1

Tort cu fistic si mure, pentru Bogdi, de 18 ani!!!

Dragiloor, Bogdi meu iubit, copilul meu frumos, a implinit, acum cateva zile, in 25 septembrie, 18 ani!!!!

Ii multumesc bunului Dumnezeu pentru „darul” minunat pe care mi l-a facut, pentru cum m-a lasat sa simt adierea raiului inca de-aici, de pe Pamant..fiindca de cand l-am nascut pe Bogdi sunt cu un picior in rai!!! 🙂

Tuturor ne-a umplut inimile de bucurie, inca din prima clipa! Eu cu Cipi de-abia de-atunci, de cand a venit el in vietile noastre, am inceput sa traim cu adevarat!
Sunt muuult mai emotionata si aeriana decat „preconizam” ca o sa fiu, atunci cand a implinit 14 ani: Tort Adidas  :))

Ce minune ne-a trimis Dumnezeu!!! Cata fericire!!!

Vreau, asadar, sa impartasesc cu voi marea bucurie care imi inunda inima si sa va invit la o felie din tortul lui aniversar, un tort cu fistic si mure, ataaat de fin si gustos, cum n-am mai facut niciodata!  Am ales, bineinteles, ingredientele dorite de Bogdi: fistic (in Grecia numai inghetata de fistic si-a luat 😀 ) si mure, pentru ca, desi le-a descoperit gustul nu demult, ii plac enorm!!!

Nu a mai putut sa vada ciocolata in fata ochilor, hahaa!!! Si la petrecerea lui de majorat, de acum o saptamana, cea mai faina petrecere din lume, unde s-a distrat de minune cu prietenii lui, a avut un alt tort fresh, cu zmeura: Prajitura cu zmeura, fara coacere.

Si pentru ca aceasta stare de bucurie sa tina si mai mult, am fugit din nou pana in Serbia, la Varset, unde am petrecut de minune la restaurantul Dinar (revin cu poze de acolo in curand).  Voiam s-ajungem pana-n Belgrad dar zilele astea ploioase ne-au dat peste cap planurile..

Bogdi iubit, sa te binecuvanteze bunul Dumnezeu si Maica Domnului iar sfintii sa iti fie cei mai buni prieteni! …si ingerii lui Dumnezeu, in frunte cu ingerul tau pazitor!

Noi te iubim cel mai mult din lume si tot ce iti dorim e sa fii fericit! La muuulti ani!!!!

Abia astept sa ne duci in Grecia…cu masina ta! 😛

 

Ingrediente:

Blat de fistic:
  • 125 g fistic crud, macinat fin
  • 4 oua
  • 180 g zahar
  • 150 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
Sirop:
  • 200 ml lapte cald
  • 2 pliculete zahar vanilat (16 g)
Crema de fistic cu mascarpone:
  • 220 g crema de fistic (pasta de fistic)
  • 300 g Mascarpone
Crema de mure:
  • 200 g mure congelate
  • 150 g iaurt grecesc
  • 250 ml smantana pentru frisca (30% grasime)
  • 80 g zahar pudra, vanilat
  • 4 foite de gelatina sau 5 g gelatina granule (la plic)
  • 120 g lapte condensat indulcit
Pentru ornat:
  • 100 g fistic crud, tocat

 

Mod de preparare:

Incepem cu blatul de fistic, care a iesit atat de bun!!! Il puteti folosi si pe post de prajitura+crema preferata!

Incingem mai intai cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si tapetam cu hartie de copt (doar baza) o forma de tort cu diametrul de 26 cm.

Pentru blatul de fistic, separam ouale; batem albusurile cu un praf de sare si jumatate din cantitatea de zahar si-apoi, separat, batem galbenusurile cu restul de zahar. Amestecam faina (cernuta) cu praful de copt; adaugam amestecul uscat peste compozitia cu oua si mixam la viteza mica, scurt, pana se incorporeaza ingredientele.

La final, adaugam fisticul macinat si, la fel, mixam doar pana se inglobeaza in compozitie. Rasturnam cu grija in forma pregatita, nivelam usor suprafata si dam la cuptor pentru cca. 25 de minute.

Cand e gata (puteti folosi o scobitoare pentru a vedea daca blatul e copt), scoateti forma din cuptor si lasati blatul sa se raceasca in forma.

Preparam acum si siropul, pentru a-l avea la indemana. Totul decurge extrem de rapid: amestecam intr-un pahar laptele cu zaharul vanilat!

In continuare, ne ocupam de creme 🙂 Prima, cea de fistic, se face cel mai usor: se amesteca crema de fistic (ce se gaseste si in supermarketuri) cu branza mascarpone, scoasa din timp din frigider. Folositi mixerul!

Pentru crema de mure, amestecam iaurtul grecesc cu murele congelate si le lasam cateva minute sa se „dezmorteasca”; mixam de cateva ori cu mixerul vertical, pana obtinem o pasta. Daca vreti, puteti lasa murele sa se decongeleze, le pasati si treceti totul printr-o sita, pentru a scapa de samburi. Abia dupa aceea adaugati iaurtul.

Batem, intr-un bol inalt, smantana pentru frisca, foarte rece, impreuna cu zaharul pudra, vanilat, si o inglobam in crema cu iaurt si mure. Tot acum turnam si laptele condensat indulcit.

Ultimul pas in prepararea cremei e adaugarea gelatinei: punem foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece si le lasam cca. 5 minute. Scurgem apoi apa si topim gelatina la microunde (in cateva secunde e gata). Daca folosim gelatina sub forma de granule, la plic, punem doar 50 ml apa, iar cand o topim, nu mai scurgem apa. Oricum ar fi, gelatina topita nu se pune direct in crema ci se amesteca mai intai cu cateva linguri de crema, ca si la ciorba cu smantana 😀

Finalul: taiem pe jumatate blatul de fistic; un blat se aseaza inapoi in forma. Turnam jumatate din crema de fistic si nivelam. Turnam cu grija jumatate din crema de mure si punem la frigider pentru cca. 20 de minute. Continuam apoi cu asezarea celuilalt blat de fistic+crema de fistic ramasa+crema de mure. Punem din nou la frigider pentru 20-30 de minute:

Cu putin timp inainte de a fi servit, tortul se orneaza pe margini cu fistic maruntit:

Eu in mijloc am lasat loc pentru lumanarile cu numarul 18 dar mi s-a transmis, chiar de sarbatorit, ca nu mai e copil 😀 …asa ca am umplut „golul” ala cu un pumn de fistic maruntit:

Un tort demn de o aniversare atat de frumoasa!!!

Va imbratisam pe toti cu mare drag si va multumim pentru urarile minunate si gandurile bune!!

 

Eu, una, plutesc de fericire!!!




Prajitura cu zmeura, fara coacere

 

Acum 14 ani, exact in ziua de 27 februarie, am asternut pe blog prima mea reteta, o reteta de clatite, unul dintre deserturile favorite ale copilariei mele, iar astazi va aduc, cu aceeasi exaltare, o prajitura cu zmeura, fara coacere, atat de buna si atat de usor de facut incat as alege-o in fiecare an, de aniversarea blogului 😛 Mai ales ca a fost foooarte savurata de Bogdi meu drag si de Cipi!!

Nu va pot ascunde faptul ca primul gand m-a dus la „ceva cu cafea” :)) …dar apoi m-am gandit ca vreau sa sarbatoresc impreuna cu toti ai casei (unii dintre noi nu iubesc cafeaua!!!! 😀 ), asa ca mi-am schitat reteta pe caietul meu „de teste” (daca ati vedea ce inscriptii apar pe-acolo, haha!!!) si a rezultat aceasta prajitura cremoasa si nemaipomenit de proaspata!!!

14 ani alaturi de voi inseamna mult si nu pot decat sa va multumesc pentru ca imi sunteti inca alaturi in aceasta calatorie plina de gusturi…si locuri minunate!

 

Ingrediente:

  • un pachet de piscoturi de sampanie (400 g)
Pentru crema:
  • 300 g zmeura congelata
  • 200 g zahar pudra
  • 300 g iaurt gras (grecesc)
  • 500 g branza Mascarpone
  • 50 g lapte condensat indulcit sau miere
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 4 foi gelatina (sau 7 g gelatina granule, din plic)
Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 120 g zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
Pentru sosul de zmeura:
  • 500+100 g zmeura congelata
  • 120 g zahar
  • 80 ml apa
  • 1 lingura zeama de lamaie

 

Pozele, din pacate, nu va pot reda gustul nemaipomenit de bun al prajiturii…dar eu totusi insist 😀

Pana si zambilele au inflorit in aceasta zi minunata!!! Primele zambile albe din anul asta:

 

 

Iar aici puteti vedea prajitura sub o alta forma, facuta special pentru petrecerea lui Bogdi de majorat. Daaaa, Bogdi meu iubit a implinit astazi 18 ani (in 25 septembrie 2022). La multi ani, iubitule, te iubim mai presus de cuvinte!!!

I-am adaugat in plus un blat de ciocolata, de la Prajitura Oreo: https://www.laurasava.ro/prajitura-cu-oreo-si-ciocolata/ si am ornat-o cu bomboane Raffaello (din comert)…desi le puteti face si voi, foarte usor, in casa: Bomboane Raffaello

 

Mod de preparare:

Pregatiri preliminare: se scoate branza Mascarpone din frigider cu cca. o ora inainte de a ne apuca de prepararea retetei. Cantitatea de zmeura necesara cremei (300 g) se scoate din congelator cu aproximativ 20 de minute (zmeura trebuie sa ramana pe jumatate inghetata). Forma (ideala ar fi una cu inel detasabil), de aproximativ 28×20 cm, se unge usor cu ulei (si baza, si marginile).

Se prepara mai intai siropul, pentru ca avem nevoie de el rece. Totul decurge foarte usor: se pune apa la fiert impreuna cu zaharul, la foc mediu spre mare, pentru cca. 3 minute. Se toarna zeama de lamaie si se lasa la racit.

In continuare, ne ocupam de crema…si incepem, bineinteles, cu gelatina 😀  Foile de gelatina se pun la inmuiat in multa apa rece si se lasa la inmuiat cca. 5 minute. Daca folositi gelatina granule, amestecati-o cu 50 ml apa si lasati-o, tot asa, cam 5 minute la hidratat.

