Prajitura Oreo de post

 

Inspiratia pentru Prajitura Oreo de post pe care o vedeti acum mi-a venit, bineinteles, tot de la Bogdi ­čśÇ Caruia nu ii venea sa creada ca am reusit sa-i fac inca o prajitura cu oreo la fel de buna ca cea de aici: Prajitura de post cu ciocolata si Oreo┬á

De data asta, blatul nu mai are in compozitie maioneza din lapte, vegana, ci banane si avocado. Iar crema are o multime de biscuiti Oreo, deci extra-yummy!!! ­čśŤ

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 2 banane medii, bine coapte (cca. 150 g)
  • 2 avocado coapte, mici
  • 150 g zahar
  • 300 ml lapte vegetal (soia, migdale, orez, etc)
  • 80 ml ulei
  • 140 g faina
  • 2 lingurite praf de copt (8 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura cacao
Pentru crema Oreo:
  • 150 g crema vegana tartinabila, din migdale
  • 80 g zahar pudra (vanilat)
  • 2 pachete biscuiti Oreo (300 g in total)
  • 140 g Coconut Cream sau lapte de cocos (doar partea tare)

 

Bucatile astea au rezistat sedintei foto doar pana cand a dat Bogdi de ele ­čśÇ …de-aia, mai jos, am refacut-o, alaturi de cele mai frumoase zambile din casa noastra :))

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 35├Ś24 cm.

Pentru blat, se pun bananele si avocado intr-un bol inalt si se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (daca sunt bine coapte, le puteti terciui cu furculita); se adauga zaharul si cacaua si se mai amesteca putin. Se toarna apoi laptele si uleiul, iar la final se adauga faina cu praful de copt si bicarbonatul (le cerneti printr-o sita deasupra compozitiei). Amestecul pentru blat se toarna in forma si se lasa la copt cca. 30 de minute.

Pentru crema, se amesteca crema vegana de migdale cu zaharul pudra si cu crema de cocos. Biscuitii Oreo se macina la robotul de bucatarie, intregi ­čśÇ …si apoi se inglobeaza in crema. Crema se intinde cat mai uniform peste blat si se lasa la frigider cateva ore.

A iesit nemaipomenit de buna!!!!

Pentru voi, cu drag!!!!!




Fursecuri vegane, fara gluten

 

Incepem seria retetelor de Craciun, dragilor, cu niste fursecuri vegane, fara gluten, cu faina de cocos si ciocolata, pe care le-am facut cu gandul atat la prietenii mei vegani (de la care am invatat atatea in ultimul timp), cat si la cei care urmeaza o dieta fara gluten. Pentru ca toata lumea trebuie sa se indulceasca putin de sarbatori, am dreptate?! ­čśÇ Sunt niste thumbprint cookies, de fapt, umplute cu gem de zmeura si presarate cu fulgi de nuca de cocos, care, dupa coacere, se crapa pe margini┬á ca┬ábiscuitii truffle si au o consistenta grozava de negresa, cu interior umed si fraged. Absolut delicioase!!! Sper sa reusesc sa pregatesc si un tort vegan, demn de o sarbatoare atat de frumoasa si luminoasa cum e Craciunul! Va pup pe toti dulce tare, prieteni dragi, vegani sau non-vegani! ­čśÇ

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de fursecuri:
  • 250 ml lapte de cocos, din conserva
  • 100 g ciocolata neagra (65% cacao)
  • 60 g ulei de cocos
  • 80 g zahar brun
  • 120 g faina de cocos
  • 1 lingurita praf de copt
In plus:
  • gem de zmeura
  • fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul de fursecuri, care trebuie neaparat sa stea peste noapte la frigider, se topeste ciocolata neagra, rupta in bucatele, impreuna cu laptele de cocos din conserva (incercati sa luati cat mai mult „unt de cocos” din conserva, acel strat care se separa de laptele de cocos). Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca.

In acest timp, se bate uleiul de cocos (sa nu fie solid, ci moale, la temperatura camerei) cu zaharul brun, intr-un bol inalt, cca. 1-2 minute, cu mixerul. Separat, se amesteca faina de cocos cu praful de copt.  Compozitia cu ciocolata se toarna in bol si se amesteca scurt, iar la final se adauga faina. Se amesteca totul foarte bine, se acopera cu folie transparenta si se lasa la frigider peste noapte.

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare de fursecuri. Se formeaza din aluat, cu ajutorul unei lingurite, bile egale care se aseaza in tava, la distanta unele de altele:

Se face apoi, in fiecare bila, o adancitura, cu degetul:

Fursecurile se coc cca. 22 de minute, maxim 25 de minute. Se lasa cateva minute sa se racoreasca, dupa care se umplu cu gem de zmeura:

La sfarsit, se presara cu fulgi de nuca de cocos:

Taaare bune!!!!! <3




Prajitura Raffaello fara coacere

 

Prajitura Raffaello fara coacere pe care v-o prezint acum va este dedicata voua, prieteni dragi!!! E o prajitura fina si eleganta cu care vreau sa va rasfat la inceput de nou an! Alte promisiuni nu pot, inca, sa va fac ­čśŤ , dar sper ca vom „colabora” foarte bine impreuna si anul acesta. Adica,┬á sper ca eu sa va aduc retetele la care ati visat dintotdeauna…iar voi sa ma inspirati in continuare si sa-mi transmiteti energie si bucurie, singurele „lucruri” de care am nevoie pentru a lucra mai cu spor la blogul asta pe care il iubiti ­čśÇ

Buun, si-acum inapoi la reteta…daca o sa va spun ca aveti nevoie de un chec din albusuri, o sa ziceti ca nu mai e vorba despre o prajitura fara coacere ­čśÇ , dar eu, cand am creat reteta,┬á am folosit unul deja copt. Pentru ca asa il aveam, copt de mami a mea draga, care a folosit albusurile puse in congelator (cele ramase de la prajiturile de Craciun). Checul asta alb e incredibil de bun si se face foarte usor!!! Daaar, dupa cum veti descoperi ceva mai jos, puteti folosi piscoturi in locul blatului de bezea (desi ar fi pacat!) sau fursecuri ori chiar panettone!┬áLa multi ani, dragilor!

 

Ingrediente:

  • 1 chec alb (cu mici modificari) sau piscoturi
Pentru crema:
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
  • 1 conserva lapte de cocos (400 ml)
  • 200 g unt cu 80% grasime
  • 50 g fulgi de nuca de cocos
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
  • 200 ml smantana pentru gatit, lichida, cu 32% grasime
Pentru glazura si ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 35 g zahar pudra vanilat
  • 20 bomboane Raffaello, din comert sau facute in casa
  • 15-20 g fulgi de nuca de cocos, pentru decor

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

…impreuna cu melodia mea preferata „Balalaika”, de la DJ-ul meu preferat: DJ Blyatman ­čÖé

 

Mod de preparare:

Pentru checul alb, urmati indicatiile de la reteta de mai sus (aveti link catre reteta la ingrediente), cu mentiunea ca in loc de 1 pahar de faina sa folositi doar 3/4 de pahar cu faina iar restul sa-l completati cu fulgi de nuca de cocos (uscati). Si, daca vreti, si va plac visinele :P, puneti si o mana de visine bine scurse (si fara samburi) din compot sau de la congelator. Le dati prin faina si le amestecati in blat inainte de a-l coace. Daca, insa, vreti sa simplificati toata treaba, folositi piscoturi sau fursecuri (poate v-au ramas de la Craciun…).

In continuare, se pune gelatina foite la inmuiat in multa apa rece. Daca folositi granule, doar le acoperiti cu apa rece (cca. 200 ml). Gelatina se lasa sa se hidrateze 10 minute, timp in care se prepara crema.

Pentru crema, se amesteca laptele de cocos din conserva (sa fie cat mai gras) cu laptele condensat indulcit (v-am aratat aici conserva: Banoffee Pie la pahar) si se pun pe foc. Se lasa la foc mic cca. 2 minute, apoi se adauga untul rece, taiat in cuburi. Se pun si fulgii de nuca de cocos si se amesteca bine cateva secunde. Se ia crema de pe foc si se adauga ori foitele de gelatina, bine scurse, ori gelatina granule, care a „inghitit” toata apa. Se amesteca energic si se lasa sa se racoreasca. La final, se toarna smantana lichida, ori pentru gatit (eu am ramas fara smantana pentru frisca si de-aia am folosit-o pe cea pentru gatit ­čśÇ ) si se lasa sa stea cca. o jumatate de ora la frigider.

