Saleuri de post din foitaj

Dragilor, prima reteta de post din postul Nasterii Domnului, pe care ma rog sa il petrecem, cu totii, cu bucurie sfanta si credinta, sunt aceste minunate saleuri de post din foitaj, rapide si gustoase! Rapide, pentru ca folosim aluat de tip foitaj, gata preparat, si gustoase, pentru ca le-am incercat de nenumarate ori, in diferite combinatii, si toate au iesit super bune!!!

Veti vedea in lista de ingrediente hummus si tahini, doua “dipuri”, doua sosuri reci de care abuzez in post (si nu numai 😀 ), dar pe care, daca vreti, le puteti inlocui cu ciuperci trase la tigaie, cu usturoi, neaparat! …sau cu mai multi cartofi ori tofu :)) Cantitatile nu sunt batute-n cuie, va puteti juca cu gramajele linistiti!!!

Varianta “de dulce”, cu salam, sunca si cascaval, o gasiti aici: Baghetute crocante

 

Ingrediente pentru cca. 26-28 de bucati:

Aluat saleuri:
  • 800 g aluat de foitaj (de post)
Umplutura:
  • 200 g branza tofu (din saramura)
  • 50 g hummus
  • 50 g tahini
  • 1 cartof mare, fiert sau 2 linguri piure de cartofi
  • sare dupa gust…poate si putin piper 😛
  • 1 lingurita rasa de fulgi de ardei iute (chilli flakes), optional
In plus:
  • ulei sau apa, pentru uns
  • seminte de susan

 

Mod de preparare:

Se scoate aluatul din congelator si se lasa la decongelat, la temperatura camerei.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (de la aragaz).

Pe masa usor infainata, se aseaza o foaie de aluat (in pachet sunt 2 foi) si se intinde putin cu sucitorul; ingredientele pentru umplutura se fac pasta cu ajutorul mixerului vertical.

Se intinde jumatate din umplutura pe o parte de aluat, cat mai uniform, si se acopera cu cealalta parte; se trece cu sucitorul, usor, peste aluatul “impachetat”, dupa care se taie, pe latime, cu rola de pizza sau cu un cutit bine ascutit, fasii de aluat care se rasucesc in maini. Intr-o tava vor intra 13 sau 14 bucati, depinde de cat de groase le taiati.

Se ung saleurile cu putin ulei sau apa (cu o pensula de bucatarie) si se se presara cu seminte de susan. Se coc timp de 25-28 de minute, in functie de cat de crocante le doriti (maxim 30 de minute!).

Se coace in acelasi mod si cealalta foaie de aluat, folosind umplutura ramasa.

Sfat: puteti pune si un ardei capia, copt sau murat, in umplutura sau putin sos de rosii (gros).




Tiropitakia, placintele grecesti cu branza (din foitaj)

V-am spus ca dupa ce termin cu vacanta noastra de vara, cam prelungita, e adevarat 😛 , va aduc retete grecesti, una si una :)) Tiropitakia e una dintre ele si e absolut grozava!!! Aceste placintele grecesti cu branza, din foitaj, ne-au cucerit definitiv, cum sper sa va cucereasca si pe voi, asa ca: parakalo!!!!! 😀  Sa aveti pofta!!!

…adevarul este ca nu stiu prea bine ce-nseamna, ori “cu placere”, ori “va rog”, dar noi asta am tot auzit de cand am pasit in Grecia, si asta va spun si eu voua! :)))  La mare, ne spuneam intruna “parakalo” unul altuia, inainte de masa si dupa masa, si nu oricum, ci teatral, vadit afectati si foarte atenti la pronuntie, hahaaa!!!!

In alta ordine de idei, aceste mini placinte, triunghiuri, trigoane cu branza..sau cum vreti sa le numiti…sunt prea, prea bune si se fac si usor, asa ca nici nu ma gandesc sa nu le incercati! :))

 

Ingrediente pentru 32 de bucati (2 tavi):

Pentru placintele:
  • 800 g aluat foitaj
  • 250 g branza Feta
  • 100 g branza dulce de vaci
  • 1 ou mare, batut cu un praf de sare
Pentru uns deasupra:
  • 2 galbenusuri
  • seminte de susan

 

Am copt intr-o zi 4 tavi de tiropite din astea mici si de-abia am ajuns sa surprind o sectiune 😀

 

Mod de preparare:

Prima si prima data se decongeleaza aluatul de foitaj, dar nu complet, apoi se incinge cuptorul la 200 grade C (foc mare); se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare de la aragaz si se infaineaza suprafata de lucru. Eu, pentru ca doar pe coridor am avut soare, am luat cu asalt masuta de cafea si am intins aluatul direct pe folia in care a fost ambalat 😀 (am pudrat foaia de aluat cu faina pe ambele fete).

