1

Tort cu crema zabaglione si piscoturi

 

Dragilor, va urez din toooata inima “Craciun fericit!” si va invit la o felie din acest delicios tort cu crema zabaglione si piscoturi pe care, iata, l-am si feliat! šŸ˜› Numai pentru voi!!!

Va iubesc mult, mult!!!! …si…nu stiu ce altceva as mai putea spune šŸ˜€ Fiti fericiti!!!

 

Ingrediente:

Crema Zabaglione:
  • 8 galbenusuri
  • 180 g zahar
  • 300 ml vin Marsala sau Lacrima lui Ovidiu
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 500 g Mascarpone
Sirop de zahar:
  • 250 ml apa
  • 150 g zahar
  • esenta de vanilie
In plus:
  • 200 g piscoturi de sampanie
  • 200 g ciocolata alba cu alune de padure si caramel

 

Mod de preparare:

Pentru crema zabaglione, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece timp de 10 minute. In acest timp, se prepara siroul de zahar punand la fiert apa si zaharul pentru cca. 5 minute. Cand se mai racoreste, se adauga esenta de vanilie.

Se pregateste baia de aburi, punand un vas (plin doar pe un sfert) cu apa pe foc; se lasa pana cand apa clocoteste, dupa care se acopera cu un alt vas, putin mai mic, care intra in interiorul vasului cu apa.

In continuare, se bat galbenusurile cu zaharul intr-un bol inalt, cu mixerul, aproximativ 2 minute sau pana cand compozitia devine spumoasa. Se toarna apoi vinul si se amesteca foarte bine. Compozitia rezultata se rastoarna in vasul asezat la bain-marie si se lasa cca. 7-8 minute. Se amesteca intruna in tot acest timp, cu o spatula care ajunge bine si pe marginile vasului (in felul asta, crema nu face cocoloase). Gelatina se scoate din apa, se scurge si se adauga in crema fierbinte. Se amesteca viguros!

Branza Mascarpone se bate separat, intr-un bol mic, cateva secunde (se scoate de la frigider cu cateva ore inainte), dupa care se amesteca cu crema zabaglione.Ā  Ciocolata alba se toaca marunt, cu cutitul.

Se tapeteaza cu folie transparenta o forma de tort cu diametrul de 26 cm (forma se uda inainte de a aseza folia). Se inmoaie 100 g piscoturi in siropul de zahar si se aseaza la baza formei. Rupeti piscoturile, daca e nevoie, pentru ca sa “cuprinda” toata forma. Se toarna apoi jumatate din crema zabaglione peste piscoturi si se niveleaza. Se presara bucatelele de ciocolata, cat mai uniform, peste crema si se toarna cealalta jumatate de crema. Tortul se finalizeaza punand restul piscoturilor, imbibate in sirop, deasupra cremei. Tortul se acopera cu folie si se tine la frigider pentru minim 3-4 ore (ideal ar fi sa il lasati peste noapte).

Cand e gata, se ridica usor folia de pe marginile tortului, se trece cu lama cutitului pe marginea formei si se deschide inelul detasabil al tortului. Se aseaza un platou rotund peste tort si ,cu o miscare ferma, se rastoarna. La final, ar trebui sa arate cam asa šŸ™‚

Suprafata tortului se presara cu zahar pudra din belsug si se orneaza cu fursecurile steluta pe care le-am facut ieri:

Sectiune sub bradut! šŸ˜›

Pentru voi, cu maaare drag!!!! <3




Prajitura cu biscuiti si crema de vanilie, fara coacere

 

Prajitura cu biscuiti si crema de vanilie, fara coacere, pe care am reusit sa o surprind ieri, printre pregatirile de zi cu zi, cu casa, scoala si antrenamentele lui Bogdi pentru rugby šŸ˜€ , ii este dedicata lui Cipi, care iubeste vanilia si crema de vanilie!!!! In aceeasi masura, insa, imi este dedicata si mie, dat fiind faptul ca am implinit 17 ani de casnicie. Amandoi. Impreuna. Pe veci! (asta s-ar putea sa-l sperie putin pe Cipi šŸ˜€ ). Doream de mult timp sa prepar acest desert, care in blogosfera straina apare cu numele de Eclair Cake, dar vad ca acum a fost momentul lui de glorie :))

E cel mai rapid si usor de facut (nu are gelatina) desert din lume!!!!Ā Sper din tot sufletul sa il incercati si voi!

 

Ingrediente:

  • 320 g biscuiti cu unt
Pentru crema de vanilie rapida:
  • 150 g crema de branza cu smantana
  • 50 g crema de cocos
  • 50 g zahar pudra vanilat
  • 2 plicuri praf de budinca cu gust de vanilie (80 g)
  • 800 ml lapte
  • 150-180 g zahar
  • 250 ml smantana pentru frisca
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 50 g crema de cocos
Ā !!!Ā Daca nu gasiti crema de cocos, inlocuiti-o cu unt cu 80% grasime

Mod de preparare:

Se acopera cu folie transparenta o forma de aproximativ 25 cm lungime si 12 cm latime.

Se prepara budinca de vanilie din cele doua plicuri amestecate cu zaharul si laptele rece (laptele nu se pune deodata, ci putin cate putin, amestecand foarte bine, ca sa nu se formeze cocoloase). Se pune totul pe foc si se lasa pana cand da in clocot de cateva ori. Nu uitati sa amestecati, mai ales la sfarsit, cand se poate prinde de oala! Budinca se lasa deoparte, pana se raceste.

Se mixeaza apoi crema de branza cu crema de cocos, pe care eu am gasit-o la raionul cu produse chinezesti, la cutie (mai mica). Se adauga zaharul pudra si se mai mixeaza putin.

In continuare, se adauga cate 3, 4 linguri de budinca (la temperatura camerei) in crema de branza si se amesteca bine…si tot asa pana cand se termina ingredientele šŸ™‚ La final, se bate smantana pentru frisca si se incorporeaza cremei.

Se aseaza un strat de biscuiti la baza formei (taiati marginile ca sa intre cat mai bine in forma, daca e cazul) si se acopera cu un strat generos de crema. Se cladesc straturi de biscuiti si crema pana cand e gata prajitura. Veti obtine 3 straturi de crema si 4 straturi de biscuiti. Prajitura se acopera cu folie si se lasa la rece pana a doua zi.

Inainte de a o servi, se inlatura folia si se rastoarna cu mare grija pe un platou (puneti platoul peste prajitura din forma si rasturnati brusc). Inlaturati si folia care a fost la baza formei.

