Prajitura cu smochine proaspete

 

Am facut aceasta minune de prajitura cu smochine proaspete inainte de a pleca in mica si neplacuta mea „excursie” la spital šŸ™‚ …iar astazi, pentru ca efectiv n-am rezistat sa nu-mi var in gura doua smochine coapte, dupa ce m-am invartit in jurul pomului de cateva ori si m-am convins singura ca n-o fi niciun bai daca le-oi manca šŸ˜€ , m-am asezat in fata calculatorului si am inceput sa-mi pregatesc postarea.

Prajitura e absolut delicioasa si sper sa o incercati si voi cat de curand, mai ales daca aveti vreun smochin prin gradina! Am gandit-o in asa fel incat sa puteti folosi si smochinele mai uscate, mai putin aratoase, dar si pe cele proaspete si viu colorate. Eu pe cele mai uscate/patate/lovite le-am folosit la blat iar pe cele mai frumoase, la ornat. Si le-am lasat crude, desi initial voiam sa le coc cu miere… O prajitura mai proaspata, mai delicioasa si mai cu iz de toamna nu cred ca exista!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 280 g smochine proaspete
  • 100 g zahar (brun)
  • 3 oua
  • 75 g unt
  • 20 g cacao
  • 100 ml lapte
  • 180 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • un praf de sare
  • 1 lingurita rasa scortisoara pudra
Pentru crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata cu lapte
Pentru ornat:
  • 350-400 g smochine proaspete
  • miere fluida

 

Smochinele de anul asta, din curte (pe care mi le-a pozat Ralu!!!! šŸ˜› )

Coapte pana la perfectiune si ataaat de dulci!!!!

Smochinele noastre sunt micute, cam asa se fac in fiecare an, dar sunt la fel de gustoase ca cele gasite pe marginea drumului, in Grecia…care erau gigantice šŸ˜€ Ā Iata doua poza cu ele, facute cu telefonul, din vara asta, de la mare:

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma micuta de copt, de aprox. 28Ɨ19 cm.

Pentru blat, se spala smochinele, se scurg bine si se fac pasta cu mixerul vertical intr-un bol inalt. Se amesteca apoi cu zahar. Separat, se bat ouale cu praful de sare (cat luati cu trei degete) si se toarna peste compozitia cu smochine. Untul, laptele si cacaua se pun impreuna intr-un bol la microunde si se lasa pana cand se topeste untul; se pun si ele in bolul cu smochine si se amesteca totul energic. Intr-un alt vas, se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul si scortisoara, dupa care se cern impreuna deasupra compozitiei. Se amesteca scurt, doar pana se inglobeaza ingredientele. Se toarna aluatul in forma pregatita si se pune la cuptor pentru cca. 22 de minute. Blatul se lasa la racit in forma, dupa care se rastoarna pe un platou.

Pentru crema, se bate smantana (sa fie rece!) cu mixerul, pana cand se intareste; se adauga ciocolata rasa pe razatoarea mare si se amesteca totul foarte bine. Daca puneti ciocolata 5 minute in congelator, inainte de a o rade, o veti rade mult mai usor! Crema se intinde cat mai uniform deasupra blatului si se acopera cu smochine taiate in patru (nu le taiati in intregime). La final, ar trebui sa arate ca niste flori deschise šŸ™‚

Nu decojiti smochinele, mai ales daca sunt de gradina, fiindca sunt pline de vitamine si foooarte gustoase! Priviti ce culoare frumoasa au:

La final, se toarna miere peste fructe (dupa gust):

 

Prajitura se taie in felii longitudinale…sau oricum vreti voi šŸ˜€

 

Ne-a placut atat de mult prajitura asta, incat i-am facut o mie de poze!!! :))

 

De-abia astept sa o refac, numai ca va trebui sa mai astept putin pana se coc alte smochine šŸ˜€

Cu mare drag, pentru voi, cea mai apetisanta „bucatica”! Va pup pe toti cu drag!!!




Mini savarine

 

Mini savarine esteĀ inca o reteta desprinsa din „retetarul” Retete Reinventate byĀ Engie. Transformarea vine, in primul rand, in faptul ca sunt taaare mici si ca raman intregi. Nu le-amĀ mai „capacit” šŸ˜€ , si nu le-am umplut nici cu friscaĀ iar stratul de gem de caise de deasupra a disparut si el :)) Sunt niste savarine in genul savuroaselor baba au rhum!

Eu le-am insiropat excesiv cu rom šŸ˜€ …si le-am ornat cu cate-un mot de frisca si bucatele de fructe proaspete, dar voi, daca vreti, le puteti lasa mai putin alcoolizate. Oricum ati face, va veti convinge ca suntĀ de vis!!!!

 

Ingrediente pentru 25 de bucati:

Pentru aluatul de savarine:

– 250 g faina

– 7Ā g drojdie proaspata

– 50 g zahar

– 160 ml lapte

– 4 oua mici

– un praf de sare

– 100 g unt

 

Pentru siropul de rom:

– 280 ml apa

– 150 g zahar

– 8Ā linguri rom (de calitate)

– coaja rasa de la o lamaie (optional)

 

In plus:

– 200 ml smantana pentru frisca

– 1 lingura zahar pudra (vanilat)

– fructe, la alegere

 

Mod de preparare:

Se pregateste mai intai aluatul, care trebuie sa stea la cald si sa creasca šŸ™‚

Se cerne faina intr-un castron incapatorĀ si se face o adancitura in mijloc. Separat, intr-un bol mic, se faramiteaza drojdia proaspata si se amesteca cu o lingurita zahar si putin lapte cald (3-4 linguri din cantitatea totala de lapte). Maiaua se presara cu putina faina si se lasa la dospit cca. 15 minute (intr-un loc ferit de curenti de aer). In continuare, se bat ouale cu un praf de sare si cu zaharul tos. Untul se topeste si se lasa sa se racoreasca, apoiĀ se amesteca cu ouale batute. Toate ingredientele pentru aluat se rastoarna in castronul cuĀ faina si seĀ amesteca foarte bine. Aluatul obtinut va fi moale, dar asa trebuie sa fie, nu va stresati! Se lasa la dospit intr-un loc cald cca. 30 de minute (eu acopar de obicei castronul cu folie alimentara), timp in care se incinge cuptorul la 200 grade C (foc mare).

Formele se ung cu putin ulei, cu o pensula de bucatarie, si se presara cu putina faina (se scutura de exces) sau cu nuca de cocos. Eu am folosit niste forme mici, cu diametrul de 6, 4 cm:

Formele se umplu cu aluat, dar nu complet (pe trei sferturi) si se mai lasa la crescut in forme cca. 12-15 minute:

Pentru a fi mai usor de manevrat, formele se aseaza pe o tava mare (tava de la aragaz) tapetata cu hartie de copt:

Se ia tava cu micile forme si se baga la cuptor. Temperatura cuptorului seĀ micsoreaza la 180 grade C (foc potrivit). Savarinele se coc, pe sina din mijloc a cuptorului, cca. 30 de minute, dupa care se scoate tava din cuptor si se lasa la racit.

Se scot cu mare grija din forme (folositi varful unui cutit pentru a le desface de forme):

 

Se prepara siropul: se amesteca apa cu zaharul (si coaja de lamaie, daca vreti) si se lasa la fiert cca. 3Ā minute, la foc potrivit.Ā Prezenta flacarii da o caldura instantanee si are o putere ajustabila pe durata procesului deĀ fierbere, astfel incat siropul se va fierbe intr-un timp mai scurt. Cand siropul e gata, se iaĀ vasul de pe foc si se adauga romul; se lasa cateva minute sa se racoreasca.

Savarinele se scufunda in sirop si se intorc de cateva ori pe ambele parti, pentru a se imbiba cat mai bine cu sirop:

Pe masura ce se insiropeaza, se aseaza pe un platou (nu le inghesuiti):


Siropul care ramane se toarna cu lingura peste ele, chiar daca vi se pare ca e prea mult sirop. Dupa cateva ore sau, si mai bine, o zi,Ā va fi aproape in totalitate absorbit.

La final, se bate frisca cu zaharul vanilat si se fac mici gramajoare deasupra fiecarei savarine. Se orneaza cu bucatele de fructe si se pot servi šŸ™‚

 

Aici mai aveti o varianta de savarine, fara dospire, cu pesmet: Savarina




Prajitura Diplomat de post

Fete dragi, nu am reusit sa va aduc chiar ieri cadoul meu dulce, dar sper ca n-am intarziat prea mult šŸ˜€ V-am adus o prajitura Diplomat de post, extraordinara!!! Proaspata, nu foarte dulce, o minune de reteta la care nici macarĀ n-aveti nevoie de mixer :)) Eu, pentru ca i-am dedicat-o mamei mele dragi, am folosit portocale si kiwi, fiindcaĀ ii plac mult, mult, dar voi putetiĀ folosi o conserva de cocktail de fructe tropicaleĀ si felii subtiri de banana sau orice alte fructe vreti. Iar blatul e atat de bun, incat il puteti prepara separat, cand vreti ceva dulce de post, fara pretentii. Eu, data trecuta, l-am insiropat cu sucul din conserva dar acum l-am lasat neinsiropat. E atat de bun si fraged!!!

Nu mai lungesc vorba, va doresc din toata inima o primavara frumoasa si multa iubire! šŸ™‚

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 350 g mere (3 mere potrivite) sau 280 g piure de mere, deja preparat

– 120 g zahar

– 1 lingurita cu varf scortisoara pudra

– 100 ml ulei

– 180 g faina

– 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

– 1 lingurita praf de copt

– un praf de sare

 

Pentru crema:

– 2 plicuri de budinca de vanilie

– 800 ml lapte de soia de vanilie sau de migdale

– 80 g zahar pudra vanilat

– 2 linguri pline ulei de cocos, solid (sau margarina de post)

 

In plus:

– 2, 3 kiwi

– 1 portocala mare

– alte fructe, la alegere

– 50 g fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se spala merele si se decojesc; se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (sau se zdrobesc foarte bine cu o furculita si se trec printr-o sita mare). Se amesteca apoi, intr-un bol incapator, cu zaharul si scortisoara si se lasa sa stea 5 minute.

