Tort Tiramisu cu ciocolata

Sfarsitul asta de an m-a facut sa ma gandesc la multe lucruri, dar mai ales la mine. La ce-am facut, la ce am spus, pe cine am bucurat, pe cine poate-am intristat (sper totusi sa nu fi facut asta šŸ˜€ ) si m-am gandit ca un Tort Tiramisu cu ciocolata, un tort la care visez de atata timp, m-ar ajuta sa intru victorioasa in noul an!Ā  E in regula sa ne facem cate o mica surpriza din cand in cand, sa nu ne mai gandim ca nu putem fi fericiti cu noi insine!

Va trimit tuturor cate o bucatica din inima mea impreuna cu urarea de „La multi ani!” si va multumesc pentru ca sunteti langa mine, chiar daca unii dintre voi sunteti ataat de departe šŸ™‚ Iar anul ce vine sa fie si mai bun cu noi, cu toti!!!

 

Ingrediente:

Crema de ciocolata:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 2 lingurite cafea macinata
  • 3 foite de gelatina sau 5 g gelatina granule
Crema de oua (pe aburi)
  • 4 galbenusuri
  • 120 g zahar pudra (vanilat)
  • 50 ml lapte
Sirop de cafea:
  • 250 ml cafea tare, rece
  • 100 ml lapte
  • 2 lingurite zahar
In plus:
  • 400 g piscoturi + inca 4 piscoturi
  • 500 g Mascarpone
  • cacao

 

Mod de preparare:

Pentru crema de ciocolata, se fierbe smantana pentru frisca (lichida) impreuna cu cafeaua macinata timp de 1-2 minute. Se lasa apoi la „macerat” pentru cel putin 15 minute. In acest timp, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece (daca folositi granule de gelatina, din plic, le amestecati doar cu 50 ml apa) iar ciocolata cu lapte se rupe in bucatele. In continuare, se strecoara compozitia de cafea si se pune din nou pe foc. Se pun si bucatelele de ciocolata si se lasa pe foc (la foc mic) pana cand acestea se topesc. Se amesteca in tot acest timp! La final, se strecoara foitele de gelatina si se adauga in crema de ciocolata cu cafea. Se amesteca energic, dupa care se lasa la racit (gelatina granule nu se mai scurge de apa ci se adauga asa cum e).

Pentru crema de oua facuta la bain-marie sau la aburi, se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra intr-un bol inalt, cu mixerul la viteza mare, cca. 2 minute sau pana cand obtineti o compozitie spumoasa. Compozitia se transfera intr-un vas care se aseaza pe baie de aburi (adica intr-un alt vas umplut doar pe un sfert cu apa care clocoteste usor, in care sa intre perfect); se toarna apoi laptele fierbinte si se lasa pe foc cca. 8 minute (se amesteca des in primele minute iar in ultimele 4, 5 minuteĀ se amesteca intruna). Crema de oua se lasa sa se racoreasca putin, dupa care se amesteca cu branza Mascarpone, scoasa din timp din frigider.

La sfarsit, se amesteca cele doua creme, cea cu ciocolata si cea facuta la aburi si se lasa la frigider 10 minute, sa prinda un pic de consistenta.

In acest timp, se prepara siropul de cafea, amestecand cafeaua rece cu laptele si zaharul. Cea mai rapida operatiune de pana acum šŸ˜€

In continuare, se acopera baza si marginile unei forme de tort cu diametrul de 26 cm cu folie transparenta (forma se uda inainte, pentru ca folia sa se „aseze” bine). Se aseaza un strat de piscoturi in forma…le insiropati mai intai šŸ˜› …si le rupeti daca e cazul, ca sa intre bine in forma. Se toarna jumatate din cantitatea de crema si se acopera cu un alt strat de piscoturi insiropate. Se toarna crema ramasa si se acopera cu un ultim strat de piscoturi insiropate. Se acopera suprafata tortului cu folie si se lasa la frigider peste noapte! A doua zi, se inlatura folia, se aseaza un platou peste tort si, cu o miscare ferma, se rastoarna tortul pe platou. Se pudreaza cu cacao din belsug iar marginile se orneaza cu jumatati de piscoturi (ar trebui sa va ramana exact atat cat aveti nevoie). Tortul se orneaza cu bomboane sau fursecuri cu cafea. Eu acum, insa, l-am ornat cu cele mai delicioase Cake Pops cu ciocolata alba si nuca de cocos, o reteta ce s-a nascut din cele 4 albusuri ce mi-au ramas de la crema šŸ˜€ …si pe care o sa vi le arat numaidecat!

Tort Tiramisu cu ciocolata, pentru cel mai frumos sfarsit de an!!!!! :))

Va pup dulce, dulce pe toti, sa ne revedem cu bine in noul an, prieteni dragi!!! <3




Bombe din bezea cu nuca si visine

 

Stiti chestia aia cu „daca viata iti da lamai, fa o limonada”, nu?! Ma rog, nu prea rezolvi mare lucru, da’ macar te racoresti šŸ˜€Ā  De data asta, insa, tortul meu aniversar mi-a oferit o foaie de bezea cu nuca esuat, asa ca am facut niste bombe din bezea cu nuca si visine spectaculoase!!! Mult mai atractiva varianta asta…si muuult mai dulce decat o limonada, nu credeti?! :))

Bogdi a fost fascinat de ele, dar nu l-am putut lasa sa le devoreze pe toate, ca sa nu i se faca rau…desi, acum ca e in vacanta, isi poate face de cap, haha!!!

 

Ingrediente pentru cca. 28-30 de „bombe”:

Pentru „bombe”:
  • 1 foaie bezea cu nuca
  • 150 g ciocolata cu lapte (sau amaruie)
  • 80-100 ml lapte
  • 100 g iaurt grecesc
  • 200 g biscuiti digestivi
In plus:
  • visine proaspete sau din compot
  • 100 g migdale tocate marunt

De cand nu v-am mai aratat poze cu visinii nostri prafumati?! De anul trecut, cred, de la postarea cu tortul de post. Era timpul pentru un update šŸ™‚

 

Mod de preparare:

Daca nu aveti prin casa un blat de bezea cu nuca sfaramat…inseamna ca nu aveti ghinion šŸ˜€ Nu, nu asta inseamna neaparat, ci ca trebuie sa coaceti unul. Si o puteti face urmand pasii din linkul de mai sus, de la ingrediente (aveti nevoie doar de 4 albusuri, un praf de sare, 180 g zahar si vreo 60 g nuca macinata). Va redau pe scurt cam ce trebuie sa faceti: albusurile se bat tare cu sare si zahar, se adauga nuca, se amesteca usor; compozitia se coace la foc mic cca. o ora si jumatate. Si asta-i blatul, care va fi mai apoi faramitat in maini, dar pana atunci sa ne ocupam de „crema” de ciocolata.

Astfel, ciocolata cu lapte sau amaruie, cum vreti, se rupe in bucatele mici si se topeste impreuna cu laptele. La microunde sau pe foc (foc mic, mic…si se amesteca des). Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu iaurtul. Biscuitii se macina la robot (sau ii bateti bine cu sucitorul šŸ˜› ) si se adauga in crema de ciocolata. La final, se adauga foaia de bezea sfaramata si se amesteca totul foarte bine. Compozitia se lasa la frigider peste noapte, acoperita cu foloe transparenta.

A doua zi, se ia o lingura mare de compozitie, se aplatizeaza usor in causul palmei, se face o mica adancitura in mijloc si se pune cate o visina, fara samburi, bineinteles! SeĀ formeaza „bombe”, care se tavalesc prin migdalele macinate mai devreme.

Nu va pot spune cat de gustoase sunt, trebuie sa le incercati!!!!

 

Sfat: Bombele sunt mai moi, dar sunt mai savuroase asa (cel putin, asa mi-a spus Bogdi šŸ˜€ ). Daca vreti sa fie mai ferme, mai puteti adauga nuci macinate sau biscuiti pisati. De asemenea, daca nu papa si copiii, puteti sa le umpleti cu visine din visinata!




Tort Negresa cu crema de branza si ciocolata

 

E minunat acest Tort Negresa cu crema de branza si ciocolata, prieteni dragi! E ciocolatos, cremos, echilibrat de dulce…si fara gelatina! šŸ˜€ E perfect si dupa cateva ore de stat la frigider dar va sfatuiesc sa il faceti cu o zi inainte, pentru ca va fi si mai bun!!! Eu i l-am facut lui tati, de ziua lui, dar abia acum am reusit sa ma mandresc cu el. Cu tortul, adica…pentru ca, scuzati cacofonia, cu tati ma mandresc mereu! <3

 

Ingrediente:

Blat de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu minim 50% cacao
  • 130 g unt
  • 180 g zahar
  • 200 ml cafea sau apa
  • 3 oua
  • 200 g faina
  • 50 g amidon (sau 25 g faina)
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
Crema de branza:
  • 500 g crema de branza cu smantana
  • 150 g zahar pudra vanilat
  • 300 ml smantana pentru frisca
Pentru insiropat:
  • 200 ml lapte+50 g zahar+1 lingurita nes sau lichior de cafea
Crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte, rupta in bucatele
  • 100 ml smantana pentu frisca
  • 35 g unt
In plus:
  • 2 linguri pudra de cacao

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 cm.

