Prajitura Diplomat de post

Fete dragi, nu am reusit sa va aduc chiar ieri cadoul meu dulce dar sper ca n-am intarziat prea mult 😀 V-am adus o prajitura Diplomat de post, extraordinara!!! Proaspata, nu foarte dulce, o minune de reteta la care nici macar n-aveti nevoie de mixer :)) Eu, pentru ca i-am dedicat-o mamei mele dragi, am folosit portocale si kiwi, fiindca ii plac mult, mult, dar voi puteti folosi o conserva de cocktail de fructe tropicale si felii subtiri de banana sau orice alte fructe vreti. Iar blatul e atat de bun, incat il puteti prepara separat, cand vreti ceva dulce de post, fara pretentii. Eu, data trecuta, l-am insiropat cu sucul din conserva dar acum l-am lasat neinsiropat. E atat de bun si fraged!!!

Nu mai lungesc vorba, va doresc din toata inima o primavara frumoasa si multa iubire! 🙂

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 350 g mere (3 mere potrivite) sau 280 g piure de mere, deja preparat
  • 120 g zahar
  • 1 lingurita cu varf scortisoara pudra
  • 100 ml ulei
  • 180 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 2 plicuri de budinca de vanilie
  • 800 ml lapte de soia de vanilie sau de migdale
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • 2 linguri pline ulei de cocos, solid (sau margarina de post)
In plus:
  • 2, 3 kiwi
  • 1 portocala mare
  • alte fructe, la alegere (banane, ananas din conserva, etc)
  • 50 g fulgi de nuca de cocos

 

Pentru voi, cu maaare drag!!!!

Mod de preparare:

Pentru blat, se spala merele si se decojesc; se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (sau se zdrobesc foarte bine cu o furculita si se trec printr-o sita mare). Se amesteca apoi, intr-un bol incapator, cu zaharul si scortisoara si se lasa sa stea 5 minute.

In timpul acesta, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se unge cu ulei o tava de aprox. 28×19 cm. Se presara apoi doua linguri de fulgi de nuca de cocos, cat mai uniform, si se scutura usor tava, pentru ca fulgii sa acopere intreaga baza.

In continuare, se toarna uleiul peste piureul de mere din bol si se amesteca foarte bine cu o spatula sau lingura de lemn.

Separat, se amesteca faina cu bicarbonatul si praful de copt (plus un pic de sare); se cerne amestecul obtinut deasupra piureului de mere si se amesteca pana se incorporeaza. Se toarna aluatul rezultat in tava pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 30 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma:

Pentru crema, se amesteca praful de budinca cu cateva linguri de lapte de soia pana se omogenizeaza; se adauga restul de lapte (rece) si zaharul si se amesteca foarte bine. Se lasa pe foc pana se ingroasa. Amestecati intruna in ultima parte a fierberii, pentru ca crema sa nu se prinda de oala! La sfarsit, se adauga uleiul solid de cocos sau margarina si se amesteca energic. Cat crema e inca fierbinte, se toarna peste blatul din forma si se niveleaza:

Se decojesc fructele; portocalele se desfac in felii, iar kiwi se taie in felii subtiri. Se aranjeaza deasupra cremei…dupa pofta! 😀

Eu, pe randurile alea inguste as fi pus niste boabe de struguri, dar n-am gasit :))

Am presarat putina nuca de cocos si a iesit tare bine si asa:

Prajitura se lasa la frigider cateva ore, apoi se desface inelul detasabil al formei (puteti sa treceti cu lama cutitului pe margini, inainte de asta):

Si….am reusit sa fac si niste sectiuni!!!! :))




Panna Cotta de iaurt

 

Panna Cotta e o inventie italiana extreeem de delicioasa, o budinca de lapte si frisca, ce s-ar traduce „smantana coapta”, un desert foarte pe placul meu 😀 Am deja pe blog cateva variante de panna cotta: cea clasica, cu smantana pentru frisca si lapte, cu cafea, cu lapte de cocos, iar acum m-am gandit ca e timpul sa fac o panna cotta de iaurt. Mai cremoasa, mai usoara, inconjurata de fructe, asa, ca de sfarsit de an 😀

Cu jeleu de fructe, din fructe proaspete sau congelate, e de vis, dar puteti folosi si gem sau dulceata. Cat despre kiwi, mie mi s-a parut alegerea perfecta, dar, desigur, sunteti liberi sa folositi orice fructe vreti!