In timpul acesta, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se unge cu ulei o tava de aprox. 28×19 cm. Se presara apoi doua linguri de fulgi de nuca de cocos,Ā cat mai uniform, si se scutura usor tava, pentru ca fulgii sa acopere intreaga baza.

In continuare, se toarna uleiul peste piureul de mere din bol si se amesteca foarte bine cu o spatula sau lingura de lemn.

Separat, se amesteca faina cu bicarbonatul si praful de copt (plus un pic de sare); se cerne amestecul obtinut deasupra piureului de mere si se amesteca pana se incorporeaza. Se toarna aluatul rezultat in tava pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 30 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma:

Pentru crema, se amesteca praful de budinca cu catevaĀ linguri de lapte de soia pana se omogenizeaza; se adauga restul de lapte (rece)Ā siĀ zaharul si se amestecaĀ foarte bine. Se lasa pe foc pana se ingroasa. Amestecati intruna in ultima parte a fierberii, pentru ca crema sa nu se prinda de oala! La sfarsit, se adauga uleiul solid de cocos sau margarinaĀ si se amesteca energic. Cat crema e inca fierbinte, se toarna peste blatul din forma si se niveleaza:

Se decojesc fructele; portocalele se desfac in felii, iar kiwi se taie in felii subtiri. Se aranjeaza deasupra cremei…dupa pofta! šŸ˜€

Eu, pe randurile alea inguste as fi pus niste boabe de struguri, dar n-am gasit :))

Am presarat putina nuca de cocos si a iesit tare bine si asa:

Si….am reusit sa fac si niste sectiuni!!!! :))




Prajitura pufoasa cu caise

 

Am facut ieri o prajitura pufoasa cu caise atat de buna si-aromata incat de-abia am prins cateva poze pentru voi šŸ˜€ Dupa ce mi-am vazut pozele in aparat, frumos insirate si in siguranta, am fugit in bucatarieĀ dupa Cipi si Bogdi, care pusesera deja stapanire pe tava. N-am mai prins mare lucru, dar m-am bucurat atat de mult ca le-a placut!!!

Dup-aia am stat linistita si mi-am pozat florile šŸ˜€ Florile mele colorate si salbatice!!!!!

 

Ingrediente:

  • 750-760 g caise proaspete
  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 100 ml nectar de corcoduse (sau suc de portocale)
  • 100 ml ulei
  • 280 g faina
  • 20 g fulgi de nuca de cocos (sau tot faina)
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
  • zahar pudra

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 20 x 30cm. Caisele, foarte bine coapte, se taie in jumatateĀ (se inlatura samburii) si apoi in felii potrivite. Se lasa deoparte, pana cand e gata aluatul.

Pentru aluat, se bat ouale spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); se adauga zaharul si se bat in continuare cca. 2-3 minute (cu mixerul). Se adauga apoi, amestecand continuu, uleiul si nectarul. Faina si praful de copt se amesteca separat; se cern printr-o sita siĀ seĀ incorporeaza inĀ compozitie.

Compozitia rezultata se toarna in tava pregatita si se niveleaza. Deasupra se aseaza feliile de caisa, cat mai uniform. Prajitura se coace 25-28 de minute (faceti testul cu scobitoarea).

E foarte buna si aromata!!!

Eu am pudrat-o cu putin zahar praf, dar o puteti lasa asa cum e…fiindca e delicioasa šŸ™‚

Va pup dulce pe toti!!!

Iar voua, fete dragi, va ofer, pe langa prajitura, buchetelul meu inmiresmat:




Tiramisu cu fructe

 

Tiramisu cu fructe, asta am facut eu astazi.Ā Un tiramisu cu capsuni, mai exact, un tiramisu pentru copiiĀ šŸ˜€ …pentru ca peste cateva zile vom pleca la mare!!! Anul trecut nu am ajuns, iar acum nu-mi vine sa cred ca vom inota din nou langa delfini!!!!!! šŸ˜›

Buuun, si ca sa revenim la ale noastre, trebuie sa va spun de ce am ales sa fac un tiramisu cu fructe.

Pai, in primul rand, pentru ca am vrut ceva rapid, fara coacere, usor de facut, fara crema fiarta de vanilie, fara gelatina, nu foarte dulce, si…mai era ceva?! Nu cred :))

Am vrut sa va aduc ceva care sa va tina ocupati pana cand ma intorc!!!!!Ā Va pup dulce, s-aveti parte de cele mai frumoaseĀ zile de vara!

 

Ingrediente:
  • 1 kg capsuni sau alte fructe, de sezon
  • 100 g zahar tos
  • 500 g branza mascarpone
  • 125 g iaurt
  • 80 g zahar pudra (vanilat)
  • 400 g piscoturi

 

Mod de preparare:

Se spala capsunile in multa apa rece, cu tot cu codite! Se scot apoi coditele si se inlatura partile lovite (dupa procedura asta, eu am ramas cu cca. 900 g capsuni). Se taie in cubulete mici si se amesteca cu zaharul tos. Se lasa 15-20 de minute sa stea, ca sa isi lase zeama;Ā se amesteca din cand in cand. Se strecoara, iar zeama rezultata se pune deoparte. Cu ea vom insiropa piscoturile (eu am obtinut 220 ml).

Branza mascarpone, scoasa din frigider cu o ora inainte, se bate spuma cu mixerul; se adauga apoi Ā zaharul pudra si se mai mixeaza putin. La final, se adauga iaurtul si se amesteca totul foarte bine.

Tiramisu-ul se cladeste in felul urmator: se „tapeteaza” o forma de aproximativĀ 20 x 30cm cu un strat de piscoturi (rupeti-le in asa fel incat sa intre in forma), pe care le insiropati cu siropul de capsuni pus deoparte. Nu le insiropati asa cum ati face cu un blat, de exemplu, ci doar treceti de vreo doua, trei ori cu pensula de silicon peste ele. Se intinde apoi, cat mai uniform,Ā un strat de crema (jumatate din cantitatea totala)Ā si se acopera totul cu un strat de capsuni maruntite.Ā Se reia „procesul” si se incheie glorios cu un ultim strat de piscoturi šŸ˜€

Daca vreti, puteti sa puneti cateva moturi de frisca deasupra…eu n-am pus, fiindca Bogdi, mai nou, uraste frisca!!! :))

Sfat: Il puteti face cu orice alte fructe, proaspete sau din compot.




Sucuri de fructe si legume

[shashin type=”photo” id=”17991″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

La noi, Mosu’ a venit mai repede anul acesta šŸ™‚ Mi-a adus un storcator de fructe si legume de la Philips. Unul deosebit, cu o noua tehnologie, prin presare la rece. Ce-mi place la el este ca are un design slim, ocupa putin loc pe blatul din bucatarie, nu are sita, cum au cele clasice, se spala foarte usor (in mai putin de un minut) si extrage pana la 90% din fructe si legume! Ne-am jucat o zi intreaga cu el, testand diferite variante si, intr-adevar, pulpa ramasa in storcator este mai uscata, sucul are pulpa fina si este mai concentrat. Cand am vazut caĀ poate stoarceĀ si frunze de patrunjel, rodii sauĀ mere cu tot cu coaja si samburi, si, mai ales, ca voi putea sa-mi fac propriul lapte de soia in casa, m-am indragostit iremediabil de el!!!

 

Va prezint mai jos cele cinci sucuri,Ā patruĀ sucuri cu fructe si unul cu legume, cu care ne-am rasfatat in ziua in care am primit acasa storcatorul Philips. Dar intai si-ntai, va arat pretiosul meu storcator…my precious! šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”17986,17987″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17988,17989″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Le luam pe rand šŸ˜›

1. Pina Colada pentru copii:

– 1 ananas proaspat

– 1 nuca de cocos

– 1 banana mare, bine coapta

– 100 ml lapte condensat

 

[shashin type=”photo” id=”17960″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:

Se pregatesc fructele: seĀ decojeste ananasul; nuca de cocos se sparge, iar laptele (apa din interiorul nucii) se scurge intr-un pahar (in acelasi in care veti stoarce tot sucul). Se scoate miezul nucii de cocos, se decojeste banana. Se taie fructele in bucati si se pun, pe rand, in storcator.

[shashin type=”photo” id=”17961″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se foloseste si functia de pre-curatare, care este un program special ce stoarce si ultima picatura de suc din storcator, curatandu-l in acelasi timp:

[shashin type=”photo” id=”17962″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Priviti cat de uscata este pulpa:

[shashin type=”photo” id=”17963,17964″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A iesit o mi-nu-ne de suc!!!!

[shashin type=”photo” id=”17965″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

 

2. Suc tropical:

– 1 papaya (sau mango)

– 2 portocale mari

– 2 fructe Kaki

– 1Ā limeta (optional)

– 2 linguri miere

 

[shashin type=”photo” id=”17981″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:

Nu am gustat pana acumĀ kaki,Ā dar la cat de bun este, sigur vom mai avea ocazia šŸ˜€ Priviti cat de frumos e in sectiune:

[shashin type=”photo” id=”17982″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se decojesc fructele;Ā puteti folosi decojitorul de legumeĀ (mai ales la kaki). Inlaturati semintele negre din papaya (desi sunt comestibile), pentru ca sunt cam iuti. Se pot folosi, pisate, in loc de piper, la alte preparate.

[shashin type=”photo” id=”17983″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Stoarceti fructele inĀ cana speciala pentru suc, inclusa in dotarea aparatului,Ā asezata sub gura de scurgere. Beti sucul imediat!!! šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”17984,17985″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Foarte bun!

 

 

3. Suc de fructe rosii:

– 1 grapefruit roz

– 1 rodie

– 1 pepene galben sau o banana mare

– 1-2 linguri miere

 

[shashin type=”photo” id=”17966″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:

Se decojescĀ pepenele (sau banana) si grapefruit-ul, caruia iĀ se scot, pe cat se poate, pielitele subtiri, care sunt extrem de amare! Rodia se spala foarte bine si se taie in bucati. Nu se decojeste!