Asamblare: se acopera cu un strat de crema baza unei  forme de aprox. 25cmx16cm. Checul alb se taie in felii potrivite si se aseaza (jumatate din felii) peste stratul de crema. Se toarna restul de crema (se lasa 4, 5 linguri deoparte) peste feliile de chec si se niveleaza. Prajitura se pune la frigider cca. 20 de minute. Se aseaza apoi restul feliilor de chec si se acopera cu crema pusa deoparte.

Intr-un bol inalt, se bate┬ásmantana pentru frisca cu zaharul pudra pana cand prinde consistenta; se toarna „glazura” pe prajitura si se niveleaza. Se orneaza cu bomboane Raffaello si nuca de cocos (bomboanele se apasa usor in stratul de frisca). Prajitura se poate servi imediat dar eu va sfatuiesc sa o lasati peste noapte la frigider. Va fi extraordinaraaa!!!! :))

 

De-abia astept sa o refac! ­čśÇ




Prajitura cu inghetata de post si glazura de ciocolata

Prajitura cu inghetata de post si glazura de ciocolata, la asta m-am gandit atunci cand am facut delicioasa inghetata cu lapte de cocos de acum cateva zile ­čÖé ┬áAm vrut o prajitura pe care sa o pot pastra la rece (la congelator, mai exact) si pe care sa o pot servi si cand afara-s peste 38 de grade C, fara sa imi fie frica ca nu mai apuc sa o servesc ­čśÇ

E, de fapt, o prajitura feliata in sandwich-uri de inghetata, foarte la indemana si foarte atragatoare!!!

Bucurati-va de ultimele zile de vara, dragilor, alaturi de mine si prajiturica mea! :))

 

Ingrediente:

O portie de inghetata de post cu lapte de cocos din conserva

Pentru blatul de cacao:
  • 150 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 120 ml lapte de cocos
  • 150 g faina
  • 20 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
Pentru glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata neagra (70 % cacao)
  • 4 linguri pline cu lapte de cocos (25-30 ml)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol, potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma micuta, de aprox.┬á28├Ś19 cm.

Se bat, intr-un bol inalt, zaharul cu uleiul cateva minute (maxim 2 ­čśÇ ). Se toarna laptele de cocos. Separat, se amesteca faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul; se cern apoi deasupra bolului si se amesteca totul foarte bine. Aluatul se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 18-20 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma.

Cand blatul e rece, se taie in jumatate si se aseaza intr-o forma, preferabil, de aceeasi marime. Se pune inghetata de cocos, pe jumatate topita (adica moale, dar totusi inghetata) si se intinde uniform deasupra blatului. Se acopera cu cealalta jumatate de blat si se apasa usor. Forma se pune la congelator 2-3 ore, sau pana cand  prajitura se intareste. Cand e gata, se scoate din forma si se feliaza cu un cutit bine ascutit si incalzit (puneti lama cutitului sub jet de apa fierbinte, stergeti cu prosopul de bucatarie si repetati pana cand feliati toata prajitura). Eu mi-am trasat dinainte feliile si de-abia dupa aceea le-am taiat, din 3-4 miscari, apasand usor (daca incercati sa feliati dintr-o singura apasare, blatul nu se va taia frumos)

Le puteti lasa si sub forma asta, mai alungita:

…dar eu le-am mai taiat o data, pentru ca aveam multi copii „la masa” si nu voiam sa faca rosu-n gat din prima! ­čśÇ

Pentru glazura, se topeste ciocolata neagra, rupta in bucatele, impreuna cu laptele de cocos, la microunde sau la foc mic, amestecand intruna:

La final, sandwich-urile de inghetata se acopera cu glazura de ciocolata…si se „topesc”, haaha!!!

Prajitura se pastreaza la congelator, iar in momentul servirii se va lasa cateva minute (8-10 minute) sa se demorteasca. Va fi si mai buna!!!

S-aveti poftaaa!!!! <3




Inghetata de post cu lapte de cocos din conserva

Am mentionat si in titlu ca in reteta de fata e vorba despre o inghetata de post cu lapte de cocos din conserva, pentru ca tipul asta de inghetata, fara frisca sau oua, nu iese bine cu lapte de cocos la cutie (ambalat ca cel de vaca), ci cu un lapte de cocos cat mai gras. Adica, la conserva ­čÖé Pentru ca acolo se aduna si untul de cocos care, de obicei, se separa de laptele de cocos, unt de cocos care face ca inghetata asta simpla, dar extrem de racoritoare si gustoasa, sa nu faca ace de gheata (va face pana la urma, dar nu atat de multe! ­čśÇ ).

Puteti incerca mai multe arome, odata ce e gata! Eu, din portia rezultata, am lasat o jumatate de compozitie alba, iar in cealalta jumatate am adaugat 1 lingura (rasa) de nes (pun poze la sfarsit), ca sa fie marmorata. Puteti sa adaugati unt de arahide sau tahini cu miere ori pudra de scortisoara. Cu dulce de leche de cocos ar fi infinit mai buna, deci aveti de unde alege!!! ­čśŤ

Iar aici: Inghetata vegana, cu lapte de cocos, aveti varianta de ciocolata, in care mai puteti adauga ciocolata rasa (neagra) sau alune prajite si tocate.

 

Ingrediente:
  • 400 ml lapte de cocos din conserva (cu continut cat mai mare de grasime)
  • 2 linguri miere (lichida, nezaharisita)
  • 2 pliculete de zahar vanilat (20 g)
 !!! Puteti folosi crema de cocos (tot la conserva): 250 ml si 200 ml lapte de cocos.
Mod de preparare:

Se scutura bine conserva cu lapte de cocos, se deschide si se toarna intr-un bol inalt. Se adauga mierea si zaharul vanilat (puteti pune mai mult zahar vanilat, daca vreti) si se amesteca bine. Compozitia rezultata se toarna intr-un recipient de plastic si se pune in congelator pentru cca. 3 ore.

Se scoate apoi inghetata de la rece si se sparg acele de gheata cu mixerul vertical sau clasic. Se pune din nou in congelator pana cand ingheata (inca vreo 2-3 ore). Cand e gata, se portioneaza pe farfurii „tapetate” cu cuburi de gheata (aveti grija ca se topeste repede!)

Se poate orna cu fulgi cu cocos, uscati, sau proaspat razuiti dintr-un miez de nuca de cocos. E foarte buna, mai ales ca e de post! ­čÖé

 

Aici e portia marmorata, cu nes:

Tare bune amandoua!!!




Tort cu mascarpone si bomboane Raffaello-Mitos.is

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is

 

Anul asta, pe la inceputul lui octombrie, s-au implinit 16 ani de cand eu si Cipi am spus aproape-n cor: „Daaa”!!! Totul frumos pana acum, doar┬ác-am uitat complet de ziua noastra. Si eu, si el ­čśÇ Asa ca, cu un pic┬áde┬áintarziere, dar cu mare bucurie, va prezint tortul Mitos.is, un tort cu mascarpone si bomboane Raffaello pe care i l-am facut lui Cipi…si lui Bogdi, fiindca si el e mare fan!!! E un joc nebun cu celule care mananca alte celule, in fuga spre suprematie (un fel de everyday life ­čśŤ ),┬áce te acapareaza total. Si daca esti jucator, si daca esti doar un simplu spectator, cum sunt eu. Muzica, insa, pe langa lupta amuzanta (dar acerba), e fenomenala!!!!! Va pun mai jos un link, daca vreti sa va deconectati de lume. Cipi e atat de pasionat de jocul asta, incat de multe ori imi fura locul la calculator (cu pagina de Facebook deschisa, bineinteles┬á) si nu se ridica decat daca-l momesc cu ceva bun, de prin bucatarie ­čśÇ Bogdi, cu ocazia aniversarii noastre, ne-a facut o felicitare-inimioara, fooarte haioasa si plina de iubire. Te iubesc, copilule, pe tine si pe tati!!!!! Sper sa nu mai uit niciodata ziua nuntii noastre :)))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 6 oua

– 6 linguri apa

– 150 g zahar

– 200 g faina

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru insiropat:

– 150 ml lapte de cocos

– 50 g zahar

 

Pentru crema:

– 150 g bomboane Raffaello

– 500 g mascarpone

– 150 g zahar pudra

– 80 g ulei de cocos (presat la rece)

 

Pentru glazura:

– 200 ml smantana pentru frisca

– 200 g ciocolata alba

– 500 g mascarpone

 

Aici vin pozele non-culinare, aveti un pic de rabdare, va rog, ajungem imediat si la reteta :)))

Felicitarea lui Bogdi mai intai:

felicitare-mitos-is_01

felicitare-mitos-is_02

felicitare-mitos-is_03a

felicitare-mitos-is_04

 

Bogdi cu Cipi in joc, ba rosii, ba albastri…cum apuca┬á­čśÇ

Au level 79, nivelul maxim, asa ca-s suuuuper buni :)))

captura-mitos_01

captura-mitos_02

Cu muzica la maxim!!! Soundtrack MITOS.IS:

 

Si cam asa mi-a iesit mie:

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_05

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_06

 

Mod de preparare:

Prima si prima data pregatiti ganache-ul de ciocolata alba, pentru a avea timp sa se raceasca: rupeti ciocolata alba in bucatele si adaugati-o in smantana lichida. Puneti pe foc (la foc mic) si amestecati intruna pana cand se topeste ciocolata. Lasati deoparte, sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei, puneti crema in frigider.

