Tort rulada cu crema de iaurt si portocale

Prieteni buni, va doresc din tot sufletul ca Sfintele Pasti sa va gaseasca in liniste si bucurie, alaturi de ai vostri dragi!!! Va servesc repede, repede (cuptorul meu e-n flacari 😛 ) cu o feliuta proaspata din tortul acesta minunat cu rulada si crema de iaurt si portocale, tort care va sta pe masa noastra festiva de anul asta (din care cauza nu am nici sectiune 😀 )

Va puuuup!!!!!!

 

Ingrediente pentru cca. 16 felii:

Pentru rulada:
– 4 oua
– 3 linguri apa rece
– 80 g zahar (+ 50 g pentru presarat)
– 70 g faina
– 50 g migdale macinate (prajite la cuptor in prealabil)
– cateva picaturi esenta portocale
– 50 g coaja de portocala glasata (optional)
– 150 g gem zmeura

Pentru blat:
pandispan din 3 oua (pentru un blat subtirel)
– suc proaspat de portocale pentru insiropat

Pentru crema:
– 5 portocale
– 1 lamaie
– 100 g zahar
– 8 foi gelatina sau 15 g gelatina granule
– 300 g iaurt cremos
– 400 ml frisca

Pentru ornat:
– 1 portocala mare, taiata felii
– 100 ml frisca
– flori de mar 🙂

Mod de preparare:
Rulada: cuptorul se incinge la 200 grade C. (foc mare).
Se separa ouale; albusul se bate cu apa rece si zaharul. Se inglobeaza galbenusurile si esenta.
Faina se cerne si se amesteca impreuna cu migdalele macinate si se inglobeaza in compozitie, alaturi de coaja de portocala glasata si tocata. Aluatul se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt (folositi tava de la aragaz) si se coace 12 minute. Se rastoarna apoi pe un prosop presarat cu restul de zahar (50 g.).
Se unge cu gem si se ruleaza in prosop. Se lasa la racit.

Pandispan: urmati pasii din reteta, folosind doar 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri ulei, 4 linguri faina.
…sau folositi blatul preferat, de preferinta mai subtirel.
Forma recomandata de reteta este una cu diam. de 28 cm. dar daca nu aveti una (nici eu n-am avut, a mea a fost de 26 cm.) folositi una de 26 cm, reducand cantitatile cu inca un ou, o lingura, etc. :))
…veti folosi, asadar, 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri ulei si 3 linguri faina la prepararea pandispanului.

Rulada si pandispanul gata:

Se taie rulada in felii groase de cca. 1 cm.
La forma de 26 cm. veti obtine 12 ruladute, iar la cea de 28 cm, probabil 16 bucati.
…nu puneti la socoteala capetele ruladei, care se evapora primele :)))

Se aseaza blatul de pandispan, care se insiropeaza cu suc proaspat de portocale, direct pe platoul de servit. Eu n-am facut asa, si era sa raman fara el :)))
Tortul este foarte “firav” din cauza cremei, asa ca nu se recomanda sa-l manevrati excesiv.
Se pune, asadar, in jurul tortului inelul detasabil. Se aseaza ruladele imprejurul tortului:

Se prepara crema: se storc 4 portocale si lamaia. In suc se amesteca esenta, zaharul si iaurtul (sa nu fie apos).
Gelatina se inmoaie in apa rece cat sa treaca bine peste, se scurge cand se umfla si se dizolva la bain-marie sau la microunde. Nu o lasati sa fiarba, deoarece isi pierde proprietatile de inchegare (o lasati doar atat cat sa se topeasca). Se adauga 2, 3 linguri din compozitia cu iaurt in bolul cu gelatina si amestecati. De-abia apoi adaugati toata gelatina in crema (in felul asta gelatina nu face cocoloase).
Se da la rece cca. 20 de minute, timp in care se bate frisca (nu foarte tare).
Se scoate crema de la frigider si se omogenizeaza frisca batuta.
Crema rezultata se aseaza in mijlocul tortului si se niveleaza, daca e cazul:

Se acopera tortul cu folie de bucatarie transparenta si se lasa la frigider pentru minim 2, 3 ore (de preferat sa fie lasat peste noapte)
Se scoate apoi inelul:

Se bate frisca si se orneaza fiecare rulada cu spritul de ornat. Se aseaza flori de mar intre rulade si cate un boboc in floare pe fiecare avelina de frisca 🙂

Se spala portocala bine, se sterge si se taie felii subtiri. Se aseaza, cat mai decorativ, in centrul tortului:

Pentru voi toti, un strop de culoare 🙂

Marul nostru din gradina, extrem de generos 🙂

Va uram, cu mare drag, Paste Fericit si ciocnim impreuna cu voi un ou rosu, din ouale vopsite de Bogdi.
…si iarba tot el a strans-o 😛
Hristos a inviat!!!

Sarbatori Fericite, dragilor!!!!




Prajitura usoara cu iaurt, frisca si cirese

Pentru sfarsitul asta de saptamana v-am pregatit ceva usooor si minunat :P, o prajitura usoara cu iaurt, frisca si cirese.
E delicioasa, sper sa va prinda bine!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:

– 8 oua

– 120 g. zahar

– 80 g. faina

– 20 g. amidon

– 30 g. cacao

 

Pentru crema:

– 6 foi gelatina sau 1 pliculet gelatina granule (10 g.)
– 400 g. iaurt
– 150 g. zahar
– 1 borcan compot de cirese (580 ml.)
– 300 ml. smantana dulce pentru frisca
– zahar pudra, pentru ornat

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit). Separati ouale; amestecati galbenusurile cu zaharul. Bateti spuma albusurile cu un praf de sare, apoi adaugati-le galbenusurilor.
Adaugati faina, amidon, cacao, toate in prealabil cernute. Amestecati totul cu o spatula (nu cu mixerul)

Turnati compozitia intr-o tava intinsa (cea din dotarea aragazului e super :P), unsa si pudrata cu faina sau tapetata cu hartie de copt:

Coaceti 10-12 minute; rasturnati apoi blatul pe un prosop de bucatarie pudrat cu zahar sau pe o hartie de copt. Indepartati cu grija hartia de pe blat si taiati-l pe jumatate:

Desfaceti borcanul cu cirese (daca au samburi, nu uitati sa-i scoateti :P)

Asezati o jumatate de blat intr-o forma tapetata cu folie transparenta (pentru ca folia sa adere bine, stropiti forma cu apa). Insiropati blatul cu siropul preferat:

Inmuiati foile de gelatina in apa rece (cat sa se sclade bine :D)
Scurgeti borcanul cu compot si incalziti sucul. Topiti gelatina in suc (aveti grija, amestecul nu trebuie sa fiarba). Lasati sa se raceasca. Adaugati ciresele.

Amestecati iaurtul cu zaharul; turnati deasupra compozitia cu cirese si amestecati usor.
Bateti frisca si incorporati-o amestecului rezultat. Lasati la frigider pentru cca. 30 de minute.

Intindeti apoi crema pe jumatatea de blat insiropata; puneti deasupra cea de-a doua jumatate de blat, si ea insiropata 🙂
Lasati la frigider peste noapte; crema este destul de lichida, dar dupa o noapte la frigider devine incredibil de pufoasa 🙂

Taiati marginile astfel incat bucatile din mijloc (cele de prezentare :P) sa fie drepte.
Taiati-o in aproximativ 12-14 bucati:

Serviti-o simpla sau pudrata cu zahar pudra:

P.S. La asamblatul prajiturii aveti nevoie de o forma adecvata (una cu inel detasabil ar fi perfecta), dar daca nu aveti asa ceva adaptati-o unei alteia, de ex. uneia de yena, dreptunghiulara 😉
…si ca sa nu existe pericolul ca crema sa iasa pe laterale, inconjurati prajitura cu bucati de carton (cum am facut eu aici, de disperare :D)




Prajitura cu frisca si rom

[shashin type=”photo” id=”15827″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, stiti prea bine cat de nebuna sint eu dupa ciocolata 😀 , dar prajitura asta cu frisca si rom, si-un pic de vanilie, m-a cucerit definitiv!!!
Cei care adora aceste arome, vor fi fascinati de gustul ei minunat.