[shashin type=”photo” id=”17967″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se storc fructele, in pahar sau in recipientul special:

[shashin type=”photo” id=”17968,17969″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Iata inca o dovada de pulpa stoarsa pana la maxim! šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”17970″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acrisor si bun!!!

[shashin type=”photo” id=”17971″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

 

4. Suc de kiwi cu mere si pere:

– 6 bucati Kiwi

– 3 mere verzi (Granny Smith)

– 2 pere mari

– 1/2 lingurita praf de scortisoara

 

[shashin type=”photo” id=”17972″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:

Se decojesc kiwi, se spala bine merele si perele si se taie in bucati potrivite (care sa incapaĀ in tubul de alimentare). Merele si perele nu s edecojesc!

[shashin type=”photo” id=”17973″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se storc fructele si se presara putina scortisoara:

[shashin type=”photo” id=”17974,17976″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pulpa, din nou, la fel de uscata:

[shashin type=”photo” id=”17975″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Delicios si reconfortant!!!

 

 

5. Suc de legume proaspete:

– 1/2 de sfecla (dintr-una mare)

– 2 morcovi

– 2 tulpini apio (telina)

– 1 legatura frunze de patrunjel

– 1 mar rosu,Ā bio (optional)

 

[shashin type=”photo” id=”17977″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:

Se spala sfecla si seĀ decojeste. Se procedeaza la fel si cu morcovii. Apio, frunzele de patrunjel si marul se spala bine.

[shashin type=”photo” id=”17978″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se apasa usor in jos, spre melcul de stoarcere, pana ce toate legumele s-au stors:

[shashin type=”photo” id=”17979″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E un suc foarte bun si sanatos, pe care il puteti bea asa cum e sau il puteti putin dilua cu apa (100 ml apa plata).

Ce as putea spune in plus?! Ca-mi place la nebunie acest storcator silentios, care ne va ajuta, mai ales acum, pe timp de iarna, sa ne facem plinul de vitamine!!! Am uitat sa va spun ca are si functie de anti-picurare, care previne scurgerea sucului pe masa. Ce mai, il iubesc maxim!!! šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”17990″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura cu nectarine

[shashin type=”photo” id=”17481″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, nectarinul meu iubitĀ da mari semne de oboseala, saracutul, de ceva timpĀ incoace. A fost tareĀ sensibil inca de cand l-am plantat,Ā dar pentru ca aĀ fost vanturat,Ā fulgeratĀ siĀ supraincarcat an de an,Ā i s-au tot rupt dinĀ crengi si acum n-arataĀ tocmai bine.Ā Sper sa supravietuiasca pana la urma siĀ aceasta prajitura cu nectarine sa nu fie ultima pe care o fac cu zemoasele si delicioasele lui fructe!

PrajituraĀ e foarteĀ „bogata”, datorita ciocolatei si a nucii din compozitie iar vestea buna este ca o puteti face si cu alte fructe, cum ar fi piersicile sau merele.

Puteti s-o savurati cu o portie de frisca indulcita cu miere sau doar pudrata cu zahar praf si scortisoara. Mmm, s-aveti pofta!!! šŸ™‚

 

Ingrediente:

– 750 g nectarine (cantarite fara samburi)

– 300 g unt

– 200 g zahar

– 150 g ciocolata alba

– 5 oua mari

– 50 g nuci

– 350 g faina

– 1 lingurita praf de scortisoara

– 1 plic praf de copt (10 g)

– 5, 6Ā linguri dulceata de nectarine sau caise

 

Mod de preparare:

In poze arata bine nectarinul…iar fructele si mai si, asa ca sunt totusi bucuroasa šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17486,17487,17488″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru blat, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).Ā Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox.Ā 35Ɨ24 cm.

Se prajesc nucile in tigaie cateva secunde, cat sa prinda aroma; se amesteca intruna, ca sa nu se arda (vor da un gust amar prajiturii). Nu se pune unt sau ulei in tigaie! Cand s-au mai racorit, se toaca marunt cu cutitul.

Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste; se lasa apoi sa se racoreasca.

Nectarinele seĀ injumatatesc, iar fiecare jumatate se taie in feliute potrivite. Se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa deoparte.

Se amesteca untul (moale, la temperatura camerei) cu zaharul, cu mixerul, pana se spumeaza usor. Se adauga ciocolata topita in compozitie si se amesteca usor. Se pun ouale, pe rand, si se amesteca bine dupa fiecare. Nu va stresati daca vedeti ca intreaga compozitie pare ca taiata. Nu va afecta deloc rezultatul final. Adaugati nucile tocate si faina amestecata cu praful de copt (cernute in prealabil) si amestecati totul foarte bine. Adaugati praful de scortisoara, daca va place scortisoara šŸ™‚

Turnati compozitia pentru blat in tava pregatita si nivelati. Luati feliile de nectarine in maini si lasati-le sa pice in voie deasupra blatului. Aveti grija sa le „rasfirati” cat mai uniform.

Dati prajitura la copt, timp de 30 de minute. Scoateti-o apoi din cuptor si ungeti-o, cat este inca fierbinte, cu dulceata deĀ nectarine sau caise, trecuta prin sita (daca e prea groasa, se incalzeste mai intai). Eu am uns fructeleĀ cuĀ o pensula de bucatarie (de silicon) si am folosit si miere.

A fost delicioasa!!!

[shashin type=”photo” id=”17482,17483,17484″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca vreti, puteti sa facetiĀ o glazura de ciocolata alba (200 g. ciocolata alba topita), pe care sa o turnati in fasiiĀ deasupra fiecarei bucati.

Pentru voi šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17485″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura cu mirabele

[shashin type=”photo” id=”17296″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

As fi putut intitula aceasta reteta Prajitura cu corcoduse galbene dar in mintea meaĀ suna ataaat de romantic Prajitura cu mirabele, incat n-am rezistat sa n-o las asa šŸ˜€ Mirabelele sau „mirabelles” cum spun francezii, sunt de fapt banalele noastre corcoduse. SoiulĀ galben,Ā care sunt mai dulci decat cele rosii si dinĀ care am plina gradina. Nu va pot descrie in cuvinte cat de delicioase sunt!!!

Aceasta prajituraĀ aĀ fost o inventie de moment, dat fiind faptul ca aveamĀ atat de multe corcoduse, cu care nu stiam ce sa fac.Ā Am reusit sa adun in eaĀ mai mult de-un kg. de corcoduse :))Ā Prajitura eĀ acrisoara si racoritoare iar blatul e atat de bun, incat il puteti servi separat.

Le-am dus dorul cativa ani buni acestor mici prune galbene, dulci si aromate, pentru ca s-au uscatĀ (nu aveam decat corcoduse rosii), asa ca acum vreau sa profit la maxim de savoarea lor delicata si parfumata.Ā Urmatoarea reteta va fi un deliciosĀ nectar de corcoduse!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 125 g unt

– 150 g zahar

– 3 oua mari

– 150 g faina

– 20 g amidon

– 2 lingurite rase praf de copt

– 50 ml lapte gras

– 150 g mirabele (corcoduse galbene)

 

Pentru compotul de mirabele:

– 800 g mirabele (corcoduse galbene)

– 250 ml apa

– 250 g zahar

– 8 foi gelatina sau 12 g gelatina granule

 

Pentru crema:

– 250 g mascarpone

– 200 g branza dulce

– 2 linguri (cu varf) zahar pudra

– 400 ml smantana dulce pentru frisca

Sfat: Branza dulce se poate inlocui cu mascarpone, iarĀ daca nu va plac prajiturile cu multa crema, puteti pune doar 300-350 ml frisca lichida.

 

Pentru ornat:

– 300 g mirabele (corcoduse galbene)

 

Dupa cum dejaĀ (probabil) stiti, trebuie sa va arat frumoasele noastre mirabele mai intai šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17292,17293,17294,17295″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17291″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).Ā Se tapeteaza o forma de prajitura de aprox. 35Ɨ24 cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, se pregateste mai intai piureul de corcoduse: se spala bine fructeleĀ siĀ li se scot samburii si pielitele, ceea ce se poate face foarte usor, daca fructele sunt bine coapte. Scoateti cu degetele toata pulpa fructelor si cat puteti de mult de pe samburi. Puneti compozitia rezultata intr-un blender, cu tot cu zeama pe care au lasat-o fructele, si mixati de cateva ori. Lasati deoparte.

Se bate untul moale (scos din timp din frigider) cu zaharul. Se adauga apoi, unul cate unul, ouale (sa nu fie nici ele reci) amestecand bine dupa fiecare. Se toarna piureul de corcoduse si se amesteca usor. Nu va speriati daca compozitia arata ca „taiata”, adaugati faina amestecata cu amidonul (se poate inlocui cu faina) si cu praful de coptĀ (toate cernute in prealabil). La final, se adauga laptele si se amesteca foarte bine. Se toarna compozitia pentru blat in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 22-25 minute. Dupa ce s-a copt, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Se inlaturaĀ hartia de copt de pe blat,Ā pentru ca altfel usuca blatulĀ siĀ se aseaza inapoi in forma (se inchide inelul detasabil, daca aveti forma cu inel).

Pentru compotul deĀ mirabele, se spala fructele, se scot samburii si pielitele (cu mainile). Se pun la fiert, la foc potrivit,Ā apa si zaharul.Ā Se lasa cca. 10 minute; se amesteca din candĀ in cand. Se pune pulpa fructelor in sirop si se mai lasa la fiert 1-2 minute. Se da apoi deoparte. SeĀ pune gelatina la hidratat in apa rece. Daca folositi foite de gelatina, puneti-le in multa apa rece iar daca folositi gelatina granule, puneti-le in 150 ml. apa. GelatinaĀ trebuie sa stea la inmuiat cca. 10 minute. Se scot apoi foile de gelatina din apa, se scurg si se pun, una cate una, in siropul nu foarte fierbinte. Gelatina granule se va umfla si va „inghiti” aproape toata apa, deci nu aveti cum sa o scurgeti; o veti topi cateva secunde la foc mic sau la microunde si apoi o vei adauga in siropul amestecat cu fructele. Amestecati energic.