In acest timp, pregatiti blatul:  incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o forma de 26 cm. Separati ouale (sa nu fie reci); bateti galbenusurile cu apa si 50 g zahar pana se spumeaza usor. Separat, bateti albusurile cu un praf de sare si cu restul de zahar (100 g) pana obtineti o spuma tare. Adaugati faina si praful de copt printr-o sita deasupra galbenusurilor. Amestecati albusurile spuma, incet, cu o spatula, pana se incorporeaza complet. Turnati aluatul rezultat in forma pregatita, nivelati si dati la cuptor pentru cca. 25 de minute. Blatul se lasa la racit in forma; se taie apoi pe jumatate.

Preparati crema: amestecati branza mascarpone, scoasa din timp din frigider, cu zaharul pudra. Adaugati uleiul de cocos, incalzit putin pe foc (foarte mic) sau la microunde. Aveti grija sa nu fie lichid! Sfaramati bomboanele Raffaello in maini si adaugati-le la crema (cu tot cu migdale). Amestecati totul foarte bine.

Preparati „siropul” de lapte de cocos: amestecati laptele de cocos cu zahar pana cand nu se mai simt cristalele de zahar.

Asamblare: puneti un blat inapoi in forma si inchideti inelul detasabil. Insiropati cu jumatate din cantitatea de sirop. Puneti jumatate de crema, nivelati si acoperiti cu celalalt blat (cel mai neted). Insiropati-l cu restul de sirop si acoperiti-l cu restul de crema. Lasati la rece cca. o ora.

Pentru a glazura tortul, scoateti crema de ciocolata alba din frigider si bateti-o bine cu mixerul, 2-3 minute, pana prinde consistenta. Eu i-am adaugat 4 foite de gelatina, ca sa fiu sigura ca nu ma lasa balta in momentul in care incep sa „ornez” tortul, dar voi, daca il faceti simplu, lasati-l asa cum e ­čÖé La final, se adauga branza mascarpone si se amesteca totul foarte bine. Tortul se acopera cu glazura si se niveleaza. Daca nu adoptati tematica Mitos ­čśÇ , ornati-l cu fulgi de cocos si bomboane Raffaello. Daca, insa, aveti vreun pasionat prin preajma, faceti-l cum l-am facut eu :))

„Virusii” i-am facut din cercuri de ciocolata neagra+alba si un strop de colorant rosu, lichid iar „celulele”, alias playerii, din biscuiti pe care i-am uns cu crema de branza colorata. Exact asa cum vedeti in poze:

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_01

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_02

 

A iesit deliciooooos!!!!!! ­čśŤ

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_03

 




Prajitura vegana cu nuci

Aceasta prajitura vegana cu nuci, alune, fistic, migdale siiii stafide ­čśÇ , ii este dedicata Claudiei, fata care a raspuns mereu cu bucurie la provocarile lui Bogdi.┬áProvocari care implicau intotdeauna niste plusuri. Muuulte plusuri ­čśÇ (va pun poze un pic mai jos). Pentru ea, asadar, si pentru toti cei de langa ea, din birou (pupici Alinei si fetelor!!!) am preparat aceasta minunatie.

Chestia asta ar fi trebuit sa fie o surpriza, dar pentru ca a iesit┬áatat de buna, m-am responsabilizat (adica┬áam feliat-o si-ambalat-o, de frica sa n-o mananc pe toata┬á­čśÇ ) si am decis sa o postez cat de curand. Sper sa fie┬ámuza voastra pe maine, de Sfantul Ilie, si oricand va e pofta de o prajitura buna!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 100 g ulei de cocos
  • 100 g zahar tos
  • 150 ml apa
Pentru umplutura:
  • 300 g amestec de alune, migdale, fistic si nuci caju
  • 100 g nuci
  • 100 g stafide
  • 1 conserva mica (165 ml) crema de cocos (90% extract de cocos)
  • 100 g zahar brun
In plus:
  • 150 g gem de caise

 

Mod de preparare:

Se pregateste mai intai umplutura: se macina (mai grob) alunele, nucile, fisticul si nucile caju. Se pun apoi toate ingredientele intr-o oala si se lasa la foc mic cca. 2-3 minute. Se amesteca des in tot acest timp. Se lasa apoi deoparte, sa se raceasca. Crema de cocos poate fi inlocuita cu lapte de cocos (scuturati bine conserva, pentru ca partea solida sa se amestece cu lichidul din conserva).

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc mediu). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 20 x 30cm. Se cantareste uleiul de cocos (presat la rece), care e ca un unt, solid, chiar si la temperatura camerei.

Pentru blat, se amesteca faina cu praful de copt si se cern impreuna intr-un bol incapator. Separat, intr-un bol adanc, se pune uleiul de cocos (incalzit putin inainte, ca sa se „dezmorteasca”) si zaharul brun si se amesteca bine cateva secunde (eu am folosit mixerul). Se adauga apoi jumatate din cantitatea de faina, se amesteca usor, se toarna jumatate din cantitatea de apa, si din nou faina+restul de apa. Veti obtine un aluat bine legat, care nu se lipeste de bol.

Aluatul obtinut se intinde cu dosul unei linguri in tava pregatita. Incercati sa-l nivelati cat mai bine, sa fie cat mai uniform.┬áDeasupra se intinde gemul de caise si la final umplutura de nuci. Prajitura se coace cca. 30 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava. Va sfatuiesc sa o tineti la frigider cateva ore inainte de a o felia, pentru ca e mai „sensibila” decat o prajitura clasica, cu oua si lapte.

Delicioasa!!!

Pentru voi, dragilor ­čÖé

 

Plusurile lui Bogdi, de cand era mai mititel…si pana acum ­čśŤ

Gumball si Darwin:

Night Fury (How to train your dragon)

Minions!!!!!! ­čśÇ

Papyrus si Sans (Undertale):




Inghetata vegana, cu lapte de cocos

Doamne, ce m-am bucurat cand am vazut c-afara-i soare, fiindca voiam tare mult sa va arat aceasta inghetata vegana, cu lapte de cocos, absolut incantatoare!!!

Textura ei cremoasa si catifelata va va rasfata in zilele fierbinti de vara┬ádar si┬áin zilele mai putin fierbinti, ca cea de astazi ­čśÇ si, mai ales, in zilele de post, neavand oua sau lapte!┬áO┬áputeti savura in doua delicioase variante: ciocolata si vanilie. Sau chiar mai multe, dupa cum v-am spus si-aici: Frisca din lapte de cocos

 

Ingrediente:

– o conserva lapte de cocos (400 ml)

– 1 lingurita extract de vanilie sau 2, 3 linguri cacao

– 1 lingura sirop de artar sau agave

 

Mod de preparare:

Se scutura bine conserva cu lapte de cocos (tinuta in frigider),┬áse deschide┬ási┬áse toarna intr-un bol.┬áSe adauga siropul de artar sau agave,┬áextractul de vanilie┬á(atentie,┬ánu este acelasi lucru cu esenta de vanilie!) si pudra de cacao, dupa caz. Eu am facut varianta de ciocolata ­čÖé

Se spumeaza compozitia cateva secunde cu mixerul vertical, de mana. Se toarna intr-o forma si se pune la inghetat 3-4 ore sau peste noapte. Eu am lasat-o peste noapte si cum s-a dezghetat un pic, am si luat-o la pozat :))

A iesit suuuper buna!!!