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Pentru blat:
– 125 g unt
– 200 g zahar
– 5 oua
– 150 g faina
– 50 g amidon
– 1 pliculet praf de copt (10 g)

Pentru umplutura:
– 125 ml lapte
– 80-100 g zahar
– 2 pliculete zahar vanilat
– 6 foi de gelatina sau 1 pliculet gelatina granule (10 g)
– 4 linguri de rom sau 1, 2 lingurite esenta de rom
– 300 ml smantana dulce pentru frisca
– 250 g gem de caise

Pentru insiropat:
– lapte caramel, facut intocmai ca aici: Bounty-bars

Pentru ornat:
– 300 ml frisca
– cirese glasate (le puteti vedea aici: Stele de ciocolata)
– colorant alimentar rosu


Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit).
Se freaca untul cu zahar pana devine cremos. Se adauga ouale pe rand, apoi faina amestecata cu amidon si praf de copt (in prealabil cernute). Se coace intr-o tava intinsa (cea din dotarea aragazului e perfecta), tapetata cu hartie de copt, pentru cca. 20-25 de minute.
Se lasa sa se raceasca si se taie, pe lungime, in 3 felii:

Aici, la Prajitura aromata cu crema din vin rosu, puteti vedea mai bine in ce consta inedita “tehnica”.
Puteti cladi prajitura si din 4 straturi, dar la mine capetele au iesit prea subtiri, asa ca am feliat cele mai frumoase felii…pe cele din mijloc.
…oricum, nu cred ca aveam mari sanse s-o fac, fiindca Bogdi era cu ochii pe mine si gata de atac 😀

Se rupe in doua fiecare foita de gelatina si se inmoaie in apa rece. Daca folositi granule de gelatina, puneti atata apa cat sa le acopere bine.
Se da in fiert laptele cu zahar, si non, si vanilat.
Se adauga gelatina si se amesteca bine, pana se topeste. Se adauga romul (sau esenta) si se lasa crema sa se raceasca. Se bat 300 ml frisca (nu foarte tare) si se adauga la crema.

Asamblarea prajiturii:
Se tapeteaza o forma de chec cu folie alimentara transparenta. Se aseaza cea mai frumoasa felie, croita dupa forma de chec (se taie capetele). Felia aceasta va ajunge la final sus, asa ca e important sa o alegeti pe cea mai buna.
Se insiropeaza felia de blat cu siropul caramel (dupa cum vedeti, am dezvoltat o mica obsesie in legatura cu siropul asta 😀 ), si-apoi se unge cu gem de caise.
Se adauga crema de frisca cu rom (impartiti-va dinainte intreaga cantitate de gem si crema in portii egale, pentru a obtine straturi cat mai uniforme)

Nu uitati sa insiropati toate feliile de blat, incluziv pe acesta, ultimul, de sus…care la final va ajunge jos…
V-am zapacit deja, asa-i?! :))

Se lasa prajitura la frigider pana a doua zi dimineata, cand se rastoarna pe un platou. Se desprinde cu grija folia:

Se bate bine restul de frisca (300 ml) si se intinde cu o spatula pe toate partile aromatei prajituri:

Se lasa deoparte cateva linguri de frisca, care se coloreaza cu colorant alimentar, rosu.
Se orneaza prajitura cu cirese glasate, care se vor transforma, cu ajutorul spritului de ornat, in mici si dragalase floricele 🙂

…detaliu:

Se feliaza prajitura, in bucati generoase!!!!

…si se savureaza cu mare placere!!!

Delicioasa, delicioasa, delicioasa!!!
Sa o incercati negresit!




Tort Pasiune Intunecata

[shashin type=”photo” id=”15614″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tort Pasiune intunecata, cel mai savuros desert de weekend!!! Un tort imbatat cu lichior si cafea, ce ne-a cucerit definitiv 😀 Se poate prepara si sub forma de prajitura, peste care sa turnati ciocolata topita!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 3 oua
– 130 g zahar
– 90 ml lichior de cafea sau whisky-cream
– 40 ml cafea tare
– 130 ml ulei de floarea soarelui
– 70 g faina
– 70 g migdale macinate
– 2 lingurite praf de copt

Pentru insiropat si ornat:
– 80 ml cafea tare
– 50 ml lichior de cafea sau whisky-cream
– 300 ml smantana dulce pentru frisca (ideal ar fi naturala)
– 1 pliculet intaritor de frisca (10 g)
– 1 plic zahar vanilat
– 2, 3 linguri cacao

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

Pentru aluat, separati albusurile de galbenusuri. Bateti spuma galbenusurile cu zaharul, cu ajutorul mixerului. Incorporati lichiorul, cafeaua si uleiul. Bateti spuma albusurile si adaugati-le cu grija in amestec. Amestecati faina cu praful de copt si migdalele macinate, apoi inglobati-le in compozitie.

Tapetati o forma de tort cu diametrul de 26 cm. cu hartie de copt. Turnati aluatul si dati-l 40-45 de minute la cuptor:

Blatul e foooarte pufos si gustos!!!

Turnati cafeaua peste lichior intr-un castron. Insiropati blatul cu acest amestec:

Bateti spuma frisca. Presarati in ploaie intaritorul si zaharul vanilat. Puneti spuma intr-o punga speciala de ornat sau daca nu aveti asa ceva, intr-o simpla punga decupata la un varf, si spritati mici gramajoare, cat mai egale, pe toata suprafata blatului:

 

 

 

Imbracati tortul intr-un nor de cacao inainte de a-l taia in felii:

Serviti cate-o felie generoasa de tort langa o ceasca de cafea…cu dragoste 😛

Sa va-ndulciti bine!!! :))




Tort etajat cu cafea si frisca

Acest tort cu cafea si frisca ii este dedicat, cu toata dragostea, sotului meu iubit pentru cei mai frumosi 10 ani de casnicie din lume (desi nici cei de dinainte n-au fost mai prejos 😛 )
E un tort delicat, cu blat pufos si crema cu miros de spuma…de spuma de ciocolata alba si rom.
Si cu glazura de nutella, pe care-am nascocit-o pe loc (pe cea originala n-am putut-o pune in aplicare din lipsa de niste banale ingrediente 😀 )

Sint totusi putin necajita fiindca nu am apucat sa il ornez asa cum imi doream ( obsesii adolescentine cu inimioare, hi, hi, dar nu oricum, ci de bezea, deci am o scuza…). Cel mai important lucru a fost, insa, faptul ca Cipi nici nu a observat aceste mici detalii (nici nu cred ca l-ar fi incantat prea tare) si s-a aratat fericit peste masura de surpriza si gustul minunat al tortului.
Te iubesc, dragule!!!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 150 g unt
– 3 oua
– 150 g zahar
– 2 pliculete zahar vanilat
– 150 ml cafea naturala, tare
– 150 g faina
– 30 g cacao
– 2 lingurite praf de copt
– sare
– un pahar lichior-crema de whisky

Pentru crema:
– 500 ml lapte
– 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
– 100 g ciocolata alba
– 1 baton vanilie
– 5 galbenusuri
– 50 g zahar pudra
– 50 ml rom alb (de buna calitate)
– 300 ml frisca

Glazura originala 🙂
– 400 ml cafea
– 50 ml rom
– 2 pliculete glazura de tort
– 30 g zahar
– inimioare din bezele sau fructe exotice pentru decor

Glazura adaptata 😛
– un borcan de nutella

Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit).
Bateti spuma ouale cu sare, zahar tos si zahar vanilat, pret de 8-10 minute:

