Friptura de miel la tava

[shashin type=”photo” id=”16309″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Friptura de miel la tava, cea mai simpla varianta dar si cea mai buna!!! E de nelipsit pe masa noastra de Paste, si e cel mai intens savurata de toti din familia noastra, desi eu mai mereu le pregatesc si alte “cate ceva” din carne de miel, pe langa :D. Partea care ne face pe toti sa salivam precum catelul lui Pavlov este intotdeauna spata, adica picioarele din spate ale mielului (prima poza din “lungul” sir de poze de mai jos 😛 ) dar si celelalte parti sint mai mult decat delicioase sub forma asta…

Ingrediente:

– pulpa de miel
– sare, piper
– ulei
– usturoi

Se prepara ingrozitor de usor :))

Se spala carnea, se condimenteaza bine cu sare, piper si un praf de cimbru sau acele de la o ramurica de rozmarin, daca va place, si se lasa cateva ore “la marinat” in frigider.
Puteti lasa bucata de carne intreaga sau o puteti taia de pe os in bucati mai mari, cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit.
Se aseaza apoi intr-o tava mare; se presara sare, piper si se unge bine cu ulei.
Se poate impana, din loc in loc, cu felii de usturoi. Eu asa am facut mereu. Pana anul asta, mai exact, cand am decis s-o las asa cum e si doar la sfarsit sa adaug usturoiul…muuult, muuult, sa fie! Am folosit o capatana 😛
Se da la cuptor, la foc potrivit, cu un pahar de apa si acoperita cu un capac sau folie, timp de 20-25 minute. Se intoarce apoi si se mai tine sub capac inca o data pe atata.
La sfarsit, se lasa la foc tare, neacoperita, cateva minute, pana se rumeneste frumos, pe ambele parti.

Garnitura, din pacate, n-am mai prins-o, si “asezarea pe farfurie” nici atat (va imaginati voi din ce cauze:D) dar pot sa va indrum spre garnitura de cartofi, de efect si gustoasa tare, pe care am adoptat-o acum cativa ani, la meniul de Craciun, aici: Banuti” de cartofi
Nu mi-au iesit atunci deloc apetisanti si mi-am promis ca intr-una din zile sa ii imortalizez din nou, dar dupa cum vedeti, tot n-am reusit 😛
Nu pot decat sa va cer sa ma credeti pe cuvant ca au fost niste “banuti” foarte reusiti si ca au completat de minune friptura de miel, frageda si delicioasa.


 

Sfat: Cu circa 15 minute inainte de a scoate friptura din cuptor, puteti sa stropiti carnea cu un paharel de vin (alb).




Pulpe de gasca pe varza rosie

Pentru ca doar pulpele mi-au mai ramas din gasca cumparata de Craciun, din care am facut de doua ori supa :P, m-am gandit ca ar fi pacat sa nu ne bucuram de niste pulpe de gasca pe varza rosie, chiar daca Craciunul cu zilele lui magice a trecut de cam multisor.

 

Ingrediente pentru 4 portii:
– 1 kg. varza rosie
– 1 ceapa
– 1 mar
– 4 pulpe de gasca a cate 450 g.
– sare, piper
– 1 lingura zahar
– 250 ml. supa pui sau zarzavat
– 3 linguri otet

Ingrediente:


Se curata varza, se spala si se taie fasiute (eu am taiat-o la robotul de bucatarie)


Se curata de coaja ceapa si marul, apoi se taie cubulete (eu, din nou, le-am maruntit la robot)


Se spala bine, cu apa rece, pulpele de gasca.
Se zvanta si se condimenteaza puternic cu sare si piper:


Aici, mai de aproape:


Se pun intr-un ceaun sau oala de tuci, veche de pe vremea bunicii (cum am eu :P)


…si se prajesc la foc puternic pana devin crocante:


Se caramelizeaza bine zaharul in grasimea de gasca si se adauga ceapa:


…si apoi marul maruntit si varza rosie:


Se calesc timp de 5 minute, amestecand continuu.
Se sting cu supa si cu otet:


Pulpele prajite se aseaza pe varza rosie si se inabusa timp de 60 de minute, la foc mic, in cratita acoperita cu capac:


Asa arata gata:


Garnitura consta in cartofi fierti natur sau asa cum am facut eu, fierti doar pe jumatate si apoi prajiti in baie de ulei…mniam, mniam, ies taaaare buni!!! 😛
Va prezint aici o mostra… 😀


Si gata: Pofta buna!!!


Daca aveti ocazia sa puneti mana pe vreo gasca (not a live one! :D) …sa nu ezitati sa ii testati “dulceata” si gustul unic! 🙂
…si-atunci mai vorbim! :)))




Friptura de porc pe pat de varza acra cu cartofi

O friptura nemaipomenit de gustoasa aceasta friptura de porc pe pat de varza acra cu cartofi!!! A facut furori de sarbatori 😛

S-a dovedit a fi o imbinare perfecta de gusturi: carne de porc+varza acra+cartofi imbatati cu vin alb+ fasii de bacon, asa ca ma astept s-o incercati numaidecat :))

Ingrediente:

– 1,5 kg cotlet (partea de la ceafa) sau pulpa de porc
– sucul de la doua portocale
– 3 linguri de zahar brun
– 100 g bacon afumat, taiat feliute
– un pahar de vin alb
– o varza mica, murata
– un kg cartofi mici, curatati
– o lingura de ghimbir (optional)
– sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Dupa ce ai frecat bucata de carne cu sare si piper, aseaz-o intr-o tava captusita cu folie de aluminiu, suficient de mare incat sa poti inveli toata friptura.
Separat, amesteca mustarul, sucul de portocale, zaharul, vinul si ghimbirul intr-un bol iar apoi varsa sosul obtinut peste muschi:
Varza bine scursa se aseaza foaie cu foaie in jurul fripturii.
La fel procedezi si cu cartofii si baconul:

Toarna si putin ulei pe deasupra iar apoi impacheteaza “coletul”:

Dupa 50 de minute la foc potrivit te vei putea lauda cu cea mai grozava friptura de porc 🙂
Gata de servit:



Friptura de porc cu mere umplute si “banuti” de cartofi


Ingrediente:

– 1 bucata muschiulet de porc
– 1 ceapa mare
– 1 morcov
– 4 mere
– vin rosu
– sare, piper

Mod de preparare:
Se portioneaza muschiuletul de porc:


Se taie ceapa solzisori si morcovi rondele:


Se aseaza deasupra carnea; se condimenteaza:


Se aleg cateva mere frumoase; se spala:


Se scobesc cu grija, iar capacele se umplu cu cate o lingura mare de unt.


Varza se rade si se caleste in putin ulei pana cand se inmoaie.
Se fierb merele in vin rosu cca. 10 min:

Cand sint gata, se umplu cu varza calita si se servesc alaturi de cartofi piure modelati cu spritul si dati la cuptor cam 20-25 de min. Delicios!!!