Se bate branza Mascarpone cu zaharul pudra, cu ajutorul mixerului, pret de cateva secunde (intr-un bol inalt). Se adauga iaurtul si laptele condensat indulcit sau mierea si se amesteca totul foarte bine. Smantana pentru frisca se bate separat, dar doar pe jumatate, adica nu trebuie sa obtineti o consistenta ferma, ca pentru ornat, ci moale. La final, se amesteca si frisca batuta in compozitie si se lasa deoparte pana cand pregatim gelatina.

Foitele de gelatina se scurg de apa si se topesc la bain-marie sau la microunde. La microunde, in cca. 5-7 secunde gelatina se topeste (asta e varianta pe care o adopt mereu, pentru ca totul decurge super rapid). Procedati la fel si cu gelatina sub forma de granule, cu mentiunea ca nu o veti scurge de apa, ci o veti pune asa cum e la topit. Foarte posibil sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se topi uniform, asa ca tineti-o putin mai mult (cu 10 secunde in plus). Gelatina topita se amesteca cu 2, 3 linguri din crema cu Mascarpone si se amesteca bine, bine! Abia dupa aceea se inglobeaza in crema, amestecand energic cu mixerul.

Asamblare prajitura: se insiropeaza 12 piscoturi+6 jumatati de piscoturi (asa mi-au intrat mie in forma dar nu va cramponati de asta, folositi cate piscoturi aveti nevoie) si se aseaza in asa fel incat sa acopere in totalitate baza formei. Se presara, cat mai uniform, deasupra piscoturilor 150 g de zmeura congelata (puteti sa impartiti dinainte cantitatea de zmeura in doua) si se intinde jumatate din crema. Se mai aseaza inca un strat de piscoturi insiropate (tot asa, 12 intregi+6 jumatati), peste care se rasfira restul de zmeura si se incheie cu restul de crema. Se niveleaza usor cu dosul lingurii, dupa care prajitura se acopera cu folie transparenta si se lasa la frigider peste noapte. Neaparat peste noapte, pentru ca e mult mai gustoasa a doua zi…si, in plus, va avea si tinuta! 😛

Tot a doua zi, inainte de a o servi, se pregateste si sosul de zmeura, care se va turna peste felii in momentul degustarii. Asadar, pentru sosul de zmeura, se pun la fiert, la foc mediu, 500 g zmeura congelata, apa si zaharul pentru cca. 10 minute. Se amesteca din cand in cand in primele minute si mai des in ultimele. Se trece apoi, fierbinte, prin sita, pentru a scapa de seminte 🙂  Pulpa rezultata se amesteca cu cele 100 de grame de zmeura ramasa si cu zeama de lamaie…si acesta e sosul, pe care Bogdi l-a turnat din belsug peste feliile de prajitura!!! :))

Aveti aici cateva poze cu prajitura abia scoasa din frigider:

Iar aici alte cateva poze cu deliciosul sos de zmeura turnat peste bucatile de prajitura:

De fiecare data cand il vad pe Bogdi atat de nerabdator sa guste dintr-o prajitura de-a mea, stiu sigur ca prajitura e un succes si ca ii va placea enorm! Si exact asa a si fost! 😀

Cele mai frumoase bucati vi le-am pastrat voua, ca de obicei! 🙂

Va multumesc din nou, tuturor!!!!

 

P.S. Cu piscoturile ramase (mie mi-au ramas 18 bucati, adica 150 de grame), puteti face cateva cupe Tiramisu!




Iaurt cu miere

 

E luni si ploua marunt, iar vara e departe 😀 , asa ca avem nevoie de o reteta salvatoare, de un iaurt cu miere ca-n Grecia, cremos, gustos…si sanatos! :)) Eu am folosit mierea cumparata din Nikiti: de pin, de portocale si sousoura, dar orice miere e binevenita (sa fie totusi fluida, nu zaharisita). Iar, pe langa nuci, culese din nucul ce ne pazeste curtea, am pus si cateva smochine…din smochinul nostru, care acum cativa ani era numai un bat 😛

„Reteta” e prea usoara si este pe placul tuturor, si a celor mari dar mai ales a celor mici!!!! Nu le mai cumparati iaurt cu fructe din comert, ci preparati, impreuna cu ei, acest desert nemaipomenit!

 

Ingrediente:

  • 500 g iaurt grecesc
  • 4 linguri miere (sau mai mult, dupa gust)
  • nuci tocate (sau migdale, ori fistic)
  • smochine proaspete sau alte fructe de sezon

 

Dupa poza asta nu imi mai amintesc nimic 😀 😀

 

Mod de preparare:

Mierea greceasca e delicioasa!!!

Si muzica greceasca si mai si!!!!! :))))

 

Asistentul meu culinar: mama 😀 , m-a ajutat sa va arat cat de usor se prepara acest desert:

Foarte usor, asa-i?! Se amesteca iaurtul si se imparte in boluri mici de sticla…sau intr-un bol mai mare, daca sunteti lacomi ca mine 😀 (in apararea mea, pot spune ca l-am impartit cu Bogdi si cu Cipi), se toarna mierea si se presara nuci + felii de fructe:

Simplu si bun!!!

Pentru voi, dragilor!!!!




Prajitura cu banane si crema de capsuni

 

E deja sfarsitul lui februarie da’ eu tot parca-s in septembrie…septembrie, anul trecut, v-ati prins! 😀 Cu toate astea, sa stiti ca am intrat zilnic in bucatarie si am facut o multime de prajituri si torturi, cum e si prajitura cu banane si crema de capsuni pe care v-o prezint acum. O prajitura atat de usor de facut si atat de buna!!!

Eu am avut o forma micuta, de negresa, pe care am vrut sa o inaugurez, dar voi, daca veti folosi o tava putin mai mare, veti obtine si mai multe bucati delicioase cu care sa va rasfatati! 😀

 

Ingrediente:

Pentru blatul cu banane:
  • 300-330 g banane, bine coapte (fara coaja)
  • 160 g zahar
  • 4 oua
  • 50 ml ulei
  • 150 g iaurt
  • 280 g faina
  • 1 lingurita cu varf de praf de copt
  • 1 lingurita de bicarbonat
Pentru crema de capsuni:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 120 g gem de capsuni+cateva lingurite pentru decor

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge o tava de aprox. 27 cm lungime si 26 cm latime cu unt si se presara cu putina faina sau fulgi de nuca de cocos. Eu am optat pentru ultima varianta 🙂

Pentru blat, se amesteca bananele, facute terci intr-un bol separat, cu zaharul. Se adauga ouale, unul cate unul, amestecand scurt dupa fiecare. La final, se toarna uleiul si iaurtul si se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul. Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita, se niveleaza si se da la cuptor pentru cca. 40 de minute (puteti face testul cu scobitoarea, ca sa fiti siguri ca s-a copt). Prajitura se lasa la racit in forma.

Important de stiut: daca folositi o forma mai mare, prajitura va fi gata in doar 30 de minute, maxim 35 de minute!

Pentru crema de capsuni, se bate frisca lichida cu mixerul (nu foarte tare, ca pentru ornat, ci doar pana cand prinde consistenta); se amesteca apoi cu gemul de capsuni dar nu se mai foloseste mixerul, ci o spatula, si nu se exagereaza cu amestecatul.

Prajitura se acopera cu crema de capsuni, se feliaza iar in mijlocul fiecarei bucati se pune o jumatate de lingurita de gem de capsuni:

Noi am savurat-o cu lingurita, fiind un pic cam inalta 🙂

Dati-mi de stire, va rog, daca v-a placut!!!

 




Bombe din bezea cu nuca si visine

 

Stiti chestia aia cu „daca viata iti da lamai, fa o limonada”, nu?! Ma rog, nu prea rezolvi mare lucru, da’ macar te racoresti 😀  De data asta, insa, tortul meu aniversar mi-a oferit o foaie de bezea cu nuca esuat, asa ca am facut niste bombe din bezea cu nuca si visine spectaculoase!!! Mult mai atractiva varianta asta…si muuult mai dulce decat o limonada, nu credeti?! :))

Bogdi a fost fascinat de ele, dar nu l-am putut lasa sa le devoreze pe toate, ca sa nu i se faca rau…desi, acum ca e in vacanta, isi poate face de cap, haha!!!

 

Ingrediente pentru cca. 28-30 de „bombe”:

Pentru „bombe”:
  • 1 foaie bezea cu nuca
  • 150 g ciocolata cu lapte (sau amaruie)
  • 80-100 ml lapte
  • 100 g iaurt grecesc
  • 200 g biscuiti digestivi
In plus:
  • visine proaspete sau din compot
  • 100 g migdale tocate marunt

De cand nu v-am mai aratat poze cu visinii nostri prafumati?! De anul trecut, cred, de la postarea cu tortul de post. Era timpul pentru un update 🙂

 

Mod de preparare:

Daca nu aveti prin casa un blat de bezea cu nuca sfaramat…inseamna ca nu aveti ghinion 😀 Nu, nu asta inseamna neaparat, ci ca trebuie sa coaceti unul. Si o puteti face urmand pasii din linkul de mai sus, de la ingrediente (aveti nevoie doar de 4 albusuri, un praf de sare, 180 g zahar si vreo 60 g nuca macinata). Va redau pe scurt cam ce trebuie sa faceti: albusurile se bat tare cu sare si zahar, se adauga nuca, se amesteca usor; compozitia se coace la foc mic cca. o ora si jumatate. Si asta-i blatul, care va fi mai apoi faramitat in maini, dar pana atunci sa ne ocupam de „crema” de ciocolata.

Astfel, ciocolata cu lapte sau amaruie, cum vreti, se rupe in bucatele mici si se topeste impreuna cu laptele. La microunde sau pe foc (foc mic, mic…si se amesteca des). Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu iaurtul. Biscuitii se macina la robot (sau ii bateti bine cu sucitorul 😛 ) si se adauga in crema de ciocolata. La final, se adauga foaia de bezea sfaramata si se amesteca totul foarte bine. Compozitia se lasa la frigider peste noapte, acoperita cu foloe transparenta.

A doua zi, se ia o lingura mare de compozitie, se aplatizeaza usor in causul palmei, se face o mica adancitura in mijloc si se pune cate o visina, fara samburi, bineinteles! Se formeaza „bombe”, care se tavalesc prin migdalele macinate mai devreme.

Nu va pot spune cat de gustoase sunt, trebuie sa le incercati!!!!