Pentru blat, se pun pe foc cafeaua, proaspat preparata, cu zaharul si se lasa pana cand se topeste zaharul. Se lasa sa dea in clocot de cateva ori, dupa care se adauga untul rece, taiat in cuburi. Se pune ciocolata, rupta in bucatelele, si se mai lasa putin pe foc (pana cand se topeste ciocolata). Se lasa sa se racoreasca. In continuare, se adauga ouale in amestecul racorit si se amesteca totul foarte bine. La final, se adauga faina cernuta impreuna cu amidonul(daca nu aveti amidon, folositi tot faina), praful de copt si bicarbonatul. Aluatul rezultat se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Se lasa la copt cca. 35 de minute. Blatul se lasa la racit in forma, apoi se taie pe doua nivele, rezultand trei blaturi subtiri. Aveti mare grija cand le manevrati, pentru ca sunt fragile (aluatul e fraged si sfaramicios).

Pentru crema, se amesteca crema de branza cu zaharul pudra, folosind mixerul. Separat, se bate smantana pentru frisca (frisca lichida sa fie foarte rece), dar nu prea tare, nu ca pentru ornat. Se adauga frisca batuta in crema de branza si se amesteca bine, tot cu mixerul. Daca nu gasiti crema de branza cu smantana, folositi 400 g crema de branza, gen Philadelphia+100 g smantana (acra, fermentata) sau chiar mascarpone, dar „diluati-l” neaparat cu putin iaurt (50 g).

Tortul se „cladeste” punand un blat, din cele trei, inapoi in forma; se insiropeaza cu laptele indulcit si amestecat cu nes sau cu lichior de cafea. Daca vreti sa pape si cei mici, insiropati blaturile cu lapte indulcit šŸ™‚ Peste blatul din forma se toarna o jumatate din cantitatea de crema si se niveleaza. Se aseaza apoi cel de-al doilea blat, „capacul”, adica blatul de sus, care e mai bombat de obicei. Se insiropeaza si el si se rastoarna restul de crema. Se niveleaza si se acopera cu ultimul blat, cel mai drept dintre toate (ori cel din mijloc, ori cel de la baza).

Crema de ciocolataĀ e pasul final: se topeste ciocolata impreuna cu smantana si untul la microunde sau intr-un ibric, la foc mic. Se lasa sa se raceasca si se toarna deasupra blatului de sus. Tortul se da la rece peste noapte. Inainte de servire, se desface inelul detasabil al formei si se aseaza tortul pe un platou. Se presara, cat mai uniform, pudra de cacao peste suprafata lui si se serveste šŸ™‚

Mie-mi place foarte mult cum arata marginea tortului, neornata, are un contrast placut, dar voi, daca vreti, puteti sa o acoperiti cu biscuiti zdrobiti de ciocolata.

Sectiunea e foooarte atragatoare, de asemenea! šŸ˜€

Un super tort acest minunat tort!!!!!

 

Pentru voi, cu mare drag!




Prajitura cu biscuiti si crema de vanilie, fara coacere

 

Prajitura cu biscuiti si crema de vanilie, fara coacere, pe care am reusit sa o surprind ieri, printre pregatirile de zi cu zi, cu casa, scoala si antrenamentele lui Bogdi pentru rugby šŸ˜€ , ii este dedicata lui Cipi, care iubeste vanilia si crema de vanilie!!!! In aceeasi masura, insa, imi este dedicata si mie, dat fiind faptul ca am implinit 17 ani de casnicie. Amandoi. Impreuna. Pe veci! (asta s-ar putea sa-l sperie putin pe Cipi šŸ˜€ ). Doream de mult timp sa prepar acest desert, care in blogosfera straina apare cu numele de Eclair Cake, dar vad ca acum a fost momentul lui de glorie :))

E cel mai rapid si usor de facut (nu are gelatina) desert din lume!!!!Ā Sper din tot sufletul sa il incercati si voi!

 

Ingrediente:

  • 320 g biscuiti cu unt
Pentru crema de vanilie rapida:
  • 150 g crema de branza cu smantana
  • 50 g crema de cocos
  • 50 g zahar pudra vanilat
  • 2 plicuri praf de budinca cu gust de vanilie (80 g)
  • 800 ml lapte
  • 150-180 g zahar
  • 250 ml smantana pentru frisca
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 50 g crema de cocos
Ā !!!Ā Daca nu gasiti crema de cocos, inlocuiti-o cu unt cu 80% grasime

Mod de preparare:

Se acopera cu folie transparenta o forma de aproximativ 25 cm lungime si 12 cm latime.

Se prepara budinca de vanilie din cele doua plicuri amestecate cu zaharul si laptele rece (laptele nu se pune deodata, ci putin cate putin, amestecand foarte bine, ca sa nu se formeze cocoloase). Se pune totul pe foc si se lasa pana cand da in clocot de cateva ori. Nu uitati sa amestecati, mai ales la sfarsit, cand se poate prinde de oala! Budinca se lasa deoparte, pana se raceste.

Se mixeaza apoi crema de branza cu crema de cocos, pe care eu am gasit-o la raionul cu produse chinezesti, la cutie (mai mica). Se adauga zaharul pudra si se mai mixeaza putin.

In continuare, se adauga cate 3, 4 linguri de budinca (la temperatura camerei) in crema de branza si se amesteca bine…si tot asa pana cand se termina ingredientele šŸ™‚ La final, se bate smantana pentru frisca si se incorporeaza cremei.

Se aseaza un strat de biscuiti la baza formei (taiati marginile ca sa intre cat mai bine in forma, daca e cazul) si se acopera cu un strat generos de crema. Se cladesc straturi de biscuiti si crema pana cand e gata prajitura. Veti obtine 3 straturi de crema si 4 straturi de biscuiti. Prajitura se acopera cu folie si se lasa la rece pana a doua zi.

Inainte de a o servi, se inlatura folia si se rastoarna cu mare grija pe un platou (puneti platoul peste prajitura din forma si rasturnati brusc). Inlaturati si folia care a fost la baza formei.

Preparati glazura topind ciocolata, rupta in bucatele, impreuna cu crema de cocos. Puteti topi ciocolata la microunde sau la bain-marie, cu mentiunea ca la microunde va trebui sa faceti pauze in care sa scoateti bolul cu ciocolata afara si sa amestecati (asta de vreo 2, 3 ori, depinde de ciocolata pe care o folositi). Turnati glazura deasupra prajiturii si nivelati:

Ideal ar fi sa o lasati la frigider macar o jumatate de ora, dar daca sunteti ca si noi, o veti felia imediat! šŸ˜€

Am surprins cu greu sectiunea asta pentru voi :)))

Felia lui Cipi! <3




Tort cu crema de mac si jeleu de fructe de padure

 

Dragilor, asa cum multi dintre voi stiti, ziua lui Bogdi a trecut deja (in 25 septembrie) dar poate ceea ce nu stiati e faptul ca i-am facut un tort surpriza, acest tort cu crema de mac si jeleu de fructe de padure, absolut delicios, care sa il bucure si invioreze putin… Nu s-a simtit deloc bine saptamana asta si m-am gandit ca un tort proaspat, cu fructe si crema de branza, l-ar ajuta sa treaca mai usor peste zilele pe care el le-a simtit tare apasatoare. Din pacate, nici macar nu a gustat din el…dar sa nu credeti ca nu-i mai fac inca unul, mai ales ca la sfarsitul saptamanii asteia il vom sarbatori asa cum se cuvine, cu un tort Oreo si cu prietenii lui alaturi.

La multi ani, copil bun si frumos!!!! Te iubim la nesfarsit! Cosmic Dreamer, pentru tine! <3

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:
  • 4 oua mari
  • 80 g zahar
  • 80 g ciocolata amaruie
  • 2 linguri cu varf faina
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri lapte praf sau amidon
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru crema de lapte cu mac:
  • 100 ml lapte
  • 50-100 g seminte de mac
  • 100 g zahar tos
  • 6 foi gelatina
  • zeama de la o lamaie
  • 200 g branza de vaci cu smantana
  • 250 g branza Philadelphia
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar pudra (vanilat)
Pentru jeleul de fructe de padure:
  • 400-420 g fructe de padure congelate, in amestec
  • 100 g zahar tos
  • 100 ml suc de zmeura
  • 4 foi gelatina
Pentru ornat:
  • 100 g zmeura proaspata

Mod de preparare:

Pentru jeleul de fructe de padure, la care eu am folosit un amestec de fructe congelate: capsuni, mure, zmeura si coacaze rosii, se pun fructele impreuna cu zaharul la”macerat” peste noapte. Impreuna cu sucul de zmeura. Acesta e primul pas šŸ™‚

Al doilea pas consta in a incalzi cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 26 cm.

Pentru blat, se topeste ciocolata, rupta in bucatele, la microunde sau la bain-marie. Se lasa apoi sa se racoreasca. In acest timp, se separa ouale; albusurile se bat cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cu zaharul pana se obtine o spuma usoara. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula. Se toarna ciocolata si amestecul de faina+cacao+lapte praf sau amidon+praf de copt (treceti-le printr-o sita deasupra bolului). Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Blatul se coace 20 de minute (se lasa la racit in forma).

Pentru crema, se inmoaie gelatina in multa apa rece cca. 10 minute. Se da in fiert laptele cu zaharul; la primele clocote, se adauga semintele de mac (nemacinate) si se lasa 1 minut pe foc.Ā Folositi doar mac proaspat, deoarece semintele de mac putrezesc repede!!! Se da oala deoparte si se adauga foitele, bine scurse, de gelatina. Se amesteca energic. Eu am folosit doar 50 g seminte de mac!