Aluatul se intinde usor cu sucitorul, pentru a-l subtia putin, si se taie in patrate egale:

Se pregateste umplutura, amestecand branza Feta, faramitata cu furculita, cu branza de vaci si oul batut, si se aseaza gramajoare in mijlocul fiecarui patrat:

“Plicurile” de aluat se inchid:

Si se “sigileaza” cu dintii unei furculite (se poate intampla ca umplutura sa iasa putin cand faceti asta, dar nu-i nicio problema!):

Se transfera placintelele in tava de copt:

Se ung cu galbenus (cate un galbenus la o foaie de aluat, la o tava) si se presara cu seminte de susan:

Tiropitakia se coc, in cuptorul bine incalzit, cca. 20 de minute sau pana cand cresc si se rumenesc frumos:

Sunt extraordinar de gustoase fierbinti dar si cand se racesc sunt bune, bune!!!

Pentru voi, dragilor!!!!

…si-o mica sectiune! 😛

Abia astept sa-mi spuneti cat de tare v-au placut!!! <3




Betisoare cu branza

[shashin type=”photo” id=”18455″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Astazi am pentru voi niste gustari sarate, niste betisoare cu branza, rapide si foarte usor de facut! V-am atras deja atentia, asa e?! 😀 Foarte bine, pentru ca nu veti regreta!!! Iar daca aveti pofta si de ceva cu carne, folositi cealalta foaie de aluat din pachetul de foitaj (un pachet are 800 g) pentru a prepara o portie de baghetute crocante. Eu asa am facut :))

 

Ingrediente:

– 400 g aluat de foitaj (1 foaie)

– 150 g cascaval ras

– 50 g parmezan ras (optional)

– 1 ou mare

– un praf de sare

– susan sau chimen

 

Mod de preparare:

Se dezgheata aluatul de foitaj pe jumatate; se incinge in timpul asta cuptorul la 200 grade C ( foc mare).

Se presara masa cu faina. Se aseaza aluatul (nu se intinde cu sucitorul). Se separa oul; albusul se bate usor cu praful de sare (cat luati cu trei degete) si se intinde, cu ajutorul unei pensule de bucatarie, pe aluat. Se acopera o jumatate de aluat cu cascaval ras+parmezan ras, intr-un strat cat mai uniform:

[shashin type=”photo” id=”18456″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cealalta parte se pliaza peste umplutura, ca si cum ati inchide o carte:

[shashin type=”photo” id=”18457″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se apasa cu mainile, pentru a scoate aerul (puteti sa treceti de cateva ori cu sucitorul peste aluatul impaturit) si se taie in fasii de cca. 2-3 cm. latime, cu ajutorul rolei de pizza:

[shashin type=”photo” id=”18458″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se tapeteaza o forma mare de copt cu hartie (tava de la aragaz). Betisoarele cu branza se aseaza cu grija, sa nu se desfaca, unele langa altele, lasand putin loc intre ele. Eu am facut si cateva “rasucite” 🙂

[shashin type=”photo” id=”18459″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Galbenusul pus deoparte se amesteca cu restul de albus batut; se ung betisoarele cu ou si se presara cu susan:

[shashin type=”photo” id=”18460″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se dau la cuptor pentru cca. 20 de minute.

[shashin type=”photo” id=”18461″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

“Rasucitele” au fost gata dupa vreo 15 minute, asa ca urmariti cuptorul, daca vreti sa le faceti si in felul asta:
[shashin type=”photo” id=”18462″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Lasati-le sa se raceasca pe un platou intins, acoperit cu servetele de hartie (vor mai absorbi putin din grasimea aluatului). Serviti-le in pahare, borcane…cum vreti 😛

[shashin type=”photo” id=”18463,18464,18465″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sunt foarte bune calde, dar si reci sunt gustoase!

[shashin type=”photo” id=”18466″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

S-aveti pofta!!! :))

[shashin type=”photo” id=”18467″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Rotite de foitaj

Aceste rotite de foitaj sunt exemplul perfect de reteta care ia nastere din resturi de mancare 😀 Am avut o jumatate de compozitie de la placintelele favorite ale lui Bogdi, ceva branza si mezeluri prin frigider si-un pic de carne fiarta din supa, cu care nu stiam ce sa fac, asa ca le-am unit pe toate si am facut niste gustarele delicioase pentru toata familia!!! N-am pierdut timp nici cu aluatul, ci am folosit o bucata de foitaj…pierduta si aia prin congelator 😀

Rapid si foarte bun!!!!