Pentru crema,Ā se amesteca branza dulce cu zaharul pudra. Folositi mixerul vertical pentru a o amesteca, rezultand in felul asta o crema fina de branza. Se amesteca apoi cu branza mascarpone. Se toarna compotul racit de mirabele si se amesteca usor. Frisca se bate, nu foarte tare, si se adauga cremei.

Prajitura se finalizeaza turnand cremaĀ peste blatul din forma. Se niveleaza si se acopera cu folie transparenta. Se lasa la frigider pentru minim 5 ore sau peste noapte (ar fi ideal peste noapte!). Inainte de a o servi, se pregateste piureul de corcoduse cu care veti orna prajitura. Se procedeaza la fel ca mai sus (se scot samburii+pielitele). Prajitura se feliaza in bucati potrivite si se orneazaĀ cu pulpa proaspata de corcoduse.

Acrisoara, racoritoare, o adevarata prajitura de varaĀ šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17297,17298″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura de post cu fructe

[shashin type=”photo” id=”17239″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sper din tot sufletul sa incercati aceasta prajitura de post cu fructe (noi, cirese šŸ˜€ ), pentru ca e cu adevarat un deliciu!!! Data viitoare vreau s-o testezĀ cu caise, taiate pe jumatate si „ingropate”-n aluat. Puteti folosi orice fructe de sezon, de fapt, ba chiar si din compot sau congelate.

Post cu folos si pofta maaaare, dragilor!!!

 

Ingrediente:

– 260 g faina

– 40 g cacao

– 1 lingurita scortisoara (pudra)

– 2 lingurite (rase) praf de copt

– 1 varf de cutit bicarbonat

– 1 praf de sare

– 220 g zahar

– 175 ml cafea, proaspat facuta

– 125 ml ulei

– 2Ā lingurite otet

– 300 g fructe de sezon (cirese, visine, etc)

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Intr-un bol, amestecati faina, cacaua, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul si sarea (cat luati cu trei degete).

Intr-un alt bol, mai mare, amestecati cafeaua rece cu zaharulĀ siĀ uleiul. Adaugati amestecul uscat (cerneti-l deasupra bolului printr-o sita) si amestecati totulĀ energic. Adaugati otetul (nu va temeti, nu va da un gust ciudat prajiturii, pentru caĀ se va evapora la copt ).

Turnati aluatul intr-o forma de aprox.Ā 20 x 30cm, tapetata cu hartie de copt. Ca sa acopere bine forma, o puteti uda putin. Presarati fructele, fara samburi si taiate in jumatate, si dati la cuptor pentru cca. 25 de minute. Nu ar strica sa le dati prin faina inainte, ca sa nu cada la fund!

Testul scobitorii nu merge aici, pentru ca blatul e umed si fraged, ca un blat deĀ negresa. Lasati prajitura sa se raceasca in tava. Feliati-o apoi cu grija, cu un cutit uns (cu ulei).

A iesit incredibil de buna!!!

[shashin type=”photo” id=”17240,17241″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Daca va deranjeaza cafeaua de la ingrediente, inlocuiti-o cu apa. Desi ar fi pacat :))




Prajitura ieftina cu fructe

Checul simplu, economicĀ se afla de multa vreme pe locul intai in topul preferintelor voastre. Si nu degeaba šŸ˜€ , caci in afara faptului ca il poate face si un copil de 12 ani (cum am avut eu, cand l-am facut prima data) e si foarte nepretentios, putand fi cu usurinta transformat in blat de tort, prajituraĀ sauĀ muffins. Eu acum l-am transformat intr-o prajitura aromata, cu fructe de vara, o prajitura ieftina cu fructe pe care o puteti face oricand, cu mare succes.

E, totusi, mare lucru sa faci o prajitura mare si frumoasa din doar 4 oua, nu credeti?! šŸ™‚

Desigur, puteti folosi reteta de baza si o puteti prepara numai cu doua oua, doar ca nu va mai fi atat de pufoasa. S-aveti spor si pofta, orice alegereĀ ati face!!!!!

 

Ingrediente:
  • 4 oua mari
  • 200 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 280 g faina
  • 30 g amidon sau praf de budinca (de vanilie)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 500-600 g fructe (visine, cirese, caise, capsuni, zmeura, etc.)

 

Eu am facut-o cu visine, fiindca avem pomii plini, asa ca vomĀ incepe cu visinele mele spaniole, maaari si coapte, singurele pe care le mananc cu placere. Celelalte sunt prea acre pentru mine šŸ˜€

In pom si-apoi in bol, la curatat:

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se spala fructeleĀ si se sterg cu un prosop de bucatarie.Ā Se scot samburii, iar daca suntĀ prea mari se taieĀ in jumatate sau cuburi, ca sa nu cada la fundul tavii. Se lasa deoparte, pana se prepara aluatul.

Se sparg ouale intr-un castron incapator. Se adauga zaharul, un praf de sare (cat luati cu trei degete) si se amesteca bine timp de cca. 2-3 minute. Folositi cu incredereĀ mixerul šŸ˜› Compozitia trebuie sa fie spumoasa.

Se adauga laptele (rece) si uleiul si se amesteca din nou pret de cateva secunde. Se cerne faina impreuna cu amidonul sau praful de budinca (daca nu aveti, puneti tot faina) si praful de copt si se incorporeaza in aluat.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare, de aprox. 40×30 cm. Se toarna aluatul si se niveleaza.Ā Fructele se punĀ intr-o punga cu cinci, saseĀ linguri faina sau nuca macinata (ori jumate faina+jumate nuca) si seĀ scutura bine. SeĀ presara cat mai uniformĀ fructele deasupra aluatuluiĀ (nu le apasati in aluat)Ā si se puneĀ imediat forma la cuptor.Ā 

Se lasaĀ cca.Ā 20 de minute si-apoi se scade temperatura la 170 grade C (foc domol). Se tine inca 15-20 de minute sau pana cand trece de testul scobitoriiĀ (infigeti o scobitoare in mijlocul blatului, si daca iese curata, blatul e gata).Ā 

Cea mai usoara si buna prajitura cu fructe din lume!!!!!!! šŸ˜€

 

Pentru voi, ca de obicei šŸ™‚

 

Sfat: puteti inlocui laptele de vaca cuĀ lapte de soia sau lapte de cocos!!!




Tort cu crema diplomat

[shashin type=”photo” id=”16094″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tortul Diplomat se bucura de-o mare apreciere din partea voastra, si, de fapt, nu numai tortul ci „orice” cu crema diplomat. Puteti gasi pe blog tort, prajitura sau chec Diplomat, iar de-acum colectia mea delicioasa se va imbogati cu inca o reteta, pe care presimt ca o veti adora, Tort cu crema diplomat. Un tort racoritor si prea gustos, cu blat de cacao si crema fina, cu gust intens de fructe exotice.

Ne era doooor de asa ceva!!!!! :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 8 oua mici

– 150 g zahar

– 100 ml lapte fierbinte sau apa

– 220 g faina

– 30 g cacao

– 1 plic praf de copt (10 g)

 

Pentru crema:

– 8 galbenusuri

– 180 g zahar

– 2 plicuri zahar vanilat (20 g)

– 500 ml lapte

– 300 ml smantana dulce pentru frisca

– 10 foite gelatina sau 15Ā g gelatina granule

– 1 conserva ananas de 580 g (340 componenta solida)

– 1, 2 kiwi

– 1 portocala

– 1 banana

 

Pentru decor:

– 200 ml smantana pentru frisca

– 1 portocala

– ciocolata rasa sau blat faramitat

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

Pentru blat, se separa ouale; albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare (cat luati cu doua degete). Galbenusurile se bat cu zaharul, cca. 3 minute (cu mixerul). Se toarna laptele sau apa fierbinte si se mai amesteca putin. Se cern impreuna faina cu praful de copt si cacaua si se adauga in compozitie. Se pun albusurile spuma si se amesteca usor, la viteza cea mai mica. Se toarna compozitia intr-o forma de copt cu diam. de 26 cm., tapetata cu hartie. Se lasa la copt cca. 25 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii.

Pentru crema, se pune gelatina la inmuiat in apa rece (cat sa treaca cu doua degete peste). Se bat galbenusurile cu zaharul pana se obtine o crema spumoasa (cca. 5 minute) apoi se adauga treptat laptele cald. Se pune compozitia la fiert, la bain-marie, si se lasa aproximativ 10 minute. Incepeti numaratoarea din momentul in care fierbe apa din vasul de jos. Amestecati des. Compozitia va fi lichida si spumoasa, nu va speriati, asa trebuie sa fie šŸ˜› . Dati vasul deoparte si lasati 1-2Ā minute sa se racoreasca. Scurgeti gelatina si adaugati-o in crema; amestecati bine. Lasati sa se raceasca complet.Ā Se bate frisca spuma si se amesteca cu crema rece. Se pune la frigider pentru cca. 20 de minute, pana cand prinde o usoara consistenta.

Blatul copt si racit se taie orizontal in trei felii de grosimi egale. Se foloseste un cutit cu lama mare si lata, bine ascutita sau cutitul special de feliat. Il puteti vedea aici: Cupola ninsa de ciocolata.Va mai rezulta un blat, cel mai mititel, de sus, pe care il faramitati. Il veti folosi mai apoi, daca doriti, sa decorati tortul.

Se desface conserva de ananas si se lasa la scurs. Se decojesc fructele, se taie in bucatele mici sau feliute (bananele) si se amesteca cu bucatelele de ananas (taiati-le in bucati mici, daca sint rondele sau bucati mai mari).

