1

Briose de turta dulce cu ciocolata

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata

 

De doua zile, de cand ma simt putin mai bine, tot rasfoiesc retete pentru Sfantul Nicolae si sarbatorile ce stau sa vina. Si, desi voiam sa va aduc o reteta de turta dulce ca pe vremuri, mi-am zis ca mai bine va aduc niste briose de turta dulce cu ciocolata, atat de pufoase si-aromate incat veti atrage toti copiii de pe strada 😀

Turta dulce, ca sa iasa buna, trebuie sa stea, sa se odihneasca, macar o zi…macar vreo 5, 6 ore…timp pe care eu nu il aveam. Asa ca am ales briosele astea rapide, care ne-au cucerit pe toti! Da, am gustat si eu un coltisor, ca se-auzeau prea multe exclamatii de placere :))

 

Ingrediente pentru 12 portii:
Pentru aluatul de briose:
  • 160 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • un praf de sare
  • 10-15 g ghimbir zaharisit sau 1 lingurita ghimbir proaspat, ras
  • 180 g zahar brun
  • 75 g ulei de cocos (presat la rece) sau ulei vegetal
  • 2 oua mici
  • 175 ml lapte batut
  • 50 g ciocolata neagra
  • 50 g ciocolata cu lapte
Pentru glazura:
  • 50 g zahar pudra
  • 4, 5 lingurite suc de mandarine, proaspat stors sau apa

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma de briose cu hartii speciale sau cu putin ulei si faina. Aveti grija la tava, sa fie adanca, nu ca tavile care au aparut mai nou si care se preteaza mai mult la mini cheesecake-uri sau alte prajiturele. Tocati in bucatele mici ciocolata si ghimbirul cristalizat, daca folositi. Daca nu gasiti ghimbir sau nu va place, nu-l puneti! 🙂

Intr-un bol mic, amestecati faina, cacaua, scortisoara, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si ghimbirul tocat marunt sau ras pe razatoarea mica, daca e proaspat.

Intr-un alt bol, mai incapator, bateti zaharul cu uleiul de cocos, „inmuiat” un pic la microunde sau la foc mic (se poate si topi, nu e nicio problema) sau uleiul vegetal. Adaugati ouale si amestecati cateva secunde cu mixerul. Cerneti deasupra bolului jumatate din amestecul de faina (bucatelele de ghimbir pot ramane in sita, le adaugati la sfarsit), apoi jumatate din cantitatea de lapte batut. Amestecati bine apoi adaugati restul de faina si lapte batut. Nu insistati cu amestecatul! La sfarsit, adaugati ciocolata tocata in bucatele mici si amestecati din nou.

Puneti cate o lingura plina de aluat in fiecare forma, fara sa nivelati. Coaceti briosele cca. 25-27 de minute sau pana cand o scobitoare, pe care o infigeti in aluat, iese curata. Incercati din nou daca scobitoarea intra intr-o bulina de ciocolata 😀

Briosele se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se deztelenesc cu grija marginile si se aseaza pe platoul de servit.

Pentru glazura, se amesteca zaharul pudra cu sucul proaspat stors de mandarine (sau portocale), ori cu apa. Se pune glazura, cat mai neglijent 😛 , deasupra brioselor si se mai asteapta putin pana cand se intareste. Asta, daca puteti!!!! :))

Au iesit fenomenale!!!

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_01

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_02

 

Daca nu vreti sa faceti glazura, pudrati-le cu putin zahar praf, vor arata ca ninse 🙂

…si nu bagati in seama pozele la bec 😀 , va rog!!!! Briosele sunt extraordinare!!!

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_03

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_04




Prajitura cu mosmoane

prajitura-cu-mosmoane

 

Nu stiu cati dintre voi cunoasteti aceste fructe, numite mosmoane, pe care noi, in Banat, le numim mormule, sau daca ati gustat vreodata o mosmoana sau scorusa, sau cum li s-o mai zice prin alte parti ale tarii, dar eu mi le amintesc foarte bine, pentru ca ani de zile ne-am bucurat de gustul lor minunat! Mi-au marcat copilaria intr-un mod pe care nu il pot descrie! Vad bunici, zapada si foc in cuptor…si simt miros de paine proaspata…

Nu le-am mancat niciodata altfel decat crude dar, iata, dupa atatia ani, am reusit sa le captez aroma intr-o prajitura zemoasa, o prajitura de toamna tarzie, pe care am savurat-o cu totii, cu mare pofta: prajitura cu mosmoane!!!