Preparati glazura topind ciocolata, rupta in bucatele, impreuna cu crema de cocos. Puteti topi ciocolata la microunde sau la bain-marie, cu mentiunea ca la microunde va trebui sa faceti pauze in care sa scoateti bolul cu ciocolata afara si sa amestecati (asta de vreo 2, 3 ori, depinde de ciocolata pe care o folositi). Turnati glazura deasupra prajiturii si nivelati:

Ideal ar fi sa o lasati la frigider macar o jumatate de ora, dar daca sunteti ca si noi, o veti felia imediat! šŸ˜€

Am surprins cu greu sectiunea asta pentru voi :)))

Felia lui Cipi! <3




Tort Profiterol

V-am promis un tort fabulos, un tort pe care sa-l faceti si refaceti ori de cate ori aveti ocazia, un Tort Profiterol, cremos si bun, exact pe gustul lui Cipi!!! šŸ˜€ De cativa ani incoace, cand se apropie ziua lui, tot imi spun ca oĀ sa-i fac o surpriza si-o sa i-l pregatesc, dar anul asta, chiar asa mai ne-in-forma cum sunt šŸ˜› , m-am ambitionat si i l-am facut. Fiindca stiu cat de mult iubeste crema de vanilie si eclerurile!!!!

A fost foarte incantat! Si sper ca nu doar el :)) De ziua noastra, i-am avut langa noi pe cei mai speciali oameni din lume: familia!!! <3

La multi ani, Cipi meu drag, te iubesc mult, mult!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:

  • 120 g unt
  • 100 g ciocolata (50% cacao)
  • 150 g faina
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 175 g zahar
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu

Pentru sirop:

  • 200 ml apa
  • 30 g zahar pudra
  • esenta de vanilie

Pentru crema de vanilie:

  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 1 baton de vanilie
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar pudra vanilat

Pentru choux-uri (cojile de ecler):

  • 100 ml apa
  • 125 ml lapte
  • un praf de sare
  • 1 lingura zahar
  • un praf de sare
  • 120 g unt
  • 150 g faina
  • 4 oua mari

Pentru crema de nutella:

  • 200 g nutella
  • 250 g mascarpone

Pentru glazura de ciocolata:

  • 180 g ciocolata cu lapte
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 30 g unt

In plus:

  • 100 g ciocolata neagra (minim 50% cacao) pentru decor

Mod de preparare:

Sper ca nu v-ati razgandit, dupa ce ati dat scroll pana aici, usor, peste ingrediente šŸ˜€ Ā E un tort putin mai complex, dar nu greu de facutĀ (mai ales daca faceti cojile de ecler cu o zi inainte). E doar mult de scris la el :))

Asa ca, primul pas ar fi cojile de ecler, care se prepara astfel: se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (cea de la aragaz e perfecta). Se pun intr-o oala, la foc mic, apa cu laptele, praful de sare (cat luati cu trei degete), zaharul si untul rece, taiat in bucatele. Cand compozitia da in clocot, se ia oala de pe foc si se adauga intreaga cantitate de faina, deodata. Se amesteca energic cu o lingura de lemn sau cu telul. Se repune oala pe foc si se mai tine cca. 1 minut, timp in care se amesteca intruna. La final, aluatul ar trebui sa se desprinda de pe oala. Se transfera apoi aluatul rezultat intr-un bol inalt si se lasa sa stea cca. 5 minute. In continuare, se adauga ouale, pe rand, si se amesteca totul foarte bine cu mixerul, la viteza mica. Puneti aluatul intr-o punga de spritat pe care o asezati intr-un pahar inalt. Umpleti punga cu aluat, cum am facut aici: Inele dulci de Paste

Daca nu aveti asa ceva, nu intrati in panica šŸ˜€ Puteti pune aluatul direct cu lingura (1 lingura=o gogoasa), cum, de altfel, am facut si eu acum. Spritati, asadar, sau asezati mici gramajoare pe hartia de copt din tava, la mica distanta unele de altele (gogoselele cresc usor la copt). Mie mi-au iesit doua tavi, pe care le-am pus la copt concomitent si am obtinut 27 coji de ecler (probabil sa fi fost chiarĀ 28, nu-mi amintesc sa fi mancat mai mult de una…de proba šŸ˜€ ). Lasati la copt 30-35 de minute. Eclerurile trebuie sa creasca si sa se rumeneasca frumos. Sub nicio forma nu deschideti usa cuptorului in tot timpul asta, pentru ca se lasa!!!! Cand sunt gata, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Imi pare atat de rau ca nu am reusit sa le fac cateva poze, pentru ca mi-au iesit tare frumoase!!!

Pentru blatul de ciocolata, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm. Se topeste untul impreuna cu ciocolata rupta in bucatele, la microunde sau intr-o craticioara, la foc mic. Se lasa deoparte, sa se racoreasca. Se separa ouale; se bat albusurile intr-un bol incapator cu praful de sare si apoi, treptat, cu 125 g zaharĀ (din cantitatea totala de zahar), pana cand se intaresc. Galbenusurile se bat, separat, cu restul de zahar-50 g, pana cand se spumeaza (cca. 2 minute). Se toarna crema de galbenusuri peste albusurile spuma si se amesteca usor, cu o spatula. Se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiuĀ si cacaua; amestecul se cerne apoi deasupra compozitiei de oua. La final, se adauga untul topit si ciocolata. Se amesteca totul foarte bine. Se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Blatul se coace cca. 22-25 de minute. Se lasa la racit in forma, dupa care se scoate si seĀ taie in doua (transversal). Eu blatul de sus l-am aranjat un pic, fiindca a facut cocoasa.

Se pregateste siropul acum: se pun la fiert apa si zaharul pentru 3Ā minute, la foc mare. Se ia siropul fierbinte de pe foc, se adauga esenta de vanilie (o lingurita) si se lasa la racit.

Simt ca nu mai aveti rabdare… šŸ˜€

Nu mai e mult…ar trebui sa ne ocupam de crema de vanilie acum, dar va las putin in compania tortului :)))

…si va las si-un pic de muzica, ca sa cititi mai cu drag toata polologhia de mai jos šŸ˜€

Ocular Nebula, un artist genial, dar atat de underratedĀ (imi placĀ toate piesele pe care le-a compus, dar, din pacate, de vreo 3 ani incoace nu mai creeaza muzica…poate vede ca-l sustinem si se-ntoarce šŸ˜› )

Buuun, si-acum sa revenim la crema de vanilie, haha…care e absolut delicioasa si pe care o puteti folosi la orice alt tort sau prajitura! Crema porneste de laĀ celebraĀ crema englezeasca, acea crema “de baza” care se foloseste in prepararea inghetatei, a bavarezelor sauĀ al sosului, preparat de mine, mai demult,Ā aici: Ā Creme anglaise

Se pun, prima si prima data, foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece. Se lasa sa se hidrateze 5-8 minute sau pana cand pregatiti crema de vanilie (daca folositi gelatina granule, puneti-o in cca. 150 ml de apa).