 

Sfat: Bombele sunt mai moi, dar sunt mai savuroase asa (cel putin, asa mi-a spus Bogdi 😀 ). Daca vreti sa fie mai ferme, mai puteti adauga nuci macinate sau biscuiti pisati. De asemenea, daca nu papa si copiii, puteti sa le umpleti cu visine din visinata!




Panna Cotta de iaurt

 

Panna Cotta e o inventie italiana extreeem de delicioasa, o budinca de lapte si frisca, ce s-ar traduce „smantana coapta”, un desert foarte pe placul meu 😀 Am deja pe blog cateva variante de panna cotta: cea clasica, cu smantana pentru frisca si lapte, cu cafea, cu lapte de cocos, iar acum m-am gandit ca e timpul sa fac o panna cotta de iaurt. Mai cremoasa, mai usoara, inconjurata de fructe, asa, ca de sfarsit de an 😀

Cu jeleu de fructe, din fructe proaspete sau congelate, e de vis, dar puteti folosi si gem sau dulceata. Cat despre kiwi, mie mi s-a parut alegerea perfecta, dar, desigur, sunteti liberi sa folositi orice fructe vreti!

Va urez din tot sufletul „La multi ani!!!”, sa ne reintalnim sanatosi si plini de energie in noul an!!! Va pup, ca de obicei, duuuulce!!!! 😛

 

Ingrediente:

– 500 ml smantana pentru frisca

– 500 g iaurt cremos

– 1 pastaie de vanilie

– 150 g zahar pudra (vanilat)

– 8 foi gelatina

 

Mod de preparare:

Primul pas e hidratarea gelatinei. Foite, nu granule, va rog mult!!! Se gasesc cam peste tot acum, asa ca ar fi pacat sa folositi gelatina granule, la plic, care se foloseste mai mult pentru a face aspic. Asadar, se pun foitele de gelatina in multa apa rece (sa aiba loc sa se hidrateze) si se lasa cca. 5-8 minute, pana cand se prepara crema.

Pentru crema, se pune smantana pe foc impreuna cu pastaia de vanilie, taiata in jumatate, impreuna cu semintele razuite din interior. Se lasa sa dea in cateva clocote si se da deoparte, sa se „infuzeze” putin,  cca. 5 minute, pana cand se umfla gelatina. Se strecoara apoi printr-o sita si se amesteca imediat cu foitele de gelatina, bine scurse de apa. Se amesteca energic.

Intr-un bol incapataor, se bate bine iaurtul cu zaharul pudra, cu mixerul sau telul. Crema se finalizeaza amestecand iaurtul cu smantana vanilata.

Crema rezultata se toarna in forme mici, rotunde, simple sau usor valurite la margini (evitati formele canelate, cu santuri, pentru ca nu veti obtine o panna cotta reusita din punct de vedere vizual, crema iesind foarte greu din forme). Panna Cotta se lasa la frigider cca. 3-4 ore sau peste noapte.

Cand le scoateti din forme, treceti cu varful unui cutit pe margini, pentru a dezteleni crema (se pot plonja putin in apa fierbinte); se rastoarna pe farfurie si se orneaza cu kiwi taiat felii si gem de capsuni. Daca nu vreti sa va stresati, lasati panna cotta asa cum e, in pahar, cupa, sau ce folositi, va fi la fel de gustoasa 🙂

 

V-ati intrebat daca nu am uitat cumva ceva?! Ei bine, cum as putea??? 😀

Stiti bine ca mereu va pastrez „cea mai buna parte”<3

 

P.S. Pentru jeleul de fructe, puneti fructele cu putin zahar la fiert; lasati sa dea in clocot, apoi faceti-le piure.




Prajitura cu dovleac si crema de branza

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza

 

Mda, cred ca in locul acestei retete de prajitura cu dovleac si crema de branza ati fi vrut sa vedeti altceva 😀 O reteta de fursecuri poate, sau un desert bun, fara coacere…dar nu va impacientati, vi le aduc zilele astea :)) Acum, pentru ca am avut un dovleac atat de frumos, pe care mi l-a taiat Cipi (degeaba, taiatul dovlecilor e treaba barbateasca 😀 ) si l-a si pus la copt, am facut repede o minunatie de prajitura la tava, cu grad zero de dificultate. V-am captat atentia, sper :))

Vreau tare mult s-o incercati, fiindca e foooarte buna!!!!!

E delicioasa si asa, simpla, dar stratul ala de branza o duce la un alt nivel. Unul mega delicios!!! Dimineata, la cafea, e un vis!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 480 g piure de dovleac, copt sau fiert la aburi

– 180 g ulei de cocos (presat la rece) sau ulei vegetal

– 4 oua mari

– 260 g zahar

– 350 g faina

– 50 g fulgi de nuca de cocos

– 1 plic praf de copt (10 g)

– 1 lingurita bicarbonat

– 2 lingurite scortisoara pudra

– 1 lingurita amestec condimente: anason macinat+nucsoara (optional)

– un praf de sare

 

Pentru crema de branza:

– 150 g mascarpone sau crema de branza Philadelphia

– 125 g iaurt natur

– 80-100 g zahar pudra (vanilat)

– 2 lingurite pudra de scortisoara

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge o tava de aprox. 20×30 cm cu unt (o lingura). Se presara cu fulgi de nuca de cocos (tot o lingura). Se lasa deoparte pana cand e gata compozitia pentru blat. Dovleacul (unul potrivit de mare), se taie in bucati si se pune la copt la foc potrivit, pana cand intra furculita usor in el. Se lasa la racit si-apoi se face piure. Il puteti face si la aburi, cum am facut eu aici: Placinta de dovleac, de post

Pentru blat, se amesteca intr-un bol faina, nuca de cocos, praful de sare (cat luati cu trei degete), praful de copt, bicarbonatul, mirodeniile (scortisoara pudra, anasonul macinat, nucsoara rasa).

Intr-un alt bol, mai mare, se bate cateva secunde uleiul de cocos, inmuiat putin la microunde sau lasat cu cateva ore inainte la temperatura camerei, cu zaharul. Se adauga apoi ouale, unul cate unul, amestecand foarte bine dupa fiecare. La sfarsit, se adauga piureul de dovleac copt si se amesteca din nou, energic.

Aluatul rezultat se toarna in tava pregatita, se niveleaza si se coace cca. 28 de minute, maxim 30 de minute. Faceti testul cu scobitoarea, ca sa fiti siguri!

Prajitura se lasa la racit in forma (eu am lasat-o peste noapte…am ascuns-o bine 😀 ), dupa care se rastoarna pe un platou, si din nou pe un alt platou, pentru a fi glazurata. Daca vreti, o puteti lasa in tava si s-o glazurati acolo, numai ca o veti taia mai greu in bucati.

Dar sa va spun si cum sa faceti crema de branza, nu?! 😀 Se face foarte usor: amestecati branza mascarpone sau Philadelphia cu zaharul pudra cateva secune; adaugati apoi iaurtul si mai amestecati de cateva ori. Turnati crema peste blatul copt si nivelati. Pentru un efect vizual mai puternic, treceti cu dintii unei furculite, usor, deasupra cremei, si-apoi pudrati cu scortisoara. Iata cum va arata:

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza_01

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza_02

Delicioasa!!!!! Iar daca sunteti mari amatori de creme 😀 , dublalti ingredientele de la crema!!!

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza_03

 




Prajitura cu mosmoane

prajitura-cu-mosmoane

 

Nu stiu cati dintre voi cunoasteti aceste fructe, numite mosmoane, pe care noi, in Banat, le numim mormule, sau daca ati gustat vreodata o mosmoana sau scorusa, sau cum li s-o mai zice prin alte parti ale tarii, dar eu mi le amintesc foarte bine, pentru ca ani de zile ne-am bucurat de gustul lor minunat! Mi-au marcat copilaria intr-un mod pe care nu il pot descrie! Vad bunici, zapada si foc in cuptor…si simt miros de paine proaspata…

Nu le-am mancat niciodata altfel decat crude dar, iata, dupa atatia ani, am reusit sa le captez aroma intr-o prajitura zemoasa, o prajitura de toamna tarzie, pe care am savurat-o cu totii, cu mare pofta: prajitura cu mosmoane!!!

Avem doi mosmoni tineri, care anul asta au fost parca in competitie unul cu altul 😀 …ne-au dat atat de multe roade, si mari si mici, ceea ce m-a bucurat nespus. Recunosc ca pe primele le-am mancat inca necoapte, atat de dor imi era de ele, dar ele se mananca bine parguite, coapte, moi… Asadar, sfatul meu este, daca incercati aceasta reteta sau sunteti doar curiosi sa aflati ce gust au, sa culegeti aceste minunate fructe doar atunci cand sunt cu adevarat gata, adica cam pe-acum, pe la jumatatea lui noiembrie (le place si bruma, rezista pana-n decembrie). Saaaau, daca le cumparati (sper sa gasiti prin piete), sa le lasati sa se rascoaca. Nu se strica atat de repede ca alte fructe, asa ca le puteti lasa si doua saptamani, rasfirate pe un platou intins. Sunt perfecte daca, atunci cand le apasati usor, le plesneste pielea iar pulpa e de-un maro inchis, aproape fermecator 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

–  360-380 g mosmoane (cca. 20-22 fructe, intregi, cu tot cu samburi si „mustati”, din care veti obtine 220-250 g piure de mosmoane)

– 150 g zahar brut

– 100 ml ulei

– 3 oua mari

– 125 g chefir sau iaurt

– 100 g faina

– 80 g alune

– 2 lingurite praf de copt

– 1 lingurita rasa de bicarbonat

– 1 lingurita scortisoara (pudra)

– 5 g ghimbir cristalizat, ras pe razatoarea mica

 

Piure de mosmoane:

– 100 g piure de mosmoane (cca. 10-12 fructe mari)

– 1 lingura zahar brut

 

Pentru crema/ornat:

– 100 g crema de branza

– 50 g zahar pudra vanilat

– 100 ml smantana pentru frisca

– 1 lingurita scortisoara (pudra)

 

Iata mosmoanele noastre, nu foarte bine coapte…acum vreo doua saptamani:

mosmoane_01

mosmoane_02

mosmoane_03

 

Iar aici, pozate acum cateva zile, cand erau parguite, moi, perfecte!!!

mosmoane_04

mosmoane_05

 

De data asta eu l-a chemat pe tati sa-mi tina companie in timp ce le pozez 😀 Si ce credeti?! A venit in graba, cu-asa o mare bucurie, si mi-a cules un bol intreg!!!

mosmoane_06

mosmoane_07

 

Cand le-am adus inauntru, am observat ca am mai adus ceva odata cu ele…niste buburuze <3

mosmoane_08

mosmoane_09

Asta se pregatea sa isi ia zborul :))

mosmoane_10

 

 

Mod de preparare:

Sa incepem cu mosmoanele 🙂

Pentru piureul de mosmoane, se tin fructele de „mustati” cu o mana, iar cu cealalta se decojesc (apasati cu unghia in partea tuguiata si trageti fasii de coaja). Daca sunt bine coapte, se decojesc foarte usor! Veti ramane cu pulpa fructului intacta:

mosmoane_11

Acum, insa, devine un pic mai interesant 😀 …pentru ca va trebui sa scoateti samburii din fiecare mosmoana, si aveti cate 5 in fiecare fruct :)) Daaa, e un pic cam migaloasa treaba asta, dar merita!

