Prajitura Diplomat de post
Fete dragi, nu am reusit sa va aduc chiar ieri cadoul meu dulce dar sper ca n-am intarziat prea mult 😀 V-am adus o prajitura Diplomat de post, extraordinara!!! Proaspata, nu foarte dulce, o minune de reteta la care nici macar n-aveti nevoie de mixer :)) Eu, pentru ca i-am dedicat-o mamei mele dragi, am folosit portocale si kiwi, fiindca ii plac mult, mult, dar voi puteti folosi o conserva de cocktail de fructe tropicale si felii subtiri de banana sau orice alte fructe vreti. Iar blatul e atat de bun, incat il puteti prepara separat, cand vreti ceva dulce de post, fara pretentii. Eu, data trecuta, l-am insiropat cu sucul din conserva dar acum l-am lasat neinsiropat. E atat de bun si fraged!!!
Nu mai lungesc vorba, va doresc din toata inima o primavara frumoasa si multa iubire! 🙂
Ingrediente:
Pentru blat:
- 350 g mere (3 mere potrivite) sau 280 g piure de mere, deja preparat
- 120 g zahar
- 1 lingurita cu varf scortisoara pudra
- 100 ml ulei
- 180 g faina
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
Pentru crema:
- 2 plicuri de budinca de vanilie
- 800 ml lapte de soia de vanilie sau de migdale
- 80 g zahar pudra vanilat
- 2 linguri pline ulei de cocos, solid (sau margarina de post)
In plus:
- 2, 3 kiwi
- 1 portocala mare
- alte fructe, la alegere (banane, ananas din conserva, etc)
- 50 g fulgi de nuca de cocos
Pentru voi, cu maaare drag!!!!
Mod de preparare:
Pentru blat, se spala merele si se decojesc; se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (sau se zdrobesc foarte bine cu o furculita si se trec printr-o sita mare). Se amesteca apoi, intr-un bol incapator, cu zaharul si scortisoara si se lasa sa stea 5 minute.
In timpul acesta, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se unge cu ulei o tava de aprox. 28×19 cm. Se presara apoi doua linguri de fulgi de nuca de cocos, cat mai uniform, si se scutura usor tava, pentru ca fulgii sa acopere intreaga baza.
In continuare, se toarna uleiul peste piureul de mere din bol si se amesteca foarte bine cu o spatula sau lingura de lemn.
Separat, se amesteca faina cu bicarbonatul si praful de copt (plus un pic de sare); se cerne amestecul obtinut deasupra piureului de mere si se amesteca pana se incorporeaza. Se toarna aluatul rezultat in tava pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 30 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma:
Pentru crema, se amesteca praful de budinca cu cateva linguri de lapte de soia pana se omogenizeaza; se adauga restul de lapte (rece) si zaharul si se amesteca foarte bine. Se lasa pe foc pana se ingroasa. Amestecati intruna in ultima parte a fierberii, pentru ca crema sa nu se prinda de oala! La sfarsit, se adauga uleiul solid de cocos sau margarina si se amesteca energic. Cat crema e inca fierbinte, se toarna peste blatul din forma si se niveleaza:
Se decojesc fructele; portocalele se desfac in felii, iar kiwi se taie in felii subtiri. Se aranjeaza deasupra cremei…dupa pofta! 😀
Eu, pe randurile alea inguste as fi pus niste boabe de struguri, dar n-am gasit :))
Am presarat putina nuca de cocos si a iesit tare bine si asa:
Prajitura se lasa la frigider cateva ore, apoi se desface inelul detasabil al formei (puteti sa treceti cu lama cutitului pe margini, inainte de asta):
Si….am reusit sa fac si niste sectiuni!!!! :))