 

Ingrediente:

  • 400 g aluat foitaj
  • 100 g ketchup
  • 1 ceapa mica
  • 2 catei de usturoi (optional)
  • 1 aripa de curcan, fiarta, din supa
  • 100 g spanac fiert
  • sare, piper dupa gust
  • 150 g branza Feta
  • 100 g salam
  • 100 g sunca de pui
  • 1 ou + 1 galbenus pentru uns (si 1 lingura lapte)

!!! Puteti folosi ce aveti prin frigider, inlocuind unele ingrediente din lista mea cu altele (spanac cu dovlecel sau broccoli; Feta cu cascaval; carnea de curcan cu carne de pui, etc.)

 

Mod de preparare:

Se decongeleaza aluatul de foitaj, dar nu in intregime (sa ramana tare). In acest timp, se incinge cuptorul la 200 grade C (foc mare).

Se toaca ceapa si usturoiul si se calesc in putin ulei sau unt; se amesteca des. Se pune carnea de curcan, taiata in cubulete, si se lasa 1-2 minute la prajit. Spanacul fiert se toaca marunt si se adauga in tigaie. Se amesteca de cateva ori, se sareaza si pipereaza dupa gust, dupa care se ia de pe foc. Tineti cont de faptul ca veti adauga si Feta in compozitie, asa ca nu sarati prea tare! La final, se adauga oul si se amesteca energic. Se lasa sa se racoreasca putin.

In continuare, se maruntesc salamul si sunca (eu le-am pus in robot), iar branza Feta se sfarama. Se amesteca cele doua compozitii foarte bine.

Se deruleaza aluatul de foitaj pe o suprafata infainata; nu se intinde cu sucitorul, se lasa asa cum este! Se unge cu ketchup si se presara cat mai uniform cu amestecul de branza si carne. Se ruleaza strans si se taie in felii potrivite, care se aseaza pe o tava (cea mare, de la aragaz) tapetata cu hartie de copt. Se ung cu galbenusul amestecat cu lapte (caldut) si se coc cca. 20 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.

Aici sunt langa o portie rumena de muffins cu ton 😛

Tare bune!!!!!




Spic cu pui

Dragii mei, astazi am pentru voi o surpriza delicioasa, o placinta cu pui, un spic cu pui, de fapt, ce se prepara rapid si e extrem de savuros. Perfect pentru un sfarsit de saptamana relaxant 🙂
…tot aluatul de tip foitaj va fi vedeta care ne va scoate din incurcatura, adica nu ne va tine prea mult prin bucatarie 😀

Resturile de friptura pot fi folosite cu succes in aceasta reteta!!!

 

Ingrediente:

  • 1 piept de pui intreg (sau doua pulpe mari)
  • 1 foaie de aluat foitaj -400 g
  • 1 ceapa mare
  • 1 legatura ceapa verde
  • 2, 3 catei de usturoi
  • 50 g unt
  • 120 g ciuperci (optional)
  • 200 g crema de branza sau branza dulce
  • 1 lingura frunze de patrunjel, tocate
  • 1 ou batut
  • sare, piper

 

Poza noua:

Si doua poze vechi 🙂

 

Mod de preparare:

Dezghetati aluatul (scoateti-l, cu o ora inainte de a va apuca de treaba, din congelator). Incalziti cuptorul a 190 grade C (foc mare). Tapetati cu hartie de copt o tava mare (cea de la aragaz e perfecta sau una mare, de fursecuri).

Pentru umplutura, caliti carnea, taiata dinainte in fasii potrivite, in 2, 3 linguri ulei, la foc potrivit, pana isi schimba culoarea. Lasati sa se raceasca si taiati-o cubulete. Puneti deoparte si acoperiti-o cu un capac. Caliti ceapa cu usturoiul in unt pana se inmoaie, apoi adaugati ceapa verde si ciupercile taiate marunt. Lasati la foc potrivit 5 minute. Lasati sa se raceasca.

Amestecati carnea cu crema de branza (daca folositi branza dulce, scurgeti-o, daca e cazul, si sarati-o dupa gust sau folositi 100g branza dulce+100g branza sarata). Adaugati apoi ceapa calita si patrunjelul verde cu sare si piper.

