Focaccia cu oregano

Focaccia cu oregano, dintre toate variantele de focaccia incercate de mine pana acum, e preferata lui Bogdi si e cea care ne duce intotdeauna cu gandul la vacanta de vara. La toate vacantele de vara petrecute in Grecia 🙂 Pentru ca de acolo am punga cu oregano uscat, puternic aromat si atat de linistitor!!!  Si, cum se face extrem de usor, o fac cel putin o data pe saptamana, spre bucuria lui Bogdi (si nu numai). Desigur, voi, daca vreti, puteti pune si busuioc sau rozmarin dar lui Bogdi doar asa ii place, cu oregano.

Astazi l-am surprins cu o portie maaare de focaccia, aburinda inca, chiar cand venea de la scoala…asa ca ii veti vedea si mainile prin poze 😀

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de focaccia:
  • 500 g faina
  • 9 g drojdie uscata
  • 1 lingura sare fina (rasa)
  • 450 ml apa calda
  • 15 ml ulei de masline
In plus:
  • 3, 4 linguri ulei de masline
  • 1-2 linguri oregano uscat
  • sare roz sau grunjoasa

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200 grade C (foc puternic) si se unge cu ulei o forma cu diam. de 30 de cm. (puteti folosi si o tava de aproximativ 25cm x 22cm, daca vreti).

Pentru aluatul de focaccia, cerneti faina intr-un bol incapator, adaugati drojdia uscata si amestecati bine. Folositi o drojdie buna (eu am gasit la plic, bio). Faceti apoi o mica adancitura in mijloc si turnati apa calda (nu fierbinte!) in care ati dizolvat sarea. Turnati uleiul de masline (puteti folosi si ulei de floarea soarelui) si amestecati viguros cu o spatula sau cu o lingura de lemn. Ori direct cu mainile, cum am facut eu 😀 Aluatul e lipicios si moale si nu se poate framanta ci doar se amesteca 1-2 minute, ca sa „inghita” cat mai mult aer, se „bate” cu mainile, se trage cu degetele si se izbeste de marginile bolului si tot asa… va distrati un pic 😛 Se lasa apoi la crescut, intr-o punga, cum am facut si aici: Focaccia cu pastrav afumat. Dupa o ora si jumatate, e bine crescut si pregatit de coacere:

Daca nu aveti drojdie uscata, folositi 30 g drojdie proaspata, pe care o amestecati cu 1 lingurita zahar pana se lichefiaza si putina apa calda; o pudrati apoi cu o lingura de faina si o lasati sa creasca 8-10 minute, dupa care o amestecati cu faina si cu restul ingredientelor.

Aluatul se rastoarna apoi in tava cu ajutorul unei spatule, fara sa se niveleze. Se toarna uleiul si se presara cu oregano si cu sare, ori de Himalaya ori groasa:

Bogdi ar fi vrut mai mult oregano…dar am zis sa nu exagerez! 😀

Se „inteapa” apoi aluatul cu degetele (va ungeti pe maini cu ulei) si se mai lasa sa creasca in forma cca. 15 minute, dupa care se pune la copt:

Se lasa la 200 grade C (foc mare) primele 10 minute si inca 20 de minute, maxim 25 de minute, la 180 grade C (foc potrivit).

Doi pofticiosi 😀 , Bogdi si Rafi!!!

Focaccia e gata cand e frumos rumenita iar baza, batuta usor cu degetul, va suna a gol. Si va iesi intreaga din tava, dupa cum vedeti 🙂

E atat de buna!!!!!!!

Bogdi, fericit! Si eu, si mai si!!! <3

 

V-am pastrat si voua o bucatica, dar sper s-o incercati cat de curand! 😛




Placinta cu ton

Dragii mei, daca purtati nume de floare, va urez in primul rand „La multi ani!” si apoi va invit la o placinta cu ton, fiindca e ultima dezlegare la peste din acest post. Reteta cu care va ispitesc acum este una de post dar este delicioasa tare si va este dedicata voua, tuturor prietenilor mei, nu doar celor care astazi sunt foarte rasfatati 😀

O alta idee delicioasa cu ton gasiti aici: Tarta picanta cu ton. O reteta deosebita, cu aluat din spanac (o reteta care nu e de post).

