1

Mini Pizza de post cu blat de mamaliga

Dragilor, sper ca sunteti bine cu totii! Eu, de cand e Bogdi cu mine acasa, sunt atat de fericita! I-am facut zilele astea Mini Pizza de post cu blat de mamaliga, o reteta de care ne-am bucurat si acum cativa ani, numai ca nu era de post: Pizza cu blat din mamaliga , si a fost extrem de incantat 🙂

M-am gandit ca ar fi o idee grozava pentru zilele astea tulburate in care nu gasim drojdie in magazine (si, da, inca nu se gaseste niciunde drojdie). Asta, pana cand va aduc si o reteta de paine fara drojdie, de post…la care mai trebuie sa „lucrez” putin 🙂 Cine nu tine post, insa, poate incerca aceasta reteta de paine cu iaurt si praf de copt.

La apetisantele mini pizza cu mamaliga, puteti adopta varianta „sofisticata”, cu rondele de mamaliga la grill si feliute de dovlecei+rosii cherry sau, mai practic, cu „bucati” de mamaliga prajita si tocanita de ciuperci (poze dupa lista cu ingrediente).

Pizza de mamaliga se poate servi cu branza tofu sau masline…ori cu salata de gogosari copti cu usturoi (revin cu reteta cat de curand). Va imbratisez pe toti cu mare drag!!!

 

Ingrediente:

Blat de mamaliga:
  • 500 ml apa
  • sare dupa gust (eu am pus vegeta de casa)
  • 100 g malai (faina de porumb)
Pentru pizza de post:
  • 3 dovlecei mici (cca. 500 g)
  • 1 lingurita de sare
  • ulei, pentru prajit
  • 250 g rosii cherry
  • 2,3 lingurite mix de ierburi aromatice grecesti, uscate (oregano, marar, ceapa, usturoi, chili, patrunjel)…sau condimentele pe care le iubiti mai mult 😀
  • praf de usturoi
Sfat: in locul „topping-ului” cu dovlecei si rosii puteti folosi o tocanita de ciuperci (ceapa si usturoi calite cu sare + ciuperci champignon feliate + jumatate de borcan de pasta de ardei cu rosii), cum am facut aici:

 

Mod de preparare:

Se face prima data mamaliga, pentru ca trebuie sa se raceasca. Cum se face mamaliga? Foarte usor acum, de cand exista malai instant 😀 Se da in clocot apa cu sarea si se presara malaiul, usor, in mijlocul oalei, amestecand intruna cu telul (cu telul nu se fac niciodata cocoloase). Mamaliga se lasa pe foc pana cand se umfla si bolboroseste :)) Aveti grija la maini, sa nu va ardeti! Cand e gata, se rastoarna intr-o forma unsa cu ulei, de aproximativ 30cm/20cm , si se niveleaza. Se lasa la racit:

Dovleceii se curata de coaja, se spala si se taie in felii potrivit de subtiri; se sareaza, se amesteca bine si se lasa 5 minute „sa-si lase apa”. Se scurg apoi si se prajesc in putin ulei, de preferat intr-o tigaie grill. Prajiti dovleceii in doua transe, pentru a nu-i inghesui (va trebui sa ii intoarceti si pe partea cealalta, ca sa se prajeasca uniform). Si pentru ca se prajesc foarte repede, nu am decat o poza cu dovleceii…inainte de prajire 😛

Rosiile cherry se spala si se taie, cu un cutit zimtat, in felii subtiri:

Revenim la mamaliga 🙂

Se unge suprafata mamaligii cu putin ulei (cu pensula de bucatarie) si se decupeaza cu ajutorul unui pahar rondele de mamaliga:

Mie mi-au iesit 6 bucati:

Rondelele de mamaliga se prajesc pe ambele parti, tot in tigaia grill, in putin ulei, de masline sau de floarea soarelui, si se presara imediat cu praf de usturoi:

Mini pizza de mamaliga e aproape gata! Rondelele fierbinti se aseaza pe un platou si se acopera cu felii de dovlecei, rosii si ierburi uscate:

Au iesit extraordinar de gustoase!!!!

 

Pentru voi, dragilor!!! S-aveti pofta!




Ciuperci la tigaie cu orecchiette

 

Astazi l-am asteptat pe Bogdi cu o portie maaare de ciuperci la tigaie cu orecchiette, o mancarica de post atat de gustoasa incat mai fac si maine o portie 😀 Am incercat-o pentru prima oara acum cateva zile, cand eram in criza de timp, si trebuia sa fac ceva super rapid si super bun de mancare, si nu aveam la indemana decat doua pungi cu ciuperci congelate si o punga cu orecchiette congelate (pe care ma felicit si acum ca le-am cumparat 😛 ).  In jumatate de ora masa a fost gata!

Uneori, un mic shortcut in bucatarie imi prinde atat de bine!!!!! Si cred ca si voua! Nu trebuie sa ne spetim chiar zi de zi in bucatarie, mai ales cand primavara de afara e atat de minunata (va pun cateva poze mai jos), nu credeti, dragilor?! 😀

 

Ingrediente:

  • 300 g hribi, proaspeti sau congelati
  • 300 g mix de ciuperci: champignon, pleurotus, ghebe, shiitake, etc
  • 50 ml ulei (6-7 linguri ulei)
  • sare si piper dupa gust
  • 200 ml apa fierbinte
  • 250 g orecchiette (paste fainoase mici)
  • o legatura mica de patrunjel

 

Mod de preparare:

Incingeti uleiul intr-o tigaie incapatoare si adaugati ciupercile (cele congelate sunt deja taiate in cuburi, asa ca doar le rasturnati in tigaie). Adaugati sare si piper dupa gust si le lasati la prajit cca. 15 minute, la foc mic, cu capac; nu uitati sa amestecati din cand in cand!

Turnati apoi apa fierbinte peste compozitia cu ciuperci si mai lasati inca 10 minute pe foc.

In acest timp, fierbeti pastele in apa clocotita cu sare cca. 10 minute (puteti folosi si alte paste scurte in locul orecchiettelor).  Cand sunt gata, le rasturnati intr-o strecuratoare, le scurgeti putin si le puneti in tigaia cu ciuperci.