Asezati foaia de aluat direct in tava tapetata cu hartie de copt si subtiati-o putin cu sucitorul. Eu, initial (si in pozele vechi aveti varianta asta) am intins aluatul pe o suprafata infainata, dupa care l-am transferat in tava, dar se manevreaza greu si e stresant, pentru ca in orice moment se poate rupe, asa ca va sfatuiesc sa adoptati prima varianta 😀

Puneti cu o lingura toata compozitia pe mijlocul foii, lasand loc sus si jos si cate 10 cm. de-o parte si de alta. Taiati lateralele in diagonala pana la compozite, in fasii de cca. 2 cm:

Trageti fasiile de aluat una peste alta (nu prea strans):

…alternand in cruce pana jos:

Dupa ce ati “impachetat-o”, lasati-o putin sa se odihneasca. Doar pana cand bateti oul 😛

Ungeti cu oul batut (puteti adauga o lingurita de lapte caldut pentru a a-l fluidiza) toata suprafata placintei:

Coaceti 15 minute la foc mare (190 grade C), apoi scadeti putin temperatura cuptorului, la foc potrivit (180 grade C) si mai coaceti 16-18 minute, sau pana cand placinta este crocanta si aurie:

Dupa ce o scoateti din cuptor, asteptati 10 minute sa se racoreasca (aveti voie sa “testati” un capat aburind 😀 )

Feliati placinta si mutati feliile pe un platou. Serviti simlu sau cu o salata!

Foooooarte gustoasa!!!
Data viitoare fac, clar, portie dubla!




Cuiburi de foitaj cu oua

Si iata ca maine ala de care va vorbeam aici, la Luntrite cu somon, s-a facut azi :D, cand iata, v-am adus niste cuiburi de foitaj cu oua extraordinare!!!!!!!
…si asta numai din cauza ca am primit multe mesaje pozitive in legatura cu aceste gustari din foitaj, rapide si delicioase 😉
Savurati-le, asadar, cu pofta mare!!!

Ingrediente pentru 8 bucati:

– 500 g. foitaj congelat
– 4 oua
– 1 galbenus
– 100 g. crema de cascaval sau Almette, etc.
– 2, 3 cepe verzi (optional)
– frunze de patrunjel
– susan


Mod de preparare:
Se fierb ouale si se racesc (se tin in apa rece pana cand se cojesc, fiindca altfel se vor curata foarte greu de coaja)
Aluatul se dezgheata la temperatura camerei si se intinde pe o suprafata infainata.
Se taie cu o forma 16 pogacele cu un diametru de cca. 6 cm.

La 8 dintre ele li se taie mijlocul cu o forma de cca. 3 cm. diametru:

Celelalte 8 (cele pline) se aseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt si se ung cu galbenus ( langa rondelele mari se aseaza si cele mici, care se ung cu galbenus si se presara cu susan)

Peste ele se aseaza cele gaurite:

Se coc la 180 grade C. cca. 18-20 de minute, dupa care se lasa sa se raceasca:

Mijlocul cuiburilor se gaureste usor (eu le-am apasat un pic cu degetul si s-au “dezumflat” :D)
Crema de cascaval (cea pe care am facut-o eu e absolut delicioasa si am de gand sa v-o impartasesc cat mai curand :P) se potriveste de sare si piper, se adauga ceapa verde taiata fin si se umplu cuiburile.
Ouale fierte se curata de coaja, se taie in jumatati si se aseaza cu partea rotunda in crema (daca vreti sa aiba o si mai mare stabilitate, taiati putin din albusul prea bombat :P)

Deasupra se decoreaza cu frunze de patrunjel, iar marginea platoului cu pogacele mici cu susan 🙂

Foarte de efect, dar cel mai important -gustoase!!! 🙂




Luntrite cu somon

Aceste luntrite cu somon sunt niste aperitive delicioase si rafinate ce se prepara foarte repede si sunt de nelipsit atat la petrecerile celor mari cat si a celor mici!

Astazi vom patrunde pentru cateva clipe in tainele foitajului datorita acestei minunate retete, dar maine am sa va ispitesc cu o alta la fel de apetisanta , asa ca, daca nu aveti prin congelator aluat de foitaj, ar fi bine sa va aprovizionati cat mai curand 🙂

 

Ingrediente pentru 24 bucati:

  • 1 pachet aluat foitaj (Morarita, Linco sau Bella)
  • 200 g branza de vaci
  • sare, piper
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura marar tocat
  • 1 castravete
  • 150 g somon afumat
  • marar pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se decongeleaza foitajul (nu complet) si se aseaza pe o suprafata presarata cu faina (se lasa aluatul asa cum e, nu se intinde cu sucitorul). Se decupeaza forme ovale din aluat (la fel de bine se pot face si rotunde). Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (de la aragaz).

