Tort cu crema de cafea

 

De acest tort cu crema de cafea aveam nevoie la inceput de an! Si mi l-am pregatit cu atentie si dedicatie maxima!! 😀

Voiam sa contina si cafea naturala dar si cafea solubila…nes, pudra aia pe care o faceam spuma cu putina apa fierbinte si zahar si o savuram in zilele fierbinti de vara, pe cand eram tineri… Un moment de nostalgie, instant :))  Pentru ca in mintea mea e inca vara, iar eu vesnic adolescenta!

Tot ce imi doresc, si va doresc si voua, in anul care abia a inceput, este sa traim bucuria fiecarei clipe! Sa nu ne mai amintim de lucrurile care ne-au ranit odata, sa ii iertam pe toti, pentru ca si noi sa putem fi iertati. Si sa avem mintea intreaga, cum atat de frumos a spus Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, in predica din Duminica vindecarii demonizatului din tinutul Gadarei.

Va imbratisez cu toata dragostea pe toti!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 200 g unt
  • 180 g zahar
  • 4 oua mari
  • 200 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 3 linguri nes
Pentru crema cu cafea:
  • 250 ml apa
  • 3 linguri pline, cu varf, de cafea macinata
  • 4 foite de gelatina sau 8 g gelatina granule
  • 100 g lapte condensat indulcit
  • 100 ml lapte gras, de vaca
  • 100 g ciocolata alba
  • 500 g Mascarpone
  • 50 g zahar pudra
Pentru decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar pudra
  • 1 lingura nes

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza cu hartie de copt baza unei forme de tort cu diametrul de 28 cm (e buna si forma clasica, de 26 cm).

Pentru blat, se bate untul (moale, scos din frigider cu cateva ore inainte) cu zaharul timp de 1-2 minute. Se adauga apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit, se adauga faina amestecata cu praful de copt, trecute prin sita, si nesul. Se amesteca scurt, pana se inglobeaza ingredientele, si se rastoarna in forma pregatita. Se niveleaza compozitia si se da la cuptor pentru cca. 18-20 de minute. Blatul se lasa la racit in forma.

Pentru crema cu cafea, se pun mai intai foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece pentru 5 minute. Daca folositi gelatina granule, o amestecati cu 100 ml apa rece si o lasati tot 5 minute “la umflat”. Se prepara apoi “siropul” de cafea, punand apa la fiert intr-un ibric; la primele clocote se adauga cafeaua macinata (focul sa fie mic) si se tine cca. 2-3 minute pe foc, amestecand din cand in cand, dupa care se ia de pe foc si se strecoara. Se adauga foitele de gelatina, bine scurse, in cafeaua fierbinte si se amesteca energic. Gelatina granule nu mai trebuie scursa, ci se adauga asa cum e, cu apa in care a fost pusa la umflat. Cafeaua se lasa deoparte, sa se racoreasca.

In timpul acesta, se pun pe foc laptele condensat indulcit cu laptele de vaca si ciocolata alba, rupta in bucatele, si se tin, la foc mic, pana cand se topeste ciocolata. Cele doua compozitii se amesteca foarte bine, cu mixerul. La final, se bate branza Mascarpone, scoasa din timp din frigider, intr-un bol adanc impreuna cu zaharul pudra; crema de cafea se toarna, cate putin, peste branza mascarpone, amesteacnd totul cu mixerul la viteza mica. Va rezulta o crema fina si matasoasa!

In continuare, se desface inelul detasabil al formei si se inlatura hartia de copt. Blatul se aseaza inapoi in forma iar forma se inchide cu inelul. Se toarna crema cu cafea deasupra blatului si se niveleaza. Se lasa la frigider pentru 2-3 ore. La final, tortul se acopera cu frisca batuta cu zahar pudra si se presara cu nes. Dar nu inainte de a-i crea un aspect valurit, cum am facut eu 🙂 “Trageti” cu dosul unei linguri din frisca, pentru a crea “turturi”:

Detaliu:

Eu am lasat tortul la frigider peste noapte, ceea ce va recomand si voua sa faceti, pentru ca e mult mai bun dupa ce sta (chiar si doua zile). Puteti sa insiropati blatul…cu cafea, bineinteles 😀 …dar noua ne-a placut foarte mult neinsiropat, textura ferma a blatului contrastand foooarte placut cu crema fina si aromata!!!

Foarte, foarte bun si inviorator :))

Un tort care l-a inveselit si pe Bogdi meu drag, in timp ce se juca pe PS:

Il voi reface cu placere, oricand!




Cheesecake Raffaello inghetat

 

Cu acest Cheesecake Raffaello inghetat imi iau la revedere de la voi, prieteni dragi…dar nu pentru mult timp! La sfarsitul lui iulie voi reveni, sper eu, cu forte proaspete…si cu retete noi de pe meleagurile elene 😛  Dar pana atunci, trebuie sa va spun cat de buuun e acest cheesecake cu blat de cocos, fara gluten (am folosit faina de cocos), si crema Raffaello, o crema atat de usoara, de vara (fara frisca). Foooarte bun!!! 😀

Il puteti savura si dupa ce sta la frigider peste noapte, numai ca va trebui sa folositi un cutit extrem de bine ascutit, alfel nu veti obtine felii frumoase, blatul de cocos fiind destul de sfaramicios. Inghetat, insa, e cu totul alta poveste! Si e perfect in felul asta, acum cand termometrele iau foc 😀 Desigur, blatul din nuca de cocos poate fi inlocuit cu un blat fara coacere, un blat de biscuiti sau piscoturi (aveti aici mai multe idei: fara coacere).

Imi va fi taaaare dor de voi!!!!! <3

 

Ingrediente:

Blat de cocos:
  • 5 albusuri
  • 180 g zahar
  • 125 g fulgi din nuca de cocos
  • 50 g faina de cocos
  • 1 lingurita praf de copt
Crema Raffaello:
  • 500 g Mascarpone
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • 397 g lapte condensat indulcit
  • 500 g Creamy Quark sau iaurt grecesc
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
  • 120 g bomboane Raffaello (12 bucati)
  • 150 g napolitane cu nuca de cocos (glazurate cu ciocolata alba)
Ornat:
  • 120 g bomboane Raffaello (12 bucati)
  • 30 g fulgi din nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei baza si marginea unei forme de tort cu diametrul de 26 cm; se presara baza formei cu 2 linguri fulgi de nuca de cocos.

Pentru blat, se bat albusurile spuma cu zaharul (cu mixerul). Se adauga apoi fulgii de nuca de cocos, faina de cocos si praful de copt si se amesteca totul foarte bine cu o spatula, de data asta. Compozitia se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 20 de minute. Cand blatul e bine racorit, se trece cu lama unui cutit la baza lui (pentru a-l desprinde de forma) dar nu se scoate din forma.

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece, intr-un bol incapator, timp de aproximativ 10 minute. Daca folositi gelatina la plic, puneti granulele de gelatina intr-un bol micut si turnati peste ele doar 100 ml apa rece. Lasati la inmuiat tot 10 minute.

In acest timp, se bate branza Mascarpone cu zaharul pudra vanilat, la viteza mare, cateva secunde; se toarna laptele condensat indulcit, pe care il puteti gasi si sub denumirea de “lapte concentrat”, la conserva, si se amesteca scurt; se adauga apoi Quark-ul sau iaurtul grecesc. Foitele de gelatina se scurg de apa si se topesc la microunde sau intr-un ibric, la foc mic. Se topesc rapid, in doar cateva secunde, asa ca fiti foarte atenti sa nu le tineti mai mult, pentru ca isi vor pierde puterea de intarire. Se procedeaza la fel si cu granulele de gelatina, numai ca nu mai trebuie scurse de apa ci se topesc asa cum sunt (chiar daca a mai ramas putina apa neabsorbita).

Se iau apoi doua, trei linguri din crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se rastoarna in crema ramasa in bol si se amesteca energic. La final, se adauga napolitanele cu cocos tocate si bomboanele Raffaello taiate in bucati (eu am taiat fiecare bomboana in 3 iar migdala din mijloc in jumatate). Crema se rastoarna peste blatul de cocos si se niveleaza.

Tortul se acopera cu folie alimentara transparenta si se lasa la congelator pana a doua zi. Inainte de servire, tortul se lasa sa se “dezghete” usor, cca. 15 minute, dupa care se orneaza cu fulgi de cocos si bomboane Raffaello:

Se feliaza si se savureaza cu poftaaaa!!!! 😀




Charlotte framboise

 

Charlotte framboise. Numele asta mi-a aparut in vis, acum cateva zile, scris pe o hartie, si vorbesc foarte serios 🙂  Mai exact, cu cateva zile inainte de Pasti. Si nu e prima oara cand mi se intampla! Cipi mi-a spus razand cu gura pana la urechi ca pana cand nu visez si numerele de la Loto, el nu mai crede nimic 😀

Dar asta s-a intamplat, probabil, din cauza ca mereu inainte de a adormi imi scanez gandurile, dorintele…iar un tort de genul asta, o “sarlota” proaspata (si usoara ca o zi de primavara 😛 ) era menit sa apara! Voiam sa il “umplu” cu oua mici si colorate de ciocolata si sa-l servim de Pasti dar am observat ca-mi prieste in vacanta si m-am lenevit de numa’, hehe! Numai la cafea mi-a stat capul…si la cat de goala e casa atunci cand Bogdi pleaca la plimbare…

Am iesit si eu prin gradina si am pozat liliacul in floare, cu o pereche de fluturi indragostiti de florile-i inmiresmate, niste papadii in vant si florile de gutui, perfect deschise, parca special pentru a le imortaliza frumusetea…dar parca tot lipsea ceva, si, dupa ce a inceput sa si ploua, am stiut ce o sa fac ca sa imi treaca :))

Sper sa-l incercati si voi cat de curand, pentru ca e mai mult decat delicios!!!!!

Si, culmea, am avut inspiratie sa fac si cateva poze intermediare (poze pas cu pas nu cred c-o sa mai fac vreodata 😛 )

 

Ingrediente:

  • 200 g piscoturi + inca 5 bucati
  • 300 g zmeura congelata
Pentru crema de branza:
  • 300 g Mascarpone
  • 200 g Quark Crema (cu iaurt)
  • 200 g lapte condensat indulcit (de la conserva)
Pentru crema de vanilie:
  • 6 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra vanilat
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 8 foite de gelatina
Pentru siropul de zmeura:
  • 100 ml sirop de zmeura
  • 100 ml apa
Pentru glazura de ciocolata alba:
  • 100 g ciocolata alba
  • 125 g crema de branza Philadelphia
Pentru ornat:
  • 100 g piscoturi subtiri “limbi de pisica”
  • 250-300 g zmeura proaspata
  • 50 g chipsuri de cocos sau fulgi de nuca de cocos

 

Pentru voi, cu maaaare drag!!!!

