Tort Foret Noire cu visine

[shashin type=”photo” id=”15564″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cine a ajuns zilele astea pe Facebook a putut citi pe pagina mea ca sinuzita pe care o credeam tratata (blestemate sa fie punctiile alea oribile care n-au rezolvat nimic…) a revenit cu forte proaspete, si ca tonusul meu, altadata de invidiat, a coborat vertiginos, dar fiind ziua mamei mele, pe care o iubesc nespus, mi-am adunat umbra de forte si i-am pregatit tortul suprem: Tort Foret Noire sau Tort Padurea Neagra (in viziunea ei, nu exista ceva mai delicios ca visinele si ciocolata. Ba, poate amandinele 😀 )
Si anul acesta, asadar, va prezint acelasi minunat tort, asemanator celui de aici: Tort Padurea Neagra, facut tot cu ocazia zilei ei. Spun asemanator, deoarece tortul de anul acesta are in blat nuca.

Oricum ar fi, acest tort este un adevarat deliciu, ce trebuie savurat macar o data-n viata!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 150 g ciocolata amaruie sau cu lapte

– 120 g unt moale

– 100 g zahar

– 1 praf sare

– 7 oua

– 200 g nuci macinate

– 50 g faina

– 1 pliculet praf de copt (10 g)

 

Pentru crema:

–  4 foi gelatina sau 5 g gelatina granule

– 100 ml sherry-wine (lichior de cirese)

– 500 ml smantana dulce pentru frisca

– 1 borcan compot de visine -720 ml

 

Pentru jeleul de visine:

– 250 ml suc de visine

– 1 pliculet Tort Gelee

– 2 linguri zahar

 

Pentru insiropat:

– 8-10 linguri zeama din compot

– 3-4 linguri lichior de cirese

 

Pentru ornat:

– 100 g ciocolata cu lapte

– 200 ml smantana dulce pentru frisca

– 10-12 visine din compot

 

Mod de preparare:
Blat: Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit).
Ciocolata se topeste in bain-marie sau cu grija, in cuptorul cu microunde (nu-l setati la puterea maxima!).
Se bate untul, lasat din timp la temperatura camerei, cu zahar si sare.
Se separa ouale; albusurile se bat spuma. Galbenusurile se inglobeaza in unt.
Se adauga apoi, folosind mixerul, ciocolata topita, nucile macinate si faina cu praful de copt (cernute impreuna). Se adauga, treptat, albusul batut si se amesteca usor cu o spatula.
Se toarna aluatul intr-o forma cu diam. de 26 cm tapetata cu hartie de copt. Se coace timp de cca. 30 de minute.

Crema: Se injumatatesc si se inmoaie foile de gelatina in apa rece (cat sa treaca cu doua degete peste ele). Se scurg bine de apa si se dizolva la bain-marie sau la microunde (doar 5-6 secunde). Gelatina nu are voie sa dea in clocot, deoarece isi pierde proprietatile de inchegare. Se amesteca apoi cu lichiorul de cirese.
Se bate frisca; se adauga o lingura de frisca in compozitia cu gelatina si se omogenizeaza. Se adauga apoi intreaga cantitate de frisca, amestecand usor cu o spatula.
Jeleu de visine: Se scurg visinele; se pregateste o glazura din suc de visine, zahar si Tort Gelee, punandu-le pe toate intr-un ibric, la foc mic, pentru cca. 1 minut.

Finisare: Blatul se taie pe 2 nivele (veti obtine 3 straturi). Blatul inferior se stropeste cu amestecul de lichior si zeama din compotul de visine si se unge cu cca. 7-8 linguri de crema de frisca. Se aseaza deasupra visinele scurse (le presarati cat mai uniform si le presati usor in crema) si jumatate din jeleu (glazura cu Tort Gelee). Se aseaza al doilea blat deasupra, se stropeste si el cu cateva linguri din amestecul licoros 😛 , si se unge cu restul de jeleu si 7-8 linguri de crema de frisca. Se acopera cu cel de-al treilea blat si se unge cu restul de frisca. Se lasa la frigider peste noapte (sau minim 3 ore).

Ornare: Se bate bine frisca; se pune deoparte 4-5 linguri, pentru avelinele de frisca.
Se unge cu restul de frisca, de jur imprejur, tortul. Se rade ciocolata si se presara pe margine, cat mai uniform (inclinati usor tortul si presarati fulgii de ciocolata cu mana, fara sa-i atingeti insa suprafata; ii aruncati pur si simplu, iar cei care cad ii „refolositi”).

In bucatarie, in plin proces de creatie 😀

[shashin type=”photo” id=”15565,15566″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pe masa, langa alte, multe, bunatati:

[shashin type=”photo” id=”15567,15568″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Delicios!!!!!!!!!!





Tort de nectarine cu frisca si zmeura

Dragii mei, dupa cum se pare, vara se pregateste (spre disperarea mea 😀 ) sa-si ia la revedere, asa ca astazi am preparat pentru voi un tort sublim, de vara: cremos, fructat, delicat. Un tort de nectarine cu frisca si zmeura!!!!!

Am folosit, evident, nectarine si zmeura, culese din propria gradina 🙂
Degustatorii mei au fost foarte impresionati de gustul lui minunat, ceea ce ma face sa vi-l recomand din toata inima!!!

Ingrediente:

Blat:
  • 200 g zahar pudra
  • 100 g faina
  • 100 g amidon
  • 3 lingurite praf de copt
  • 200 ml lichior de oua
  • 200 ml ulei
  • 4 oua mari
Crema:
  • 8 foi gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 500 g nectarine decojite, bine coapte
  • sucul de la o lamaie
  • 180 g zahar
  • 250 g smantana acra, pentru gatit
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 250 g nectarine decojite
  • 250 g zmeura
Ornat:
  • 2 nectarine
  • 100-150 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic intaritor de frisca (10 g)
Sfat: puteti inlocui nectarinele proaspete cu piersici proaspete sau din compot, iar smantana cu iaurt.

 

In prim-plan, vedetele tortului 😛

Zmeura:

…si nectarinele, cu vedeta mea preferata, Bogdi, costumat in Spider-Man :))) …in plan indepartat, desenand de zor la foisor 😛

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm.

Pentru blat, se amesteca zaharul pudra cu faina, amidonul si praful de copt (cernute). Separat, se  bate lichiorul de oua cu uleiul si ouale, adaugate treptat; se inglobeaza apoi in faina. Nu se amesteca excesiv! Aluatul rezultat se toarna in forma de copt pregatita si se coace 40-45 minute. Se lasa apoi sa se raceasca:

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece timp de cca. 10 minute. Daca folositi gelatina din plic, sub forma de granule, o puneti intr-un bol cu doar 100 ml apa rece. La fel, o lasati sa stea 10 minute, pana se „umfla”.

Foitele de gelatina se scurg de apa si se topesc la baie de aburi sau la microunde, cum fac eu 🙂 Gelatina granule nu se mai scurge, ci se pune la topit asa cum e (apa ar trebui sa fie absorbita aproape in intregime). Aveti mare grija ca gelatina sa nu dea in clocot, fiindca isi pierde calitatile de inchegare! In cateva secunde ar trebui sa se dizolve.

In continuare, se paseaza 500 g nectarine, iar restul, cele 250 de grame, se taie bucatele. Se amesteca piureul cu suc de lamaie, zahar si smantana acra.

Gelatina topita se inglobeaza in crema de nectarine, amestecand-o mai intai cu o lingura, doua de crema (daca turnati gelatina fierbinte direct in crema, va face cocoloase). Crema se da la rece 30 de minute, iar, cand se intareste putin, se adauga frisca batuta.

Blatul se taie pe 3 nivele; pe blatul de jos se aseaza o parte din crema (impartiti dinainte crema in 3 boluri egale). Se presara bucatele de nectarine si zmeura, cate una din fiecare, pentru a crea efectul unui tort-sah 😛
Se aseaza cel de-al doilea blat si din nou crema+fructe, urmand acelasi sablon :))
Se incheie cu ultimul blat (cel mai mic, cel de sus, mai bombat), peste care se niveleaza restul de crema.