Topiti untul:

Preparati cafeaua si lasati-o la racit:

Cerneti si amestecati faina cu praful de copt; amestecati-le apoi cu cacaua:

Incorporati untul si cafeaua in compozitia spumoasa de oua. Inglobati amestecul uscat in amestec. Turnati aluatul intr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt:

Coaceti blatul aprox. 30 de minute:

Lasati-l apoi sa se raceasca:

Insiropati blatul cu delicioasa crema de whisky (intepati, din loc in loc, blatul cu o scobitoare, pentru ca “siropul” sa intre bine in blat)

Puneti foile de gelatina, rupte in prealabil, in bucati, la inmuiat intr-un bol incapator (in apa multa)
Procedati la fel si daca folositi gelatina din plic (exista peste tot pliculete cu gelatina maruntita de la Dr. Oetker)

Frecati bine galbenusurile cu zaharul pudra si romul:

Incalziti laptele. Crestati pastaia de vanilie, scoateti miezul si adaugati-l in lapte (puteti adauga esenta de vanilie, daca nu aveti baton de vanilie)
Inglobati laptele aromat in masa de galbenusuri:

Repuneti amestecul pe foc. Maruntiti ciocolata; topiti-o la microunde sau bain-marie si adaugati-o compozitiei de lapte ce se afla pe foc (amestecul nu are voie sa dea in clocot)
Scurgeti gelatina si adaugati-o in crema, amestecand continuu.
Luati vasul de pe foc si lasati totul sa se raceasca, amestecand din cand in cand (crema trebuie sa se raceasca bine, nu sa fie doar calduta)

Bateti spuma frisca:

Imediat ce crema incepe sa se inchege, incorporati-o cremei.
Lasati-o apoi la frigider, cca. 1 ora, timp in care se va face foarte spumoasa si aerata…

Fixati un inel de tort in jurul blatului si turnati crema de vanilie, dupa ce in prealabil ati amestecat-o:

Dati totul la rece pentru minim 3 ore, sau mai bine, peste noapte, cum am facut eu 🙂

Preparati glazura de cafea, pe care eu nu am reusit s-o fac din cauza ca nu mai aveam pliculete cu glazura transparenta pentru torturi, desi eram ferm convinsa ca am :)))
…sau puteti sa desfaceti borcanul de nutella, sa o incalziti usor la microunde sau bain-marie, pentru a o fluidiza:

…si apoi sa o turnati cu nonsalanta peste crema de frisca :))
Faceti in asa fel incat nutella sa ajunga sa acopere tot tortul…trebuie sa incepeti s-o turnati din mijloc catre margini. Aveti grija ca se intareste destul de repede, asa ca daca doriti s-o intindeti, faceti-o numai la inceput, caci pe parcurs vi s-ar putea strange si lipi de paleta de ornat…

Ornati-l cu inimioare de bezea 😛 …sau cu fructe exotice, cum ar fi physalis, asezate una langa alta, pe margine…

Se feliaza in bucati generoase :))

…si se serveste, cu bucurie-n suflet, o felie 🙂

…si totusi, in vartejul emotiilor, am surprins o sectiune 😀

Iar la sfarsit, va ofer si o”petala” din florile mele preferate, pe care Cipi mi le daruieste mereu:

…si una si din micul buchetel cules de iubirea mea mica, Bogdan, din gradina. Special pentru mami 🙂

…si-atunci cum sa nu ai sufletul plin?!

La multi ani tuturor si multa dragoste!!!!!!

P.S. …paharelele de whisky-cream nu le-am mai pozat, fiindca au fost prea multe 😀
P.P.S. Puteti prepara lichiorul si in casa: Lichior-crema de whisky




Spuma de ciocolata in straturi

Dragii mei, pentru ca, dupa cum deja ati aflat, ziua mea de nastere de anul asta a fost cam “ploioasa” si la propriu si la figurat, si n-am avut deloc stare sa pregatesc vreun tort, vreo nebunie (aveam idei o mie, da’ degeaba 😀 ), am ales, totusi, un desert simplu, o spuma de ciocolata in straturi, pe care am “asamblat-o” cat de festiv am putut…ca sa ne sarbatorim frumosii ani petrecuti impreuna…eu si sotul meu iubit 😛
…si bine-am facut, caci a fost o surpriza delicioasa, hihi…
Singurul inconvenient, daca pot sa-i spun asa, ar fi faptul ca aceasta reteta nu va fi pe placul multora dintre voi, deoarece contine oua crude…insaaaa, m-am gandit eu si la voi: puteti sa folositi, in locul spumei de ciocolata, delicioasa crema de ciocolata de la cupola de ciocolata
Va multumesc, din nou, pentru minunatele urari (si nu numai eu) si astept impresiile voastre in legatura cu acest “dulce” ce noua ne-a placut nespus!

 

Ingrediente pentru 4 portii:

– 1 blat de pandispan de cacao
– 200 g ciocolata de lapte
– 4 oua
– 2 linguri zahar vanilinat
– 400 ml frisca lichida
– 50 g zahar
– 1 plic praf intaritor pentru frisca
– 4 linguri ciocolata rasa sau nes

Se prepara un pandispan de cacao urmand pasii de la pandispanul simplu (cu link in rosu, mai sus) inlocuind, dupa cum veti citi, 2 linguri din cele 5 de faina cu cacao.
Se coace intr-o forma de copt dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt:

Se taie blatul in 8 patrate mici (in cazul meu, fiindca asa sint bolurile mele de desert 😀 )…sau in cerculete, daca alegeti sa “montati” spuma intr-un pahar sau bol rotund. Cerculetele le taiati cu buza unui pahar, desigur…


Capetele pandispanului se mananca pe loc, cu maaare pofta :)))


Se topeste ciocolata in bain-marie.
Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar vanilinat.
Crema de galbenus se inglobeaza in ciocolata:


Se bat 125 ml frisca. Se bate albusul bezea, cu zahar.
Se omogenizeaza inauntru frisca si bezeaua:


Rezulta o compozitie spumoasa, aerata:


Se da la frigider pentru cca. o ora, timp in care restul de frisca se bate cu praf intaritor.
La mine, spuma a stat mai mult, fapt care ma bucura nespus, caci astfel va pot arata ce consistenta cremoasa si atragatoare are:


E atat de buna, incat va atrag foarte serios atentia sa nu gustati prea mult din ea…n-o sa va mai puteti opri :))

Se insiropeaza fiecare bucatica de blat, eu cu cafea putin indulcita, sau cu sirop de zahar ars, etc.
Se aseaza apoi straturi alternative de blat, crema si frisca (ordinea lor e chiar la alegerea voastra)


Se orneaza cu ciocolata rasa sau nes (da, da, eu am ales nesul 😀 ) …si se pastreaza la rece pana in momentul servirii:


Cu mare drag, si pentru voi…


…o bucatica :)))




Cafea algeriana

[shashin type=”photo” id=”17489″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragii mei, va invit de pe acum, cu mare drag, sa savuram impreuna o cafea speciala, o cafea algeriana, cu lichior de oua si frisca, dat fiind faptul ca maine voi “intineri” cu (inca) un an…

Daca voi avea starea si timpul necesar…sunt cam presata de timp, ca voi toti de altfel, dar mai mult stingherita (a se citi disperata!!!!! :D) de trecerea mult prea nemiloasa a timpului…va voi aduce “la masa” si alte bunatati, cu care probabil ne vom rasfata. Caci da, este si ziua jumatatii mele (te iubesc, Cipi!!!) si pe langa toate astea va fi si ziua preaminunata a copiilor, iar Bogdi clar ma va taxa la capitolul asta, hihi…
Va pup si va doresc sa treceti cu mai multa seninatate decat mine peste momentul, altadata mult asteptat, al inaintarii in varsta (vai, ce urat sunaaaa!!! :D)