Se aseaza un blat, din cele trei, pe platoul se servit si se inchide in jurul lui inelul detasabil al tortului. Se insiropeaza usor cu zeama de ananas. Se intinde jumatate de crema pe primul blat, apoi se presara fructe (tot jumatate din ele) si se acopera cu cel de-al doilea blat (cel mai denivelat). Se preseaza usor cu palmele si se acopera cu cealalta jumatate de crema si cu restul de fructe. Tortul se acopera cu ultimul blat (cel mai frumos, cel mai drept dintre toate) si se insiropeaza usor. Tortul se lasa la frigider peste noapte. Neaparat peste noapte!!!

Se scoate tortul din frigider si se trece cu varful unui cutit ascutit pe langa margine, pentru a dezlipi, daca e nevoie, crema sau blatul. Se bate frisca si se decoreaza tortul. Se aseaza felii de portocala pe suprafata lui, iar marginile se decoreaza cu blat faramitat sau ciocolata rasa.

Nemaipomenit de bun!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16095,16096,16097″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, cu drag:

[shashin type=”photo” id=”16098″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Blatul se poate inlocui cu unul de pandispan, din 10 oua. Un pandispan de cacao šŸ™‚ …iar albusurile ramase de la crema le puteti valorifica, folosind aceasta reteta: Chec alb.




Tort Amaretto cu crema de nectarine

 

[shashin type=”photo” id=”15399″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Dragi mamici, pitici, tatici, bunici šŸ˜› , maine incepe scoala!!! Sau gradinita, dupa caz, asa ca va invit la un moment de relaxare in compania celui mai gustos tort de fructe pe care l-am mancat vreodata: Tort Amaretto cu crema de nectarine!!!! Impartasiti cu mine, Cipi si Bogdi meu scump care maine incepe clasa a treia,Ā acest moment dulce si special. Blatul aromat si crema savuroasa va vor inveseli cu siguranta ziua!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 100 g pricomigdale (amarettini)

– 4 oua

– 3 linguri apa

– 100Ā gĀ zahar

– 120 g faina sau 60 g faina+60 g amidon alimentar

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru crema:

– 3 nectarine potrivite, bine coapte, facute piure

– 2 nectarine mari, bine coapte, taiate cubulete

– Ā 50 g zahar

– 250 ml smantana dulce pentru frisca

– sucul de la jumatate de lamaie

– 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule

 

Pentru jeleul de nectarine:

– 2 nectarine

– 1 lingurita suc de lamaie

– 1 plic zahar vanilat (10 g)

 

Pentru insiropat:

– 10 linguri lichior Amaretto, pentru adulti sau sucul proaspat stors de la 3 mere dulci, pentru copii

 

Pentru ornat:

– 250 ml smantana dulce pentru frisca

– 50 g pricomigdale (amarettini)Ā intregi

– 50 g pricomigdale (amarettini)Ā zdrobite

 

Inainte de toate, va prezint nectarinele noastre delicioase šŸ™‚

Nu le laud degeaba, chiar sint cele mai dulci, zemoase si gustoase nectarine din lume!!!

[shashin type=”photo” id=”15409,15410″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Mod de preparare:

Pentru blat, incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Faramitati pricomigdalele cu sucitorul sau la robotul de bucatarie. Bateti ouale spuma cu apa. Adaugati putin cate putin zaharul. Mai bateti spuma inca 2 minute, dupa care adaugati pricomigdalele faramitate, faina, amidonul siĀ praful de copt, cernute.

Tapetati o forma de tort (diam. 26 cm.) cu hartie de copt sau ungeti-o cu unt si presarati-o cu faina. Turnati aluatul si nivelati. Puneti forma in cuptor pentru 25-30 de minute. Lasati apoi blatul sa se raceasca in forma. Scoateti-l din forma si taiati-l pe jumatate (veti obtine doua blaturi egale). Insiropati-le cu lichior sau suc de mere, dupa cum se cere šŸ˜›

Pentru crema, amestecati cele doua nectarine taiate in cubulete cu zahar si suc de lamaie. Lasati deoparte.Ā Inmuiati gelatina in apa rece. Ori e foite, ori e granule, puneti apa destula. Doua, trei cani, pentru ca gelatina sa se hidrateze bine. Oricum, inainte de a o topi, apa se scurge. Se topeste apoi la bain-marie sau la microunde. Nu se lasa sa clocoteasca fiindca isi pierde calitatile de inchegare, ci doar pana cand se lichefiaza. Lasati-o cca. 1 minut sa se racoreasca si apoi amestecati-o cu piureul de nectarine (cele 3 nectarine pe care le-am mentionat mai sus, la ingrediente). Puneti la rece pentru cca. 5 minute.Ā Bateti frisca si adaugati-o peste piureul de nectarine cu gelatina. Adaugati si cubuletele de nectarine cu zahar si suc de lamaie si amestecati totul foarte bine.

Asamblare: asezati unul dintre blaturi pe un platou si asezati in jurul lui inelul de tort detasabil al formei. Daca nu aveti asa ceva, asezati doar blatul inapoi in forma. Adaugati crema si nivelati. Acoperiti cu celalalt blat si apasati usor, sa intre putin in crema. Puneti tortul la frigider pentru cca. 4 ore. Va arata cam asa šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”15400″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Procedeu jeleu de nectarine: decojiti cele 2 nectarine si treceti-le prin sita; adaugati zaharul vanilat si sucul de lamaie si amestecati bine. Puneti piureul la congelator timp de aprox. 20 minute.

Ornare: bateti bine frisca si puneti deoparte 4-5 linguri frisca batuta. Ungeti tortul cu frisca si neteziti bine cu un cutit suprafata tortului.Ā Scoateti jeleul de nectarine din congelator si puneti-l intr-o punguta careia ii taiati foarte putin din varf. Desenati un gratar pe tort, cumva in felul asta šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”15401,15402″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Detaliu šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”15403″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Puneti frisca pusa deoparte intr-un aparat de spritat (sau tot o punguta) si faceti mici floricele. Asezati deasupra acestora cate o pricomigdala:

[shashin type=”photo” id=”15404″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15405″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ornati marginile tortului cu pricomigdalele zdrobite:

[shashin type=”photo” id=”15406″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si feliati rapid tortul, nu mai stati pe ganduri :D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15407″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E cel mai savuros tort cu fructe pe care l-am mancat!!!!!!!!!

 

Aici e langa deliciosul tort de ciocolata cu alune:

[shashin type=”photo” id=”15386″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura cu struguri si mousse de vin

 

[shashin type=”photo” id=”15362″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Adie-un vant de toamna pe la noi prin gradina, dragilor, si-asa frumos s-au copt strugurii!!! Nu am avut multi, fiindca vita noastra de vie e tanara tare, dar mi s-au parut cei mai aromati struguri negri, si galbeni, de pana acum. Prajitura de astazi contine doar struguri negri, fiindca pe aia galbeni i-a papat Bogdi :D. I-am spus prajitura cu struguri si mousse de vin, in primul rand, pentru ca asta contine :P, dar si pentru ca mai am o varianta a acestei minunate retete sub forma de tort. Usor modificata, e adevarat, dar cu acelasi rezultat gustos: Tort Diplomat cu struguri.

M-as bucura mult sa incercati prajitura, dar si tortul, pentru ca sint, fara nicio exagerare, delicioase!!!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 2 oua mari

– 3 linguri apa minerala

– 50 g. zahar

– 2 plicuri zahar vanilat (20 g.)

– 25 g. faina

– 25 g. amidonĀ alimentar (de porumb)

– 30 g. nuci macinate

 

Pentru mousse-ul de vin:

– 4 galbenusuri

– 150 g. zahar

– 125 ml. vin alb sec

– 375 ml. apa minerala

– 1 lingura rasa amidonĀ alimentar (de porumb)

– 150 g. iaurt

– 100 ml. smantana dulce pentru frisca

– 10 foite gelatina sau 1 plic jumatate gelatina granule (15 g.)

– 150 g. struguri negri si albi

 

Pentru decor:

– struguri negri si albi

– apa

– linguri zahar

 

Dar pana va ametesc cu reteta :D, va arat recolta noastra de struguri din anul asta, de care sint foarte mandra!!!

[shashin type=”photo” id=”15369,15367,15368″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se separa cele doua oua ; albusul se bate cu mixerul cu cele 3 linguri de apa minerala. Se adauga zaharul, simplu si vanilat, si un praf de sare si se bate in continuare pana se face spuma. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn. Separat, se amesteca faina cu amidonul si se cern. Se inglobeaza in spuma impreuna cu nucile macinate. Se tapeteaza o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt sau se unge cu unt si se presara cu faina. Se toarna aluatul si se niveleaza. Se coace blatul cca. 20-25 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Se inmoaie gelatina in apa rece cca. 8-10 minute. Se amesteca galbenusurile cu zahar, amidon, apa minerala si vin. Se bate compozitia cu telul pe bain-marie timp de 15 minute (nu va spetiti cu batutul decat in ultimele 5 minute :P). Se lasa cateva minute sa se racoreasca. Se dizolva gelatina, scursa bine de apa, la bain-marie sau microunde. Nu se lasa sa clocoteasca, ci doar sa se topeasca. In ambele cazuri, in cateva secunde, gelatina se topeste. Nu uitati sa amestecati intruna daca o topiti pe baie de aburi, iar daca o topiti la microunde, scoateti bolul in care ati pus gelatina din 5 secunde in 5 secunde pentru a amesteca. Cuptorul de microunde sa nu fie setat pe putere maxima!

Se amesteca gelatina topita cu 2 linguri de crema; se adauga apoi in toata crema de vin si se amesteca bine. Se lasa crema la frigider pentru 20 de minute, pana cand prinde consistenta. Se adauga apoi iaurtul si frisca batuta si se amesteca usor.Ā Se spala strugurii, se scurg bine si se adauga in crema.