La final, se adauga frunzele de patrunjel, tocate marunt, se amesteca totul bine si se lasa aproximativ 5 minute sub capac, pentru ca pastele sa absoarba sosul:

Simplu, rapid…si delicios!!! 🙂

Daca nu tineti post, puteti adauga o lingura sau doua de smantana! Yummy!!! 😀

S-aveti pofta! Si sa va bucurati cat mai mult de soare, de zumzaitul albinelor, de cerul albastru si de norii pufosi…siiii de tot ce vreti voi, ca altfel nu ma mai opresc :)))

Asa arata primavara la noi:




Snitel de porc umplut

 

Dragilor, am primit o provocare de la ENGIE Romania de a reinterpreta o rețeta clasica, așa ca pentru astazi am pregatit un snitel de porc umplut, o reteta in care crusta crocanta, care imbraca de obicei snitelul, ajunge sa fie umplutura iar carnea de vitel sa fie inlocuita cu carne de porc. O varianta la fel de apetisanta, credeti-ma! 😀

 

Ingrediente:

Pentru snitele:

– 800 g cotlet de porc (4 bucati a cca. 200 g fiecare)

– 200 g ciuperci champignon

– 3, 4 linguri ulei

– sare si piper dupa gust

– 2 catei de usturoi

– 1 ou mic

– 1 lingura pesmet

– ulei pentru prajit

 

Mod de preparare:

Se pregatesc prima data ciupercile, pentru a avea timp sa se raceasca: se curata bine ciupercile cu un prosop de bucatarie. Daca sunt foarte proaspete, atat e destul, daca nu, se inlatura pielita de pe palarioare si se taie putin din baza picioruselor (mai ales daca sunt cu pamant). Se pune o tigaie pe foc si se incinge uleiul. Ciupercile pregatite se taie feliute si se calesc in ulei (se adauga sare si piper dupa gust), impreuna cu usturoiul tocat, pana scade tot lichidul (cca. 8-10 minute). Amestecati des, mai ales in ultimele minute. Puteţi diminua timpul de calire doar prin a acoperi vasul cu un capac, asa ca puteti opta si pentru varianta asta 🙂

Cand sunt gata, se lasa la racit, dupa care se adauga oul si pesmetul. Se amesteca totul foarte bine si se lasa deoparte:

Cu un cutit ascutit, se cresteaza bucata groasa de cotlet in lungime, astfel incat sa se formeze un buzunar adanc. Aveti grija sa nu gauriti cotletul, pentru ca, la prajit, umplutura va curge! Sarati bine in interior si exterior:

Se umplu apoi buzunarele cu amestecul de ciuperci, apasand bine pentru ca umplutura sa se aseze bine:

Cotletele se inchid cu scobitori (eu am pus doar 3, dar puteti sa puneti 4, daca vreti):

In continuare, se ia o tigaie incapatoare si se umple pe jumatate cu ulei. Incercati intotdeauna sa folosiţi vase de gatit cu un diametru similar ochiului de aragaz. Acest obicei va va ajuta sa nu risipiţi caldura degajata.

Snitelele umplute se prajesc in uleiul incins cca. 10 minute pe fiecare parte:

Prezenta flacarii da o caldura instantanee şi are o putere ajustabila pe durata procesului de prajire. Snitelele se vor praji uniform si vor obtine o culoare frumoasa si apetisanta!

Snitelele se servesc cu salata de cartofi sau cu orice va pica bine 🙂

Au fost savurate la maxim de toti pofticiosii mei, si aici il includ si pe Bogdi, care pana nu demult nici nu se atingea de carnea de porc!!! 😀

 

Sfat: cotletele se usuca foarte bine inainte de a le pune in tigaia cu ulei incins, pentru ca altfel exista riscul ca din ulei sa sara stropi si sa va accidentati. Iar daca ciupercile nu se afla pe lista voastra de „preferate”, inlocuiti-le cu 100 g branza de oaie (Feta)+3 linguri verdeata tocata amestecata+1 lingurita smantana (acra).




Lipie cu ciuperci, de post

Lipie cu ciuperci, de post

In timpul postului Sfintei Marii am pregatit aceasta lipie cu ciuperci, de post (evident 😛 ) de vreo patru ori. Ceea ce nu e deloc neinsemnat, avand in vedere faptul ca intreg postul nu a tinut decat doua saptamani. Atat de buna a fost!!!

E o reteta super rapida, mai ales daca va cumparati lipiile. Eu asa am facut :))

Nu stiu de ce, dar cand vine vorba despre lipii, devin cea mai mare lenesa de pe planeta 😀 Stiu ca nu se fac greu, dar nu mi-au iesit mie odata asa cum trebuia, asa ca primul gand, de fiecare data cand vreau sa prepar ceva bun cu lipie, este sa fug imediat la magazin :))

Sper ca urmatoarea reteta cu lipie sa contina varianta home-made. Dar nu va promit, hahaaa!!!!

 

Ingrediente:

  • 3-4 lipii medii
  • 500 g ciuperci champignon proaspete
  • 100 ml ulei
  • sare si piper dupa gust
  • 4, 5 catei usturoi
  • 10-12 rosii cherry sau rosii taiate in felii subtiri (cca. 250 g)
  • salata iceberg (sau salata verde)

 

Optional:

 

Lipie cu ciuperci, de post_04

 

Mod de preparare:

Se curata ciupercile prima data; se pot si spala, dar rapid, sub jet de apa, pentru ca altfel absorb foarte multa apa! Eu, daca nu ajung sa le prepar imediat si sunt putin patate, le dau jos pielea, dar de obicei cumpar ciuperci foarte proaspete si curate, asa ca nu fac altceva decat sa le sterg cu o hartie de bucatarie umeda. Daca, insa, sunt mai vechi, trag cu un cutit ascutit din „palarie” (din interiorul ciupercilor, unde sunt lamelele) fasii din pielea subtire a ciupercilor, pana cand raman curate. Folosesc si „piciorusele”, dar nu inainte de a le taia putin la baza.

Asadar, ciupercile se taie in felii subtiri si se pun intr-o tigaie incapatoare cu ulei incins. Se calesc 2-3 minute, amestecand des; se inabusa in continuare pana scade toata zeama pe care o lasa ciupercile. Se sareaza si pipereaza dupa gust, iar la sfarsit se adauga usturoiul pisat sau trecut prin presa. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.

Lipiile se incalzesc intr-o tigaie (fara ulei); eu le pun in tigaia speciala, de gratar. Se umplu cu ciuperci, rosii taiate sferturi, daca-s cherry, sau feliute, si salata. Iceberg, mai ales, care mie imi place la nebunie 😛 M-as bucura sa gasiti, fiindca e crocanta ca o salata de varza si buna taaare!

Lipie cu ciuperci, de post_01

Lipie cu ciuperci, de post_02

 

Mie mi-a placut asa simpla, dar voi, daca vreti, puteti unge lipia cu maioneza sau hummus, si mai puteti adaugati pe langa „ingredientele de baza” 😀 , si bucatele de conopida sau dovlecel „pane” sau putina pasta iute. Rapid si gustos!!!

Lipie cu ciuperci, de post_03




Sarmale de post

N-am uitat, dupa cum vedeti, de portia de sarmale de post promisa 😛

Prea multe nu sunt de spus, doar ca sunt foarte gustoase si uneori chiar le prefer celor cu carne!!!

