Cheesecake Raffaello inghetat

 

Cu acest Cheesecake Raffaello inghetat imi iau la revedere de la voi, prieteni dragi…dar nu pentru mult timp! La sfarsitul lui iulie voi reveni, sper eu, cu forte proaspete…si cu retete noi de pe meleagurile elene 😛  Dar pana atunci, trebuie sa va spun cat de buuun e acest cheesecake cu blat de cocos, fara gluten (am folosit faina de cocos), si crema Raffaello, o crema atat de usoara, de vara (fara frisca). Foooarte bun!!! 😀

Il puteti savura si dupa ce sta la frigider peste noapte, numai ca va trebui sa folositi un cutit extrem de bine ascutit, alfel nu veti obtine felii frumoase, blatul de cocos fiind destul de sfaramicios. Inghetat, insa, e cu totul alta poveste! Si e perfect in felul asta, acum cand termometrele iau foc 😀 Desigur, blatul din nuca de cocos poate fi inlocuit cu un blat fara coacere, un blat de biscuiti sau piscoturi (aveti aici mai multe idei: fara coacere).

Imi va fi taaaare dor de voi!!!!! <3

 

Ingrediente:

Blat de cocos:
  • 5 albusuri
  • 180 g zahar
  • 125 g fulgi din nuca de cocos
  • 50 g faina de cocos
  • 1 lingurita praf de copt
Crema Raffaello:
  • 500 g Mascarpone
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • 397 g lapte condensat indulcit
  • 500 g Creamy Quark sau iaurt grecesc
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
  • 120 g bomboane Raffaello (12 bucati)
  • 150 g napolitane cu nuca de cocos (glazurate cu ciocolata alba)
Ornat:
  • 120 g bomboane Raffaello (12 bucati)
  • 30 g fulgi din nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei baza si marginea unei forme de tort cu diametrul de 26 cm; se presara baza formei cu 2 linguri fulgi de nuca de cocos.

Pentru blat, se bat albusurile spuma cu zaharul (cu mixerul). Se adauga apoi fulgii de nuca de cocos, faina de cocos si praful de copt si se amesteca totul foarte bine cu o spatula, de data asta. Compozitia se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 20 de minute. Cand blatul e bine racorit, se trece cu lama unui cutit la baza lui (pentru a-l desprinde de forma) dar nu se scoate din forma.

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece, intr-un bol incapator, timp de aproximativ 10 minute. Daca folositi gelatina la plic, puneti granulele de gelatina intr-un bol micut si turnati peste ele doar 100 ml apa rece. Lasati la inmuiat tot 10 minute.

In acest timp, se bate branza Mascarpone cu zaharul pudra vanilat, la viteza mare, cateva secunde; se toarna laptele condensat indulcit, pe care il puteti gasi si sub denumirea de „lapte concentrat”, la conserva, si se amesteca scurt; se adauga apoi Quark-ul sau iaurtul grecesc. Foitele de gelatina se scurg de apa si se topesc la microunde sau intr-un ibric, la foc mic. Se topesc rapid, in doar cateva secunde, asa ca fiti foarte atenti sa nu le tineti mai mult, pentru ca isi vor pierde puterea de intarire. Se procedeaza la fel si cu granulele de gelatina, numai ca nu mai trebuie scurse de apa ci se topesc asa cum sunt (chiar daca a mai ramas putina apa neabsorbita).

Se iau apoi doua, trei linguri din crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se rastoarna in crema ramasa in bol si se amesteca energic. La final, se adauga napolitanele cu cocos tocate si bomboanele Raffaello taiate in bucati (eu am taiat fiecare bomboana in 3 iar migdala din mijloc in jumatate). Crema se rastoarna peste blatul de cocos si se niveleaza.