Eu prima data am decupat aluatul cu o cana…dar rezultatul nu a fost unul impresionant 🙂

Asa ca, intr-un final, am croit cu cutitul “luntritele” dorite:

Treaba a mers mult mai repede (nu va faceti griji daca nu le “croiti” perfect ovale, pentru ca oricum se mai deformeaza cand se coc).

“Luntritele” se coc, asadar, timp de cca. 10-12 minute:

…sau pana cand se umfla frumos…in straturi 🙂

 

Pentru umplutura, se amesteca branza cu sare, piper suc de lamaie si marar tocat:

Se taie pe jumatate luntritele coapte 🙂

Se aseaza pe fiecare “barcuta” cate o lingura de amestec:

Se taie 12 felii de castravete si acestea se taie apoi jumatati. Se aseaza decorativ deasupra cremei de branza:

Se ruleaza feliile de somon si se aseaza pe feliile de castravete.
Se servesc ornate cu fire de marar:

Mi-au placut la nebunie!!!!!!!!!

 

P.S. Resturile de aluat le puteti, de asemenea, folosi. Ori simple, ori cu cascaval (daca sunt destul de mari pentru a putea fi umplute) sau poate aveti crenvursti si nu stiti ce sa faceti cu ei: crenvursti “in pijama” 🙂
S-aveti pofta, orice ati alege!!!




Pachetele cu umplutura de carne si morcovi

[shashin type=”photo” id=”16171″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Pentru sfarsitul asta de saptamana va propun ceva rapid si extrem de usor de realizat, niste pachetele cu umplutura de carne si morcovi. Va veti incanta cu siguranta prietenii sau familia 🙂

Ingrediente:

– 400 g. aluat foitaj
– 150 g. morcovi
– 2 linguri patrunjel tocat proaspat sau menta
– 250 g. carne tocata mixta
– 2 linguri ulei
– sare, piper
– 1 ou
– 1 lingura lapte

Mod de preparare:

Se dezgheata aluatul. Aveti nevoie doar de o “bucata” de aluat, cealalta se reintoarce in congelator pentru alte nebunii, cum ar fi aceste baghetute crocante :D. Se curata morcovii, se spala si se dau pe razatoare. Se spala patrunjelul (sau menta) si se taie marunt. Se prajeste carnea tocata in ulei; se adauga morcovii si se prajesc impreuna cu carnea. Se condimenteaza cu sare si piper:

[shashin type=”photo” id=”16172″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit).
Se desface aluatul si se taie in 9 patrate:

[shashin type=”photo” id=”16173″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se intinde, usor, fiecare bucata de aluat cu sucitorul presarat cu faina:

[shashin type=”photo” id=”16174″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza gramajoare de carne tocata, lasand marginile aluatului libere.
Se separa albusul de galbenus; se ung marginile aluatului cu albus batut:

[shashin type=”photo” id=”16175″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se indoaie colturile spre mijloc si se apasa tare sa se lipeasca:

[shashin type=”photo” id=”16176,16177″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza pachetelele pe o tava umezita si tapetata cu hartie de copt:

[shashin type=”photo” id=”16178″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se amesteca galbenusul cu lapte (la temperatura camerei) si se ung pachetelele:

[shashin type=”photo” id=”16179″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se da tava la cuptor cca. 25 de minute.
Unele dintre ele s-au mai desfacut, desi le-am apasat bine, dar dupa cum vedeti n-arata deloc rau, mie imi seamana a flori…in bloom 😛

[shashin type=”photo” id=”16180″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se scot pe hartie absorbanta si se lasa sa se racoreasca; se transfera apoi pe platoul de servit:

[shashin type=”photo” id=”16181″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Verdictul: foooooarte gustoase!!! 😀

[shashin type=”photo” id=”16182″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Minunate, si calde si reci!!!
…iar daca le serviti langa un tzatziki, puteti spune ca v-ati rasfatat pe cinste :))




Melcisori din pizza

Melcisori din pizza pentru toti copiii, mici…sau mari 😛 O gustare si mai rapida decat celebrele mini pizza rapide!!!

