Salata de fasole rosie cu ridichi si ceapa verde

 

Am revenit cu reteta de salata promisa, dragilor, o salata de fasole rosie cu ridichi si ceapa verde, pe care o puteti prepara atat in post cat si in oricare alta zi in care va este pofta de o salata rapida si satioasa! Noi am savurat-o cu focaccia dar si o portie de cartofi crocanti ar fi la fel de bineveniti! 😀

 

Ingrediente:

  • o conserva de fasole rosie boabe (kidney), 400-420 g
  • 2 fire de ceapa verde
  • 4, 5 ridichi (mai maricele)
Pentru dressing:
  • 6, 7 linguri ulei
  • 2 linguri otet
  • 1 lingurita zahar
  • sare si piper dupa gust

 

Mod de preparare:

Se scurge fasolea, se amesteca intr-un bol cu ceapa verde taiata in inele si ridichile taiate in felii subtiri; se toarna dressingul (sosul vinegreta) si se amesteca bine. Salata se lasa cel putin 15 minute sa stea, la rece sau la temperatura camerei, dupa care se poate servi.

E incredibil de gustoasa!!!

Mai ales cu felii calde de focaccia!!!! 😀

 

 




Ciorba de fasole

[shashin type=”photo” id=”15714″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Stiu ca ciorba de fasole apare in multe si delicioase variante, cu bors, fara bors, cu leustean sau cimbru, cu tarhon, marar ori patrunjel, si tot felul de alte „inventii”, dar eu acum vreau sa va prezint ciorba pe care o savuram noi (nu o fac prea des, dar cand o fac e nebunie!!!!! :D), de la mic la mare, si asta mai ales pe timpul asta, adica (bezmetic) iernatic 🙂

Eu, mai nou, nu pun deloc verdeata fiindca Bogdi o detesta, dar voi puneti ce vreti, cum vreti, dupa gust.
Va iesi o minunatie, va veti convinge singuri!!!!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru ciorba:
– 500 g. fasole boabe (albe)
– 3 litri apa
– 1 ciolan afumat de porc (cca. 600 g.) sau bucati de costita, slanina
– 2, 3 morcovi
– 1 radacina patrunjel
– 1 radacina pastarnac
– 1 ceapa
– sare, piper

Pentru rantas:
– 5-6 linguri ulei
– 2 lingurite boia dulce
– 2 linguri faina
– 2-3 catei de usturoi
– 1 ceasca cu bulion (cca. 200 ml.)
– 1 lingura pasta de ardei (optional)

Mod de preparare:
Se pune fasolea la inmuiat, in apa rece, de seara pana a doua zi.
Se spala in doua, trei ape, si se curata de impuritati (boabele care se ridica la suprafata se arunca).
Se pune fasolea astfel pregatita la fiert, in apa rece. Dupa primele clocote, se arunca apa si se inlocuieste cu alta, fierbinte (puneti din timp inca o oala cu apa la fiert).
Jumatate din cantitatea de zarzavaturi se taie cubulete; cealalta jumatate se taie in sferturi. Sau, ma rog, procedati cum va e mai usor, mie imi place sa gasesc in farfurie cate-un sfert de morcov si pastarnac…neaparat pastarnac, fara de care nu ciorba de fasole nu mai are niciun farmec pentru mine 🙂

Se adauga ceapa, intreaga (dupa ce a fiert, o scoatem afara) si afumatura, care se spala bine inainte de a fi pusa in ciorba; daca e prea mare se taie in doua sau chiar trei bucati, pe langa os.
Se lasa la fiert, cu capac (n-o acoperiti total, pentru ca aburii sa poata rasufla linistiti :P) pana cand boabele de fasole se inmoaie (n-am cronometrat toata chestia, dar dupa vreo doua ore ar trebui sa fie gata).
Catre finalul fierberii, se pregateste rantasul: se infierbanta uleiul; se adauga boiaua si imediat se adauga faina. Se rumeneste usor (nu o lasati sa prinda culoare, fiindca devine amara). Se trec cateii de usturoi prin presa sau se toaca marunt. Se adauga la rantas si se amesteca totul foarte bine. Se adauga bulionul si pasta de ardei, daca aveti, si vreti :))
Se stinge cu un polonic de ciorba si se lasa sa dea intr-un clocot; se toarna apoi totul in ciorba, amestecand bine. Se lasa sa dea impreuna cateva clocote, dupa care se da deoparte.
Se serveste cu ceapa taiata solzisori si frecata bine cu sare. Daca e rosie, cu atat mai bine.
Foarte, foarte gustoasa!!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15715″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Salata de fasole boabe cu ceapa