Eu am scos cat de mult am putut si de pe samburi (asta, cand nu i-am bagat in gura, ca sa mai grabesc un pic lucrurile 😀 )

mosmoane_12

Cand sunt gata, se fac piure cu ajutorul mixerului vertical. Compozitia rezultata va arata ca un piure de mere:

piure-de-mosmoane

 

Iar acum trecem la alune 🙂 …pe care tot tati meu drag mi le-a cules si spart (nu va mai pun poze cu alunul, fiindca am tot facut poze cu el), pe care va trebui sa le puneti intr-o tava si sa le coaceti la 180 grade C (foc potrivit) cca. 8-10 minute. Le lasati apoi la racit si le macinati la robot:

alune

 

Si mai am un ingredient special, pe care vreau de mult sa pun mana, ghimbir cristalizat, adica fiert in sirop de zahar si deshidratat. E atat de buuun, am si mancat un cubulet pana cand l-am dat pe razatoarea mica pe cel predestinat retetei 😀

ghimbir-cristalizat

 

Toate minunatiile astea au intrat in reteta noastra de astazi!!! Pentru ca asa mi-am inchipuit eu prajitura asta (va dati seama ca e creatie proprie si sunt foarte mandra de ea?! 😀 )

In continuare, pentru blat, se scade caldura cuptorului la 170 grade C (foc domol).

Se amesteca intr-un castron faina, praful de copt, bicarbonatul, un praf de sare (cat luati cu trei degete), alunele macinate si pudra de scortisoara. In alt castron, mai mare, se bat ouale cu zaharul cateva secunde la putere maxima; se adauga uleiul, chefirul sau iaurtul si se amesteca totul bine. Se adauga piureul de mosmoane si ghimbirul ras si se mai amesteca o data. Compozitia uscata ( cu faina, etc.) se rastoarna peste compozitia umeda (cu piureul de mosmoane). Se amesteca pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate. Aluatul rezultat se toarna intr-o tava de aprox. 20×30 cm, unsa cu putin unt, in care ati presarat, cat mai uniform, un pumn de alune macinate (sau nuci). Prajitura se coace in cuptorul incins cca. 30 de minute. Blatul va fi umed si fraged, asa ca trebuie neaparat sa il lasati la racit in forma.

Cand e rece, desprindeti cu un cutit marginile prajiturii, apoi puneti un platou peste tava si rasturnati blatul. Intindeti deasupra blatului piureul de mosmoane, facut din cele 10-12 fructe, si batut cateva secunde bune cu zaharul brut. Taiati prajitura in bucati potrivite.

Pentru crema, bateti crema de branza cu zaharul pudra si apoi cu frisca batuta. Faceti cate un „mot” de crema in mijlocul fiecarei bucati de prajitura si pudrati cu scortisoara. Daca va e mai usor, asezati gramajoare de crema cu lingurita si apoi pudrati cu scortisoara. Va arata mai rustic 😉

prajitura-cu-mosmoane_01

prajitura-cu-mosmoane_02

 

A iesit nesperat de buna!!!! 🙂

prajitura-cu-mosmoane_03

prajitura-cu-mosmoane_04

 




Cupcakes cu lamaie si iaurt

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt

Ce e un cupcake, poate va intrebati?! Pai, va spun eu cu mare drag 🙂 Este un mini tort, o prajiturica pufoasa, ce poate fi coapta in forma speciala pentru muffins sau in alte forme individuale, mai mici. Totusi, nu forma e cea care deosebeste atat de mult un cupcake de un muffins, ci textura lui, textura care este mult mai fina si mai usoara decat cea a unui muffin, care de obicei e mai dens. Ceea ce scoate in evidenta un cupcake e, fara indoiala, glazura: de unt, ciocolata, frisca, de care vreti voi 😀 Eu astazi am copt o tava mare de cupcakes cu lamaie si iaurt, pe care le-am glazurat cu sos de ciocolata alba. Au fost incredibil de aromate datorita super esentelor de la Coseli. Am folosit si esenta de lamaie dar si un pic de esenta de portocale, care le-au imprumutat micilor mele prajiturele un gust exotic si nemaipomenit de bun. Nu cred ca mai are rost sa va povestesc cat de repede s-a golit „tava” dupa ce s-a intors Bogdi de la scoala cu Matias, his mate 😛 M-au „ajutat” rapid sa le glazurez si-au tabarat pe ele, asa ca conceptul Coseli “Prajituri pentru ai tai, facute cu ai tai” a fost din nou atins :)))

 

Ingrediente:

Pentru cupcakes:

– 120 g unt

– 150 g zahar

– 2 pliculete zahar vanilinat Coseli (16 g)

– 2 oua mari

– 125 g iaurt (grecesc)

– zeama de la o jumatate de lamaie

– 1 lingurita super esenta de lamaie Coseli

– 175 g faina

– 2 lingurite praf de copt Coseli

– un varf de cutit bicarbonat

 

Pentru glazura:

– 100 g ciocolata alba

– 35 ml smantana pentru frisca

– 1/2 lingurita super esenta de portocale Coseli

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de muffins cu hartiute speciale sau cu forme mici de silicon, cum am avut eu.

Pentru aluatul de cupcakes, se bate untul, scos din timp din frigider, intr-un bol inalt, cu zaharul tos+vanilinat. Se adauga, pe rand, cele doua oua, amestecand bine dupa fiecare. Se toarna zeama de lamaie, proaspat stoarsa (puteti sa puneti si o lingura de coaja de lamaie rasa, daca aveti lamai frumoase), esenta de lamaie si iaurtul; se amesteca totul foarte bine.

Separat, intr-un bol mai mic, se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul si un praf de sare (cat luati cu trei degete). Se cerne amestecul uscat peste compozitia cu oua si se amesteca bine (fara a exagera insa). Aluatul rezultat se pune cu lingura in forme (mie mi-au intrat 2 linguri mari in fiecare forma); aluatul nu se niveleaza, se lasa sa pice din lingura.

Prajiturelele se coc cca. 25 de minute in cuptorul bine incins. Se lasa apoi sa se raceasca.

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt_01

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt_02

 

Priviti cat de pufoase si frumoase au iesit!!!! 😛

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt_03

 

Pentru glazura, se rupe ciocolata alba in bucatele si se pune la topit impreuna cu frisca lichida (neindulcita). Nu se lasa sa se infierbante prea tare!!! Se amesteca energic si se lasa la racit. Se adauga apoi esenta de portocale si se amesteca din nou foarte bine.

Au fost delicioase!!!!

cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt_04

 




Tiramisu cu fructe

 

Tiramisu cu fructe, asta am facut eu astazi. Un tiramisu cu capsuni, mai exact, un tiramisu pentru copii 😀 …pentru ca peste cateva zile vom pleca la mare!!! Anul trecut nu am ajuns, iar acum nu-mi vine sa cred ca vom inota din nou langa delfini!!!!!! 😛

Buuun, si ca sa revenim la ale noastre, trebuie sa va spun de ce am ales sa fac un tiramisu cu fructe.

Pai, in primul rand, pentru ca am vrut ceva rapid, fara coacere, usor de facut, fara crema fiarta de vanilie, fara gelatina, nu foarte dulce, si…mai era ceva?! Nu cred :))

Am vrut sa va aduc ceva care sa va tina ocupati pana cand ma intorc!!!!! Va pup dulce, s-aveti parte de cele mai frumoase zile de vara!

 

Ingrediente:
  • 1 kg capsuni sau alte fructe, de sezon
  • 100 g zahar tos
  • 500 g branza mascarpone
  • 125 g iaurt
  • 80 g zahar pudra (vanilat)
  • 400 g piscoturi

 

Mod de preparare:

Se spala capsunile in multa apa rece, cu tot cu codite! Se scot apoi coditele si se inlatura partile lovite (dupa procedura asta, eu am ramas cu cca. 900 g capsuni). Se taie in cubulete mici si se amesteca cu zaharul tos. Se lasa 15-20 de minute sa stea, ca sa isi lase zeama; se amesteca din cand in cand. Se strecoara, iar zeama rezultata se pune deoparte. Cu ea vom insiropa piscoturile (eu am obtinut 220 ml).

Branza mascarpone, scoasa din frigider cu o ora inainte, se bate spuma cu mixerul; se adauga apoi  zaharul pudra si se mai mixeaza putin. La final, se adauga iaurtul si se amesteca totul foarte bine.

Tiramisu-ul se cladeste in felul urmator: se „tapeteaza” o forma de aproximativ 20 x 30cm cu un strat de piscoturi (rupeti-le in asa fel incat sa intre in forma), pe care le insiropati cu siropul de capsuni pus deoparte. Nu le insiropati asa cum ati face cu un blat, de exemplu, ci doar treceti de vreo doua, trei ori cu pensula de silicon peste ele. Se intinde apoi, cat mai uniform, un strat de crema (jumatate din cantitatea totala) si se acopera totul cu un strat de capsuni maruntite. Se reia „procesul” si se incheie glorios cu un ultim strat de piscoturi 😀

Daca vreti, puteti sa puneti cateva moturi de frisca deasupra…eu n-am pus, fiindca Bogdi, mai nou, uraste frisca!!! :))

Sfat: Il puteti face cu orice alte fructe, proaspete sau din compot.