 

Ingrediente:

– 1 pachet aluat de foitaj (450 g)

– 100 g ciuperci tip champignon

– 200 g sunca de pui (sau porc)

– 2 rosii mari taiate cubulete sau ketchup

– 1 ceapa mica, tocata marunt (optional)

– 200 g cascaval ras

– 200 g smantana (acra, nu frisca lichida)

– sare, piper, oregano

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200 grade C (foc mare).

Foile de aluat se lasa la temperatura camerei sa se dezghete. Se infaineaza masa si se deruleaza foaia de aluat. Se presara putina faina pe sucitor si se intinde aluatul, pana se subtiaza putin:

Dintr-o alta “bucata” de aluat am facut deliciosii palmieri 🙂

Se maruntesc sunca si ciupercile la robot:


Se adauga cascavalul ras, ceapa si smantana si se condimenteaza cu sare, piper si oregano.

Bucatelele de rosii proaspete sau 3, 4 linguri ketchup se intind pe aluatul de foi. Puteti folosi si reteta asta: Sos dulce-picant, care e tot home-made, adica facut in casa. Se intinde apoi compozitia cu sunca si cascaval peste stratul de rosii, cat mai uniform.

Se lasa o margine libera de cca 2 cm:

Se ruleaza aluatul, cu grija, pana la capat:



Se taie rulada in felii groase de cca. 2 cm, cu un cutit foarte bine ascutit:


Acest procedeu este identic cu cel de la mini-pizza 🙂


Se aseaza feliile intr-o tava tapetata cu hartie de copt:


Se pune la cuptor pentru cca. 20 de minute:


Rapide si delicioase!!!!!




Palmieri cu scortisoara

Palmieri cu scortisoara, asta am facut eu astazi!!! O reteta de post incredibil de usor de facut, pe care m-am hotarat s-o pun in practica dupa ce am vizionat la nesfarsit dulcele film desprins de-aici: How to make palmiers 

Sa faceti doua ture atunci cand va apucati de ei, fiindca sunt deliciosi!!!!!!!
N-am facut poze intermediare fiindca filmuletul de pe Videojug e mai mult decat explicit (asta ca sa nu va zic ca de fapt, stiindu-se ca am de gand sa-i refac, cineva m-a pandit si abia am ajuns sa ii prind in ipostaza finala 😀 )

 

Ingrediente:

  • 400 g aluat foitaj
  • 100 g zahar
  • 1 lingura scortisoara

Eu cu cealalta bucata de aluat, din cele doua infoliate in acelasi ambalaj, am facut niste melcisori din pizza grozavi, pe care am sa vi-i arat maine 🙂

 

Mod de preparare:

Foile de foitaj se lasa, asadar, la dezghetat (la temperatura camerei), dar nu complet.
Se amesteca zaharul cu scortisoara. Se intinde foaia de aluat pe masa infainata.
Se presara zahar si scortisoara deasupra; se apasa cu mana ca sa intre bine in aluat. Se intoarce aluatul pe partea cealalta si se repeta operatia.
Se indoaie laturile (pe latura lunga a aluatului) cca. 2-3 cm. Se presara din nou cu zahar si scortisoara, se intinde usor cu sucitorul. Se impatureste inca o data aluatul pana cand laturile se unesc. Se presara din nou cu sugar&cinnamon 🙂 …dupa care cele doua parti se intorc complet, una peste cealalta, ca si cum ati inchide o carte.
…din filmulet cred ca o sa va dati mai bine seama despre ce bajbai eu aici 😀
Se taie aluatul in fasii subtiri (ar trebui sa iasa vreo 20 de bucati).
Se dau la frigider pentru minim 15 minute dupa care se aseaza (se lasa destul loc intre ei, caci vor creste) pe o tava tapetata cu hartie de copt. In acest timp se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Palmierii se coc  timp de 15 minute, pe sina din mijloc a cuptorului.

Pentru voi, cu drag!!!

Gustosi tare, sa nu-i ocoliti!!!

 

Poza veche, in care i-am cam ars 😀

 




Buzunarele cu nutella

Buzunarele cu nutella, o reteta care, pentru mine cel putin, nu mai are nevoie de nicio introducere :))
Sunt absolut sigura ca o sa va placa!!!!!!