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 260-280 ml apa sau lapte (vegetal)
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 6-7 linguri ulei
  • sare (o lingurita)
Pentru umplutura:
  • 600 g ton in ulei
  • 1 ardei gras rosu/gogosar
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • sare, piper dupa gust
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • 5-6 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

Se face maiaua: se freaca drojdia proaspata cu zahar pana se lichefiaza; se adauga o lingura lapte caldut, sau apa ori lapte vegetal, daca tineti post, si putina faina deasupra. Se lasa intr-un loc cald, ferit de curenti, pana creste. Daca folositi drojdie uscata, o amestecati cu faina, nu trebuie lasata la dospit!

Asadar, se cerne faina intr-un vas incapator. Se adauga maiaua in mijlocul fainii, impreuna cu restul de lapte caldut sau apa, sare si ulei. Se framanta un aluat elastic, care se lasa la crescut cca. 1 ora intr-un loc cald, ferit de curenti de aer. Eu, de obicei, il pun intr-o punga mai mare, ca sa aiba loc sa creasca. Aluatul trebuie sa isi dubleze volumul.

Se pregateste umplutura: se curata morcovul; ceapa, ardeiul si morcovul se taie cubulete nu foarte mici. Se pun intr-o tigaie, cu capac, in cele 5-6 linguri ulei, si se lasa sa se inabuse cca. 10 minute:

Se desfac conservele de ton si se scurg bine (uleiul se pastreaza). Se zdrobeste tonul cu o furculita, se adauga sucul de lamaie, sare, piper dupa gust si legumele calite si racite:

Din aluatul care a crescut, se intind 3 foi, nu foarte subtiri, care se umplu cu ton si apoi se ruleaza:

Inainte de a rula pana la final, se pot adauga mici cubulete de unt, dar asta doar daca nu tineti post!

Se lasa apoi „tuburile” sa mai stea in tava cca. 20 de minute:

Se incalzeste cuptorul, in acest timp, la foc potrivit (180 grade C).

Se dau placintelele la cuptor timp de 35-40 de minute:

In ultimele 10-15 minute, ungeti rulourile cu uleiul scurs din conservele de ton. Se vor rumeni foarte frumos 🙂

Placinta se poate servi fierbinte sau rece, e la fel de gustoasa!!!

Pentru voi, dragii mei 🙂




Floricele cu carne

Aceste floricele cu carne au fost facute pentru un moment foarte special din vietile noastre, aniversarea celor mai frumosi 9 ani ca sot si sotie. Anul asta, in octombrie, eu cu Cipi am sarbatorit aproape un deceniu de plinatate sufleteasca si sper s-o ducem tot asa de roz si-n continuare! 😛  Macar pentru inca, eu stiu, vreo suta de ani?! 😀

 

Ingrediente pentru cca. 12 bucati:

Pentru aluat:
  • 200 g faina
  • 2 lingurite drojdie uscata (4 g)
  • 1 lingurita sare
  • 1 galbenus
  • 30 g unt
  • 100 ml lapte
Pentru umplutura:
  • 200 g carne de porc tocata
  • 1 ceapa mica (rosie)
  • 1 morcov mic
  • 1/2 ardei gras
  • sare si piper, dupa gust
  • un praf de boia
  • 1 galbenus
Crusta:
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita lapte (caldut, nu rece!)
  • 2 linguri seminte de susan
Sfat: puteti inlocui carnea de porc tocata cu piept de pui si puteti adauga, valabil pentru ambele variante 🙂 , parmezan sau un cascaval cu consistenta mai tare in compozitie, cca. 30 de grame. Eu am folosit parmezan, pe care l-am tocat in bucatele mici si l-am rasfirat deasupra compozitiei de carne, inainte de a aseza „capacul” de aluat (am avut grija ca toate „florile” sa primeasca acceasi cantitate de branza).