Se bate frisca cu un pliculet de intaritor de frisca, urmand instructiunile de pe plic. Se acopera tortul cu frisca si se orneaza cu mici aveline de frisca. In centrul tortului asezati, in raze, felii subtiri de nectarina, iar la baza asezati sferturi de fruct:

Se savureaza pe deplin!!!!! 🙂




Pandispan cu cirese

Dragii mei, mi-ar fi placut la nebunie sa va servesc cu niste cirese coapte si dulci de la noi din gradina, dar ciresii nostri (am pus vreo 3, sa fie 😀 ) sunt inca prea micuti. Oricum ar fi, acest pandispan cu cirese e prea bun pentru a nu fi incercat, chiar si cu cirese din piata :)))

Ingrediente:

  • 120 g unt
  • 150 g zahar tos
  • 6 oua
  • 120 g zahar pudra
  • 120 g faina
  • 1 lingura rom sau zeama de lamaie
  • 1 kg cirese

 

Mod de preparare:

Ungeti bine cu untul moale, tinut din timp la temperatura camerei, o tava de aprox. 25/40 cm. Presarati zaharul pudra, cat mai uniform.
Spalati bine ciresele si scoateti-le samburii; asezati fructele deasupra, si incercati sa nu le amestecati cu zaharul. Dati tava la cuptor, la foc mediu (175 grade C) pentru cca. 25 de minute (in acest timp, fructele se inmoaie si se zvanta deasupra). Scoateti apoi tava din cuptor si lasati-o 5 minute sa se racoreasca. Nu opriti cuptorul!

Intre timp, pregatiti o compozitie de pandispan: separati ouale; bateti albusurile bine, adaugati zaharul tos si rom sau zeama de lamaie si bateti in continuare pana obtineti o spuma tare.
Puneti, pe rand, galbenusurile peste spuma de albus, si amestecati usor, cu o spatula, nu cu mixerul!!!
Turnati toata faina, amestecand prin rasturnare (cernuta in prealabil), pentru a incorpora faina.
Turnati compozitia peste fructele racorite, de la cuptor, nivelati bine si coaceti la foc potrivit (180 grade C) timp de cca. 30 de minute.
Lasati prajitura la racit si apoi rasturnati-o pe un platou (nu va ingrijorati daca unele fructe o iau la vale 😀 , le asezati frumos la locurile lor, apasand usor).
Taiati-o in patrate si ornati fiecare bucata cu frisca batuta si praf de scortisoara:

Ataaaaat de bunaaaaa!!!! :))

 

Sfat:

Savuroasa prajitura se poate prepara, in acelasi mod, cu visine sau cu capsuni. Daca va grabiti foarte tare, puteti prepara reteta clasica de pandispan cu fructe (aluatul de pandispan, cel mentionat in reteta sau acesta, nivelat in tava cu ciresele deasupra).




Tort rulada cu crema de iaurt si portocale

Prieteni buni, va doresc din tot sufletul ca Sfintele Pasti sa va gaseasca in liniste si bucurie, alaturi de ai vostri dragi!!! Va servesc repede, repede (cuptorul meu e-n flacari 😛 ) cu o feliuta proaspata din tortul acesta minunat cu rulada si crema de iaurt si portocale, tort care va sta pe masa noastra festiva de anul asta (din care cauza nu am nici sectiune 😀 )

Va puuuup!!!!!!

 

Ingrediente pentru cca. 16 felii:

Pentru rulada:
– 4 oua
– 3 linguri apa rece
– 80 g zahar (+ 50 g pentru presarat)
– 70 g faina
– 50 g migdale macinate (prajite la cuptor in prealabil)
– cateva picaturi esenta portocale
– 50 g coaja de portocala glasata (optional)
– 150 g gem zmeura

Pentru blat:
pandispan din 3 oua (pentru un blat subtirel)
– suc proaspat de portocale pentru insiropat

Pentru crema:
– 5 portocale
– 1 lamaie
– 100 g zahar
– 8 foi gelatina sau 15 g gelatina granule
– 300 g iaurt cremos
– 400 ml frisca

Pentru ornat:
– 1 portocala mare, taiata felii
– 100 ml frisca
– flori de mar 🙂

Mod de preparare:
Rulada: cuptorul se incinge la 200 grade C. (foc mare).
Se separa ouale; albusul se bate cu apa rece si zaharul. Se inglobeaza galbenusurile si esenta.
Faina se cerne si se amesteca impreuna cu migdalele macinate si se inglobeaza in compozitie, alaturi de coaja de portocala glasata si tocata. Aluatul se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt (folositi tava de la aragaz) si se coace 12 minute. Se rastoarna apoi pe un prosop presarat cu restul de zahar (50 g.).
Se unge cu gem si se ruleaza in prosop. Se lasa la racit.

Pandispan: urmati pasii din reteta, folosind doar 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri ulei, 4 linguri faina.
…sau folositi blatul preferat, de preferinta mai subtirel.
Forma recomandata de reteta este una cu diam. de 28 cm. dar daca nu aveti una (nici eu n-am avut, a mea a fost de 26 cm.) folositi una de 26 cm, reducand cantitatile cu inca un ou, o lingura, etc. :))
…veti folosi, asadar, 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri ulei si 3 linguri faina la prepararea pandispanului.

Rulada si pandispanul gata:

Se taie rulada in felii groase de cca. 1 cm.
La forma de 26 cm. veti obtine 12 ruladute, iar la cea de 28 cm, probabil 16 bucati.
…nu puneti la socoteala capetele ruladei, care se evapora primele :)))

Se aseaza blatul de pandispan, care se insiropeaza cu suc proaspat de portocale, direct pe platoul de servit. Eu n-am facut asa, si era sa raman fara el :)))
Tortul este foarte „firav” din cauza cremei, asa ca nu se recomanda sa-l manevrati excesiv.
Se pune, asadar, in jurul tortului inelul detasabil. Se aseaza ruladele imprejurul tortului:

Se prepara crema: se storc 4 portocale si lamaia. In suc se amesteca esenta, zaharul si iaurtul (sa nu fie apos).
Gelatina se inmoaie in apa rece cat sa treaca bine peste, se scurge cand se umfla si se dizolva la bain-marie sau la microunde. Nu o lasati sa fiarba, deoarece isi pierde proprietatile de inchegare (o lasati doar atat cat sa se topeasca). Se adauga 2, 3 linguri din compozitia cu iaurt in bolul cu gelatina si amestecati. De-abia apoi adaugati toata gelatina in crema (in felul asta gelatina nu face cocoloase).
Se da la rece cca. 20 de minute, timp in care se bate frisca (nu foarte tare).
Se scoate crema de la frigider si se omogenizeaza frisca batuta.
Crema rezultata se aseaza in mijlocul tortului si se niveleaza, daca e cazul:

Se acopera tortul cu folie de bucatarie transparenta si se lasa la frigider pentru minim 2, 3 ore (de preferat sa fie lasat peste noapte)
Se scoate apoi inelul:

Se bate frisca si se orneaza fiecare rulada cu spritul de ornat. Se aseaza flori de mar intre rulade si cate un boboc in floare pe fiecare avelina de frisca 🙂

Se spala portocala bine, se sterge si se taie felii subtiri. Se aseaza, cat mai decorativ, in centrul tortului:

Pentru voi toti, un strop de culoare 🙂

Marul nostru din gradina, extrem de generos 🙂

Va uram, cu mare drag, Paste Fericit si ciocnim impreuna cu voi un ou rosu, din ouale vopsite de Bogdi.
…si iarba tot el a strans-o 😛
Hristos a inviat!!!

Sarbatori Fericite, dragilor!!!!




Prajitura usoara cu iaurt, frisca si cirese

Pentru sfarsitul asta de saptamana v-am pregatit ceva usooor si minunat :P, o prajitura usoara cu iaurt, frisca si cirese.
E delicioasa, sper sa va prinda bine!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:

– 8 oua

– 120 g. zahar

– 80 g. faina

– 20 g. amidon

– 30 g. cacao

 

Pentru crema:

– 6 foi gelatina sau 1 pliculet gelatina granule (10 g.)
– 400 g. iaurt
– 150 g. zahar
– 1 borcan compot de cirese (580 ml.)
– 300 ml. smantana dulce pentru frisca
– zahar pudra, pentru ornat

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit). Separati ouale; amestecati galbenusurile cu zaharul. Bateti spuma albusurile cu un praf de sare, apoi adaugati-le galbenusurilor.
Adaugati faina, amidon, cacao, toate in prealabil cernute. Amestecati totul cu o spatula (nu cu mixerul)

Turnati compozitia intr-o tava intinsa (cea din dotarea aragazului e super :P), unsa si pudrata cu faina sau tapetata cu hartie de copt:

Coaceti 10-12 minute; rasturnati apoi blatul pe un prosop de bucatarie pudrat cu zahar sau pe o hartie de copt. Indepartati cu grija hartia de pe blat si taiati-l pe jumatate:

Desfaceti borcanul cu cirese (daca au samburi, nu uitati sa-i scoateti :P)

Asezati o jumatate de blat intr-o forma tapetata cu folie transparenta (pentru ca folia sa adere bine, stropiti forma cu apa). Insiropati blatul cu siropul preferat:

Inmuiati foile de gelatina in apa rece (cat sa se sclade bine :D)
Scurgeti borcanul cu compot si incalziti sucul. Topiti gelatina in suc (aveti grija, amestecul nu trebuie sa fiarba). Lasati sa se raceasca. Adaugati ciresele.