Pana cand compozitia cu gelatina se racoreste, se bat cu mixerul (cateva secunde, pana se „dezmortesc”, nu mai mult) branza de vaci si branza Philadelphia.Ā Se toarna suculĀ din lamaie stors (daca vreti, puteti sa adaugati si coaja rasa) si se amesteca totul foarte bine. Se toarna totul in compozitia cu lapte si mac, iar la final se adauga frisca batuta usor cu zaharul pudra.

Crema se rastoarna peste blatul de ciocolata (pe care il repuneti in forma) si se niveleaza. Se da la rece aprox. o ora, dupa care se acopera cu jeleul de fructe, jeleu pe care il preparati in felul urmator: se strecoara compozitia cu fructe si se obtin cca. 200 ml de suc de fructe. Fructele se paseaza cu mixerul vertical si se amesteca totul cu sucul de fructe obtinut. Foitele de gelatina se inmoaie in apa rece cca. 5 minute, dupa care se topesc la microunde sau la bain-marie (aveti grija sa nu dea in clocot, pentru ca isi pierd calitatile de inchegare). Se iau apoi 2,3 linguri din amestecul de fructe si se amesteca cu gelatina fierbinte. Se rastoarna apoi in piureul de fructe si se amesteca energic. Jeleul se toarna peste crema si se niveleaza. Tortul se lasa la rece peste noapte sau macar pentru 5-6 ore.

Cand e gata, se trece cu lama unui cutit pe marginea formei, se desface inelul detasabil al tortului iar tortul se aseaza pe un platou. Se orneaza cu zmeura proaspata…si cateva frunzulite de menta, daca aveti šŸ™‚

Asa arata tortul nostru minunat:

Si in sectiune e la fel de aratos! šŸ˜€

Dragilor, in caz ca nu ati ajuns sa va delectati cu ceva dulce astazi…va avertizez ca urmeaza cateva poze cu sectiuni delicioase! :))

 

A iesit extraordinar de bun: blatul savuros, cu gust „plin” de ciocolata, crema usoara de lapte cu bobite crocante de mac si glazura rosie si jucausa de fructe ne-au transformat ziua dintr-una mai posaca intr-una vesela si colorata!!!

 

Pentru voi, cu mare drag!!!




Tort Profiterol

V-am promis un tort fabulos, un tort pe care sa-l faceti si refaceti ori de cate ori aveti ocazia, un Tort Profiterol, cremos si bun, exact pe gustul lui Cipi!!! šŸ˜€ De cativa ani incoace, cand se apropie ziua lui, tot imi spun ca oĀ sa-i fac o surpriza si-o sa i-l pregatesc, dar anul asta, chiar asa mai ne-in-forma cum sunt šŸ˜› , m-am ambitionat si i l-am facut. Fiindca stiu cat de mult iubeste crema de vanilie si eclerurile!!!!

A fost foarte incantat! Si sper ca nu doar el :)) De ziua noastra, i-am avut langa noi pe cei mai speciali oameni din lume: familia!!! <3

La multi ani, Cipi meu drag, te iubesc mult, mult!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:

  • 120 g unt
  • 100 g ciocolata (50% cacao)
  • 150 g faina
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 175 g zahar
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu

Pentru sirop:

  • 200 ml apa
  • 30 g zahar pudra
  • esenta de vanilie

Pentru crema de vanilie:

  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 1 baton de vanilie
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar pudra vanilat

Pentru choux-uri (cojile de ecler):

  • 100 ml apa
  • 125 ml lapte
  • un praf de sare
  • 1 lingura zahar
  • un praf de sare
  • 120 g unt
  • 150 g faina
  • 4 oua

Pentru crema de nutella:

  • 200 g nutella
  • 250 g mascarpone

Pentru glazura de ciocolata:

  • 180 g ciocolata cu lapte
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 30 g unt

In plus:

  • 100 g ciocolata neagra (minim 50% cacao) pentru decor

Mod de preparare:

Sper ca nu v-ati razgandit, dupa ce ati dat scroll pana aici, usor, peste ingrediente šŸ˜€ Ā E un tort putin mai complex, dar nu greu de facutĀ (mai ales daca faceti cojile de ecler cu o zi inainte). E doar mult de scris la el :))

Asa ca, primul pas ar fi cojile de ecler, care se prepara astfel: se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (cea de la aragaz e perfecta). Se pun intr-o oala, la foc mic, apa cu laptele, praful de sare (cat luati cu trei degete), zaharul si untul rece, taiat in bucatele. Cand compozitia da in clocot, se ia oala de pe foc si se adauga intreaga cantitate de faina, deodata. Se amesteca energic cu o lingura de lemn sau cu telul. Se repune oala pe foc si se mai tine cca. 1 minut, timp in care se amesteca intruna. La final, aluatul ar trebui sa se desprinda de pe oala. Se transfera apoi aluatul rezultat intr-un bol inalt si se lasa sa stea cca. 5 minute. In continuare, se adauga ouale, pe rand, si se amesteca totul foarte bine cu mixerul, la viteza mica. Puneti aluatul intr-o punga de spritat pe care o asezati intr-un pahar inalt. Umpleti punga cu aluat, cum am facut aici: Inele dulci de Paste

Daca nu aveti asa ceva, nu intrati in panica šŸ˜€ Puteti pune aluatul direct cu lingura (1 lingura=o gogoasa), cum, de altfel, am facut si eu acum. Spritati, asadar, sau asezati mici gramajoare pe hartia de copt din tava, la mica distanta unele de altele (gogoselele cresc usor la copt). Mie mi-au iesit doua tavi, pe care le-am pus la copt concomitent si am obtinut 27 coji de ecler (probabil sa fi fost chiarĀ 28, nu-mi amintesc sa fi mancat mai mult de una…de proba šŸ˜€ ). Lasati la copt 30-35 de minute. Eclerurile trebuie sa creasca si sa se rumeneasca frumos. Sub nicio forma nu deschideti usa cuptorului in tot timpul asta, pentru ca se lasa!!!! Cand sunt gata, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Imi pare atat de rau ca nu am reusit sa le fac cateva poze, pentru ca mi-au iesit tare frumoase!!!

Pentru blatul de ciocolata, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm. Se topeste untul impreuna cu ciocolata rupta in bucatele, la microunde sau intr-o craticioara, la foc mic. Se lasa deoparte, sa se racoreasca. Se separa ouale; se bat albusurile intr-un bol incapator cu praful de sare si apoi, treptat, cu 125 g zaharĀ (din cantitatea totala de zahar), pana cand se intaresc. Galbenusurile se bat, separat, cu restul de zahar-50 g, pana cand se spumeaza (cca. 2 minute). Se toarna crema de galbenusuri peste albusurile spuma si se amesteca usor, cu o spatula. Se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiuĀ si cacaua; amestecul se cerne apoi deasupra compozitiei de oua. La final, se adauga untul topit si ciocolata. Se amesteca totul foarte bine. Se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Blatul se coace cca. 22-25 de minute. Se lasa la racit in forma, dupa care se scoate si seĀ taie in doua (transversal). Eu blatul de sus l-am aranjat un pic, fiindca a facut cocoasa.

Se pregateste siropul acum: se pun la fiert apa si zaharul pentru 3Ā minute, la foc mare. Se ia siropul fierbinte de pe foc, se adauga esenta de vanilie (o lingurita) si se lasa la racit.

Simt ca nu mai aveti rabdare… šŸ˜€

Nu mai e mult…ar trebui sa ne ocupam de crema de vanilie acum, dar va las putin in compania tortului :)))

…si va las si-un pic de muzica, ca sa cititi mai cu drag toata polologhia de mai jos šŸ˜€

Ocular Nebula, un artist genial, dar atat de underratedĀ (imi placĀ toate piesele pe care le-a compus, dar, din pacate, de vreo 3 ani incoace nu mai creeaza muzica…poate vede ca-l sustinem si se-ntoarce šŸ˜› )

Buuun, si-acum sa revenim la crema de vanilie, haha…care e absolut delicioasa si pe care o puteti folosi la orice alt tort sau prajitura! Crema porneste de laĀ celebraĀ crema englezeasca, acea crema „de baza” care se foloseste in prepararea inghetatei, a bavarezelor sauĀ al sosului, preparat de mine, mai demult,Ā aici: Ā Creme anglaise

Se pun, prima si prima data, foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece. Se lasa sa se hidrateze 5-8 minute sau pana cand pregatiti crema de vanilie (daca folositi gelatina granule, puneti-o in cca. 150 ml de apa).

Daca aveti baton de vanilie (pastaie de vanilie), taiati-l pe jumatate, pe lungime, si puneti-l in laptele rece (pus dinainte intr-o oala cu fund gros sau la bain-marie). Se fierbe laptele cu vanilia si cand da in clocot, se da deoparte. Se lasa sa se infuzeze, daca aveti timp, cateva minute.Ā In acest timp, se bat intr-un vas galbenusurile cu zaharul pana se albesc (2 minute, cu mixerul) . Se toarna laptele racorit, putin cate putin, peste galbenusuri si se amesteca cu telul. Se toarna compozitia tot in oala in care a fiert laptele si se fierbe in continuare, la foc mic, la bain-marie, pana cand se prinde usor de lingura (daca dati cu degetul pe lingura, trebuie sa ramana o urma). Nu mai mult de 8 minute! Si nu uitati sa amestecati intruna, mai ales catre sfarsitul fierberii, ca sa nu se taie crema!

Se scoate apoi batonul de vanilie, se razuieste de seminte, iar semintele se incorporeaza in crema. Se adauga foitele de gelatina, bine scurse de apa, sau gelatina granule, pe care nu mai trebuie sa o scurgeti, ci o puneti exact asa cum e; crema se lasa la racit. Cand e gata, se adauga frisca batuta usorĀ impreuna cu zaharul pudra vanilat.