 

Mod de preparare:

Din faina, drojdie, sare, un galbenus, unt moale, scos din timp din frigider, sau  topit, si lapte (caldut) se face un aluat care se lasa sa creasca timp de o ora (acoperit cu un prosop de bucatarie):

Pentru umplutura, se curata si se toaca marunt ceapa; se curata morcovul si ardeiul, se spala si se taie cubulete. Se pune totul la calit in 3, 4 linguri ulei, se condimenteaza cu sare si piper din belsug 😀 , dupa care se adauga carnea tocata. Se mai tine pe foc cca. 1-2 minute, apoi se lasa sa se raceasca. La sfarsit, se adauga galbenusul de ou si boiaua dulce (jumatate de lingurita).

Poate ca ar fi bine de stiut ca umplutura poate ramane cruda (daca nu vreti sa mancati cu prajeli). Eu le-am incercat si asa, dar parca n-au iesit atat de savuroase 😀

In continuare, se incalzeste cuptorul la foc potrivit (180 grade C) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare (cea de la aragaz).

Se intinde apoi aluatul pe o suprafata infainata:

Aluatul se intinde destul de subtire, dupa care se taie cu o forma rotunda in aprox. 24 de turtite (depinde de cat de mare e forma cu care decupati aluatul).


Se aseaza cercurile de aluat in forma (ar fi minunat daca le-ati mai lasa sa creasca putin).

Pe jumatate dintre ele se aseaza amestecul de carne. La restul de turtite li se face o gaura in mijloc si se aseaza peste umplutura:

Bucatelele de aluat ramase se pot transforma si ele in „floricele”. Se aduna toate intr-un aluat, se rup in bucati si se intind cu sucitorul; se umplu cu carne apoi, ca si celelalte. De fapt, daca vreti sa simplificati toata treaba, ati putea sa nu le decupati deloc pe cele care vin deasupra, ci sa apasati cu degetul in mijlocul fiecarei rondele de aluat, pana cand obtineti o gaura. Parca mai putin migalos 🙂

Marginile se preseaza cu o furculita:

Se ung cu galbenus de ou, se presara cu susan si se coc 20-22 de minute sau pana devin aurii:

Foooarte gustoase si dragute, perfecte pentru aniversarea noastra, nu credeti?! 🙂

Sfat: Pentru ca, in urma realizarii acestor minunatii 😛 , veti ramane cu 3 albusuri, va recomand sa le folositi la acest chec, usor de facut si foarte gustos: Chec alb


Tortul
vi-l arat numaidecat!!!
E o surpriza!!!!!!!




Branzoaice

branzoaice_07

Aceste branzoaice sunt delicioase si absolut pe „gustul” gospodinelor incepatoare 😛 Metoda lor de impachetare e una extrem de simpla, dupa cum veti afla mai jos. Irina draga, mii de pupici bunicii tale pentru minunatiile astea de branzoaice, pe care Bogdi meu le-a savurat cu mare pofta! 😀
Sunt pufoase si absolut minunate!!!!

 

Ingrediente pentru 6 bucati mari sau 8 mai mici:

Pentru aluat:
  • 750 g faina (700 pentru aluat, 50 pt modelat)
  • 2 oua
  • 35 g unt gras
  • 1 plic drojdie uscata (9 g) sau 25 g drojdie
  • 1 lingura smantana
  • 80 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri ulei
  • un varf de cutit sare
Ingrediente umplutura:
  • 600 g branza de vaci
  • 150 g zahar
  • 2 oua mici
  • 2, 3 picaturi esenta de vanilie
  • stafide (optional)
  • coaja de la o jumatate de lamaie
  • un varf de cutit sare
  • un galbenus de ou pentru uns

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade (foc potrivit).
Pentru aluat, se cerne intr-un vas incapator faina, se face loc in mijloc si se pun ouale, untul, drojdia, smantana, zaharul si, trepat, laptele caldut (se toarna putin lapte, se amesteca bine, iar putin lapte, iar se amesteca). Se framanta mai departe si, cand aluatul nu se mai lipeste de vas, se adauga uleiul.
Se omogenizeaza din nou, apoi se lasa la crescut cam 40-50 minute, dupa care foaia de aluat se intinde si se taie forme rotunde, mari, sau se fac direct cu mana.
Eu am incercat in ambele moduri si pot sa zic ca mi-a fost mai usor sa impart aluatul in 6 bile egale, pe care le-am mai lasat 10 minute la crescut pe masa infainata:
branzoaice_01
…si pe care le-am intins apoi cu sucitorul, decat sa tai forme cu un pahar (nici nu aveam cu gura atat de larga 😀 ) iar la final sa raman cu aluat, pe care tot in mana ajungeam sa-l modelez.