Mod de preparare:

Se pregateste prima oara crema de vanilie, pentru a avea timp sa se racoreasca. Astfel, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece si se lasa la inmuiat aproximativ 10 minute. Daca nu aveti la indemana foi de gelatina, pe care vi le recomand intotdeauna atunci cand e vorba despre creme fine de torturi sau prajituri, puteti folosi un pliculet de gelatina granule (10 g) dar pe care il veti amesteca cu doar 100 ml apa. Si gelatina granule trebuie sa stea la hidratat aproximativ 10 minute. Apoi, se pun galbenusurile si zaharul pudra, vanilat, la bain-marie pentru cca. 5 minute, amestecand des in tot acest timp, dupa care se ia oala de pe foc si se adauga smantana pentru frisca. Se repune crema pe foc, tot la bain-marie, nu la flacara directa…doar daca aveti o oala speciala, cu fund dublu. La final, se adauga gelatina. Daca ati avut foite de gelatina, le scurgeti de apa si le puneti direct in crema, amestecand energic iar daca ati avut gelatina granule, o adaugati cu tot cu putina apa ramasa. La fel, amestecati viguros! Crema de vanilie se lasa deoparte, sa se racoreasca.

Crema de branza se prepara extrem de rapid si usor: se “dezmorteste” branza Mascarpone intr-un bol, folosind mixerul (nu uitati sa o scoateti din frigider cu cca. o ora inainte de a va apuca de treaba). Se adauga apoi branza Quark, pe care o puteti inlcoui cu iaurt grecesc, si se amesteca bine. La sfarsit, se toarna laptele condensat din conserva, care trebuie sa arate ca acesta de aici: Banoffee Pie la pahar 🙂

Crema de vanilie se amesteca cu crema de branza, cu mixerul, la viteza mare sau cu mixerul vertical, cum am facut eu, ca sa fiu sigura ca nu imi raman cocoloase, haha!!

….uff, cat am scris deja si de-abia am trecut de creme 😀 Dar nu va lasati intimidati, imediat e gata!

Asamblare tort: se uda o forma de tort cu diametrul de 26 cm si se acopera cu folie alimentara transparenta. Se “prepara” siropul de zmeura, adica se amesteca siropul de zmeura cu apa :)) Se iau cateva piscoturi, se cufunda in siropul de zmeura si se aseaza in forma, taind capetele piscoturilor in asa fel incat sa acopere bine baza:

Se toarna jumatate din crema, care, atentie, va fi inca lichida dar care se va intari la frigider (asta, ca sa nu va mai panicati ca nu v-a iesit crema cum trebuie 😀 ):

Se presara jumatate din cantitatea de zmeura, pe jumatate dezghetata:

…dupa care se reia toata treaba de mai sus: inca un strat de piscoturi insiropate, crema ramasa si restul de zmeura. Tortul se pune la frigider pentru minim 5-6 ore sau, cel mai bine, peste noapte. Eu, insa, nu l-am lasat nici 2 ore, de frica furtunii care parea sa vina :))

Cand e gata, se desface inelul detasabil al tortului si se inlatura folia:

Se aseaza apoi cu mare grija pe platoul de servit, unde se finalizeaza decorul. Se pregateste glazura de ciocolata alba amestecand crema de branza Philadelphia cu ciocolata alba topita (topiti cu atentie ciocolata alba, pentru ca e foarte sensibila si se poate “taia”. Taiati-o mai intai in bucatele sau radeti-o si apoi se va topi foarte rapid si usor). Glazura se intinde cu lama unui cutit pe marginea si suprafata tortului, atat cat se poate 😛 Veti vedea ca glazura nu va acoperi complet nici marginea si nici suprafata tortului, din cauza umiditatii fructelor, dar e in regula, pentru ca marginile vor fi oricum ornate cu delicioasele piscoturi “langues de chat” iar deasupra va fi pusa zmeura proaspata si chipsurile de cocos sau fulgi de cocos. Cumva, ca aici, in poza 🙂

Sectiunea nu e foarte spectaculoasa pentru ca tortul meu nu a avut timp sa se “aseze”. V-am spus deja povestea felierii lui :))

Un tort nemaipomenit de gustos, cu un gust atat de proaspat si usor, acest tort Charlotte framboise!

 

Si-acum, un coltisor din lumea mea…

Liliacul meu frumos, alb si mov:

Cu fluturii mei pereche 🙂

…si papadiile!!!!

Smochinul meu, crud inca…

Florile de gutui:

Si teiul meu, frumos inverzit:




Tort Felia de lapte fara coacere

Fete dragi, aveam in derulare un alt proiect dulce pentru voi, dar pentru ca nu am reusit sa il finalizez la timp, i-am furat lui Ralu a mea frumoasa ideea 😀 Una absolut geniala, adica acest tort Felia de lapte fara coacere, pe care l-am realizat impreuna azi, dupa cafeaua de dimineata. Asta este de fapt a doua oara cand “preparam” acest desert super usor de facut si rapid…numai ca de data asta, a fost la alta scara gandit :)) Veti vedea mai jos despre ce vorbesc…

Am editat repede, repede cateva poze pentru voi si vi l-am adus cu toata dragostea!!!! La multi ani, dragi prietene, din partea mea si a lui Ralu!!! Sa aveti parte de cea mai frumoasa primavara din vietile voastre!

 

Ingrediente:

  • 66 bucati “felia de lapte”
Pentru crema:
  • 750 g Mascarpone
  • 2 lingurite scortisoara
  • 100 g zahar pudra (vanilat)
  • 80 ml lapte condensat (pentru cafea)
Glazura de ciocolata:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 20 ml lapte rece

 

Mod de preparare:

Chiar nu facem reclama la Felia de lapte, dar, cum spuneam si mai sus, am avut un tort maaare de “umplut” 😛 Un tort cu 3 straturi delicioase!!!!

Tortul i-a fost dedicat lui Claudiu, iubitul lui Ralu, care iubeste scortisoara la fel de mult ca mine! Yay!!!!! 😀 Ii spunem, asadar, si lui Claudiu: La multi ani! Si sa se iubeasca vesnic, el cu Ralu, cei mai frumosi iubiti din lume!!!!!!

Pentru crema, se bate branza mascarpone intr-un bol impreuna cu zaharul pudra (cat sa se “dezmorteasca”, 10-15 secunde). Se adauga scortisoara pudra si laptele condensat si se amesteca scurt, cu mixerul la viteza mare. Crema e gata!

Tortul se asambleaza usor si rapid: se pune un strat de “felia de lapte” pe un platou sau o forma de aprox. 35×24 cm, se unge cu crema (crema se imparte dinainte in 3), se mai aseaza un “blat”, crema, apoi ultimul strat de “felia de lapte” si crema, cu care acoperiti si marginile. Cum face Ralu mai jos:

Pentru glazura de ciocolata, se rupe ciocolata in bucatele si se pune la topit impreuna cu untul rece. Eu fac chestia asta la microunde, fiindca e mai rapid. Se amesteca energic si, cand e gata, se toarna laptele rece. Se amesteca din nou foarte bine si se toarna pe tort:

Ralu a mea draga, care e foarte talentata…va amintiti ce morcovi frumosi mi-a facut aici, la tortul cu morcovi de Pasti 🙂 …a finalizat tortul intr-o nota la fel de creativa:

Daca primesc poze cu sectiunea, o lipesc aici, promit! 😀

 

La final, vreau sa va va multumesc pentru ca sunteti atat de minunate si sa va ofer o “petala” din florile pe care le-am primit de la Cipi <3




Prajitura cu nuca si lapte condensat

Aceasta prajitura cu nuca si lapte condensat intruchipeaza incununarea muncii mele, a celor 12 ani pe care i-a implinit blogul meu de curand…si va este dedicata cu toata dragostea voua, oameni dragi!!!! <3

Am inceput cu un tort tren pentru Bogdi meu mic, in 2007, si am ajuns astazi la 1406 postari, culinare si non-culinare. Iar in tot acest timp, v-am avut pe voi alaturi, asa ca nu pot fi mai recunoscatoare si mai fericita decat sunt acum! 🙂 Va iubesc mult, mult, dragilor!!!!

…sa nu cumva sa nu incercati prajitura, ca ma supar! :)))

 

Ingrediente:

Pentru blatul de bezea cu nuca:
  • 6 albusuri
  • 220 g zahar
  • 300 g nuci macinate
Pentru crema de lapte condensat:
  • 6 galbenusuri
  • 50 g zahar pudra (vanilat)
  • 100 ml lapte
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (400 g)
  • 6 foite gelatina (sau 1 plic gelatina granule: 10 g)
  • 250 g Mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
Strat intermediar:
  • 300 g Nutella
Pentru ornat:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • zmeura proaspata sau congelata

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cutptorul la 170 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 35×24 cm; se scoate branza Mascarpone din frigider.

Pentru blatul de nuca si bezea, se bat albusurile intr-un bol perfect curat si uscat (de preferat, de sticla, pentru ca asa se bat cel mai bine!) impreuna cu zaharul turnat in transe, pana cand se obtine o spuma tare si lucioasa. Ouale sa nu fie reci! Se inglobeaza nucile macinate cu ajutorul unei spatule (sau tot cu mixerul, dar la viteza mica) iar compozitia rezultata se rastoarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Blatul se coace 30-32 de minute, se lasa sa se racoreasca 2-3 minute, iar apoi se unge cu Nutella (pe blatul fierbinte, Nutella se va intinde usor).

Pentru crema de lapte condensat, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece (gelatina granule se pune intr-un bol cu 150 ml apa rece) si se lasa la inmuiat 5 minute.  In timpul acesta, se bat galbenusurile cu zaharul pudra si cu laptele fierbinte, cca. 1 minut, cu telul. Se transfera apoi pe baie de aburi sau daca vi se pare prea complicata chestia asta numita bain-marie 😀 , puneti crema la foc mic, pe aragaz, intr-o cratita cu fund dublu si amestecati intruna. “Intruna”, adica vreo 3 minute 😛 …dupa care se toarna laptele condensat indulcit. Se mai lasa la fiert cca. 3-4 minute si apoi se ia de pe foc.

Daca ati folosit foite de gelatina, va trebui sa le scurgeti de apa si sa le adaugati in crema, amestecand energic. Daca ati folosit gelatina praf, adaugati granulele de gelatina cu tot cu apa ramasa in bol si amestecati energic. Crema se lasa la racorit cca. 15 minute.

Branza Mascarpone se bate separat, si smantana pentru frisca, la fel (nu folositi frisca indulcita, pentru ca veti obtine o crema mult prea dulce); crema se finalizeaza amestecand crema de lapte condensat cu branza Mascarpone si frisca batuta. Eu am folosit mixerul vertical, care a “domolit” orice tentativa de razvratire a cremei :)) …dar se poate folosi si mixerul, la viteza mare. Nu se amesteca excesiv, ci doar pana cand se obtine o crema matasoasa. Se pune la frigider pentru cca. 15 minute, cu scopul de a prinde un pic de consisteta, dupa care se toarna peste blatul de nuca uns cu Nutella. Retineti faptul ca crema este inca moale, va curge atunci cand o veti aseza peste blat, dar se va intari dupa ce sta la frigider.