Pentru cremaĀ de nutella, se amesteca nutella cu mascarpone. Atat! šŸ˜€ Cu aceasta crema se umplu cojile de ecler. Le puteti taia pe jumatate si umple cu crema, dar ar fi recomandat sa le injectati cu spritul de ornat (la baza).

Finalizare tort: se aseaza un blat de ciocolata la baza formei (aceeasi forma in care ati copt blatul). Se insiropeaza cu jumatate din siropul rece. Se aseaza 15 coji de ecler umplute cu crema de ciocolata pe blat si se toarna crema de vanilie. Se acopera cu celalalt blat, care se insiropeaza cu restul de sirop. Se acopera cu folie si se tine la frigider pana a doua zi (minim 12 ore trebuie sa stea la rece). Tot acum se prepara si glazura de ciocolata: se pun toate ingredientele (ciocolata rupta in bucatele, smantana pentru frisca si untul taiat in cuburi) intr-un bol la microunde sau intr-o oala mica, la foc mic, si se tin pana cand se topeste ciocolata. Se lasa la racit si se pastreaza la temperatura camerei (se acopera cu folie).

A doua zi, se desface inelul detasabil al tortului, se trece cu un cutit pe langa marginea tortului si se acopera (doar suprafata) cu glazura de ciocolata. Se aseaza cojile de ecler ramase (12 bucati); se apasa usor in glazura. Se orneaza fiecare choux cu ciocolata neagra topita (se lasa sa pice putin si pe margini).

Cam asta ar fi :))) S-aveti spor si pofta!!!!

Iata tortul sarbatoritului meu drag:

Arata foarte bine si in sectiune:

Atat de cremos si de bun!!!!!!

 

Si nu pot incheia fara sa va arat ce flori frumoase am primit de ziua mea šŸ™‚

Cei mai frumosi trandafiri:

Cel mai frumos buchetel:

Si celeĀ mai frumoase flori de camp:




Batoane cu marshmallows si orez expandat

Aceste batoane cu marshmallows si orez expandat sunt super rapide si fara coacere, adicaĀ intr-un cuvant: grozave!!! Nu trebuie decat sa cantarim ingredientele, sa le amestecam si sa turnam totul intr-o tava šŸ˜€

Sunt niste gustarele dulciĀ si crocante, cu efect imediat de-nviorare! :))

 

Ingrediente:

– 200 g marshmallows sau bezele moi

– 70 g unt

– 100 g orez expandat (natural)

– 200 g ciocolata cu 50% cacao

 

Orezul expandat il puteti gasi in magazine sub forma de fulgi, la punga, sau sub forma de rondele, iar bezelele moi, faimoasele marshmallows, pe care eu le-am gustat prima oara pe la inceputul anilor ’80, in Maroc, se gasesc acum si la noi, in mai multe variante.

 

Mod de preparare:

Modul de preparare al batoanelor e foarte usor: topiti intr-un castron, la foc mic, marshmallows impreuna cu untul (amestecati des), dar nu total, ci sa mai ramana cateva bucatele intregi de bezea moale. Luati de pe foc si adaugati orezul expandat (daca aveti rondele, rupeti-l in bucateleĀ sau sfaramati-l la robot). Amestecati totul foarte bine. Turnati apoi compozitia rezultata, care va fi lipicioasa si se va intinde in fire, ca un zahar ars, intr-o tava de aprox.Ā 25 cm. x 16 cm, unsa cu unt. Nivelati suprafata cu dosul unei linguri ude. Cu rabdare šŸ™‚ La final, turnati ciocolata topita deasupraĀ si lasati la racit.

Un desert usor si delicios!!!

Noi l-am savurat cu mare placere, chiar daca, cu ocazia asta, am ingerat si cateva E-uri :)) Daca treaba asta se intampla doar asa, din cand in cand, suntem in siguranta…

Bogdi in actiune! šŸ˜€

Pentru un plus de energie, e desertul ideal! Si va promit ca va mai aduc si alte batoane de genul asta,Ā in care sa incorporez fructe uscate, crude sau ce-oi gasi eu de cuviinta šŸ˜› Daca aveti vreo preferinta, sunt numai (ochi) si urechi!!! :))




6 Prajituri de post cu ciocolata

6-prajituri-de-post-cu-ciocolata

 

Dragilor, a inceput postul Craciunului, cel care aduce speranta si bucurie, postul cu cele mai multe dezlegari la peste,Ā un post pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, il voi tine si eu, asa ca…va sunt aproapeĀ šŸ˜€ Mai demult, prin primavara, v-am adus 6 retete de salate de post, gustoase tare si usor de facut, cuĀ promisiunea ca vor urma si alteleĀ (nu tot salateĀ šŸ˜€ ), asa ca, iata, va prezint o mica colectie de retete dulci, cele mai bune 6 prajituri de post cu ciocolata!!!
Va urez post cu folos,Ā numai bine tuturor, sanatate si bucurii nenumarate!!

 

1. Prajitura Tavalita cu nuca de cocos:Ā http://www.laurasava.ro/2007/12/20/prajitura-tavalita-cu-nuca-de-cocos/

2. Brownies cu glazura de lapte de cocos si ciocolata:Ā http://www.laurasava.ro/2015/08/15/brownies-cu-glazura-de-lapte-de-cocos-si-ciocolata/

3. Prajitura Bounty de post:Ā http://www.laurasava.ro/2015/08/30/prajitura-bounty-de-post/

4. Negresa de post:Ā http://www.laurasava.ro/2008/04/08/negresa-de-post/

5. Prajitura de post cu fructe:Ā http://www.laurasava.ro/2015/06/21/prajitura-de-post-cu-fructe/

6.Ā Negresa de post cu nuci:Ā http://www.laurasava.ro/2007/05/19/negresa-de-post-2/

 

Voi reveni si cu un alt colaj de poze delicios šŸ˜› , o colectie in care sa cuprind toate prajiturile cu fructe de post! Va imbratisez pe toti cu drag!!!




Tort de ciocolata cu crema de gutui

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui

 

Tort de ciocolata cu crema de gutui, pur si simplu!!! šŸ˜€ Nemaipomenit de aromat…si de aratos :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 180 g ciocolata amaruie (minim 50%cacao)

– 150 g unt

– 5 oua

– 100 g zahar

– 100 g faina

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru crema de gutui:

– 300 g gutui in sirop (fara partile tari: cotor, etc)

– 100 g jeleu de gutui (siropul gros, gelifiat)

– 4 galbenusuri

– 50 g zahar pudra

– 400 ml lapte

– 6 foi gelatina

 

Pentru insiropat:

– 150 ml apa

– 2 linguri zahar

– jumatate lingurita esenta de vanilie

 

Glazura de frisca:

– 300 ml smantana pentru frisca

– 100 g zahar pudra

– 1 lingurita praf de scortisoara

 

In plus:

– 100 ml smantana pentru frisca

– cateva felii de gutui in sirop+jeleu

– 50 g fulgi de nuca de cocos

 

O minunatie!!!! šŸ˜›

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_05

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_06

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 160 grade C (foc mic/mediu). Se tapeteaza o forma cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt.

Pentru blat, se pun impreuna ciocolata, rupta in bucatele, siĀ untul si se topesc; se lasa apoi sa se racoreasca. Separat, se bat ouale cu zaharul, cca. 2 minute, dupa careĀ se adauga in compozitia de ciocolata racita. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern deasupra. Se amesteca bine, cu mixerul la viteza minima, si se toarna in forma pregatita. Se niveleaza si se pune la copt pentru aprox. 32 de minute (maxim 35 de minute). Blatul se lasa la racit in forma 20 de minute;Ā se rastoarna apoi pe unĀ platou.

Pentru crema de gutui, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece. Se lasa 10 minute sa se hidrateze, timp in care se pregateste crema de vanilie: se bat galbenusurile cu zaharul pudra pana se spumeaza. Laptele se pune pe foc;Ā cand se infierbanta se adauga spuma de galbenusuri si se amesteca intruna pentru cca. 2 minute. Focul sa fie mic! Se ia apoi de pe foc, se lasa sa se racoreasca 1 minut, dupa care se adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic. Se lasa la racit.Ā Gutuile se fac piure cu mixerul de mana (vertical) si se amesteca cu jeleul gelifiat de gutui. Se incorporeaza totul in crema de vanilie. SeĀ pune la frigider.

Pentru sirop, se amesteca apa cu zaharul si se lasa sa fiarba, la foc potrivit, 5 minute. Se adauga esenta de vanilie.

BlatulĀ de ciocolata se taie pe jumatateĀ (aveti grija cum manevrati blatul de sus, cel putin bombat, pentru ca e destul de fraged). Se aseaza un blat (cel mai neted) inapoi in forma si se insiropeaza cu jumatate de sirop. Se scoate crema de gutui din frigider si se toarna peste blat. Se pune din nou la frigider, ca sa prinda putina consistenta, cca. 20 de minute, dupa care se scoate si se acopera cu cel de-al doilea blat. Se insiropeaza uniform blatul de deasupra si se acopera cu folie transparenta. Se lasa la rece peste noapte.