 

Ingrediente:

– 1 borcan mare de nutella (si pentru “gustarile” de rigoare, direct din borcan :D)
– 1 pachet foi de foietaj congelate sau aluat de patiserie (fraged)
– putin faina pentru intinsul foilor
– 1 galbenus amestecat cu 2 linguri lapte pentru uns minunatiile 😛
– 1 forma de empanadas, ravioli, etc., precum cea din poza de mai jos…pe care mi-a cumparat-o Cipi anul trecut din Omis

…sau, in lipsa de asa ceva, adoptati tehnica cea mai simpla si accesibila tuturor: decupati cu o forma rotunda (poate fi si gura unui pahar mai mare) aluatul: puneti o lingurita de nutella intr-o parte si acoperiti cu cealalta. Sigilati “buzunarul” format cu dintii unei furculite si dati la cuptor.

In incheiere, va arat doar pozele, caci procedeul vi l-am dezvaluit deja:














P.S. Am uitat sa va spun ca inainte de a le baga la cuptor, le-am uns frumos cu galbenus si lapte 😉
…oh, si faptul ca le-am tinut pana cand s-au rumenit, undeva intre 12-14 minute, la 180 grade C (foc potrivit).

Au fost mai mult decat delicioaseeeee!!!




Baghetute crocante

Am surprins si eu, intr-un sfarsit, minunatele baghetute crocante care au facut furori prin blogosfera 😛

Le-am facut de nenumarate ori, in diverse combinatii, si sunt extrem de incantata de rapiditatea cu care se fac si de gustul lor grozav (…de gustoase ce sunt nu am reusit sa vi le arat pana acum 😀 )
Veti vedea ca creeaza dependenta!!! :)))

 

Ingrediente pentru o portie (o tava):

  • 300 g aluat foitaj sau aluat de pizza
  • 200 g salam sau sunca, feliate foarte subtire
  • 200 g cascaval
  • un galbenus

 

Poze noi!!!! 😀

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200 grade C ( foc mare).

Foaia de aluat se intinde cu sucitorul pe masa infainata. Se aseaza feliile de salam/sunca pe jumatate de foaie:

Se rade cascaval deasupra:

Jumatatea goala de foaie se pensuleaza cu apa si se acopera cu ea partea umpluta cu salam/sunca, cascaval. Se apasa bine pentru scoaterea aerului (puteti sa treceti de cateva ori cu sucitorul peste aluatul impaturit) si se feliaza cu ajutorul rolei de pizza in fasii de cca. 2-3 cm. latine:

Se rasuceste fiecare fasie:

…si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se apasa bine capetele baghetutelor, pentru a nu se desface la copt:

Se ung cu galbenus de ou (in care adaugati o lingurita de lapte pentru a-l fluidiza si “manevra” mai usor) si se da tava la cuptor, pana se rumenesc baghetutele:

Eu le-am tinut cam 12 minute…desi dupa a patra tura nu le-am mai cronometrat :))
Va dati seama cat sunt de gustoase?! 😀

Pofta mare!!!

Sfat: Aluatul poate fi uns cu sos de rosii iar deasupra puteti presara susan sau mac.

 

 

Reteta preluata de la Alina-Lili




Muschi de porc cu spanac in foitaj

[shashin type=”photo” id=”17077″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Printre aperitivele festive care ne incanta an de an, de sarbatori, se afla si acest muschi de porc cu spanac in foitaj, un aperitiv spectaculos si preeea bun!!!! :))
Un sfat important: incercati sa nu acoperiti muschiuletul cu doua straturi de aluat, cum am facut eu, pentru ca se va coace foarte greu sau chiar va ramane crud. Taiati surplusul de aluat si folositi-l la o alta rulada sau la alte preparate cu foitaj. Cum ar fi acesti crenvursti in pijama sau aceste cuiburi rapide cu oua. Ori pur si simplu decupati cateva forme si ornati rulada cu ele. Va arata minunat!!!
Ingrediente:
– un muschiulet de porc de vreo 400-500 g.
– spanac congelat 200-250 g.
 -1 pachet de foitaj 300-400 g.
– sare, piper si nucsoara dupa gust
– 1 ou mare (albusul separat de galbenus)
– susan

Mod de preparare:

Se decongeleaza foitajul si spanacul. Cuptorul se incinge la 200 grade C (foc mare).

