Ciorba din oase de porc

 

ย [shashin type=”photo” id=”13601″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E inceput de saptamana, e intunecat si frig (de cand scriu la postul asta s-a inseninat :P) asa ca va imbii cu un bol de ciorba de porc, fierbinte si aromata, o ciorbita din oase de porc, gustoasa tare!!!

Se face usor si cu ingrediente putine, si ieftine, ceea ce nu e deloc rau, nu?! Va urez sa aveti pofta!!! Desert primiti maine ๐Ÿ˜€

 

Ingrediente:

– 5-6 oase de porc (cu ceva carnita pe ele :D)

– 4 litri apa

– 1 ceapa mare

– 2-3 morcovi

– 1 radacina patrunjel

– 1 pastarnac mic (optional)

– 1/2 de telina

– 4-5 cartofi potrviti sau o cescuta de orez

– sare, piper

– 1 legatura de marar

– zeama de la o lamaie, bors sau o cana zeama de varza (optional)

– smantana acra sau iaurt

 

Mod de preparare:

Se spala foarte bine oasele de porc (in mai multe ape). Se pun la fiert in apa rece, la foc mic, impreuna cu o lingurita de sare. Se spumeaza ori de cate ori e nevoie si se lasa sa fiarba la foc domol, cu capac, timp de aproximativ o ora.

Supa se strecoara iar carnea se ia de pe oase. Se pune din nou supa la fiert impreuna cu bucatile de carne. Zarzavaturile se curata, se spala si se dau prin razatoare sau se toaca marunt. Eu mi-am pus robotul in functiune ๐Ÿ˜›

Legumele tocate se calesc in doua, trei linguri de ulei, dupa care se adauga la supa. Se lasa sa dea in clocot si se adauga cartofii taiati cubulete sau orezul spalat. Se sareaza si pipereaza dupa gust si se lasa in continuare la fiert (cu capac). Cand zarzavatul si cartofii sint fierte se adauga zeama de varza (fiarta separat si spumuita) sau bors ori zeama de lamaie. Dupa cateva clocote, ciorba e gata!

Se serveste cu marar verde tocat marunt sau tarhon (nu mult, pentru ca are o aroma puternica) si smantana sau iaurt.

Nu am pozat ciorba in felul asta, desi de obicei o „dreg” cu smantana si galbenus (imi place orice „a la grec” :P), deoarece nu voiam sa stric culoarea frumoasa a ciorbitei ๐Ÿ™‚

[shashin type=”photo” id=”13600,13599″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va intrebati daca a fost gustoasa?! …va spun eu: A fost!!!!!!!!!!!!!!!! ๐Ÿ˜‰

 

Sfat: Daca vreti ca ciorba sa fie mai dietetica, nu mai caliti zarzavatul in ulei ci adaugati-l la fiert impreuna cu carnea de pe oase.




Ciorba de miel

Pentru ca-mi place extrem de mult ciorba de miel, dar nu am acum inspiratia necesara pentru a o va prezenta la adevarata ei valoare ๐Ÿ˜› , am apelat la articolul semnat de Simion Hobean, dintr-un „Avantaje” mai vechi. Tot articolul, cu ghilimelele de rigoare ๐Ÿ™‚

 

„Ingrediente:
– de-ale ciorbei: coada, cap, gat, „cazaturi” de carne cu os (nu luati un miel marunt, „de lapte”: n-are nici gust si n-are nici carne, e tot un fel de zgarci moale, de-abia pe la zece-douasprezece kile s-a legat mielul intre ciorba si stufat)
– 1 litru bors proaspat
– zarzavat ca la curtea veche: ceva morcovi, pastarnaci, radacini de patrunjel, o telina, vreo doua cepe
– 2-3 legaturi de loboda tanara
– un blid cu alte verdeturi de primavara: podbal, macris, laptuci
– 1 pahar de orez
– sare, piper boabe
– pentru dres: 1 cana de smantana si 2 oua, 2 legaturi de leustean si tarhon

 

Mod de preparare:

Capul mielului trebuie neaparat grijit ca nimic altceva (cineva observa, foarte „inteligent”, intr-o carte, ca „nu-l mai doare, bietul”)
Zarzavatul se taie zaruri de table (zau ca ciorba asta isi are originea pe langa Dunare) iar carnea se taie s-o poti lua in polonic fara sa stropesti toata masa.
Se pun la fiert in apa rece si destula -dupa cat a fost mielul de mare- cu ceva piper si o lingurita de sare (numai asa se-ncheaga spuma). Dupa ce s-a spumuit, se lasa sa fiarba marunt cam un ceas, timp in care se spala orezul, se da intr-o craticioara si-ntr-un clocot borsul, se toaca rositurile (loboda) si verziturile, se bat ouale si se amesteca cu smantana si un pic de zeama din ciorba.
Se pune si orezul la fiert, cam un sfert de ora, se adauga borsul, sare daca mai e nevoie, se lasa sa bulbuceasca vreo 10 minute; urmeaza loboda si verziturile, tot un patrar de ceas. Acum se drege ciorba cu ou si smantana, se potriveste de sare si se presara verdeata.
Nu uitati: cand o dati la masa, sa potriviti si un pahar cu cativa ardeiasi iuti si o farfurioara cu hrean ras frecat cu o lingurita de otet ori de iaurt -mai buni insotitori de ciorba de miel nu pot fi”

Cateva poze, nu foarte reusite dar, sper, edificatoare ๐Ÿ™‚

Foarte, foarte gustoasa!!!

Din acelasi articol am preluat si povestea drobului de miel

Sfat: Zarzavaturile si verdeturile (in special ceapa verde) pot fi calite in putin ulei inainte de a fi adaugate in ciorba, pentru un gust mai pronuntat.
P.S. Puteti servi delicioasa ciorba si sub forma asta: Masa principala de Paste, adica pe un pat din cozi de ceapa verde.