Daca aveti baton de vanilie (pastaie de vanilie), taiati-l pe jumatate, pe lungime, si puneti-l in laptele rece (pus dinainte intr-o oala cu fund gros sau la bain-marie). Se fierbe laptele cu vanilia si cand da in clocot, se da deoparte. Se lasa sa se infuzeze, daca aveti timp, cateva minute.Ā In acest timp, se bat intr-un vas galbenusurile cu zaharul pana se albesc (2 minute, cu mixerul) . Se toarna laptele racorit, putin cate putin, peste galbenusuri si se amesteca cu telul. Se toarna compozitia tot in oala in care a fiert laptele si se fierbe in continuare, la foc mic, la bain-marie, pana cand se prinde usor de lingura (daca dati cu degetul pe lingura, trebuie sa ramana o urma). Nu mai mult de 8 minute! Si nu uitati sa amestecati intruna, mai ales catre sfarsitul fierberii, ca sa nu se taie crema!

Se scoate apoi batonul de vanilie, se razuieste de seminte, iar semintele se incorporeaza in crema. Se adauga foitele de gelatina, bine scurse de apa, sau gelatina granule, pe care nu mai trebuie sa o scurgeti, ci o puneti exact asa cum e; crema se lasa la racit. Cand e gata, se adauga frisca batuta usorĀ impreuna cu zaharul pudra vanilat.

Pentru cremaĀ de nutella, se amesteca nutella cu mascarpone. Atat! šŸ˜€ Cu aceasta crema se umplu cojile de ecler. Le puteti taia pe jumatate si umple cu crema, dar ar fi recomandat sa le injectati cu spritul de ornat (la baza).

Finalizare tort: se aseaza un blat de ciocolata la baza formei (aceeasi forma in care ati copt blatul). Se insiropeaza cu jumatate din siropul rece. Se aseaza 15 coji de ecler umplute cu crema de ciocolata pe blat si se toarna crema de vanilie. Se acopera cu celalalt blat, care se insiropeaza cu restul de sirop. Se acopera cu folie si se tine la frigider pana a doua zi (minim 12 ore trebuie sa stea la rece). Tot acum se prepara si glazura de ciocolata: se pun toate ingredientele (ciocolata rupta in bucatele, smantana pentru frisca si untul taiat in cuburi) intr-un bol la microunde sau intr-o oala mica, la foc mic, si se tin pana cand se topeste ciocolata. Se lasa la racit si se pastreaza la temperatura camerei (se acopera cu folie).

A doua zi, se desface inelul detasabil al tortului, se trece cu un cutit pe langa marginea tortului si se acopera (doar suprafata) cu glazura de ciocolata. Se aseaza cojile de ecler ramase (12 bucati); se apasa usor in glazura. Se orneaza fiecare choux cu ciocolata neagra topita (se lasa sa pice putin si pe margini).

Cam asta ar fi :))) S-aveti spor si pofta!!!!

Iata tortul sarbatoritului meu drag:

Arata foarte bine si in sectiune:

Atat de cremos si de bun!!!!!!

 

Si nu pot incheia fara sa va arat ce flori frumoase am primit de ziua mea šŸ™‚

Cei mai frumosi trandafiri:

Cel mai frumos buchetel:

Si celeĀ mai frumoase flori de camp:




Prajitura Diplomat de post

Fete dragi, nu am reusit sa va aduc chiar ieri cadoul meu dulce dar sper ca n-am intarziat prea mult šŸ˜€ V-am adus o prajitura Diplomat de post, extraordinara!!! Proaspata, nu foarte dulce, o minune de reteta la care nici macar n-aveti nevoie de mixer :)) Eu, pentru ca i-am dedicat-o mamei mele dragi, am folosit portocale si kiwi, fiindca ii plac mult, mult, dar voi puteti folosi o conserva de cocktail de fructe tropicale si felii subtiri de banana sau orice alte fructe vreti. Iar blatul e atat de bun, incat il puteti prepara separat, cand vreti ceva dulce de post, fara pretentii. Eu, data trecuta, l-am insiropat cu sucul din conserva dar acum l-am lasat neinsiropat. E atat de bun si fraged!!!

Nu mai lungesc vorba, va doresc din toata inima o primavara frumoasa si multa iubire! šŸ™‚

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 350 g mere (3 mere potrivite) sau 280 g piure de mere, deja preparat
  • 120 g zahar
  • 1 lingurita cu varf scortisoara pudra
  • 100 ml ulei
  • 180 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 2 plicuri de budinca de vanilie
  • 800 ml lapte de soia de vanilie sau de migdale
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • 2 linguri pline ulei de cocos, solid (sau margarina de post)
In plus:
  • 2, 3 kiwi
  • 1 portocala mare
  • alte fructe, la alegere (banane, ananas din conserva, etc)
  • 50 g fulgi de nuca de cocos

 

Pentru voi, cu maaare drag!!!!

Mod de preparare:

Pentru blat, se spala merele si se decojesc; se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (sau se zdrobesc foarte bine cu o furculita si se trec printr-o sita mare). Se amesteca apoi, intr-un bol incapator, cu zaharul si scortisoara si se lasa sa stea 5 minute.

In timpul acesta, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se unge cu ulei o tava de aprox. 28×19 cm. Se presara apoi doua linguri de fulgi de nuca de cocos,Ā cat mai uniform, si se scutura usor tava, pentru ca fulgii sa acopere intreaga baza.

In continuare, se toarna uleiul peste piureul de mere din bol si se amesteca foarte bine cu o spatula sau lingura de lemn.

Separat, se amesteca faina cu bicarbonatul si praful de copt (plus un pic de sare); se cerne amestecul obtinut deasupra piureului de mere si se amesteca pana se incorporeaza. Se toarna aluatul rezultat in tava pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 30 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma:

Pentru crema, se amesteca praful de budinca cu catevaĀ linguri de lapte de soia pana se omogenizeaza; se adauga restul de lapte (rece)Ā siĀ zaharul si se amestecaĀ foarte bine. Se lasa pe foc pana se ingroasa. Amestecati intruna in ultima parte a fierberii, pentru ca crema sa nu se prinda de oala! La sfarsit, se adauga uleiul solid de cocos sau margarinaĀ si se amesteca energic. Cat crema e inca fierbinte, se toarna peste blatul din forma si se niveleaza:

Se decojesc fructele; portocalele se desfac in felii, iar kiwi se taie in felii subtiri. Se aranjeaza deasupra cremei…dupa pofta! šŸ˜€

Eu, pe randurile alea inguste as fi pus niste boabe de struguri, dar n-am gasit :))

Am presarat putina nuca de cocos si a iesit tare bine si asa:

Prajitura se lasa la frigider cateva ore, apoi se desface inelul detasabil al formei (puteti sa treceti cu lama cutitului pe margini, inainte de asta):

Si….am reusit sa fac si niste sectiuni!!!! :))




