Banoffee Pie la pahar

 

Banoffee Pie la pahar a fost varianta de desert la care m-am gandit…abia a doua zi de Craciun 😀 , pentru ca de Craciun nu am mancat decat saloane (si saviecutele lui mami)! Si am ales forma asta lejera, la pahar, pentru ca e cel mai rapid si usor mod de a obtine un desert. La aspect chiar nu m-am prea gandit, dar m-am bucurat tare mult cand am vazut cat de spectaculos a fost rezultatul final. Banoffee Pie nu e cu adevarat o placinta, ci e o prajitura fara coacere cu blat de biscuiti si crema de caramel+frisca. Oh, da, si cu banane. Coapte, dulci si aromate!!!! Un dezmat dulce creat in anii ’70  de Ian Dowding si Nigel Mackenzie de la restaurantul “The Hungry Monk” din Anglia (varianta originala are ca baza un aluat fraged de tarta, care mi s-a parut inaccesibil in momentul prepararii, hahaa!!!).

Sper din tot sufletul sa incercati acest desert fantastic si sa va bucurati de ultimele ore ale lui 2017!!! Eu sunt foarte fericita ca a venit vacanta, chiar mai mult decat Bogdi 😀 , asa ca voi savura din plin fiecare moment de libertate!!!

Va trimit cele mai bune ganduri, prieteni dragi, sa intrati cu bine in noul an! Va doresc sa va atingeti toate telurile propuse! La multi ani! <3

 

Ingrediente pentru 6 pahare (250 ml):
  • 180 g biscuiti (digestivi)
  • 100 g unt topit
  • 3 banane mari, bine coapte
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 1 conserva dulce de leche (300 g)
  • 100 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Inainte de toate, vreau sa va arat ceva ce vreau de mult sa va arat…cele doua conserve, atat de asemanatoare, dar totusi atat de diferite: cea cu dulce de leche, adica acel caramel gros si delicios din lapte, de care am tot amintit in postarile mele (il gasiti si sub numele de “dulceata de lapte”)…care arata asa:

Si cea de-a doua conserva, cu lapte condensat indulcit, care are o consistenta matasoasa si e mult mai “lichid”:

De ce vi le arat tocmai acum?! Pai, pentru ca, la aceasta reteta, puteti folosi ori lapte condensat, ori dulce de leche. Desigur, caramelul consistent e favoritul si cel pe care l-am folosit si eu la reteta (in Grecia sunt zeci de conserve de genul asta!!!), pentru ca il folositi exact asa cum e, direct din conserva, dar daca nu aveti, puteti folosi laptele condensat la conserva. Conserva pe care va trebui sa o puneti la fiert intr-o oala inalta, cu apa (apa a treaca bine peste conserva), timp de 2 ore jumatate-3 ore. Aveti grija ca, in tot acest timp, apa sa nu scada!  Cand e gata, lasati conserva la racit si doar dupa aceea se deschide. Veti obtine, cu un pic efort, dulcele de leche dorit 🙂

In ultima instanta, puteti prepara in casa dulce de leche, pe care eu am folosit-o la delicioasele napolitane cu dulceata de lapte: https://www.laurasava.ro/napolitane-cu-dulceata-de-lapte/

Sau, daca niciuna dintre alternativele de mai sus nu va par plauzibile, folositi caramele cu lapte pe care le topiti impreuna cu frisca lichida. Sosul rezultat va poate scoate din incurcatura!

 

Buuun, si-acum sa umplem niste pahare!!! 😀

Va scriu din start ca ciocolata alba a fost ideea mea. Banoffee Pie nu are decat blat, un strat de dulce de leche, felii de banana si frisca batuta, dar eu am vrut ca stratul meu de frisca sa fie mai “plin” 🙂  Pentru asta, am topit ciocolata alba, rupta in bucatele, cu 100 ml smantana pentru frisca (lichida). Cand compozitia s-a racit, am amestecat-o cu restul de smantana pentru frisca (100 ml), batuta cu mixerul.

In continuare, am maruntit biscuitii la robot (se pot bate cu sucitorul, intr-o punga) si i-am amestecat cu untul topit. Am decojit bananele si le-am taiat in felii subtiri; le-am stropit cu zeama de lamaie.

Asamblare: am pus 3 linguri pline cu biscuiti la baza fiecarui pahar, am asezat un strat de felii de banane, dupa care am turnat, in mod egal, compozitia de ciocolata si frisca. Am mai pus un strat de banane si am acoperit cu restul de biscuiti. La final, am turnat dulce de leche si am ornat cu o felie de banana. Asa au aratat paharele mele la sfarsit:

Rapid, usor si extraordinar de gustos!!!!

 

Va pup dulce pe toti!!!!!!

 

 




Desert la pahar cu capsuni

 

Maine e ziua mea, dragilor, dar eu v-am pregatit inca de astazi o surpriza, un desert la pahar cu capsuni, aromat si  mai mult decat delicios!!! Voi reveni insa cu un tort special, pe care nu doar eu il voi savura, ci si Cipi meu drag, dat fiind faptul ca ziua lui e in 1 iunie! Dubla aniversare, duble bucurii!!!!  Si sa nu-l uitam pe Bogdi, care de fapt nu are nevoie de o zi speciala pentru a fi rasfatat! 😀

Va imbratisez pe toti cu draaag si va multumesc ca ati asteptat cuminti pana cand am terminat cu “redecorarea” blogului.  Sper din tot sufletul sa va placa noua lui hainuta! 😛

 

Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru sirop:

– 100 ml apa

– 120 g zahar

– 6 linguri rom negru sau coniac

 

Pentru crema:

– 200 ml smantana pentru frisca (30% grasime)

– 150 g iaurt gras (grecesc)

– 50 g zahar pudra (vanilat)

 

In plus:

– 350 g capsuni, bine coapte

– 200 g fursecuri cu ciocolata sau pricomigdale

 

Mod de preparare:

Se prepara prima data siropul: se fierb, la foc mic, timp de aproximativ 10 minute, apa cu zaharul, amestecand din cand in cand. Se adauga romul sau coniacul si se lasa deoparte, sa se raceasca.

Se amesteca iaurtul cu zaharul pudra si apoi cu frisca batuta.

Din cantitatea de fursecuri cu ciocolata se opreste cate o jumatate de fursec pentru fiecare pahar (daca folositi pricomigdale, puneti doua bucati), iar restul se rup in bucati si se pun pe fundul paharelor.

Capsunile se taie in doua sau in patru (depinde de cat de mari sunt) si se aseaza peste bucatile de fursecuri din pahare. Apasati usor feliile de capsuni, pentru a se aseza cat mai bine in pahare.

Se adauga siropul rece peste capsunile din pahare (in mod egal), iar la final se pune crema (eu am pus crema doar pana la buza paharului dar, ca sa nu va mai ramana crema, va sfatuiesc sa o puneti cu spritul sau sa faceti “moturi” de crema cu lingura, pana se termina).

Paharele se orneaza cu cate o capsuna intreaga (cu codita) si jumatatile de fursecuri sau cu cate doua pricomigdale.  Se tin la rece cca. 30 de minute, dupa care se pot servi.

Au fost delicioase!!!

Pentru voi, prieteni dragi, cu mare drag!!! <3

Sfat: daca vreti, puteti adauga in sirop o lingura zeama de lamaie.