O alternativa,┬ámai ieftina si mai la-ndemana, la┬ásiropul de agave sau artar este zaharul pudra sau daca nu vreti sa folositi zahar, puneti stevie. Puteti folosi si miere, daca nu va intereseaza aspectul vegan al retetei sau chiar dulce de leche de cocos ­čÖé




Frisca din lapte de cocos

[shashin type=”photo” id=”17693″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Se prea poate ca multi dintre voi sa fi aflat deja despre frisca din lapte de cocos, o frisca vegana, delicioasa, ce nu necesita decat un ingredient. Poate doua, daca o vreti un pic mai dulce. Sau chiar trei, daca o vreti mai aromata.┬áEu am descoperit-o┬áacum┬ávreo┬áluna, si de atunci┬átestez┬ácu indarjire toate conservele cu lapte de cocos ce-mi pica-n┬ámana ­čśÇ

La noi, din pacate, nu sunt prea multe marci de incercat┬ási,┬ápe langa neajunsul asta, am avut si neplacuta surpriza sa descopar ca unele conserve cu lapte de cocos bio nu erau bio mai deloc!┬áIncercati, asadar, sa gasiti o┬áconserva care sa nu contina conservanti sau stabilizatori (guma guar, etc.)┬ási┬ácare, atunci cand este┬áscuturata, sa „sune” a plin (n-ar trebui sa se auda lichidul). ┬áLasati-o┬ása stea la frigider macar o zi, pentru ca lichidul din conserva sa se separe de masa groasa (untul de cocos) si-apoi distrati-va!!! Eu am turnat-o peste cafeaua de dimineata, odata cu un praf generos de scortisoara :))

Desigur, pornind de la reteta de baza puteti crea mai apoi si alte variante delicioase: de ciocolata, lamaie, unt de arahide, adaugand in compozitie ingredientul respectiv: cacao, ciocolata rasa sau topita, extract de vanilie, zeama de lamaie, unt de arahide…orice!!! ­čśÇ

 

Ingrediente:

– o conserva lapte de cocos (400 ml)

– 1 lingura sirop de artar sau de agave (miere, pentru non-vegani ­čśÇ ) sau┬ázahar pudra vanilat, dupa gust

– un praf de scortisoara (optional)

 

Mod de preparare:

Se pune un bol, nu foarte mare,┬áimpreuna cu batatoarele de la mixer┬ála congelator pentru cca. 10 minute.┬áSe ia conserva de cocos din frigider, se deschide cu grija (nu o manevrati prea mult) si se scoate, cu o lingura, partea solida. Apa de cocos care ramane in conserva poate fi folosita la smoothie-uri sau in mancare. Puneti „untul” de cocos in bol si mixati cateva secunde. Adaugati apoi siropul sau zaharul┬ási mixati in continuare 2-3 minute.

Frisca de cocos se serveste imediat, dar se poate pastra si in frigider cateva ore (ba chiar prinde consistenta):

[shashin type=”photo” id=”17694,17695″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Turnati-o peste blatul preferat, peste inghetata sau peste fructe si veti obtine┬áun desert spectaculos, cu care sa va laudati in fata prietenilor ­čśÇ

[shashin type=”photo” id=”17696,17697,17698,17699″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu folositi conserve pe care scrie „Light” sau „Low fat”. Laptele de cocos cel mai bun e┬ábogat in grasimi. Si face frisca super buna!!!

Cateva idei de blaturi de post, vegane:

Brownies cu ciocolata

Prajitura de post




Prajitura Bounty de post

Dintre toate obsesiile mele culinare, cea mai mare, dupa scortisoara, este nuca de cocos. Ciocolata, culmea, vine imediat dupa, alaturi de cafea┬á­čÖé Din cauza asta, am recreat pentru voi celebra prajitura Bounty Bars┬ásub forma de prajitura de post. O┬áprajitura Bounty de post,┬ácu blat afanat, pufos, ciocolatos si crema din lapte de cocos, usoara si aromata. Cam multe┬ácuvinte pentru o prajitura atat de simpla si buna, nu?! E delicioasa si gata! :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 180 g faina
  • 150 g zahar
  • 120 ml ulei
  • 150 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 1 lingura cu varf fulgi de nuca de cocos
  • 50-60 g ciocolata neagra
Pentru crema:
  • 400 g lapte de cocos
  • 100 g zahar
  • 3 linguri rase gris
  • 100 g fulgi de nuca de cocos
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 1 lingura ulei de cocos (optional)

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Intr-un bol, se amesteca faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna.

Intr-un alt bol, mai mare, se amesteca zaharul cu uleiul (cu mixerul). Se bat cca. 1-2 minute, dupa care se adauga jumatate din cantitatea de suc (de portocale) si se mai amesteca putin. Se pune jumatate din amestecul de ingrediente uscate, se amesteca usor, se adauga restul de suc si la final ingredientele uscate. Se adauga ciocolata neagra, rasa pe razatoarea mare sau tocata marunt cu cutitul si fulgii de cocos si se amesteca totul foarte bine. Compozitia se toarna intr-o tava micuta, de aproximativ 25cm x 18cm.

Blatul se coace 10 minute la foc potrivit, dupa care se scade temperatura cuptorului la 170 (foc mic). Se mai lasa cca. 12-15 minute si-apoi se scoate la racit.

Pentru crema, se pune laptele de cocos impreuna cu zaharul intr-o oala; cand clocoteste, se adauga grisul in ploaie si se amesteca intruna pana se umfla (1-2 minute). Se amesteca cu fulgii de cocos si se toarna fierbinte peste blat; se niveleaza si se lasa sa se raceasca complet.

Pentru glazura, se topeste ciocolata (la microunde sau la bain-marie) cu sau fara ulei de cocos si se toarna deasupra prajiturii. Se niveleaza repede, cu dosul unei linguri, incepand din mijlocul prajiturii pana la margini. Se lasa sa se intareasca putin, apoi se marcheaza cu cutitul feliile. Nu taiati de tot bucatile ci doar „taiati” stratul de ciocolata care, atunci cand se va raci complet, se va intari iar prajitura┬áva fi greu de feliat. Se lasa cateva ore la rece, apoi se feliaza.

Asa arata prajitura mea, inainte ca glazura sa se intareasca:

Si desi nu voiam s-o pun in frigider, de frica sa nu-i distrug luciul, totusi am facut-o, fiindca era prea cald afara. A iesit foarte bine, spre bucuria mea:

Prajitura se feliaza cu un cutit bine ascutit si cald (tineti lama cutitului in apa fierbinte si apoi taiati)

Delicioasa!!!

Inainte de a va ura pofta buna, vreau sa va dau cateva ponturi ­čÖé

Puteti inlocui sucul de portocale cu suc de mere, proaspat stors sau chiar cu apa. Daca folositi apa, va sfatuiesc sa adaugati o lingurita de otet in compozitia pentru blat, ca sa faca reactie cu bicarbonatul de sodiu. Sucul de portocale si cel de mere sunt deja acide si reactioneaza bine in compania bicarbonatului, nu mai e nevoie de otet. De asemenea, daca vreti ca prajitura sa fie cu adevarat de post, verificati ce ingrediente intra in componenta ciocolatei si incercati sa folositi una cu un procent cat mai mare de cacao.

Pofta buna!!!




Brownies cu glazura de lapte de cocos si ciocolata

[shashin type=”photo” id=”17401″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu-mi prea pierd energia┬ácontorizand timpul ­čśÇ , nu ma gandesc mereu la ce n-am facut si as fi putut face, la ce-am pierdut sau castigat. Fiecare zi e o minune. O minune pe care o traiesc la maxim, clipa de clipa.┬áSe poate ca si filmul „Dead Poets Society” cu al lui „Carpe Diem”, din primul meu an de studentie ­čśÇ , sa ma fi afectat mai mult decat credeam, dar adevarul este ca, acum, dupa ce am invatat ce-i fericirea, care-a venit odata cu Bogdi meu drag si a continuat cu curmarea unei boli de o cruzime rar intalnita (oribila endometrioza), simt altfel totul,┬ávad altfel lumea. Cu bucurie, cu recunostinta, cu pofta de viata…si de gatit :). V-am plictisit rau de tot, sunt sigura, dar sunt foarte fericita si ma simt, in sfarsit, libera. Libera sa fac ce vreau, sa fiu cum vreau, ceea ce e minunat!!!┬áAm pregatit o gramada de┬ásuperlative pentru postarea de azi, pentru aceste brownies cu glazura de lapte de cocos si ciocolata, dar cum deja am vorbit prea mult, n-o sa va mai spun decat ca sunt┬ásuper delicioase. Cu adevarat incredibile. Si nu au deloc┬álapte sau┬áoua.┬áPrea bune, si┬áde post!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de negresa:

– 200 g faina

– 30 g cacao

– 1/2 lingurita bicarbonat

– 1 lingurita rasa praf de copt

– 1 praf de sare

– 180 g zahar

– 125 ml ulei

– 150 ml lapte de soia de ciocolata

– 150 g┬ádulceata┬áde gutui sau gem de caise

– 1 lingura otet

 

Pentru glazura de lapte de cocos si ciocolata:

– o portie dulce de leche de cocos (800g lapte cocos+200g zahar)

– 200 g ciocolata neagra (70-80 % cacao)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de prajituri de aproximativ 20 x 30 cm.