Revani, prajitura cu gris insiropata

De cand am vrut sa fac Revani, prajitura cu gris insiropata de care vuieste bucataria turceasca (si greceasca 😛 ). Iat-o acum si in bucataria mea…si a voastra, sper 😀

O puteti servi cu frisca si putin fistic macinat, cu inghetata sau simpla, ornata cu nuca de cocos. E o minune de prajitura!!!

 

Ingrediente:

Pentru prajitura:
  • 200 g gris
  • 50 g faina
  • 4 oua mari
  • 130 g zahar
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 150 g iaurt
  • 120 ml ulei
  • sucul de la o jumatate de lamaie+coaja rasa
Pentru sirop:
  • 500 ml apa
  • 300 g zahar
  • 1 baton scortisoara
  • sucul de la o jumatate de lamaie

 

Mod de preparare:

Prima data se face siropul, pentru ca trebuie sa fie rece atunci cand il turnam peste prajitura. Astfel, se pun la foc mare apa si zaharul si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Cand clocoteste, se adauga batonul de scortisoara, se da focul mic si se lasa la fiert 10 minute. In ultimele 2 minute, se adauga zeama de lamaie. Se da deoparte apoi si se lasa la racit (cu un capac).

Pentru prajitura, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se bat ouale cu zaharul cca. 3-5 minute; se adauga uleiul si iaurtul si se amesteca scurt; se pune grisul si faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (trecute prin sita) si se amesteca totul foarte bine. La final, se adauga zeama si coaja rasa de lamaie.

Se toarna compozitia intr-o forma de aprox. 20 x 30cm, unsa cu ulei si presarata cu faina sau fulgi de cocos. Daca persarati cu zahăr tos tava unsă, va iesi si mai buna (pupici, Angelica 😛 ). Se coace cca. 30 de minute. Se taie, fierbinte, in romburi sau patrate, si se insiropeaza cu siropul rece (se inlatura batonul de scortisoara):

Am pozat bucatile de prajitura langa buchetul de flori de rapita, pe care l-am cules de pe camp impreuna cu Cipi si Bogdi:

Se poate lasa simpla sau se poate orna cu fulgi de nuca de cocos:

Gustoasaaa!!! :))




Bastonase de mozzarella

Va intrebam zilele trecute cum va simtiti, cum faceti fata acestor zile in care soarele se ia la tranta cu ploaia? Si va spuneam ca pe mine ma doboara psihic, dar nu ma las!!! Cea mai buna „arma” a mea impotriva zilelor ploioase e cuptorul 😀 Il aprind si daca nu coc ceva imediat… apoi imi pun ibricul pe foc, sa-mi fac o cafea. Ii torn un pic de lapte si o presar cu scortisoara, dupa care intru in camera si dau muzica la maxim. Muzica din playlist-ul lui Bogdi. Intro-ul de la Gravity Falls acum. Imi opresc gandurile si sorb din cafea. Asa il astept pe Bogdi sa vina de la scoala.

Asa, si cu o portie de bastonase de mozzarella! Doar n-am aprins chiar degeaba cuptorul :))

Sunt atat de bune, atat de alinatoare…trebuie sa le incercati!!!

 

Ingrediente:

  • 400 g branza mozzarella (sa nu fie apoasa!)
  • 2 oua mari
  • 1 lingura smantana acra (grasa, de casa)
  • 120 g pesmet (facut in casa)
  • 100 g parmezan sau cascaval uscat (tare)
  • 60 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper negru (proaspat macinat)
  • 1 lingurita rasa praf de usturoi sau 2 catei usturoi
  • 1 lingurita boia de ardei iute sau dulce
  • 1/2 lingurita oregano sau busuioc uscat (optional)
  • ulei pentru prajit

 

1. Sos marinara (adaptat):

 

2. Sos de usturoi:
  • 2-3 catei de usturoi
  • 250 g iaurt (gras, grecesc)

 

Mod de preparare:

Se taie mozzarella in felii (aveti nevoie de mozzarela ambalata in punga vidata, nu din cea apoasa, pentru pizza) si-apoi in bastonase potrivit de groase. Eu am taiat si cateva rondele, ca sa le testez la cuptor 😛

Se pregatesc ingredientele:

Se amesteca bucatelele de paine (uscate in prealabil in cuptor, ca pentru pesmet) cu parmezanul sau cascavalul taiat in cubulete si se maruntesc la robot (eu nu le-am facut „praf”, ca sa am o crusta crocanta). Daca aveti pesmet cumparat, amestecati-l direct cu branza uscata. Lasati deoparte.

Intr-un bol adanc, se amesteca faina cu sarea, piperul, boiaua, praful de usturoi sau usturoiul proaspat, trecut prin presa, busuiocul sau oregano-ul uscat. Se trec, pe rand, bastonasele de mozzarella prin faina condimentata:

Separat, intr-o farfurie, se bat ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cu smantana:

Bastonasele se dau prin ouale batute (nu va grabiti, acoperiti bine bastonasele cu ou):

Se trec apoi prin amestecul de pesmet cu parmezan (sau cascaval ras); se apasa bine cu mainile acest prim strat, nu doar se tavalesc prin pesmet:

Se dau din nou prin oul batut, si din nou prin pesmet. Se aseaza pe un platou si se pun la congelator pentru minim 2 ore:

In acest rastimp, va puteti ocupa de sosuri.

Pentru sos, puteti opta pentru prima varianta, pentru un sos de rosii rapid…rapid, fiindca am avut bunatatile de borcane la indemana 😀 Am amestecat continutul celor doua borcane cu rosii si-apoi am pasat totul cu mixerul vertical. Voi, daca nu aveti (inca 😛 ) delicioasele mele sosuri, folositi rosii din conserva (1 conserva), pe care le maruntiti si le caliti in putin ulei cu condimente, o ceapa tocata marunt si 1-2 catei de usturoi, tocati la fel. Sau cea de-a doua varianta: sosul de usturoi (pasati cateii de usturoi si amestecati-i cu putina sare, ca la mujdei, apoi adaugati iaurt).

Batoanele sunt gata cand sunt inghetate bine:

Se incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare. Nu va zgarciti la ulei, aveti nevoie de o baie de ulei, pentru ca bastonasele sa se prajeasca frumos (in mod paradoxal, daca e prea putin ulei, se imbiba in ulei si se inmoaie, dar daca uleiul le cuprinde bine, se prajesc de minune si fac o crusta perfecta).

Bastonasele de mozzarella se prajesc in uleiul incins, cate trei sau patru bucati odata (depinde de cat de mare e tigaia pe care o folositi). Se lasa sa se rumeneasca bine pe fiecare parte:

Se servesc fierbinti, cu unul dintre sosurile mentionate. Eu l-am ales acum pe cel de rosii:

Se mananca cu maaare pofta, sa stiti!!!! 😀

 

P.S. Si rondelele pe care le-am pus la cuptor au iesit bine, dar un pic mai uscate (le-am tinut cca. 12 minute la 200 grade C (foc mare) ). Voi reveni si cu varianta asta, mai pe larg…cat de curand, sper!!!




Pui in marinata de iaurt

[shashin type=”photo” id=”18114″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, va aduc, la inceput de februarie (ce pare ca-i aprilie 😀 ), o reteta cu pui, cu bucati de pui in marinata de iaurt, mai exact. Pentru ca orice as face, tot la pui ajung cand vreau ceva bun, ceva ce stiu ca multumeste pe toata lumea. Am folosit cuptorul acum, dar la vara le pun pe gratar!!!

Reteta am zarit-o aici, la Beth, si mi-a facut cu ochiul de cum am zarit-o, ceea ce sper sa patiti si voi 😀

 

Ingrediente:

– 1 1/2 kg pulpe de pui (inf.+sup.)

– 250 g iaurt natur

– 6 catei de usturoi

– 4, 5 linguri ulei de masline

– 1 lingurita oregano uscat

– 1 lamaie mica

– sare, piper

– 1 legatura frunze de patrunjel (mica)

 

Mod de preparare:

Se prepara marinata, amestecand iaurtul cu usturoiul dat prin presa, uleiul, oregano si sare si piper dupa gust (eu am pus o lingurita sare+jumatate piper, proaspat macinat). Se spala foarte bine lamaia; se rade coaja si se stoarce sucul. Se toaca frunzele de patrunjel si se adauga in marinata impreuna cu lamaia.

Se pun bucatile de pui impreuna cu sosul, intr-o punga ce se inchide ermetic sau intr-un bol, la marinat, pentru minim 2 ore. Eu le-am lasat sa stea peste noapte.

Se incinge cuptorul la 200 grade C (foc mare).

Se rastoarna puiul intr-o tava si se acopera cu un capac, de marimea tavii. Daca nu aveti, puneti folie de Al. (folia sa nu atinga carnea!). Se da la cuptor pentru cca. 20 de minute, dupa care se inlatura folia.

Se micsoreaza temperatura cuptorului la 180 grade C (foc potrivit) si se tin 20 de minute, apoi se intorc si se mai tin inca o data pe-atat.

Eu le-am tinut un pic mai mult, fiindca pareau cam palide si baietii casei nu mananca decat carne bine rumenita 😀 , dar voi le puteti lasa exact atat cat am mentionat in reteta.

Sunt foarte bune cu o garnitura de cartofi crocanti si un tzatziki 😛

[shashin type=”photo” id=”18115,18116″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 




Prajitura cu crema de iaurt si gutui caramelizate

 

Uneori, ni se inmoaie inimile precum se-nmoaie gutuile-n cuptor…de mare bucurie sau de adanca durere… Eu astazi aleg bucuria, bucuria aia simpla care ne-atarna in eternitate. Vom fi vesnic, si impreuna. Si ne vom aminti de tot ce-a fost frumos odata: de oameni, de soare, de zambete, de locuri. In momentul asta in care va scriu, din scaunul meu din fata calculatorului, pot sa vad crengile de tei care mi se-oglindesc in geam si par ca-mi spun: „E o noua zi, va fi bine!”

Prajitura de astazi are o incarcatura speciala, e mai mult simpla, nu sclipitoare, dar e tare buna. O prajitura cu crema de iaurt si gutui cu miere la cuptor, care sa ne inveseleasca.