Pentru umplutura se freaca branza de vaci cu zaharul, ouale, esenta, stafidele, coaja de lamaie si putina sare (intreaga operatie se face doar in momentul in care aveti deja aluatul pregatit, portionat si dospit, pentru ca altfel, de la zahar si oua, umplutura se va inmuia si inevitabil, va curge 😛 )
Astfel, se pune deasupra fiecarei „rotite” de aluat cate 3 linguri de branza (pe mijloc).

branzoaice_02

branzoaice_03

Lateralele se unesc la mijloc, apasand usor cu degetul ca sa se lipesca.

branzoaice_04

Se ung cu galbenusul de ou si se dau la cuptor, cca. 30 de minute:
branzoaice_05
Sau pana cand se rumenesc frumos, frumos, ca-n poza 😀
branzoaice_06
Sunt minunate!!!! Pufoase si grozav de bune ori calde, ori reci:
branzoaice
branzoaice_08
Foaaarte mult mi-a placut stilul asta de „impachetat”! :))
Pentru voi, cu drag!!!
branzoaice_09
Poza veche 🙂
[shashin type=”photo” id=”15602″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]



Bascute cu dulceata

Foarte gustoase aceste bascute cu dulceata, din aluat dospit, cu „mot” de fructe!!!
Le-am savurat cu totii, cu mare placere, chiar daca am reusit sa le ard un pic 😀
Le-am incercat cu dulceata de capsuni si caise, iar acum vreau sa le incerc si cu alte umpluturi. Cu branza dulce, neaparat!! :))

Ingrediente:

Aluat dospit:
  • 500 g faina ( se cerne)
  • 60 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 2 galbenusuri
  • 80 g unt
  • 1 cub drojdie ( 25 g) sau 7 g drojdie uscata
  • 250 ml lapte
  • un praf de sare
Pentru uns:
  • 1 galbenus (de la un ou mare)
  • putin lapte cald

 

Mod de preparare:

Aluatul dospit se pregateste primul, pentru a avea timp sa dospeasca.  Asadar, amestecam mai intai drojdia proaspata cu 100 ml lapte cald si 1 lingurita de zahar.

Intr-un bol incapator, rasturnam faina si facem o adancitura in centrul fainii (cernute). Turnam apoi amestecul cu drojdie, adica maiaua.

Separat, dizolvam zaharul ramas si zaharul vanilat in restul de lapte cald (150 ml) si topim untul putin la microunde.

In continuare, batem galbenusurile cu praful de sare.

Cand drojdia s-a umflat, adaugam laptele cu zaharul, untul topit si galbenusurile si framantam cu mana (sau la robot).

Incercati sa nu puneti prea multa faina atunci cand framantati aluatul, ci doar atat cat sa va infainati mainile. Aluatul se lucreaza repede; framantati-l pana devine elastic.

Se lasa aluatul la dospit la loc cald, pana isi dubleaza volumul ( aprox. 30-40 min).

Dupa ce dospeste, se rastorna pe masa infainata, se presara putina faina deasupra si se intinde o foaie care sa aiba cam 1 cm grosime.

Cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde, se decupeaza cercuri, se-aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, dupa care se lasa cam 15 min pe masa sa mai creasca.

In acest moment, aprindem si cuptorul si il lasam sa ajunga la temperatura de 175 grade C (foc potrivit).

Dupa cele 15 minute, facem o adancitura ( cu fundul unei cescute sau al unui paharut mai mic) in fiecare bascuta apoi le ungem cu amestecul de ou si lapte.