 

Ingrediente:

  • 2, 5 kg varza acra
  • 800 g ciuperci
  • 300 g orez
  • 350 g morcovi
  • 500 g ceapa
  • 1 telina mica, rasa
  • 150 ml ulei
  • 100 g granule soia
  • 2, 3 felii de paine
  • 200 ml bulion
  • 2, 3 linguri pasta de rosii (groasa)
  • 2 legaturi marar
  • 2, 3 foi de dafin
  • 1 ramurica uscata de cimbru
  • 1 lingurita piper macinat
  • sare dupa gust

 

Mod de preparare:

Se pregatesc din timp ingredientele: se fierb granulele de soia in apa bine condimentata, se strecoara si se lasa la racit. Se pune orezul la inmuiat in apa calduta. Se maruntesc ciupercile, cu tot cu picioruse, si ceapa (la robot sau cu cutitul). Se rad morcovii si telina. Se taie painea in cuburi mici si se coc in cuptorul incins pana se rumenesc usor. Se desfac foile de varza si se spala; se scot apoi cotoarele si se toaca. Ele vor fi asezate, impreuna cu foile de varza care se rup, pe fundul oalei si deasupra sarmalelor gata rulate.

Se pregateste compozitia de sarmale: se incinge uleiul intr-o cratita incapatoare. Se adauga ceapa tocata si se caleste in uleiul fierbinte pana devine sticloasa. Se presara sare si se adauga orezul inmuiat. Se amesteca bine. Se adauga ciupercile, morcovii rasi si telina, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Se toarna bulionul, se presara piperul, se gusta de sare; se adauga acum granulele fierte de soia, impreuna cu crutoanele de paine. Se ia cratita de pe foc si se lasa la racit. Se toaca mararul si se adauga impreuna cu pasta de rosii in compozitia racita. Se amesteca totul foarte bine.

Se ruleaza sarmalele si se aseaza in oala tapetata cu varza maruntita, cimbru si foi de dafin. Se toarna bulionul peste sarmale si se completeaza cu apa, sa treaca bine peste ele. La sfarsit se adauga un strat de varza tocata. Se fierb sarmalele 30-40 de minute.

S-aveti pofta!!!

Veti obtine o oala maaare cu sarmale, asa ca daca vedeti ca nu le puteti razbi 😀 , puneti-le in congelator. Stau foarte bine si vor fi la fel de gustoase si dupa decongelare!




Pizza de post

Asta am mancat noi ieri, pizza de post. Si a fost extraordinar de buna!!! O voi reface chiar maine, de Sfantul Andrei, cand este mare sarbatoare si zi de dezlegare la peste, si ii voi adauga in plus o conserva de ton. Presimt ca va fi si mai extraordinara :)))

Si tot pentru maine as vrea sa fac tortul cu banane de post, fiindca e absolut delicios si nu l-am mai facut de mult. Din Decembrie, insa, declar deschis sezonul de fursecuri 😛

 

Ingrediente pentru o pizza mare (tava de aprox. 35×32 cm):

Blat de pizza:
  • 500 g faina
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 20 g drojdie proaspata sau 2 lingurite drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 300 ml apa (calda)
  • 6 linguri ulei
Sos de ciuperci si rosii:
  • 500 g ciuperci proaspete
  • 2 rosii
  • 1 ceapa mare
  • 50 ml ulei
  • 3 linguri sos picant sau 1 gogosar rosu
  • busuioc, oregano
  • sare, piper, praf de usturoi
Topping pizza:
  • branza tofu (din soia) sau cascaval de post-optional
  • 1 ardei gras, mare (verde sau galben)
  • 200 g boabe de porumb (din conserva)
  • masline negre sau verzi

 

Desi e de post, e delicioasa!!!! 🙂

 

Mod de preparare:

Aduceti din timp toate ingredientele la temperatura camerei. Astfel, scoateti drojdia proaspata din frigider cu cel putin 2 ore inainte de a va apuca de treaba. Faina, la fel, daca e cazul. Preparati prima data maiaua, daca folositi drojdie proaspata, amestecand intr-un bol mic drojdia proaspata cu zaharul si 2, 3 linguri apa calda (nu fierbinte!!!). Presarati putina faina deasupra si lasati cca. 15 minute la dospit (intr-un loc calduors, ferit de curenti de aer). Daca folositi drojdie uscata, la plic, o amestecati cu faina si cu restul ingredientelor.

Amestecati intr-un bol incapator faina, sarea, maiaua, apa calda si uleiul. Eu le-am pus pe toate in robot, fiindca mai nou sunt foooarte lenesa 😀  Faceti o bila din aluat (ungeti-va mainile cu ulei) si lasati-l la dospit, acoperit cu un prosop de bucatarie, pana isi dubleaza volumul (minim 40 de minute, maxim o ora).

Preparati intre timp sosul de ciuperci si rosii, taiati ciupercile, curatate in prealabil, si taiate mai mare. Cufundati rosiile in cateva secunde in apa clocotita si dati-le pielea jos. Tocati-le marunt sau faceti-le pasta in blender, cum fac eu mereu, si puneti-le deoparte. Daca sunteti infometati, aduceti o conserva de rosii din camara 😛  Tocati apoi marunt ceapa si puneti-o la calit in uleiul fierbinte. Adaugati ciupercile, sarati si piperati dupa gust. Lasati un pic pe foc, sa se inmoaie. Adauagti sosul picant, care contine, pe langa rosii, ardei, gogosari si ardei iuti. Daca nu aveti, tocati un gogosar rosu, nu foarte mare. Turnati pasta de rosii si condimentati cu busuioc, oregano si praf de usturoi (sau puneti 2-3 catei de usturoi, trecuti prin presa). Lasati sosul sa se racoreasca bine.

Incingeti cuptorul la temperatura maxima. Eu l-am setat la 240 grade C (foc puternic).

Intindeti aluatul pe masa unsa cu ulei si puneti-l apoi in tava. Daca va e frica sa-l manevrati, intindeti-l direct in tava, cu mainile unse (va fi si mai pufos). Eu tava o tapetez cu hartie de copt dar o puteti unge cu ulei. Acoperiti cat mai uniform blatul cu sosul de ciuperci si rosii si presarati fasii subtiri de ardei, boabe de porumb, masline si branza tofu sau cascaval. Lasati pizza la cuptor aprox. 12 minute sau pana se rumeneste frumos. Daca nu aveti un cuptor atat de „hot” ca al meu 😀 , lasati cateva minute in plus, dar aveti grija sa nu se usuce prea tare sau sa se arda!!!

S-aveti pofta!!!

Feliile astea-s pentru voi 🙂

 

Sfat: Aluatul se poate pregati din timp; se tine la congelator si, cand aveti nevoie de el, il scoateti si il lasati la dospit, asa cum faceti de obicei.




Ciorba de porc cu ciuperci

[shashin type=”photo” id=”15828″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu mancam ciorba de burta decat, poate, o data pe an :P, dar atunci o mancam cu mare pofta!!! Astazi insa va aduc o alta varianta a ei, o ciorba de porc cu ciuperci, total nepretentioasa dar absolut gustoasa. O ciorba de burta, de porc :D. Aici: ciorba falsa de burta, aveti varianta vegetariana.