Va multumesc ca-mi tineti companie 🙂

 

Ingrediente pentru 20 de bucati:

Blat de nuca de cocos:
  • 200 g unt
  • 170 g zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • 5 oua
  • 120 g faina
  • 100 g fulgi de nuca de cocos
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingura lichior de gutui sau lichior de oua(optional)
Crema de iaurt:
  • 400 g iaurt cremos (gras, grecesc)
  • 180 g zahar pudra vanilat
  • 300 ml smantana dulce (pentru frisca)
  • 6 foi gelatina
Gutui cu miere la cuptor:
  • 5 gutui mari
  • 4 linguri suc de lamaie (sucul de la o lamaie mica)
  • 2 linguri pline cu unt (80% grasime)
  • 8 linguri miere
  • 1 lingurita pudra de scortisoara
  • 2 linguri zahar brun (sau alb)

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru blat, se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul si coaja de lamaie. Se inglobeaza, unul dupa altul, ouale. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern deasupra compozitiei; se amesteca bine. La final, se adauga nuca de cocos si lichiorul. Compozitia se toarna intr-o forma de prajitura (31×23 cm), tapetata cu hartie de copt (doar baza) si se coace cca. 20 de minute. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma; cand e rece, se scoate cu grija din forma si se dezlipeste hartia de copt de pe fund. Se pune inapoi in forma.

Pentru gutuile caramelizate, se aprinde din nou cuptorul si se seteaza la 180 grade C (foc potrivit). Se curata de puf si se spala gutuile, bine coapte. Se taie apoi fiecare gutuie (nu decojiti gutuile), pe langa cotor, obtinand in total 20 de felii rotunde (sau mai putin rotunde) de pulpa de fruct; daca prindeti cumva casuta de samburi, scoateti-o cu cutitul. Feliile de gutui se stropesc imediat cu sucul de lamaie, ca sa nu se innegreasca. In continuare, se unge un vas termorezistent incapator cu untul moale (scos din timp din frigider). Se pun fructele, cu coaja jos, in unt, preferabil intr-un singur strat, dar le puteti intercala, ca sa se-aseze bine-n forma. Se acopera cu miere si se pudreaza cu scortisoara. Forma se acopera cu folie de Al. si se pune la cuptor, cca. 20 de minute. Se scoate folia apoi si se intorc fructele (acum vor fi cu coaja in sus). Se da focul mai tare: 200 grade C. Se presara zaharul brun peste bucatile de gutui si se mai tin inca 20 de minute la cuptor, neacoperite. Se lasa sa se raceasca, timp in care se pregateste crema de iaurt.

Asa arata gutuile mele caramelizate:

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece, timp de 10 minute. Se incalzeste apoi smantana lichida, dar aveti grija sa nu dea in clocot! Se scot din apa foitele de gelatina si se adauga, pe rand, in smantana bine incalzita. Se amesteca energic dupa fiecare, ca sa nu faca cocoloase. Iaurtul se amesteca cu zaharul vanilat si cu compozitia de frisca si gelatina. Se lasa sa stea la temperatura camerei cca. 20 de minute, dupa care se toarna peste blatul din forma. Se pune crema in frigider 10 minute, ca sa prinda consistenta; se aseaza apoi bucatile de gutui, una langa alta, si se apasa usor in crema de iaurt. Se acopera prajitura cu folie alimentara transparenta si se lasa la frigider pana la servire.

Taiati prajitura in bucati, in asa fel incat fiecare bucata sa aiba cate o gutuie caramelizata in mijoc. In momentul servirii, turnati putina miere deasupra fiecarei bucati si presarati un praf de scortisoara, pentru a le „revitaliza” putin 🙂

Iata cum mi-a iesit mie:

Foarte gustoasa!!!

Puteti sa o faceti si sub forma de tort (diam. 26 cm.) iar daca nu aveti gutui proaspete la indemana, puteti folosi gem de gutui sau bucatele de gutui din dulceata, cum bine a sugerat o fata pe Facebook 🙂




Tort cu iaurt si spuma de coacaze negre

Dragilor, acest tort cu iaurt si spuma de coacaze negre s-a nascut din dorinta de a valorifica (cum stiu eu mai bine 😀 ) coacazele negre pe care minuscula noastra tufa de coacaz se incapataneaza sa ni le dea, an de an. Dar si pentru ca voiam sa va arat ceva incredibil, un truc pe care l-am aflat si eu de curand, si anume: cum puteti obtine un blat fara „cocoasa”. Mi s-a intamplat de multe ori sa „patesc” asta (la cate torturi am facut pana acum!!!) dar nu ma stresam prea tare, taiam „burtica” de blat si o mancam pur si simplu sau o lasam sa se usuce si-apoi o marunteam si-o foloseam, impreuna cu alte mostre din astea delicioase, la bombe. In fine, acum am aflat ca daca infasori un prosop de bucatarie, ud, in jurul formei de copt, obtii un blat perfect. Asta, pentru ca marginile se incing cel mai repede si implicit si blatul de pe margine se coace mai repede, cel din mijloc fiind fortat sa se ridice, fiindca nu mai are unde sa creasca. „Banda” din jurul formei nu lasa ca marginile sa se incinga atat de rapid si face ca tortul sa se coaca asa cum ne dorim (desi, mie-mi placea uneori cand era denivelat, fiindca aveam ce ciuguli pana era gata tortul 😀 )

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 200 g unt
  • 180 g zahar
  • 4 oua mari
  • 50 g fulgi de nuca de cocos
  • 50 ml apa
  • 120 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
Pentru gemul de coacaze:
  • 300 g coacaze negre
  • 100 g zahar tos
Pentru crema de iaurt:
  • 600 g iaurt natural
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 50 g zahar pudra
Pentru spuma de coacaze negre:
  • 400 g coacaze negre
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 1-2 linguri zahar pudra
Pentru ornat:
  • 3-4 linguri iaurt natural (grecesc)
  • cateva boabe de coacaze negre
  • fulgi de nuca de cocos

 

Ca de obicei, inainte de a va arata reteta, trebuie sa va arat cat de mari si frumoase s-au facut anul asta coacazele noastre negre (si agrisele!!!):

Mod de preparare:

Gemul de coacaze negre va fi preparat primul deoarece trebuie sa stea cu zahar peste noapte, sau cel putin pentru 2-3 ore, pentru ca fructele sa-si lase zeama. Astfel, se pun fructele intregi impreuna cu zaharul, se amesteca bine si se lasa deoparte (cu capac). Asa arata la final:

Se pun apoi cu tot cu sucul pe care l-au lasat, la fiert (foc mic), timp de 5 minute. Se amesteca din cand in cand. Se lasa la racit si se zdrobesc in blender sau cu mixerul vertical. Se lasa deoparte.

Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza o forma de 26 cm. cu hartie de copt si se infasoara marginile, pe exterior, cum am spus si mai sus, cu un prosop de bucatarie ud si bine stors. Capetele prosopului se prind cu ace de siguranta:

Se amesteca fulgii de nuca de cocos cu apa si se lasa deoparte (cat sa se inmoaie putin, sa se afaneze). Se bate untul (moale, lasat din timp la temperatura camerei) cu zaharul. Se adauga, rand pe rand, ouale, batand bine cu mixerul dupa fiecare. Nu va stresati daca in momentul asta compozitia arata ca taiata, dupa coacere acest lucru nu va fi vizibil si nici nu va afecta in vreun fel blatul. Se adauga in continuare faina amestecata cu praful de copt, printr-o sita, si nuca de cocos. Se amesteca totul foarte bine. Compozitia se toarna in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 25-28 de minute.

Asa arata gata copt: apetisant si deloc denivelat 😀

Pentru crema de iaurt, se pune gelatina foi intr-un bol cu multa apa rece. Puteti pune cata apa vreti, pentru ca foitele de gelatina nu se dizolva (doar se inmoaie si apoi se scurg). Se lasa 10 minute la inmuiat, se scurg apoi de apa si se topesc la microunde sau la foc mic, cateva secunde, doar pana se lichefiaza. Nu lasati sa dea in clocot, pentru ca nu se mai incheaga! Se procedeaza la fel si cu gelatina granule, din plic, numai ca o veti pune la umflat in doar 100 ml apa rece. Nu se mai scurge (va absorbi, oricum, toata apa) si se topeste cu grija, ca mai sus. Pana cand gelatina se racoreste usor, se amesteca iaurtul cu zaharul pudra. Se iau 2, 3 linguri din crema de iaurt si se amesteca cu gelatina topita. Se toarna apoi in restul de crema si se amesteca energic. Se lasa sa stea cca. 10 minute.

In acest timp, se scoate blatul racit din forma, se desprinde hartia de copt si se reaseaza in forma. Se inchide inelul detasabil al tortului iar blatul se unge cu gemul de coacaze. Se amesteca din nou crema de iaurt si se toarna peste stratul de gem. Se niveleaza bine si se pune la frigider 15-20 de minute.

Pentru spuma de coacaze negre, se zdrobesc coacazele cu mixerul vertical (nu le faceti pasta) si se amesteca cu zahar. Se bate frisca, nu foarte tare, si se amesteca cu piureul de fructe. Amestecati usor cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de jos in sus, ca la pandispan (nu folositi mixerul!). Spuma de coacaze se pune cu o lingura peste crema de iaurt, se niveleaza si se lasa la frigider 3-4 ore sau peste noapte, cum am facut eu. La final, puneti cateva gramajoare de iaurt sau smantana (acra, fermentata) pe suprafata tortului si cu dosul unei linguri face mici vartejuri. Veti crea un efect marmorat delicios 😛  Presarati cateva boabe de coacaze si delectati-va cu aceasta minunatie de tort, racoritor si nu foarte dulce:

A iesit incredibil de bun!!!

 

P.S. Mari multumiri pentru minunata descoperire a blatului fara burtica 😀

Be it ever so humble via Holly




Tort cu crema de iaurt si zmeura

[shashin type=”photo” id=”16254″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Prietene dragi de pretutindeni, am intarziat un pic cu dedicatia mea dulce, dar ma consolez cu gandul ca va fi apreciata oricand. Chiar si acum, la o zi distanta de ziua noastra, a femeilor :D. V-am adus un tort racoritor si aromat, un tort cu crema de iaurt si zmeura, usor ca o zi de primavara si frumos, si delicat, ca voi toate!!!