Stiu ca tocmai v-am adus la masa o salata usoara si buna, dar m-am gandit ca si o salata de fasole boabe cu ceapa v-ar bucura la fel de mult, mai ales ca e atat de accesibila si se face atat de usor 🙂

Am sa va redau mai intai modul de preparare a salatei, lasandu-va, apoi, in compania pozelor cu fasolea noastra din gradina pe care am surprins-o, la fel ca pe toate celelalte minunatii din gradina, inca de la primele faze :))
Ne-am naucit toti cunoscutii cu fasolea noastra cataratoare, in culori de rosu si mov 😛

…veti vedea imediat despre ce vorbesc…

Ingrediente:

– 300 g fasole tarcata
– 2 foi de dafin
– 50 ml otet
– 20 g zahar
– 30 ml ulei
– 150 g ceapa rosie
– 100 ml apa
– sare, piper

Mod de preparare:

Se alege fasolea si se inmoaie in apa rece, cu cel putin 3-4 ore inainte de preparare (ideal ar fi sa fie lasata peste noapte). Se pune apoi la fiert impreuna cu foile de dafin. Intre timp, se prepara sosul, astfel: in 100 ml apa rece se toarna otetul, sarea, zaharul si piperul. Se amesteca bine, iar deasupra se toarna uleiul.
Ceapa se taie rondele subtiri, se sareaza, se lasa cateva minute sa stea, dupa care se amesteca cu fasolea fiarta si sosul preparat inainte. A fost delicioasa!!!

 

Povestea 😀
…fasolea, in primavara asta, intinsa timid pe liane :))

…cea frumos inflorita in rosu, care in final a iesit micuta si alba…

 

…si cea frumos inflorita in mov, care in final a iesit mare si tarcata:

Pe masa, in pavilion, uscate bine:

…ambele feluri, inspectate cu uimire mare 😛

…o alta parte din „recolta” am folosit-o la picantul „Chili con carne” 😉
…va urma, deci, inca un post cu fasole :)))




Zacusca de fasole boabe

Am revenit, cum am promis, cu o alta portie de zacusca. De data asta, zacusca de fasole boabe.
Foarte gustoasa!!!

 

Ingrediente:
  • 1 kg fasole uscata
  • 2 kg gogosari
  • 2 kg capia
  • 1 kg ceapa
  • 1/2 kg morcov
  • 1 capatana usturoi
  • 1 litru ulei
  • 1 litru bulion
  • 1 conopida (optional)
  • 2, 3 foi dafin (optional)
  • sare si piper negru, dupa gust

 

Mod de preparare:

Se fierbe fasolea foarte bine (boabele trebuie sa fie moi). Daca vreti sa se simta in zacusca, zdrobiti usor boabele fierbinti de fasole cu presa de cartofi (pentru piure). Noi, acum, am dat fasolea prin masina de carne:Se spala si se marunteste ceapa:

Gogosarii si ardeii capia se coc si-apoi se decojesc sau la fel de bine se pot lasa cruzi. Noi asa i-am lasat, ca nu mai avea nimeni chef de copt, dupa atatea ture de rezistenta in fata plitei 😛
A iesit foarte buna zacusca si asa.
Se toaca, deci, gogosarii si capia (puteti pune numai gogosari sau numai capia, nu are nimic)
Cu masina de macinat carne ar fi ideal sa faceti aceasta operatiune.

Se incinge uleiul. Se adauga ceapa si se dinstuie bine; se adauga gogosarii si ardeii capia si se amesteca totul foarte bine. Morcovul se rade pe razatoarea mare si se adauga compozitiei.