Toate sint delicioase!!!!!!

 

Ingrediente:

– 1 kg. oase de porc ( cu carne)

– 500 g. ciuperci

– 4 morcovi

– 2 radacini mici patrunjel

– 1 pastarnac

– 1/2 radacina telina

– 1 gulie (optional)

– 1 ceapa mare

– 3 litri apa rece

– 1 lingura rasa de sare

– 5-6 catei de usturoi

– 2 galbenusuri

– 150 g. smantana

– sare, piper

– otet sau zeama de lamaie, dupa gust

 

Mod de preparare:

Se spala bine oasele de porc si se pun la fiert in apa rece cu o lingura sare, la foc moderat. Se indeparteaza spuma care se formeaza la inceputul fierberii si se adauga legumele curatate, spalate si taiate pe jumatate (ca la supa). Se lasa la fiert pana cand se inmoaie. Si ele, si carnea 😉

Se strecoara apoi supa, iar carnea se marunteste. Se pune supa ramasa pe foc intr-o alta oala.

Se curata si se spala bine ciupercile; se oparesc intr-o oala cu apa si putina sare, care da in clocot, timp de cca. 2 minute(apa in care au fiert se arunca). Se scurg intr-o strecuratoare, se trec prin jet de apa rece si se taie fasii late de 1 cm. Se pun apoi in supa si se fierb impreuna 30-40 de minute (cu capac).

La final, se pune carnea, se potriveste de sare si piper si se adauga usturoiul zdrobit.

Se stinge focul si se lasa ciorba sa stea 1-2 minute. Se bat galbenusurile cu smantana si se amesteca cu un polonic de ciorba fierbinte; se amesteca bine si se toarna in oala mare cu ciorba (in felul asta, nu va exista riscul ca smantana sa se taie).

Se drege ciorba cu otet sau zeama de lamaie si se acopera cu un capac. Inainte de a aduce ciroba la masa, se poate presara putin patrunjel tocat.

E nemaipomenit de buna!!!!!!!!!!




Salata de pui cu ciuperci

Cand va prezentam ieri ciupercile marinate, va spuneam ceva despre o salata de pui cu ciuperci, minunata. Ei bine, asta este, si da, este mai mult decat minunata!!!!! 😛

 

Ingrediente:

– 1 piept mare de pui (sau 2 pulpe intregi)

– 1 borcan ciuperci marinate

– 1 portie maioneza

– 2, 3 castraveti murati

– sare, piper

gogosari pentru ornat (optional)

 

Mod de preparare:

Se fierbe pieptul de pui (sau pulpele) in apa cu sare (daca puneti un morcov si-un patrunjel, va alegeti si cu o supa 😀 ). Se lasa apoi la racit si se taie cubulete.

Se scurg ciupercile din conserva si se taie felioare. Se scurg castravetii, se spala si se taie cubulete. Se amesteca muraturile cu carnea tocata si maioneza. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Salata se orneaza cu felii de gogosar sau masline si se serveste pe un platou sau in cupe. Se pot umple si cosulete, de genul astora: Yorkshire Pudding. Va veti bucura de o salata nemaipomenit de gustoasa si aratoasa!!!!!!!!

 

Sfat: Se poate pune si o ceapa potrivita, taiata in feliute subtiri, care se freaca apoi cu sare si se pun sa dea cateva clocote in apa cu otet (sa se inmoaie putin). Se scot apoi, se spala cu apa rece si se lasa la scurs. Se folosesc in reteta.




Ciuperci marinate

[shashin type=”photo” id=”15629″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Reteta asta de ciuperci marinate o am de la prietena mamei (tanti Neli, va pupam!!!!!!!). Si reteta, si ciupercile :D. Si e pe cat de simpla, pe-atat de gustoasa.

Voi folosi o parte din ele la o salata minunata de pui cu ciuperci, iar restul le vom savura cu placere langa o friptura sau „ceva bun” de post!!!

 

Ingrediente (3 borcane de 400g):

– 1 kg. ciuperci (champignon, pleurotus, etc.)

– 2, 3 catei de usturoi (mici)

– 2 foi de dafin

– boabe de piper

– boabe de mustar

 

Saramura:

– 600 ml. apa

– 1 lingura sare

– zeama de la o lamaie

 

Mod de preparare:

Se face saramura, punand apa cu sarea si zeama de lamaie la fiert timp de 5 minute. Se taie ciupercile in felii potrivite si se adauga in saramura.  Se lasa la fiert inca 5 minute. Se scot apoi afara si se pun in strecuratoare.

Se aseaza in borcane cu boabe de piper (nu multe, 3-4 intr-un borcan), boabe de mustar (astea-s mai mici, deci merg si 10-12:P), foi de dafin (daca foaia de dafin e mare, o rupeti in doua, si folositi la un borcan numai o jumatate). Se pune cate un usturoi mic in fiecare borcan si se toarna saramura fierbinte. Se inchid borcanele cu capace ermetice si se pun sub paturi pana a doua zi.

[shashin type=”photo” id=”15630,15631″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Se poate folosi otet in loc de zeama de lamaie (2-3 linguri) iar la cantitati mai mari se pun 2 aspirine pisate in saramura fierbinte.




Salata de ciuperci cu pui si maioneza

Aceasta salata de ciuperci cu pui si maioneza este foarte, foarte gustoasa, drept pentru care v-o recomand cu drag si-acum dar mai ales de sarbatori, fiind in aceeasi masura si gustoasa si rafinata. Daca alegeti sa umpleti niste cosulete fragede cu ea, va fi una dintre cele mai ademenitoare salate de pe masa voastra festiva! 🙂

Ce-mi pare mie rau e faptul ca nu am avut inspiratie…si ca am facut doar cateva poze, in graba, nereusind sa o surprind asa cum merita…insa, pana la urma, gustul e cel care primeaza!

Adevarul este ca nici nu ma prea pricep la ornat 😀 , nici salate, nici aperitive, si nici torturi!  Mie-mi place doar sa le prepar si sa ii bucur pe cei dragi cu ele!

 

Ingrediente:

  • 300 g ciuperci proaspete
  • 1 piept mare de pui
  • 3 cepe potrivite
  • 2 linguri otet
  • o portie maioneza
  • 125 g iaurt
  • sare si piper dupa gust
  • 1 gogosar pentru ornat sau 100 g masline

 

Mod de preparare:

Pieptul de pui se fierbe si se taie cubulete (puteti sa folositi pieptul fiert din supa sau resturi de friptura de pui).

Ciupercile se spala in apa rece (se cufunda rapid in apa, pentru a nu absorbi foarte multa apa) si se taie feliute. Se prajesc cca. 2-3 minute intr-o lingura de ulei, dupa care se lasa la scurs. Daca vreti o salata mai usoara, fierbeti ciupercile in apa cu sare, lasati-le la racit si apoi taiati-le felioare.