Tortul se acopera cu folie alimentara transparenta si se lasa la congelator pana a doua zi. Inainte de servire, tortul se lasa sa se „dezghete” usor, cca. 15 minute, dupa care se orneaza cu fulgi de cocos si bomboane Raffaello:

Se feliaza si se savureaza cu poftaaaa!!!! 😀




Fursecuri vegane, fara gluten

 

Incepem seria retetelor de Craciun, dragilor, cu niste fursecuri vegane, fara gluten, cu faina de cocos si ciocolata, pe care le-am facut cu gandul atat la prietenii mei vegani (de la care am invatat atatea in ultimul timp), cat si la cei care urmeaza o dieta fara gluten. Pentru ca toata lumea trebuie sa se indulceasca putin de sarbatori, am dreptate?! 😀 Sunt niste thumbprint cookies, de fapt, umplute cu gem de zmeura si presarate cu fulgi de nuca de cocos, care, dupa coacere, se crapa pe margini  ca biscuitii truffle si au o consistenta grozava de negresa, cu interior umed si fraged. Absolut delicioase!!! Sper sa reusesc sa pregatesc si un tort vegan, demn de o sarbatoare atat de frumoasa si luminoasa cum e Craciunul! Va pup pe toti dulce tare, prieteni dragi, vegani sau non-vegani! 😀

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de fursecuri:
  • 250 ml lapte de cocos, din conserva
  • 100 g ciocolata neagra (65% cacao)
  • 60 g ulei de cocos
  • 80 g zahar brun
  • 120 g faina de cocos
  • 1 lingurita praf de copt
In plus:
  • gem de zmeura
  • fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul de fursecuri, care trebuie neaparat sa stea peste noapte la frigider, se topeste ciocolata neagra, rupta in bucatele, impreuna cu laptele de cocos din conserva (incercati sa luati cat mai mult „unt de cocos” din conserva, acel strat care se separa de laptele de cocos). Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca.

In acest timp, se bate uleiul de cocos (sa nu fie solid, ci moale, la temperatura camerei) cu zaharul brun, intr-un bol inalt, cca. 1-2 minute, cu mixerul. Separat, se amesteca faina de cocos cu praful de copt.  Compozitia cu ciocolata se toarna in bol si se amesteca scurt, iar la final se adauga faina. Se amesteca totul foarte bine, se acopera cu folie transparenta si se lasa la frigider peste noapte.

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare de fursecuri. Se formeaza din aluat, cu ajutorul unei lingurite, bile egale care se aseaza in tava, la distanta unele de altele:

Se face apoi, in fiecare bila, o adancitura, cu degetul:

Fursecurile se coc cca. 22 de minute, maxim 25 de minute. Se lasa cateva minute sa se racoreasca, dupa care se umplu cu gem de zmeura:

La sfarsit, se presara cu fulgi de nuca de cocos:

Taaare bune!!!!! <3




Prajitura cu malai si cirese, fara gluten

 

Anul asta, ciresii nostri ne-au rasfatat cu cele mai dulci cirese (si cu numar limitat de viermi 😀 ), asa ca am preparat rapid o prajitura cu malai si cirese, fara gluten, usor de facut si extrem de savuroasa!!! Reteta am zarit-o in mica mea carticica, numita „200 Cakes and Bakes”, pe care am primit-o cadou de la parintii mei+Raluca, la intoarcerea lor din Londra, si din care va voi mai aduce si alte minunatii dulci :))

 

Ingrediente:

  • 500 g cirese
  • 120 g unt
  • 150 g zahar (brun)
  • 3 oua
  • 75 g malai fin
  • 100 g migdale sau nuci
  • 15 g fulgi de nuca de cocos
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita praf de copt
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • cateva cirese pentru ornat (cu codite)
  • zahar pudra (50 g)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 28×19 cm.

Se scot samburii din ciresele bine coapte (cu instrumentul de scos samburi). Eu am reusit sa le pozez cu cateva zile inainte, cand nu erau foarte coapte…dar totusi foaaarte gustoase!!! 😀

Pentru prajitura, se bate untul cu zaharul, intr-un bol inalt, pana cand compozitia se deschide usor la culoare (cca. 2 minute).  Se adauga apoi ouale, pe rand, si malaiul si se amesteca bine. Se adauga migdalele sau nucile macinate (pe care eu le-am pus 5 minute in cuptorul incins si de-abia dupa aceea le-am macinat la robot). Au avut o aroma incredibila! La final, se adauga fulgii de nuca de cocos, bicarbonatul+praful de copt si zeama de lamaie. Aluatul rezultat se toarna in tava pregatita si se niveleaza. Se presara deasupra ciresele. Prajitura se coace 30 de minute.