A doua zi, se scoate tortul din frigider, se inlatura folia si se acopera cu „glazura” de frisca, pe care o preparati astfel: se amesteca smantana pentru frisca (lichida) cu zaharul pudra si scortisoara si se bate bine, bine, pana cand se intareste. Se acopera tortul cu crema de frisca si se mai lasa la frigider cca. o ora. La final, tortul se scoate din forma (se trece cu lama unui cutit pe marginile formei, se deschide inelul detasabil) si se acopera pe margini cu frisca batuta. Se presara pudra de scortisoara, se aseaza felii de gutui pe suprafata tortului si se acopera cu nuca de cocos. Faceti in asa fel incat sa va placa voua!!! Nici eu nu m-am stresat prea tare, fiindca stiu ca nu stiu sa ornez šŸ˜€

Nu stiu cat de frumos vi se pare, dar e atat de delicios, incat nimic nu mai conteaza!!! :)))

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_01

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_02

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_03

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui_04




Prajitura Duo de ciocolata

 

Dragilor, multi dintre voi stiti deja cat de fantastic e tortul cu trei feluri de ciocolata, dar poate ca l-ati pastrat mai mult pentru ocazii speciale. Prajitura de astazi, pe care am numit-o Prajitura Duo de ciocolata, este foarte asemanatoare tortului, avand un blat decadent si plin de ciocolata si doua creme de ciocolata spumoase si delicioase!!! E oĀ prajitura pe care o puteti face oricand, impreuna cu cei dragi, fara vreun motiv anume šŸ˜€

Inspiratia mea a fostĀ Coseli Arome Esentiale, cu ajutorul carora am reusit sa adun toataĀ familia impreuna. Mi-a placut tare mult conceptul lorĀ ā€œPrajituri pentru ai tai, facute cu ai taiā€, care sper sa va fie si voua o sursa delicioasa de inspiratie si sa va aduca multe momente frumoase si dulci šŸ™‚

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 200 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 220 g unt (80% grasime)
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 100 g faina
  • 30 g cacao
  • 2 lingurite praf de copt Coseli
Pentru stratul de ciocolata neagra:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 500 ml smantana dulce pentru frisca
  • 6 foite gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 2 plicuri zahar vanilinat Coseli (16 g)
  • 3 galbenusuri ( oua mari)
  • 130 g zahar pudra
  • 1Ā lingurita superesenta de rom Coseli
Pentru stratul de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 150 ml smantana dulce pentru frisca

 

Mod de preparare:

Prima data se pregateste crema de ciocolata alba, pe care va recomand sa o faceti noaptea, inainte de culcare šŸ˜› , pentru ca trebuie sa stea la frigider peste noapte. Se amesteca ciocolata rupta in bucatele cu frisca lichida si se topesc la bain-marie sau la microunde. Se amesteca foarte, foarte bine, sa nu ramana bucatele de ciocolata netopita, si se pune la frigider (se acopera cu folie transparenta).

A doua zi, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza o forma de aprox. 20×30 cm cu hartie de copt.

Pentru blat, se punĀ intr-un bol ciocolata (rupta in bucatele) impreunaĀ cu untul rece, taiat in cuburi, si se lasaĀ la microunde sau la bain-marieĀ pana cand se topesc;Ā seĀ amesteca bine si se lasa sa se racoreasca putin. Se separa ouale; galbenusurile se adauga in crema de ciocolata calda si se amesteca energic. Albusurile se bat cu un praf de sare cateva secunde, apoi se adauga zaharul in doua, trei reprize si se bat in continuare, pana cand se intaresc. Se lasa deoparte.Ā Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern deasupra compozitiei de ciocolata; se omogenizeaza bine. La final, se adauga jumatate din cantitatea de spuma de albus;Ā se amesteca usor cu o spatula si-apoi se adauga si celalalta jumatate. Veti obtine o compozitie spumoasa.Ā Aluatul de toarna in forma pregatita si se coace cca. 25 de minute. Blatul se lasa la racit in forma. Veti vedea ca dupa copt blatul se strange, nu mai umple forma, asa ca va trebui sa ii acordati un pic de sprijin šŸ™‚ Eu am umplut „golurile” cu hartie de copt, facuta sul, si cu bucati de carton. Va sfatuiesc sa faceti la fel, pentru ca altfel crema nu se va aseza frumos.

Pentru crema de ciocolata cu lapte, se pune gelatina la inmuiat in apa rece. Daca folositi foite de gelatina, inmuiati-le in multa apa rece cca. 10 minute, iar daca folositi gelatina granule, puneti-le in cca. 150 ml apa rece. Le lasati la inmuiat tot atata. In acest timp, se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra si zaharul vanilinat cateva secunde, la viteza maxima (cu mixerul), pana se spumeaza usor. Se toarna 300 ml frisca lichida, nebatuta, din cantitatea totala de frisca, si se amesteca bine cu crema de galbenusuri. Se pune compozitia rezultata la foc mic si se lasa cca. 5 minute, amestecand mereu. Se da deoparte apoi (nu se stinge focul) si se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele. Se mai tine pe foc pana cand se topeste ciocolata. Gelatina foite se scurge de apa si se adauga in crema fierbinte de ciocolata;Ā se amesteca foarte bine, pana se topeste. Daca folositi gelatina granule, trebuie sa stiti ca nu se scurge, se pune asa cum e. Compozitia se lasa la racit. Cand e rece, se pune esenta de rom si se amesteca foarte bine. Frisca ramasa (200 ml) se bate tare si se inglobeaza in compozitie.

Crema de ciocolata se toarna peste blat si se niveleaza. Se lasa la frigider 2-3 ore, dupa care se toarna crema de ciocolata alba deasupra, batuta cca. 2-3 minute inainte (cu mixerul), pana cand prinde consistenta.

Se decoreaza cu floricele sau cu orice vreti voi šŸ˜€ ,Ā eĀ delicioasa oricum!!!!!!!

Va pup dulce, dragilor, feliile astea delicioase-s pentru voi!!!




Trufe cu Nutella

 

Cand am refacut cosuletul filigranat de ciocolata, in care am asezat fursecuri si bomboane,Ā si l-am ambalat, cat de frumos am putut šŸ˜› , am stiut ca nu va fi complet fara niste trufe cu Nutella šŸ˜€

Se fac foooarte usor si sunt atat de cremoase si gustoase, incat cu greu m-am abtinut sa nu le tot gust :))

 

Ingrediente:

  • 150 g ciocolata cu lapte (sau amaruie)
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 80 g unt (80% grasime)
  • 300 g Nutella
  • 80-100 g alune sau nuci (prajite), tocate marunt

 

Mod de preparare:

Se pun, la foc mic, ciocolata rupta in bucatele,Ā frisca lichida si untul rece, taiat in cuburi, si se lasa pana cand se topeste ciocolataĀ (se amesteca des in tot acest timp). Se lasa sa se racoreasca 2-3 minute, dupa care se amesteca cu nutella. Compozitia rezultata se lasaĀ la frigider peste noapte.

A doua zi, se fac cu mainile,Ā fara sa insistati prea mult,Ā bile de marime potrivita, din crema intarita. Nu va stresati daca trufele nu ies perfect rotunde, mie-mi plac la nebunie alea neregulate šŸ˜€

Caldura palmelor le topeste rapid, asa ca invartiti-le repede si dati-le prin alunele tocate (sau prin nuci):

Cand sunt gata, puneti-le din nou la frigider si lasati-le pana se intaresc (cca. 2 ore):

Eu am dat cateva si prin cacao:

Pentru voi, cu drag!!!

Super delicioaseĀ :))




Bomboane Oreo

[shashin type=”photo” id=”18157″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceste bomboane Oreo nu sunt altceva decat biscuiti Oreo sfaramati si amestecati cu crema de branza. Ceea ce nu le face mai putin interesante decat alte bomboane sau trufe de ciocolata. OriĀ mai putin delicioase šŸ˜€

Eu le-am acoperit cu ciocolata cu lapte, dar si ciocolata alba e o optiune foarte buna.

DacaĀ vretiĀ ceva rapid, gustos si usor de facut, aceste bombonele sunt solutia!!!! šŸ˜›

 

Ingrediente pentru cca. 16 bomboane:

Bomboane Oreo:

– 200Ā g biscuiti Oreo

– 125 g crema de branza (Philadelphia)

 

Glazura si ornat:

– 200 g ciocolata cu lapte

– firimituiri de biscuiti sau pudra de scortisoara

– 50 g ciocolata alba

 

Mod de preparare:

Se punĀ biscuitii Oreo, intregi, cu tot cu crema, inĀ robotul de bucatarie si seĀ maruntescĀ (se pot pune si intr-o punga si se zdrobesc cuĀ sucitorul).

Se amesteca apoiĀ cu crema de branza,Ā intr-un bol nu foarte adanc, pana se omogenizeaza. Se acopera bolul si se lasa la frigider cca.Ā 30 de minute. E important sa lasati compozitiaĀ la frigider, pentruĀ ca se intaresteĀ si puteti forma mai usor bomboanele!

Se formeazaĀ din aluatul racitĀ bile de marimea unei nuci…mai mari šŸ˜€ …si se aseaza pe un platouĀ (nuĀ le inghesuiti!!!). Se pun din nou la frigider, pentru 10-15 minute, pentru a le puteaĀ da mai bine prin ciocolata.

Se topeste ciocolata, rupta in bucatele, la microundeĀ sauĀ la bain-marie.Ā Bomboanele OreoĀ seĀ pun, pe rand, in ciocolata fierbinte si se acopera in totalitate cu ciocolata. Eu am folosit o lingurita, ca sa le intorc pe toate partile, si o furculita, cu ajutorul careia le-am scurs de excesul de ciocolata.