Amestecati iaurtul cu zaharul; turnati deasupra compozitia cu cirese si amestecati usor.
Bateti frisca si incorporati-o amestecului rezultat. Lasati la frigider pentru cca. 30 de minute.

Intindeti apoi crema pe jumatatea de blat insiropata; puneti deasupra cea de-a doua jumatate de blat, si ea insiropata 🙂
Lasati la frigider peste noapte; crema este destul de lichida, dar dupa o noapte la frigider devine incredibil de pufoasa 🙂

Taiati marginile astfel incat bucatile din mijloc (cele de prezentare :P) sa fie drepte.
Taiati-o in aproximativ 12-14 bucati:

Serviti-o simpla sau pudrata cu zahar pudra:

P.S. La asamblatul prajiturii aveti nevoie de o forma adecvata (una cu inel detasabil ar fi perfecta), dar daca nu aveti asa ceva adaptati-o unei alteia, de ex. uneia de yena, dreptunghiulara 😉
…si ca sa nu existe pericolul ca crema sa iasa pe laterale, inconjurati prajitura cu bucati de carton (cum am facut eu aici, de disperare :D)




Prajitura cu frisca si rom

Dragilor, stiti prea bine cat de innebunita sunt eu dupa ciocolata 😀 , dar aceasta prajitura cu frisca si rom, si-un pic de vanilie, m-a cucerit definitiv!!!
Cei care adora aceste arome, vor fi fascinati de gustul ei minunat.

 

Ingrediente pentru cca. 12 felii:

Blat:
  • 125 g unt
  • 180 g zahar
  • 5 oua
  • 150 g faina
  • 50 g amidon (sau tot faina)
  • 1 pliculet praf de copt (10 g)
Crema:
  • 125 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 6 foi de gelatina sau 1 pliculet gelatina granule (10 g)
  • 4 linguri de rom sau 1, 2 lingurite esenta de rom
  • 300 ml smantana pentru frisca
Strat intermediar:
  • 250 g gem de caise
Pentru insiropat:
Ornare:
  • 300 ml frisca
  • 50 g zahar pudra (vanilat)
  • cirese glasate (le puteti vedea aici: Stele de ciocolata)
  • colorant alimentar rosu

 

Sfat: puteti insiropa blaturile si cu un sirop de zahar simplu (apa+zahar), nu trebuie neaparat sa folositi lapte caramel, cum am facut eu!

 

Pentru voi, prieteni dragi!!!

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit); tapetati cu hartie de copt o tava intinsa (cea din dotarea aragazului e perfecta).

Blatul: bateti untul cu zaharul pana devine cremos. Adaugati ouale, pe rand, apoi faina amestecata cu amidon si praf de copt (in prealabil cernute). Turnati aluatul in forma si nivelati. Coaceti blatul timp de cca. 20-25 de minute.

Cand e gata, se lasa sa se raceasca si se taie, pe lungime, in 3 felii egale:

Aici, la Prajitura aromata cu crema din vin rosu, puteti vedea mai bine in ce consta inedita „tehnica”.

Puteti cladi prajitura si din 4 straturi, dar la mine capetele au iesit prea subtiri, asa ca am feliat cele mai frumoase felii…pe cele din mijloc. Si oricum, nu cred ca aveam mari sanse s-o fac, fiindca Bogdi era cu ochii pe mine si gata de atac 😀

 

Crema: puneti foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece. Daca folositi granule de gelatina, puneti doar atata apa cat sa le acopere usor. Lasati gelatina sa se hidrateze cca. 5 minute.

In continuare, dati in fiert laptele cu zaharul tos si cel vanilat. Scurgeti foitele de gelatina si adaugati-le in lapte; amestecati bine, pana se topeste (procedati la fel cu gelatina granule, cu mentiunea ca nu se va mai scurge de apa ci se va adauga asa cum e). Turnati romul (sau esenta) si lasati crema sa se raceasca. La sfarsit, bateti 300 ml frisca (nu foarte tare) si adaugati-o, cu miscari usoare, la crema.

 

Asamblarea prajiturii: tapetati o forma de chec cu folie alimentara transparenta. Asezati cea mai frumoasa felie, croita dupa forma de chec (se taie capetele). Felia aceasta va ajunge la final sus, asa ca e important sa o alegeti pe cea mai buna.
Insiropati felia de blat cu siropul caramel (dupa cum vedeti, am dezvoltat o mica obsesie in legatura cu siropul asta 😀 ), si-apoi ungeti blatul cu gem de caise.
Adaugati crema de frisca cu rom (impartiti-va dinainte intreaga cantitate de gem si crema in portii egale, pentru a obtine straturi cat mai uniforme).

E simplu: blat de pandispan insiropat+strat de gem+frisca batuta, cam asta e planul 😀 Se reia totul pana e gata prajitura!

Nu uitati sa insiropati toate feliile de blat, incluziv pe acesta, ultimul, de sus…care la final va ajunge jos…
V-am zapacit deja, asa-i?! :))

Prajitura se lasa la frigider pana a doua zi dimineata, cand se rastoarna pe un platou. Se desprinde cu grija folia:

Se bate bine restul de frisca (300 ml) cu zaharul praf si se intinde cu o spatula pe toate partile aromatei prajituri (lasati deoparte cateva linguri de frisca pentru ornat):

 

Ornarea prajiturii: asezati pe suprafata prajiturii, la mica distanta unele de altele, ciresele glasate. Colorati frisca ramasa cu colorant rosu alimentar; faceti, cu ajutorul spritului de ornat, mici aveline pe langa cirese, transformandu-le in cele mai delicate si dragalase flori 🙂

Detaliu:

Feliati prajitura in bucati generoase!!!!

…si savurati cu mare placere fiecare „bucatica”!!! 😀

 

Delicioasa, delicioasa, delicioasa!!!
Sa o incercati negresit!

 

Poza veche:




Tort Pasiune Intunecata

[shashin type=”photo” id=”15614″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tort Pasiune intunecata, cel mai savuros desert de weekend!!! Un tort imbatat cu lichior si cafea, ce ne-a cucerit definitiv 😀 Se poate prepara si sub forma de prajitura, peste care sa turnati ciocolata topita!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 3 oua
– 130 g zahar
– 90 ml lichior de cafea sau whisky-cream
– 40 ml cafea tare
– 130 ml ulei de floarea soarelui
– 70 g faina
– 70 g migdale macinate
– 2 lingurite praf de copt

Pentru insiropat si ornat:
– 80 ml cafea tare
– 50 ml lichior de cafea sau whisky-cream
– 300 ml smantana dulce pentru frisca (ideal ar fi naturala)
– 1 pliculet intaritor de frisca (10 g)
– 1 plic zahar vanilat
– 2, 3 linguri cacao

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

Pentru aluat, separati albusurile de galbenusuri. Bateti spuma galbenusurile cu zaharul, cu ajutorul mixerului. Incorporati lichiorul, cafeaua si uleiul. Bateti spuma albusurile si adaugati-le cu grija in amestec. Amestecati faina cu praful de copt si migdalele macinate, apoi inglobati-le in compozitie.

Tapetati o forma de tort cu diametrul de 26 cm. cu hartie de copt. Turnati aluatul si dati-l 40-45 de minute la cuptor:

Blatul e foooarte pufos si gustos!!!