Tort cu rulada si banane

Dragilor, sunt mai mult decat sigura ca reusesc saĀ vaĀ indignez,Ā pe multi dintre voi, cu retetele mele dulci.Ā Par cu adevarat iresponsabilaĀ (cum, cu furie, mi s-a spus odata šŸ˜€ ) si chiar am observatĀ ca, la fiecare noua postare, mi se dezaboneaza vreo 3, 4 fete (stiu ca sunt doamne, dupa adresa lor de e-mail) dar, fara scuzele de rigoare šŸ˜› , deserturile imi aduc o stare de bine, imi fac o nespusa bucurie, sunt speciale, nu le mancam zilnic si chiar nu poate nimeni sa spuna ca nu am si retete de mancare. Fabuloase :))) Nu multe, dar bune.Ā Rasfoiti un pic categoriile din antet, sa vedeti ca aveti de unde alege!Ā Eu, cu siguranta, voiĀ alege intotdeaunaĀ o reteta dulce inaintea vreunei alte retete, care nu contineĀ zahar. Urati-ma, detestati-ma (sau mai bine, iubiti-ma!!!) dar n-am ce-mi face :))

Si astazi va aduc ceva dulce, un tort cu rulada si banane, si crema de vanilie, “imbogatita” cu un pic de mascarpone. O nebunieĀ de tort, facut, cu toata dragostea,Ā tatalui meu iubit, care a implinit…multi ani šŸ™‚ Te iubim, tati!!!!!!

Am ochit reteta asta nemaipomenita acum o vesnicie, pe un blog tare drag mie: Cafe Chocolada si de-atunci am tot zis ca-l fac. Nu l-am facut decat acum, dupa cum vedeti, dar toate lucrurile marete au nevoie de timp, nu?! Hahaaa…ce sa mai zic si eu?!! Medena e o artista, un cofetar priceput, si ii transmit cele mai bune ganduri, multumiri si pupici!!! N-am schimbat decat crema cu praf de budinca si forma de copt, care, in varianta originala, era prea mica pentru noi:Ā diam. de 20 cmĀ (jos, la finalul postarii,Ā v-am afisat doua poze siĀ inĀ formaĀ asta). Ce va redau acum, insa, e tortul in varianta mai mare, intr-o forma cu diam. de 24 cm. Sa-l incercati, fiindca e absolut delicios!!!

 

Ingrediente:

Rulada cu gem:
  • 6 oua mari
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri pline cu faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 5 linguri pline cu gem de capsuni sau zmeura
Crema de vanilie:
  • 500 g branza mascarpone
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 6 foi gelatina alba
In plus:
  • 6 banane bine coapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 50-80 g ciocolata cu umplutura de fructe sau espresso

 

Mod de preparare:

Incepem cu rulada, care se poate face si cu o zi inainte! Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc mediu). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare de copt (eu o folosesc mereu pe ceaĀ de la aragaz).Ā Se separa ouale (scoase din timp din firgider); se bat albusurile cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cand s-au spumat, se adauga zaharul in ploaie. Se bate in continuare, pana obtinteti o spuma tare si lucioasa. Se adauga apoi galbenusurile, unul cate unul, amestecand incetĀ dupa fiecare. La sfarsit, se presara faina amestecata cu praful de copt, printr-o sita fina, si se amesteca cu grija totul, cu o spatula sau lingura de lemn, de jos in sus, ca si la pandispan. Compozitia se toarna in forma, se niveleaza cu dosul unei linguri si se coace 15-16 minute sau pana cand se rumeneste usor. Se scoate tava din cuptorĀ siĀ se desprind marginile naravase ale blatului, daca s-au lipit de forma šŸ˜› Blatul de rulada se puneĀ pe un prosop de bucatarie umedĀ siĀ bine stors (cu hartia de copt pe prosopul umed). Se ruleaza blatul in prosop (nu se scoate hartia) si se lasa cca. 5 minute sa stea. Se deruleaza apoi si se inlatura prosopul umed. Blatul se ruleaza inapoi, destul de strans, si se lasaĀ vreoĀ 10 minute sa se raceasca bine. Se scoate apoiĀ hartia de copt,Ā care se va dezlipi foarte usor, si se unge, cat mai uniform, cu gem de capsuni sau zmeura. Se ruleaza (de cate ori am folosit cuvantul asta??? šŸ˜€ ) din nou si se lasa la frigider pentru cca. 1 ora. Daca il faceti cu o zi inainte, cu-atat mai bine!

Rulada se feliaza subtire (ar trebui sa obtineti 26 de bucati)Ā si se tapeteaza cu ele baza si marginea unei formeĀ de copt cu diam. de 24 cm, pe cat posibil, fara a se lasa spatiu intre ele. Eu, dupa cum se vede si in poze, am acoperit forma cu folie alimentara transparenta,Ā dar mai mult m-a incurcat šŸ˜€ Nu faceti ca mine!!! AsezatiĀ feliile de rulada direct pe platoul pe care veti servi tortul, ca sa nu aveti probleme atunci cand il mutati. Inchideti inelul detasabil al tortului si punetiĀ si pe margini felii de rulada:

Ca sa adere bine la forma, sa nu pice,Ā “lipiti-le” cu putina miere sau unt de forma.Ā Puneti forma in frigider, pana cand crema e gata.

Pentru crema, se pune gelatina la inmuiat in multa apa rece. Galbenusurile se bat intr-un bol, cu zaharul, cu ajutorul mixerului, pana se spumeaza usor (1-2 minute). Se incalzeste laptele si se toarna peste galbenusurile spuma; se amesteca bine. Ā Se pune apoi compozitia pe baie de aburi si se amesteca des. Se lasaĀ 5-6 minute, dupa care se da deoparte. Cand crema s-a mai racorit, se adauga foitele de gelatina, bine scurse de apaĀ si se amesteca energic. Branza mascarpone se bate putin cu mixerul; se inglobeaza apoi, in doua, trei ture, crema de galbenusuri. Se da mixerul pe viteza mare si se amesteca pana se omogenizeazaĀ (nu exageratiĀ cu “batutul” cremei!). Crema se pune la frigider 10 minute, sa prinda consistenta. SeĀ toarnaĀ apoiĀ jumatateĀ din crema peste blatul de rulade si se aseaza bananele, in cerc, lipite unele de altele (unde e cazul, taiati-le si asezati-le asa cum vedeti in poze):

Se toarnaĀ deasupra restul de crema si se niveleaza:

Acoperiti tortul cu folie transparenta si lasati-l la frigider pentru minim 4 ore. Va sfatuiesc insa sa il faceti seara si sa-l lasati la intarit peste noapte…cand va arata asa:

Detaliu šŸ™‚

Inainte de a servi tortul, bateti frisca si acoperiti suprafata tortului cu un strat uniform. Tocati ciocolata cu un cutit sau puneti-o in blender cateva secunde si-apoi ornati cu gramajoare de ciocolata tortul:

Taiati tortul in felii maaaari, fiindca-i prea bun!!!!! šŸ˜€

Aici aveti varianta “mini-me” šŸ˜› , si mult mai rapida a tortului, la care am folosit, ca si Medena, doua plicuri de budinca de vanilie (cu doar 800 ml. lapte si 4 foi gelatina si apoi unt: 50-80 g, adaugat in crema fierbinte plus, bineinteles, zahar dupa gust). Foarte bun si-asa!!!