 

Ingrediente pentru 2 portii (adica eu si Cipi :P)

– 400 ml apa
– 4 linguri de cafea proaspat macinata
– 4 lingurite zahar
– 400 ml lichior de oua
– 4 linguri frisca batuta pentru ornat
– 2 lingurite cafea/nes pentru ornat

Mod de preparare:
Se incalzeste ibricul pentru cafea, apoi se toarna in el apa rece si cafeaua. Se lasa sa dea un clocot, apoi se ia de pe foc si se asteapta pana cand cafeaua se retrage. Se da din nou in clocot; acest procedeu se repeta de trei ori.
Apoi se amesteca si se lasa sa stea timp de trei minute.
Pe fundul paharelor se toarna lichiorul de oua:

[shashin type=”photo” id=”17490″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Deasupra se toarna cu lingura, incet, cafeaua:

[shashin type=”photo” id=”17491,17492″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Straturile se vor distinge frumos, mai ales daca veti folosi un altfel de pahar decat cel folosit de mine 😀

[shashin type=”photo” id=”17493″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se orneaza cu frisca batuta, asezata direct cu lingura sau “aranjata” putin cu ajutorul spritului de bucatarie:

[shashin type=”photo” id=”17494″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se presara cafea macinata sau nes si se serveste cu nesat 🙂

[shashin type=”photo” id=”17495″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Trebuie sa va spun ca datorita cafelei asteia delicioase, si a soarelui bland care mi-a unduit si linistit gandurile, mi s-a parut dintr-o data totul altfel, si chiar m-am simtit din nou (aproape) ca la 18 ani.(traversez o criza, cred ca e deja foarte clar pentru toata lumea :P)

…deci, a fost tare buna 😀




Rulada cu dovleac

Din colectia mea intarziata de retete cu dovleac am sa v-o prezint si pe aceasta, o minunatie de rulada cu dovleac, la care mi-a ramas gandul inca de cand am vazut-o la Cristina, cea cu suflet nipon si maini de aur 🙂
Cristinelu’ drag, mii de pupici pentru inspiratia ce ne-o oferi tuturor!!!
Ingrediente:
Pentru foaia de rulada:
  • 4 oua
  • 70 g faina
  • 1 lingura plina cu cacao
  • 80 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa
Crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • 200 g crema Philadelphia sau branza dulce
  • esenta vanilie sau rom
  • 1/2 dovleac de placinta
  • 8 linguri zahar tos
  • seminte de dovleac sau fistic pentru ornare

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Foaie rulada: se spumeaza galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Peste ele se toarna treptat uleiul si apa, amestecand continuu. Se adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si se amesteca usor. Albusurile se bat spuma cu restul de zahar. Se adauga in 3 reprize peste compozitia precedenta, amestecand usor. Totul se toarna in tava (aragazului), tapetata cu hartie de copt si se coace  8-10 minute. Se scoate din cuptor si se rastoarna pe un prosop umed sau presarat cu zahar. Se desprinde cu grija hartia si se ruleaza cu ajutorul prosopului. Se lasa sa stea pana cand facem crema:

 

Crema: (din dovleacul curatat si fiert trebuie sa ne ramana cca. 350 g )

Astfel, dupa ce e fiert la aburi sau copt, se face piure (cat este fierbinte) si se amesteca cu zaharul tos si branza dulce. Se bate frisca impreuna cu lingurile de zahar pudra si se adauga compozitiei de dovleac. Se amesteca totul foarte bine:

Lui Bogdi i-a placut atat de mult crema incat am crezut ca nu-mi va ramane destula pentru ornat 😀

Cu jumatate din crema rezultata se umple rulada:

…iar cu cealalta jumatate se imbraca rulada:

Pana la urma, mi-a mai ramas un pic de crema, cu care am ornat niste briose cu dovleac, absolut delicioase!!!

Rulada se orneaza cu samburi de fistic, cum am facut eu 😛 , sau cu seminte de dovleac (putin prajite) si maruntite:

Stratul de fistic de deasupra a facut-o de-a dreptul irezistibila!!!!!

Iata rulada mea cu dovleac, in doua ipostaze:

 

Foarte gustoasa!!! …si pe masura ce mancam ni se parea si mai seducatoare!!!
Pentru iubitorii de dovleac e un rasfat ce trebuie pus in practica cat mai repede :))




Frisca

…deci asa arata “tura” cu Pepsi… :))
…si tot asa veti proceda si la frisca din Fanta sau la oricare alta bautura, si asta numai datorita skakerului-minune de la Tupperware 🙂
E vorba depre Magic-mixer, care exista in doua variante: de 500 ml. si 750 ml.
Singurul cu care puteti face frisca din bauturi carbogazoase e asta de 750 ml., pentru ca e singurul caruia nu ii sare capacul :))))))

Ordinea in care se pun ingredientele e urmatoarea: mai intai ingredientele lichide (sucuri, lapte, apa, oua, ulei, etc.) si apoi cele solide (zahar, faina, gris, prafuri de crema sau frisca, etc.)
Cu ajutorul acestui mixer-magic puteti face frisca simpla, cu “arome” 😛 …maioneza, creme, sosuri, aluaturi usoare, bauturi, omlete…si mai ales clatite 😛

Si-acum rapida si delicioasa (inedita 😉 ) reteta, la prepararea careia aveti nevoie doar de:
– 1 plic de frisca
– 120-150 ml. suc la alegere 😛


Acesta este Magic-mixer-ul…ta-ta!!! :)))


Se pune sucul…aici Pepsi…in shaker:


Se aseaza mai intai rozeta, apoi inelul si la urma se insurubeaza capacul, dupa care se agita de cateva ori shakerul pana simtiti ca se leaga “crema” 😛
Adăugaţi o imagine

Va parea un pic cam moale atunci cand o veti scoate dar dupa ce o lasati 5 minute sa se odihneasca 😛 …se va intari frumos:


Asta a fost o “demonstratie” pe care am facut-o cu o alta ocazie, acum ceva timp, din Pepsi…si care ne place nespus, dar cum va spuneam la Cremesul inteligent noi acolo o preferam pe cea din Fanta (mi se pare mie ca merge mai bine 🙂 )
In acelasi fel puteti prepara frisca din must sau vin sau din oricare alt suc va place 😉
Spor la degustat 😛

P.S. Promit sa reactualizez “demonstratia” cat de curand 😛 …stiu ca pozele astea nu sint grozave dar macar v-ati facut o idee…




Tort de struguri cu frisca

[shashin type=”photo” id=”15109″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tineti minte cand va spuneam ca puiul meu scump, induiosat de felicitarile extraordinare pe care le-a primit de la voi, dragilor, mi-a cerut sa ii mai fac un tort?! …ei bine, ziua aia a venit 😛 …ca doar, cum spunea si el, nu degeaba toata lumea il felicita, inseamna ca e inca ziua lui si deci trebuie (re)sarbatorita ca atare. Cu ce altceva decat cu un tort de struguri cu frisca!!!!!!!!

Ideea cu tortul care sa contina struguri, muuuulti struguri si frisca ii apartine tot lui Bogdi (nu ma intrebati de unde i s-a declansat pofta asta, ca nu stiu!!! 🙂 )
Cert este insa ca avut o idee nemaipomenita si ca datorita lui am savurat cu totii cate-o felie mare din simplul dar absolut gustosul si aromatul tort de toamna.

E incredibil de usor de facut, iar puiului meu i-a placut atat de tare!!! Si decorul, si blatul, care intr-adevar este de milioane, e pufos si buuun de-ti vine sa-l mananci asa cum e 😛

 

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Pentru blat:

– 4 oua

– 150 g. zahar

– 125 g. faina

– 25 g. cacao

– 1 lingurita scortisoara macinata

– 1 lingurita rasa praf de copt

 

Pentru umplutura si ornat:

– 500 g. struguri albi si negri

– 500 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

– 1 plic intaritor de frisca (optional)

– 75 g. zahar pudra

 

Mod de preparare:

Strugurii nostri zemosi si buni!!!!!!!!!!!