Dupa cca. o ora, dupa ce a scazut putin, se adauga fasolea fiarta si data prin masina de carne:

Se adauga si conopida fiarta buchetele (eu acum nu am pus conopida, dar pe viitor vreau sa incerc, sa vad cum e) si foile de dafin.
Se fierbe totul 10-15 minute, se adauga bulionul, usturoiul maruntit, sare si piper dupa gust. Se lasa la foc foarte mic (eu am pus o tabla sub tava) pana se ridica uleiul deasupra (cca. 3 ore)

Se pune zacusca in borcane fierbinti (incalziti cuptorul, puneti borcanele inauntru si cand s-au incalzit, stingeti cuptorul, luand cate un borcan pentru a-l umple)

Se serveste cu maxima pofta, afara, in soarele bland al toamnei 🙂

Am salvat din mainile pofticiosilor doua felii si pentru voi :))

Fooooarte buna, merita s-o faceti! …macar o portie 😛
…noi am facut portie dubla, hihi…




Fasole batuta

Prima reteta din postul care abia a inceput trebuia neaparat sa fie fasole batuta!!!! 😀 Fiindca nu e nimic mai bun decat o portie de fasole batuta, cu guler „rumen” de ceapa.

Anul asta mi-am propus sa va arat cat mai multe mancaruri de post, desi cred ca intr-un final vor fi mai multe dulciuri 😛

 

Ingrediente:
  • 1/2 kg fasole
  • 1 ceapa mare
  • 4-5 linguri de ulei
  • 1 capatana de usturoi
  • sare, piper, boia dulce de ardei

 

Mod de preparare:

Se fierbe fasolea bine, in doua ape (la a doua tura, apa sa fie fierbinte). Cand este gata, se strecoara si se trece imediat prin sita sau prin blender, apoi se bate cu mixerul turnand putin cate putin uleiul (pana se umfla).

Se adauga sarea, piperul si usturoiul pisat si se amesteca totul foarte bine. Se aseaza apoi in boluri sau se niveleaza intr-o tava (mai mica) din care ulterior puteti „taia” cu gura unui pahar portii individuale, cum am facut eu.

Separat se caleste ceapa (intr-o lingura de ulei) si se adauga o lingurita de boia. Se asterne deasupra piureului de fasole. Se serveste mai degraba rece dar si cald e nemaipomenit. Mai ales cu niste felii apetisante de gogosari sau castraveti.

 

„Sectiune” surprinsa langa ce urma sa se transforme in niste mici si apetisante mini-pizza (mai in fundalul pozei), pentru baietii casei, care nu tin post :))

P.S. Daca va sperie cumva capatana aia de usturoi ce-apare sus la ingrediente, folositi numai atat cat credeti ca va cade bine.

 

Reteta este culeasa din cartea Garoafei Coman „Mancaruri si dulciuri de post”




Mancare de fasole alba cu carne de porc si carnati

Si ca sa vedeti ca, din cand in cand, mai si gatesc, nu doar prajituresc :D, va voi ademeni cu aceasta mancare de fasole cu carnati si carne de porc, de-li-cioa-sa!!!!!!!  In reteta se specifica ca acest fel de mancare se numeste cassoulet si ca se gateste repede si se serveste cald. Foarte adevarat!!! 🙂

Ingrediente:
– 3 linguri ulei de masline
– 150 g. fleica de porc, taiata cuburi
– 2 catei de usturoi, zdrobiti
– 6 carnati proaspeti, taiati segmente
– 400 g. fasole alba (din conserva) , fiarta si scursa de lichid
– 2 rosii, taiate bucati
– 3 linguri bulion
– 300 ml. concentrat de vita
– 2 ramurele de rozmarin

Mod de preparare:

Intr-un vas cu baza dubla, incingeti 1 lingura ulei, la foc mare. Adaugati carnea si presarati sare si piper. Prajiti timp de 5 minute, pana cand se rumeneste. Adaugati usturoiul si continuati sa tineti pe foc alte 2 minute:

Scoateti carnea din vas, adaugati uleiul ramas si carnatii. Prajiti timp de 10 minute, pana se rumenesc:

Adaugati ingredientele ramase si carnea de porc:

Adaugati supa si fierbeti acoperit, timp de 15 minute, la foc mic:

…pana cand boabele de fasole se patrund si sosul se ingroasa:

Satios si gustos!!!