Ceapa se taie feliute subtiri, se freaca cu sare si se pune sa dea cateva clocote in apa cu otet (sa se inmoaie putin). Se lasa apoi la scurs.

Se amesteca pieptul taiat, ciupercile si ceapa; se adauga maioneza si iaurtul. Se amesteca totul foarte bine si se lasa la frigider cca. 2 ore. Salata se serveste ornata cu felioare de gogosar, proaspat sau murat, ori cu masline.

 

Sfat: dava veti folosi mai multe specii de ciuperci, pe langa „clasicele” champignon si pleurotus, cum ar fi bureti, hribi, galbiori sau ghebe (pe care le puteti gasi mai mult congelate), salata va fi si mai gustoasa!




Sarmale de post cu nuci si ciuperci

Dragilor, a inceput Postul Pastelui, asa ca prima reteta, din cele multe pe care am de gand sa vi le arat pe tot parcursul lui, este aceasta reteta de sarmale de post cu nuci si ciuperci, foarte usor de preparat si cu rezultat cel putin delicios 🙂

Iar daca „invartitul” sarmalelor va da fiori 😀 , asezati, alternativ, straturi de varza si umplutura, ca un fel de varza a la Cluj!!!

 

Ingrediente:
  • 1 capatana de varza acra (mare)
  • 200 g orez
  • 5, 6 linguri ulei
  • 2 cepe mari
  • 2 linguri pasta de ardei cu rosii (optional)
  • 1 morcov
  • 1 jumatate de telina, mica (optional)
  • 300-400 g ciuperci
  • sare, piper
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1 legatura marar
  • 1 lingurita cimbru
  • 4 linguri nuci macinate
  • 500 ml bulion sau 8 linguri pasta de rosii

 

Mod de preparare:

Se spala varza de mai multe ori in apa calduta; se rupe apoi foaie cu foaie. Se scot cotoarele, care se toaca fideluta.
Ceapa se taie marunt. Se pune la calit, in uleiul bine infierbantat, impreuna cu morcovul si telina date pe razatoare…si pasta de ardei, daca aveti 😛
Se lasa pe foc (potrivit) timp de cca. 5 minute, dupa care se adauga ciupercile taiate lamele. Se amesteca des, sa nu se prinda. Se pune sare, piper si boia si se da deoparte.
Se adauga orezul (spalat in prealabil), verdeata tocata, nucile si se amesteca totul foarte bine.
In foile pregatite pentru sarmale, una cate una, se pune o lingura de compozitie; se ruleaza foaia si se indeasa la capete.
Intr-un vas, se pune putin ulei pe fund apoi se presara din varza tocata. Pe „patul” creat se aseaza, una cate una, sarmalele. Dupa ce s-au asezat toate, se asterne un alt strat de varza tocata. Se toarna apa in vas, cat sa acopere varza, si se lasa la fiert cca. 15-20 de minute, la foc mic.
Se prepara sosul din pasta de rosii sau bulion, adaugand cimbru si sare si piper dupa gust. Se toarna peste sarmale; se fierb la foc mic pentru inca 20-30 de minute.
Daca aveti timp, puneti-le pentru inca 15 minute la cuptor, ca sa devina si mai apetisante 😛

P.S. Daca vreti ca sarmalele sa fie mai picante, adaugati 2 frunze de dafin si boabe de piper la fiert.
In umplutura se mai pot adauga stafide sau felii de mar uscate ori crude, date pe razatoare, iar orezul se poate pune impreuna cu ceapa si legumele la fiert.




Zacusca de ciuperci

Dragii mei, printre ultimele „conserve” sarate, pe care m-am incumetat sa le prepar anul acesta, se regaseste si aceasta prea gustoasa zacusca de ciuperci si o zacusca de telina cu mere, la fel de apetisanta 😀 Dupa asta pregatiti-va cuptoarele, caci vom intra in era pregatirilor pentru Craciun :)))

Ingrediente:

  • 5 kg ciuperci (manatarci, hribi, champignon, pleurotus)
  • 3 kg ardei grasi si gogosari
  • 2 kg ceapa
  • 900 ml ulei
  • 1 kg piure de rosii sau 2 litri bulion
  • sare, piper
  • 1, 2 foi dafin
  • 1 capatana de usturoi
  • cimbru sau marar, dupa gust
  • o lingurita boia iute sau un ardei mic iute (optional)
  • !!! Se pot pune si 2 kg vinete (pupici Zahan Daniela) sau dovlecei (2-3 bucati)

 

Mod de preparare:

Pregatiti in prealabil trei vase pentru calirea ingredientelor de baza, astfel: intr-un vas mai mare, pentru ciuperci, adaugati 500 ml ulei, in altul, pentru ardei si gogosari, 200 ml ulei  si in ultimul tot 200 ml, pentru ceapa.

Se aleg rosii mari si bine coapte, cu seminte cat mai putine (daca aveti bulion la indemana, cu-atat mai bine 😛 ). Se trec rosiile prin masina speciala de tocat rosii, pentru a inlatura pielitele si semintele. Se pune piureul obtinut la fiert, la foc potrivit, amestecand intruna pentru a nu se prinde de vas. Cand piureul se ingroasa suficient (trebuie sa fiarba cel putin 1 ora) se ia vasul de pe foc.

Se coc ardeii pe toate partile, la cuptor sau pe o tabla uscata asezata pe arzatorul aragazului. Daca aveti deja ardei copti in frigider, si stiti cu aproximatie cat cantaresc, folositi-i!
Se aseaza, pe masura ce se coc intr-un vas mai mare si se presara cu sare groasa. Se acopera cu un capac sau cu o folie (procedand astfel, pielitele se curata foarte usor). Se lasa sa se racoreasca si se curata de pielita, cotoare si seminte. Se dau apoi prin masina de tocat carne, la care se ataseaza o sita mai mare. Piureul obtinut se caleste timp de 10 minute in vasul cu ulei incins (200 ml.), dupa care se lasa la racit.

Se pregateste ceapa. Cea mai potrivita este ceapa alba dar se poate folosi si ceapa rosie. Ea da un gust usor dulceag preparatului final si o culoare mai inchisa.
Se curata ceapa si se taie in sferturi. Se tine 10 minute intr-un vas cu apa rece pentru a inlatura gustul usor amarui si iuteala caracteristica.
Se scurge bine de apa si se da apoi prin masina de tocat, folosind o sita mai mica decat aceea prin care s-au macinat ardeii si gogosarii. Se caleste in ulei (200 ml) pana cand se inmoaie. Se lasa la racit.

Se curata foarte bine palaria si piciorul ciupercilor de iarba, pamant. Ciupercile trebuie sa fie cat mai proaspat recoltate (se spala doar in cazul in care sint mai vechi). Se inlatura cu un cutit partile vatamate/viermanoase. Daca ciupercile sint mici, taiati-le in sferturi iar daca sint mari in cubulete. Se calesc in vasul pregatit cu 500 ml ulei si putina sare, pana cand se inmoaie pe jumatate. Se lasa apoi sa se raceasca.