Se separa ouale; albusurile se bat cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare timp de 3-4 minute. Se incorporeaza galbenusurile si se amesteca usor.
Faina se amesteca cu cacaoa, scortisoara si praful de copt si se adauga compozitiei de oua:


Se tapeteaza o forma de copt cu diam. de 26 cm. cu hartie pergament. Se toarna compozitia si se coace timp de 25 de minute la 180 grade C (foc potrivit):


Se spala strugurii. Se pun deoparte cateva boabe pentru decor.
Se scot semintele:



Se bate frisca impreuna cu zaharul pudra si se adauga un pliculet de intaritor de frisca daca credeti de cuviinta 😛
Si eu l-am pus pana la urma, dar cred ca mergea foarte bine si fara..


Blatul se taie pe jumatate:


…si se umple cu frisca ( mai mult de jumatate din cantitatea totala)


Se aseaza strugurii:


Se acopera cu celalalt blat si se aseaza deasupra restul de frisca:


Se pregatesc strugurii pentru decorul final 😛



…si se aranjeaza, cum altfel decat in forma de strugure?! :)))




…singurele sectiuni, nu prea atragatoare caci pana mi-am hranit puiutul, soarele a si intrat in perdeaua gri de nori 🙂


Vi-l recomand cu caldura!!! 😉
E fantastic!!!




Tort de trufe

[shashin type=”photo” id=”15625″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Acest delicios tort cu trufe de ciocolata ii este dedicat cu toata dragostea lui Cipi, cel mai bun sot din lume!!!!!!!!!!
Tortul este atat de gustos, atat de fin, atat de perfect pentru noi. Pentru mine mai ales, caci are in compozitie si ciocolata si cafea, dupa care lesin de pofta!!! Mereu 😀
L-am facut deja de 3 ori pana acum, incepand cu ziua mea, si tot nu ne-am plictisit de el…
Ar fi pacat sa nu il incercati!!!

Ingrediente pentru 16 portii:

Pentru blatul de biscuit:
– 2 oua mari
– un praf de sare
– 120 g. zahar
– un pachet zahar vanilinat
– 50 g. faina
– 80 g. amidon
– 6 linguri lapte gras
– o lingurita praf de copt
– 40 g. cacao pudra

Pentru crema de ciocolata:
– 500 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida
– 2 lingurite de cafea macinata
– 400 g. ciocolata cu lapte sau amaruie

Pentru decor:
trufe albe de ciocolata
– ciocolata rasa

In afara de acestea:
dulceata de portocale
– o forma pentru copt cu diam. de 24 cm.
– hartie de copt
– cornet de bucatarie

 

Mod de preparare:

Radeti ciocolata. Incalziti frisca lichida si cafeaua intr-un vas, pe foc mic, fara a le lasa sa fiarba:


Adaugati ciocolata rasa si topiti-o apoi in compozitia de cafea, amestecand continuu:

Se ia crema de ciocolata de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se lasa peste noapte la frigider.
Asa arata dupa o noapte…mniammmm!!! 😛


…si din compozitia asta puteti face inghetata, si inca una absolut delicioasa 😛

Blatul de biscuit, la care nu am reusit sa surprind decat poza finala 🙂


Separati galbenusurile de albusuri. Bateti spuma albusurile cu sarea si apoi turnati in ploaie 50 g. zahar. Frecati bine galbenusurile cu restul de zahar, cu zaharul pudra si cu 6 linguri de lapte cald.
Amestecati faina, amidonul, praful de copt si cacaua, apoi turnati peste crema cu ou. Adaugati albusurile batute spuma si amestecati-le bine folosind telul.
Incalziti cuptorul la 175 grade. Puneti hartie de copt pe fundul formei de copt (neaparat cu diam. de 24 cm. sau chiar 20 cm), turnati apoi blatul de biscuit, nivelati-l si lasati-l la cuptor 25-30 de minute.
Rasturnati-l pe o planseta si taiati-l in trei, dupa ce s-a racit:

Un feliator de torturi (cu sarma) v-ar fi foarte util (il gasiti in magazinele mari). Arata cam asa: Cupola de ciocolata

A doua zi scoateti crema de ciocolata din frigider si amestecati-o foarte bine cu mixerul timp de cateva minute (3-4 min.) sau pana cand obtineti o crema spumoasa, matasoasa 😛


Stropiti blaturile, pe masura ce le “claditi” cu siropul preferat…al meu e cel de la Mini-amandine 🙂


Incalziti dulceata de portocale si ungeti cu el blatul de jos si cel din mijloc.
Turnati putina crema de ciocolata pe toate cele trei blaturi, asezati-le unul peste celalalt:



Aplicati apoi restul de crema de jur-imprejurul tortului.
Pentru ca ornarea tortului sa nu fie un mic dezastru, adica sa nu ajungeti sa murdariti si platoul si masa, si servetul de bucatarie, si pana chiar si pe voi :D, va sfatuiesc ca inainte de a incepe ornarea tortului, sa ii “tapetati” fundul cu hartie de copt si de-abia apoi sa incepeti sa-l manjiti 🙂


…astfel, spatiul de lucru va ramane curat si cu aspect “finisat” caci tot ce va ramane de facut este sa trageti usor, de sub tort, fasiile de hartie de copt:


In final, tortul se finalizeaza cu trufe de ciocolata albe, de cafea… si cu stelute, “croite” cu ajutorul cornetului, pe care l-am primit in dar (chiar de ziua mea!) de la minunatul si nemaipomenit de talentatul Jacob!!!


Un mic detaliu 🙂


Mii de multumiri si pupici, Jacob drag!!! …o “steluta” dulce este pentru tine:


Sectiuni apetisante:


…si cam asta a fost Truffle Cake-ul pe care voiam de mult sa-l realizez.
Felia aceasta este pentru voi, de ziua mea si a lui Cipi!!!

Matasos si delicios!!!!!! 😀




Tort de napolitane cu frisca


Aveam aceasta reteta sub numele de Tort de napolitane cu frisca dar el e de fapt un tortulet rapid si delicios din vafe. Cu frisca si gem de prune. Nu foarte aratos, dar delicios!!!!!! 🙂

Waffe:
– 125 g. unt
– 75 g. zahar
– 1 plic zahar vanilat
– 2 oua
– 150 g. faina
– 1 lingurita praf de copt
– 75 ml. lapte

Crema:
– 2 lingurite zahar vanilat
– 1 plic intaritor de frisca
– 300 ml. smantana dulce pentru frisca
– 500 g. gem de prune

 

Mod de preparare:

Reteta waffelor o gasiti aici… in imagini… pas cu pas 🙂

De data asta, le-am facut, insa, cu presa de waffe in forma de floare:


Mi-au iesit exact 4 bucati! 😛

 

Se amesteca zaharul cu praful intaritor de frisca…eu am pus si un praf de scortisoara:


Se bate frisca impreuna cu acest amestec:


Frisca se introduce ori intr-un sprit cu forma de stea mare ori pur si simplu o intindeti cu cutitul, lingura…sau alte ustensile 😛
Pe mine m-a chinuit, as fi vrut sa zic: talentu’ :D, dar din pacate m-a chinuit spritul ala ingrozitor de la Tupperware, din cauza caruia am si uitat sa pun primul strat de gem. Am pus doar frisca:


…dupa care am completat cu gem, si tot asa, pana se termina waffele: un strat gem + un strat frisca, pe fiecare nivel, pana e gata “tortul” 🙂


Sectiune:


Merita sa-l incercati!!!!