Se scoate blatul din forma (daca e nevoie, desprindeti-l de pe margine cu ajutorul unui cutit) si se aseaza inapoi in forma (pe baza detasabila a formei) sau direct pe platoul pe care il veti servi mai apoi. Se inchide inelul (daca aveti forma de tort cu inel detasabil) si se toarna crema. Se niveleaza si se acopera cu folie alimentara transparenta. Tortul se tine la frigider minim 5 ore, sau cel mai bine, peste noapte.

Se indeparteaza inelul de pe tort, dar nu inainte de a-i desprinde,Ā cu un cutit, marginile. Crema mai mult, caci ea va fi cea „lipicioasa” :P. Se taie tortul in raze (vor iesi 8 bucati mari sau 16 mai inguste). Se uda strugurii pentru decor cu apa si se presara cu zahar. Se decoreaza tortul cu struguri zaharisiti si se savureaza!!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15363,15364,15365″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cea mai gustoasa prajitura cu struguri si crema de vin!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15366″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Puteti folosi albusurile ramase, dupa separarea oualor de la crema, la aceste bezele nemaipomenite, iar amidonul il puteti inlocui cu faina. Daca papa si copiii, inlocuiti vinul cu Sprite sau chiar mai bine, cu must de struguri albi.




Prajitura cu coacaze negre si agrise

 

[shashin type=”photo” id=”15215″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

De tufele mele de coacaz, sau de agrise, cred ca deja v-ati saturat :D, dar nu ma pot abtine sa nu va arat cat de frumos s-au imbinat aceste fructe mici si acrisoare intr-o minunatie, nu foarte dulce, numita simplu: Prajitura cu coacaze negre si agrise šŸ™‚

O puteti incerca si cu alte fructe, desigur, dar sa nu fie foarte dulci!!!

 

Ingrediente:

 

Pentru aluat:

– 200 g. unt

– 4 galbenusuri

– 2 oua intregi

– 150 g. zahar

– 300 g. faina

– 2 lingurite praf de copt

– 6 linguri lapte

– coaja rasa de lamaie

 

Pentru umplutura:

– 300 g. coacaze negre si agrise

 

Pentru bezeaua cu nuci:

– 4 albusuri

– 100 g. zahar

– 1 lingurita suc de lamaie

– 100 g. migdale macinate sau nuci

 

Minunatele fructe din minunata noastra gradina šŸ˜›

Agrisele:

[shashin type=”photo” id=”15218″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si coacazele negre:

[shashin type=”photo” id=”15219″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Mod de preparare:

Se topeste untul. Galbenusurile, ouale si zaharul se bat spuma. Se adauga untul topit si laptele caldut, amestecand continuu. Se omogenizeaza faina cernuta impreuna cu praful de copt si se adauga coaja rasa de lamaie.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Aluatul se aseaza intr-o tava de aprox.Ā 25 x 35cm, tapetata cu hartie de copt. Se spala fructele si se scot coditele. Cu o furculita totul devine mult mai usor. Priviti: Tort cu blat de nuci si coacaze šŸ˜‰

Se repartizeaza fructele deasupra aluatului, cat mai uniform. Ā Prajitura se coace cca. 25 de minute.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate pana se obtine o bezea tare. Se adauga sucul de lamaie si migdalele sau nucile macinate. Aceasta compozitie se toarna peste prajitura si se niveleaza. Se mai coace cca. 15 minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Prajitura se serveste rece, taiata in bucati potrivite:

[shashin type=”photo” id=”15216″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 




Tort cu coacaze rosii si crema de iaurt

 

[shashin type=”photo” id=”15073″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Daaa, acest micut tort cu coacaze rosii si crema de iaurt ne-a inseninat ziua!!!! Prietenii mei de pe facebook isi amintesc cu siguranta de tufa cu coacaze (pe-atunci deloc rosii :P), pe care am surprins-o in poze pe la inceputul lunii mai, si care acum s-a facut tare frumoasa. Iat-o, atunci:

[shashin type=”photo” id=”15074″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Si acum šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”15075″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si cum rafalele astea de ploaie (interminabila!!!!!!!!!!) imi amenintau serios micutele fructe, le-am cules repede si le-am folosit pentru a da savoare acestui tort cu blat, aproape de bezea :D, pe careĀ eu l-am copt intr-o forma cu diametru de 18 cm. (cea mai mica forma a mea). Asta din cauza ca nu aveam foarte multe coacaze…coapte…

Asa ca voi, daca aveti fructe destule, nu neaparat coacaze ci orice alte fructe de sezon, puteti coace tortul intr-o forma cu diam. de 26 cm. Dar va trebui sa dublati ingredientele!!!!!!!!!!! Blatul este minunat si se impaca de minune cu crema usoara de iaurt. Si cu fructele šŸ˜‰

 

Ingrediente:

 

Pentru blat:

– 4 albusuri

– un praf de sare

– 1/2 lingurita esenta de vanilie

– 100 g. zahar

– 50 g. faina

 

Pentru crema:

– 100-150 g. coacaze rosii sau alte fructe de sezon (capsuni, afine, zmeura)

– 150 g. iaurt gras (grecesc)

– 1 lingura zahar pudra, vanilat

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Bateti spuma albusurile, intr-un bol incapator si uscat (de preferat din sticla). Adaugati sare si esenta de vanilie. Continuati sa bateti si incorporati zaharul, cate 2 linguri odata, pana cand amestecul devine lucios dupa fiecare priza.

Cu miscari delicate, de jos in sus, incorporati faina, cernuta, si distribuiti compozitia in forma de copt (diametru de 18-20 cm.), tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu faina. Dati la cuptor timp de aprox. 20 de minute si apoi lasati sa se raceasca. Blatul va face o mica burtica šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”15076″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…pe care o veti umple cu urmatoarea crema:Ā amestecati iaurtul cu zaharul pudra; umpleti apoi blatul cu crema de iaurt:

[shashin type=”photo” id=”15077″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Presarati fructele. Eu coacazele šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”15078″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si serviti!!!!!! Cu pofta, clar šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”15080″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Foooarte bun!!!!!!!!!!

 

Sfat: Daca vreti, puteti adauga in crema de iaurt 200 g. branza dulce de vaca. Daca aveti puiuti mofturosi sau taman acum le pica dintisorii :D, va sfatuiesc sa treceti coacazele (daca le folositi) prin sita sau sa le macinati cat mai fin cu mixerul de mana (eu asa am facut). In cazul asta, va trebui sa amestecati pasta de fructe cu iaurtul si sa umpleti tortul cu crema rezultata. Va arata la fel de bine, iar samburii nu ii vor necaji pe cei mici, si vor papa cu pofta šŸ˜›




Prajitura Diplomat cu portocale si ciocolata

 

[shashin type=”photo” id=”14848″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Dragii mei, am inceput de cateva zile incoace sa-mi rasfoiesc cu frenezie teancul de retete de Pasti (macar de-ar fi aranjate šŸ˜€ ) si desi am ochit muuulte minunatii (si nu doar dulci, deci nu intrati in panica šŸ˜› ) am hotarat sa va arat prima si prima data aceasta prajitura diplomat cu portocale si ciocolata. Si nu cred ca am ales deloc rau, avand in vedere viteza cu care a disparut de pe platou!!!!!

O puteti face si cu mandarine sau piersici din compot …asta fiind, desigur, varianta rapida si comoda šŸ™‚

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 90 g ciocolata amaruie

– 5 oua

– 150 g zahar

– 5 linguri lichior de oua sau rom

– 100 g faina

– 100 g alune sau nuci macinate

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru crema diplomat:

– 7Ā foi gelatina sau 12Ā g gelatina granule

– 3 portocale

– coaja rasa de portocala

– 1 lamaie

– 4 galbenusuri

– 100 g zahar

– 40 ml lichior de portocale sau lichior de oua

– 500 ml smantana dulce pentru frisca

– 200 g ciocolata amaruie sau cu lapte, rasa

 

Pentru ornat:

– 4 portocale

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se topeste ciocolata la bain marie sau la microunde; se lasa apoi sa se racoreasca bine.

Se bat ouale cu zahar si rom sau lichior de oua timp de 2-3 minute. Se inglobeaza ciocolata topita si se amesteca bine. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern; se adauga impreuna cu alunele sau nucile macinate in compozitia de oua si se amesteca totul foarte bine.

Se tapetetaza o forma cu dimens.Ā 25 x 35cm. cu hartie de copt. Eu am copt blatul intr-o forma mai mica, asa ca blatul a iesit un pic cam inalt, iar crema a avut nevoie de „sustinere” šŸ˜› , dar in final a iesit tare bine si asa.

Se toarna aluatul si se niveleaza. Se coace cca. 17-20 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca bine. Se rastoarna apoi pe un gratar de bucatarie si se desprinde hartia de pe fund.

Gelatina se pune la inmuiat in apa rece (daca aveti foite, rupeti-le in jumatate si puneti-le intr-un bol incapator cu apa, dar daca aveti gelatina granule, puneti apa doar cat sa treaca peste cu doua degete).

Se spala foarte bine, cu apa fierbinte, o portocala (cea mai frumoasa) si se rade coaja. Se storc toate cele 3 portocale si lamaia. Se freaca galbenusurile in bain-marie cu zahar, lichior si coaja de portocale.Ā Se lasa pe foc timp de aprox. 5 minute, amestecand des. Se inglobeaza sucul de citrice si se dizolva inauntru gelatina inmuiata si scursa de apa. Se amesteca bine, pana se topeste gelatina, dupa care vasul se ia de pe foc si se lasa la racit. Se da compozitia pentru 10 minute la frigider. Intre timp, se bate frisca si se inglobeaza in crema.

Blatul se acopera cu jumatate din cantitatea de crema si se presara deasupra ciocolata rasa (tineti-o 3-5 minute la frigider pentru a o putea rade mai usor). Eu am maruntit-o la blender šŸ˜›

Se repartizeaza peste stratul de ciocolata restul de crema si se niveleaza usor. Se incrusteaza in crema feliile de la cele 4 portocale, curatate pe cat puteti de pielita alba si taiate in bucati potrivite. Prajitura se da la rece pentru minim 4 ore (ideal este sa o lasati in frigider peste noapte).Ā Cand o serviti, o taiati in cuburi.