Cand toate ingredientele de baza au fost pregatite asa cum am prezentat mai sus, se toarna intr-un vas mare, incapator, dupa cum urmeaza: ceapa calita, ardeii si gogosarii, ciupercile, piureul de rosii si condimentele.

Puteti folosi plante aromate proaspete, verzi sau uscate. Important este ca ele sa fie tocate sau sfaramate cat mai marunt si sa nu fie folosite in exces. Daca veti folosi prea multe condimente si ierburi aromate la o zacusca (sfatul este valabil de altfel pentru orice mancare), ele se anihileaza unele pe altele si s-ar putea ca gustul si aroma unora sa nu se mai simta (foile de dafin au o aroma foarte puternica, asa ca nu adaugati mai mult de 2 foi la aceasta cantitate)
Usturoiul se piseaza foarte fin, sau daca vreti ca mirosul de usturoi sa nu fie prea puternic, puteti coace capatana de usturoi la cuptor, infasurata in folie de aluminiu; se curata si se piseaza apoi cateii de usturoi.
Condimentele, asadar, se adauga cu 10 minute inainte de sfarsitul prepararii.

Se tine zacusca pe foc potrivit cca. 45-60 de minute, sau pana cand uleiul se ridica la suprafata. Acesta este semnul ca ingredientele sunt fierte. Nu uitati sa amestecati in tot acest timp.
Se pune zacusca in borcane sterilizate (se pun borcanele intr-o tava, la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 de minute. Se opreste focul si se lasa borcanele in cuptor pana a doua zi. A doua zi se porneste din nou focul pentru 30 de minute, apoi se opreste si se lasa borcanele in cuptor pana cand se racesc), dupa care se inchid ermetic. Noi, insa, am desfacut imediat unul…pentru poze 😀

 

A iesit delicioasa!!!!!!




Snitele din Pleurotus

 

Ciupercile au fost dintotdeauna preferatele mamei. Le-am preparat pentru ziua ei sub forma de unt pentru tartine, umplute cu oua de prepelita…chiar si sub forma de hamburgeri 😛 , dar de cand am pregatit ciorba de pleurotus, m-au cucerit definitiv si pe mine :))
Acum, insa, a venit randul sa le fac pane, sa-i fac cele mai bune snitele din pleurotus (fiindca champignon pane le-am facut deja de mult).
Foarte, foarte gustoase!!! …gustul lor seamana cu acela de pui 😀

Merg de minune cu mujdei de usturoi, dar le puteti savura si langa o salata de rosii cu ceapa verde si branza Feta. Sau (si) cu Halloumi, cum am facut noi astazi :))

 

Ingrediente:

  • 300-350 g ciuperci Pleurotus
  • 2 oua (mici)
  • sare, piper
  • 1 lingura lapte
  • 1 lingurita smantana
  • 4 linguri pline cu faina

 

Sfat: daca vreti sa le savurati si in post, preparati acest aluat, fara oua sau lapte: Dovlecei pane de post

 

Mod de preparare:

Se fierb ciupercile in apa cu sare timp de cca. 15 minute, dupa care se scot si se lasa la scurs.
Se bat ouale spuma cu un praf de sare si piper; se adauga laptele, smantana si faina si se amesteca totul foarte bine. Se trec ciupercile fierte prin aceasta compozitie si se prajesc intr-o tigaie cu ulei bine incins.
Simplu si gustos!!! 🙂

 




Ciorba falsa de burta

Dragii mei, daca nu ati avut pana acum ocazia sa gustati o ciorba falsa de burta, adica o ciorba cu ciuperci, pleurotus indeosebi, faceti-o cat mai curand!!!  Imita foooarte bine ciorba de burta, pe care o adoram cu totii (nu chiar, tati o uraste! 😀 ) si se prepara mult, mult mai usor!!
E o ciorba pe placul vegetarienilor dar si veganii o pot incerca daca omit smantana (acum se gaseste si crema vegetala, din orez sau soia, pe post de smantana) si galbenusul. Am incercat-o eu de curand si a fost neasteptat de gustoasa!

 

Ingrediente:

  • 400-450 g ciuperci pleurotus
  • 1 1/2 litri apa
  • 2 bucati gogosar rosu
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa mare
  • 4, 5 linguri ulei
  • 150-200 g smantana (acra, fermentata)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 galbenus (de la un ou mare)
  • 2-3 linguri otet
  • sare, piper
  • 1 ardei iute (optional)

 

Mod de preparare:

Se curata ceapa si se taie marunt; se curata morcovul si se rade pe razatoarea mica (eu am maruntit totul la robot). Gogosarul murat se taie felii (mici). Se calesc legumele in ulei pentru cca. 5 minute, dupa care se adauga apa.

Se spala ciupercile, rapid, sub jet de apa rece (nu se lasa in apa, pentru ca absorb prea multa apa). Palariile se taie in fasii subtiri (ca la ciorba de burta) iar cotorul (sau tulpina) se taie si se marunteste. Eu o toc la robot si o pun la congelator ca umplutura pentru sarmale de post sau pizza de post (desi, daca vreti, o puteti adauga si in ciorba, numai sa fie macinata pentru ca are o consistenta mai atoasa, mai tare, si se fierbe mai greu).

Se adauga ciupercile peste legumele din oala si se lasa la fiert cca. 25 de minute, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se trece usturoiul prin presa si se adauga ciorbei. Se adauga otet si se inlatura ciorba de pe foc.
Galbenusul se amesteca bine cu smantana si cu doua, trei polonice de ciorba; se adauga apoi si restul compozitiei de smantana, treptat, in ciorba si se amesteca intruna (in felul asta nu veti avea surpriza ca compozitia sa se taie)

…pentru exemplificare 😀 , ciupercile pleurotus:

…si bolurile cu ciorba de care-am atarnat, decorativ, cateva inele de ardei iute:

S-aveti pofta asa cum am avut si noi! 😀

Este absolut delicioasa (eu am avut ciuperci proaspete, chiar de la producator 😛 )

Sfat: Puteti folosi la prepararea ciorbei ciuperci champignon in locul celor indicate in reteta, numai ca va fi mai putin aromata.




Salata de ciuperci

Salata de ciuperci de post, pentru toti iubitorii de ciuperci, gatite in fel si chip, printre care ma numar si eu :))

 

Ingrediente:

  • 1 kg ciuperci champignon sau de padure
  • 2 cepe
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 lingura sos picant sau 1/2 gogosar
  • 6-7 linguri ulei
  • sare, piper
  • marar sau patrunjel tocat fin (optional)

 

Mod de preparare:

Se taie ceapa marunt si se caleste in ulei incins. Se adauga ciupercile curatate si taiate mai mare. Se prajesc 2-3 minute, la foc mare, pana isi lasa zeama. Se sareaza si pipereaza si se lasa pe foc sa se inabuse bine (daca ciupercile nu lasa zeama, se stropesc cu putina apa calda). Se adauga sos picant sau gogosarul tocat marunt  si se mai lasa pe foc cateva minute. Cand mancarea a scazut, se adauga cateii de usturoi si putin marar sau patrunjel tocat. Se serveste salata calda sau rece.