Prajitura se lasa la frigider peste noapte iar a doua zi se decoreaza cu putina ciocolata topita si zmeura. O prajitura festiva, pe placul intregii familii!!!

Delicioasa mea creatie 😀

Va imbratisez, prieteni dragi si va multumesc pentru toti anii in care mi-ati fost alaturi!!! <3




Tort Oreo fara coacere

 

Tort Oreo fara coacere, acesta este tortul pe care i l-am facut lui Bogdi de ziua lui, la implinirea frumoasei varste de 13 ani (te iubesc, suflet!!!) si tortul mult asteptat de voi!!!! Ce pot sa va spun…ca il veti adora chiar daca nu sunteti fani Oreo?! Da, cam asta as vrea sa evidentiez 😀 , pentru ca am primit numai cuvinte de lauda de la fericitii lui degustatori :)))

E a doua oara cand il fac si trebuie sa va spun ca il fac deja cu ochii-nchisi 😛 Foarte important, insa, e sa respectati cantitatile date si ingredientele cerute. Totusi, poate c-ar fi bine de stiut ca laptele evaporat la conserva (neindulcit, pentru cafea), care apare in reteta, poate fi inlocuit cu o conserva de lapte condensat indulcit. Dar despre toate astea, un pic mai jos!!!

 

Bogdi, tu esti fericirea noastra!!! Fii binecuvantat si fericit si impacat cu lumea intreaga…si zambeste intotdeauna, ca sa iti vad gropitele alea dulci din obrajori (pe care abia astept sa-i pupacesc, hahaa!!!!). Uite ce ti-am pregatit, ca sa mai sterg din cringe-ul declansat 😀

 

Ingrediente:

Pentru blatul de biscuiti Oreo:
  • 350 g biscuiti Oreo
  • 80 g unt
  • 50 g ciocolata alba rasa
  • un varf de cutit praf de scortisoara
Pentru crema Oreo:
  • o conserva lapte evaporat, neindulcit (lapte integral, pentru cafea)-410 g (387 ml)
  • 100 g zahar tos
  • 400 g crema de branza (Exquisa-Fitline, cu 0,2% grasime)
  • 250 g Mascarpone
  • 6 foite gelatina
  • 13 biscuiti Oreo Double (un pachet de 185 g)
Pentru glazura de ciocolata:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 50 g unt (80% grasime)
  • 2 foite gelatina
Strat intermediar:
  • 10 biscuiti Oreo
Pentru ornat:
  • 150 g smantana pentru frisca
  • 120 g Nutella
  • 3-4 biscuiti Oreo

 

Si pana ne apucam de reteta, vreau sa va arat cum a ajuns salcia mea draga…suport pentru torturi 🙂

Nu pot sa v-o arat taiata, pentru ca inca ma doare sufletul!!!!!!!

 

Mod de preparare:

Pentru blatul Oreo, se unge cu ulei o forma cu diam. de 24 cm (baza+margini). Se piseaza biscuitii Oreo (cu tot cu crema) la robotul de bucatarie si se amesteca cu untul topit. Se adauga ciocolata alba rasa fin si pudra de scortisoara. Se rastoarna totul in forma si se niveleaza (se apasa bine cu mainile sau cu baza unui pahar ori cu dosul unei linguri). Blatul de biscuiti se pune la frigider.

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece (folositi un vas mare, pentru ca foitele sa nu se lipeasca intre ele). Se lasa sa se hidrateze cca. 8-10 minute, timp in care se pregatesc restul ingredientelor pentru crema. Astfel, se pune laptele evaporat pe foc impreuna cu zaharul si se lasa doar pana cand vedeti ca zaharul s-a topit. Se da deoparte si se lasa sa stea cca. 2 minute, dupa care se adauga foitele de gelatina, bine scurse. Se amesteca energic si se lasa la racit. Apoi, se mixeaza putin crema de branza impreuna cu branza mascarpone iar biscuitii Oreo se toaca cu cutitul, nu foarte marunt. Laptele indulcit se toarna peste crema de branza si se amesteca bine (aici puteti folosi conserva de lapte condensat, gata indulcit, la care nu se mai adauga zahar si care se infierbanta pentru a putea dizolva gelatina in el). La final, se adauga bucatelele de Oreo (incercati sa nu puneti si “rumegusul” lasat de biscuiti). Crema se lasa la rece, daca aveti timp, cam 5-7 minute, dupa care se rastoarna peste blatul de biscuiti. Se pune la frigider pana cand pregatim glazura de ciocolata. Mmm, si ce buna mai e!!! 😀

Pentru glazura de ciocolata, se pun pe foc toate ingredientele: smantana lichida, ciocolata rupta in bucatele si untul tare si se lasa pe foc pana cand se topeste ciocolata si obtineti o crema frumoasa. Desigur, inainte de a face acest pas, ar fi bine sa puneti foitele de gelatina la inmuiat :)) Ca si mai sus, in multa apa rece. Le adaugati apoi in crema de ciocolata fierbinte si amestecati rapid. Glazura de ciocolata se pastreaza la temperatura camerei, pentru ca altfel se intareste.

Cand observati ca crema de branza s-a intarit (dureaza minim o ora), e timpul pentru pasul intermediar 😛 Pisati biscuitii (cei 10) si presarati-i cat mai uniform deasupra cremei. Apasati usor si dati inca 10 minute la frigider. Turnati apoi glazura de ciocolata, dar nu inainte de a o amesteca din nou foarte bine! Tortul astfel pregatit se lasa la frigider pentru minim 6 ore. Eu l-am lasat, ca de obicei, peste noapte.

Pentru a finaliza tortul, trebuie sa bateti frisca si sa o amestecati cu delicioasa Nutella! Puneti crema obtinuta intr-un pos de bucatarie si ornati marginile tortului. Puneti si in centru 4-5 aveline 🙂 Taiati apoi in jumatate biscuitii Oreo si inviorati putin mijlocul tortului. Asa arata gata:

Si in sectiune arata bine, desi nu am prea prins bucatele de Oreo 😀

V-am pastrat si voua o felie!!!!

Iar felia asta e a lui Bogdi! <3

Deliciossss!!!! :))




Cheesecake fara coacere cu Oreo si Merenda

 

Cheesecake fara coacere cu Oreo si Merenda, aceasta este reteta pe care am creat-o cu minunatiile aduse din Grecia: Merenda si conserva de lapte condensat! 😀 Am adus eu si iaurt grecesc, si Feta, dar ingredientele-cheie raman intotdeauna cele mentionate la inceput :)) Oreo sunt luati de pe drum (iubesc opririle in benzinariile din Serbia 😛 ), iar restul din magazinele noastre, ce par atat de sterse acum…

E un desert dulce tare, asa cum ii sta bine unui desert cu amprenta greceasca. O gura de cheesecake, o gura mare de apa rece. Perfect! :))

Nu m-am desprins inca de Grecia, se vede…mai am nevoie de macar doua, trei saptamani in balonul meu plin de fericire!!! Cand inchid ochii seara, in patul meu super confortabil, revad toate zilele petrecute acolo. Pe Bogdi cel mai mult, haha, cum inoata si se lupta cu valurile (intr-o scufundare a gasit o stea de mare care ii gadila causul palmei!!!!!), soarele fierbinte, briza, mirosul de calamari prajti si de tzatziki, portiile imense de inghetata…imi amintesc si cum am mers doua zile cu autobuzul, fiindca ni s-a stricat masina…si cum a intrat Bogdi cu telefonul in apa :)))

Cheesecake-ul e delicios si se face foarte usor, asa ca sper din tot sufletul sa-l incercati!!!

 

Ingrediente:

Blat Oreo:

  • 370 g biscuiti Oreo
  • 100 g biscuiti cu unt
  • 200 g unt
  • 2 linguri cacao (15 g)

Crema Cheesecake:

  • 400 g crema de branza Philadelphia
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 397 g lapte condensat indulcit (o conserva)
  • 3 foi gelatina alba

In plus:

  • 250 g Merenda sau alta crema de alune cu cacao
  • 2 linguri Merenda pentru ornat

 

 

Mod de preparare:

Se pregateste blatul de Oreo prima data: se macina atat biscuitii Oreo, cu tot cu crema, cat si biscuitii cu unt la robotul de bucatarie; se pot marunti, cat mai fin, si cu sucitorul (se pun mai intai intr-o punga). Se topeste untul si se amesteca cu “praful” de biscuiti. Se adauga cacaua si se amesteca totul foarte bine. Se unge cu ulei o forma de aprox. 28×19 cm (baza+marginile), preferabil, dotata cu un inel detasabil. Compozitia de biscuiti se rastoarna in tava si se niveleaza (se apasa) cu dosul unei linguri sau cu fundul unui pahar. Se pune la frigider cca. 30 de minute. Blatul rezultat va fi mai moale decat unul clasic de cheesecake, dat fiind faptul ca are in compozitie si crema de la biscuitii Oreo, dar nu va ingrijorati, il veti putea felia foarte bine si e chiar cu mult mai gustos!!! :))

In continuare, se scoate crema de branza Philadelphia din frigider si se pun la inmuiat foitele de gelatina in multa apa rece pentru cca. 5-8 minute. Se scurg apoi si se topesc la microunde sau intr-o craticioara, la foc mic. Aveti grija sa nu dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare! In cateva secunde e topita, asa ca amestecati des si nu va stresati! 😀 Se lasa deoparte apoi, sa se racoreasca putin.

Se bate smantana pentru frisca intr-un bol inalt (sa nu fie tare, ca pentru ornat) si se amesteca cu laptele condensat indulcit, turnat in suvoi subtire (mixerul sa mearga continuu). La final, veti obtine o compozitie spumoasa in care veti incorpora gelatina topita, dar nu toata, dintr-o data, ci puneti mai intai 2, 3 linguri de crema in gelatina topita, amestecati bine si de-abia dupa aceea turnati gelatina in restul de crema. Amestecati energic cu mixerul. In felul asta, crema nu va face cocoloase…  Puneti crema rezultata la frigider pentru cateva minute (maxim 10).

In acest timp, se toarna Merenda peste blatul de biscuiti si se niveleaza cat mai uniform. Se pune din nou in frigider.

La final, scoateti crema de la rece si amestecati-o cu branza Philadelphia, batuta cateva secunde inainte cu mixerul, pentru a o dezmorti 😛 Crema cheesecake e gata! Se toarna peste stratul de Merenda turnat mai devreme peste blatul de biscuiti si se niveleaza frumos. Cheesecake-ul se acopera cu folie transparenta si se lasa la frigider minim 8 ore. Eu l-am lasat peste noapte, cum fac mereu cand pregatesc dulciuri cu gelatina.