Turnati cafeaua peste lichior intr-un castron. Insiropati blatul cu acest amestec:

Bateti spuma frisca. Presarati in ploaie intaritorul si zaharul vanilat. Puneti spuma intr-o punga speciala de ornat sau daca nu aveti asa ceva, intr-o simpla punga decupata la un varf, si spritati mici gramajoare, cat mai egale, pe toata suprafata blatului:

 

 

 

Imbracati tortul intr-un nor de cacao inainte de a-l taia in felii:

Serviti cate-o felie generoasa de tort langa o ceasca de cafea…cu dragoste 😛

Sa va-ndulciti bine!!! :))




Tort etajat cu cafea si frisca

Acest tort cu cafea si frisca ii este dedicat, cu toata dragostea, sotului meu iubit pentru cei mai frumosi 10 ani de casnicie din lume (desi nici cei de dinainte n-au fost mai prejos 😛 )
E un tort delicat, cu blat pufos si crema cu miros de spuma…de spuma de ciocolata alba si rom.
Si cu glazura de nutella, pe care-am nascocit-o pe loc (pe cea originala n-am putut-o pune in aplicare din lipsa de niste banale ingrediente 😀 )

Sint totusi putin necajita fiindca nu am apucat sa il ornez asa cum imi doream ( obsesii adolescentine cu inimioare, hi, hi, dar nu oricum, ci de bezea, deci am o scuza…). Cel mai important lucru a fost, insa, faptul ca Cipi nici nu a observat aceste mici detalii (nici nu cred ca l-ar fi incantat prea tare) si s-a aratat fericit peste masura de surpriza si gustul minunat al tortului.
Te iubesc, dragule!!!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 150 g unt
– 3 oua
– 150 g zahar
– 2 pliculete zahar vanilat
– 150 ml cafea naturala, tare
– 150 g faina
– 30 g cacao
– 2 lingurite praf de copt
– sare
– un pahar lichior-crema de whisky

Pentru crema:
– 500 ml lapte
– 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
– 100 g ciocolata alba
– 1 baton vanilie
– 5 galbenusuri
– 50 g zahar pudra
– 50 ml rom alb (de buna calitate)
– 300 ml frisca

Glazura originala 🙂
– 400 ml cafea
– 50 ml rom
– 2 pliculete glazura de tort
– 30 g zahar
– inimioare din bezele sau fructe exotice pentru decor

Glazura adaptata 😛
– un borcan de nutella

Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit).
Bateti spuma ouale cu sare, zahar tos si zahar vanilat, pret de 8-10 minute:

Topiti untul:

Preparati cafeaua si lasati-o la racit:

Cerneti si amestecati faina cu praful de copt; amestecati-le apoi cu cacaua:

Incorporati untul si cafeaua in compozitia spumoasa de oua. Inglobati amestecul uscat in amestec. Turnati aluatul intr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt:

Coaceti blatul aprox. 30 de minute:

Lasati-l apoi sa se raceasca:

Insiropati blatul cu delicioasa crema de whisky (intepati, din loc in loc, blatul cu o scobitoare, pentru ca „siropul” sa intre bine in blat)

Puneti foile de gelatina, rupte in prealabil, in bucati, la inmuiat intr-un bol incapator (in apa multa)
Procedati la fel si daca folositi gelatina din plic (exista peste tot pliculete cu gelatina maruntita de la Dr. Oetker)

Frecati bine galbenusurile cu zaharul pudra si romul:

Incalziti laptele. Crestati pastaia de vanilie, scoateti miezul si adaugati-l in lapte (puteti adauga esenta de vanilie, daca nu aveti baton de vanilie)
Inglobati laptele aromat in masa de galbenusuri:

Repuneti amestecul pe foc. Maruntiti ciocolata; topiti-o la microunde sau bain-marie si adaugati-o compozitiei de lapte ce se afla pe foc (amestecul nu are voie sa dea in clocot)
Scurgeti gelatina si adaugati-o in crema, amestecand continuu.
Luati vasul de pe foc si lasati totul sa se raceasca, amestecand din cand in cand (crema trebuie sa se raceasca bine, nu sa fie doar calduta)

Bateti spuma frisca:

Imediat ce crema incepe sa se inchege, incorporati-o cremei.
Lasati-o apoi la frigider, cca. 1 ora, timp in care se va face foarte spumoasa si aerata…

Fixati un inel de tort in jurul blatului si turnati crema de vanilie, dupa ce in prealabil ati amestecat-o:

Dati totul la rece pentru minim 3 ore, sau mai bine, peste noapte, cum am facut eu 🙂

Preparati glazura de cafea, pe care eu nu am reusit s-o fac din cauza ca nu mai aveam pliculete cu glazura transparenta pentru torturi, desi eram ferm convinsa ca am :)))
…sau puteti sa desfaceti borcanul de nutella, sa o incalziti usor la microunde sau bain-marie, pentru a o fluidiza:

…si apoi sa o turnati cu nonsalanta peste crema de frisca :))
Faceti in asa fel incat nutella sa ajunga sa acopere tot tortul…trebuie sa incepeti s-o turnati din mijloc catre margini. Aveti grija ca se intareste destul de repede, asa ca daca doriti s-o intindeti, faceti-o numai la inceput, caci pe parcurs vi s-ar putea strange si lipi de paleta de ornat…

Ornati-l cu inimioare de bezea 😛 …sau cu fructe exotice, cum ar fi physalis, asezate una langa alta, pe margine…

Se feliaza in bucati generoase :))

…si se serveste, cu bucurie-n suflet, o felie 🙂

…si totusi, in vartejul emotiilor, am surprins o sectiune 😀

Iar la sfarsit, va ofer si o”petala” din florile mele preferate, pe care Cipi mi le daruieste mereu:

…si una si din micul buchetel cules de iubirea mea mica, Bogdan, din gradina. Special pentru mami 🙂

…si-atunci cum sa nu ai sufletul plin?!

La multi ani tuturor si multa dragoste!!!!!!

P.S. …paharelele de whisky-cream nu le-am mai pozat, fiindca au fost prea multe 😀
P.P.S. Puteti prepara lichiorul si in casa: Lichior-crema de whisky




Spuma de ciocolata in straturi

Dragii mei, pentru ca, dupa cum deja ati aflat, ziua mea de nastere de anul asta a fost cam „ploioasa” si la propriu si la figurat, si n-am avut deloc stare sa pregatesc vreun tort, vreo nebunie (aveam idei o mie, da’ degeaba 😀 ), am ales, totusi, un desert simplu, o spuma de ciocolata in straturi, pe care am „asamblat-o” cat de festiv am putut…ca sa ne sarbatorim frumosii ani petrecuti impreuna…eu si sotul meu iubit 😛
…si bine-am facut, caci a fost o surpriza delicioasa, hihi…
Singurul inconvenient, daca pot sa-i spun asa, ar fi faptul ca aceasta reteta nu va fi pe placul multora dintre voi, deoarece contine oua crude…insaaaa, m-am gandit eu si la voi: puteti sa folositi, in locul spumei de ciocolata, delicioasa crema de ciocolata de la cupola de ciocolata
Va multumesc, din nou, pentru minunatele urari (si nu numai eu) si astept impresiile voastre in legatura cu acest „dulce” ce noua ne-a placut nespus!

 

Ingrediente pentru 4 portii:

– 1 blat de pandispan de cacao
– 200 g ciocolata de lapte
– 4 oua
– 2 linguri zahar vanilinat
– 400 ml frisca lichida
– 50 g zahar
– 1 plic praf intaritor pentru frisca
– 4 linguri ciocolata rasa sau nes

Se prepara un pandispan de cacao urmand pasii de la pandispanul simplu (cu link in rosu, mai sus) inlocuind, dupa cum veti citi, 2 linguri din cele 5 de faina cu cacao.
Se coace intr-o forma de copt dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt:

Se taie blatul in 8 patrate mici (in cazul meu, fiindca asa sint bolurile mele de desert 😀 )…sau in cerculete, daca alegeti sa „montati” spuma intr-un pahar sau bol rotund. Cerculetele le taiati cu buza unui pahar, desigur…


Capetele pandispanului se mananca pe loc, cu maaare pofta :)))


Se topeste ciocolata in bain-marie.
Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar vanilinat.
Crema de galbenus se inglobeaza in ciocolata:


Se bat 125 ml frisca. Se bate albusul bezea, cu zahar.
Se omogenizeaza inauntru frisca si bezeaua:


Rezulta o compozitie spumoasa, aerata:


Se da la frigider pentru cca. o ora, timp in care restul de frisca se bate cu praf intaritor.
La mine, spuma a stat mai mult, fapt care ma bucura nespus, caci astfel va pot arata ce consistenta cremoasa si atragatoare are:


E atat de buna, incat va atrag foarte serios atentia sa nu gustati prea mult din ea…n-o sa va mai puteti opri :))

Se insiropeaza fiecare bucatica de blat, eu cu cafea putin indulcita, sau cu sirop de zahar ars, etc.
Se aseaza apoi straturi alternative de blat, crema si frisca (ordinea lor e chiar la alegerea voastra)


Se orneaza cu ciocolata rasa sau nes (da, da, eu am ales nesul 😀 ) …si se pastreaza la rece pana in momentul servirii:


Cu mare drag, si pentru voi…


…o bucatica :)))




Cafea algeriana

Dragii mei, va invit de pe acum, cu mare drag, sa savuram impreuna o cafea speciala, o cafea algeriana, cu lichior de oua si frisca, dat fiind faptul ca maine voi „intineri” cu (inca) un an…

Daca voi avea starea si timpul necesar…sunt cam presata de timp, ca voi toti de altfel, dar mai mult stingherita (a se citi disperata!!!!! 😀 ) de trecerea mult prea nemiloasa a timpului…va voi aduce „la masa” si alte bunatati, cu care probabil ne vom rasfata.