Se amesteca ingredientele uscate: faina, sarea (cat luati cu trei degete), cacaua, praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna.

Separat, intr-un bol incapator, se amesteca zaharul cu uleiul, cu telul sau mixerul (un minut e de ajuns :D). Se adauga apoi gemul si se amesteca bine. Se pune jumatate din cantitatea de ingrediente uscate, se amesteca, apoi se toarna jumatate din laptele de soia (puteti folosi lapte de migdale sau de cocos). Se pune cealalta jumatate de ingrediente uscate si restul de lapte. La sfarsit, se adauga otetul si se amesteca totul foarte bine (nu exagerati cu amestecatul, insa). Se toarna compozitia rezultata in tava, se niveleaza si se coace cca. 18-20 de minute. In ultimele 5 minute, reduceti temperatura la 170 grade C (foc mic). Negresa trebuie sa fie moale in interior, dar scobitoarea trebuie sa iasa curata (daca are mici faramituri, e in regula).

Cand blatul s-a racit, se toarna deasupra lui glazura de lapte de cocos si ciocolata, pe care o preparati astfel: rupeti in bucatele ciocolata si adaugati-o in dulceata de lapte fierbinte, la ultimele clocote. Amestecati energic si luati de pe foc. Lasati glazura la racit si apoi turnati-o, incepand din mijlocul prajiturii pana la margini, cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii intindeti cat mai uniform glazura). Pastrati la frigider pana in momentul servirii.

Dupa ce sta o ora, doua la frigider, glazura se intareste, iar prajitura se poate felia usor. Eu am pozat-o, ca de obicei, pe fuga :)))

[shashin type=”photo” id=”17402,17403″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A fost foarte buna!!!!!!




Dulce de leche de cocos

[shashin type=”photo” id=”17399″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am avut de mult timp ideea asta in cap, sa fac dulce de leche de cocos, adica dulceata din lapte de cocos, fiindca┬áam stiut ca va fi incredibil de buna si ca┬áo┬ávoi putea folosi la multe dintre retetele mele.┬áCeea ce┬ás-a dovedit a fi corect ­čśÇ , deoarece am „testat-o” pana acum in mai multe variante: simpla, cu ciocolata, (data viitoare pun si-un pic de nes), turnata┬áin cafea, in loc de lapte condensat, in zilele┬áde post, si a fost mereu delicioasa :))

In poza de prezentare, de la inceputul postarii, aveti varianta simpla, la care am folosit zahar alb dar voi, daca vreti, puteti folosi zahar brun. Mai jos, aveti varianta cu ciocolata, pe care am folosit-o la o prajitura delicioasa de post, ca glazura. Se poate folosi si la inghetatele vegane sau in salatele de fructe, ori ca crema pentru napolitane, cum am facut aici: Napolitane cu dulceata de lapte

 

Ingrediente:

– 2 conserve lapte de cocos (800 g┬áin total)

– 200 g zahar tos

 

Mod de preparare:

Metoda de preparare e foarte simpla: se pun intr-o oala, de preferinta inalta si termorezistenta, laptele de cocos si┬ázaharul. Agitati bine conserva inainte, pentru ca partea intarita de lapte sa se amestece cu „apa” din conserva. Se lasa apoi sa fiarba, la foc mic, cca. o ora, timp in care nu va trebui sa┬áamestecati foarte des. Eu am amestecat o data la 15 minute si doar catre sfarsit, am amestecat din 5 in 5 minute. La ultimele clocote, am supravegheat cu o mai mare atentie toata treaba si am amestecat non-stop.┬áSe lasa la racit si se foloseste dupa bunul plac ­čÖé

Daca nu o folositi imediat, puneti-o intr-un borcanel si pastrati-o la frigider. Se va intari, dar daca puneti borcanul in apa fierbinte, o veti putea din nou folosi. Puteti adauga si o lingura mare de unt, daca vreti sa obtineti o crema spumoasa. Untul se pune, cum am pus si ciocolata, la ultimele clocote ale dulcetii.

Asa arata „portia” cu ciocolata:

[shashin type=”photo” id=”17400″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Puteti micsora cantitatea de zahar, de la 200 g la 150 g




Prajitura de ciocolata cu crema de nuca de cocos

Sunt atat de fericita ca am scapat de anul asta!!!!!! De obicei, cu putin timp inainte de a intra intr-un alt an ma cuprindea nostalgia si amintirile curgeau nestavilit. Acum nu simt decat bucurie!!! Bucurie si speranta. E primul sfarsit de an in care chiar am facut numai ce-am vrut. M-am uitat la filme cu Cipi meu scump si Bogdi meu si mai scump, am lenevit, am baut foaaarte multa cafea (desi nu-mi face bine), m-am indopat cu ciocolata si am facut doar o prajitura, o prajitura de ciocolata cu crema de nuca de cocos, alba si pura ca un fulg de nea. Si asta numai pentru ca ador nuca de cocos si am vrut sa ma rasfat si mai mult :)))

Dragilor, faceti din cand in cand numai ce va place, numai ce va umple sufletul, numai ce vreti!!!!!! Iar anul asta care vine sa va aduca ce nu v-au adus toti ceilalti!!!

Va imbratisez pe toti cu drag si va port in ganduri. La multi ani, prieteni!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g ciocolata amaruie (minim 50 % cacao)
  • 250 g unt (80 % grasime)
  • 6 oua┬ámari
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • 30 g fulgi de nuca de cocos
  • 2 lingurite rase praf de copt
Pentru crema de cocos:
  • 1 conserva lapte de cocos (400 g)
  • 300 g ciocolata alba
  • 250 g branza mascarpone
  • 100 g zahar pudra
  • 8 foite gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 300 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 42 cm lungime si 29 cm (eu acum am uns-o cu unt si am pudrat-o cu faina).

Pentru blat, se rupe ciocolata amaruie in bucatele si se amesteca cu untul intr-o craticioara. Se topeste totul pe foc foarte mic sau in bain-marie, amestecand intruna. Veti obtine o crema lichida si onctuoasa, pe care o veti pune deoparte, sa se racoreasca.

In acest timp, se amesteca ouale (intregi) cu zaharul si se bat bine timp de 2 minute, pana se spumeaza. Se toarna apoi amestecul de ciocolata peste spuma de oua si se amesteca pana ce compozitia este perfect omogena. Se cern faina si praful de copt si se incorporeaza; tot acum se adauga si nuca de cocos. Aluatul se toarna in tava pregatita si se lasa la copt cca. 20-22 de minute. Se lasa blatul la racit in forma.

Pentru crema, se pregateste gelatina prima data: daca folositi foite, puneti-le la hidratat in multa apa rece (oricum le veti scurge mai apoi) dar daca folositi gelatina granule, puneti atata apa cat sa le acopere cu doua degete. Gelatina granule va absorbi toata apa. Se lasa sa se umfle 10 minute, timp in care se pun laptele de cocos si ciocolata alba, rupta in bucatele, la foc mic, intr-o craticioara; se lasa pana se topeste ciocolata. Se da apoi deoparte si se lasa cca. 2 minute sa se racoreasca. Se adauga apoi gelatina hidratata, amestecand energic. Gelatina foite se scurge bine de apa, iar cea granule, se adauga asa cum e.

Branza mascarpone se bate bine cu zaharul pudra. Se amesteca apoi cu crema de ciocolata si cocos. La sfarsit, se bate frisca si se amesteca usor in compozitie. Se toarna crema peste blatul din forma si se niveleaza.