La final, se traseaza, cu lingura, cateva dare de Merenda pe suprafata prajiturii si se presara cativa fulgi de ciocolata sau orez expandat cu ciocolata ori alte cereale mici (multumesc Amalia, pentru generozitate! 😀 )

 

A fost mai mult decat delicios!!!! …si chiar daca, atunci cand il feliam, stratul de Merenda facea sa imi alunece crema spumoasa de pe cutit 😀 , noi tot l-am savurat cu maaaare pofta!!!!!!

 

Iata de unde am fost nevoiti sa plecam :)))

Iata cea mai frumoasa scoica gasita de Bogdi:

Si iata-l si pe Patrick! 😀

 

Daca nu vreti ca cheesecake-ul sa fie atat de dulce, nu mai puneti stratul de Merenda peste blatul de biscuiti ci folositi crema de alune doar pentru ornat!

Pentru voi, prieteni dragi!!!! <3

 




Tort Littlest Pet Shop cu crema Oreo

 

Prieteni dragi, am lipsit tare mult de langa voi, stiu, dar am revenit cu un tort suuuper fain, Tort Littlest Pet Shop cu crema Oreo, un tort la care am “muncit” cu mare drag, pentru ca i-a fost dedicat Amaliei, frumoasei mele nepotele care a implinit 11 ani!!!! Ea colectioneaza animalutele astea de cand era micuta si isi dorea mult de tot ca tortul de la ziua ei sa aiba tema “Littlest Pet Shop”. Si sa contina neaparat Oreo!!!!! 😀  Ne-am sfatuit cateva zile, inainte de petrecere, si am inventat acest tort Oreo, cremos si nemaipomenit de bun, pe care l-au savurat cu mare pofta toti invitatii ei. Inclusiv Bogdi, hehee!!! :))

La multi ani, Amalia noastra draga!!!!! Sa cresti mare, sa fii mereu cu zambetul pe buze, pentru ca atunci esti si mai frumoasa, si sa nu te plictisesti niciodata de citit! Noi toti, in frunte cu mosu’, te iubim nespus!

Si nu pot sa inchei acest intro emotionat (si poate un pic cam lung 😛 ) fara sa-i multumesc Ralucai pentru ajutorul acordat la ornarea tortului. Si cand zic ca “m-a ajutat” vreau de fapt sa zic ca ea a facut 99% din treaba :)))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 4 oua (medii)
  • 50 g unt (80% grasime)
  • 50 g ulei de cocos solid
  • 200 g zahar tos
  • 90 g ciocolata cu 50% cacao
  • 150 g smantana acra, fermentata
  • 60 ml lapte gras
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie

!!! Smantana sa fie din aia pentru ciorba 😀 , iar daca nu aveti ulei de cocos, folositi tot unt.

Pentru crema Oreo:
  • 500 g branza mascarpone
  • 250 g branza Quark
  • 150 g lapte condensat indulcit
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 25 g zahar pudra vanilat
  • 180 g biscuiti Oreo (Double Oreo)
  • 154 g biscuiti Oreo (Chocolate Cream)
  • 4 foi gelatina

!!! Daca nu gasiti Quark, folositi 125 g crema de branza Philadelphia+125 g iaurt gras (grecesc)

Pentru glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 60 ml smantana pentru frisca
  • 100 g unt (80% grasime)
Pentru stratul de crema colorata:
  • 250 g branza mascarpone
  • zahar pudra dupa gust
  • colorant alimentar verde si rosu
In plus:
  • rulouri cu ciocolata
  • bombonele colorate
  • flori de napolitana
Acestea au fost figurinele pe care le-a ales Amalia (din multele pe care le are 😛 )
Mod de preparare:
 Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc potrivit, domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diam. de cca. 30 de cm. Puteti folosi si o forma clasica de tort cu diam. de 26 cm, numai ca va iesi mai inalt. Eu am avut nevoie de un blat mai mare, la baza, de aceea am folosit cea mai mare forma din dotare :))
Deci, se cerne faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul intr-un bol incapator. Se lasa apoi deoparte. In continuare, se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu laptele caldut iar albusurile se bat cu un praf de sare si 100 g zahar, spuma tare. Untul si ulei de cocos, ambele la temperatura camerei, se bat cu mixerul, la viteza mare, cu restul de zahar: 100 g. Se adauga apoi galbenusurile si se amesteca totul bine. Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la microunde sau la bain-marie. Se toarna in compozitia cu galbenusuri si se amesteca scurt. Se adauga acum ingredientele uscate (faina+praful de copt+bicarbonatul), urmate de smantana. La final, se adauga albusurile spuma si se amesteca cu o spatula, pana se omogenizeaza. Aluatul obtinut se toarna in forma si se niveleaza. Blatul se coace cca. 40 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Se lasa la racit in forma, dupa care se taie in doua, pe jumatate. Blaturile rezultate se pot insiropa daca vreti, cu putin lapte indulcit. In acelasi fel am copt si blatul 2, cel mic, numai ca am injumatatit cantitatile.
Pentru crema, se pune prima data gelatina la inmuiat in multa apa rece pentru cca. 8-10 minute. IN acest timp, se bat cele doua creme, mascarpone si quark, ambele la temperatura camerei, cu laptele condensat indulcit (gros ca un caramel, la conserva, nu la cutie, pentru ca acela e pentru cafea si nu e bun). Smantana pentru frisca se bate bine cu zaharul pudra si se inglobeaza. Foitele de gelatina se scot din apa si se topesc la microunde sau la bain-marie. Aveti grija ca se topesc foarte repede, in cateva secunde, asa ca fiti cu mare grija! Stiti deja ca gelatina nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare, dar nu strica sa mai reiau 🙂 Pentru ca gelatina sa nu faca cocoloase, va sfatuiesc sa nu o turnati pur si simplu in crema, ci sa adaugati doua, trei linguri de crema in gelatina topita si apoi sa adaugati totul in crema. Biscuitii Oreo se zdrobesc, nu foarte fin, ori la robot, ori pusi intr-o punga ce se inchide etans si apoi zdrobiti cu sucitorul. Crema iese mai buna daca raman bucatele mai mari de Oreo!
Finalizare tort: se umplu blaturile cu crema Oreo si se lasa la frigider peste noapte. A doua zi, se scoate tortul si se acopera cu glazura de ciocolata, pe care o faceti punand toate ingredientele intr-o oala, la foc mic, pana cand se topeste ciocolata (o rupeti mai intai in bucatele). Lasati crema sa se raceasca si apoi o tineti la frigider pentru cca. o ora sau pana cand vedeti ca s-a intarit. Marginile tortului se ung din belsug cu crema de ciocolata(si suprafata, dar doar in strat subtire).
Stratul de crema colorata se prepara foarte usor: se amesteca mascarpone cu colorantul dorit si zahar pudra dupa gust si se acopera suprafata tortului. Tortul se orneaza cu bombonele colorate, rulouri de ciocolata si figurine LPS. Iata cum ne-a iesit noua:
Prim-plan, foooarte colorat!!! 🙂
Tare dragalase mai sunt animalutele astea!!!! Mi-a fost tare drag sa le pozez:
Aici am lasat loc pentru lumanarele!!! 🙂
 Tortul e delicios, nu-l pot descrie in cuvinte!!!! Priviti-i numai pe copii cat de nerabdatori erau sa il atace!!!!!!!!! 😀
…si era sa uit de sectiune!!! 😀
Cam ravasita ea, cum a scapat din mainile celor mici, da’ grozav de buna!



Chec cu biscuiti si ciocolata, fara coacere

 

Dragilor, nu prea eram in the mood pentru o reteta astazi, adica nu ma simteam in stare sa prepar ceva, ci voiam doar sa povestim un pic, sa stiu cum sunteti, ce planuri, ce sperante aveti in anul ce tocmai a inceput, numai ca, pana la urma, am reusit sa fac un desert grozav, pe care-l poate face si Bogdi 😀 , un chec cu biscuiti si ciocolata, fara coacere. Nemaipomenit de bun! Perfect pentru zilele astea de iarna care ne molesesc peste masura…

Este un desert pe care nemtii-l stiu drept Kalter Hund, dar il mai puteti gasi si sub numele de Prajitura Radio 🙂

Va transmit cele mai bune ganduri, s-aveti un an nou plin de bucurii si impliniri! Si pe maine, mai ales celor care poarta numele de Ioan, dar si-n general, va urez: “La multi ani!”, din toata inima!!!

 

Ingrediente:

– 16-18 biscuiti cu unt (80 g)

– 220 g ulei de cocos (presat la rece)

– 200 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata cu 60% cacao

– 150 g lapte condensat indulcit

 

Sfat: uleiul de cocos se poate inlocui cu unt (80 % grasime)…cred, nu stiu inca, nu am incercat 😀 …iar daca nu gasiti lapte condensat la conserva, il puteti face in casa: Lapte condensat (aveti doua variante in postare). Sau il puteti inlocui cu mascarpone (adaugati si 50-80 g zahar pudra).

 

Si pana va arat reteta minunata, va arat cateva poze cu iarna, care, din pacate, nu se mai asterne asa spectaculos ca altadata peste gradina sau pe-afara…dar totusi o iubim inca de la primii fulgi 😀

Afara, la strada:

In gradina, salcia si trandafirii japonezi…un pic mai cu mot 🙂

Aici l-am surprins pe tati, sarbatoritul de maine, care isi grava numele pe luneta masinii (prima mea masina, Dacia mea draga) avand inca proaspata in minte excursia facuta la Londra, probabil :)) …pe care Ralu scumpa le-a facut-o cadou, lui si lui buni, cu ocazia majoratului ei 🙂

Sa ne traiesti, tati, inca o suta de ani!!!!! Si tu si mami, si noi pe langa voi!!! Si cand mai ajungi in Anglia, sa ne raspunzi la telefon cu: “Hello, this is John of England”…sau London, cum vrei tu 😀

 

Mod de preparare:

Uleiul de cocos, in stare solida, ca untul, se pune intr-o cratita mica, la foc mic, impreuna cu ciocolata rupta in bucatele. Se amesteca intruna si se ia de pe foc in momentul in care vedeti ca ciocolata s-a topit. Se lasa deoparte cca. 15 minute, sa se racoreasca bine. Se adauga apoi laptele condensat (sa fie la temperatura camerei, nu rece!) si se amesteca energic.

Se tapeteaza o forma de chec mai mica, de cca. 30 cm lungime si 11 cm latime, cu folie transparenta (se uda mai intai, pentru ca folia sa se aseze frumos). Se toarna un strat de ciocolata in forma si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se aseaza deasupra 4 biscuiti cu unt, unul langa altul (in mod normal, mai intra o jumatate de biscuit, dar eu n-am vrut sa ii inghesui). Se toarna apoi inca un strat de ciocolata, se pune inca o tura de biscuiti si tot asa, pana cand se termina toate ingredientele.

Prajitura se acopera cu folie si se tine la frigider peste noapte. Inainte de a o servi, trebuie sa o lasati la temperatura camerei vreo 2 ore. Si chiar si atunci, poate ca n-ar strica sa o cufundati, doar baza, in apa fierbinte. Eu am pus forma cateva secunde pe calorifer 😀

Se rastoarna pe un platou si se feliaza cu un cutit bine ascutit si incalzit (tineti lama cutitului in apa fierbinte cateva secunde, stergeti lama cu un prosop si apoi feliati). Compozitia e tare ca piatra 😀 , dar nu va descurajati, taiati incet, cu rabdare!