Se prajeste muschiuletul (pe toate partile) si se condimenteaza puternic cu sare si piper:

[shashin type=”photo” id=”17069″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se intinde foaia de aluat cu sucitorul astfel incat sa fie indeajuns de intinsa pentru a impaturi muschiuletul. Se aseaza spanacul pe aluat. Se sareaza, pipereza si se pune nucsoara. Se pune carnea (racorita in prealabil) in mijloc, pe lungimea aluatului:

[shashin type=”photo” id=”17070″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se acopera cu restul de aluat, ca pe un plic, si se unge pe margini cu albus batut:

[shashin type=”photo” id=”17071″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se pune (cu impletitura in jos) intr-o tava unsa cu putina apa rece sau tapetata cu hartie de copt; se unge suprafata cu galbenus si se presara susan deasupra:

[shashin type=”photo” id=”17072″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa la cuptor cca. 45 minute. Daca se rumeneste prea tare, acoperiti muschiul cu folie de Al. sau hartie de copt:

[shashin type=”photo” id=”17073″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se feliaza dupa ce sta cca. 10 minute, cu un cutit bine ascutit:

[shashin type=”photo” id=”17074,17075″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se asorteaza bine cu piure, cartofi in folie, sau cu orice altceva va place 🙂

[shashin type=”photo” id=”17076,17077″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Poza veche 🙂

 

Reteta preluata de la Pitt 4




Pulpe de pui imbracate in aluat

 

[shashin type=”photo” id=”14888″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Ati mancat vreodata pulpe de pui imbracate in foitaj?! Daca nu, nu mai stati pe ganduri, caci sint delicioase!!!…si perfecte pentru un bufet rece sau o intalnire cu prietenii 🙂
Ingrediente:

– 4 pulpe inferioare de pui

– 1 lingura mare pate de pui/porc

– 1 lingura pesmet

– 100 ml. vin alb/rosu

– 1 ou

– 1 ceapa

– 400 g. aluat de foitaj (1 foaie)

– sare, piper

– 1 galbenus, pentru uns

 

Mod de preparare:

Se scoate aluatul de foitaj din congelator cu cel putin 30 de minute inainte de preparare. Se lasa sa se dezghete la temperatura camerei.

Se curata pulpele de piele; se impinge carnea pentru a scoate un pic de os afara. Se condimenteaza bine cu sare si piper (puteti pune si praf de usturoi, daca va place). Se lasa sa stea 10 minute, la frigider.
Se pune intr-o tigaie putin ulei, se pun pulpele si se prajesc pana prind putina culoare:

[shashin type=”photo” id=”14889″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se scot apoi, si se pun intr-un castron. In aceeasi tigaie se prajeste ceapa taiata marunt.
Intr-un bol se sparge un ou, se pune pesmetul, pateul, paharelul de vin, sare si piper dupa gust; se amesteca totul bine. Se adauga ceapa prajita si se amesteca totul foarte bine (trebuie sa obtineti o pasta).
Se imparte compozitia in 4 gramajoare cu care se ung pulpele. Se apasa usor cu mana pentru ca compozitia sa acopere in intregime pulpele. Se pun la frigider pentru cca. 5 minute:

[shashin type=”photo” id=”14890″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se desface aluatul de foietaj si se intinde pe masa; se imparte in 4 bucatele patrate. Se aseaza pe fiecare patrat cate o pulpa de pui, in mijloc:

[shashin type=”photo” id=”14891″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se acopera cu aluat bine de tot sa nu se desfaca:

[shashin type=”photo” id=”14892″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ung cu galbenusul de ou, batut bine:

[shashin type=”photo” id=”14893″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se dau la cuptor, la foc potrivit (180 grade C), circa 40 de minute:

[shashin type=”photo” id=”14894″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se servesc fierbinti, calde, reci, oricum 😀 …fiindca sint taaare bune!!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”14895″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pe astea le-am pastrat pentru voi 😛

[shashin type=”photo” id=”14896″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Poza veche 🙂

[shashin type=”photo” id=”14897″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Reteta tradusa de Sup3rba




Crenvursti in pijama

Crenvursti in pijama…pe cat de haios suna, pe-atat de rapid se fac si sunt extra gustosi!!! 😀

Ingrediente:

  • 1 pachet foitaj (450 g)
  • 16 crenvursti de pui
  • 1 galbenus+1 lingura lapte cald pentru uns

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200 grade C. (foc puternic).

Se lasa aluatul de foi la dezghetat apoi se taie, pe lung, in 4 fasii late (si egale).  Se taie patrate din fiecare fasie cu care se invelesc crenvurstii (daca crenvurstii sint prea mari, taiati-le capetele). Eu am obtinut 4 bucati de “blat” la fiecare fasie, dar daca intindeti un pic aluatul cu sucitorul, veti obtine mai multe.

Se ung crenvurstii deasupra cu galbenus si un pic de lapte cald si se coc cca. 12 minute in cuptorul preincalzit.

Se servesc fixati cu scobitori:

Suuuuper-faini!!!

 

Poza veche 🙂