AlteĀ idei de Tort-rulada aveti aici:

Tort rulada cu crema de iaurt si portocale

Tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie




Tort cu blat de cocos si crema de vanilie-Call of Duty

[shashin type=”photo” id=”17682″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A sosit din nou toamna si, odata cu ea, cel mai asteptat moment al anului, ziua lui Bogdi.Ā PlanuitaĀ cu mari emotii inca din vara si sarbatorita (galagios šŸ™‚ ) chiar in ziua in care-a picat:Ā vineri, zi de scoala. Nu am avut un soare arzator care sa ne impinga afara, cum am avut in anii trecuti, dar am avut niste copii veseli si-un coridor luuung, pe care auĀ fugitĀ fara oprire :))

Tema petrecerii de anul acesta a fost “Call of Duty”Ā (veti vedea multe pistoale Nerf si tactici de lupta in postarea asta šŸ˜€Ā ), iar tortul a trebuit neaparat sa contina crema de la crempita si-un blat cu nuca de cocos. S-a nascut astfel minunatul tort cu blat de cocos si crema de vanilie, o combinatie neamaipomenit de gustoasa, extrem savurata si apreciata de totii copiii.Ā La partea cu decoratul tortului, am fost din nou un epic fail, dar, ca de obicei, n-a prea contat asta. Bogdi a fost fericit, si noi la fel!!!

In rest, nu am facut nimic, am comandat pizza si mi-am baut in tihna cafeaua :)))

La multi ani, frumosule, ai 11 ani, sa te bucuri de fiecare secunda din viata ta de scolar de clasa a V-a!!!

 

Ingrediente:

Blat de cocos:

– 8 oua mari

– 200 g zahar

– 100 g fulgi de nuca de cocos

– 100 g faina

– 100 g amidon

– 1 lingura praf de copt

– 100 g unt topit

 

Sirop:

– 150 ml lapte

– 1 lingura zahar vanilat (pudra)

 

Crema de vanilie:

– 900 ml lapte

– 1 pastaie de vanilie

– 5 oua

– 150 g zahar

– 50 g amidon

– 100 g unt

 

GanacheĀ de ciocolata alba:

– 400 g ciocolata alba

– 400 ml smantana dulce pentru frisca

– 6 foite gelatina sau 1 plic gelatina granule (10 g)

 

Glazura tort:

– 400 g branza mascarpone

– 100 g zahar pudra (vanilat)

 

Mod de preparare:

Incepem cuĀ crema de vanilie,Ā deoarece trebuie sa stea minim o ora (la racit). Astfel,Ā se pune laptele la fiert impreuna cu vanilia:Ā se taie pastaia de vanilie cu un cutit ascutit, pe lungime, si se razuieste miezul (semintele negre). Se adauga si semintele si pastaia in lapte. Cand laptele clocoteste, se stinge focul si se da deoparte. Se lasa sa se infuzeze minim o ora, cu capac (ideal ar fi sa stea cateva ore).

In acest timp, se pregateste blatul: se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm.Ā Se separa ouale; albusurile se bat intr-un castron curat si uscatĀ (de preferinta, de sticla) cu 100 g zahar, pana se spumeaza. Galbenusurile se bat cu restul de zahar (100g)Ā siĀ un praf de sare cca. 2-3 minute. Se amestecaĀ faina cu praful de copt si amidonul (se poate inlocui tot cu faina) si se cern impreuna. Se rastoarna apoi peste galbenusurile batute si se amesteca usor. Se adauga si nuca de cocos si se amesteca pana la incorporare. Se adauga spuma de albus in 3 reprize, cu miscari usoare, de sus in jos. La sfarsit, se toarna untul topit (il topiti din timp, ca sa aiba timp sa se raceasca) si se amesteca usor cu o spatula. Compozitia pentru blat se toarna in forma pregatita si se pune in cuptorul incins. Se lasa cca. 30 de minute la copt (faceti testul cu scobitoarea), dupa care se scoate si se lasa la racit.

Se continua prepararea cremei de vanilie: se separa ouale;Ā albusurile se bat cu zaharul, cu mixerul, pana se obtine o spuma tare, ca la bezea. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn, cu miscari de jos in sus, iar la final se adauga amidonul. Se incorporeaza cu grija. Se pune din nou laptele la fiert. Se scoate pastaia de vanilie, se spala si se pune intr-un borcanelĀ cu cateva linguri bune de zahar. In felul asta, veti avea zahar vanilat pentru o viitoare crema de vanilie. Cand laptele incepe sa clocoteasca, se da focul la minim si se adauga crema de oua, in fir subtire, amestecand intruna. Crema se va ingrosa in scurt timp, asa ca aveti grija sa amestecati bine, ca sa nu se prinda. Se ia apoi de pe foc si se pune untul, taiat in cuburi. Se amesteca energic pana se absoarbe. Crema se lasa la racorit.

Se pregateste ganache-ul de ciocolata alba: se inmoaie gelatina in apa rece; cea foite se pune in multa apa, iar cea granule, din plic, se pune in 150-200 ml apa. Se lasa sa se “umfle” aproximativ 10 minute, timp in care se pune pe foc smantana dulce impreuna cu ciocolata alba, rupta in bucatele. Se amesteca pana se topeste si se da deoparte. Daca avetiĀ foite de gelatina, scurgeti-le de apa si puneti-le in crema fierbinte de ciocolata. Amestecati energic. Daca aveti granule, nu le mai scurgeti ci le topiti (cateva secunde) la foc mic sau la microunde. Turnati in crema si amestecati bine.Ā CremaĀ se finalizeazaĀ amestecand crema de vanilie cu crema de ciocolata. AceastaĀ se pune la frigider cca. 20 de minute, timp in care se pregateste blatul si siropul rece.

Siropul rece se prepara amestecand laptele cu zaharul vanilat. Nu am vrut sa insiropez prea tare blaturile, ca sa se simta textura data de nuca de cocos, dar voi, daca vreti, puteti pune mai mult lapte.

Blatul se taie transversal, inĀ trei. Puneti deoparte cel mai neted blat, el va ajunge sus, la decorare šŸ™‚ Asezati un blat in forma de tort, insiropati-l usor si inchideti inelul detasabil. Scoateti crema din frigider si turnati o parteĀ deasupra blatului din forma.Ā Asezati cel de-al doilea blat, insiropati usor si acoperiti cu inca o parteĀ de crema. Puneti deasupra blatul pus deoparte si apasati usor. Insiropati-l si pe acesta cu restul de sirop si acoperiti-l cu restul de crema (ultimul strat sa aibaĀ mai putina crema). LasatiĀ tortul la frigider minim 3-4 ore, desi recomandarea mea este sa il lasati peste noapte.