Cand sunt gata, se aseaza pe un platou, la distanta unele de altele, si se orneaza cu dare de ciocolata alba sau cu firimituri de biscuiti (tot Oreo) si putina scortisoara. Se pastreaza la frigider.

Iata cateva poze, pas cu pas, cu aceste bomboane Oreo care ne-au indulcit ziuaĀ šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”18158,18159,18160,18161,18162,18163″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Au fost grozave, cremoaseĀ si foaaarteĀ ciocolatoase!!! šŸ˜€

Sfat: Daca le vreti mai „crocante”,Ā puneti inca 4 biscuiti maruntiti in compozitie, inainte de a forma bilele.

 




Prajitura cu nuca de cocos si crema de ciocolata

[shashin type=”photo” id=”18108″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Cat de usor prind forma prajiturile, cand stii clar ceĀ iti doresti! šŸ˜€ Am vrut o prajitura cu nuca de cocos si crema de ciocolata fantastica, aromata, imbietoare…si exact asta mi-am facut!!! :))

Totul a pornit de la doua nuci de cocos, pe care le-am cumparat impreuna cu Cipi, zilele trecute. Mari, frumoase, pline de lichid. Nu voiam decat sa le trec prin storcatorul meu minune šŸ˜› si sa le savurez impreuna cu alte fructe, intr-un delicios smoothie. Numai ca, de data asta, le-am stors separat si am descoperit cu stupoare ca am obtinut unt de cocos!!!! Untul de cocos proaspat are o aromaĀ incredibila!Ā  Si unĀ gustĀ pe masura. Fulgi stiam ca voi obtine, dar chiar si asa, am fost impresionata.Ā Sunt atat de aromati si moi…mmm, numa’ cu nasu-n ei am stat šŸ˜€

Reteta este bazata pe cele doua nuci de cocos, proaspete, si pe untul de cocos+laptele+fulgii obtinute de la ele, dar voi, daca nu aveti cum sa faceti asta, fugiti repede la magazin, ca sa cumparati ce trebuie, sau cumparati-va storcatorul! :)))

 

Ingrediente:

Pentru blatul de nuca de cocos:

– 2 nuci de cocos

– 4 oua

– 150 g zahar

– 150 g unt de cocos

– 150 g fulgi de nuca de cocos

– 200 g faina

– 2 lingurite praf de copt

– 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu

– 100 ml apa de cocos (din nucile de cocos)

 

Pentru crema de ciocolata:

– 300 g ciocolata cu lapte

– 200 ml smantana dulce pentru frisca

– 250 g branza Mascarpone (sau Philadelphia)

 

In plus:

– 150 ml lichior de nuca de cocos

– 50-80 g fulgi de nuca de cocos

– 100 g ciocolata neagra (50 % cacao)

 

Mod de preparare:

Prima data se face crema de ciocolata, pentru a avea timp sa se raceasca ganache-ul, care se prepara astfel:Ā se punĀ smantana dulce si ciocolata rupta in bucatele intr-o cratita, la foc mic, si se amesteca intruna, pana cand se topeste ciocolata. Se da deoparte, la racit. Cand e rece, se mixeaza cateva secundeĀ cu branza mascarpone. Daca credeti ca mai are nevoie de zahar, mixati mascarpone-le cu 1-2 linguri zahar pudra si de-abia dupa aceea incorporati crema de ciocolata. Veti obtine o crema spumoasa si catifelata!!! Crema se tine la frigider, pana cand e gata blatul.

Spargeti nucile de cocos si scurgeti lichidul din ele intr-un pahar. Eu am obtinut mai mult de 100 ml, pe care i-am folosit la blat, dar nu stiu sa va spun sigur cat…fiindca l-am baut šŸ˜€ Aveti nevoie, asadar, de 100 ml apa de cocos proaspata sau tot atata, lapte de cocos, cumparat (din conserva).

Decojiti nucile; treceti pulpa prin storcator. Topiti untul de cocos obtinut la microunde sau intr-o craticioara, la foc mic. Nu-l lasati sa dea in clocot! Untul de cocos se pastreaza foarte bine la frigider, acoperit, pentru 3-4 zile. Cantariti fulgii de cocos obtinuti; puneti deoparte 150 grame fulgi pentru blat (restul vor ramane pentru decorarea prajiturii).

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se unge cu unt (1 lingura mare) baza uneiĀ tavi de aprox.Ā 20 x 30cm. Se presara doua-trei linguri de fulgi de cocos, cat mai uniform (ii sustrageti din cantitatea de fulgi de cocos, ramasi pentru decorat).

Se bat ouale cu zaharul, si-un praf de sare (cat luati cu trei degete), cu mixerul, la viteza mare, cca. 5 minute. Nu stiu daca o sa aveti rabdare sa faceti asta, uneori nici eu nu am šŸ˜€ , dar va rog mult sa le mixati macar 2 minute, pana se spumeaza. Se adauga apoi untul de cocos topit, si racorit, si se amesteca bine. Se pun fulgii de cocos si compozitia uscata, formata din faina+praf de copt+bicarbonat (se cern in prealabil). La final, se toarna apa de cocos sau laptele de cocos.Ā Se amesteca totul foarte bine si se toarna in tava pregatita. Prajitura se coace 16-18 minute, nu mai mult! Se scoate apoi din cuptor si se lasa la racit in forma. Se inteapa apoi, din loc in loc, cu o scobitoare, si se insiropeaza cu lichior de cocos.

Blatul de cocos e minunat, sfaramicios, afanat. Se poate face si simplu, sub forma de chec, e foarte bun si-asa! Iar crema de ciocolata e o minune: delicioasa maxim si super rapida!!!! Folositi-o si la alte deserturi: torturi, prajituri, sau ca sa glazurati cupcakes, muffins…un cheesecake, poate?!Ā šŸ˜›

La final, asadar, se unge prajitura cu crema de ciocolataĀ si se presara cu fulgii de cocos pusi deoparte, fulgi pe care eu i-am prajit timp de 1 minut intr-o tigaie neunsa (fara unt sau ulei).Ā Se topeste ciocolata neagra si se orneaza, dupa plac.

Asa mi-a iesit mie:

[shashin type=”photo” id=”18109,18110,18111″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

De-li-cioa-sa!!! šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”18112,18113″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…iar a doua zi a fost si mai buna!!!!




Tort cu visine si mousse de ciocolata

[shashin type=”photo” id=”17736″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Luna octombrie ii este dedicata in intregime mamei mele. In primul rand, pentru ca e ziua ei de nastere, dar si pentru ca e tare harnicuta si ne face, ca-n fiecare toamna, tot felul de bunatati. Ca sa ii multumesc ca ne poarta mereu de grija, dar mai ales pentru a o sarbatori, i-am facut un tort cu visine si mousse de ciocolata, exact pe gustul ei šŸ™‚

Te iubim, buni, sa fii sanatoasa si sa te avem langa noi cat mai mult!!!!!

 

Ingrediente:

– un borcan compot de visine (fara samburi)- 720 g

– pudra de cacao

– dulceata de visine

 

Blat „Diavolo”:

– 35 g cacao

– 60 g zahar brun

– 160 ml lapte (fierbinte)

– 150 g unt (moale)

– 120 g zahar tos

– 3 oua

– 220 g faina

– un varf cutit bicarbonat

– 1 lingurita praf de copt

– un praf de sare

 

Crema de ciocolata neagra:

– 200 g unt (80% grasime)

– 50 g zahar pudra

– 300 g ciocolata 50% cacao

!!! Daca nu agreati cremele (mai grele) cu unt, puteti folosi aceasta crema de ciocolata, delicioasa šŸ™‚

 

Mousse de ciocolata alba:

– 200 g ciocolata alba

– 4 galbenusuri

– 1 lingura zahar

– 200 ml smantana dulce pentru frisca

– 100 ml lapte

– 4 foi gelatina sau 6 g gelatina granule

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt fundul unei forme cu diam. de 26 cm. Visinele se pun intr-o sita si se lasa la scurs.

Pentru blat, se cerne intr-un castron faina, bicarbonatul, praful de copt si sarea (cat luati cu trei degete). Intr-un alt castron, se pune cacaua impreuna cu zaharul brun si jumatate din laptele fierbinte si se amesteca energic, pana se obtine o pasta moale. Se adauga restul de lapte si se amesteca incontinuu pana ce compozitia este omogena.

In continuare, se freaca untul moale, scos din timp din frigider, cu zaharul tos pana la obtinerea unei creme spumoase (cca. 3 minute), apoi se pun ouale, unul cate unul, alternand cu compozitia uscata, de faina. Puneti un ou, o parte de amestec uscat, inca un ou, etc. šŸ™‚ La final, se adauga pasta de cacao si se amesteca totul foarte bine. Compozitia se toarna in forma pregatita, se niveleaza cu dosul unei linguri, si se pune la copt pentru cca. 25-28 de minuteĀ (faceti testul scobitorii, pentru a fi siguri). Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma.

Pentru crema de ciocolata neagra, topiti ciocolata, rupta in bucatele, intr-un vas, la bain-marie. Sau la microunde, facand pauze, pentru a amesteca ciocolata pana se topeste. Frecati untul, moale, cu zaharul pudra cateva secunde la putere maxima, pana cand obtineti o spuma usoara, apoi incorporati ciocolata topita.

Blatul de ciocolata se taie transversal (in jumatate). Nu-l manevrati mult, pentru ca e fraged si se rupe usor! Se aseaza un blat inapoi in forma de tort (cel mai drept) si se acopera cu crema de ciocolata. Puneti mai multa crema in mijlocul tortului, pentru ca blatul care vineĀ deasupra e usor bombat si crema se duce mai mult spre margini. Se aseaza celalalt blat deasupra cremei, cu partea bombata in jos, si se apasa usor, sa fie cat mai uniform.Ā Blaturile nu se insiropeaza! Se pune forma in frigider si se pregatesteĀ mousse-ul de ciocolata alba.