Va urez din tot sufletul „La multi ani!!!”, sa ne reintalnim sanatosi si plini de energie in noul an!!! Va pup, ca de obicei, duuuulce!!!! 😛

 

Ingrediente:

– 500 ml smantana pentru frisca

– 500 g iaurt cremos

– 1 pastaie de vanilie

– 150 g zahar pudra (vanilat)

– 8 foi gelatina

 

Mod de preparare:

Primul pas e hidratarea gelatinei. Foite, nu granule, va rog mult!!! Se gasesc cam peste tot acum, asa ca ar fi pacat sa folositi gelatina granule, la plic, care se foloseste mai mult pentru a face aspic. Asadar, se pun foitele de gelatina in multa apa rece (sa aiba loc sa se hidrateze) si se lasa cca. 5-8 minute, pana cand se prepara crema.

Pentru crema, se pune smantana pe foc impreuna cu pastaia de vanilie, taiata in jumatate, impreuna cu semintele razuite din interior. Se lasa sa dea in cateva clocote si se da deoparte, sa se „infuzeze” putin,  cca. 5 minute, pana cand se umfla gelatina. Se strecoara apoi printr-o sita si se amesteca imediat cu foitele de gelatina, bine scurse de apa. Se amesteca energic.

Intr-un bol incapataor, se bate bine iaurtul cu zaharul pudra, cu mixerul sau telul. Crema se finalizeaza amestecand iaurtul cu smantana vanilata.

Crema rezultata se toarna in forme mici, rotunde, simple sau usor valurite la margini (evitati formele canelate, cu santuri, pentru ca nu veti obtine o panna cotta reusita din punct de vedere vizual, crema iesind foarte greu din forme). Panna Cotta se lasa la frigider cca. 3-4 ore sau peste noapte.

Cand le scoateti din forme, treceti cu varful unui cutit pe margini, pentru a dezteleni crema (se pot plonja putin in apa fierbinte); se rastoarna pe farfurie si se orneaza cu kiwi taiat felii si gem de capsuni. Daca nu vreti sa va stresati, lasati panna cotta asa cum e, in pahar, cupa, sau ce folositi, va fi la fel de gustoasa 🙂

 

V-ati intrebat daca nu am uitat cumva ceva?! Ei bine, cum as putea??? 😀

Stiti bine ca mereu va pastrez „cea mai buna parte”<3

 

P.S. Pentru jeleul de fructe, puneti fructele cu putin zahar la fiert; lasati sa dea in clocot, apoi faceti-le piure.




Shake de kiwi

Acest shake de kiwi este tot din seria „cumparaturi din Grecia pentru Bogdi nostru iubit” 🙂

Acum doar din cana asta bea 😛

 

Ingrediente:

  • 3-4 bucati kiwi
  • 1 portocala
  • 2-3 linguri iaurt natur
  • 1 lingura miere

 

Sfat: iaurtul se poate inlocui cu lapte gras, de vaci, cca. 6-7 linguri lapte.

 

 

Mod de preparare:

Se curata fructele de kiwi si se decojeste portocala. Bucatile de fruct se pun in blender, se adauga iaurtul/laptele si mierea si se amesteca cateva secunde. Gata bautura energizanta!!!

…minunatia de cana, langa macaroanele cu SpongeBob, Patrick, Sandy… :))

Racoritor si plin de vitamine!!!

Shake-ul se consuma imediat, altfel devine usor amar.




Tort Pestisor cu kiwi

[shashin type=”photo” id=”15040″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tort Pestisor, un pestisor cu kiwi, facut cu toata dragostea puiului meu iubit Bogdan, care imi umple viata si inima de fericire!!!!!!!!!!!!!!!!Fiindca mi-a facut o surpriza nemaipomenita de 8 martie ( chiar a fost foarte cuminte si acultator si n-a suflat nimic despre surpriza ce a pus-o la cale impreuna cu domnisoarele educatoare 😛 ) l-am asteptat si eu pe el cu o surpriza: un tort peste, caci mai nou e fan pestisori…de orice fel 😀

Na bun, si acum sa va arat „surpriza” pe care mi-a facut-o: cea mai frumoasa felicitare din lume!!!

…neaparat sa scriu si poezioara 🙂

” Astazi ziua ta e, mama!
Iti doresc sa fii voioasa,
Fara griji si sanatoasa.
Sa traiesti ani multi, senini
Si de bucurie plini. „

Toate astea mi-au incalzit sufletul si mi-au adus lacrimi de bucurie in ochi…
…asa ca, acesta este cadoul meu-surpriza pentru Bogditzu meu scump!!!