Caci da, este si ziua jumatatii mele (te iubesc, Cipi!!!) si pe langa toate astea va fi si ziua preaminunata a copiilor, iar Bogdi clar ma va taxa la capitolul asta, hihi…

Va pup si va doresc sa treceti cu mai multa seninatate decat mine peste momentul, altadata mult asteptat, al inaintarii in varsta (vai, ce urat sunaaaa!!! 😀 )

 

 

Ingrediente pentru 2 portii (adica eu si Cipi 😛 )

  • 400 ml apa
  • 5 linguri de cafea proaspat macinata
  • 4 lingurite zahar
  • 350-400 ml lichior de oua
  • 5-6 linguri frisca batuta pentru ornat
  • 2 lingurite cafea/nes pentru ornat

 

 

Va imbratisez pe toti cu drag si va invit sa ne fiti alaturi:

 

Mod de preparare:

Incalziti ibricul pentru cafea, apoi turnati in el apa rece si cafeaua. Lasati sa dea un clocot, apoi luati de pe foc si asteaptati pana cand cafeaua se retrage. Dati din nou in clocot.

Acest procedeu se repeta de trei ori.

Apoi se amesteca si se lasa sa stea timp de trei minute.

Pe fundul paharelor se toarna lichiorul de oua:

Deasupra se toarna cu lingura, incet, cafeaua:

Straturile se vor distinge frumos, mai ales daca veti folosi un altfel de pahar decat cel folosit de mine 😀

Se orneaza cu frisca batuta, asezata direct cu lingura sau „aranjata” putin cu ajutorul spritului de bucatarie:

Se presara cafea macinata sau nes si se serveste cu nesat 🙂

Trebuie sa va spun ca datorita cafelei asteia delicioase, si a soarelui bland care mi-a unduit si linistit gandurile, mi s-a parut dintr-o data totul altfel, si chiar m-am simtit din nou (aproape) ca la 18 ani (traversez o criza, cred ca e deja foarte clar pentru toata lumea 😛 )

…deci, a fost tare buna 😀




Rulada cu dovleac

Din colectia mea intarziata de retete cu dovleac am sa v-o prezint si pe aceasta, o minunatie de rulada cu dovleac, la care mi-a ramas gandul inca de cand am vazut-o la Cristina, cea cu suflet nipon si maini de aur 🙂
Cristinelu’ drag, mii de pupici pentru inspiratia ce ne-o oferi tuturor!!!
Ingrediente:
Pentru foaia de rulada:
  • 4 oua
  • 70 g faina
  • 1 lingura plina cu cacao
  • 80 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa
Crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • 200 g crema Philadelphia sau branza dulce
  • esenta vanilie sau rom
  • 1/2 dovleac de placinta
  • 8 linguri zahar tos
  • seminte de dovleac sau fistic pentru ornare

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Foaie rulada: se spumeaza galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Peste ele se toarna treptat uleiul si apa, amestecand continuu. Se adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si se amesteca usor. Albusurile se bat spuma cu restul de zahar. Se adauga in 3 reprize peste compozitia precedenta, amestecand usor. Totul se toarna in tava (aragazului), tapetata cu hartie de copt si se coace  8-10 minute. Se scoate din cuptor si se rastoarna pe un prosop umed sau presarat cu zahar. Se desprinde cu grija hartia si se ruleaza cu ajutorul prosopului. Se lasa sa stea pana cand facem crema:

 

Crema: (din dovleacul curatat si fiert trebuie sa ne ramana cca. 350 g )

Astfel, dupa ce e fiert la aburi sau copt, se face piure (cat este fierbinte) si se amesteca cu zaharul tos si branza dulce. Se bate frisca impreuna cu lingurile de zahar pudra si se adauga compozitiei de dovleac. Se amesteca totul foarte bine:

Lui Bogdi i-a placut atat de mult crema incat am crezut ca nu-mi va ramane destula pentru ornat 😀

Cu jumatate din crema rezultata se umple rulada:

…iar cu cealalta jumatate se imbraca rulada:

Pana la urma, mi-a mai ramas un pic de crema, cu care am ornat niste briose cu dovleac, absolut delicioase!!!

Rulada se orneaza cu samburi de fistic, cum am facut eu 😛 , sau cu seminte de dovleac (putin prajite) si maruntite:

Stratul de fistic de deasupra a facut-o de-a dreptul irezistibila!!!!!

Iata rulada mea cu dovleac, in doua ipostaze:

 

Foarte gustoasa!!! …si pe masura ce mancam ni se parea si mai seducatoare!!!
Pentru iubitorii de dovleac e un rasfat ce trebuie pus in practica cat mai repede :))




Frisca

 

Asa arata frisca din Pepsi, despre care va tot povesteam 🙂
…si tot asa veti proceda si la frisca din Fanta sau la oricare alta bautura, si asta numai datorita skakerului-minune de la Tupperware!
E vorba depre Magic-mixer, care exista in doua variante: de 500 ml si 750 ml.
Singurul cu care puteti face frisca din bauturi carbogazoase e asta de 750 ml, pentru ca e singurul caruia nu ii sare capacul :))))))

Ordinea in care se pun ingredientele e urmatoarea: mai intai ingredientele lichide (sucuri, lapte, apa, oua, ulei, etc.) si apoi cele solide (zahar, faina, gris, prafuri de crema sau frisca, etc.)
Cu ajutorul acestui mixer-magic puteti face frisca simpla, cu „arome” 😛 …maioneza, creme, sosuri, aluaturi usoare, bauturi, omlete…si mai ales clatite 😀

 

Si-acum rapida si delicioasa (inedita) reteta, la prepararea careia aveti nevoie doar de:
– 1 plic de frisca
– 120-150 ml suc la alegere

Acesta este Magic-mixer-ul…ta-ta!!! :)))


Se pune sucul, aici Pepsi, in shaker:


Se aseaza mai intai rozeta, apoi inelul si la urma se insurubeaza capacul, dupa care se agita de cateva ori shakerul pana simtiti ca se leaga „crema”:


Va parea un pic cam moale atunci cand o veti scoate dar dupa ce o lasati 5 minute sa se odihneasca, se va intari frumos:


Asta a fost o „demonstratie” pe care am facut-o cu o alta ocazie, acum ceva timp, din Pepsi…si care ne place nespus, dar cum va spuneam la Cremesul inteligent noi acolo o preferam pe cea din Fanta (mi se pare mie ca merge mai bine)
In acelasi fel puteti prepara frisca din must sau vin sau din oricare alt suc va place.
Spor la degustat! 😛

P.S. Promit sa reactualizez „demonstratia” cat de curand! Stiu ca pozele astea nu sint grozave dar macar v-ati facut o idee…




Tort de struguri cu frisca

[shashin type=”photo” id=”15109″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tineti minte cand va spuneam ca puiul meu scump, induiosat de felicitarile extraordinare pe care le-a primit de la voi, dragilor, mi-a cerut sa ii mai fac un tort?! …ei bine, ziua aia a venit 😛 …ca doar, cum spunea si el, nu degeaba toata lumea il felicita, inseamna ca e inca ziua lui si deci trebuie (re)sarbatorita ca atare. Cu ce altceva decat cu un tort de struguri cu frisca!!!!!!!!

Ideea cu tortul care sa contina struguri, muuuulti struguri si frisca ii apartine tot lui Bogdi (nu ma intrebati de unde i s-a declansat pofta asta, ca nu stiu!!! 🙂 )
Cert este insa ca avut o idee nemaipomenita si ca datorita lui am savurat cu totii cate-o felie mare din simplul dar absolut gustosul si aromatul tort de toamna.