Avem doi mosmoni tineri, care anul asta au fost parca in competitie unul cu altul 😀 …ne-au dat atat de multe roade, si mari si mici, ceea ce m-a bucurat nespus. Recunosc ca pe primele le-am mancat inca necoapte, atat de dor imi era de ele, dar ele se mananca bine parguite, coapte, moi… Asadar, sfatul meu este, daca incercati aceasta reteta sau sunteti doar curiosi sa aflati ce gust au, sa culegeti aceste minunate fructe doar atunci cand sunt cu adevarat gata, adica cam pe-acum, pe la jumatatea lui noiembrie (le place si bruma, rezista pana-n decembrie). Saaaau, daca le cumparati (sper sa gasiti prin piete), sa le lasati sa se rascoaca. Nu se strica atat de repede ca alte fructe, asa ca le puteti lasa si doua saptamani, rasfirate pe un platou intins. Sunt perfecte daca, atunci cand le apasati usor, le plesneste pielea iar pulpa e de-un maro inchis, aproape fermecator 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

–  360-380 g mosmoane (cca. 20-22 fructe, intregi, cu tot cu samburi si „mustati”, din care veti obtine 220-250 g piure de mosmoane)

– 150 g zahar brut

– 100 ml ulei

– 3 oua mari

– 125 g chefir sau iaurt

– 100 g faina

– 80 g alune

– 2 lingurite praf de copt

– 1 lingurita rasa de bicarbonat

– 1 lingurita scortisoara (pudra)

– 5 g ghimbir cristalizat, ras pe razatoarea mica

 

Piure de mosmoane:

– 100 g piure de mosmoane (cca. 10-12 fructe mari)

– 1 lingura zahar brut

 

Pentru crema/ornat:

– 100 g crema de branza

– 50 g zahar pudra vanilat

– 100 ml smantana pentru frisca

– 1 lingurita scortisoara (pudra)

 

Iata mosmoanele noastre, nu foarte bine coapte…acum vreo doua saptamani:

mosmoane_01

mosmoane_02

mosmoane_03

 

Iar aici, pozate acum cateva zile, cand erau parguite, moi, perfecte!!!

mosmoane_04

mosmoane_05

 

De data asta eu l-a chemat pe tati sa-mi tina companie in timp ce le pozez 😀 Si ce credeti?! A venit in graba, cu-asa o mare bucurie, si mi-a cules un bol intreg!!!

mosmoane_06

mosmoane_07

 

Cand le-am adus inauntru, am observat ca am mai adus ceva odata cu ele…niste buburuze <3

mosmoane_08

mosmoane_09

Asta se pregatea sa isi ia zborul :))

mosmoane_10

 

 

Mod de preparare:

Sa incepem cu mosmoanele 🙂

Pentru piureul de mosmoane, se tin fructele de „mustati” cu o mana, iar cu cealalta se decojesc (apasati cu unghia in partea tuguiata si trageti fasii de coaja). Daca sunt bine coapte, se decojesc foarte usor! Veti ramane cu pulpa fructului intacta:

mosmoane_11

Acum, insa, devine un pic mai interesant 😀 …pentru ca va trebui sa scoateti samburii din fiecare mosmoana, si aveti cate 5 in fiecare fruct :)) Daaa, e un pic cam migaloasa treaba asta, dar merita!

Eu am scos cat de mult am putut si de pe samburi (asta, cand nu i-am bagat in gura, ca sa mai grabesc un pic lucrurile 😀 )

mosmoane_12

Cand sunt gata, se fac piure cu ajutorul mixerului vertical. Compozitia rezultata va arata ca un piure de mere:

piure-de-mosmoane

 

Iar acum trecem la alune 🙂 …pe care tot tati meu drag mi le-a cules si spart (nu va mai pun poze cu alunul, fiindca am tot facut poze cu el), pe care va trebui sa le puneti intr-o tava si sa le coaceti la 180 grade C (foc potrivit) cca. 8-10 minute. Le lasati apoi la racit si le macinati la robot:

alune

 

Si mai am un ingredient special, pe care vreau de mult sa pun mana, ghimbir cristalizat, adica fiert in sirop de zahar si deshidratat. E atat de buuun, am si mancat un cubulet pana cand l-am dat pe razatoarea mica pe cel predestinat retetei 😀

ghimbir-cristalizat

 

Toate minunatiile astea au intrat in reteta noastra de astazi!!! Pentru ca asa mi-am inchipuit eu prajitura asta (va dati seama ca e creatie proprie si sunt foarte mandra de ea?! 😀 )

In continuare, pentru blat, se scade caldura cuptorului la 170 grade C (foc domol).