Sfat: daca va plac compozitiile crocante, puteti adauga alune sau nuci prajite in crema de ciocolata (neaparat prajite cca. 8 minute in cuptorul incalzit la 180 grade C-foc potrivit). Le puteti toca marunt cu cutitul sau le puteti macina la robot.




Tort Geometry Dash

tort-geometry-dash

 

Cine a jucat macar o data Geometry Dash stie ca acest joc da dependenta 😀 Dar nu asa, o runda, doua, cum am jucat eu, si nici alea pana la capat, haha, ci zeci de nivele, cu zeci de grade de dificultate, cum joaca Bogdi :)) Imi place la nebunie sa-l vad jucand, pentru ca e foarte bun si face ca totul sa para atat de usor (desi nu e), dar il urmaresc si ca sa reaud melodiile antrenante, cu efect garantat anti-depresiv. Din aceasta extrema pasiune s-a nascut tortul de ziua lui, de anul asta, Tort Geometry Dash, un giga-tort cu doua blaturi de ciocolata, un blat alb, spumos, din albusuri, o crema de vanilie cu ricotta, un strat de jeleu de visine si glazura de lapte condensat cu mascarpone. V-am innebunit, asa e?! 😀 Si eu m-am luptat cu el vreo doua zile, pana cand i-am dat de capat :)))

Cand m-am linistit, ne-am adunat cu totii si am fugit la un laser game, la Mega Zone (am pus poze mai jos), unde a fost super fun!!!! Seara, aproape sa ne prinda ploaia, am umflat baloanele si am taiat tortul. Au urmat cateva ture de GD si un pic de Play Station 4 (cadou de ziua lui). A fost frumos!!!!!!!!

Bbbbbooogiiiiiii, tu esti the greatest!!!! Fiecare clipa petrecuta alaturi de tine imi umple sufletul de fericire. La multi ani, frumosul meu de 12 ani!!

Un pic de “Mayonnaise”?! :))

Sau poate un pic de Cycles (e a zecea de pe lista), desi preferata mea e chiar prima “StayInsideMe”:

Voi reveni cu “realizarile” lui Bogdi cat de curand!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru un blat de ciocolata (aveti nevoie de doua blaturi!)

– 200 g unt

– 220 g ciocolata cu 50%cacao

– 4 oua

– 120 g zahar pudra

– 60 g amidon sau faina

 

Pentru blatul alb:

– 4 albusuri

– 100 g zahar

– 50 g faina

 

Pentru crema:

– 4 galbenusuri

– 300 ml lapte

– 1 pastaie de vanilie

– 50 g zahar pudra

– 6 foi gelatina

– 300 ml smantana pentru frisca

– 250 g branza Ricotta

 

Pentru jeleul de visine:

– 2 borcane compot visine (720 g)

– 2 pliculete Tortenguss rosu (glazura pentru tarte)

 

Glazura de lapte condensat cu mascarpone:

– 250 g branza Mascarpone

– 400 g branza Philadelphia

– 400 ml lapte condensat indulcit

– 4 foi gelatina

 

In plus:

– 2 linguri colorant alimentar rosu

– 200 g ciocolata alba

– 1 linguri colorant albastru

 

Mod de preparare:

Se coc doua blaturi de ciocolata, pe rand, intr-o forma patrata, de 24 cm/24 cm.

Pentru un blat de ciocolata, se taie untul rece in bucatele si se lasa sa se inmoaie la temperatura camerei. Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se unge cu putin unt forma si se presara cu faina sau se tapeteaza cu hartie de copt. Se sparg ouale intr-un castron si se bat cu mixerul, cateva secunde, la viteza maxima; se adauga un praf de sare si zaharul si se bate bine cca. 2-3 minute. Ciocolata se rupe in bucatele si se pune intr-un bol impreuna cu untul. Se topeste totul la foc foarte mic sau in bain-marie (ori la microunde), amestecand mereu, pana cand compozitia este perfect omogena. Se pudreaza cu faina si se amesteca totul foarte bine. Aluatul rezultat se toarna in forma pregatita si se baga in cuptorul incins. Se lasa la copt cca. 20 de minute, cu usa cuptorului intredeschisa, dupa care se scoate pe un gratar de bucatarie, la racit. In acelasi mod se coace si celalalt blat de ciocolata. Aveti grija cum le manevrati, pentru ca sunt umede si e delicate. Va sfatuiesc sa nu desprindeti hartia de copt decat in momentul in care asamblati tortul.

Pentru blatul alb, se scade temperatura cuptorului la 160 grade C (foc mic). Se bat albusurile cu un praf de sare pana se spumeaza usor. Se adauga, treptat, zaharul si se bate in continuare pana cand se obtine o spuma tare, lucioasa. La sfarsit, se adauga faina (cernuta) si se amesteca usor, cu o spatula, pana se incorporeaza. Aluatul se toarna in aceeasi forma patrata, tapetata cu hartie de copt, si se coace cca. 16 minute.

Pentru crema de vanilie, se pune laptele pe foc (foc mic) impreuna cu batonul de vanilie. Daca vreti, puteti sa il taiati pe lungime si sa scoateti semintele. Va fi si mai aromata! In timpul acesta, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece, la hidratat. Se bat apoi, intr-un bol inalt, galbenusurile cu zaharul (cca. 2 minute), pana se spumeaza si se toarna in laptele fierbinte; se amesteca energic. Se lasa pe foc cca. 5 minute, amestecand mereu cu telul sau cu lingura de lemn. Aveti grija sa nu se prinda de oala! Se da deoparte si se lasa 1-2 minute sa se racoreasca (se scoate pastaia de vanilie). Se storc foitele de gelatina (apa se arunca) si se adauga in crema fierbinte. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca complet. Cand crema de vanilie e rece, se adauga ricotta si frisca batuta. Se lasa deoparte.

Pentru jeleul de visine, se strecoara visinele (se scot samburii, daca e cazul) si se impart in doua parti egale. Se pun deoparte 120 ml suc de visine, pentru insiropatul blaturilor, cat si 500 ml suc de visine pentru jeleu.

In continuare, se aseaza la baza formei patrate un blat de ciocolata, care se insiropeaza si se acopera cu jumatate din cantitatea de visine (scurse). Fructele se acopera cu o portie de jeleu preparat astfel: continutul unui plic se amesteca cu 2 linguri zahar, rase, si apoi, treptat, cu 250 ml suc de visine, amestecand continuu cu telul. Amestecul obtinut se pune la fiert cca. 1 minut, dupa care se toarna imediat peste fructe. Deasupra se asterne un strat de crema de vanilie si se acopera cu blatul alb. Se intinde restul de crema de vanilie peste blatul de albusuri si se niveleaza. Se prepara inca o portie de jeleu, urmand aceiasi pasi de mai sus. Peste crema din forma se presara restul de visine si jeleul proaspat facut (fierbinte). Totul se acopera cu cel de-al doilea blat de ciocolata. Mai sunteti cu mine?! 😀

Tortul se pune la frigider peste noapte, iar a doua zi se acopera cu glazura. Pentru glazura, se amesteca toate ingredientele impreuna cu gelatina topita. Se imparte in doua, iar cu o jumatate se acopera intreg tortul. Se pune la frigider aprox. 30 de minute, dupa care se acopera cu cealalta jumatate, in care s-a amestecat colorantul rosu. Tortul se orneaza cu figurine din ciocolata alba topita si amestecata cu putin colorant albastru. Sau, cel putin, asa am facut eu, pentru ca asa era “icoana” lui Bogdi, din joc 😛

Asta e tortul iubitului meu: Geometry Dash!!!

tort-geometry-dash_01

tort-geometry-dash_02

tort-geometry-dash_03

 

Asa ne-am distrat de ziua lui Bogdi:

bogdi_megazone_01

bogdi_megazone_02

bogdi_megazone_03

bogdi_megazone_04

bogdi_megazone_05

bogdi_megazone_06

bogdi_megazone_07

 

Bogdi a fost ataaaat de fericit!!!! :))

tort-geometry-dash_04

tort-geometry-dash_05




Cheesecake cu caise

Daca e ceva ce-l bucura nespus pe tati meu drag, pe langa cafeaua de dimineata (de la el am mostenit eu felul in care imi beau cafeaua, adica satios 😀 ) sau cartile pe care le citeste, ori emisiunile lui Morgan Freeman (preferate si de Bogdi 😛 ), ar fi casa in care a crescut si in care locuim si noi astazi. Casa asta, care ii evoca atatea crampeie de viata. Si mai ales gradina, gradina care, pe vremuri, cand parintii lui traiau, era mai mult decat imbelsugata. Noi, din pacate, nu prea facem mare lucru, doar calcam pe urme demult sterse… Livada cu meri, peri, pruni, gutui si, mai nou, caisi (nectarinul ne-a cam parasit) il bucura intr-atat, in fiecare vara, incat se transforma intr-un copil :)) Ma cheama sa fac poze, sa vad cat de tare s-au copt corcodusele, arde de nerabdare sa stranga fructele, care lui i se par intotdeauna prea coapte, desi nu sunt…iar eu ii fac pe plac 🙂 Pentru ca a imbatranit si vreau sa-l vad fericit si impacat. Pentru el am pregatit astazi un cheesecake cu caise, fara coacere, nemaipomenit de bun si aromat, cu caise culese de el, din gradina. I-a placut mult, mult de tot, asa ca sunt fericita!!!

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 150 g biscuiti cu cacao
  • 150 g biscuiti cu vanilie
  • 150 g unt
  • 50 g ciocolata neagra (50% cacao)
Crema de caise:
  • 500 g Quark (cu iaurt)
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
  • 8 foite gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 600 g caise foarte coapte, moi
Caise in sirop:
  • 600-700 g caise intregi, bine coapte
  • 150 ml apa
  • 100 g zahar
Decor:
  • 50 g fistic crud

 

Caisele noastre:

…si tati meu drag, care le culege 🙂

 

Mod de preparare:

Se unge bine cu ulei o forma de 26 cm (baza si marginile).

Pentru blat, se piseaza biscuitii la robot sau se pun intr-o punga si se maruntesc cu sucitorul de lemn. Untul, taiat in bucatele, se topeste la microunde sau la bain-marie; se adauga ciocolata rupta in bucatele si se amesteca energic, pana cand se topeste. Se toarna totul peste biscuiti si se amesteca foarte bine. Compozitia rezultata se rastoarna in forma unsa si se niveleaza cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii). Apasati bine stratul de biscuiti, pentru a fi cat mai uniform. Blatul de biscuiti se lasa la frigider cca. 20 de minute.