Pentru spuma de ciocolata alba, se pun foitele de gelatina intr-un bol cu apa rece si se lasa la hidratat cca. 10 minute. In acest timp, seĀ bat galbenusurile cu zaharul pana se spumeaza (cca. 1 minut). Se adauga in fir subtire laptele cald si se amesteca continuu. Compozitia se pune pe foc, la foc mic; cand se infierbanta, se adauga ciocolata alba, rupta in bucatele. Se amesteca energic, pana cand se topeste. Se da deoparte apoi, sa se racoreasca. Se scot foitele de gelatina din apa si se adauga, pe rand, in ciocolata fierbinte, amestecand foarte bine dupa fiecare. Se bate frisca, nu foarte tare, si se adauga in crema.

Se scoate tortul din frigider; se toarna jumatate din spuma de ciocolata albaĀ peste blat siĀ se aseaza cat mai uniform visinele (fara samburi). Se toarna restul de crema si se niveleaza. Tortul se acopera cu folie alimentara transparenta (pentru a nu prinde un gust neplacut) si se repune in frigider. Se lasa minim 3 ore, pentru ca gelatina sa actioneze, dar ideal ar fi sa il lasati peste noapte. Scoateti-l cu cca. o ora inainte de a-lĀ servi, pentru ca crema de unt sa se mai dezmorteasca šŸ˜€

Tortul se presara cu cacao chiar in momentul inĀ care il serviti, iar in mijloc se pun cateva visine din dulceata.

[shashin type=”photo” id=”17737,17738,17739,17740″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A fost delicios!!!

Pentru voi, cu drag šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17741″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Cookies cu ciocolata

[shashin type=”photo” id=”17546″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragi parinti, cum stati cu emotiile? Eu anul asta, odata cu intrarea lui Bogdi in clasa a V-a, am fost mai ravasita decat atunci cand a intrat in clasa intai, asa ca am facut ce stiu eu mai bine, ceva dulce si bun:Ā Cookies cu ciocolata, american style :))

Bogdi, Matias (cel mai bun prieten al lui) si ceilalti copii,Ā care s-au regasit la noi astazi, au fost incantati de fursecurileĀ mari si pline de ciocolata. Si de bucatile deĀ chec aperitivĀ aburinde. Daca le faceam si-un milkshake de banane, era ca-n vremurile bune šŸ™‚

 

Ingrediente:

– 125 g unt

– 80 g zahar brun (sau alb)

– 1 ou mare

– 65Ā g ciocolata cu lapte/amaruie

– 125 g faina

– un varf de cutit bicarbonat

– 100 g ciocolata amaruie (minim 50 % cacao)

 

Mod de preparare:

Se amesteca untul (lasat din timp la temperatura camerei) cu zaharul, pana se spumeaza usor. Se adauga oul intregĀ si-unĀ praf de sare si se mai mixeaza cateva secunde. Ciocolata (cele 65 g) se topeste si se toarna in compozitia de unt. Se amesteca usor,Ā doar cat sa se omogenizeze,Ā si se adauga faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu (puteti folosi praf de copt in loc de bicarbonat). Ciocolata amaruie (100 g) se toaca cu cutitul, nu foarte marunt. Se adauga apoi in aluatul de fursecuri si se amesteca totul foarte bine cu o spatula. Se lasaĀ la frigider pentru minim 30 de minute, sa se intareasca.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o tava mare (cea de la aragaz) cu hartie de copt. Se iau cu o linguritaĀ gramajoare din aluat si se pun pe tava, asa cum „pica” din lingurita, nu trebuie sa le modelati, la distanta unele de alteleĀ (la copt se latesc):

[shashin type=”photo” id=”17547″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se coc 10 minute, dupa care se scot si se lasa putin sa se racoreasca:

[shashin type=”photo” id=”17548″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se savureaza asa cum sunt sau „stropite” cu un pic de ciocolata topita (50 g).Ā Eu, cum cei mici nu ma scapau din ochi, le-am pozat rapid in aer si i-am lasat sa le ataceĀ šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”17549″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17550″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am savurat si eu unul (au fost trei, hihi, dar nu ma puteam abtine!) intr-o deplina liniste de 5 minute. Cand s-a auzit din nou zarva, mi-am dat seama ca fursecurile au fost devorate :)))

Bafta in noul an scolar, copii!!!!!!!




Prajitura Bounty de post

Dintre toate obsesiile mele culinare, cea mai mare, dupa scortisoara, este nuca de cocos. Ciocolata, culmea, vine imediat dupa, alaturi de cafeaĀ šŸ™‚ Din cauza asta, am recreat pentru voi celebra prajitura Bounty BarsĀ sub forma de prajitura de post. OĀ prajitura Bounty de post,Ā cu blat afanat, pufos, ciocolatos si crema din lapte de cocos, usoara si aromata. Cam multeĀ cuvinte pentru o prajitura atat de simpla si buna, nu?! E delicioasa si gata! :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 180 g faina
  • 150 g zahar
  • 120 ml ulei
  • 150 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 1 lingura cu varf fulgi de nuca de cocos
  • 50-60 g ciocolata neagra
Pentru crema:
  • 400 g lapte de cocos
  • 100 g zahar
  • 3 linguri rase gris
  • 100 g fulgi de nuca de cocos
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 1 lingura ulei de cocos (optional)

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Intr-un bol, se amesteca faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna.

Intr-un alt bol, mai mare, se amesteca zaharul cu uleiul (cu mixerul). Se bat cca. 1-2 minute, dupa care se adauga jumatate din cantitatea de suc (de portocale) si se mai amesteca putin. Se pune jumatate din amestecul de ingrediente uscate, se amesteca usor, se adauga restul de suc si la final ingredientele uscate. Se adauga ciocolata neagra, rasa pe razatoarea mare sau tocata marunt cu cutitulĀ siĀ fulgiiĀ de cocos si se amesteca totul foarte bine. CompozitiaĀ se toarna intr-o tava micuta, de aproximativ 25cmĀ xĀ 18cm.

Blatul se coace 10 minute la foc potrivit, dupa care se scade temperatura cuptorului la 170 (foc mic). Se mai lasa cca. 12-15 minute si-apoi se scoate la racit.

Pentru crema, se pune laptele de cocos impreuna cu zaharul intr-o oala; cand clocoteste, se adauga grisul in ploaie si se amesteca intruna pana se umfla (1-2 minute). Se amesteca cu fulgii de cocos si se toarna fierbinte peste blat; se niveleaza si se lasa sa se raceasca complet.

Pentru glazura, se topeste ciocolata (la microunde sau la bain-marie) cu sau fara ulei de cocos si se toarna deasupra prajiturii. Se niveleaza repede, cu dosul unei linguri, incepand din mijlocul prajiturii pana la margini. Se lasa sa se intareasca putin, apoi se marcheaza cu cutitul feliile. Nu taiati de tot bucatile ci doar „taiati” stratul de ciocolata care, atunci cand se va raci complet, se va intari iar prajituraĀ va fi greu de feliat. Se lasa cateva ore la rece, apoi se feliaza.

Asa arata prajitura mea, inainte ca glazura sa se intareasca:

Si desi nu voiam s-o punĀ in frigider, de frica sa nu-i distrug luciul, totusi am facut-o, fiindca era prea cald afara. A iesit foarte bine, spre bucuria mea:

Prajitura se feliaza cu un cutit bine ascutit si cald (tineti lama cutitului in apa fierbinte si apoi taiati)

Delicioasa!!!

Inainte de a va ura pofta buna, vreau sa va dau cateva ponturi šŸ™‚

Puteti inlocui sucul de portocale cu suc de mere, proaspat stors sau chiar cu apa. Daca folositi apa, va sfatuiesc sa adaugati o lingurita de otet in compozitia pentru blat, ca sa faca reactie cu bicarbonatul de sodiu. Sucul de portocale si cel de mere sunt deja acide si reactioneaza bine in compania bicarbonatului, nu maiĀ eĀ nevoie de otet. De asemenea, daca vreti ca prajitura sa fie cu adevarat de post, verificati ce ingrediente intra in componenta ciocolatei si incercati sa folositi una cu unĀ procent cat mai mare de cacao.

Pofta buna!!!




Brownies cu glazura de lapte de cocos si ciocolata

[shashin type=”photo” id=”17401″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu-mi prea pierd energiaĀ contorizand timpul šŸ˜€ , nu ma gandesc mereu la ce n-am facut si as fi putut face, la ce-am pierdut sau castigat. Fiecare zi e o minune. O minune pe care o traiesc la maxim, clipa de clipa.Ā Se poate ca si filmul „Dead Poets Society” cu al lui „Carpe Diem”, din primul meu an de studentie šŸ˜€ , sa ma fi afectat mai mult decat credeam, dar adevarul este ca, acum, dupa ce am invatat ce-i fericirea, care-a venit odata cu Bogdi meu drag si a continuat cu curmarea unei boli de o cruzime rar intalnita (oribila endometrioza), simt altfel totul,Ā vad altfel lumea. Cu bucurie, cu recunostinta, cu pofta de viata…si de gatit :). V-am plictisit rau de tot, sunt sigura, dar sunt foarte fericita si ma simt, in sfarsit, libera. Libera sa fac ce vreau, sa fiu cum vreau, ceea ce e minunat!!!Ā Am pregatit o gramada deĀ superlative pentru postarea de azi, pentru aceste brownies cu glazura de lapte de cocos si ciocolata, dar cum deja am vorbit prea mult, n-o sa va mai spun decat ca suntĀ super delicioase. Cu adevarat incredibile. Si nu au delocĀ lapte sauĀ oua.Ā Prea bune, siĀ de post!!!