E incredibil de usor de facut, iar puiului meu i-a placut atat de tare!!! Si decorul, si blatul, care intr-adevar este de milioane, e pufos si buuun de-ti vine sa-l mananci asa cum e 😛

 

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Pentru blat:

– 4 oua

– 150 g. zahar

– 125 g. faina

– 25 g. cacao

– 1 lingurita scortisoara macinata

– 1 lingurita rasa praf de copt

 

Pentru umplutura si ornat:

– 500 g. struguri albi si negri

– 500 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

– 1 plic intaritor de frisca (optional)

– 75 g. zahar pudra

 

Mod de preparare:

Strugurii nostri zemosi si buni!!!!!!!!!!!

Se separa ouale; albusurile se bat cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare timp de 3-4 minute. Se incorporeaza galbenusurile si se amesteca usor.
Faina se amesteca cu cacaoa, scortisoara si praful de copt si se adauga compozitiei de oua:


Se tapeteaza o forma de copt cu diam. de 26 cm. cu hartie pergament. Se toarna compozitia si se coace timp de 25 de minute la 180 grade C (foc potrivit):


Se spala strugurii. Se pun deoparte cateva boabe pentru decor.
Se scot semintele:



Se bate frisca impreuna cu zaharul pudra si se adauga un pliculet de intaritor de frisca daca credeti de cuviinta 😛
Si eu l-am pus pana la urma, dar cred ca mergea foarte bine si fara..


Blatul se taie pe jumatate:


…si se umple cu frisca ( mai mult de jumatate din cantitatea totala)


Se aseaza strugurii:


Se acopera cu celalalt blat si se aseaza deasupra restul de frisca:


Se pregatesc strugurii pentru decorul final 😛



…si se aranjeaza, cum altfel decat in forma de strugure?! :)))




…singurele sectiuni, nu prea atragatoare caci pana mi-am hranit puiutul, soarele a si intrat in perdeaua gri de nori 🙂


Vi-l recomand cu caldura!!! 😉
E fantastic!!!




Tort de trufe

[shashin type=”photo” id=”15625″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Acest delicios tort cu trufe de ciocolata ii este dedicat cu toata dragostea lui Cipi, cel mai bun sot din lume!!!!!!!!!!
Tortul este atat de gustos, atat de fin, atat de perfect pentru noi. Pentru mine mai ales, caci are in compozitie si ciocolata si cafea, dupa care lesin de pofta!!! Mereu 😀
L-am facut deja de 3 ori pana acum, incepand cu ziua mea, si tot nu ne-am plictisit de el…
Ar fi pacat sa nu il incercati!!!

Ingrediente pentru 16 portii:

Pentru blatul de biscuit:
  • 2 oua mari
  • un praf de sare
  • 120 g zahar
  • un pachet zahar vanilat (10 g)
  • 50 g faina
  • 80 g amidon
  • 6 linguri lapte gras
  • o lingurita praf de copt
  • 30 g cacao pudra
Pentru crema de ciocolata:
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 2 lingurite de cafea macinata
  • 400 g ciocolata cu lapte sau amaruie
Pentru decor:
In afara de acestea:

 

Mod de preparare:

Radeti ciocolata. Incalziti frisca lichida si cafeaua intr-un vas, pe foc mic, fara a le lasa sa fiarba:


Adaugati ciocolata rasa si topiti-o apoi in compozitia de cafea, amestecand continuu:

Se ia crema de ciocolata de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se lasa peste noapte la frigider.
Asa arata dupa o noapte…mniammmm!!! 😛


…si din compozitia asta puteti face inghetata, si inca una absolut delicioasa 😛

Blatul de biscuit, la care nu am reusit sa surprind decat poza finala 🙂


Separati galbenusurile de albusuri. Bateti spuma albusurile cu sarea si apoi turnati in ploaie 50 g. zahar. Frecati bine galbenusurile cu restul de zahar, cu zaharul pudra si cu 6 linguri de lapte cald.
Amestecati faina, amidonul, praful de copt si cacaua, apoi turnati peste crema cu ou. Adaugati albusurile batute spuma si amestecati-le bine folosind telul.
Incalziti cuptorul la 175 grade. Puneti hartie de copt pe fundul formei de copt (neaparat cu diam. de 24 cm. sau chiar 20 cm), turnati apoi blatul de biscuit, nivelati-l si lasati-l la cuptor 25-30 de minute.
Rasturnati-l pe o planseta si taiati-l in trei, dupa ce s-a racit:

Un feliator de torturi (cu sarma) v-ar fi foarte util (il gasiti in magazinele mari). Arata cam asa: Cupola de ciocolata

A doua zi scoateti crema de ciocolata din frigider si amestecati-o foarte bine cu mixerul timp de cateva minute (3-4 min.) sau pana cand obtineti o crema spumoasa, matasoasa 😛


Stropiti blaturile, pe masura ce le „claditi” cu siropul preferat…al meu e cel de la Mini-amandine 🙂


Incalziti dulceata de portocale si ungeti cu el blatul de jos si cel din mijloc.
Turnati putina crema de ciocolata pe toate cele trei blaturi, asezati-le unul peste celalalt:



Aplicati apoi restul de crema de jur-imprejurul tortului.
Pentru ca ornarea tortului sa nu fie un mic dezastru, adica sa nu ajungeti sa murdariti si platoul si masa, si servetul de bucatarie, si pana chiar si pe voi :D, va sfatuiesc ca inainte de a incepe ornarea tortului, sa ii „tapetati” fundul cu hartie de copt si de-abia apoi sa incepeti sa-l manjiti 🙂


…astfel, spatiul de lucru va ramane curat si cu aspect „finisat” caci tot ce va ramane de facut este sa trageti usor, de sub tort, fasiile de hartie de copt:


In final, tortul se finalizeaza cu trufe de ciocolata albe, de cafea… si cu stelute, „croite” cu ajutorul cornetului, pe care l-am primit in dar (chiar de ziua mea!) de la minunatul si nemaipomenit de talentatul Jacob!!!


Un mic detaliu 🙂


Mii de multumiri si pupici, Jacob drag!!! …o „steluta” dulce este pentru tine:


Sectiuni apetisante:


…si cam asta a fost Truffle Cake-ul pe care voiam de mult sa-l realizez.
Felia aceasta este pentru voi, de ziua mea si a lui Cipi!!!

Matasos si delicios!!!!!! 😀




Tort de napolitane cu frisca


Aveam aceasta reteta sub numele de Tort de napolitane cu frisca dar el e de fapt un tortulet rapid si delicios din vafe. Cu frisca si gem de prune. Nu foarte aratos, dar delicios!!!!!! 🙂

Waffe:
– 125 g. unt
– 75 g. zahar
– 1 plic zahar vanilat
– 2 oua
– 150 g. faina
– 1 lingurita praf de copt
– 75 ml. lapte

Crema:
– 2 lingurite zahar vanilat
– 1 plic intaritor de frisca
– 300 ml. smantana dulce pentru frisca
– 500 g. gem de prune

 

Mod de preparare:

Reteta waffelor o gasiti aici… in imagini… pas cu pas 🙂

De data asta, le-am facut, insa, cu presa de waffe in forma de floare:


Mi-au iesit exact 4 bucati! 😛

 

Se amesteca zaharul cu praful intaritor de frisca…eu am pus si un praf de scortisoara:


Se bate frisca impreuna cu acest amestec:


Frisca se introduce ori intr-un sprit cu forma de stea mare ori pur si simplu o intindeti cu cutitul, lingura…sau alte ustensile 😛
Pe mine m-a chinuit, as fi vrut sa zic: talentu’ :D, dar din pacate m-a chinuit spritul ala ingrozitor de la Tupperware, din cauza caruia am si uitat sa pun primul strat de gem. Am pus doar frisca:


…dupa care am completat cu gem, si tot asa, pana se termina waffele: un strat gem + un strat frisca, pe fiecare nivel, pana e gata „tortul” 🙂


Sectiune:


Merita sa-l incercati!!!!