In adancituri se pune dulceata , gem, de preferabil doar fructele, ideea e sa nu fie prea zemoase. Eu am pus capsuni si caise din dulceata.

Tava se baga in cuptorul incins pentru cca. 20 de minute (ele trebuie oricum verificate cu scobitoarea, ca sa nu l lasati prea mult…asa, ca mine, hihi…)

Calde sunt foarte bune dar merg foarte bine si reci. Tot de trebuie sa faceti este sa le incalziti putin la microunde…si sunt ca noi! 😛

Puteti folosi, cum v-am spus si mai sus, si alte umpluturi dulci, cum ar fi: branza dulce si stafide, mere…

Acum, cu capsuni si caise:

Sfat: cred ca ar merge facute si sub forma asta: Bascute…la cuptor! (formati rulouri inguste de aluat si le asezati in forme, punand putin gem deasupra sau dupa ce sunt coapte). Voi testa, in curand!

Delicioaseeee!!! 🙂

 

 

Reteta preluata de la Pocahontas




Chifle cu afumatura

 [shashin type=”photo” id=”14167″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca iubiti aluaturile cu drojdie (nu neaparat sa le faceti, ci sa le savurati :P) nu ocoliti aceste chifle cu afumatura, deloc greu de preparat si delicioase!!!

Ingrediente pentru 16 bucati:


Aluat:

– 325 g faina

– 1/2 lingurita sare

– 1 lingurita zahar

– 1 ou mare

– 130 ml. sana sau lapte batut

– 60 g. unt topit

– 1/2 cub drojdie proaspata (20 g)

Umplutura:

– 150 g. kaiser impanat sau sunca afumata

– 1 ceapa mica

Mod de preparare:

Intr-un castron se cerne faina, se adauga sare, drojdia amestecata cu zaharul si o lingura de apa calduta, apoi se adauga laptele batut, oul si untul. Se framanta, se acopera cu un prosop, se lasa sa creasca la caldura cca. o ora, sau pana isi dubleza volumul. Kaiserul (taiat cubulete) se prajeste cateva secunde, la foc mare, intr-o tigaie; se adauga ceapa si se prajesc impreuna pentru inca 1 minut. Se trage tigaia de pe foc si se lasa la racit.

Cand aluatul a crescut indeajuns, se framanta din nou cu putina faina si se imparte in 16 bucati (sau cate reusiti sa faceti) si se modeleaza ca niste chiftelute. Intregul procedeu il puteti vedea la Gabi pe blog, foarte frumos explicat: Chifle cu afumatura.

Puneti, asadar, cate-o „chifteluta” in causul palmei si umpleti-o cu 1 lingurita, doua de umplutura. Aduceti marginile aluatului in mijloc si „lipiti-l” deasupra astfel incat sa obtineti o bila. Nu va ingrijorati daca nu se prind perfect, dupa ce se coc, arata chiar frumos cu marginile usor desfacute 😉

Se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca putin la cald.
Cuptorul se incinge la 200 grade C. (foc mare).
Chiflele crescute se ung cu putin lapte amestecat cu un galbenus de ou (crud). Se presara cu susan sau mac, dupa preferinte si se coc cca. 18-20 de minute sau pana se rumenesc.
Se pot servi si calde si reci, sint deosebit de gustoase!!!

Pozele vechi 🙂


Gabitza draga, iti multumesc muuuult, muult de tot pentru gustoasa reteta. Am avut un succes nebun cu ele!!!
N-am avut niciun mofturos de data asta la masa 😛

Reteta de la Gabi Cara: Gabriela’s blog




Greta Garbo

Asa o stiu eu dintotdeauna, Prajitura Greta Garbo, fiindca asa ne spunea mami de Craciun si de Pasti: „Va fac Greta Garbo!!!” 😀 , dar o mai puteti gasi si sub alte denumiri, cum ar fi Zserbo sau Jerbo. Uneori, poate chiar si sub forma de Gerbeaud. In final, nu asta conteaza atat de mult, ci faptul ca e nemaipomenit de gustoasa!!!! Incercati-o o data, si o veti face mereu 😀

