Glazura de curmale

Cu riscul de a-mi pierde titlul de “regina prajturilor”, pe care, voi, dragilor, mai demult mi l-ati dat, vreau sa va anunt ca am picat in mreaja intinsa de vegaaani 😀 , si nu cred ca mai vreau sa ies vreodata!!! Ei, nici chiar asa, o sa “povestesc” in continuare cu zaharul, dar sunt atat de fericita ca am gasit o glazura de curmale, fara zahar, din doar trei ingrediente, sub inspiratia careia am reusit sa creez (dupa cateva mici teste si mai multe “sclipiri” culinare, scrijelite pe-o hartie 😛 ), formula prajiturii ideale, o prajitura fara niciun pic de zahar…pe care o sa v-o arat numaidecat :))

Cu glazura de curmale puteti orna mici prajiturele, ca muffins sau cupcakes, si puteti acoperi prajiturile sau torturile, de post sau nu 🙂

 

Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Se amesteca in blender toate ingredientele.

Pur si simplu 😀




Greta Garbo

Asa o stiu eu dintotdeauna, Prajitura Greta Garbo, fiindca asa ne spunea mami de Craciun si de Pasti: “Va fac Greta Garbo!!!” 😀 , dar o mai puteti gasi si sub alte denumiri, cum ar fi Zserbo sau Jerbo. Uneori, poate chiar si sub forma de Gerbeaud. In final, nu asta conteaza atat de mult, ci faptul ca e nemaipomenit de gustoasa!!!! Incercati-o o data, si o veti face mereu 😀
Ingrediente:

Aluat:
– 600 g faina
– 300 g unt
– 2 galbenusuri + 1 ou intreg
– 2 linguri mari smantana (acra, nu frisca lichida)
– un praf de sare si zahar
– 400-450 g gem de caise sau prune

Maia:
– 25 g drojdie proaspata
– 2 lingurite zahar
– putin lapte caldut

Umplutura:
– 250 g nuca macinata
– 200 g zahar pudra
– coaja de lamaie optional

Glazura:
– 6 linguri zahar
– 3 linguri apa
– 1 lingura mare cacao
– unt cat o nuca

Mod de preparare:

Maiaua si aluatul se prepara in acelasi mod ca si la “Saviecuta” cu mac si nuca
Se pune faina intr-un bol, se adauga maiaua gata crescuta, smantana, praful de sare si de zahar, untul incalzit putin in microunde, oul intreg si cele 2 galbenusuri.
Se framanta bine, pana cand nu se mai lipeste de mana si se lasa la dospit intr-un loc cald.
Dupa ce isi dubleaza volumul, aluatul se imparte in 3 parti egale.
Se intinde prima foaie intr-o tava de aprox. 25/35cm, tapetata cu hartie de copt.
Se prepara umplutura, operatiune care decurge foarte rapid si usor: se amesteca nuca cu zaharul praf si aromele.
Se intinde jumatate din cantitatea de gem pe prima foaie din tava.
Se presara jumatate din umplutura de nuca si zahar.
Se intinde cea de-a doua foaie de aluat, la care, cine doreste poate adauga 2 linguri de cacao, pentru un aspect si gust mai deosebit.
Este important de stiut ca foile de aluat se ruleaza pe sucitor si se deruleaza apoi, cu grija, in tava.
Peste aceasta a doua foaie se adauga restul de gem, deasupra careia se adauga nuca cu zaharul ramas.
Se adauga si ultima foaie deasupra, care se inteapa din loc in loc cu furculita.
Se baga in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade C (foc potrivit).
Dupa aproximativ o jumatate de ora se face testul “scobitoarea” 😛
Cand e gata, se scoate din cuptor si se toarna imediat glazura deasupra, glazura care se face in felul urmator: se amesteca zaharul cu cacaoa, se adauga apa si se lasa pe foc pana se leaga ca un sirop (5-7 minute). Se adauga apoi untul si se toarna deasupra prajiturii calde!

Doua poze delicioase pentru voi:

[shashin type=”photo” id=”17628,17629″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…ca sa va starnesc pofta! 🙂

Iar aici o puteti vedea langa delicioasele saviecute:

[shashin type=”photo” id=”17630,17631″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

S-aveti pofta!!!




Prajitura cu blat din mere

Ati mancat vreodata o prajitura cu blat din mere?! …cu blat zemos si aromat, si cu glazura apetisanta de ciocolata?!  🙂
Daca nu, va provoc s-o incercati chiar acum!!! 😛
Este atat de gustoasa, incat va veti dezlipi cu greu de ea :)))



Blat:

– 2 kg. mere ( acrisoare)
– 3 oua
– 500 g. zahar
– 450-480 g. faina
– 1 lingurita rasa sare
– coaja lamiie si portocala, rase si lasate cu zahar cu 2 -3 zile inainte (optional)
– 1 lingurita esenta rom
– 2 si ½ lingurite bicarbonat de sodiu

Glazura:
– 6 linguri apa
– 6 linguri pline cacao
– 6 linguri pline zahar
– 1 praf sare
– ¾ pachet unt de 250g.
–  250 g. nuci/migdale (nuca taiata mare, nu macinata)

Mod de preparare :
Se curata merele. Se dau prin razatoarea mare. Se pun intr-un vas incapator.
Se adauga ouale, zaharul, faina, sarea, mirodeniile si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Se amesteca totul cu mana ( expertii in arta culinara recomanda lucrul asta)
Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, de aprox. 30 cm. latime/42 cm. lungime, si se coace in cuptor preincalzit la 175 grade C (foc potrivit)
Se lasa aprox. 45 min, la copt. Se incearca cu o scobitoare daca e gata sau pana cand blatul se rumeneste:

Se lasa la racit, si cind e rece se toarna peste el glazura fierbinte, care se prepara astfel: intr-un vas (care Nu se lipeste), se pun la fiert toate ingredientele de la glazura, mai putin sarea si mirodeniile. Se lasa la foc mic si se amesteca continuu pina se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga sarea si mirodeniile. Se toarna cat mai uniform deasupra blatului:

Se pun nucile sfarimate si se preseaza usor:

 

Se lasa la rece cateva ore, si-apoi se feliaza:

…si se savureaza!!!!!!!!!!! Eu, langa o cana maaare de cafea 😛

Pozele vechi 🙂

Reteta preluata de la Nasha