Focaccia cu pastrav afumat

 

Dragilor, va spun cu un pic de-ntarziere: La multi ani!!!! La multi ani, romani de pretutindeni! O spun mai cu patos astazi, e adevarat, pentru ca ieri a fost Ziua Nationala a Romaniei, dar mereu ma minunez de noi, ca romani, si ma bucur ca m-am nascut in aceasta tara cu locuri de vis si oameni calzi si buni, ce nu-si pierd niciodata speranta. Avem o postare la inaltime, una foarte patriotica astazi ­čśÇ …si, coincindenta sau nu, am ocazia sa o omagiez cu o farama de „Romania”, cu cel mai gustos pastrav afumat si icre galbene pe care l-am mancat in viata mea!!! Aduse de Cipi meu drag, de langa Sibiu, de la Pastravaria Albota.

E si zi de dezlegare la peste azi, asa ca sper sa va prinda bine aceasta reteta cu peste…chiar daca nu e in totalitate romaneasca :))

Va trimit cele mai bune ganduri si cei mai dulci pupici din lume!!!!

 

Ingrediente:

Pentru Focaccia:
  • 230 g faina
  • 4 g drojdie uscata (jumatate de pliculet)
  • 1 lingurita sare
  • 180 ml apa
  • 6 linguri ulei (de masline)
  • 1 lingurita amestec de oregano, cimbru si rozmarin (uscate)
  • 2, 3 linguri de ulei pentru final
Pentru toppingul de pastrav afumat:
  • 180 g file de pastrav afumat
  • 6-8 lingurite hrean
  • un sfert de castravete (de sera)
  • 1 fir ceapa verde
  • zeama de la o lamaie mica
  • 2 lingurite maioneza de post┬á
  • 4, 5 lingurite de icre de pastrav
  • sare si piper dupa gust

Vedetele retetei de astazi, fileul de pastrav afumat:

…si icrele de pastrav, ca niste mici margaritare:

Aici Cipi a surprins mai bine perlutele galben-delicioase ­čśŤ

Mod de preparare:

Pentru focaccia, se amesteca, intr-un bol incapator, faina cu drojdia uscata (puteti folosi si proaspata: 12 g). Apa calduta, in care ati pus sarea, se toarna in mijlocul fainii impreuna cu uleiul de masline sau de floarea soarelui. Se amesteca aluatul cu mainile, energic, 1-2 minute, dupa care se lasa la crescut, acoperit cu un prosop de bucatarie sau cu o punga (puneti bolul in punga, care trebuie sa fie mai mare, pentru ca aluatul sa aiba loc sa creasca). Aluatul va fi lipicios, nu se va strange intr-o bila, ca si aluatul pentru pizza, de exemplu, dar asa trebuie sa fie ­čÖé Cand e gata, dupa cca. o ora sau cand vedeti ca si-a dublat volumul, se framanta din nou, cu mainile unse cu ulei. Se lasa in bol sa se odihneasca pana cand se incinge cuptorul.

Se incinge, asadar, cuptorul la 220 grade C (foc mare) si se unge o forma mica, de aprox. 25cm x 22cm cu putin ulei. Se rastoarna aluatul si se intinde cat mai uniform in tava, cu ajutorul degetelor. „Trageti” de aluat atat cat e nevoie, pentru a imbraca toata forma. La final, se fac gauri in aluat cu degetele si se toarna putin ulei (cele 2, 3 linguri de care aminteam la ingrediente); se presara amestecul de condimente uscate pe toata suprafata aluatului si se da la copt pentru 10-12 minute. Se scade temperatura la 180 grade C (foc potrivit) si se mai lasa inca 15 minute. Veti sti ca painea e gata daca, atunci cand o bateti usor cu degetul, pe dos, va suna a gol.

In continuare, focaccia calduta se taie in felii potrivite:

Am obtinut niste „canapele” perfecte pentru „umplutura” de pastrav afumat. Dar haideti sa va spun cum le-am facut si delicioase ­čÖé

Am intins un strat subtirte de hrean pe feliile de focaccia, am rupt pastravul afumat in bucatele mici, cu mana, si le-am asezat, cat mai uniform, pe paine:

Am pus felii de castravete:

Am presarat cateva inele de ceapa verde…si am innobilat micile gustari cu un mot de maioneza (de post), asezata in mijlocul fiecarei mini-focaccia, peste care am pus icre de pastrav:

Am stropit totul cu zeama de lamaie din belsug si ne-am bucurat de gustul extraordinar al acestor gustarele cu peste:

 

Si am sa inchei postarea de astazi cu cateva poze de la Pastravaria Albota, un loc nemaipomenit de frumos, pitoresc si primitor:




Focaccia

Ati mancat vreodata Focaccia, dragii mei?! E o painica cu cimbru si ulei de masline, de fapt. Una pufoasa si taaare gustoasa!!! ­čśŤ
E foarte usor de facut, trebuie neaparat sa o incercati!!!
Ingrediente:
Pentru aluat:
– 7 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
– 500 g faina
– 1┬álingura sare
– 350-380 ml apa calda
– 10┬álinguri de ulei (de masline)
In plus:
– 1 lingura rasa de sare
– 6 linguri ulei (de masline)
– 1 ramura de cimbru

Mod de preparare:

Cerneti faina si amestecati-o cu 1/2 lingura sare si cu drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata, amestecati-o cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza si┬álasati-o la crescut minim 5 minute, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer. Amestecati apoi┬ámaiaua cu faina. Incorporati treptat apa calda┬ási adaugati uleiul de masline. Framantati un aluat moale, adaugand apa, daca este necesar. Framantati aluatul timp de 10 minute ( eu chiar l-am framantat cu mana, aproape 10 min.) si intindeti-l pe masa unsa cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara, de 10×20 cm:


Asezati-l apoi in forma si acoperiti-l cu folie; lasati la crescut timp de 1 ora, intr-un loc cald:


Crescut, dupa o ora:


Preincalziti cuptorul la semnul 8/230 grade C. (foc puternic). Intepati aluatul, din loc in loc, cu degetele:


Presarati sarea ramasa si stropiti cu ulei:


Presarati cimbrul si dati la cuptor timp de 10 minute:


Micsorati apoi flacara la semnul 5/190 grade C. (foc potrivit) si continuati sa tineti in cuptor inca 20 de minute (batuta usor cu degetul, pe dos, painea trebuie sa sune a gol):


Asa arata intoarsa:


Sectiuni ­čÖé


Si fiindca afara parca era primavara… priviti o poza de la noi din curte, facuta de Cipi ­čÖé


…si o ultima poza cu painica,┬áca tare mult mi-a placut cum mi-a iesit ­čśŤ