Tort de nectarine

Un tort rafinat si cremos, de vara, un tort cu nectarine…sau piersici 🙂
Cel mai bun, as spune, la categoria asta 😛
Ingrediente pentru 16 felii
Blat si umplutura:
– 1 blat de pandispan, cumparat sau facut in casa
– 350 g. nectarine (piersici din compot)
– 250 ml. vin rosu
– 1/2 lingurita scortisoara
– 40 g. zahar
– 5 g. gelatina

Crema:
– 500 g. mascarpone
– 100 g. zahar
– 1 lingura coaja rasa de lamaie
– 2 cl. rom
– 15 g. gelatina
– 250 ml. smantana dulce pentru frisca

In plus:
– 3 nectarine taiate felii
– 1 plic Tort Gelee transparent
– 100 ml. smantana dulce pentru frisca
– 80 g. fistic tocat

Mod de preparare:

Se aseaza in jurul blatului un inel si se aseaza deasupra nectarinele/piersicile taiate cuburi. Daca folositi un blat de pandispan facut in casa, insiropati-l usor cu zeama din compot, dar daca folositi unul cumparat n-o faceti 😛 Se va rupe!!!

Se da in fiert vinul cu scortisoara si zahar; se lasa sa se racoreasca.
Se dizolva inauntru gelatina. Se toarna peste fructe:

Branza Mascarpone sau branza de vaci, cum am folosit eu 🙂 …se amesteca impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si romul:

Se dizolva gelatina si se inglobeaza. Cand crema incepe sa se intareasca, se inglobeaza frisca batuta:

Se toarna peste jeleu, se niveleaza si se da la rece 2-3 ore:

Feliile de nectarine se aseaza pe tort in forma de evantai:

Se prepara gelatina din Tort Gelee si se toarna peste fructe; se lasa sa se intareasca.

Eu ti-am facut si o floare, in mijloc 🙂

Se scoate inelul, dupa o noapte de stat la frigider…

Detaliu 😛

Se spriteaza rozete de frisca pe tort si se presara fistic…

Prima taietura, pentru noi pofticiosii 😛
Si o sectiune mult mai frumoasa, pentru voi! 🙂

 




Tort cu iaurt si gem de capsuni

Acest tort cu iaurt si gem de capsuni este un “dulce” cremos si aromat, bun de savurat oricand 😉
Ingrediente pentru 12 felii:
Pentru blat:
– 3 oua
– 90 g. zahar
– 125 g. faina
– 40 g. migdale macinate
– 1 lingurita praf de copt
Pentru crema:
– 8 foi gelatina (1 pliculet jumatate gelatina granule: 15 grame)
– 2 lamai
– 100 g. zahar pudra
– 500 ml. iaurt cu vanilie
– 300 ml. smantana dulce pentru frisca
– 300 g. gem de capsuni
Pentru insiropat:
– 5 cl. lichior de portocale
Mod de preparare:

Eu blatul l-am copt noaptea tarziu si n-am mai avut chef de poze :)) …dar de fapt, se face atat de usor incat nici n-as fi avut ce sa pozez. Deci, cuptorul se incinge la 175 grade C.(foc potrivit). Cu mixerul, se bat 5-8 minute ouale cu zaharul si 4 linguri de apa. Se amesteca faina cu migdale si praf de copt; se inglobeaza la compozitia de oua.

Se tapeteaza cu hartie o forma de tort cu diam. de 26 cm. si se introduce aluatul. Se coace cca. 25 de minute. Se lasa apoi sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Asa arata gata:

Gelatina se inmoaie in apa rece. Se spala lamaia, se sterge, se rade si se stoarce.
Se amesteca sucul si coaja impreuna cu zahar pudra si iaurt.
Se topeste gelatina la microunde sau la bain-marie, se lasa putin sa se racoreasca si se inglobeaza in compozitia de iaurt:

Se da crema apoi la frigider pentru aprox. 20 de minute.
Se bate frisca si se inglobeaza in compozitia de iaurt, de indata ce aceasta incepe sa se lege.
Se adauga cate o lingura de gem si se marmoreaza crema. Nu amestecati excesiv!

Se insiropeaza blatul cu lichior:

…si se unge cu crema:

Se da la rece cel putin 3 ore… eu, de data asta, l-am lasat chiar mai putin, fiindca am vrut neaparat sa ajung sa-l si postez azi dar ma bucur ca mi-a iesit bine:

Sectiune:

Blatul a iesit NEBUNIE!!! …atat de pufos iar crema e chiar un deliciu 🙂



Tortulete cu mandarine si chefir

O prajitura mai delicioasa si mai usoara, cu mandarine si kefir, nu cred ca ati mai mancat. Cele mai gustoase tortulete cu mandarine si chefir din lume!!! Bogdi, dupa ce a gustat din ea, s-a declarat fan mandarine 🙂

Ingrediente pentru cca. 24 bucati:

Pentru aluat:
  • 125 g unt
  • 100 g zahar
  • 4 oua mari
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt (10g)
  • 5 lingurite praf de cacao
  • 1 lingura rom
Pentru crema:
  • 2 conserve mandarine (de 312 g fiecare)
  • 500 ml chefir
  • 200 g zahar
  • 10 foi gelatina alba (aprox. 15 g gelatina granule, adica 1 plic si jumatate)
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 25/35cm.

Pentru blat, se bate untul intr-un castron (untul sa fie moale, scos din timp de la frigider), cu mixerul sau telul, impreuna cu zaharul. Se inglobeaza apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern deasupra compozitiei. Se amesteca totul, usor, pana cand aluatul e omogen:

Se adauga apoi romul si se amesteca scurt:

Aluatul se intinde cat mai uniform in tava:

Se coace timp de cca. 22-25 de minute, apoi se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca:

Pentru crema, se desfac conservele de mandarine iar fructele se rastoarna intr-o strecuratoare; se lasa sa se scurga bine (se pastreaza sucul):

Gelatina foi se inmoaie in apa rece din belsug timp de 10 minute. Daca folositi granule de gelatina, acestea se acopera cu apa (tot rece) doar cat sa treaca cu doua degete peste granulele din bol. In acest timp, se amesteca intr-un bol incapator chefirul, zaharul si 3 linguri de suc de mandarine. Se lasa deoparte.

Se scurg apoi foitele de gelatina si se pun intr-o craticioara sa se dizolve la foc mic, amestecand continuu. Nu se lasa sa dea in fiert, pentru ca isi pierd proprietatile de inchegare (eu o “topesc” mai mereu la microunde, dureaza doar cateva secunde). Daca folositi granule de gelatina, nu mai e nevoie sa o scurgeti de apa, datorita faptului ca va “absorbi” aproape toata apa din bol (o puneti la topit asa cum e).

Gelatina topita se adauga in compozitia de chefir si se amesteca bine:

Intr-un alt bol, se bate frisca tare (smantana pentru frisca trebuie sa fie rece, de la frigider):

…si se inglobeaza impreuna cu feliile de mandarina in crema de chefir:

Aceasta compozitie se repartizeaza peste blat, pe care eu l-am intepat din loc in loc cu un betigas si l-am insiropat cu suc de mandarine:

Prajitura se da apoi la frigider cca. 5-6 ore. Eu l-am lasat o noapte intreaga, cum fac cu toate torturile a caror crema contine gelatina…
Prajitura se taie bucati:

Tortuletele se garnisesc cu felii de mandarine si izmusoara (cine are 🙂 )

Sectiune 😛




Tort de ciocolata cu banane

[shashin type=”photo” id=”15624″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acest tort de ciocolata cu banane este, fara nicio exagerare, delicios!!! 🙂

Este acoperit cu un strat de frisca si ciocolata rasa, dar daca vreti, il puteti acoperi cu un ganache de ciocolata.