Tort de nectarine

Un tort rafinat si cremos, de vara, un tort cu nectarine…sau piersici 🙂
Cel mai bun, as spune, la categoria asta 😛
Ingrediente pentru 16 felii
Blat si umplutura:
– 1 blat de pandispan, cumparat sau facut in casa
– 350 g. nectarine (piersici din compot)
– 250 ml. vin rosu
– 1/2 lingurita scortisoara
– 40 g. zahar
– 5 g. gelatina

Crema:
– 500 g. mascarpone
– 100 g. zahar
– 1 lingura coaja rasa de lamaie
– 2 cl. rom
– 15 g. gelatina
– 250 ml. smantana dulce pentru frisca

In plus:
– 3 nectarine taiate felii
– 1 plic Tort Gelee transparent
– 100 ml. smantana dulce pentru frisca
– 80 g. fistic tocat

Mod de preparare:

Se aseaza in jurul blatului un inel si se aseaza deasupra nectarinele/piersicile taiate cuburi. Daca folositi un blat de pandispan facut in casa, insiropati-l usor cu zeama din compot, dar daca folositi unul cumparat n-o faceti 😛 Se va rupe!!!

Se da in fiert vinul cu scortisoara si zahar; se lasa sa se racoreasca.
Se dizolva inauntru gelatina. Se toarna peste fructe:

Branza Mascarpone sau branza de vaci, cum am folosit eu 🙂 …se amesteca impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si romul:

Se dizolva gelatina si se inglobeaza. Cand crema incepe sa se intareasca, se inglobeaza frisca batuta:

Se toarna peste jeleu, se niveleaza si se da la rece 2-3 ore:

Feliile de nectarine se aseaza pe tort in forma de evantai:

Se prepara gelatina din Tort Gelee si se toarna peste fructe; se lasa sa se intareasca.

Eu ti-am facut si o floare, in mijloc 🙂

Se scoate inelul, dupa o noapte de stat la frigider…

Detaliu 😛

Se spriteaza rozete de frisca pe tort si se presara fistic…

Prima taietura, pentru noi pofticiosii 😛
Si o sectiune mult mai frumoasa, pentru voi! 🙂

 




Tort cu iaurt si gem de capsuni

Acest tort cu iaurt si gem de capsuni este un „dulce” cremos si aromat, bun de savurat oricand 😉
Ingrediente pentru 12 felii:
Pentru blat:
– 3 oua
– 90 g. zahar
– 125 g. faina
– 40 g. migdale macinate
– 1 lingurita praf de copt
Pentru crema:
– 8 foi gelatina (1 pliculet jumatate gelatina granule: 15 grame)
– 2 lamai
– 100 g. zahar pudra
– 500 ml. iaurt cu vanilie
– 300 ml. smantana dulce pentru frisca
– 300 g. gem de capsuni
Pentru insiropat:
– 5 cl. lichior de portocale
Mod de preparare:

Eu blatul l-am copt noaptea tarziu si n-am mai avut chef de poze :)) …dar de fapt, se face atat de usor incat nici n-as fi avut ce sa pozez. Deci, cuptorul se incinge la 175 grade C.(foc potrivit). Cu mixerul, se bat 5-8 minute ouale cu zaharul si 4 linguri de apa. Se amesteca faina cu migdale si praf de copt; se inglobeaza la compozitia de oua.

Se tapeteaza cu hartie o forma de tort cu diam. de 26 cm. si se introduce aluatul. Se coace cca. 25 de minute. Se lasa apoi sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Asa arata gata:

Gelatina se inmoaie in apa rece. Se spala lamaia, se sterge, se rade si se stoarce.
Se amesteca sucul si coaja impreuna cu zahar pudra si iaurt.
Se topeste gelatina la microunde sau la bain-marie, se lasa putin sa se racoreasca si se inglobeaza in compozitia de iaurt:

Se da crema apoi la frigider pentru aprox. 20 de minute.
Se bate frisca si se inglobeaza in compozitia de iaurt, de indata ce aceasta incepe sa se lege.
Se adauga cate o lingura de gem si se marmoreaza crema. Nu amestecati excesiv!

Se insiropeaza blatul cu lichior:

…si se unge cu crema:

Se da la rece cel putin 3 ore… eu, de data asta, l-am lasat chiar mai putin, fiindca am vrut neaparat sa ajung sa-l si postez azi dar ma bucur ca mi-a iesit bine:

Sectiune:

Blatul a iesit NEBUNIE!!! …atat de pufos iar crema e chiar un deliciu 🙂



Tortulete cu mandarine si chefir

O prajitura mai delicioasa si mai usoara decat aceste tortulete cu mandarine si chefir, nu cred ca ati mai mancat!
Cele mai gustoase prajiturele cu mandarine si kefir din lume!!! Bogdi, dupa ce a gustat din ea, s-a declarat fan mandarine 😀

Ingrediente pentru cca. 24 bucati:

Pentru aluat:
  • 125 g unt
  • 100 g zahar
  • 4 oua mari
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt (10g)
  • 5 lingurite praf de cacao
  • 1 lingura rom
Pentru crema:
  • 2 conserve mandarine (de 312 g fiecare)
  • 500 ml chefir
  • 200 g zahar
  • 10 foi gelatina alba (aprox. 15 g gelatina granule, adica 1 plic si jumatate)
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Sfat: crema de chefir capata o aroma deosebita daca mandarinele sunt marinate in prealabil 15-20 de minute in rom alb!

E absolut delicioasa! Cu gust racoritor de mandarine!

Iar aici: Tort cu crema de branza si mandarine, aveti o alta reteta cu mandarine, la fel de grozava! 🙂

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 25/35cm.

Pentru blat, se bate untul intr-un castron (untul sa fie moale, scos din timp de la frigider), cu mixerul sau telul, impreuna cu zaharul. Se inglobeaza apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern deasupra compozitiei. Se amesteca totul, usor, pana cand aluatul e omogen:

Se adauga apoi romul si se amesteca scurt:

Aluatul se intinde cat mai uniform in tava:

Se coace timp de cca. 22-25 de minute, apoi se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca:

 

Pentru crema, se desfac conservele de mandarine iar fructele se rastoarna intr-o strecuratoare; se lasa sa se scurga bine (se pastreaza sucul):

Gelatina foi se inmoaie in apa rece din belsug timp de 10 minute. Daca folositi granule de gelatina, acestea se acopera cu apa (tot rece) doar cat sa treaca cu doua degete peste granulele din bol.

In acest timp, se amesteca intr-un bol incapator chefirul, zaharul si 3 linguri de suc de mandarine. Se lasa deoparte.

Se scurg apoi foitele de gelatina si se pun intr-o craticioara sa se dizolve la foc mic, amestecand continuu. Nu se lasa sa dea in fiert, pentru ca isi pierd proprietatile de inchegare (eu o „topesc” mai mereu la microunde, dureaza doar cateva secunde).

Daca folositi granule de gelatina, nu mai e nevoie sa o scurgeti de apa, datorita faptului ca va „absorbi” aproape toata apa din bol (o puneti la topit asa cum e).

Gelatina topita se adauga in compozitia de chefir si se amesteca bine:

Intr-un alt bol, se bate frisca tare (smantana pentru frisca trebuie sa fie rece, de la frigider):

…si se inglobeaza impreuna cu feliile de mandarina in crema de chefir:

Aceasta compozitie se repartizeaza peste blat, pe care eu l-am intepat din loc in loc cu un betigas si l-am insiropat cu suc de mandarine:

Prajitura se da apoi la frigider cca. 5-6 ore. Eu l-am lasat o noapte intreaga, cum fac cu toate torturile a caror crema contine gelatina…
Prajitura se taie bucati:

Tortuletele se garnisesc cu felii de mandarine si izmusoara (cine are 🙂 )

Detaliu 😛

Poza veche 🙂



Tort de ciocolata cu banane

Acest tort de ciocolata cu banane este, fara nicio exagerare, delicios!!! 🙂

Eu l-am acoperit cu un strat de frisca si ciocolata rasa, dar voi, daca vreti, il puteti acoperi cu un ganache de ciocolata.

 
 

Ingrediente pentru 12 felii:

Crema:
  • 6 banane (cca. 200 g )
  • zeama de la o lamaie
  • 6 foite gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 450 g iaurt de banane (sau simplu)
  • 20 ml lichior de banane (optional)
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
  • 400 ml smantana pentru frisca
Ornat:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar pudra
  • 50 g fulgi de migdale prajiti
  • 100 g ciocolata rasa
  • 12 visine confiate
 
 
 
 
Pentru voi, dragilor!!!
 
 

 

Mod de  preparare:

Coaceti mai intai blatul de cacao sau un blat de pandispan, de cacao, intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt (diam. 26 cm).