La multi ani, va pup dulce, sa fiti sanatoase, fericite si iubite vesnic!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 8 oua mari

– 8 linguri zahar

– 8 linguri faina

– 6 linguri nuca macinata

– 1 lingurita rasa praf de copt

 

Pentru crema:

– 400 zmeura proaspata sau congelata

– 1 lingura zahar tos

– 500 g. iaurt simplu sau de zmeura

– 4 linguri zahar pudra (vanilat)

– 500 ml. smantana dulce pentru frisca

 

Pentru sirop:

– 250 ml. apa

– 2, 3 linguri zahar

– cateva picaturi esenta de vanilie

– zeama de la fructe

 

Pentru ornat:

– 100 ml. smantana dulce pentru frisca

– 50 g. ciocolata alba

– 50 g. ciocolata neagra

 

Mod de preparare:

Pregatiri preliminare :P: se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc mediu). Se tapeteaza o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, se separa ouale; albusurile se bat spuma cu un praf de sare; se adauga apoi zaharul si se amesteca in continuare (cu telul sau mixerul) pana nu se mai simte zaharul. Se adauga pe rand galbenusurile, amestecand usor dupa fiecare. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern impreuna. Se incorporeaza in compozitia de oua cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn, cu miscari usoare, de jos in sus, ca la pandispan. Se adauga nuca macinata (nu foarte fin) si se amesteca usor. Se toarna aluatul in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 30-35 minute, sau pana cand trece de testul scobitorii (infigeti o scobitoare in mijlocul blatului, si daca iese curata, blatul e gata). Cand e gata, se stinge focul, dar se lasa blatul in cuptor sa se racoreasca bine, nu se scoate imediat. Dupa aprox. 10 minute, il puteti scoate si lasa la racit.

Pentru crema, daca folositi zmeura congelata, decongelati zmeura. Amestecati-o apoi cu o lingura de zahar si lasati-o sa-si lase zeama cca. 10 minute, amestecand din cand in cand. Procedati la fel si cu cea proaspata. Se scurge apoi de zeama, printr-o sita deasa. Zeama se va folosi mai apoi la insiropat (nu apasati fructele pentru a obtine mai mult suc, deoarece sucul scurs va fi folosit mai mult pentru aroma). Zmeura se marunteste la blender sau se zdrobeste cu o furculita. Se amesteca cu iaurt, zahar pudra si frisca batuta. Se tine la frigider.

Se prepara siropul de zahar, punand apa si zaharul la fiert pentru 2-3 minute. Se lasa la racit si se amesteca cu esenta de vanilie si cu zeama de la zmeura.

Asamblare: se taie tortul pe doua niveluri (se obtin 3 blaturi subtirele). Se aseaza unul dintre blaturi pe un platou, se inchide cu inelul detasabil al tortului si se insiropeaza usor cu o pensula de bucatarie. Se aseaza o parte de crema (impartiti crema dinainte in 3 parti egale). Se acopera cu cel de-al doilea blat, care, de asemenea, se insiropeaza si se umple cu inca o parte de crema. Se pune ultimul blat, se insiropeaza si se acopera cu restul de crema. Se niveleaza suprafata, se acopera cu folie transparenta si se pune la frigider peste noapte. Neaparat peste noapte!!!

Pentru ornare, se bate frisca; se acopera marginile tortului si se formeaza o mica bordura la suprafata. Marginile se orneaza cu bombonele de zahar, iar mijlocul tortului cu ciocolata rasa sau taiata cu cutitul. In doua culori 🙂

Pentru voi, cu maaaare drag!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16255,16256,16257″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Racoritor si delicios!!!!!!

 

Sfat: Daca nu aveti un feliator de torturi, care sa va ajute sa obtineti blaturi cat mai subtiri si egale :P, si 3 daca se poate, nu va ingrijorati, tortul iese minunat si feliat pe jumatate. Impartiti crema in doua, si finalizati tortul avand doua blaturi si doua straturi de crema. Delicios oricum!!!!!




Tort de grapefruit roz cu blat de ciocolata

[shashin type=”photo” id=”15853″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragii mei, a venit si-a si plecat Craciunul, ati vazut?! Nu stiu cum s-a strecurat, ca nu l-am prea simtit. Nu ca n-am avut zapada, dar nici macar o amarata de ceata n-am avut 😀 Din contra, a batut soarele-n geam mai ca-n primavara. Probabil din cauza asta nu am fost in stare sa pregatesc ceva decadent si pacatos, ci ceva tonic si-aromat: un tort de grapefruit roz cu blat de ciocolata  (blatul se regaseste, totusi, in obsesia mea pentru ciocolata 😛 ).

Craciun fericit, prieteni dragi, cu vorbe calde si oameni buni aproape!!!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:

– 150 g ciocolata amaruie (minim 50% cacao)

– 6 oua

– 150 g zahar

– 6 linguri apa

– 170 g faina

– 30 g amidon

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru crema:

– 250 g branza mascarpone

– 250 ml iaurt

– 250 ml suc proaspat de grapefruit

– 8 foite gelatina sau 15 g gelatina granule

– 300 ml smantana dulce pentru frisca

 

Pentru dulceata de grapefruit:

– 2 grapefruituri roz, mari (cca. 400 g.)

– 200 g zahar

– sucul de la o portocala

– zeama de la o lamaie mica

 

Pentru bezele:

– 4 albusuri
– un praf de sare
– 225 g zahar tos

 

Pentru ornat:

– 1 grapefruit roz, taiat felii subtiri

 

Mod de preparare:

Se prepara bezele, exact ca in reteta 😛

Pentru dulceata de grapefruit, se curata de coaja si de pielitele albe (atat cat puteti) grapefruiturile roz. Se taie fiecare felie in bucati potrivite si se amesteca cu zaharul. Se lasa sa stea cca. 30 de minute, timp in care se pregateste blatul.

Pentru blat, se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se rupe in bucati ciocolata si se topeste la microunde sau la bain-marie. Se separa ouale; galbenusurile se bat 2-3 minute cu zaharul si apa. Se adauga ciocolata topita, apoi faina, amidonul si praful de copt cernute. Se bate albusul spuma si se inglobeaza. Aluatul se toarna intr-o forma de 26 cm. (cu inel detasabil) tapetata cu hartie de copt. Se coace cca. 30 de minute, dupa care se scoate si se lasa la racit.

Se finalizeaza dulceata de grapefruit: se pune amestecul la fiert, la foc potrivit, timp de 5 minute. Se adauga sucul proaspat de portocale si se mai lasa la fiert 10 minute; se amesteca din cand in cand. Se toarna zeama de lamaie, si se mai tine pe foc 5 minute, la foc mare. Se lasa la racit si se macina in bleder sau se trece printr-o sita rara.

Pentru crema, se inmoaie gelatina in apa rece (ori e foite, ori granule, se acopera cu apa rece cat sa treaca cu doua degete peste). Se lasa la inmuiat cca. 10 minute. Gelatina se scurge bine de apa si se topeste la microunde sau la bain-marie. Aveti grija sa nu dea in clocot, deoarece isi va pierde calitatile de inchegare!!!. Trebuie doar sa se dizolve (in cca. 5-8 secunde e gata). Se lasa deoparte, sa se racoreasca.

Se amesteca branza mascarpone cu iaurtul si sucul, proaspat stors, de grapefruit. Se ia o lingura de crema si se adauga in gelatina racorita. Se inglobeaza amestecul cu gelatina in cantitatea totala de crema si se amesteca energic. In felul asta, gelatina nu va face nesuferitele cocoloase :P. Se pune crema la frigider timp de 15 minute. Se bate frisca, nu foarte tare, si se adauga in crema. Se amesteca usor, cu o spatula.

Blatul se taie pe trei nivele. Eu am mai obtinut unu’ mic in plus, capacul, pe care l-am degustat pe loc :P. Se impart crema si dulceata in trei parti egale. Se umple apoi fiecare blat cu cate un strat de dulceata si unul de crema. Se lasa deoparte 4-5 linguri de crema, cu care se va orna tortul mai apoi.

Tortul se lasa peste noapte in frigider, sau pentru minim 4 ore. Se inlatura cu grija inelul detasabil al formei si se scoate tortul (se desprind marginile cu un cutit ascutit, daca e cazul). Se orneaza tortul cu crema ramasa si cu bezele sfaramate. Se aseaza in mijloc feliile de grapefruit, si se serveste!!!

Foarte reconfortant!!!!

[shashin type=”photo” id=”15854,15855,15856″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Iata si-o sectiune 😛

[shashin type=”photo” id=”15857″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si o poza cu tortul langa brad, ca doar e Craciunul!!!!!!! 🙂

[shashin type=”photo” id=”15858″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura de gris cu iaurt si mere rosii

 

Dragilor, nu stiu voua ce va aminteste de copilarie, dar eu de fiecare data cand ma uit prin curte sau gradina (zici ca-s Creanga 😀 ) am impresia ca toate-s cum au fost odata. Dar nu sunt. Nu mai avem de multi ani pui de gaina sau rate. Nici gaste. Nici randuri de porumb in capatul gradinii, dupa care sa m-ascund de lume.

Doar pomii parca sunt aceiasi. An de an, toamna de toamna, plini cu fructe. De-aia iubesc eu gradinuta asta a noastra care ne bucura cu roadele ei magice. Si tot de-aia am facut si aceasta prajitura cu mere, cu blat de gris si iaurt, incrustata cu felii pretioase de mar rosu, pe care stiu sigur ca o veti savura cu pofta!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 125 g unt (cu iaurt)
  • 120 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 5 oua potrivite
  • 500 g iaurt (din lapte integral)
  • 200 g faina
  • 1 pachet praf de copt (10 g)
  • 200 g gris
Pentru umplutura:
  • 600-800 g mere rosii
  • zeama de la o lamaie
  • 150 g gem de caise
  • fistic, nuci sau pricomigdale tocate
!!! puteti folosi prune, daca nu aveti mere. Eu am refacut prajitura de curand si am folosit prune din congelator (le-am dezghețat pe jumătate).  Pe cele mai mici le-am tăiat în două iar pe cele mai mari le-am tăiat în sferturi. Scortisoara, la varianta asta, e obligatorie 😀

 

 

Ca de obicei, inainte de a va prezenta reteta, va plimb un pic prin gradina noastra, extrem de primitoare si „bogata” 😛  Si merii nostri, ca si nectarinul, au cedat sub greutatea fructelor:

Nu va pot descrie in cuvinte dulceata si aroma incredibila pe care o au aceste mere:

Si nici gustul nemaipomenit al prajiturii!!!

 

Mod de preparare:

Pentru inceput, spalam merele (nu se decojesc!). Taiem fiecare mar pe jumatate si-apoi in sferturi. Scoatem casuta cu samburi si taiem merele in felii potrivite.