 

Ingrediente pentru 12 felii:

– 1 blat de cacao

 

Crema:

– 6 banane de cca. 200 g

– zeama de la o lamaie

– 6 foite gelatina sau 10 g gelatina granule

– 450 g iaurt de banane (sau simplu)

– 20 ml lichior de banane (optional)

– 2 plicuri zahar vaniat (20 g)

– 400 ml smantana dulce pentru frisca

 

Ornat:

– 400 ml smantana dulce pentru frisca

– 50 g zahar pudra

– 50 g fulgi de migdale prajiti

– 100 g ciocolata rasa

– 12 visine confiate

 

Mod de  preparare:

Se coace blatul de cacao sau un blat de pandispan, de cacao, intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt (diam. 26 cm).

Se amesteca iaurtul cu lichior si zahar vanilat:

Se decojesc bananele si se taie felii late de cca. 2 cm. Se stropesc imediat cu zeama de lamaie, pentru a nu se innegri:

In reteta nu scrie dar eu am insiropat fiecare blat cu lichior de banane si in final, tortul a avut un gust divin! 🙂
Se garnisesc blaturile cu feliile de banane:

 

Se inmoaie gelatina 5 minute in apa rece si se dizolva (se scurge si se topeste la microunde, avand grija sa nu dea in clocot!). Se inglobeaza apoi in crema de iaurt.
Se introduce la frigider.
Cand crema incepe sa se intareasca (dupa cca. 20 de minute), se bate frisca si se inglobeaza:

Asa arata crema gata:

Se umplu blaturile cu crema de iaurt si frisca:

… si tortul se introduce din nou la frigider pentru cca. 3 ore…bine insiropat cu lichior de banane 🙂

…scos de la frigider si din forma:
Pentru ornat, frisca se bate impreuna cu zaharul. Cu jumatate din cantitatea obtinuta se imbraca tortul.
Se introduce restul de frisca in sprit si se fac 12 gramajoare pe tort.
Marginea tortului se orneaza cu fulgi de migdale si ciocolata rasa, apoi se presara si pe suprafata tortului ciocolata rasa.
Pe fiecare dintre rozetele de frisca se aseaza cate o visina:
Exceptional!!! …l-as face zilnic, atat de bun e!!! 😀

LA MULTI ANI, TATI!!!




Tort Pepsi cu fructe de padure


Deoarece tatal meu drag a mai intinerit cu un an, i-am facut un tort-surpriza cu fructe de padure si cu cele 3 mari pasiuni ale lui: cartea, cafeaua si dozele de Pepsi…desi el il prefera la sticla de 2 litri 1/2!!! :D. Si acum sa va explic de ce: o carte, ca un omagiu pentru toata activitatea lui de profesor. Acum e la pensie, dar a predat geografia cu pasiune toata viata, ajungand (cu tot cu noi) pana in Africa, Maroc
…ceasca de cafea si Pepsi-ul fiind singurele bauturi de care e “addicted”! 😀
Ingrediente:
– 1 blat de pandispan
– 1 pahar mare de Pepsi pentru insiropat blaturile
– 1 portie de muffins
– 1 punga cu fructe de padure congelate (450 g.)
– frisca lichida -300-400 ml.

Sa va arat, deci, cum i-am “croit” tortul:
Blatul…pe care l-am ciuntit un pic :)) …ca sa fie cat mai drept…


…taiat in 2:

…insiropat cu Pepsi, hihi…ce alta idee putea sa-mi treaca prin cap, avand in vedere preferintele sarbatoritului?!


“Capacul” taiat din blat mi-a servit drept “material” pentru carte 😉


…muffins-uri taiate si aranjate pentru doza de Pepsi, care in final au fost 3:

Pre-vizualizarea tortului 😛


Crema in curs de finalizare, o operatie care a durat extrem de putin: am amestecat cele doua ingrediente:


…si crema a fost gata!!! 😀

Tortul umplut cu crema:


…si pregatit sa “aterizeze” in frigider (asa-i ca parca e o farfurie zburatoare forma mea de Tupper?! 😀 )

Tortul scos de la rece:


Pasta de lapte praf cu care am acoperit tot tortul:


…”fata de masa” croita dupa un servetel 😛


Prima tentativa de aranjare a “fetei de masa” pe “masa” :)))


…aici asezata mai bine:



Realizarea cestii de cafea, a dozei de suc si a cartii:Ceasca de cafea:
-dintr-un muffin am facut ceasca (stiti doar ca sint fan muffins )
…am scobit miezul si am imbracat toata briosa in pasta:
Am intins o bucatica de pasta pe care, dupa multe incercari de a gasi culoarea potrivita, am decupat-o cu un paharel si am atasat-o canitei.
Priviti, deci, o “felie” de cafea! :))
Ceasca gata cu tot cu maner, pe care l-am facut tot din pasta:
Cartea:
-am taiat din blat 2 dreptunghiuri mai mici:


…pe care le-am unit apoi:


…fiecare parte invelita in pasta:


…aproape gata:


I-am facut si coperti 😛


…si gata!!!


Doza de Pepsi:
-croita din 3 muffins-uri (la care le-am taiat capacele) si invelita in pasta:


Aici am copiat logo-ul cu ajutorul unei hartii fotografice:



Sigla Pepsi pictata cu coloranti alimentari:


Sigla terminata:

Si acum tortul in forma sa finala:

Sectiunile de rigoare! 



Tort de kefir cu nuga si pere

[shashin type=”photo” id=”15489″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acest tort de kefir cu nuga si pere este nu numai delicios ci si surprinzator, blatul fiind un crocant dulce din fulgi de porumb 😛
Are lichior de pere, nuga si kefir, adica exact ce-i trebuie pentru a-l face extrem de apetisant!!!
Ingrediente:
Pentru blat:
– o cutie de pere in sirop ( 1 kg)
– 200 g fulgi de porumb
– 80 g unt
– 3 foi de gelatina sau 5 g gelatina granule
Pentru crema:
– 12 foi gelatina sau 20 g gelatina granule (2 pliculete)
– 1,5 kg kefir/iaurt
– 250 ml smantana dulce pentru frisca
– 4 cl lichior de pere (sau whisky cream)
– 800 g crema nuga cu nuci (sau Nutella/Finetti)
Pentru decor:
– 25 g fulgi de porumb
– 20 g alune de padure
In afara de acestea:
– o forma de tort cu inel detasabil, de 26 diam.
Mod de preparare:
Blat: se unge forma cu unt si se imbraca in folie alimentara transparenta:

Perele se scurg de sirop:

Pastrati siropul intr-un vas. Fulgii de porumb se maruntesc:
Untul se topeste pe foc slab:
Gelatina se acopera cu apa si se lasa la inmuiat timp de 5 minute. Se rupe in bucatele si se amesteca bine cu siropul de pere incalzit, amestecand continuu. Se amesteca apoi cu untul topit si cu fulgii de porumb:
Liliiiiiiiiiiiiiii…si pentru tine am o inimioara!!! …jur ca nu le fac eu 🙂
Compozitia de mai sus se toarna in forma:
Se lasa 10 minute la rece:
Perele se taie felii si se aseaza peste blat:

Crema: Se acopera gelatina cu apa rece si se lasa la inmuiat timp de 5 minute:

Frisca se bate bine, se iau din ea 5 linguri, se pun intr-un cornet, care se pastreaza la rece pentru a fi folosit ulterior la ornare:
Kefirul se amesteca cu nugaua:
Gelatina inmuiata se pune la foc mic, amestecand continuu. Apoi se adauga la crema:
Se amesteca bine frisca si lichiorul de pere sau lichiorul-crema de whisky:
Rezulta o crema foooarte apetisanta!!!
Crema astfel obtinuta se pune peste blat si pere si se niveleaza cu un cutit:
Forma de tort se pune apoi in frigider pana a doua zi, cand arata asa:
Am scos cu grija folia si l-am asezat, cu si mai mare grija ;), pe un platou:
Decorarea:
Fulgii de porumb se maruntesc si se decoreaza cu ei tortul pe margini, tinandu-l usor inclinat. Alunele de padure se taie in jumatate si se rumenesc usor la cuptor, intr-o tigaie. Tortul se decoreaza cu frisca din cornet si cu jumatatile de alune. Eu l-am decorat in graba, cu fulgi intregi de porumb (fiindca batea un vant pe-afara de-mi zburau mie fulgii 😛 )
Sectiune speciala 🙂

Absolut delicios!!!!!!!!!!!!!!!!