Ingrediente:

Aluat:
  • 600 g faina
  • 300 g unt
  • 2 galbenusuri + 1 ou intreg
  • 2 linguri mari smantana (acra, nu frisca lichida)
  • un praf de sare si zahar
  • 400-450 g gem de caise sau prune
Maia:
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut
Umplutura:
  • 250 g nuca macinata
  • 200 g zahar pudra
  • coaja de lamaie optional
Glazura:
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri apa
  • 1 lingura mare cacao
  • unt cat o nuca

 

Mod de preparare:

Maiaua si aluatul se prepara in acelasi mod ca si la „Saviecuta” cu mac si nuca
Se pune faina intr-un bol, se adauga maiaua gata crescuta, smantana, praful de sare si de zahar, untul incalzit putin in microunde, oul intreg si cele 2 galbenusuri.
Se framanta bine, pana cand nu se mai lipeste de mana si se lasa la dospit intr-un loc cald.
Dupa ce isi dubleaza volumul, aluatul se imparte in 3 parti egale, care se lasa pe un servet de bucatarie la „odihnit” 🙂

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 25/35cm.

Se prepara umplutura, operatiune care decurge foarte rapid si usor: se amesteca nuca cu zaharul praf si aromele.

Se intinde prima foaie pe masa presarata cu faina si se aseaza in tava pregatita (se intinde exact cat e tava). Este important de stiut ca foile de aluat se ruleaza pe sucitor si se deruleaza apoi, cu grija, in tava. Se mai aranjeaza la capete, daca nu intra perfect, nu are nimica! 🙂 Se intinde jumatate din cantitatea de gem pe prima foaie din tava si se presara jumatate din umplutura de nuca si zahar.

Se intinde cea de-a doua foaie de aluat, la care, cine doreste poate adauga 2 linguri de cacao, pentru un aspect si gust mai deosebit. Peste aceasta a doua foaie se adauga restul de gem, deasupra careia se adauga nuca cu zaharul ramas.

Se adauga si ultima foaie deasupra, care se inteapa din loc in loc cu furculita.
Prajitura se baga in cuptorul incins pentru cca. 30 de minute, dupa care se face testul cu „scobitoarea” (daca scobitoarea iese curata, prajitura e gata).

Cand e gata, se scoate din cuptor si se toarna imediat glazura deasupra, glazura care se face in felul urmator: se amesteca zaharul cu cacaua, se adauga apa si se lasa pe foc pana se leaga ca un sirop (5-7 minute). Se adauga apoi untul si se toarna deasupra prajiturii calde!

Doua poze delicioase pentru voi:

…ca sa va starnesc pofta! 🙂

Iar aici o puteti vedea langa delicioasele saviecute:

S-aveti pofta!!!




Saviecuta cu mac si nuca (Baigli)

Dupa o lipsa indelungata din bucatarie revin, iata, cu forte noi, cu o saveaca ca-n Banat, o saviecuta cu mac si nuca, cunoscuta si sub numele de sucitura sau Baigli, incredibil de gustoasa!!!!!!
A fost o surpriza nemaipomenita, chiar si pentru mine 😀 , sa o conving pe mami a mea draga sa ma lase sa o fotografiez in timp ce ne pregateste „dulcele” nostru preferat de Craciun, acesti cozonacei traditionali, din Banat, plini cu umplutura, pe care ii facea si buna mea draga.

Va prezint deci, in premiera absoluta: prima reteta in imagini a mamei mele dragi!!!