Inainte de a fi servit, se acopera in intregime cu glazura de mascarpone (se amesteca branza cu zaharul cu mixerul cateva secunde). Eu am colorat-o putin, ca sa semene cu un echipament militar, de camuflaj.Ā Pe sniper l-am cam ciuntit šŸ˜€ , dar n-a observat nimeni…

Tortul a fost grozav!!! Si intreaga zi la fel. Iata cum ne-am distrat:

[shashin type=”photo” id=”17683,17686,17687″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17685,17684″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17688″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17690,17691,17692,17689″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sper sa il incercati si voi!!! Blatul e atat de bun, incat il puteti folosi ca blat de tort, cu o alta cremaĀ (de ciocolata, etc.) sau sub forma de prajitura.

Dar si crema de vanilie e minunata!!!

Va pupam!!!!!




Tort Egiptean

Anul asta, de ziua mamei mele, am ales sa fac un tort cu totul si cu totul deosebit, celebrul Tort Egiptean, pe care am pus ochii acum muuulti ani, inca de cand l-a postat Palachinka pe blogul ei cu minunatii. Nu stiu de ce, insa mi se parea destul de complicat si migalos (de gust nu ma indoiam nicio clipa) si nu ma imbia prea tare sa-l incerc. Acum, ca am aflat ca nu este deloc asa, regret anii in care puteam sa ne bucuram de gustul lui sublim si n-am facut-o šŸ˜€

 

Ingrediente:

Pentru un blat (avem nevoie de 3 blaturi subtirele, coapte separat):
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • 1/2 lingura faina
  • 50 g alune macinate (sau nuci)
Pentru crema de galbenusuri:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri rase faina sau amidon
  • 340 ml lapte
  • 170 g unt gras (moale, tinut la temperatura camerei)
  • esenta de vanilie
Pentru crema de frisca si caramel:
  • 200 g zahar
  • 120 g alune macinate (sau nuci)
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se pregatesc ingredientele pentru cele 3 blaturi, ce vor fi coapte, rand pe rand, separat, nu ca un blat intreg, cu toata compozitia odata (desi e tentant šŸ˜€ ). E putin migalos, dar merita!!! Foile coapte in felul asta vor fi usor crocante la exterior si moi pe dinauntru, si, ce e mai important, vor absorbi foarte bine crema delicioasa.

Pentru un blat, asadar, se bat albusurile spuma; se adauga zahar, putin cate putin, si se bate in continuare, pana cand nu se mai simte zaharul. Se cerne faina si se incorporeaza impreuna cu alunele macinate in compozitie (cu telul sau o spatula, nu cu mixerul, pentru ca foaia sa ramana pufoasa). Se unge baza unei forme de 24 cm. cu unt (cu ulei se prinde) sau cu hartie de copt, taiata in asa fel incat sa acopere perfect baza, cum am facut aici: Tort de post, si se intinde compozitia cat mai uniform:

Foaia de bezea se coace 20-25 de minute, sau pana cand se rumeneste:

Se procedeaza la fel si pentru celelalte 2 foi, in final obtinandu-se 3 blaturi subtirele (foile se coc imediat ce se prepara, nu va apucati de alte treburi, fiindca nu se vor coace bine):

Blaturile se scot cu grija din forma, dezlipind cu un cutit marginile prinse. Se lasa deoparte, cu hartie de copt intre ele, pentru a nu se lipi unele de altele.

Pentru crema de galbenusuri, se amesteca galbenusurile, toate 6, stranse dinainte intr-un vas, cu faina sau amidonul. Se adauga zaharul si laptele, putin cate putin, ca la budinca. Se amesteca totul foarte bine si se pune sa fiarba la foc mic timp de aprox.6 minute. Se amesteca des, pentru a nu se prinde, iar in ultimele 2 minute, se amesteca continuu. Se da crema deoparte, se adauga cateva picaturi de vanilie, si se lasa sa se raceasca (crema se acopera cu folie sau cu un capac, sa nu faca pojghita). Se bate untul spuma (mai ales daca folositi unt romanesc, care e plin de apa; scurgeti apa inainte de a-l folosi) si se adauga, lingura cu lingura, in crema racita de galbenusuri, folosind telul sau mixerul. Va rezulta o crema frumoasa si spumoasa:

Pentru crema de frisca si caramel, se pune zaharul intr-o cratita, perfect uscata, si se caramelizeaza la foc mic. Nu amestecati in el pana nu incepe sa se topeasca si aveti mare grija sa nu se maroneasca, fiindca va da un gust amar caramelului. Cand caramelul e gata, se toarnaĀ fierbinte,Ā in strat subtire, pe o foaie de copt unsa cu ulei. Se lasa la racit si apoi se dezlipeste:

Se zdrobeste cu ce-aveti la-ndemana šŸ˜€

Se macina la robot (cat de fin doriti) sau se marunteste, intr-o punga, cu batatorul de carne sau sucitorul, cum am facut aici: Tort caramel cu pere.Ā Eu l-am maruntit bine de tot aici, dar altadata l-am lasatĀ mai granulat. Nu pot sa zic care dintre cele doua variante a fost mai buna :))

Se bate frisca tare si se amesteca cu “praful” de caramel si cu alunele macinate:

 

Asamblare tort:

Se pune o foaie de tort pe un platou si se acopera cu o parte din crema de vanilie (se lasa deoparte 5, 6 linguri):

Se intinde o parte din crema de frisca si caramel:

…si se repeta operatiunea, pana cand se termina foile si cremele. Ultimul strat va fi de frisca si caramel:

Tortul se unge pe margini cu crema de vanilie pusa deoparte mai devreme si se da la frigider pentru minim 4 ore. Eu, ca de obicei, l-am lasat peste noapte, ceea ce va recomand si voua:

A doua zi, dimineata, arata asa…ornat, naiv :D, cu pudra de cacao:

A fost pe loc degustat!!!!!

Foooooarte gustos!!!!!

Mami a fost incantata peste masura, iar eu extrem de fericita ca i-a placut. La multi ani, mami draga si frumoasa!!!