Pentru crema, se pune prima data gelatina la inmuiat. Daca folositi foite de gelatina, ceea ce eu mereu va recomand sa folositi atunci cand e vorba despre creme de tort sau prajituri, puneti foitele la inmuiat in multa apa rece, intr-un bol incapator (puneti multa apa, pentru a se putea hidrata foarte bine). Dupa vreo 2 minute, dezlipiti foitele din apa, daca e cazul, pentru ca au tendinta de a se lipi unele de altele. Se lasa apoi sa se umfle cca. 10 minute. Daca insa folositi gelatina la plic, puneti granulele de gelatina intr-un bol micut si turnati peste ele doar 150 ml apa rece. La fel, lasati la inmuiat cca. 10 minute.

In acest timp, se amesteca branza quark cu laptele condensat indulcit, gros ca un caramel, nu din cel pentru cafea, care e foarte lichid (eu n-am avut nevoie de mixer, am amestecat foarte bine cu spatula). Caisele se spala si se fac piure cu mixerul vertical sau se trec prin sita. Am mentionat ca trebuie sa fie foooarte coapte?! Sigur da 😀 Se lasa apoi deoparte.

Se finalizeaza crema: se scurg foitele de gelatina si se topesc, cu grija, intr-un bol micut, la microunde sau la bain-marie. Eu le topesc la microunde, pentru ca imi e mai la indemana si e si cea mai rapida varianta: in nici 10 secunde, foitele de gelatina se topesc perfect! Aveti mare grija sa nu dea in clocot, pentru ca gelatina isi va pierde calitatile de inchegare. Se iau apoi trei, patru linguri din crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se rastoarna in crema ramasa in bol si se amesteca energic. Procedati la fel si cu granulele de gelatina, cu mentiunea ca acestea nu se mai scurg de apa ci se topesc asa cum sunt, cu putina apa ramasa (restul de apa va fi absorbita de granule). La final, se toarna piureul de caise in crema alba si se amesteca cu spatula, usor, de cateva ori, nu mai mult, pentru a crea un efect marmorat.

Se scoate forma cu blatul de biscuiti din frigider; se toarna crema de caise si se niveleaza. Se acopera cu folie transparenta (folia sa atinga crema) si se lasa la frigider minim 4 ore. Eu, ca de obicei, va sfatuiesc sa lasati tortul peste noapte la frigider.

Inainte de servire, preparati siropul din apa+zahar, puse la fiert, la foc mediu, timp de 5 minute. Taiati caisele pe jumatate si puneti-le, pe rand, in siropul fierbinte. Lasati-le cca. 2 minute si intoarceti-le de cateva ori pana le scoateti. Lasati-le sa se raceasca si apoi asezati-le, cat de frumos puteti 😛 ,  pe toata suprafata tortului. Maruntiti fisticul si presarati-l printre jumatatile de caisa. Mai turnati putin sirop peste ele, daca vreti :)))

A iesit o minunatie!!!!!!!

V-am pastrat si voua, credeati ca v-am uitat??? 😀

 

Sfat: Puteti folosi caise in compot, in locul celor proaspete.




Mini Cheesecake fara coacere cu lemon curd

Acum un an, exact acum un an, treceam printr-o operatie pe care-am asteptat-o toata viata. M-am dus razand in sala de operatii, iar cei de-acolo au crezut, mai mult ca sigur, ca sunt ticnita 😀 Astazi, acum, cand va scriu aceste randuri, ma simt atat de eliberata, atat de fericita!!! Cat de frumoasa e clipa aia care schimba totul. Care iti scutura viata de rau si o schimba-n bine.

Dragilor, sarbatoriti impreuna cu mine aceasta zi. Si pe cea de maine, de poimaine…fiecare zi, cu fiecare minut si secunda (daca ar citi Bogdi ce scriu acum, l-ar imita pe Shia LaBeouf si-ar spune: “Do it, just do it!” 😀 ). Nu e un speech motivational tot intro-ul asta al meu, ci o impartasire a bucuriei. Am facut, de la inceputul anului si pana acum, mai multe retete decat am facut in ultimii doi ani!!! Dar ce vorbesc eu de retete…am facut tot ce nu am putut face inainte…

I’m unstoppable today 🙂

Aceasta reteta de Mini Cheesecake fara coacere cu lemon curd va este dedicata voua. Pentru ca mi-ati fost mereu alaturi!!! Si lui Bogdi, pe care il iubesc cum doar Dumnezeu ne iubeste pe noi, probabil. Si lui Cipi, care m-a invatat sa fiu puternica si mi-a demonstrat ca pot fi si fericita. Si, nu in ultimul rand, parintilor mei, care merita toata dragostea si recunostinta!!!

 

Ingrediente:

  • 12 biscuiti rotunzi, cu crema de vanilie
  • 12 linguri lemon curd (sau mai multe, cum vreti)
Pentru crema:
  • 250 g crema de branza Philadelphia
  • 200 g branza Mascarpone
  • o conserva lapte condensat indulcit (400 g)
  • 50 ml lapte
  • 4 foite gelatina sau 5 g gelatina granule

 

Mod de preparare:

Se tapeteaza o forma de muffins cu forme speciale de silion (ungeti formele in interior cu ulei).

Se aseaza la baza fiecarei forme un biscuit de vanilie:

Se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece (daca folositi gelatina pudra, apa sa treaca doar cu doua degete peste gelatina). In ambele cazuri, gelatina se lasa 10 minute la hidratat.

In continuare, se incalzeste laptele si se pune gelatina; foitele se scurg bine de apa si abia apoi se pun in lapte dar gelatina granule se pune asa cum e, cu restul de apa din bol. Se amesteca bine.

Intr-un bol inalt, se bat cele doua tipuri de branza; se toarna laptele condensat indulcit si se amesteca totul foarte bine. Se iau 2, 3 linguri din crema si se amesteca cu gelatina topita in lapte. Se rastoarna totul in bolul cu crema si se amesteca energic (cu mixerul).

Crema se pune cu lingura peste biscuitii din forme (puneti cate o lingura in fiecare forma si apoi inca una, pentru a fi siguri ca crema se distribuie uniform):

Puneti mini cheesecake-urile la frigider pentru minim 3 ore:

Scoateti-le apoi cu grija din forme (la mine s-au mai deformat, pentru ca nu am uns formele):

Se servesc cu cate o lingura mare de crema de lamaie!!!

Trandafirii i-am rupt din fata casei, special pentru aceasta reteta, pentru voi 🙂

Sunt savuroase si racoritoare, si, cum mereu spun, delicioase!!! 😀




Cheesecake cu capsuni fara coacere

Nu am urmat niciun tipar prestabilit atunci cand am pregatit acest cheesecake cu capsuni fara coacere, ci am dat frau liber poftelor de moment 😛 In primul rand, ale sarbatoritului, adica ale tatalui meu, a carui zi de nume o sarbatorim poimaine (tati e Ioan, dar el se alinta “Ion-Milion” 😀 ), si-apoi ale nepotului lui, iubirea mea: Bogdan!!! Amandoi au visat creme aromate cu vanilie, fara frisca batuta sau creme la abur, si muuulte capsuni…si de vreme ce pana si blatul de biscuiti a fost pomenit, le-am indeplinit pe loc dorinta. Zic pe loc, fiindca acest tort e cel mai rapid si usor de preparat din toate timpurile!!!!

Sunt foarte fericita ca tati a trecut cu bine peste operatia de acum trei ani si ca e la fel de vesel, de avid de cunoastere (citeste cu nesat carti, reviste, rebusuri 😀 ) iar tolba lui cu glume e chiar cu mult mai plina! Va multumesc tuturor pentru gandurile bune indreptate catre el…si catre noi. Va iubim mult!!!

Sa incercati tortul!!!!! :))

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 150 g biscuiti cu unt
  • 150 g piscoturi
  • 200 g unt (80% grasime)
  • 2 linguri dulceata de capsuni (fara fructe)
Crema mascarpone cu lapte condensat:
  • 500 g branza mascarpone
  • 1 conserva (400 g) lapte condensat indulcit
  • 4 foi gelatina sau 6 g gelatina granule (optional)
Jeleu de capsuni:
  • 400 g capsuni congelate sau proaspete
  • 100 ml apa
  • 1 pastaie de vanilie
  • 80 g zahar (brun)
  • 5 foi gelatina sau 8 g gelatina granule (la plic)
  • 1 lingurita zeama de lamaie

 

!!! Inainte de toate, vreau sa va spun sa alegeti cu grija laptele condensat. Sa fie la conserva, nu la sticla sau la cutie, pentru ca ala e pentru cafea si e prea lichid (chiar daca e deja indulcit). Un lapte condensat bun e gros, ca un caramel. Daca nu gasiti, mai bine-l faceti in casa. Aveti doua linkuri mai jos (cu rosu).

De asemenea, aveti grija la branza Mascarpone! Ideal ar fi sa fie cat mai grasa, dar daca vedeti ca e mai apoasa, va sfatuiesc sa folositi foi de gelatina, atat cat am mentionat la ingrediente, ca sa nu aveti surprize! Am avut si eu odata neplacuta surpriza de a-mi vedea tortul destramandu-se…la propriu 😀 Iar daca va ganditi sa il si transportati, atunci chiar e obigatoriu sa folositi gelatina!!!

 

Mod de preparare:

Se unge cu ulei o forma de tort, cu inel detasabil, cu diametrul de 26 cm.

Se maruntesc biscuitii si piscoturile la robot sau se macina cu sucitorul (ii puteti pune intr-o punga). Untul se topeste si se amesteca foarte bine cu “praful” de biscuiti. Se incorporeaza dulceata de capsuni si se amesteca din nou, bine de tot! Compozitia rezultata se preseaza pe fundul formei cu dosul unei linguri. Blatul de biscuiti se pune la frigider pentru cca. 15 minute.

Crema se realizeaza incredibil de usor: se amesteca, cu ajutorul mixerului, branza mascarpone cu laptele condensat din conserva, lasat sa curga incet. Atat! 😛  Daca folositi gelatina, inmuiati foitele de gelatina in apa rece cca. 10 minute, scurgeti-le si topiti-le la microunde cateva secunde sau pe foc foarte mic (nu are voie sa dea in clocot!); amestecati gelatina topita cu 2 linguri din crema preparata si adaugati-o in crema ramasa. Amestecati energic. Daca folositi gelatina sub forma de granule, puneti-o in doar 60-70 ml apa rece, iar cand e gata nu o mai scurgeti ci o topiti si o amestecati cu crema, ca si mai sus!

Crema se toarna apoi peste blatul de biscuiti si se niveleaza. Se pune din nou la rece, pana se pregateste jeleul de capsuni, cca. 30 de minute.

Daca nu gasiti lapte condensat indulcit, puteti incerca aceasta reteta de lapte condensat facut in casaSau acest delicios dulce de leche facut in casa, care e ca un caramel gros!!!