…cam asa šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”14849,14850,14851″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

O adevarata prajitura de primavara: usoara, colorata, savuroasa šŸ™‚




Prajitura Valurile Dunarii

[shashin type=”photo” id=”13761″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Visinele nu au fost dintotdeauna preferatele mele, dar dupa ce an de an am rasfatat-o pe mami a mea draga cu cate o prajitura sau tort cu visine mi-am schimbat atitudinea ostila :D.Ā Ea adora visinele (si amandineleĀ ), asa ca anul asta, de ziua ei, i-am facut aceasta delicatesa austriaca: Prajitura Valurile Dunarii!!!! Am facut-o taare pe fuga si sincer nici nu credeam ca voi avea timp s-o si pozez (sint totusi fericita ca se disting celebrele „valuri” pe care le face aluatul si de unde i se trage numele).

Oricum, voi reveni cat de curand cu reteta traditionala de „Valurile Dunarii”, care se prepara cu o glazura groasa de ciocolata in loc de cacao, dat fiind faptul ca si aceasta versiune, mai putin calorica, s-a bucurat de un imens succes!!!

 

Ingrediente:

– 1 borcan compot de visine, fara samburi (720 ml.) sau 2 pahare visine din congelator

 

Blat alb si negru:

– 250 g. unt

– 200 g. zahar

– 1 varf de cutit sare

– 4 oua mari

– 300 g. faina

– 3 lingurite praf de copt

– 40 g. cacao

– 8 linguri lapte gras

– 1Ā linguritaĀ esenta de rom

 

Crema:

– o portie budinca de casa (folositi doar 800 ml. lapte)

– 150 g. unt (80 % grasime)

– cacao

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se scurge compotul de visine. Daca folositi visine din congelator, lasati-le la dezghetat si apoi puneti-le intr-o strecuratoare sa se scurga bine.

Se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zahar si sare pana se topeste zaharul (pana nu se mai simte atat de tare). Se adauga pe rand ouale, la un interval de 2 minute. Se amesteca faina impreuna cu praful de copt (cernute) si se inglobeaza treptat in compozitia de unt. Se subtiaza aluatul cu 5 linguri lapte. Se imparte aluatul rezultat in doua bucati. O jumatate se intinde intr-o tava (25 x 30 cm.) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt (in felul asta hartia de copt sta lipita de forma si puteti nivela frumos aluatul). Cealalta jumatate de aluat se amesteca cu lingurile de lapte ramase (3 linguri), rom si cacao. Se intinde apoi aluatul cu cacao peste cel simplu, din tava. Se presara visinele bine scurse si se da prajitura cca. 30 de minute la cuptor. Se scoate apoi si se lasa la racit.

Se prepara budinca de vanilie urmand pasii descrisi in reteta: Budinca de casa. Adaugati untul rece, taiat in bucatele, in budinca fierbinte si amestecati bine. Se acopera prajitura cu crema obtinuta (daca o puteti aseza in valuri, cu dosul unei linguri pe care o udati din cand in cand, si mai bine :P) si se presara cu cacao. Se da la frigider minim 2 ore. Cu putin timp inainte de servire se mai pudreaza o data cu cacao si se taie in bucati.

„Valurile Dunarii” šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”13762,13763,13764″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E delicioasa!!!!!!!!!!!!

Sfat: Daca nu aveti nimic impotriva budincii din comert, puteti alege varianta rapida, si anume sa faceti o budinca din 2 plicuri de praf pentru budinca de vanilie asa cum o faceti in mod normal, scazand insa cantitatea de lapte de la 1 litru la 750 ml. lapte. Se adauga untul, ca mai sus, in budinca fierbinte si se amesteca bine. Se acopera budinca cu folie transparenta pentru a nu face pojghita si se lasa la racit.




Tort musuroi cu banane si cacao

 

[shashin type=”photo” id=”10622″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragii mei, aveam de gand sa va arat cat de bine ne-am distrat la Gradina Zoo din Szeged…dar am dat cu ochii de cele cateva retete pregatite inainte de a pleca la mare si cum nu vreau sa raman cu ele pe iarna, vi le arat numaidecat.Ā Voi incepe cu acest tort musuroi cu banane si cacao, pe care am vrut de cativa ani sa vi-l arat.Ā E absolut delicios si se face extrem de usor!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua mari

– 4 linguri apa fierbinte

– 120 g. zahar

– 150 g. faina

– 1 lingura cu varf pudra de cacao

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru crema:

– 4 banane coapte

– 200 g. branza de vaci sau mascarpone

– 90 g. ciocolata cu lapte

– 500 ml. smantana dulce pentru frisca

– 150 g. zahar

– 3 foi gelatina sau 5 g. gelatina granule (jumatate de pliculet)

 

Pentru ornat:

– 1 banana

– 2 linguri pudra de cacao

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se separa ouale.Ā  Se bat galbenusurile cu apa fierbinte (doar fierbinte, nu clocotita :P) pana se obtine o spuma. Se adauga treptat, cate putin, zaharul si se amesteca bine, pana ce masa devine cremoasa. Se bat albusurile cu un praf de sare si se incorporeaza in crema. Se adauga faina, cacaua si praful de copt, cernute, si se amesteca totul foarte bine, avand grija sa nu apara cocoloase.

Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 26 cm.Ā  Se toarna aluatul, se netezeste.Ā  Se coace blatul 25-30 de minute, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca.

Se gaureste blatul la 1/2 cm. adancime, lasandu-se de jur imprejur un „inel” din blat lat de 1 cm.Ā  Se insiropeaza blatul scobit cu un sirop de zahar ars (ardeti la foc mic 2-3 linguri zahar, dupa care il stingeti cu un pahar apa (250 ml.)Ā Se faramiteaza bine bucatile rupte. Daca vreti o varianta mai rapida, taiati doar blatul pe jumatate iar surplusul faramitati-l pentru ornare šŸ˜‰

Se inmoaie gelatina in apa rece (cat sa treaca cu cca. doua degete deasupra) timp de aprox. 10 minute.Ā  Se rade ciocolata pe razatoarea mare.Ā  Se bate spuma frisca.

Se curata o banana si se paseaza cu mixerul sau cu furculita.Ā  Se amesteca piureul obtinut cu ciocolata rasa, branza de vaci si zaharul.Ā  Se dizolva gelatina la bain-marie sau la microunde. Nu se lasa mai mult de jumatate de minut sau maxim un minut deoarece isi pierde calitatile de inchegare.Ā  In niciun caz nu lasati gelatina sa dea in clocot! Cand gelatina s-a mai racorit, se inglobeaza in crema de banane odata cu frisca batuta.

Se taie jumatati cele 4 banane, pe lungime si se aseaza pe blat (se taie daca e nevoie si se aseaza in asa fel incat sa acopere tot blatul).Ā  Se aseaza crema pe blat, peste banane, formand o movilita. Tortul trebuie sa arate ca o cupola in final.

Se pune la frigider pentru cca. 2 ore.Ā  Blatul faramitat se amesteca cu praful de cacao;Ā  se presara peste tort doar cu putin timp inainte de a-l servi pentru ca altfel se vor inmuia si aspectul nu va mai fi atat de apetisant.Ā  Se orneaza cu bucatele de banana si se serveste cu pofta.

Eu nu am adaugat cacao si nu am faramitat foarteĀ  fin bucatile de blat, asa ca le-am putut presara imediat.Ā  Pofta era prea mare šŸ˜€

A iesit delicios si asa!!!

[shashin type=”photo” id=”10620,10621″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Pentru aroma, puteti adauga cateva picaturi de rom in blat.




Chec Diplomat

[shashin type=”photo” id=”15883″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, m-am bucurat atat de tare cand am vazut ca adoratul meu chec Tiramisu v-a cucerit, incat m-am gandit ca si un chec Diplomat v-ar incanta in aceeasi masura!!!
A iesit foarte, foarte bun!!!!!!!!
Eu l-am cladit intr-o forma mare de cozonac (si una mica šŸ˜€ ) dar ingredientele sunt pentru doua forme de chec.

Ingrediente pentru doua checuri:

– 1 pachet piscoturi de sampanie (400 g)
– 4 oua
– 300 g zahar
– 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
– 500 ml lapte
– 750 ml smantana pentru frisca
– 10 foite gelatina
– 3 banane mici, bine coapte
– 2 conserve cocktail de fructe tropicale (o conserva are 425 g)

Mod de preparare:
Se pregatesc doua forme de chec, care se tapeteaza cu folie transparenta de bucatarie (stopiti forma cu putina apa pentru ca folia sa se aseze frumos, fara cute).
Se deschid conservele de fructe; se rastoarna intr-o strecuratoare si se lasa la scurs (va sfatuiesc sa lasati deoparte bucatile de banana, daca exista, deoarece sunt foarte tari si au un look si-un gust ciudat).

Se desfac piscoturile. Se inmoaie, scurt, in siropul de fructe scurs si se aseaza la baza si pe laturile formei, vertical, unul langa altul (adica „in picioare” šŸ˜› ). Se taie dupa inaltimea formei.