V-am pastrat cu greu o bucatica šŸ˜€

 

Sper din tot sufletul sa-l incercati, fiindca e nemaipomenit de bun!!! Mult mai bun a doua zi šŸ˜‰

 

P.S. Multumiri Palachinka si Dragana pentru ca ne-ati facut cunoscuta aceasta minunata reteta si Milei mari multumiri pentru ca ne-a impartasit-o. Multumiri si Amaliei, pentru ca ne-a adus-o mai aproape, blogosfera romaneasca fiind in momentul asta suprasaturata de acest minunat tort šŸ˜€




Cataif cu crema de vanilie

Dragilor, nu stiu cati dintre voi ati ajuns sa gustati din celebrul cataif, in cazul nostru, turcesc la origini dar grecesc dupa degustare šŸ˜€ , insa va spun eu ca e un desert divin!!!!!!! Se prepara incredibil de usor si, insiropat si aromat cum e, te tenteaza mereu sa il degusti šŸ˜€

Aici il aveti sub forma de rulouri: Kataifi Rolls, dar acum v-am adus un Ekmek Kadaifi, adica un cataif cu crema de vanilie si frisca. Atat de bun!!!!!!!!!

 

Ingrediente (cana de 200 ml):

Pentru Ā blatul de cataif:
  • 1 pachet taitei speciali pentru cataif (450 g)
  • 1 pachet unt (250 g)
  • 1 cana cu varf nuci, migdale sau alune macinate (180 g)
  • scortisoara (optional)
Pentru sirop:
  • 2 cani pline cu apa (500 ml)
  • 2 cani zahar, umplute pe trei sferturi (300-350 g)
  • sucul de la 1 lamaie
Pentru crema de vanilie si frisca:
  • 1 cana faina (100 g)
  • 1/2 cana zahar (100 g)
  • 4 galbenusuri de oua (marime mare)
  • 3 cani lapte (600 ml)
  • miezul de la o pastaie de vanilie (optional)
  • 1 cana 1/2 smantana pentru frisca (300 ml)
Pentru decor:
  • nuci maruntite sau fistic
  • cirese glasate

Mod de preparare:

Se scot pastele pentru cataif din congelator si se lasa la decongelat cca. 20 de minute. Se desfac apoi si se rasfira pe o planseta pentru a se usca (15 minute sau pana cand se incinge cuptorul).

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).Ā Se unge cu unt oĀ o tava de aprox. 25 x 35cm.

Se sfarama taiteii cu degetele si se intind, cat mai uniform,Ā in tava unsa. Se amesteca nucile macinate cu scortisoara si se presara peste blatul de cataif. Se topeste untul si se toarna peste stratul de taitei si nuci (untul se poate pune si taiat in bucatele, din loc in loc). Se coace timp de aprox. 45 de minute sau pana se rumenesc taiteii. Se lasa apoi sa se raceasca.

Se prepara siropul, fierband apa cu zaharul si sucul de lamaie timp de 10 minute, la foc mic. Se lasa sa se racoreasca bine, si se toarna peste blatul de cataif copt. Daca asamblati prajitura intr-o forma cu inel detasabil, aveti grija la sirop, care poate sa dea pe afara. Nu va impacientati šŸ˜› , scurgeti-l intr-o cana si turnati-l din nou peste taitei, pana se absoarbe in intregime.

Pentru crema, se pun intr-o vas galbenusurile si zaharul si se bat bine cateva minute. Se adauga faina si o cana de lapte rece si se amesteca in continuare. Se fierbe restul de lapte (cele 2 cani ramase) impreuna cu batonul si miezul de vanilie, iar cand clocoteste se toarna peste amestecul de galbenusuri. Se pune crema la bain-marie sau la foc mic, si se tine pana se ingroasa. Se amesteca des. Acum, in mod normal, crema ar fi fost intinsa peste blatul de cataif, urmand ca stratul final sa fie cel de frisca batuta, numai ca eu am lasat crema sa se raceasca si am amestecat-o cu frisca batuta, dupa care am intins-o peste cataif. Asta pentru ca Bogdi nu e deloc prieten cu frisca šŸ˜›

Observati, va rog, ce decor exquisite i-am facut! šŸ˜€

La final, cataiful se orneaza cu nuci taiate cu cutitul (tocate, nu macinate):

Am vrut sa pun si cirese glasate, pentru ca fiecare bucata de cataif sa aiba o cireasa cu mot de frisca šŸ˜€ , dar n-am avut, asa ca nu am mai pus. A iesit foarte bine si fara:

Cataiful se lasa la rece 1-2 ore si se serveste:

Pentru voi, cu drag!!!!!

Sfat: nu inlocuiti taiteii pentru cataif cu taitei subtiri, din comert, pentru ca nu veti obtine un cataif adevarat šŸ˜€ …magazinele cu specific arabesc, insa, v-ar putea scoate din impasul acesta. Merita sa cautati, asadar…




Crema de ou Creme anglaise

Crema de ou sau Creme Anglaise este o cremaĀ absolut delicioasa pe care o puteti folosi la diverse preparate. Arata minunat “cladita” in pahare, boluri, sub forma de mici deserturi siĀ se imprieteneste foarte repede cu fructele (de orice fel, dar mai mult cu cele acrisoare).Ā Eu, acum, am folosit-o cu mare succes la aceasta reteta: Mere coapte šŸ™‚

 

Ingrediente pentru 4 portii:
  • 1/2 l lapte
  • 4 galbenusuri
  • 180 g zahar
  • 1 baton de vanilie, rupt in doua

 

Mod de preparare:

Fierbeti laptele cu jumatate din cantitatea de zahar si batonul de vanilie.Ā Acoperiti si lasati sa se infuzeze timp de 5 minute.

Frecati galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc si amestecul devine spumos.Ā Turnati treptat laptele peste oua, amestecand continuu.

Turnati compozitia intr-o cratita, puneti la foc mic si amestecand incontinuu cu o lingura de lemn, aduceti spre punctul de fierbere, fara insa sa il atingeti!!!Ā Atentie, e foarte important sa faceti intocmai, pentru ca altfel crema se taie, se imbranzeste…cum am patit eu prima oara cand am facut-o! :))

Este gata cand “imbraca” lingura si urma degetului ramane curata pe spatula.