Pentru crema, amestecati iaurtul cu lichiorul si zaharul vanilat:

Decojiti bananele si taieati-le in felii late de cca. 2 cm. Stropiti-le imediat cu zeama de lamaie, pentru a nu se innegri:

 
In reteta nu scrie dar eu am insiropat fiecare blat cu lichior de banane si in final, tortul a avut un gust divin! 🙂
 
 
In continuare, se garnisesc blaturile cu feliile de banane:
 

Inmuiati foitele de gelatina 5 minute in multa apa rece; procedati la fel si cu cea granule, dar puneti doar 100 ml apa rece.

Scurgeti apoi foitele si topiti-le la microunde; amestecati des (in cateva secunde e gata). Gelatina granule nu se mai scurge de apa, ci se pune la topit asa cum e.

Puneti o lingura de crema in gelatina topita, amestecati si dupa aceea adaugati-o in crema de iaurt. In felul asta, nu mai face cocoloase.

Puneti crema la frigider si cand incepe sa se intareasca (dupa cca. 20 de minute), bateti frisca si inglobati-o in amestec:

 
Asa arata crema gata:
 
 
Umpleti blaturile cu crema de iaurt si frisca. Un blat+crema:  
 
 
Inca un blat+restul de crema:
 
 
Si ultimul blat:
 

Insiropati „capacul” 😀 …si puneti tortul din nou la frigider pentru cca. 3 ore:

 
Aici, scos de la frigider si din forma:
 
 
Detaliu:
 
 
Pentru ornat, bateti frisca impreuna cu zaharul. Cu jumatate din cantitatea obtinuta, imbracati tortul.
 
Introduceti restul de frisca in sprit si faceti 12 gramajoare pe tort:
 
Marginea tortului se orneaza cu fulgi de migdale si ciocolata rasa, apoi se presara si pe suprafata tortului ciocolata rasa.
 
Pe fiecare dintre rozetele de frisca se aseaza cate o visina:
 
 
Am asteptat un pic sa iasa soarele, ca sa prind o sectiune cat mai atragatoare si, zic eu, ca a meritat 🙂
 
 
Exceptional!!! …l-as face zilnic, atat de bun e!!! 😀
 
 
 
 
 
Poza veche:
 
 

LA MULTI ANI, TATI!!!




Tort Pepsi cu fructe de padure


Deoarece tatal meu drag a mai intinerit cu un an, i-am facut un tort-surpriza cu fructe de padure si cu cele 3 mari pasiuni ale lui: cartea, cafeaua si dozele de Pepsi…desi el il prefera la sticla de 2 litri 1/2!!! :D. Si acum sa va explic de ce: o carte, ca un omagiu pentru toata activitatea lui de profesor. Acum e la pensie, dar a predat geografia cu pasiune toata viata, ajungand (cu tot cu noi) pana in Africa, Maroc
…ceasca de cafea si Pepsi-ul fiind singurele bauturi de care e „addicted”! 😀
Ingrediente:
– 1 blat de pandispan
– 1 pahar mare de Pepsi pentru insiropat blaturile
– 1 portie de muffins
– 1 punga cu fructe de padure congelate (450 g.)
– frisca lichida -300-400 ml.

Sa va arat, deci, cum i-am „croit” tortul:
Blatul…pe care l-am ciuntit un pic :)) …ca sa fie cat mai drept…


…taiat in 2:

…insiropat cu Pepsi, hihi…ce alta idee putea sa-mi treaca prin cap, avand in vedere preferintele sarbatoritului?!


„Capacul” taiat din blat mi-a servit drept „material” pentru carte 😉


…muffins-uri taiate si aranjate pentru doza de Pepsi, care in final au fost 3:

Pre-vizualizarea tortului 😛


Crema in curs de finalizare, o operatie care a durat extrem de putin: am amestecat cele doua ingrediente:


…si crema a fost gata!!! 😀

Tortul umplut cu crema:


…si pregatit sa „aterizeze” in frigider (asa-i ca parca e o farfurie zburatoare forma mea de Tupper?! 😀 )

Tortul scos de la rece:


Pasta de lapte praf cu care am acoperit tot tortul:


…”fata de masa” croita dupa un servetel 😛


Prima tentativa de aranjare a „fetei de masa” pe „masa” :)))


…aici asezata mai bine:



Realizarea cestii de cafea, a dozei de suc si a cartii:Ceasca de cafea:
-dintr-un muffin am facut ceasca (stiti doar ca sint fan muffins )
…am scobit miezul si am imbracat toata briosa in pasta:
Am intins o bucatica de pasta pe care, dupa multe incercari de a gasi culoarea potrivita, am decupat-o cu un paharel si am atasat-o canitei.
Priviti, deci, o „felie” de cafea! :))
Ceasca gata cu tot cu maner, pe care l-am facut tot din pasta:
Cartea:
-am taiat din blat 2 dreptunghiuri mai mici:


…pe care le-am unit apoi:


…fiecare parte invelita in pasta:


…aproape gata:


I-am facut si coperti 😛


…si gata!!!


Doza de Pepsi:
-croita din 3 muffins-uri (la care le-am taiat capacele) si invelita in pasta:


Aici am copiat logo-ul cu ajutorul unei hartii fotografice:



Sigla Pepsi pictata cu coloranti alimentari:


Sigla terminata:

Si acum tortul in forma sa finala:

Sectiunile de rigoare! 



Tort de kefir cu nuga si pere

Acest tort de kefir cu nuga si pere este nu numai delicios ci si surprinzator, blatul fiind un crocant dulce din fulgi de porumb 😛
Si, pe deasupra, mai e si fara coacere! Ca un cheesecake cu ciocolata cremos si bun!
Are lichior de pere, nuga si kefir, adica exact ce-i trebuie pentru a-l face extrem de apetisant!!!

Ingrediente:

Blat:
  • o cutie de pere in sirop ( 1 kg)
  • 200 g fulgi de porumb
  • 80 g unt
  • 3 foi de gelatina sau 5 g gelatina granule
Crema:
  • 12 foi gelatina sau 20 g gelatina granule (2 pliculete)
  • 1,5 kg kefir sau iaurt
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 4 cl lichior de pere (sau whisky cream)
  • 800 g crema nuga cu nuci (sau Nutella/Finetti)
Decor:
  • 25 g fulgi de porumb
  • 20 g alune de padure

Mod de preparare:

Blat: se unge o forma de tort cu inel detasabil, de 26 diam. cu unt si se imbraca in folie alimentara transparenta:

Perele se scurg de sirop:

Pastrati siropul intr-un vas. Fulgii de porumb se maruntesc:
Untul se topeste pe foc slab:
Gelatina se acopera cu apa si se lasa la inmuiat timp de 5 minute. Se rupe in bucatele si se amesteca bine cu siropul de pere incalzit, amestecand continuu. Se amesteca apoi cu untul topit si cu fulgii de porumb:
Liliiiiiii…si pentru tine am o inimioara!!! …jur ca nu le fac eu 🙂

Compozitia de mai sus se toarna in forma:

Se lasa 10 minute la rece:
Perele se taie felii si se aseaza peste blat:

Crema: Se acopera gelatina cu apa rece si se lasa la inmuiat timp de 5 minute:

Frisca se bate bine, se iau din ea 5 linguri, se pun intr-un cornet, care se pastreaza la rece pentru a fi folosit ulterior la ornare:
Kefirul se amesteca cu nugaua:
Gelatina inmuiata se pune la foc mic, amestecand continuu. Apoi se adauga la crema:
Se amesteca bine frisca si lichiorul de pere sau lichiorul-crema de whisky:
Rezulta o crema foooarte apetisanta!!!
Crema astfel obtinuta se pune peste blat si pere si se niveleaza cu un cutit:
Forma de tort se pune apoi in frigider pana a doua zi, cand arata asa:
Am scos cu grija folia si l-am asezat, cu si mai mare grija, pe un platou:
Am taiat repede o felie, ca nu mai puteam rezista 😀
Decorarea:
Fulgii de porumb se maruntesc si se decoreaza cu ei tortul pe margini, tinandu-l usor inclinat. Alunele de padure se taie in jumatate si se rumenesc usor la cuptor, intr-o tigaie. Tortul se decoreaza cu frisca din cornet si cu jumatatile de alune. Eu l-am decorat in graba, cu fulgi intregi de porumb (fiindca batea un vant pe-afara de-mi zburau mie fulgii 😛 )
Sectiune speciala 🙂

Absolut delicios!!!!!!!

 

P.S. Dedicatie speciala pentru Lili a mea draga, de peste mari si tari, care la ora asta doarme bustean 😀