 

 

Ingrediente pentru 4 saviecute:

Aluat:
  • 500 g faina
  • 250 g margarina (Unirea)
  • 2, 3 linguri mari de smantana (acra, fermentata)
  • 3 galbenusuri (albusurile se folosesc la umplutura)
  • un varf de cutit sare
  • 2 linguri zahar
  • 2, 3 linguri lapte caldut
  • 1 lingura untura de porc (optional)
Maia:
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)
Umplutura de mac (pentru 2 saviecute):
  • 200-250 g mac macinat
  • 120 g zahar
  • 150 ml lapte
Umplutura de nuca (pentru 2 saviecute):
  • 200-250 g nuca macinata
  • 120 g zahar
  • 100 ml lapte
Pentru uns foile:
  • 3 galbenusuri
  • 2 lingurite lapte caldut

 

Sfat: cine nu vrea sa foloseasca margarina la aluat, poate folosi unt, dar doar 200 g (multumiri celor care au incercat varianta cu unt) iar la umpluturile de mac si nuca reteta originala „cerea” cca. 250 de grame pentru 4 saviecute, insa noua ne plac cu muuulta umplutura, asa ca am folosit 250 g la doar 2 saviecute!!! 😀

 

Mod de preparare:

Aluatul: se face prima data maiaua: se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine. Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca.

Se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua (noi, dupa cum vedeti in poze, am facut portie dubla):

Se adauga smantana, un praf de sare si zahar, laptele si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de nuca si mac, pentru a le subtia).

Se adauga apoi untul sau margarina, incalzita putin la microunde, si untura, daca aveti, ea avand rolul de a fragezi aluatul. Daca nu aveti, nu e nicio problema, aluatul va iesi minunat si fara!

Mama ne sugereaza ca aceasta operatiune sa se faca cu ajutorul mainilor (ea doar asa stie! 😛 ) …eu insa sunt convinsa ca merge „invartit” si la robotul de bucatarie :))

Se framanta totul bine, bine. Daca aluatul nu e destul de maleabil la framantat, mai adaugati smantana sau lapte (o lingura, doua, cat e nevoie) pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Se acopera apoi si se lasa la dospit langa o sursa de caldura. Eu l-am pus in OZN-ul meu de la Tupperware 😀

 

In acest timp, pregatim cuptorul, il incingem la 180 grade C (foc potrivit) si pregatim umpluturile. La plural, fiindca la noi „saviecuta” inseamna: si cu mac si cu nuca!!! 🙂  La o portie se obtin 2 cozonacei cu mac si 2 cozonacei cu nuca!

Umplutura: se fierbe, in doua craticioare separate, laptele impreuna cu zaharul (compozitia de mac are nevoie de un pic mai mult lapte). Cand zaharul se topeste, se adauga macul, respectiv -nuca, gata macinate. Cele doua compozitii se mai lasa la fiert cca. 2 minute, amestecand intruna (le faceti pe rand), dupa care se lasa la racit.

Bateti apoi albusurile spuma+putin zahar (50 g) si impartiti spuma in doua: o parte se amesteca cu nuca si o parte cu macul. Rezulta doua compozitii super gustoase si dulci, exact pe gustul nostru (ce surpriza, asa-i?! 😀 )

Aici e portia cu mac:

Si portia cu nuca:

Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai „pufoasa”.

Aluatul dospit se portioneaza cu cutitul si se imparte in 4 (la portie dubla se imparte in 8 parti egale), fiecare „segment” reprezentand o foaie de umplut (un cozonacel). Se intinde cu sucitorul fiecare foaie in parte:

Sa nu va deruteze faptul ca aluatul „cade” in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea.
Masa se pudreaza cu putina faina si se intinde foaia de aluat cat mai subtire posibil….dar nici sa fie transparenta 😀
Aici cu umplutura de mac, preferata mea!!!

Iar aici cu umplutura de nuca:

Rulourile de aluat se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou:

Se baga in cuptorul deja incins, pentru cca. jumatate de ora, la 180 grade C (foc potrivit).
Faceti testul cu scobitoarea neaparat!!!

„Saviecutele” gata coapte!!!

Pe masa, la racit: si cu nuca si cu mac!