Pentru jeleul de capsuni, se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca e sub forma de foite, se pune in multa apa rece, iar daca e granule, se pune in cca. 100 ml). Se lasa sa se hidrateze aproximativ 10 minute, timp in care se pun capsunile impreuna cu apa si zaharul pe foc (domol) si se lasa pana cand da in clocot iar zaharul se topeste. Se cresteaza pastaia de vanilie si se scot semintele; se pun in jeleul fierbinte si se amesteca foarte bine. Va trebui sa insistati si sa “spargeti” bobitele de vanilie, care sunt prea mari. Se ia oala de pe foc si se adauga foitele de gelatina, scurse bine de apa; se amesteca energic. Se toarna zeama de lamaie si se lasa 2-3 minute sa se racoreasca. Se mixeaza apoi foarte bine cu mixerul vertical, pana cand obtineti o pasta. Turnati jeleul de fructe peste crema alba din forma si nivelati.

Daca doriti sa simplificati si mai mult toata treaba, folositi dulceata de capsuni in locul jeleului de capsuni cu gelatina, pe post de glazura (pupici dulci, Sanda!!! )

Puneti tortul la frigider pentru minim 4 ore sau asa cum fac eu mereu, peste noapte. Se orneaza. Sau nu, cum vreti :))

Asa arata minunatia 😀

…aici am prins un pic de soare:

Mai mult decat delicios!




Tort Iepuras

Am vrut sa-i fac lui Bogdi un Tort Iepuras de cand avea doar cativa anisori, si nici acum nu stiu cum de n-am reusit sa-l fac. Mai ales in varianta asta, cu doua blaturi, care intruchipeaza un iepuras atat de chipes 😀 , si care se face extraordinar de usor!!!!!!!

Ei bine, nici acum n-a fost prea tarziu, fiindca s-a bucurat enorm. Si el, si toti copiii care s-au regasit in curtea noastra atunci cand il pozam :))

M-am gandit ca v-ar fi de mare folos si voua un astfel de tort, spre bucuria celor mici, in primul rand, si-apoi pentru ca nu e un tort scump sau complicat, si e extrem de gustos!!! Daca il incercati, va uram mult spor, inspiratie la ornat si pofta pe masura!!!!!

 

Ingrediente pentru un blat de cacao (avem nevoie de doua blaturi de cacao):
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 150 g faina
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri ulei
  • 2 lingurite praf de copt
Crema din lapte condensat, ciocolata si mascarpone:
  • 1 cutie lapte condensat indulcit (397 g)
  • 200 g ciocolata amaruie (50 % cacao)
  • 250 g mascarpone
Decor:
  • bombonele colorate, ovale, rotunde, lungi, subtiri…o gramada 😀
  • 200 g fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se separa ouale; se bat albusurile cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga galbenusurile, unul cate unul, si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn, nu cu mixerul!!! Se adauga faina, praful de copt si cacaua, cernute impreuna, si uleiul. Se toarna aluatul intr-o forma de tort (diam. 26 cm), tapetata cu hartie de copt (doar baza) si se niveleaza. Se coace cca. 25-30 de minute. Se lasa blatul la racit. Se procedeaza la fel pentru cel de-al doilea blat. Daca insa aveti doua forme de tort cu diam. de 26 cm. si un cuptor care incalzeste si sus si jos, cu ventilatie, veti putea pregati simultan cele doua blaturi.

Se prepara crema, punand laptele condensat impreuna cu ciocolata intr-o cratita, la foc mic, pana se topeste ciocolata. Se amesteca in tot acest timp si-apoi se lasa la racit. Intr-un bol, se bate branza mascarpone cu mixerul cateva secunde, pana se spumeaza; se adauga apoi cate o lingura din crema de ciocolata racita, amestecand cu mixerul la viteza potrivita, doar pana cand se incorporeaza. Daca aveti timp, lasati crema la frigider 10-15 minute. Daca nu gasiti lapte condensat indulcit, sa stiti ca il puteti face acasa, dupa reteta asta: Dulceata de lapte sau asta: Lapte condensat.

Si-acum sa va arat cum se croieste iepurasul:

Se rastoarna cele doua blaturi de cacao pe suprafata de lucru. In felul acesta, ne vom bucura de suprafata lor neteda :))

Un blat se lasa deoparte, fiind folosit pentru a orna capul iepurasului, iar celalalt se va taia dupa modelul de mai jos, obtinand astfel urechiusele nazdravanului si papionul 😛

Crema e absolut incantatoare, spumoasa si catifelata!!!!!

Se ung “piesele” cu crema din belsug si se lasa cateva minute, pentru ca crema sa se aseze:

Se orneaza apoi iepurasul, pe care il asamblam foarte usor: in mijloc punem capul, cele doua parti concave, din lateral, se aseaza pe post de urechi iar blatul ingust din mijloc se pune la baza. Se presara peste tot, si cu generozitate, nuca de cocos. Ochisorii, gurita, mustacioarele (observati ca toate-s diminutivate 😀 , nu degeaba se numeste “Tort Iepuras”!!!) raman sa va testeze creativitatea :))

Mie mi-a iesit asa:

Mai de aproape 🙂

Bogdi si copiii au fost fascinati :))

Sfat: Puteti inlocui crema din reteta cu orice alta crema va este la indemana. Puteti folosi si budinca. De vanilie sau ciocolata. Cumparata sau facuta in casa. Iar daca va plac blaturile insiropate, insiropati-le cu siropul preferat!




Inghetata de zahar ars

 

Prieteni dragi, cu aceasta inghetata de zahar ars imi iau un (nu foarte lung 😛 ) la revedere de la voi, dat fiind faptul ca urmatoarele zile ne vor gasi la mare!!!!!! Grecia, again :))
Am ales reteta asta de inghetata pentru ca ador aroma de zahar ars si laptele condensat, dar si pentru ca e o inghetata cremoasa tare si dulce, menita sa va racoreasca zilele toride de vara in care eu nu sunt langa voi, ispitindu-va cu alte nebunii 😀

Va pup si va urez o vara minunata, oriunde ati fi!!!

 

Ingrediente:

  • 50 g zahar
  • 100 ml lapte condensat indulcit
  • 120 ml lapte de vaca, gras
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Zaharul se pune intr-o tigaie pe foc mijlociu si se amesteca pana ce se topeste si devine maroniu deschis. Se ia tigaia de pe foc.
Se adauga laptele condensat la zaharul ars si se amesteca energic. Nu va speriati daca se umfla si bolboroseste, amestecati si adaugati laptele de vaca, amestecand in continuare. Puneti din nou tigaia pe foc, la foc mic, si lasati compozitia sa mai fiarba putin, pentru ca zaharul ars sa se dizolve bine.
Se ia apoi de pe foc, se strecoara si se pune intr-un vas la racit. Se tine la frigider pentru cel putin o ora.
Dupa expirarea timpului de racire, se amesteca cu frisca batuta si se lasa la congelator pana cand se intareste. La final, arata cam  asa:

Foarte cremoasa si gustoasa!!!!!!!!

Sfat: Daca vi se pare prea dulce, adaugati un iaurt (125 ml) in compozitie si apoi dati la congelator, iar daca nu aveti lapte condensat, folositi una din retetele urmatoare:
Lapte condensat
Napolitane cu dulceata de lapte




Tort inghetat de caise

Acest tort inghetat de caise este ultima reteta cu caise din anul asta…cu caise proaspete si dulci 😛
Nu se face deloc greu, iar rezultatul satisface orice gust, asa ca daca mai prindeti caise prin piata, incercati-l!!!

Ingrediente:

Blat:
– 150 g piscoturi
– 100 g unt topit

Umplutura:
– 600 g caise
– 250 g iaurt (cat mai gras)
– 250 g smantana (acra, fermentata)
– 180 g zahar pudra
– sucul de la o jumatate de lamaie
– 300 ml smantana dulce pentru frisca
– 100 ml lapte condensat
– 50 g piscoturi
– 40 ml lichior de caise sau suc de caise

Decor:
– 300 g caise
– 4, 5 piscoturi
– praf de cappuccino sau cacao

Mod de preparare:
Se zdrobesc piscoturile pentru blat si se framanta cu unt. Se repartizeaza pe fundul unei forme cu diam. de 24 cm, tapetata cu hartie de copt.
Se oparesc caisele, se decojesc, se taie jumatati si se golesc de samburi. 1/3 din ele se taie felii, restul se paseaza si se amesteca impreuna cu iaurt, smantana, zahar si suc de lamaie.
Se bate frisca. Se inglobeaza frisca batuta si laptele condensat in compozitia cu caise.
Se taie piscoturile si se insiropeaza cu lichior sau suc. Pe blat se aseaza jumatate din piureul de caise. Deasupra se pun feliile de caise si piscoturi. Se acopera totul cu cealalta jumatate de piure si se da la congelator pentru cel putin 5, 6 ore.
Cu 30 de minute inainte de servire, tortul se scoate din congelator si se decoreaza cu jumatati de caise, piscoturi si praf de cacao ori cappuccino. E foarte important sa faceti asta, deoarece doar astfel il veti putea savura pe deplin 🙂

Sfat: Daca nu aveti laptele condensat, folositi tot frisca.




Milkshake de vanilie sau ciocolata

Am facut acest milkshake de vanilie chiar sub privirile neastamparate (adica extrem de pofticioase 😛 ) ale puiului meu si ale prietenilor lui. Cred ca intr-un minut mi-am terminat treaba, dar si copiii pe-a lor 😀 , asa ca ne-am apucat, fericiti, sa vopsim ouale de Pasti!!!!!

Deliciosul milkshake se poate foarte usor transforma in milkshake de ciocolata daca in loc de inghetata de vanilie adaugati inghetata de ciocolata.
Puteti folosi chiar si alte arome, cum ar fi de capsuni sau caramel, etc.

 

Ingrediente pentru o portie:
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri inghetata de vanilie
  • 2 linguri de lapte condensat indulcit

 

Mod de preparare:

Puneti in vasul mixerului laptele, inghetata si laptele condensat (ce mi-a ramas de-aici: Lichior de oua ). Mixati pana obtineti un amestec omogen. Consumati imediat.

Ataaat de bun, incat poate numai o mega-portie ne-ar fi fost de ajuns :))




Milch Schnitte

Cunoscuta prajiturica pentru copii din comert Milch Schnitte sau in traducere Felia cu lapte, poate fi de-acum si pe mesele voastre datorita acestei retete minunate!!! E prajitura preferata a copiilor, dar nu e doar a lor, stiati asta, nu?! 😀

 

Ingrediente:

Pentru doua blaturi de cacao:
  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 100 g faina
  • 14 g cacao
Crema de lapte:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 175 g lapte condensat(indulcit)
  • 100 ml lapte
  • 4 foite gelatina sau 6 g gelatina granule
  • 1 lingura, doua de miere
  • esenta vanilie

 

Mod de preparare:

Un sfat important la inceput de drum 😛 : coaceti blaturile pe rand, fiecare separat, nu pregatiti dinainte tot aluatul din care sa injumatatiti mai apoi compozitia. Nu vor iesi pufoase!!!