Pur si simplu! 😛

 

Poza veche 🙂

P.S. Inainte de a servi salata, aromatizeaz-o cu zeama de lamaie.




Ciuperci gratinate cu cascaval

O alta propunere „cu ciuperci” ar fi aceasta gustarica delicioasa, pe care o puteti repede prepara si cu care puteti foarte usor starni exclamatii admirative 😛

Ingrediente:

– 300 iutari sau champignon
– 200 g. ciuperci pleurotus
– 150 g. ceapa
– 2, 3 linguri ulei
– 75 ml. supa de pui/legume
– 120 g. smantana
– sare, piper
– 250 g. paine de secara sau simpla, feliata
– 100 g. unt cu verdeata sau simplu
– 150 g. cascaval afumat sau simplu
– patrunjel verde tocat

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 200 grade C. Curatati si spalati ciupercile:

Taiati-le felii daca sint prea mari sau bucati:

Curatati ceapa si taiati-o solzisori. Caliti-o in ulei:

Adaugati ciupercile si prajiti-le pentru cca. 8-10 minute:

Adaugati smantana si supa si lasati sa fiarba 2-3 minute:

Condimentati cu sare si piper, apoi lasati sa se raceasca:

Pregatiti feliile de paine:

Prajiti, pe rand, feliile de paine la toast:

Ungeti fiecare felie cu unt (pe ambele parti)

Taiati painea cubulete:

Asezati-le intr-o forma de sufleu unsa cu unt:

Presarati jumatate din cascavalul dat pe razatoare:

…si ciupercile calite:

Presarati restul de cascaval:

Puneti la cuptor cca. 10-12 minute:

…sau pana cand cascavalul se topeste si sufleul se rumeneste frumos:

Dupa ce scoateti tava, presarati patrunjel tocat (eu nu l-am mai pus fiindca Bogdi nu „tolereaza” prea bine verdeturile :D)

Se mai poate adauga o minuscula-extra portie de smantana, direct in farfurie 😛 …daca nu va sint pe plac mancarurile crocante :))

P.S. Folositi o tava mai mare decat a mea, pentru ca bucatile de paine sa poata fi „scaldate”-n voie in cascaval si ciuperci rumenite 😛
P.P.S. Puteti folosi numai ciuperci champignon, daca nu gasiti, ca mine, iutari sau pleurotus.




Supa crema de ciuperci

Am savurat o supa crema de ciuperci, asemanatoare cu cea facuta de mine acum, in minunata dar scurta vacanta in Turcia …si de atunci o incerc ori de cate ori prind ocazia 😀  Am refacut-o acum cateva zile, la cina (de-aici si pozele cu tenta aramie 😀 ), si a fost la fel de savuroasa!

A fost chiar minunata!!! Aroma de telina proaspata (dar si cea de usturoi) a dat o savoare speciala supei!

 

Ingrediente:

  • 500 g ciuperci proaspete
  • 1/2 telina
  • 50 g unt
  • 1 litru supa de pui sau de legume
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 ceapa
  • 1 cartof mare
  • 1 cana de lapte
  • sare, piper
  • 1 lingura rasa de faina
  • patrunjel verde
  • putin cimbru uscat (optional)
  • crutoane de paine
  • 1, 2 catei de usturoi sau praf de usturoi
  • smantana sau iaurt

Mod de preparare:

Se curata telina (pe care eu am cules-o direct din gradina…am sa va arat in curand „productia” 😛 ), patrunjelul si ceapa. Se taie cubulete si se pun la fiert in supa de pui sau legume.
Separat, intr-o tigaie, se topeste untul si se calesc ciupercile spalate si taiate felii subtiri. Se lasa focul mic, pana cand se inmoaie ciupercile, dupa care se da tigaia deoparte. Pastrati cateva feliute (pe cele mai frumoase) pentru a orna, la final, supa.

Se fierbe in supa si cartoful taiat cubulete si ciupercile, pana cand scade apa si se inmoaie bine toate legumele.
Se mixeaza supa la blenderul robotului de bucatarie, adaugand lapte, faina, cimbru, sare si piper dupa gust. Se pune din nou pe foc compozitia si se lasa sa mai dea un clocot, doua, pana se ingroasa putin.
La sfarsit se adauga patrunjel verde tocat si crutoane de paine, prajite in putin ulei. Cand s-au rumenit, se adauga usturoi maruntit sau si mai bine, praful de usturoi, dupa care se opreste focul. Se presara in boluri, deasupra supei de ciuperci, alaturi de-o lingura, doua de smantana.


Daca supa iese prea groasa, mai adaugati smantana sau chiar iaurt.

Mie mi-a placut exact asa cum a iesit 🙂




Rulouri de sunca cu ciuperci si sos de vin

Ooh, da, si ciupercile intra in categoria „legume preferate” 🙂 …asa ca v-am pregatit, incepand de astazi, cateva surprize delicioase cu ciuperci. Sper sa va placa!!! Astazi, de exemplu, avem rulouri de sunca su ciuperci si sos de vin!!!!

Ingrediente:

– 500 g. ciuperci Champignon
– 1 ceapa
– 1 legatura de patrunjel
– 2 linguri de unt
– zeama de la 1/2 de lamaie
– 1 lingura boia dulce de ardei
– sare, piper
– 15-16 felii de sunca Praga sau afumata
– 125 ml. vin alb sau rose
– 4 linguri de smantana
– 1 lingurita faina
– 1 galbenus


Mod de preparare:
Spalati ciupercile, curatati-le si taiati-le in felii subtiri:

Tocati marunt patrunjelul:

Caliti ceapa in unt fierbinte. Adaugati ciupercile si zeama de lamaie si lasati sa fiarba inabusit 3-5 minute.
Presarati deasupra patrunjelul tocat si condimentati:

Incingeti cuptorul la 200 grade C. Impartiti in mod egal compozitia cu ciuperci pe feliile de sunca (puneti deoparte cateva linguri pentru finalul retetei)

Rulati-le (daca nu vor sa stea, fixati-le cu scobitori :P)

Mie nu mi-au facut probleme :))

Pregatiti vinul…aveti timp si de o mica degustare 😛

Amestecati vinul, smantana, faina si galbenusul…eu am amestecat totul cu smecheria asta de „mixer”, de la Tupperware (…magic :D)

Puneti rulourile intr-o forma termorezistenta, unsa cu unt:

Turnati amestecul peste rulourile de sunca:

…si dati la cuptor pentru cca.15 minute:

Presarati deasupra restul de ciuperci calite, pe care l-ati pus deoparte mai devreme 🙂

Serviti atatea rulouri cate doriti 😛
Sint delicioase, asa ca preconizez ca veti dori destul de multe :)))




Ciulama de pui cu ciuperci

Ciulama de pui cu ciuperci, aceasta mancare „de suflet”, cu sos si carne de pui, pe care o pot savura atat cei mari, cat si cei mici, este reteta cu care va imbii astazi 🙂
O puteti face cu ciuperci sau fara, nu prea conteaza, pentru ca va fi la fel de gustoasa!!!