Prim-planuri apetisante! (Sper :P)

Pe masa, servite alaturi de saratelele familiei, care si-au castigat acest statut datorita gustului desavarsit pe care il au!
Reteta o gasiti aici: Saratele cu cascaval

…si alaturi de faimoasa Greta Garbo (dati click pe titlu ca sa vedeti reteta) pe care mami a realizat-o rapid din acelasi aluat pe care l-a folosit si la prepararea „saviecutelor” 🙂




Cornuri moi si pufoase

Dragii mei, trebuie sa incercati aceste cornuri moi si pufoase, pentru ca sunt cu adevarat un deliciu, un rasfat dulce! Si simple, si umplute cu dulceata sau ciocolata!
Dar le puteti incerca si in varianta sarata (aveti poze la sfarsitul postarii).
Sunt foarte moi si pufoase, cum perfect le descrie titlul, asa ca va astept cu impresii!!!!!!
Daca le vreti mai dulci, puteti adauga mai multa miere in compozitie (4-5 linguri pline). Puteti folosi diverse umpluturi dulci: nutella, gem, marmelada, branza dulce amestecata cu zahar vanilat si-un galbenus plus stafide, mere rase amestecate (si un pic calite in unt) cu nuca macinata si scortisoara, rahat, mac macinat si calit la foc cu lapte si zahar dupa gust, etc…
Daca va plac cornurile, cornuletele…se pare ca nu ati ajuns din intamplare aici! 😀

Ingrediente:

  • 1 plic drojdie uscata (7 g) sau 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 2 linguri pline de miere (poate sa fie si zaharisita)
  • 250 ml lapte cald
  • 500 g faina
  • 25 g unt moale, la temperatura camerei

 

Cornurile, refacute de curand 🙂

Mod de preparare:

Prima data se pregateste maiaua: se pune drojdia intr-un bol cu 2 linguri de apa calda si se amesteca bine.  Se lasa la crescut, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pentru cca. 15 minute.

Intr-un vas mai mare, adaugati faina si restul ingredientelor si amestecati totul cu drojdia crescuta. Daca nu aveti miere, adaugati zahar, vreo 3, 4 linguri, pe care il dizolvati in lapte; si untul il puteti topi in acelasi lapte. Compozitia trebuie sa aiba un aspect omogen, legat, iar vasul trebuie sa ramana curat.

In continuare, se rastoarna aluatul pe planul de lucru si se incepe framantarea (mai adaugati faina sau lapte, daca e cazul); cu cat aluatul e mai aerisit, cu atat mai pufoase ies cornurile.

Aluatul nu trebuie sa fie tare si nu trebuie sa se lipeasca iar daca se lipeste, mai adaugati un pic de faina.
Se pune inapoi in vas, se acopera cu o carpa umeda, si se lasa la dospit, aprox. o ora.

Se incalzeste cuptorul la 170 grade (la foc moderat) si se tapeteaza cu hartie de copt tava.

Pentru cornuri, se intinde aluatul cu sucitorul pe masa, nu foarte subtire, si se taie in raze, astfel: intai in doua, apoi in patru, apoi in opt, si tot asa, pana obtineti triunghiuri.


Puneti umplutura, dulce sau sarata, la baza fiecarui triunghi si incepeti sa rulati (se incepe, asadar, cu latura mai mare si se termina cu varful). Capetele se vor indoi putin spre mijloc:


Se pun cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu un galbenus amestecat cu o lingurita, doua de lapte caldut (se pot presara cu zahar brun):

Cornurile se coc timp de 15-17 minute:

Ele sunt minunate si asa simple, fara nicio umplutura, dar merg de minune cu marmelada sau fructe din dulceata (gemul e prea moale) ori cu bucati de rahat. Ca sa nu zic ca puteti pune cateva bucatele de ciocolata 😛  Eu le-am facut cu Nutella, bineinteles, dar n-a prea stat la locul ei (mi-a curs aproape toata in tava). Pe viitor, cand voi le voi face cu nutella, le voi face simple, le voi taia pe mijoc si apoi le voi unge cu un strat generos de nutella. Mult mai simplu si netraumatizant 😀

Sectiuni:

Sfat: Se pot folosi si pe post de gustari sarate, caz in care adaugati numai o lingura de miere in aluat, sau chiar deloc, dupa care le umpleti cu branza sarata, sunca, cascaval, etc…
…cum am facut eu, aici 😛


 

P.S. Aici aveti o alta reteta de cornuri, la fel de gustoase, cu smantana acra!

 

 

 

Reteta preluata de la Luciana M.