Pentru decor, se taie bomboanele Raffaello pe jumatate si se infig usor in crema. Se pudreaza prajitura cu fulgi de nuca de cocos si se tine la frigider pentru cel putin 2-3 ore. Eu, ca de obicei, am lasat-o peste noapte. A iesit o minunatie!!!!! ­čśŤ

 

Am pastrat cea mai buna felie pentru voi ­čÖé

 

Va trimit cei mai dulci pupici din lume!!!!! De langa bradutul nostru frumos de Craciun:




Bile de ciocolata cu nuca de cocos

 

[shashin type=”photo” id=”13994″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Scumpii mei prieteni, sint atat de fericita!!! Tati meu drag a trecut cu bine peste operatia pe inima de acum cateva zile, operatie care a durat aproape 8 ore. Mi s-a dus nodul din gat si disperarea din privire. Zambesc din nou, cu lacrimi mari de fericire…
Daca as fi avut credinta macar cat un graunte de mustar nu ar fi trebuit sa ma uimeasca aceasta reusita (desi e o minune, avand in vedere cu cate probleme grave s-au confruntat doctorii), in ziua operatiei fiind Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Si cu o zi inainte Sfantul Grigorie Decapolitul. Iar Sfantul Luca si Sfantul Nectarie, mari doctori fara de arginti, au ascultat rugaciunile mele si ale lui mami si i-au fost alaturi clipa de clipa lui tati…
Totusi, desi operatia a decurs bine, sint inca sub efectul celor intamplate. Acum e la reanimare si asteptam sa treaca cu bine peste acest sfarsit de saptamana. Sint sigura insa ca zilele urmatoare imi vor readuce voiosia, sper eu, molipsitoare si bucuria de a sta din nou in bucatarie…

Dumnezeu sa il binecuvanteze pe domnul doctor Marian Gaspar impreuna cu echipa sa si pe voi toti impreuna cu cei dragi voua, pentru toate rugaciunile si gandurile bune pe care ni le-ati trimis. N-o sa va pot multumi niciodata. Dar pot sa imi arat recunostinta asa cum stiu eu mai bine, oferindu-va o bomboana de ciocolata cu nuca de cocos. Buna tare, desi simpla, de post…

Acum viata e din nou frumoasa ­čÖé

 

Ingrediente:

– 300 g biscuiti

– 200 ml lapte de cocos

– 100-120 g nuca de cocos proaspat rasa

– 80 g margarina

– 100 g zahar

– 100 g ciocolata neagra (75 % cacao)

– fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Intai de toate va voi dezvalui cateva ponturi despre alegerea si spargerea unei nuci de cocos. Astfel, trebuie sa stiti ca o nuca de cocos buna e una mai grea, asta insemnand ca are mai mult lapte si e proaspata. Ca sa fiti siguri de asta, scuturati nuca ca sa auziti cat „lapte” are in interior.

Spargeti apoi nuca de cocos strapungand cu un tirbuson sau cu varful unui cutit una din gaurile de la baza (sint trei „puncte”, mai inchise la culoare, din care doar unul e mai usor de strapuns). Se scurge laptele intr-un pahar (Bogdi meu drag ii bea imediat) si se sparge cu un ciocan sau satar, batand usor in „fisurile” deja facute. Se despica nuca de cocos in jumatate sau in mai multe bucati iar coaja se inlatura cu un cutit de curatat legume. Veti obtine un miez aromat si zemos pe care il puteti savura ca atare sau il puteti rade fin si-apoi folosi la aceasta reteta ­čÖé

…aveti nevoie, asadar, de aproximativ 120 g┬ánuca de cocos rasa pe razatoarea mica.

In continuare se pune laptele de cocos la fiert impreuna cu nuca de cocos proaspata, rasa, si zaharul. Se lasa pe foc mic 2-3 minute, amestecand des. Se adauga margarina si se amesteca pana se topeste. Se pune ciocolata rupta in bucatele si dupa ce s-a topit se mai lasa sa dea cateva clocote. Se toarna compozitia peste biscuitii macinati si se amesteca energic.

Se lasa compozitia la racit cateva ore. Se poate aromatiza cu cateva picaturi de esenta de rom sau vanilie. Se formeaza apoi bile ce se dau prin fulgi de nuca de cocos.

Foarte bune!!!!

[shashin type=”photo” id=”13995,13996″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va pup si va doresc din toata inima multa sanatate!!! Daca inca ii aveti pe parintii vostri langa voi, lasati totul si mergeti si imbratisati-i. Spuneti-le ca ii iubiti nespus. Eu asa am facut mereu si slava Domnului, voi mai face ­čÖé




Tort Potcoava norocului

Dragii mei, acest tort deosebit, cu crema Toffee si mousse de cocos, Tort Potcoava Norocului, va este dedicat cu toata dragostea si recunostinta!!!
Este, daca vreti, cadoul meu, pentru noaptea dintre ani, un semn al prieteniei noastre ­čÖé
Anul nou sa va gaseasca cu zambete largi pe buze, cu inimile pline de iubire si ganduri pline de speranta!!!

Va multumesc din suflet pentru toate cuvintele frumoase si pentru ca mi-ati fost alaturi si in acest an ce se incheie in curaaaand ­čśŤ
Va pup dulce!!!!!!!!!!!!!

Ingrediente pentru o tava cu dimens. de aprox. 32 cm. lungime/23 cm. latime:

Pandispan alb:
– 8 oua
– 8 linguri zahar
– 8 linguri ulei
– 8 linguri faina
– 1/2 pachetel praf de copt (5 g.)

Pandispan negru:
– 8 oua
– 8 linguri zahar
– 8 linguri ulei
– 5 linguri faina
– 3 linguri cacao
– 1/2 pliculet praf de copt (5 g.)

Mousse de cocos:
– 300 g. ciocolata alba
– 300 ml. lapte de nuca de cocos (din conserva)
– 7 foite gelatina
– 500 ml. frisca lichida sau smantana pentru frisca

Crema Toffee:
– 400 g. ciocolata cu lapte
– un praf de scortisoara pudra
– 200 ml. frisca
– 100 g. unt
– 1 lingura lichior-crema de whisky sau ciocolata (optional)

Pentru ornat:
– 150 g. zahar pudra
– 200 g. unt
– 100 g. nuca de cocos
– stelute de ciocolata

Mod de preparare:
Vom incepe cu cremele, care trebuie sa fie reci inainte de a fi puse intre blaturi ­čśë

Mousse de cocos:
Se inmoaie gelatina, foite sau granule, in apa rece (atata cat sa treaca cu doua degete deasupra ei). Daca folositi foite, rupeti-le in jumatate. Se lasa sa se hidrateze timp de cca. 10 minute, timp in care ne ocupam de spuma de cocos.
Se aduce laptele de cocos la fierbere (amestecati bine lichidul din conserva inainte de a-l folosi, deoarece „baza” e mai mereu solida, iar apa aia chioara de care ne izbim cu ochii in momentul in care deschidem conserva nu e tocmai ceea ce ne dorim, sau ne asteptam sa vedem :P)
Se pune, asadar, laptele de cocos intr-un vas la bain-marie, adica intr-un vas care sta intr-un alt vas, cu „deshidere” mai mare, si care va fi umplut doar pe un sfert cu apa. Vasul de sus, cel in care se afla laptele de cocos, nu are voie sa atinga apa de dedesubt, deoarece fierberea trebuie facuta la aburi.
Cand laptele s-a infierbantat (nu lasati sa clocoteasca), adaugati ciocolata alba, rupta din timp in bucatele. Amestecati pana cand aceasta se topeste, dupa care dati vasul deoparte. Se lasa 2-3 minute sa se racoreasca, dupa care adaugam gelatina scursa bine de apa (apa in care a stat gelatina se arunca!!!).
Se amesteca totul foarte bine, dupa care vasul cu mousse se aseaza intr-altul mai mare, ca la bain-marie, numai ca de data asta va fi umplut cu apa rece.
Se lasa sa se raceasca, amestecandu-se din cand in cand.
Se bate frisca (daca nu e indulcita, adaugati zahar, cca. 50 g.) si se amesteca usor cu crema de cocos.

Crema Toffee:
Se aduce frisca la fierbere (la bain-marie). Se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele si untul rece, taiat de asemenea in bucati. Se amesteca pana cand se topesc; se adauga scortisoara pudra si lichiorul (nu e neaparat sa il adaugati). Se lasa crema la racit.
Cand s-a racit, se mixeaza timp de cca. 1 minut. Crema va avea o culoare minunata si o consistenta matasoasa, irezistibila ­čśŤ

Blaturile de pandispan:
Se prepara urmand pasii de aici: Pandispan…cel alb, exact ca cel redat in imagini, iar cel negru, inlocuind 3 linguri de faina (din cele 8), cu cacao. Ambele blaturi se taie apoi, cu grija, pe jumatate.

