuca, gata macinate. Se mai lasa la fiert cca. 2 minute, amestecand intruna. Cand cele doua compozitii se racesc, se amesteca cu albusurile batute spuma+putin zahar (cate 2 albusuri de fiecare, pentru o portie dubla cum am facut noi).Ā Rezulta o compozitie super-dulce, exact pe gustul nostru (ce surpriza, asa-i?! šŸ˜€ )

Aici e portia cu mac:

SiĀ portia cu nuca:

Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai „pufoasa”.

Aluatul dospitĀ se portioneaza cu cutitul in 8 parti egale (la o portie se va imparti in 4),Ā fiecare segment reprezentand o foaie de umplut (un cozonacel).Ā Se intinde cu sucitorul fiecare segment in parte:

Sa nu va deruteze faptul ca aluatul „cade” in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea.
Masa se pudreaza cu putina faina si se intinde foaia de aluat cat mai subtire posibil….dar nici sa fie transparenta šŸ˜€
Aici cu umplutura de mac, preferata mea!!!

Iar aiciĀ cu umplutura de nuca:

Rulourile de aluatĀ se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou:

Se baga in cuptorul deja incins, pentru cca. jumatate de ora, la 180 grade C (foc potrivit).
Faceti testul cu scobitoarea neaparat!!!

„Saviecutele” gata coapte!!!

Pe masa, la racit: si cu nuca si cu mac!

Prim-planuri apetisante! (Sper :P)

Pe masa, servite alaturi de saratelele familiei, care si-au castigat acest statut datorita gustului desavarsit pe care il au!
Reteta o gasiti aici: Saratele cu cascaval

…si alaturi de faimoasa Greta Garbo (dati click pe titlu ca sa vedeti reteta) pe care mami a realizat-o rapid din acelasi aluat pe care l-a folosit si la prepararea „saviecutelor” šŸ™‚




Prajitura cu mac si caise

[shashin type=”photo” id=”16409″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceasta prajitura cu mac si caise e atat de buna, ca pana si Bogdi a papat cu mare pofta, asa ca sper sa va placa si voua!!!

Ingrediente pentru cca. 20 de bucati

Pentru aluat:
– 200 g. unt
– 180 g. zahar
– 1 plic zahar vanilat (10 g.)
– 4 oua mari
– 280 g. faina
– 50 g. amidon
– 1 plic praf de copt (10 g.)

Pentru glazura:
– 350 ml. lapte
– 50 g. unt
– 250 g. mac macinat
– 80 g. gris
– 3 linguri rom
– 170 g. zahar
– 1 compot de caise (850 g)
– 3 oua

Pentru ornat(optional):
– 1 plic gelatina transparenta

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se pregateste prima data glazura de mac, pentru a avea timp sa se raceasca. Astfel, se dau in fiert laptele si untul:
Se adauga macul si grisul si se lasa sa fiarba putin impreuna:

Se amesteca romul cu 150 g. zahar. Se ia vasul de pe foc si compozitia se lasa sa se raceasca:

Pentru blat,Ā se unge cu unt/ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox.Ā 35 cm. lungime si 25 cm. latime.Ā Caisele se pun intr-o sita si se lasa sa se scurga.
Intr-un castron, se amesteca bine, cu mixerul, untul moale, lasat din timp la temperatura camerei,Ā cuĀ zaharulĀ (siĀ zaharul vanilat ). Se adaugaĀ ouale, pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare.
Separat se amesteca faina, praful de copt si amidonul.Ā Se cern deasupra compozitiei si se inglobeaza:
Aluatul se aseaza in tava si se niveleaza:
Ouale se inglobeaza pe rand in crema de mac racita,Ā apoi aceasta se repartizeaza deasupra blatului necopt. Jumatatile de caise se aseaza peste crema, cu gaura in jos. Se coace cca. 35 de minute.
Se lasa sa se raceasca si se feliaza:

Sau o puteti „decora” cu un strat de gelatina (mai mult pentru aspect)
Glazura transparenta se amesteca impreuna cu 250 ml. apa si 2 linguri zahar si se fierb.
Se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin si se toarna pe prajitura fierbinte:
Se lasa sa se intareasca si se taie prajitura:

Foarte gustoasa!!!



Prajitura cu mac si crema de vanilie

[shashin type=”photo” id=”17160″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

O alta prajitura cu mac a facut ravagii la noi.Ā Are biscuiti si crema de vanilie, si glazura de ciocolata :P, ceea ce o face absolut irezistibila!!!!!!!!!!!

Ingrediente:

Blat:
– 8 albusuri
– 200 g zahar
– 100 g mac macinat
– 100 g nuca de cocos
– 4 linguri faina
– 1 praf de copt (10 g.)