Se lasa la racit in forma:

Se pudreaza cu zahar praf (vanilat):

Se feliaza apoi in bucati potrivite, pe care le puteti orna cu cirese proaspete…cu codita 😛

 

A fost neasteptat de gustoasa!!!

 

Pentru voi, dragilor! 🙂




Tort inimos de cafea si ciocolata

Acest tort inimos de cafea si ciocolata ii este dedicat cu toata dragostea sotului meu Ciprian, sufletul meu pereche 🙂 …acum cand, dupa 7 ani de casnicie, ne iubim mai mult decat oricand si suntem impliniti, cu Bogdi alaturi.
Nu puteam sa-i fac decat un tort pliiiin cu cafea, fiindca suntem mari iubitori de cafea (adica dependenti 😀 ). Si neaparat in forma de inima!!!! :))

Ingrediente pentru cca. 10 portii:

Pentru blat:
  • 220 g migdale sau nuci macinate
  • 100 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 100 g ciocolata cu cafea
  • 2 linguri cafea fierbinte
  • 1 lingurita pesmet
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 20 ml rom  sau cateva picaturi esenta de rom
Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 10 g unt de cocos sau 50 ml lapte de cocos
  • 100 g boabe de cafea
  • 50 g ciocolata rasa

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul pana la temperatura de 175 grade C (foc potrivit). Preparati siropul, punand la fiert apa cu zaharul pentru cca. 2 minute. Adaugati esenta de rom sau romul si lasati-l la racit.

Ungeti cu ulei o forma de tort inimioara (avand capacitatea de 1 litru). Presarati-o cu migdale macinate:

Bateti spuma untul cu zaharul. Separati galbenusurile de albusuri.
Incorporati galbenusurile in masa de unt:
Rupeti in bucatele ciocolata. Topiti-o in bain-marie sau intr-o craticioara, la foc mic (eu la microunde) impreuna cu cafeaua fierbinte. Amestecati usor:
Asa arata crema de ciocolata cu cafea la sfarsit. Mmm, am luat o gura din ea…fara cuvinte!!! 😀
Adaugati ciocolata topita si racorita, pesmetul, restul de migdale macinate si praful de copt peste masa de unt si oua. Bateti spuma albusurile apoi incorporati-le in compozitie:
Compozitia pentru blat gata:

Turnati aluatul in forma:

Uniformizati-l:

Dati-l timp de cca. 30-35 de minute la cuptor (eu nu l-am lasat decat vreo 30 de minute si tot parca mi s-a ars un pic…deci, stati cu ochii pe el 😀 )
Rasturnat arata mult mai bine!!! Rasturnati-l cu mare grija, insa, pentru ca e sfaramicios!

Lasati-l sa se raceasca apoi rasturnati-l pe un platou (pe care il veti si servi mai apoi). Intepati-l cu un betigas de lemn si insiropati-l cu siropul rece:

Pentru glazura de ciocolata, maruntiti ciocolata si apoi topiti-o la bain-marie impreuna cu untul de cocos sau laptele de cocos, intarit. De obicei conservele cu lapte de cocos au o parte lichida si una solida si inainte de a fi folosit se scutura bine de tot conserva. Eu acum, fiindca nu am avut unt de cocos, am folosit „laptele” gros de pe fundul conservei (am scurs lichidul inainte).

Lasati glazura sa se raceasca usor apoi turnati amestecul pe blat, avand grija sa omogenizati glazura pe margine:

Ornati tortul cu fulgi de ciocolata si boabe de cafea si nu mai stati pe ganduri 😀
E delicios!!!

Sectiune:

Afara, in curte, la degustat, langa o ceasca mare de cafea, bineinteles 🙂

Extrem de bun, a fost foarte apreciat de Cipi!!!
…si sper, si de voi 🙂

P.S. Daca vreti sa-l faceti intr-o forma simpla, rotunda, de tort, dublati cantitatile. O forma cu diam. de 26 cm. cred ca ar fi perfecta, iar daca nu aveti unt sau lapte de cocos, inlocuiti-l cu lapte simplu de vaca.