Montarea tortului:
Se aseaza o bucata de blat negru pe tava (cel mai gros); se inchide inelul detasabil.
Se toarna deasupra lui jumatate din cantitatea de mousse de cocos si se niveleaza (am cantarit pentru voi cam cat ar fi o jumatate din crema: cca. 550 g.)
Se adauga peste crema una din foile albe de pandispan (cea mai subtire) si se preseaza usor. Se adauga jumatate din crema toffee…pe care, din nou, am cantarit-o: cca.330 g.
Se acopera cu celalalt blat negru si se acopera cu restul de mousse de cocos, inca vreo 550 g.
Tortul se incheie cu un capac din blatul alb ramas si restul de crema neagra…da, tot cam 330 g ­čÖé
Se lasa la frigider pentru cca. 2, 3 ore, dupa care se decupeaza cu un cutit, bine ascutit, in forma de potcoava.
Se decoreaza potcoava cu crema de unt (se amesteca toate ingredientele pana obtinem un amestec spumos), si cu fulgi de nuca de cocos.
Nu va pot spune decat un singur cuvant: Deliciooooos, nemaipomenit, magnific!!!!!!!!!!

…sint mai multe, da, dar nu mai conteaza ­čśÇ

[shashin type=”photo” id=”15861,15862,15863″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sa aveti pofta!!!!!!!! ­čśŤ

[shashin type=”photo” id=”15859″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

La multi ani!!!!!!!!




Tort Raffaello

[shashin type=”photo” id=”15311″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acest tort Raffaello va face, cu siguranta, deliciul tuturor celor care adora nuca de cocos!
Eu, ca fan declarat al imbietoarelor arome de cocos, l-am facut deja de doua ori ­čśÇ …prima data, ca in reteta Cristinei, cu lapte de cocos, iar a doua oara cu mai mult lichior de cocos si Pina Colada, dar si mai multa branza mascarpone…
Absolut delicioase ambele variante!!!

E un tort fara coacere, cremos si aromat, pe care il pot savura si copiii daca omiteti lichiorul de cocos (valabil doar la prima varianta).

 

Ingrediente:

Varianta 1, cea originala, a Cristinei (usor modificata de mine)

Pentru blatul de biscuiti:
  • 250 g biscuiti simpli (cu unt) sau fursecuri
  • 150 g unt
Pentru crema:
  • 1 conserva lapte de cocos (400 g)
  • 8 foite de gelatina sau 15 g gelatina granule
  • 250 g branza-crema Philadelphia sau Mascarpone
  • 180 g zahar
  • 2, 3 linguri lichior de cocos sau Pina Colada
  • 19 bomboane Raffaello
  • 50 g fulgi de cocos

 

Varianta 2, cea „inventata” de mine, si cea pe care am si reusit sa o surprind in poze ­čÖé

Pentru blat:
  • 250 g biscuiti simpli *cu unt) sau fursecuri
  • 150 g unt
Pentru crema:
  • 500 g Mascarpone
  • 180 ml lichior de cocos sau Pina Colada
  • 180 g zahar pudra vanilat (fin)
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 19 bomboane Raffaello
  • 50 g fulgi de cocos

 

Mod de preparare varianta 1:

Pentru blatul de biscuiti, macinati biscuitii la robotul de bucatarie. Daca nu aveti unul, puneti-i intr-o punga, inchisa etans, unde ii veti zdrobi cu sucitorul, cum am facut eu „crantul” pentru acest minunat tort cu alune. Untul, lasat din timp la temperatura camerei (daca nu e indeajuns de moale, puneti-l cateva secunde la microunde) se amesteca bine cu biscuitii pisati. Compozitia rezultata se preseaza pe fundul unei forme detasabile, cu diam. de 24 cm (apasati bine cu degetele). Puneti apoi la frigider sa se intareasca.

Penrtru crema, inmuiati in apa gelatina foite sau granule, timp de cca. 10 minute.
Puneti laptele de cocos impreuna cu zaharul pe foc; cand e fierbinte, se adauga foitele de gelatina hidratate si bine scurse de apa si se amesteca energic (procedati la fel cu gelatina granule). Se adauga apoi lichiorul si se amesteca din nou foarte bine.

Intr-un bol incapator, amestecati crema de branza cu compozitia de lapte de cocos si gelatina. Amestecati treptat, amestecand in tot acest timp.

Scoateti bomboanele Raffaello din pungulite; asezati-le, unele langa altele, pe marginea tavii, si apasati-le usor in blatul de biscuiti. Turnati crema de cocos si nivelati (crema va acoperi si bomboanele).
Presarati fulgii de cocos si dati tortul la frigider 4-5 ore, sau peste noapte (cum ar fi ideal).

 

Mod de preparare varianta 2 (cu pozele de rigoare ­čśÇ )

Pregatiti blatul de biscuiti in acelasi mod ca cel deja prezentat.
Inmuiati gelatina in apa, scurgeti-o si topiti-o la bain-marie sau microunde (nu trebuie sa clocoteasca!).
Amestecati zaharul cu lichiorul si cu branza mascarpone; adaugati 2 linguri din crema de branza in gelatina topita, amestecati si de-abia dupa aceea adaugati toata gelatina in crema. In felul asta crema nu va face cocoloase de la gelatina.
In continuare, urmati pasii expusi mai sus, adica asezati bomboanele Raffaello pe marginea formei, turnati crema rezultata deasupra, presarati fulgii de cocos si lasati la frigider peste noapte sau minim 4, 5 ore.
Asta a fost varianta rapida.

Singurul regret a fost ca nu am reusit sa las tortul la rece decat vreo 3 ore, fiindca am avut musafiri si spiritele se cam incingeau pe-acolo ­čśŤ …din care cauza sectiunea mea pare un pic cam molesita.┬áDar de bun, a fost extra bun!!!!!!!
Va las, asadar, in compania pozelor, sper eu, destul de atragatoare incat sa va determine sa-l incercati cat mai curand!

Aici puteti vedea cum arata una, alta…si mai ales cutia cu lapte de cocos sau lichiorul (pentru cei care nu au mai folosit pana acum asa ceva)

…magic!!! ­čÖé

Mai are rost sa va spun cat de incredibil de mult mi-a/ne-a placut?!??

…ma gandeam eu ­čśÇ

 

P.S. Daca bomboanele Raffaello din comert va par prea scumpe, puteti folosi reteta mea de Raffaello facute in casa.

 

Aici e in varianta mini ­čśÇ …si putin modificat (am asezat bomboanele Raffaello deasupra cremei, nu pe blat):

 

 

Reteta preluata de la Cristina K.




Placinta de dovleac, de post

[shashin type=”photo” id=”16844″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Am numit aceasta┬áreteta┬áplacinta de dovleac, de post, desi aduce mai mult a budinca :D, pentru ca nu contine lapte si nici oua. Am zarit-o cu ceva timp inainte de inceperea postului, aici: Appon’s Thai Food┬áingredientele, dovleacul mai ales, si nuca de cocos,┬áatragandu-ma foarte :))
Am schimbat doar pe alocuri reteta originala, adica am adaugat atata┬ázahar cat am crezut eu de cuviinta┬ási am inlocuit faina de orez cu una simpla deoarece nu am gasit asa ceva nicaieri…
Rezultatul e absolut incantator si va invit, daca mai aveti ratacit prin camara vreun dovleac, sa incercati aceasta minunatie, nu foarte dulce, insa aromata!!!!
Ingrediente:
– 450 g dovleac de placinta
– 220 g faina (de orez scrie in reteta originala)
– 220 ml lapte de cocos
– 200 g zahar
– un praf de sare
– fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Dovleacul se cantareste, se curata de samburi si se decojeste (aici o sa depuneti un pic de efort ­čśÇ ) dupa care se fierbe.┬áEu la aburi ca si-asa nu mi-am mai folosit de mult steamerul, hihi…sau in cateva linguri de apa, ca pe cartofi :)))

[shashin type=”photo” id=”16845″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tot atunci faceam si-o painica frantuzeasca din cartea masinii de paine, care a iesit minunat┬á(am sa postez reteta), deci am avut o zi plina ­čśÇ

[shashin type=”photo” id=”16847″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Furculita trebuie sa intre usor in pulpa dovleacului. Abia atunci e gata:

[shashin type=”photo” id=”16846″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dovleacul fiert se zdrobeste cu furculita:

[shashin type=”photo” id=”16848″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si se amesteca cu restul ingredientelor:

[shashin type=”photo” id=”16849″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ma gandesc ca ar fi bine de stiut ca laptele de cocos la conserva este mai gros, mai compact la suprafata, ca un bulgare de zapada, asa ca ar fi bine sa folositi si-un pic de „lapte” care de obicei zace nepasator pe fundul conservei (cat de frumos va povestesc eu, nu-i asa?! :D)
Fara sa mai bat campii…la final, compozitia ar trebui sa arate cam asa, adica destul de fluida incat sa poata fi turnata:

[shashin type=”photo” id=”16850″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se introduce in cuptorul incalzit dinainte pentru cca. 1 ora, la foc domol (170 grade C). Eu am folosit o forma de tort cu diam. de 26 cm. si mi-a placut mult cum a iesit, subtirica, dar voi daca vreti o puteti face in orice alta forma.