Turnam zeama de lamaie peste ele si amestecam bine, pentru a nu se innegri; punem deoparte 1 lingurita de suc de lamaie.

Incingem cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si tapetam cu hartie de copt o tava de aprox. 35×32 cm (tava mare de la aragaz).

In continuare, topim untul si il lasam deoparte sa se racoreasca. Il batem apoi (cu mixerul sau telul) impreuna cu zaharul simplu si vanilat, timp de 1-2 minute. Adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. La final, punem iaurtul.

Faina se amesteca cu praful de copt (le puteti cerne inainte) si se inglobeaza in compozitia de iaurt impreuna cu grisul, amestecand totul foarte bine.

Se toarna aluatul in tava pregatita si se niveleaza. Se distribuie uniform bucatile de mar in aluat. Creati randuri delicioase de felii cu mere 🙂

Prajitura se coace 25-30 de minute, iar cand e gata se unge cu amestecul de gem de caise si zeama de lamaie. Ungeti doar feliile de mar!!! Se presara fistic sau nuci maruntite, ori pricomigdale, cum am facut eu, ca tot mi-au mai ramas cateva de la tortul Amaretto, si se feliaza. In bucati nu exagerat de mari, dar nici mici 😀

In tava:

Primele felii:

„Pudrate” cu amarettini!!!!!

 

Pentru voi, dragilor!!!

 

Sfat: Mie nu mi-au intrat decat vreo 600 g mere, fiindca am folosit o tava mai mica. De cca. 25×32 cm. Iar prajitura mea a fost mai inalta decat as fi vrut 😀 , dar tot delicioasa a fost!!!

Daca merele nu sunt foarte coapte, puneti-le la fiert (taiate felii) cu 200 ml apa si 2 lingurite zeama de lamaie cca. 2 minute sau pana cand se inmoaie usor.




Prajitura cu struguri si mousse de vin

Adie-un vant de toamna pe la noi prin gradina, dragilor, si-asa frumos s-au copt strugurii!!! Nu am avut multi, fiindca vita noastra de vie e tanara tare, dar mi s-au parut cei mai aromati struguri negri, si galbeni, de pana acum. Prajitura de astazi contine doar struguri negri, fiindca pe aia galbeni i-a papat Bogdi 😀  I-am spus prajitura cu struguri si mousse de vin, in primul rand, pentru ca asta contine 😛 , dar si pentru ca mai am o varianta a acestei minunate retete sub forma de tort. Usor modificata, e adevarat, dar cu acelasi rezultat gustos: Tort Diplomat cu struguri.

M-as bucura mult sa incercati prajitura, dar si tortul, pentru ca sunt, fara nicio exagerare, delicioase!!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 2 oua mari
  • 3 linguri apa minerala
  • 50 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
  • 25 g faina
  • 25 g amidon alimentar (de porumb)
  • 30 g nuci macinate
Pentru mousse-ul de vin:
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 125 ml vin alb sec
  • 375 ml apa minerala
  • 1 lingura rasa amidon alimentar (de porumb)
  • 150 g iaurt
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 10 foite gelatina sau 1 plic jumatate gelatina granule (15 g)
  • 150 g struguri negri si albi
Pentru decor:
  • struguri negri si albi
  • apa
  • zahar

 

Dar pana va ametesc cu reteta 😀 , va arat recolta noastra de struguri din anul asta, de care sunt foarte mandra!!!

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se separa cele doua oua ; albusul se bate cu mixerul cu cele 3 linguri de apa minerala. Se adauga zaharul, simplu si vanilat, si un praf de sare si se bate in continuare pana se face spuma. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn. Separat, se amesteca faina cu amidonul si se cern. Se inglobeaza in spuma impreuna cu nucile macinate. Se tapeteaza o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt sau se unge cu unt si se presara cu faina. Se toarna aluatul si se niveleaza. Se coace blatul cca. 20-25 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Se inmoaie foitele de gelatina in multa apa rece (intr-un bol incapator) cca. 8-10 minute. Daca folositi gelatina sub forma de granule, o puneti in doar 150 ml apa rece.

Se amesteca galbenusurile cu zahar, amidon, apa minerala si vin. Se bate compozitia cu telul pe bain-marie timp de 15 minute (nu va spetiti cu batutul decat in ultimele 5 minute 😛 ). Se lasa cateva minute sa se racoreasca. Se topeste gelatina, scursa bine de apa, la bain-marie sau microunde. Cea sub forma de granule nu se scurge, ci se topeste asa cum e. Aveti grija sa nu clocoteasca, ci doar sa se topeasca. In ambele cazuri, in cateva secunde, gelatina se topeste. Si nu uitati sa amestecati intruna daca o topiti pe baie de aburi, iar daca o topiti la microunde, scoateti bolul in care ati pus gelatina din 5 secunde in 5 secunde pentru a amesteca. Cuptorul de microunde sa nu fie setat pe putere maxima!

Se amesteca gelatina topita cu 2 linguri de crema; se adauga apoi in toata crema de vin si se amesteca bine. Se lasa crema la frigider pentru 20 de minute, pana cand prinde consistenta. Se adauga apoi iaurtul si frisca batuta si se amesteca usor. Se spala strugurii, se scurg bine si se adauga in crema.

Se scoate blatul din forma (daca e nevoie, desprindeti-l de pe margine cu ajutorul unui cutit) si se aseaza inapoi in forma (pe baza detasabila a formei) sau direct pe platoul pe care il veti servi mai apoi. Se inchide inelul (daca aveti forma de tort cu inel detasabil) si se toarna crema. Se niveleaza si se acopera cu folie alimentara transparenta. Tortul se tine la frigider minim 5 ore, sau cel mai bine, peste noapte.

Se indeparteaza inelul de pe tort, dar nu inainte de a-i desprinde, cu un cutit, marginile. Crema mai mult, caci ea va fi cea „lipicioasa” 😛 Se taie tortul in raze (vor iesi 8 bucati mari sau 16 mai inguste). Se uda strugurii pentru decor cu apa si se presara cu zahar. Se decoreaza tortul cu struguri zaharisiti si se savureaza!!!!!!!!

Cea mai gustoasa prajitura cu struguri si crema de vin!!!!!!!!

 

Sfat: Puteti folosi albusurile ramase, dupa separarea oualor de la crema, la aceste bezele nemaipomenite, iar amidonul il puteti inlocui cu faina. Daca papa si copiii, inlocuiti vinul cu Sprite sau chiar mai bine, cu must de struguri albi.




Parfait cu coacaze negre

 

Anul asta, si daca vreau 😀 , nu mai am nicio sansa sa va ademenesc cu vreo prajitura cu coacaze sau vreun tort, fiindca le-am folosit pe ultimele la acest parfait cu coacaze, absolut minunat!!!! M-as bucura tare mult daca l-ati incerca. Daca nu cu coacaze, macar cu visine 🙂

 

Ingrediente:

  • 1 limeta (lamaie verde)
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 300 g mascarpone sau branza dulce
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 150 ml iaurt gras (grecesc)
  • 150 g coacaze negre sau rosii
  • cativa ciorchini de coacaze pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se spala lamaia cu apa fierbinte si se sterge. Se rade coaja si se stoarce sucul. Zaharul, galbenusurile, coaja si sucul de lamaie se bat cu mixerul 5 minute pana se obtine o crema groasa. Se pune crema la bain-marie pentru inca 5 minute, amestecand continuu. Se inglobeaza in aceasta compozitie branza mascarpone, sau branza dulce trecuta prin sita, si iaurtul si se amesteca pana se raceste. Se bate frisca usor si se adauga compozitiei. Se spala coacazele si se scot de pe ciorchini cu furculita. Se inglobeaza in crema.

Se imbraca in folie transparenta o forma de chec rotunda sau simpla (capacitate 1, 5 l). Se toarna inauntru compozitia de parfait si se da la congelator pentru cel putin 3 ore. Ideal ar fi sa lasati parfaitul peste noapte in congelator.

Se lasa sa se decongeleze usor, in frigider. Se rastoarna apoi, cu grija, forma:

Se indeparteaza folia transparenta:

Parfaitul se taie felii si se orneaza cu ciorchini mici de coacaze:

Pentru voi, cu drag 🙂

Sfat: Daca nu il serviti copiilor, puteti adauga un strop de rom sau coniac. Gustul va fi si mai rafinat!




Inghetata pe bat cu iaurt si zmeura

Dragii mei, v-am promis inca de cand m-am intors din vacanta un desert racoritor, si ce poate fi mai racoritor decat o inghetata?! Exact, mai ales ca e o inghetata pe bat! 😀  O inghetata usoara, cu iaurt si fructe!!! Zmeura, in cazul meu, dar voi o puteti face cu orice fructe doriti.

Iar aici aveti o alta varianta de inghetata pe bat, cu caise si lapte condensat: inghetata de caise

 

Ingrediente:

  • 200-250 g zmeura
  • 1 banana bine coapta
  • 300 ml iaurt gras (grecesc)
  • 3-4 linguri miere

 

Sfat: Daca aveti pofta de ceva racoritor de baut, ceva rapid si proaspat, va propun sa lasati compozitia asa cum e, fara sa o mai puneti la congelator, si veti obtine un smoothie delicios de fructe!

 

Mod de preparare:

Curatati si spalati zmeura; curatati de coaja banana si taiati-o in felii. Amestecati bine fructele si treceti-le prin sita. Daca sinteti echipati cu un robot de bucatarie, folositi blenderul cu incredere 😛

Amestecati iaurtul cu mierea si apoi cu sosul de fructe. Turnati compozitia in forme speciale pentru inghetata pe bat sau in cutiute goale de iaurt ori pahare mici de plastic in care puneti un betisor de lemn.

Eu mi-am cumparat niste forme suuuuper de inghetata pe bat din Grecia 🙂

Formele se tin la congelator cateva ore (3-4 ore minim) dupa care inghetata se poate savura. E delicioasa, credeti-ma!!! Sau mai bine credeti-l pe Bogdi, care iata cu cata pofta o savureaza! 😀

Dupa cum vedeti, nu s-a multumit numai cu una, dar asta mai mult pentru a da frau liber scenariului Star Wars (cele doua inghetate au devenit instantaneu sabii laser 😀 ):

Cu toate astea, nu s-a gandit doar la el, ci v-a oferit si voua una 🙂