Se amesteca intr-un castron faina, praful de copt, bicarbonatul, un praf de sare (cat luati cu trei degete), alunele macinate si pudra de scortisoara. In alt castron, mai mare, se bat ouale cu zaharul cateva secunde la putere maxima; se adauga uleiul, chefirul sau iaurtul si se amesteca totul bine. Se adauga piureul de mosmoane si ghimbirul ras si se mai amesteca o data. Compozitia uscata ( cu faina, etc.) se rastoarna peste compozitia umeda (cu piureul de mosmoane). Se amesteca pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate. Aluatul rezultat se toarna intr-o tava de aprox. 20×30 cm, unsa cu putin unt, in care ati presarat, cat mai uniform, un pumn de alune macinate (sau nuci). Prajitura se coace in cuptorul incins cca. 30 de minute. Blatul va fi umed si fraged, asa ca trebuie neaparat sa il lasati la racit in forma.

Cand e rece, desprindeti cu un cutit marginile prajiturii, apoi puneti un platou peste tava si rasturnati blatul. Intindeti deasupra blatului piureul de mosmoane, facut din cele 10-12 fructe, si batut cateva secunde bune cu zaharul brut. Taiati prajitura in bucati potrivite.

Pentru crema, bateti crema de branza cu zaharul pudra si apoi cu frisca batuta. Faceti cate un „mot” de crema in mijlocul fiecarei bucati de prajitura si pudrati cu scortisoara. Daca va e mai usor, asezati gramajoare de crema cu lingurita si apoi pudrati cu scortisoara. Va arata mai rustic 😉

prajitura-cu-mosmoane_01

prajitura-cu-mosmoane_02

 

A iesit nesperat de buna!!!! 🙂

prajitura-cu-mosmoane_03

prajitura-cu-mosmoane_04

 




Prajitura rasturnata cu pere si blat de turta dulce

Cand am vazut prajitura asta, pe care eu am numit-o prajitura rasturnata cu pere si blat de turta dulce (lung titlul, dar nu degeaba 😀 ), am stiut imediat ca va intra in topul retetelor mele preferate!!!

Multumesc Mavis pentru ca ne-ai impartasit aceasta reteta minunata, din delicioasa carte „Simply in season”, pe care mi-as dori din tot sufletul s-o am 🙂

Trebuie s-o incercati, prieteni dragi!!!

 

Ingrediente:

  • 2 pere mari
Sirop de zahar brun:
  • 50 g zahar brun
  • 2 linguri zahar alb
  • 1 lingura mare cu unt (80 % grasime)
  • 1 lingura apa
Aluat de turta dulce:
  • 180 g faina
  • un praf de sare
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita rasa ghimbir proaspat, ras
  • un sfert de lingurita nucsoara rasa
  • 80 g unt (80 % grasime)
  • 50 g zahar brun
  • 1 ou mare
  • 140 g melasa sau zahar brut nerafinat
  • 135 ml lapte batut

 

Perele din toamna au fost mai putine decat in alti ani, dar ataaat de bune!!!! Ferme, cu coaja tare, dar zemoase si aromate!!!

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se prepara siropul, punand toate ingredientele (mentionate mai sus, la sirop) la microunde sau la foc mic si se amesteca energic, pana se topeste untul. Se toarna apoi intr-o tava de aproximativ 20 x 30cm. Se taie perele in felii subtiri si se aseaza, unele langa altele, peste siropul din tava. Asezati-le asa cum puteti, nu va stresati prea mult 🙂 …eu le-am asezat si drept dar si ca tiglele, usor suprapuse…

Intr-un bol mic, se amesteca faina, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si condimentele: scortisoara, nucsoara si ghimbirul ras, pe care il puteti inlocui cu praf de ghimbir. Va recomand sa nu-l ocoliti, deoarece imprumuta un gust incredibil blatului de turta dulce!

Separat, intr-un alt bol, se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul brun. Se mixeaza cateva secunde, dupa care se adauga oul intreg. Se adauga incet amestecul uscat (din bolul mic) impreuna cu melasa, care este un sirop din trestie de zahar sau sfecla (dar se gaseste si sub forma de zahar nerafinat, umed, vascos, de culoare neagra, cum am folosit eu,) si laptele batut si se amesteca totul foarte bine. Nu insistati cu amestecatul! Aluatul rezultat se toarna, cat mai uniform, peste feliile de pere:

Se niveleaza apoi compozitia cu grija:

Prajitura se coace cca. 28 de minute, maxim 30 de minute. Se lasa sa se racoreasca in tava 5 minute:

Se rastoarna apoi pe un platou, dar nu inainte de a trece cu lama unui cutit pe langa marginile blatului. Blatul iese frumos, intreg, fara probleme 😛

Mirosul de turta dulce, de melasa, de pere coapte…ne-a coplesit pe toti!!!! Nu am mai asteptat deloc sa se raceasca 😀

E o minune de prajitura, frageda, putin sfaramicioasa, duuuulce!!!!!! :))

Sper din tot sufletul sa o incercati si voi!!!