Catre sfarsitul coacerii verificati cu o scobitoare daca centrul placintutei este copt.┬áStiti cum, da?!┬áDaca scobitoarea iese curata, e gata, daca nu, mai tineti putin la cuptor, dar nu-l lasati mai mult de-o ora caci s-ar putea usca prea tare…

Mie mi-a iesit suuuper…si nici macar nu am tapetat forma cu hartie de copt fiindca am uitat ­čśÇ

Marginile astea, va spun, sint delicioaseeeee!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16851″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se presara deasupra nuca de cocos…ideal ar fi chiar imediat ce scoateti prajiturica din cuptor, ca sa se imbibe, sa se lipeasca nitel de blat.┬áEu l-am „imbracat” a doua zi si mi-au cam fugit fulgii in toate directiile :))
…sau puteti sa ungeti suprafata ei cu gem sau dulceata (de caise cred ca ar merge de minune) si-atunci fulgii de cocos ar sta la locul lor:

[shashin type=”photo” id=”16852″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Feliile incantatoare, pe care le asteptam cu totii, dar mai mult eu cu mami:

[shashin type=”photo” id=”16853″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Consistenta este minunata, moale in interior si crispy la exterior :P, cu o aroma inconfundabila de dovleac!!!

[shashin type=”photo” id=”16855″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Doar sectiunea asta v-o mai arat si gata, promit! :))

[shashin type=”photo” id=”16856″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va servesc si pe voi, cu mare drag, cu o felie, sper, apetisanta. Noi ne-am servit cu poftaaa!!!!! ­čÖé

[shashin type=”photo” id=”16857″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Pancakes de post

 

Astea trebuie sa fie cele mai gustoase pancakes de post din lume, fara nicio exagerare.┬áCu lapte de soia sau lapte de cocos si cu „glazura” generoasa de miere sau pasta de susan dulce.┬áSi multe, multe bucatele de banana!!!┬áO nebunie!!!
Eu le-am facut si cu lapte de soia si cu lapte de cocos, ambele portii in dublu exemplar si, culmea, tot nu ne-au ajuns ­čśÇ
Adevarul este ca sunt grozav de gustoase si de fine si nu-ti vine sa crezi nicio secunda ca nu contin oua sau lapte.
Te pupam pentru delicioasa reteta, Ina!!!

 

Ingrediente:

  • 1 cana si jumatate lapte de soia sau o conserva de lapte de cocos (cca. 400 ml)
  • 1 lingura mare de zahar
  • 2 linguri ulei
  • 1 cana si un sfert faina (aprox. 250 g)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie sau portocale
  • 2-3 linguri apa minerala (daca lasati compozitia „la umflat”, peste noapte)

!!! Cana sa fie de 250 ml

 

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele in blender, cu exceptia apei, si se mixeaza bine (la fel de bine se poate folosi mixerul sau telul). Faina ramasa pe peretii vasului se da in jos cu o spatula si se mai mixeaza. Se da la frigider peste noapte sau pentru cateva ore. Daca sta peste noapte la frigider subtiati putin aluatul cu apa simpla sau minerala. Aluatul va iesi mult mai buni daca sta peste noapte!
Punem o tigaie neunsa pe foc mic si turnam aluat in tigaie.
Dimensiunea unei clatite trebuie sa fie de 8-9 cm, nu mai mult. Dupa un timp incep sa apara bule la suprafata:

Atunci cand bulele de aer s-au spart si nu mai apar si cand suprafata nu mai e lucioasa, intoarcem clatita pe cealalta parte. Se intorc foarte usor.
Partea prajita nu trebuie sa fie arsa dar nici necoapta ci usor maronie; reglati focul in asa fel incat clatita sa capete o culoare maronie frumoasa:

Marginile clatitei raman alb-galbui. Clatita e gata cand partea gaurita e usor maronie:

O mica parte din „productia” impresionanta de pancakes, cu care ne-am delectat timp de vreo doua zile ­čśÇ

 

Pozele vechi ­čÖé
Portia cu lapte de cocos:




Parfait de cocos cu visine

 
Iubesc inghetata si parfait-urile. De orice fel, dar parfaitul asta de cocos cu visine e cel mai bun!!! ­čśÇ
E fin si cremos…si e grozav in combinatie cu orice!

Ingrediente:

Pentru parfait:
  • 4┬ágalbenusuri
  • 50 g zahar
  • 100 ml lapte de cocos
  • 40 ml lichior de cocos
  • 300 ml smantana pentru frisca
Pentru sosul de visine:
  • 500 g visine
  • 40 ml┬ávisinata
  • 150 ml vin alb
  • 20 ml vin de Porto alb (sau tot vin alb)
  • 80 g zahar
  • 1 baton de scortisoara sau 1 lingurita rasa scortisoara pudra

 

Mod de preparare:

Galbenusurile se bat in bain-marie cu zaharul pana se spumeaza; se inglobeaza treptat laptele de cocos si se bate cu telul pana se formeaza o crema groasa. Timp de cca. 8 minute. Se lasa apoi sa se raceasca, amestecand des. Se inglobeaza lichiorul de cocos si frisca batuta. Compozitia se aseaza intr-o forma de chec tapetata cu folie transparenta. Se niveleaza si se lasa la congelator minim 3 ore sau peste noapte.

Se spala visinele, se golesc de samburi si se lasa sa se marineze in visinata cca. 30 de minute.
Se fierbe un sirop din vinul alb, vinul dulce, zaharul si scortisoara timp de aproximativ 10 minute. Se adauga visinele cu tot cu zeama si se lasa sa fiarba la foc iute cca. 5 minute.

Parfaitul se scoate din congelator. Se lasa sa se decongeleze 15 minute. Se rastoarna pe un platou si se desprinde folia:

Se taie felii si se serveste cu siropul de visine:

 

E fooarte bun! Sper sa il incercati cat de curand ­čśÇ

 

Pozele vechi ­čÖé

 

 

P.S. In loc de visine proaspete puteti folosi compot de visine, caz in care nu mai e nevoie sa le lasati la marinat in visinata atat de mult…doar 5 minute ­čśŤ




Tort cu fructe de padure


Daca va era dor de-un tort aromat, cu fructe de padure, nu mai cautati, caci acesta este cel mai bun!!! ­čśŤ

Ingrediente:

Blat:
– 4 oua
– 30 g. amidon
– 35 g. faina
– 60 g. zahar
– 2 g. praf de copt
– coaja rasa de portocala

Crema si decor:
– 250 g. branza mascarpone
– 200 g. ciocolata alba
– 50 g. ciocolata cu lapte/amaruie
– 50 ml. lapte de cocos din doza
– 60 g. zahar
– 300 g. fructe de padure congelate(zmeura,mure,coacaze negre si rosii,capsuni)
– fructe de decorat

 

Mod de preparare:

Blat: se bat ouale cu zaharul si coaja de portocala pana volumul se tripleaza (cel putin). Se adauga faina amestecata cu amidon si praf de copt, cernute. Se incorporeaza usor in ouale mixate.
Se unge o tava de aprox. 20×20 cm. cu unt, se pudreaza cu faina, apoi se toarna aluatul de blat sau mai usor, se tapeteaza tava cu hartie de copt ­čśŤ
Se da la cuptorul preincalzit la 170 ┬░C (foc mediu) pentru 20 minute/maxim 25.
Dupa ce blatul s-a copt, se scoate din tava si se lasa la racit pe un gratar.

Crema: se pune branza mascarpone într-un vas incapator, se aduga laptele de cocos si zaharul si se amesteca pina se topeste zaharul. Se topeste pe aburi sau la microunde, cu grija, ciocolata alba (se poate imbranzi foarte repede daca temperatura e prea mare). Se toarna apoi la crema de mascarpone si se amesteca bine. Se pastreaza cateva linguri pentru decor.
Fructele de padure se pun congelate în crema si se amesteca bine (daca sint prea mari, le injumatatiti)
Se taie blatul în doua. Se aseaza o jumatate de blat pe platou si se umple cu crema; se acopera cu cealalta jumatate de blat. Se apasa usor cu palmele, pentru ca crema sa se aseze cat mai uniform.
Se decoreaza tortul cu crema alba si cu ciocolata amaruie, topita.

 

Reteta preluata de la Maya