Crema:
– 1 portie budinca de vanilie sau crema de vanilie
– 200 g unt
– 2 plicuri de zahar vanilinat
– 2-3 pachete de biscuiti Petit Beurre sau alti biscuiti cu unt

Glazura:
– 100 g ciocolata cu lapte sau amaruie
– 2 linguri zahar
– 4 linguri lapte
– 50 g unt
– 1 cutie mica nutella sau finetti

 

Mod de preparare:
Se bat albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare, spuma. Se amesteca usor celelalte ingrediente si se adauga bezelei. Se pune compozitia intr-o tava, cu dimensiunile de aproximativ 20Ɨ30 cm,Ā  tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc potrivit (180 grade C) cca. 20 de minute.

In timp ce se coace blatul se face crema de vanilie sau budinca de casa, urmand pasii descrisi in retetele de mai sus marcate cu rosu.Ā  Oricare dintre cele doua retete veti alege trebuie sa stiti ca aveti doua variante de a incorpora untul. Una ar fi sa adaugati untul rece, taiat cubulete, direct in crema fierbinte si sa amestecati energic. O a doua ar fi sa bateti untul spuma (lasat din timp la temperatura camerei, adica moale) si apoi sa adaugati cate o lingura de crema de vanili, rece (nu din frigider) in untul spumat pana se incorporeaza. Crema si untul, in situatia asta, trebuie sa aiba aceeasi temperatura, pentru ca altfel crema se taie…

De fapt, mai exista o varianta, cea mai rapida: sa faceti budinca asa cum o faceti in mod obisnuit, dintr-un plic cu praf de budinca, folosind insa mai putin lapte (doar 300 ml. in loc de 500 ml. lapte), si sa adaugati zahar dupa gust (si vanilat)si unt, dupa care sa mixati bine.

In continuare, se intinde crema peste blat si se adauga, unul langa altul, biscuitii.

Se pregateste glazura: se pun toate ingredientele intr-o oala, la foc mic, si se lasa timp de 1-2 minute. Dupa ce da in cateva clocote se ia de pe foc si se toarna peste biscuitii din tava. Glazura asta este minunata!!! …chiar si tinuta la frigider se taie foarte bine. Se pune tava la frigider pentru cca. 4- 5 ore, pentru ca biscuitii sa ” traga” din crema, iar prajitura sa se poata taia. Se taie bucati si se serveste.

Ca sa taiati prajitura fara sa murdariti crema, trebuie sa ungeti lama cutitului cu putin ulei, pe ambele parti, si sa taiati dintr-un capat in altul, daca se poate, dintr-o miscare. Aveti nevoie de un cutit lung pentru asta šŸ˜› …iar la a doua „taietura” va trebui sa repetati chestia cu unsul lamei cutitului, dar nu inainte de a spala cutitul si de a-l sterge. Un pic migalos, dar foarte util.

Asa arata gata:

[shashin type=”photo” id=”17158,17159″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Deasupra se poate presara nuca de cocos. Eu n-am mai pus šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17157″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Macul nu-i musai sa fie macinat šŸ˜›

 

Pozele vechi šŸ™‚

 

Reteta preluata de la Yta




Prajitura cu mac

Prajitura cu mac mai buna nu cred ca ati mancat vreodata!!! :P. Asta e prajitura suprema cu mac…mai ales ca are si glazura de ciocolata!!!!!!!

Ingrediente:

Ā – 5 oua
– 180 g. zahar
– 2 linguri ulei

– 2 linguri Brandy/Rom

– 2 linguri (cu varf) pesmet

– 250 g. mac macinat

– 100 g. ciocolata cu lapte

– 100 g. stafide (optional)

Glazura:

– 100 g. ciocolata amaruie sau cu lapte

– 60 ml. smantana dulce pentru frisca (frisca lichida)

Mod de preparare:

Se incalzesteĀ cuptorulĀ la foc mediu(180 grade).

Se bat ouale impreuna cu zaharul aprox. 5Ā minute, la viteza mare. Se adauga uleiul, romul sau coniacul, pesmetul, macul macinat si ciocolata,Ā taiata cubulete. Se amesteca usor cu o paleta. Se pune compozitia intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt (cca. 30 cm. lungime si 20 cm. latime) sau intr-una rotundaĀ (26 cm diametru). Prajitura se coace cca. 32-35 minute, dupa care seĀ scoate din cuptorĀ si seĀ lasa la racit.

Pentru glazura se pune pe foc mic frisca si ciocolata, rupta in bucatele, pana cand aceasta se topeste. Se lasa la racit cca. 20 de minute si se toarna deasupra prajiturii. Asa am facut eu prima data (vedeti poza veche de la sfarsitul postarii). Daca insa oĀ tineti la frigider inca o data pe atatĀ si apoi o bateti bine cu mixerul sau telul, va avea o alta consistenta, mai densa, si se va deschide usor la culoare. Asa am facut acum šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”16485,16486,16487″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, cu drag šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”16488″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Poza veche šŸ™‚

 

Reteta preluata de la Alis