Puneti intr-un castron pe care il asezati pe un alt vas plin cu cuburi de gheata.Ā Raciti amestecand continuu.Ā Pastrati la rece pana in momentul folosirii (2-3 zile)




Tort de clatite cu mere si crema de vanilie

Acest tort de clatite cu mere si crema de vanilieĀ a fost realizat, si postat, cu mult timp in urma,Ā dar de-abia acum am observat ca era inghesuit rau langa alte doua retete minunate cu clatite,Ā drept pentru care m-am hotarat sa ii ofer putina intimitate…si sa-l postez separat.
Mi s-a parut cel mai gustos tortulet de clatite din toate timpurile!Ā Ar fi pacat sa nu il incercati!
Iar daca il faceti vara, puteti sa il serviti cu inghetata de vanilie, yum! šŸ˜€ (desi nu vad de ce n-ati face acelasi lucru si iarna šŸ˜› )

Ingrediente:

Stafide “imbatate” šŸ˜€
  • 50 g sultanine (varietate de stafide fara samburi)
  • 2, 3 linguri coniac
Umplutura mere:
  • 700 g mere curatate de coaja si cotor, taiate felii
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 100 g zahar tos
  • 1 lingurita mirodenii asortate din pudra de cuisoare, nucsoara, scortisoara
  • 50 g nuci (optional)
Crema de vanilie:
  • 120 ml iaurt
  • 150Ā gĀ crema de vanilie
  • 5 linguri zahar pudra
  • 2 galbenusuri de oua mari
  • 25 g unt topit

Delicios!!!! Si atat de aromat! <3

Mod de preparare:

Puneti sultaninele si coniacul intr-un castron si lasati-le sa se imbibe timp de 15 minute:


Puneti intr-o tigaie incapatoare feliile de mere:


…sucul de lamaie si zaharul tos:


Inabusiti usor, timp de 8-10 minute:


Adaugati amestecul de sultanine si coniac… si nucile, pe care eu nu le-am mai pus…
Adaugati mirodenii…eu am pus doar scortisoara, care-mi place la nebunie. Lasati deoparte:


Puneti iaurtul intr-un castron si amestecati in el crema de vanilie (puteti folosi orice crema de vanilie din comert sau chiar budinca):


…cele 3 linguri de zahar pudra si galbenusurile. Amestecati bine:

Preincalziti cuptorul la semnul 4 (180 grade C), foc potrivit.

Ungeti cu unt o tava pentru prajituri cu baza detasabila si diametrul de 24 cm:


Fiindca tava mea a fost putin mai mare, am tapetat peretii cu “gulere” de clatita cu cacao:


Am facut asta ca sa nu-mi curga compozitia …
Apoi, incepem sa cladim : asezati o foaie de clatita pe fund si intindeti pe ea un sfert din amestecul cu crema de vanilie:


Puneti deasupra alta clatita si intindeti peste ea o treime din amestecul cu mere:


Continuati sa asezati straturi in aceasta ordine- trebuie sa obtineti 4 straturi de crema de vanilie si trei straturi de mere. Asezati deasupra ultima foaie de clatita:


Ungeti deasupra cu o pensula inmuiata in unt topit si presarati restul de zahar pudra:


Coaceti 15-20 minute:


Asa arata gata, rasturnata:


Taiati prajitura in felii si serviti-o calda sau rece:

S-aveti pofta!!!




Crema de vanilie

Crema de vanilie, preparata in casa, e acea reteta clasica si delicioasa de care se bucura toata lumea! šŸ˜€
O puteti servi in cupe sau o puteti include in diverse retete de prajituri sau torturi. E foarte buna!!!

Ingrediente:

  • 4 galbenusuri
  • 500 ml de lapte
  • 150 g zahar
  • 70 g faina
  • un plic zahar vanilat (10 g)

 

Mod de preparare:

Se amesteca faina cu zaharul (si cel vanilat), apoi se adauga galbenusurile si seĀ amestecaĀ totul foarteĀ bine. Puteti sa faceti asta si la robot.Ā Se adaugaĀ apoiĀ laptele rece, putin cate putinĀ (inĀ timp ce robotul merge). Nu va grabiti si nu turnati prea mult lapte odata, pentru ca se fac cocoloase! SeĀ pune compozitiaĀ intr-o oala,Ā la foc mic, si seĀ amesteca continuu pana se ingroasa. Folositi telul, pentru ca e mai eficient decat o lingura de lemn, de ex. Se lasa sa se raceasca apoi,Ā iar ca sa nu faca pojghita se acopera imediat cuĀ folieĀ transparenta. Folia chiar trebuie sa atinga crema.

O alta varianta ar fi sa seĀ bataĀ spumaĀ galbenusurile cu zaharul si sa se adauge apoi fĆ£ina, urmata deĀ laptele caldut. Va iesi bine, oricum šŸ™‚

Delicioasa!!! Noi am servit-o cu biscuiti de ciocolata:

 

Poza veche šŸ™‚

 

 

 

Reteta preluata de la Adriana Nicoleta




Cremsnit (crempita)

Nu stiu sub ce denumire cunoasteti voi desertul acesta divin, dar la noi in Banat i se spune crempita šŸ˜›Ā Am lasat in titlu, insa, denumirea de Cremsnit, pentru ca se pare ca majoritatea pofticiosilor asa il cunosc…desi il puteti gasi si sub numele de cremes!Ā 
O alta varianta ar fi acest cremes foarte rapid si foooarte “inteligent” :))

Crempita pe care v-o arat astazi este (aproape) instant, pentru ca se folosesc foi din comert, gata facute, dar mi-am propus sa imi inving lenea šŸ˜€ , si sa va aduc reteta completa, cu foi de casa. Crema de vanilie din reteta, insa, este mai mult decat delicioasa si este cea adevarata, “cheia” reusitei acestui desert minunat!

Pofta mare va doresc!!!!!

 

Ingrediente:
  • 1 pachet foi de cremsnit (cu doua foi)
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 100 g amidon (sau 50g amidon+50g faina)
  • 1 litru lapte
  • 1 pastaie de vanilie sau 2 lingurite zahar vanilat
  • 200 g unt (80% grasime)
  • zahar pudra

 

Sfat: puteti inlocui amidonul cu faina.

 

Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert cu vanilia, la foc mic. In acest timp,Ā se batĀ albusurile cu zaharulĀ (cu mixerul) pana se obtine o spuma tare si lucioasa;Ā se adauga pe rand galbenusurile si apoi amidonul.Ā Aceasta compozitie se toarna peste laptele care fierbe, amestecand bine cu o lingura mare de lemn. Se continua amestecarea pana ce compozitia se ingroasa. Aveti grija sa nu se arda, amestecati intruna!Ā Daca totusi se intampla asta, se rastoarna imediatĀ compozitia intr-o alta cratita, fara sa se razuiasca arsura.
Cand crema este groasa bine, se ia de pe foc si se pune untul taiat inĀ cubulete, amestecand pana se absoarbe totul. Se omogenizeaza si se obtine o crema lucioasa.

Se raceste la temperatura camerei, acoperita cu folie transparenta (folia sa atinga crema, ca sa nu faca pojghita) si apoi se pastreaza in frigiderĀ cateva ore, sau chiar peste noapte, sa se intareasca. Se pune intre foi (cumparate), se ambaleaza bine in folie alimentaraĀ si se da la frigider. La servire se pudreaza cu zahar. Se taie cu un cutit foarte bine ascutit.

Daca vreti sa-l feliati si mai usor, taiati dinainte foaia de deasupra in patrate si asezati cu grija peste crema. Cand il feliati, urmariti taieturile facute. La mine n-a fost nevoie, s-a taiat perfect. Perfect si delicios! šŸ˜€

 

Pozele vechi šŸ™‚

Ā 
Delicios!!!
Reteta adaptata dupa Neta