Se pune gelatina la inmuiat in apa rece.Ā Se lasa sa se hidrateze timp de aprox. 10 minute, timp in care ne ocupam de crema šŸ™‚

Se pun ouale, intregi, si zaharul intr-un castron si se bat cu mixerul pana cand compozitia se deschide la culoare (cca. 2 minute). Se adauga apoi laptele, se mai mixeaza de cateva ori, si se transfera totul intr-un vas, la bain-marie. Din momentul in care compozitia se incalzeste, se lasa pe foc 8-10 minute, amestecand usor. Cu cateva secunde inainte de a scoate vasul din apa clocotita, se adauga gelatina, bine scursa de apa, si se amesteca energic. Se lasa crema la racit.
Se bate frisca, dar nu foarte tare (in felul asta, crema iese mai pufoasa) si se amesteca cu crema de oua rece. Se adauga fructele bine scurse si taiate in bucatele, bananele, proaspete, taiate felii si resturile de piscoturi…”varfurile” taiate mai devreme (sa nu cumva sa le aruncati!!! šŸ˜€ )

Crema se toarna in ambele tavi, „tapetate” cu piscoturi, se niveleaza si se lasa la frigider minim 3-4 ore, sau peste noapte, ca sa se inchege bine.
Eu asa am facut šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”15884″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Deasupra fiecarei tavi de chec se pune cate un platou si se rastoarna:

[shashin type=”photo” id=”15885″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se desprinde cu grija folia:

[shashin type=”photo” id=”15886″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si dupa ce i se admira marginile perfecteĀ :))

[shashin type=”photo” id=”15887″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…se feliaza si serveste cu pofta!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15888″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, prieteni dragi:

[shashin type=”photo” id=”15889″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Puteti folosi orice alte fructe in locul conservelor de fructe tropicale iar ca decor puteti folosi frisca din abundenta.Ā Eu, insa, l-am lasat simplu.




Inghetata din fructe

Aceasta inghetata din fructe este extrem de rapida si extrem de gustoasa,Ā si nu aveti nevoie decat de-un singur ingredient. Eu am refacut-o de curand in doua variante, cuĀ banane (cea mai buna!!!) si cu nectarine, dar puteti folosi si alteĀ fructe.Ā FolositiĀ doar fructe proaspete, dulci si bine coapte: pere, banane, mango,Ā nectarine, etc. Rezultatul este un inlocuitor delicios de inghetata, din fructe crude, si este preparatul ideal pentru musafirii neasteptati šŸ˜€
Este indicataĀ celor care sufera de intoleranta la lactoza (am reusit intr-un sfarsit sa implinesc rugamintea multor mamici care mi-au cerut pe e-mail retete pentru copilasii lor, ce nu pot tolera laptele) dar si celorĀ care tin la silueta si, nu in ultimul rand, celorĀ ce postesc. Este, fara nici o exagerare, mult mai buna si mai cremoasa decat o inghetata clasica pe baza de oua sau lapte ori frisca!!! …si, foarte important, nu va stresati din cauza consistentei ei, deoarece este cunoscuta sub numele de „soft ice cream”, adica o inghetata moale, ce se serveste imediat!
Va pun aiciĀ poze noi, cu inghetata refacuta:

De data asta numai din banane si nectarine:

Daca o sa vedeti cat de usor se prepara, o sa va apucati imediat de treaba,Ā desi treaba e impropriu zis, fiindca nu trebuie decat sa cumparati fructele de care aveti nevoie, sau daca sunteti norocosi si aveti o gradina, sa le culegeti direct din pom, asa cum am facut eu (bananele si mango-ul au fost, desigur, cumparate šŸ˜€ )

Spalati bine fructele:

Curatati-le de coaja (nectarinele, daca sunt frumoase, se pot lasa cu coaja) si taiati-le felii. Puneti-le in pungi de plastic sau in cutii speciale si congelati-le:

Cand doriti sa preparati inghetata, dezghetati-le partial apoi puneti-le in mixer si faceti un piure.
Initial le-am varat in blender dar nu mi-a prea placut consistenta (se poate ca blenderul meu sa fie prea mare), asa ca le-am zdrobit cu mixerul vertical, care iata cat de frumos a transformat bucatile inghetate de banana in aceasta ademenitoare crema:

Si pe cele de mango:

 

Pe platou, intr-o ipostaza pe care o doream mai apetisanta decat apare-n poza…dart pana cand m-am invartit incolo si incoace, cu toate sortimentele de inghetata dupa mine, m-a surprins din nou soarele cel nemilos šŸ˜€

Rezultatul, insa, a fost unul extrem de delicios!!!!!!!

Detalii :))
Inghetata „falsa” de banane:

Nectarine:

Mango:

Pere:

Sfat:Ā Acelasi lucru il puteti face si cu alte fructe dulci, cum ar fi piersici, ananas, dude, etc.
Rezultatul nu este prea fericit cu fructe apoase, cum ar fi citricele, strugurii, capsunile, etc.

P.S. Daca nu aveti un robot de bucatarie, puteti pasa fructele cu furculita.




Tort Diplomat

Dragilor, nu imi vine sa cred ca nu v-am aratat pana acum clasicul Tort Diplomat, pe care-l savuram mereu cu placere.Ā Mai ales Cipi, caruia ii plac la nebunie torturile cremoase si racoroase!!!
De ziua lui, asadar, in 1 iunie, de ziua copiilor šŸ˜€ , l-am surprins cu bunatatea asta de tort, pe care il puteti face oricand, cu succes, acasa.

Lui Bogdi i-am pregatit alta trasnaie šŸ˜€

 

Ingrediente:

  • 5 galbenusuri
  • 180 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 500 ml lapte
  • 9Ā foite gelatina sau 15 g gelatina granule
  • 250 g smantana pentru frisca
  • 1, 2 portocale
  • 1, 2 banane
  • 1 cutie compot de ananas (rondele)
  • 1, 2Ā kiwi, foarte bine coapte
  • 200 g piscoturi de sampanie

 

Mod de preparare:

Se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca folositi foite de gelatina, le puneti in multa apa rece; daca folositi gelatina granule, puneti atata apa cat sa treaca cu doua degete peste ele). Se lasa sa se inmoaie cca. 10 minute, timp in care se prepara crema.

Se pregateste prima data baia de aburi, celebra bain-marie, punand un vas, plin pe jumatate cu apa, la fiert. Cand apa clocoteste, se da focul la minim.

Se freaca galbenusurile cu zaharul intr-un bol mic si adanc pana ce se albesc (cca. 2-3Ā minute). Se incalzeste laptele si se toarna peste compozitia spumoasa de galbenusuri; se transfera apoi compozitia intr-un alt vas, mai mic, care sa intre perfect in vasul cu apa clocotita de pe foc (fundul vasului in care ati pus compozitia nu are voie sa atinga apa de dedesubt). Se lasa la bain-marie timp de aproximativ 10 minute, timp in care se amesteca des (mai mult spre finalul fierberii). Compozitia va fi destul de lichida, asa ca nu va speriati!!! La final, crema se da deoparte si se lasa unĀ minut sa se racoreasca. Se adauga apoi foitele de gelatina inmuiate si bine scurse sau gelatina granule, care posibil sa fi absorbit toata apa. Se amesteca bine si se lasa la racit. Daca vreti sa grabiti intregul proces de racire, scufundati vasul intr-un altul cu apa rece (aveti grija sa nu ajunga apa in crema).

Se bate apoi frisca cu zaharul vanilat sau esenta de vanilie si se incorporeaza in compozitie. Crema se tine la frigider pana cand se pregatesc forma si fructele.

Se umezeste si se tapeteaza cu folie transparenta o forma de tort rotunda cu diam. de 26 cm (daca forma e uda, folia se aseaza foarte usor).

Se pregatesc fructele: portocalele se feliaza pe latime, obtinand niste rondele frumoase si subtiri, si abia apoi se curata de coaja; kiwi la fel, iarĀ bananele se taie in felii subtiri care se stropesc cu zeama de lamaie,Ā pentru a nu se innegri (se oxideaza repede). Peretii si fundul formei se imbraca in felii de ananas, kiwi, banane si portocale (aici intra in scena imaginatia proprie šŸ˜› ). Totusi, trebuie retinut faptul ca kiwi proaspat (si ananasul proaspat) contine o enzima care distruge gelatina, astfel incat va recomand sa folositi kiwi-ul numai pe margini sau sa il opariti inainte (in putina apa clocotita cu zahar). Fructele din conserva sunt insa binevenite šŸ™‚

Se toarna jumatate din compozitia racita pesteĀ fructe si se niveleaza:

Se presara felii subtiri de banana sau bucatele de ananas (eu am ales banane, fiindca ii plac mult lui Bogdi). Tortul se tine cca. 12-15 minute la frigider, ca sa se inchege putin compozitia:

SeĀ scoate apoi de la receĀ si se toarna restulĀ de crema (tinuta la temperatura camerei) deasupra,Ā peste fructe. Usor, fara graba, in asa fel incat sa acopereĀ treptat fructele.Ā Nu va stresati daca totusi feliile de fructe incep sa „danseze” šŸ˜€ Nu e deloc important ca fug din loc. Cand crema se incheaga, nici nu se va observa acest lucru, iar gustul tot minunat va fi!!!

La final, se aseaza un strat de piscoturi (pe care le insiropati cu suc de ananas din conserva) pe toata suprafata tortului, apasand usor:

Se acopera forma cu folie si se lasa la frigider pentru minim 4-5 ore (eu l-am lasat pana a doua zi), dupa care se rastoarna cu grija pe platoul de servit (nu uitati sa desprindeti folia transparenta)

Se poate orna cu frisca batuta, dar mie mi s-a parut foarte aspectuos asa simplu:

Detaliu:

 

Dupa cateva prim planuri absolut necesare pentru voi šŸ™‚ …se imparte cu generozitate intregii familii, si mai ales sarbatoritului!!!

L-am savurat rece si cu o pooofta pe masura!!!

La multi ani, iubitule!!! šŸ™‚

 

Sfat: In loc de rondelele de ananas de la baza tortului puteti folosi felii rotunde de portocala, si in locul feliilor de portocala de pe margini, puteti folosi felii rotunde de ananas.
…daca nu gasiti ananas feliat, folositi bucatele. Veti obtine un tort la fel de atragator!

In loc de feliutele de banana din mijlocul tortului (care la mine s-au deplasat, rebele šŸ˜€ ) puteti folosi bucatele de ananas, care vor da o nota si mai savuroasa, si proaspata, tortului.Ā De altfel, puteti aseza inca un strat de piscoturi, bine insiropate cu suc din conserva de ananas deasupra lor, si de-abia apoi puteti turna restul de crema.
Dupa cum vedeti, combinatiile sunt infinite!!! :))
S-aveti pofta!!!