Ingrediente:

  • 500 g file de piept de pui
  • sare si piper dupa gust
  • praf de usturoi
  • 300 ml supa de gaina sau de pui
  • 200 g ciuperci proaspete
  • 1 ceapa potrivita
  • 4, 5 linguri ulei
  • 250 ml smantana acra, fermentata
  • 2 linguri rase faina sau amidon

Mod de preparare:

Pieptul de pui se spala, se sterge, se taie bucati si se presara din belsug cu condimente.
Ciupercile se curata si se taie sferturi; ceapa se taie cubulete.
Uleiul se incinge si se prajeste carnea pe toate partile.
Se adauga ciupercile si ceapa si se calesc cca. 5 minute. Se stinge cu supa de gaina sau de pui (eu am mereu in congelator cate o portie mica de supa, in caz de… 😛 ) sau cu apa si se pune totul la fiert.
Ciulamaua se fierbe cca. 10 minute, intr-o oala acoperita, la foc mijlociu. Se amesteca din cand in cand.
Amidonul se amesteca mai intai in smantana apoi se omogenizeaza in sosul de carne, amestecandu-se continuu. Se lasa ciulamaua sa dea intr-un clocot, dupa care se ia de pe foc.
Se serveste cu mamaliga, orez sau piure de cartofi.
Copiii vor fi tare incantati!!!
Va zic eu, nu cred ca veti vedea vreun nasuc strambandu-se :)))



Bagheta cu ciuperci si carne

[shashin type=”photo” id=”15938″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceasta bagheta cu ciuperci si carne e o gustare rapida si delicioasa, de care nu va veti putea niciodata plictisi!!!
Absolut perfecta pentru o zi de luni, bezmetica si-anosta 😀

Ingrediente pentru 4 portii:

– 2 painici-bagheta sau 6 felii de paine feliata
– 350 g. carne tocata amestec
– 1 ceapa
– 2 linguri ulei
– 50 g. crema de branza (Almette, Philadelphia) sau branza topita cu ciuperci ori smantana
– 3 linguri ketchup sau pasta de rosii
– sare, piper
– 100 g. ciuperci
– 1 castravete de salata
– 50-80 g. cascaval

Mod de preparare:

Curatati ceapa si tocati-o marunt; caliti-o in uleiul incins. Adaugati carnea si prajiti-o bine, amestecand continuu. Adaugati branza topita si ketchup-ul. Condimentati dupa gust, cu sare si piper.
Curatati ciupercile, spalati-le si taiati-le feliute foarte subtiri (eu le-am maruntit si le-am amestecat cu carnea…se poate si asa :P)
Incalziti cuptorul la 200 grade C. Curatati castravetele, spalati-l si stergeti-l cu un prosop; taiati-l feliute.
Taiati painicile in doua, pe lungime…asta daca folositi baghete, evident 🙂
Asezati-le cu partea taiata in sus, intr-o tava unsa cu unt (faceti la fel si cu feliile de paine)
Adaugati deasupra feliute de castravete, apoi amestecul cu carne. Radeti deasupra baghetelor/feliilor de paine, cascaval. Dati la cuptor pentru cca. 10 minute.

Simplu, rapid si bun!!!
…sa aud numai ca nu le incercati :)))

[shashin type=”photo” id=”15939,15940,15941,15942″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Pentru acest fel puteti utiliza pur si simplu resturi pe care le aveti in frigider. De exemplu, resturi de felii de branza, ce se topesc foarte bine, sau resturi de legume (bucatele de ardei sau dovlecei, rumenite usor si puse peste paine)

Nu trebuie sa folositi neaparat baghete. Este potrivit orice fel de paine, chiar si feliile mai groase de paine rotunda.
Daca chiar doriti, feliile de paine se pot unge cu putin unt, inainte de a aseza feliile de castravete si celelalte ingrediente 😉




Clatite cu carne si ciuperci

 

Clatite cu carne si ciuperci la cuptor, adica un fel de mancare gustos, si satios 😀 , de care sper sa va bucurati si voi ori de care ori aveti pofta de-o portie de clatite sarate!!!

 

Ingrediente pentru 4 portii:

  • o portie de clatite (reteta de baza 1 sau 2 )
Pentru umplutura:
  • 100-150 g ciuperci
  • 1 ceapa mare sau 1 legatura praz
  • 350 g carne tocata amestecata (vita+porc)
  • 2, 3 linguri ulei
  • 400 g rosii proaspete sau din conserva
  • 140 g porumb pentru gatit, din conserva
  • sare, piper
  • boia dulce
  • praf de usturoi sau usturoi trecut prin presa
Pentru sos:
  • 2 linguri mari cu unt
  • 20-30 g faina (2 linguri)
  • 200 ml supa de pui sau legume
  • 200 ml lapte
  • 200 g cascaval
In plus:
  • 1 legatura patrunjel

 

Mod de preparare:

Pentru clatite, folositi una dintre retetele recomandate mai sus 🙂
Pentru umplutura, se spala ciupercile si se taie felii subtiri. Se taie prazul rotocoale, sau daca folositi ceapa, marunt.
Se prajeste carnea tocata in ulei incins. Se adauga ciupercile si prazul/ceapa si se calesc.
Se taie marunt rosiile; se adauga la compozitia de carne, impreuna cu porumbul. Se fierb aproximativ 15 minute. Se condimenteaza bine cu sare, piper, boia, praf de usturoi sau usturoi trecut prin presa.
Pentru sos, se topeste untul intr-o craticioara. Se adauga faina si se amesteca cateva secunde, dupa care se adauga supa si laptele, amestecand continuu; se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 10 minute. Cascavalul se da pe razatoarea mare si se adauga la sos. Se lasa deoparte cca. 50 g.
Se intinde umplutura pe clatite si apoi se impaturesc. Se aseaza clatitele intr-o tava unsa cu grasime (unt/ulei), se toarna sosul alb peste clatite si se presara cascavalul ramas,.
Se lasa in cuptorul preincalzit la 180 grade C (foc potrivit) pentru cca. 15-20 de minute. Se orneaza cu patrunjel tocat.

 

P.S. Se pot face si fara ciuperci…ba mai mult, se pot pregati si cu alte umpluturi -orice combinatie e posibila (scapati de resturile din frigider cu ocazia asta 😀 )