 

Ingrediente pentru 12 portii

Pentru blat:
– 3 oua
– 100 g. zahar
– 75 g. faina
– 1 lingurita praf de copt
– 2 linguri de amidon

Pentru crema:
– 1 ou
– 3 linguri de zahar
– 3 linguri de amidon
– 150 g. frisca
– 100 ml. lapte
– 1 pachetel de zahar vanilat

Pentru decor:
– 4-6 bucati de kiwi
– 1 pachetel gelatina pentru tarte (glazura incolora pentru torturi: Tortenguss)
– 100 g. frisca
– zahar tos
– fistic macinat

In afara de acestea:
– o forma patrata pentru copt
– grasime pentru forma

 

Mod de preparare:

Separati galbenusurile de albusuri. Bateti spuma albusurile. Amestecati galbenusurile cu zahar pana obtineti o compozitie cremoasa. Turnati albusurile peste aceasta compozitie:


Cerneti faina, praful de copt si amidonul si inglobati-le cu atentie in compozitie:


Incalziti cuptorul la 180 de grade C (foc potrivit). Ungeti bine forma cu unt si apoi turnati in ea compozitia:

Lasati-o la cuptor aproximativ 15 minute. Dupa ce s-a racit, scoateti blatul din forma:


…si taiati-l pe jumatate:


Acum, cu ajutorul unui bol sau al unui sablon (eu am folosit bolul oval de la cantarul electronic :D) dati-i forma de peste:


…nimic nu se arunca 😛 …capetele le-am folosit pe post de coada. Trucul asta il stiu dintr-o revista trimisa de Lili a mea cea draga, din indepartata Noua Zeelanda.
Pupici Lili pentru cadoul-surpriza ce ne-a entuziasmat peste masura! Cartile cu torturi pentru copii sint totale!!! Bogdi mi-a facut o lista imaginara, luuuunga, luuuunga cu torturile pe care vrea sa i le fac 😀

…si sa revenim la pestisorul lui Bogdi…
Asa arata, deci, decupat 🙂

 

Amestecati bine oul cu zaharul si amidonul. Adaugati 100 g. frisca si laptele si fierbeti usor, amestecand continuu. Lasati crema sa se raceasca:


Bateti bine restul de frisca si zaharul vanilat apoi turnati compozitia peste crema de mai sus.
Rezulta o crema usoara si gustoasa, perfecta pentru copilasi:

 

Curatati kiwi, apoi taiati-le felioare subtiri.
Ungeti blatul de jos cu jumatate de crema:


…apoi asezati deasupra lui celalalt blat. Uniformizati restul de crema cu ajutorul unei palete pe toata suprafata tortului:


Asezati feliile de kiwi in mod regulat peste „pestisor” :


Preparati glazura conform indicatiilor de pe pachet si turnati-o peste feliile de kiwi, incepand din mijlocul tortului:


Bateti bine frisca. Puneti o parte din ea intr-un cornet de bucatarie si faceti cu ajutorul lui un ochi si o branhie 🙂


Cu restul de frisca ornati marginea tortului. Cu ajutorul unei palete fixati pe marginea tortului zaharul tos si fisticul… pe care eu, din pacate, nu am mai ajuns sa le „fixez”, fiindca a trebuit sa mergem dupa Bogdi la gradi…
Asa ca atunci cand ne-am intors i-am si aratat pestisorul… asa cum era 🙂
A fost foarte incantat!!! Atat de incantat incat intr-o clipita i-a si rontait codita 😛

Sectiune:


Si o felie pentru copilasii vostri…

Lui Bogdi i-a placut atat de mult si a papat cu atata pofta incat plutesc de fericire!!! :)))
Eu stiu cat e de bun tortuletul asta si crema lui pentru ca l-am facut prima data, acum vreo 10 ani!!! …cand Bogdi meu era inca ingeras…si apoi l-am refacut (chiar pas cu pas) sub forma de omuleti de zapada, mosi craciuni si braduti, aici: Meniu de Craciun




Inghetata de kiwi

Astazi am pentru voi o inghetata de kiwi, foarte rapida…si super-buna! :))
Ingrediente:

– 2 fructe de kiwi
– o portie inghetata de vanilie
– 50 g. zahar pudra
– felii de kiwi pentru ornat

Mod de preparare:
Curatati fructele de kiwi de coaja si taiati-le in cubulete mici:

Asezati bucatelele de fruct pe o tava si puneti-le in frigider. Lasati-le sa se raceasca bine timp de aproximativ 2 ore apoi pasati bucatile de kiwi cu ajutorul unui mixer.
Peste piureul de fructe adaugati inghetata de vanilie, taiata in bucati mici si lasati-o sa se inmoaie putin, dupa care se amesteca totul bine:

In cupe speciale pentru inghetata, asezati feliile de kiwi iar pe deasupra inghetata.
…sau mai usor, aduceti cupele asa cum sint la masa, nu cred ca se va supara cineva :)))




Compot de kiwi

Retete de compot am multe pe blog: compot de mere, de pere, de prune…pana si de corcoduse 😛 , dar compot de kiwi, pana acum,  nu. Este neasteptat de bun!!!!!!!
Il puteti savura asa cum e, sau il puteti folosi la aceasta rulada cu kiwi, usoara si racoritoare.