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se separa albusurile de galbenusuri (de la 2 oua); albusurile se bat spuma cu un praf de sare (cat luati cu doua degete). Galbenusurile se bat cu 60 g zahar pana cand se spumeaza (cca. 2 minute). Se adauga 50 g faina cernuta impreuna cu 7 g cacao si putin din albusul spumat cu sare. Se incorporeaza si restul de albus cu o spatula sau telul, usor, sa nu se lase compozitia. Se toarna compozitia intr-o tava de aprox. 30×28 cm. tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se coace 8 min (maxim 10). Se procedeaza la fel cu cea de-a doua foaie. Se lasa apoi la racit (blaturile se pot insiropa usor cu lapte caramel sau, mai simplu, cu lapte amestecat cu zahar vanilat ori cu sirop de zahar ars. Puteti folosi chiar cafea cu lapte).

Pentru crema, se pune gelatina foite la inmuiat in multa apa rece (daca folositi gelatina granule, puneti atata apa cat sa treaca cu doua degete peste). Laptele condensat indulcit, de la conserva, se amesteca cu 50 ml lapte. Gelatina foite se scurge de apa si se topeste in 50 ml lapte cald (pe baie de abur sau la microunde, fara a o fierbe, fiindca i se distrug proprietatile) apoi se adauga amestecului cu lapte condensat. Atentie, daca folositi gelatina granule, aceasta nu se mai scurge ci se adauga asa cum e, dat fiind faptul ca va absorbi aproape toata apa fin bol. La sfarsit, se dauga mierea.
Se bate frisca pana se intareste si se amesteca cu compozitia de lapte.
Se lasa crema la rece 15 minute, amestecand de 2 ori intre timp. Nu trebuie sa se inchege, doar sa capete consistenta, sa nu mai fie fluida. Daca totusi s-a inchegat, amestecati-o bine cu mixerul de mana. Turnam apoi crema intre foi si lasam la frigider cateva ore pana se intareste. Daca aveti o forma care se inchide cu inel detasabil, nu mai e nevoie sa o lasati la racit inainte, ci o puteti imediat turna intre foi.

Foarte important: daca nu aveti lapte condensat indulcit la indemana, care e gros ca mierea, ci doar lapte evaporat, care e lichid si neinducit, tot la cutie si foooarte asemanator cu cel condensat (pe cutie apare ca “lait concentre”), nu va ingrijorati: folositi cate o lingura de zahar la 100 de grame lapte evaporat si puneti pe foc pana prinde consistenta. Eu am avut o conserva de 400 g (luata din Grecia) pe care am amestecat-o cu 4 linguri zahar si am pus-o la foc mic cca. 20 de minute, pana s-a transformat in lapte condensat indulcit 😀 Am obtinut exact 175 g, cat cere reteta.

Prajitura se feliaza si se serveste cu maaare pofta!!!

Pentru voi, cu mare drag…inca o poza 😀

 

Sfat: O alta varianta ar fi sa se coaca un blat intreg, intr-o forma mai mare, care mai apoi se va taia in doua. O parte se aseaza pe platou, deasupra vine crema, iar cealalta parte se aseaza “capac”. Ambele variante -delicioase!!! Daca vreti un blat mai pufos, folositi blatul de aici: Kinder Pingui

 

 

Reteta preluata de la Paula M.




Lapte condensat

Sa va spun la ce-mi place mie sa folosesc lapte condensat 🙂
Pai, la cafea, in primul rand, si-apoi la torturi si la prajituri. Pentru ca le innobileaza si le face super delicioase :))
Acum l-am folosit la prea-gustosul Milch Schnitte.

Ingrediente:

– 75 ml apa fierbinte
– 60 g unt
– 40 g zahar
– 60 g miere
– 110 g lapte praf
– esenta de vanilie

Mod de preparare:

Se amesteca apa cu untul, zaharul si vanilia. Se adauga mierea si laptele praf si se amesteca pana devine gros. Se poate pastra in frigider max. 1 saptamana.
E o reteta minunata, cu grad mare de dificultate, dupa cum puteti observa 😛




Reteta preluata de la Paula M.

P.S. …si pentru ca mi-a placut atat de mult laptele asta condensat, va mai impartasesc inca o varianta a mult-doritei retete, la fel de delicioasa, preluata de la Nuzi 🙂 …fara poze, din pacate…

Ingrediente:

-500 g zahar pudra (cu amidon ar fi ideal)
-375 ml lapte
-45 g unt

Se pun toate ingredientele intr-o cratita pe foc la flacara mica pana se topeste zaharul si untul, apoi se mareste flacara si se fierbe 10-15 min. (se calculeaza din momentul in care a inceput sa fiarba)
Mare atentie la cratita, caci laptele se umfla!!!
Se foloseste rece…cand se mai ingroasa (varianta asta e un pic mai “curgatoare” :P)




Prajitura Kinder Pingui

Prajitura Kinder Pingui este o minunatie de prajitura (reteta o am de la Laura Laurentiu), pe care eu am ales sa o transform in tort. Intr-un tort deosebit, facut pentru o ocazie speciala, cea a sarbatoririi celor 4 anisori ai lui Bogdi 🙂

Ingrediente:

Foi:

  • 10 oua
  • 200 g zahar
  • 2 pachetele zahar vanilat (20 g)
  • 5 linguri pline cu gris instant, fin ( pentru bebelusi) sau 5 linguri de pesmet alb fin
  • 5 linguri pline cu faina
  • 5 linguri pline cu cacao amara
  • 5 linguri miere (de salcam)
  • 1 pachetel si jumatate praf de copt (15 g)
  • 1 praf de sare
  • 50 ml lapte
  • 270 ml ulei

Crema:

  • 700 ml smantana pentru frisca
  • 1 pachetel de gelatina instant sau 2 pachetele de intaritor de frisca
  • 3 linguri lapte condensat sau simplu
  • 2 linguri miere
  • 1/2 lingura esenta de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat

Glazura 1 (peste crema)

  • 120 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 70 g unt
  • 1 lingura apa
  • 2 linguri ulei

Glazura 2 (pentru finisarea prajiturii)

  • 220 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 100 g unt
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura apa
  • 1 lingura zahar praf

 

Mod de preparare:

Pentru blat se separa ouale, bateti cele 10 galbenusuri cu zaharul si cu zaharul vanilat cateva minute pe viteza cea mai mare pana amestecul e o crema densa. Adaugati faina, praful de copt, cacao si grisul (in cazul meu pesmetul). Mixati usor… adaugati laptele si uleiul, adaugati mierea. Amestecati usor cu cele 10 albusuri batute ca zapada (spuma tare) cu praful de sare.
Daca aveti cuptor cu ventilatie coaceti doua foi deodata, in doua tavi mari (de la aragaz), tapetate cu hartie de copt la 165 grade pt. 12-13 minute. Daca aveti cuptor normal, coaceti foile pe rand, la 175 grade. Le lasati sa se raceasca fara a indeparta hartia.

Intre timp se prepara glazura 1, din toate ingredientele care se amesteca pe foc, topindu-le, fara a fierbe. Se lasa deoparte sa se racoreasca.

Se mixeaza frisca pe viteza mare pana se intareste bine. Se adauga gelatina sau 2 pachetele de intaritor de frisca. Se adauga laptele (se poate folosi si lapte condensat) mierea, esenta si se mixeaza din nou bine.

Intre timp foile s-au racorit, asa ca trecem la asamblarea prajiturii:
– pe una din foi se pune jumatate din crema, netezind foarte bine, ajutandu-ne, la nevoie, de un cutit umed cu lama lunga.
– peste crema se pune glazura preparata, pastrata la temperatura camerei, apoi se da prajitura la congelator cateva minute, doar cat sa se intareasca glazura.

Intre timp se prepara glazura 2…identic ca si prima, din toate ingredientele specificate.

Se scoate prajitura cu glazura intarita din congelator si deasupra se pune, lingura cu lingura, restul de crema, niveland foarte bine suprafata.
Peste crema se rastoarna a doua foaie, cu hartia in sus, apasam usor pe toata suprafat hartiei ca sa adere foaia la crema, apoi indepartam hartia.
Suprafata prajiturii se glaseaza cu glazura 2 si se da din nou la congelator pana la intarirea acesteia.
Se taie cu un cutit inmuiat mereu in apa fierbinte.

Eu bineinteles ca nu am rezistat tentatiei de a dubla crema de cioco din mijloc, iar deasupra am pus doar frisca pentru ca voiam sa-i fac lui Bogdi un tort Wall-E and Eva numai ca nu l-am mai gasit pe Wall-E!!! 😀

Aici sunt unele dintre cele mai dichisite bucati, pe care le-am mai putut salva din mainile copiilor :))

O mie de pupici de la mine si de la copii, draga Laura!!!

 

 

Reteta preluata de la Laura Laurentiu




Pastel de Cuatro Leches

Pastel de Tres Leches (cake of three milks) e o prajitura tipica in Latin America, originile se pare ca pornesc din Mexic iar traducerea ar fi prajitura cu 3 feluri de lapte. Asta o mai facusem in trecut dar reteta de fata are 4 feluri de lapte, al patrulea fiind crema de lapte (dulce de leche) care se pune deasupra.
Nu are unt si de aceea mie mi se pare usoara si e gata foarte rapid!!!

 

Ingrediente:

– 6 oua

–  300 g. faina

– 2 lingurite praf de copt

– un varf de cutit de sare

– 200 g. zahar

– 125 ml. lapte

– 1 lingura esenta de vanilie

– 1 lingura rom (negru)

– 400 g. lapte condensat indulcit

– 340 g. lapte evaporat (pentru cafea)

– 250 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

– 1 cutie/borcan de 450 g. dulce de leche sau crema caramel

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit). Ungeti o tava de 23×33 cm cu ulei sau unt si tapeti-o cu faina. Scuturati excesul de faina.

Pentru blat, cerneti si amestecati faina, praful de copt si sarea. Separati ouale; bateti albusurile spuma. Adaugati apoi zaharul in 3 reprize, batand in continuare pana cand este complet incorporat.
Se adauga galbenusurile pe rand si se bate in continuare dupa fiecare.
Se incorporeaza treptat faina si laptele, in 3 reprize, amestecand mai incet, cel mai bine cu o paleta, de jos in sus, astfel incat compozitia sa pastreze cat mai mult aer. La sfarsit se amesteca vanilia si romul, apoi se toarna in tava si se da la copt.

Prajitura se coace aprox 30 min sau pana cand devine aurie deasupra.
Se lasa cateva minute la racit apoi se impunge cu un cutit pe toata suprafata, cat mai bine.
Intre timp se amesteca bine laptele condensat indulcit, laptele evaporat (cel pentru cafea) si frisca nebatuta si cand blatul nu mai e foarte fierbinte, dar inca cald se toarna deasupra.
La un minut dupa, a “baut” tot laptele 🙂
Se lasa la racit cel putin 4 ore dupa care se pune deasupra crema de lapte (dulce de leche) pe care ori il cumparati ori il faceti voi acasa, dupa reteta asta:
Dulceata de lapte

Reteta preluata de la aLAndala