P.S. Dedicatie speciala pentru Lili a mea draga, de peste mari si tari, care la ora asta doarme bustean 😀




Tort cu pepene galben


Un tort racoritor de vara, un tort cu pepene galben si lichior de cocos, si pliiin de inimioare dulci si aromate…ce poate fi mai apetisant de-atat?! 😀

Ingrediente:
– 1 blat de pandispan (cu diametrul de 26 cm)

Crema:
– 1 pepene galben ( cca. 1 kg)
– 5 linguri suc de lamaie
– 1-2 linguri lichior de cocos (optional)
– 120 g. zahar
– 6 foi gelatina sau 10 g. gelatina granule (1 plic)
– 500 ml. smantana dulce pentru frisca


Mod de preparare:
Blatul se aseaza pe un platou si se fixeaza in jurul lui un inel pentru torturi.
Pepenele se taie in 4, se scot samburii si se decojesc sferturi:

Din pulpa de pepene se taie 2 felii groase de 2 cm. Cu un instrument special se scot apoi 12 inimioare, care se stropesc cu 1 lingura suc de lamaie si cu lichior de cocos dupa care se dau la frigider:

Restul de pulpa de pepene se paseaza cu mixerul, impreuna cu zaharul si 4 linguri de suc de lamaie:

Gelatina se inmoaie cca. 10 minute in apa rece si se dizolva in microunde (n-o tineti decat cateva secunde, pana se lichefiaza) sau la foc moale. Retineti ca nu are voie sa dea in clocot! Se lasa sa se racoreasca 1-2 minute, dupa care se toarna in fir subtire peste piureul de pepene:

Se amesteca energic si se introduce la frigider pentru cca. 15 minute.

Se bate frisca, nu foarte tare. Cand piureul de pepene incepe sa se intareasca, se inglobeaza in el frisca:

Crema de fructe se repartizeaza pe blat. Eu am adaugat pe langa crema din reteta si o cutie de mascarpone amestecata cu un plic de 75 g. zahar praf, vanilat, ca sa am crema destula 😛

Se niveleaza:
Tortul se da la frigider cel putin 4, 5 ore. Eu l-am lasat de seara pana dimineata.

Cu putin timp inainte de momentul servirii, se indeparteaza inelul si se decoreaza dupa fantezie cu inimioare de pepene:

Doua close-ups :))

Inimioare dulci si parfumate pentru toata lumea!!!
Si varianta cu pepene verde (lubenita) e la fel de ademenitoare!!!
N-am decat vreo doua poze, caci modul de preparare este acelasi (doar cu frisca, fara mascarpone):



Prajitura din paine, cu mere si sirop de scortisoara



Daca ar exista o categorie “cea mai buna prajitura cu mere” eu as vota-o pe asta imediat :)))
Oricine o poate face, fara a trece prin suferintele unui esec in bucatarie!
Se face rapid, blatul e facut din felii de paine, deci super interesant, iar sosul…sosul asta de scortisoara, pe care, by the way, as pune-o si in supa, atat de mult imi place 😀 , e NEBUNIE !!!!

Daca va ganditi sa faceti prajitura, va rog eu frumos sa nu sariti peste sosul de scortisoara!!!…ii da o aroma extraordinara…fara el nu cred ca ar mai fi ” cea mai buna” prajitura cu mere 😛

Ingrediente pentru 12 bucati:

Blat:
– 12 felii de paine toast (veche de o zi)

Umplutura:
– 500 g mere
– sucul de la o lamaie
– 4 linguri de zahar
– 6 oua
– 500 ml smantana pentru frisca
– 200 ml lapte

Pentru ornat:
– 100 ml frisca

Pentru sos:
– 250 ml lapte
– 6 linguri Sherry
– 2 lingurite scortisoara
– 2 linguri zahar

In afara de aceasta:
– forma de chec de circa 25 cm lungime
– hartie cerata
– o scandura de lucru/fund de lemn

Mod de preparare:
Taiati coaja feliilor de toast. Prajiti-le usor, de preferat in prajitor ( in poza apare si umplutura de mere, pe care am pregatit-o prima)
Tapetati forma cu hartie. Puneti feliile mai intai pe peretii tavii, apoi pe fundul ei:
Curatati merele de coaja, scoateti semintele si taiati marul marunt. Turnati peste ele sucul de lamaie.
Caliti intr-o tigaie merele si 2 linguri de zahar. Lasati-le sa se raceasca. Puneti-le la scurs intr-o sita.
Amestecati ouale, frisca, laptele si 2 linguri de zahar. Adaugati merele calite si amestecati totul bine:
Turnati compozitia rezultata in “cosuletul” de paine:
Puneti o plansa mai lunga/un fund de lemn peste forma, si lasati prajitura asa, timp de o ora, pentru ca feliile sa se imbibe cu amestecul de frisca si mere fara sa se deplaseze:
Incingeti cuptorul la 175 grade C. (foc mediu)
Indepartati placa/fundul de lemn, si lasati prajitura pentru o ora la cuptor:
Dupa ce o scoateti din cuptor o lasati timp de 60 de minute sa se raceasca.
Iata cat de bine s-a inchegat prajiturica dupa copt 🙂
Puneti apoi prajitura la frigider, iar inainte de a o servi, scoateti-o pe un platou si indepartati hartia.
Bateti frisca si decorati cu ea prajitura…adica umpleti golul ala dintre felii :)))
Ingrediente sos de scortisoara:
Puneti la fiert, amestecand intruna, laptele, Sherry-ul…eu am pus Angelli-cherry ca asta am avut…scortisoara si zaharul. Sosul nu arata deloc apetisant, dar e absolut delicios!!!
Asa arata prajitura gata:
Lasati sosul sa se raceasca, apoi serviti-l alaturi de prajitura:
…si o portie pentru Bogdi, fara sos 🙂
Neasteptat de gustoasa!!!



Tort parfait in trei culori

Attached Image

Un tort parfait in 3 culori :P, pe care il faceam si in liceu, si pe care il degustam cu aceeasi placere 🙂

Ingrediente:

– 6 oua
– 300 g zahar
– 500 ml lapte
– 500 ml frisca lichida
– 2 linguri de faina
– 2 linguri de cacao
– 2 lingurite de nes
– 4 pliculete de zahar vanilat


Mod de preparare:
Mai intai se pune laptele la fiert.
Cele 6 oua se separa. Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si faina pana devine o crema.
Se pune laptele putin cate putin peste crema de oua si se amesteca bine. Se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana se ingroasa.
Aceasta compozitie se imparte in trei vase si se lasa sa se raceasca.
Intre timp se bate frisca pana sta tzeapana . La fel si cu albusurile.
Dupa ce s-a racit crema de oua, se pune in fiecare vanilie.
Nes-ul se dizolva in putina apa si cacaua tot la fel dizolvata in putina apa apoi se pune frisca si albusurile batute spuma in cele trei compozitii.
Se amesteca toate foarte bine.
Se imbraca o oala in celofan sau folie alimentara si se pune primul strat de cacao.
Dupa ce s-a inghetat acesta foarte bine, se pune al doilea de vanilie si dupa ce s-a inghetat si asta se pune ultimul de nes. Se lasa la inghetat, in congelator.

Portia lui Bogdi 🙂

Attached Image


Attached Image

Portia noastra:

Attached Image

Attached Image
Attached Image

Attached Image

Attached Image

Reteta preluata de la Aliza