 

Ingrediente:

  • 1 kg kiwi
  • 700 ml apa
  • 200 g zahar (50 g/ borcan)

 

Mod de preparare:

Se curata kiwi de coaja, apoi se trec sub un jet de apa rece (pentru a indeparta puful).
Se taie felii care se aseaza in borcane; deasupra se pune zaharul. Apoi se toarna apa.
Borcanele se inchid (cu capace cu filet), apoi se introduc intr-o oala in care se pune atata apa cat sa acopere borcanele.
Se pun la fiert. In momentul in care apa incepe usor sa clocoteasca, se mai lasa 25-30(max.) minute pe foc apoi se scot borcanele din apa fierbinte si se acopera(cu o patura/prosoape,etc)
Se lasa asa pana se racesc complet.

 

 

 

Retete preluata de la Maya



Tortulete cu kiwi

[shashin type=”photo” id=”17379″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Tortulete cu kiwi, pentru toti fanii kiwi :))

Ingrediente:

Blat:
– 5 oua
– 75 g zahar
– 1 pachetel zahar vanilat (10 g)
– 75 g faina

Crema:
– 4 kiwi
– 200 g mascarpone
– 150 g branza dulce de vaci (simpla sau cu smantana)
– 50 g zahar pudra
– 1 pachetel zahar vanilat (10 g)
– coaja rasa de la o lamaie
– 2 foi gelatina sau o lingurita rasa gelatina granule
– 2 linguri de rom alb (optional)
– zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare:
Pentru blatul de rulada, se incinge cuptorul la 170 grade (foc domol).
Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete). Se adauga zaharul si zaharul vanilat in ploaie, in trei ture, amestecand bine cu mixerul dupa fiecare tura, pana cand nu se mai simte zaharul. Cand ati obtinut o spuma tare, se adauga galbenusurile si apoi faina, neaparat cernuta. Se amesteca usor, cu o spatula sau o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina. Nu exagerati insa cu amestecatul, pentru ca aerul sa ramana in compozitie. Se intinde compozitia intr-o tava de aprox. 42 cm. in lungime si 29 cm. in latime, acoperita cu hartie de copt, si se coace cca. 12 minute. Blatul se lasa la racit in tava, apoi se rastoarna si i se inlatura hartia de pe fund. Se rastoarna din nou, in pozitia initiala.
[shashin type=”photo” id=”17380″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se pun foile de gelatina (sau granulele) in apa rece (sa treaca bine peste ele) si se lasa la inmuiat cca. 5 minute. Daca folositi granule de gelatina, le puneti in doar 80 ml. apa rece si le lasati, tot asa, cca. 5 minute la inmuiat.
In acest timp, se pregatesc fructele de kiwi: se decojesc kiwi  se oparesc 1 minut in atata apa cat sa le acopere (puneti si una, doua linguri zahar) si se scurg. Eu am sarit peste faza asta, fiindca am avut kiwi in compot . Se lasa la racit, dupa care se maruntesc, cat de fin puteti, cu cutitul.
Se topeste gelatina la microunde sau la foc mic, pret de cateva secunde (doar pana se lichefiaza). Tineti minte ca nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare! Se lasa deoparte.
Se amesteca branza mascarpone cu cea de vaci, cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se adauga o lingura, doua in gelatina topita, se amesteca bine si apoi se toarna in restul de crema. Se adauga romul si bucatile de kiwi maruntite.
Se taie blatul in doua, si apoi fiecare jumatate in 3 bucati:
[shashin type=”photo” id=”17381″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se intinde crema pe fiecare bucata si se lasa la frigider timp de 10-15 minute:
[shashin type=”photo” id=”17382″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se ruleaza apoi, cu grija, fara sa strangeti prea strans blatul:
[shashin type=”photo” id=”17383″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Nu va necajiti daca crema iese din rulada, indesati-o inapoi cu lama unui cutit sau cu dosul unei linguri 🙂
Mini-ruladele, pline cu crema, se lasa la frigider pentru minim 2 ore:
[shashin type=”photo” id=”17384″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Apoi, fiecare mini-rulada se taie in 4 felii subtiri (cu un cutit bine ascutit sau zimtat):
[shashin type=”photo” id=”17385″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se pudreaza cu zahar pudra si se servesc:
[shashin type=”photo” id=”17386″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Delicioase!!!
Pozele vechi 🙂