 

Ingrediente:

PentruĀ blatul de negresa:

– 200 g faina

– 30 g cacao

– 1/2 lingurita bicarbonat

– 1 lingurita rasa praf de copt

– 1 praf de sare

– 180 g zahar

– 125 ml ulei

– 150 ml lapte de soia de ciocolata

– 150 gĀ dulceataĀ de gutui sau gem de caise

– 1 lingura otet

 

Pentru glazura de lapte de cocos si ciocolata:

– o portie dulce de leche de cocos (800g lapte cocos+200g zahar)

– 200 g ciocolata neagra (70-80 % cacao)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de prajituri de aproximativĀ 20 x 30 cm.

Se amesteca ingredientele uscate: faina, sarea (cat luati cu trei degete), cacaua, praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna.

Separat, intr-un bol incapator, se amesteca zaharul cu uleiul, cu telul sau mixerulĀ (un minut e de ajuns :D). Se adauga apoi gemul si seĀ amesteca bine. Se pune jumatate din cantitatea de ingrediente uscate, se amesteca, apoi se toarna jumatate dinĀ laptele de soia (puteti folosi lapte de migdale sau de cocos). Se pune cealalta jumatate de ingrediente uscate si restul de lapte. La sfarsit, se adauga otetul si se amesteca totul foarte bine (nu exagerati cu amestecatul, insa). Se toarna compozitia rezultata in tava, se niveleaza si se coace cca. 18-20 de minute. InĀ ultimele 5 minute, reduceti temperatura la 170 grade C (foc mic). Negresa trebuie saĀ fie moale in interior, dar scobitoarea trebuie sa iasa curata (daca are mici faramituri, e in regula).

Cand blatul s-a racit, se toarna deasupra lui glazura de lapte de cocos si ciocolata, pe care o preparati astfel: rupeti in bucatele ciocolata si adaugati-o in dulceata de lapte fierbinte, la ultimele clocote. Amestecati energic si luati de pe foc. Lasati glazura la racit si apoi turnati-o, incepand din mijlocul prajiturii pana la margini, cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii intindeti cat mai uniform glazura). Pastrati la frigider pana in momentul servirii.

Dupa ce sta o ora, doua la frigider, glazura se intareste, iar prajitura se poate felia usor. Eu am pozat-o, ca de obicei, pe fuga :)))

[shashin type=”photo” id=”17402,17403″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A fost foarte buna!!!!!!




Prajitura Inghetata pe bat

[shashin type=”photo” id=”17188″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Iata ce am astazi pentru voi, dragilor, o idee nebuneasca pentru ziua copiilor ce va veni in curand, o prajitura care seamana cu o inghetata pe bat!!! Mai multe prajiturele, de fapt, dupa cum veti vedea mai jos…pentru fiecare dintre noi, copiii :)))

Sunt sigura ca cei mici vor fi foarte incantati!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de negresa:

– 200 g. unt

– 200 g. ciocolata cu minim 50 % cacao

– 6 oua

– 150 g. zahar

– 100 g. faina

– 25 g. cacao

 

In plus:

– 200 g. ciocolata alba

– coloranti alimentari

– bombonele colorate

– betisoare din lemn

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 170 grade C (foc domol).

Taiati ciocolata si untul bucatele; puneti-le intr-o craticioara si topiti-le la bain-marie, amestecand mereu (puteti face asta si la microunde). Lasati amestecul sa se racoreasca.

Spargeti ouale si separati albusurile de galbenusuri. Adaugati apoi galbenusurileĀ in compozitia de ciocolata si unt. Amestecati bine cu telul sau mixerul.

Cerneti faina impreuna cu pudra de cacao si incorporati-le in amestec.

Bateti albusurile spuma cu un praf de sare si zaharul, adaugat in doua, trei transe (e gata cand nu se mai simte zaharul si spuma nu cade, daca intoarceti castronul). Se adauga jumatate din spuma in compozitia cu ciocolata si se amestecaĀ usor cu o spatula sau cu o lingura de lemn. Se adauga si cealalta jumatate si se incorporeaza cu grija.

Turnati aluatulĀ intr-o forma tapetata cu hartie de copt, de aprox. 20 x 30cm. NivelatiĀ si dati la cuptor pentru cca. 20-22 de minute. Veti obtine un blat matasosĀ siĀ moale in interior (testul cu scobitoarea nu merge aici :P).

Lasati blatul la racit. Taiati-l apoi in bucati potrivite,Ā dreptunghiulare, care sa semene cu o inghetata pe bat. Introduceti in mijlocul fiecarei bucati un betisor de lemn si decorati cu ciocolata alba topita si amestecata cu colorant. „Pudrati-le” cu bombonele colorate si bucurati-va de aceste prajiturele delicioase si vesele!

Eu n-am mai avut timp sa le aranjez, adica sa le ung cu ciocolata si pe margini, pentru ca eram, ca de obicei, intr-o lupta contratimp impotriva soarelui, dar voi s-o faceti. Vor arata exact ca o inghetata pe bat šŸ˜›

Am facut o tura mai colorata:

[shashin type=”photo” id=”17189,17190,17191,17192″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…la care am si „sectiune” :))

[shashin type=”photo” id=”17193,17194″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si o tura mai simpla, dar la fel de atragatoare!!!

[shashin type=”photo” id=”17195,17196″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

S-aveti pofta!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”17197,17198″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Tort Iepuras

[shashin type=”photo” id=”17134″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am vrut sa-i fac lui Bogdi un Tort Iepuras de cand avea doar cativa anisori,Ā si nici acum nu stiu cum de n-am reusit sa-l fac. Mai ales in varianta asta, cu doua blaturi, care intruchipeaza un iepuras atat de chipes šŸ˜€ , si care se face extraordinar de usor!!!!!!!

Ei bine, nici acum n-a fost prea tarziu, fiindca s-a bucurat enorm. Si el, si toti copiii care s-au regasit in curtea noastra atunci cand il pozam :))

M-am gandit ca v-ar fi de mare folos si voua un astfel de tort, spre bucuria celor mici, in primul rand, si-apoi pentru ca nu e un tort scump sau complicat, si e extrem de gustos!!! Daca il incercati, va uram mult spor, inspiratie la ornat si pofta pe masura!!!!!

 

Ingrediente pentru unĀ blat de cacaoĀ (avemĀ nevoie de doua blaturi de cacao):

–Ā 6 oua

– 180 g zahar

–Ā 150 g faina

– 2 linguri cacao

–Ā 4 linguri ulei

–Ā 2 lingurite praf de copt

 

Crema din lapte condensat, ciocolata si mascarpone:

– 1 cutie lapte condensat indulcit (397 g)

– 200 g ciocolata amaruie (50 % cacao)

– 250 g mascarpone

 

Decor:

– bombonele colorate, ovale, rotunde, lungi, subtiri…o gramada šŸ˜€

– 200 g fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se separa ouale; se bat albusurile cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga galbenusurile, unul cate unul, si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn, nu cu mixerul!!!Ā Se adauga faina, praful de copt si cacaua, cernute impreuna, si uleiul.Ā Se toarna aluatul intr-o forma de tort (diam. 26 cm), tapetata cu hartie de copt (doar baza) si se niveleaza. Se coace cca. 25-30 de minute.Ā Se lasa blatul la racit. Se procedeaza la fel pentru cel de-al doilea blat.Ā Daca insa aveti doua forme de tort cu diam. de 26 cm. si un cuptor care incalzeste si sus si jos, cuĀ ventilatie, veti putea pregati simultan cele doua blaturi.

Se prepara crema, punand laptele condensat impreuna cu ciocolata intr-o cratita, la foc mic, pana se topeste ciocolata. Se amesteca in tot acest timpĀ si-apoi se lasa la racit. Intr-un bol, se bate branza mascarpone cu mixerul cateva secunde, pana se spumeaza;Ā se adauga apoi cate o lingura din crema de ciocolata racita, amestecand cu mixerul la vitezaĀ potrivita, doar pana cand se incorporeaza. Daca aveti timp, lasati crema la frigider 10-15 minute. Daca nu gasiti lapte condensat indulcit, sa stiti ca il puteti face acasa, dupa reteta asta: Dulceata de lapte sau asta: Lapte condensat.

Si-acum sa va arat cum se croieste iepurasul:

Se rastoarna cele doua blaturi de cacao pe suprafata de lucru. In felul acesta, ne vom bucura deĀ suprafata lor neteda :))

[shashin type=”photo” id=”17135″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

UnĀ blat se lasa deoparte, fiind folosit pentru a orna capul iepurasului, iar celalalt se va taia dupa modelul de mai jos, obtinand astfel urechiusele nazdravanului si papionul šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”17136″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Crema e absolut incantatoare, spumoasa si catifelata!!!!!

[shashin type=”photo” id=”17137″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ung „piesele” cu crema din belsug si se lasa cateva minute, pentru ca crema sa se aseze:

[shashin type=”photo” id=”17138″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se orneaza apoi iepurasul, pe care il asamblam foarte usor: in mijloc punem capul, cele doua parti concave, din lateral, se aseaza pe post de urechi iar blatul ingust din mijloc se pune la baza. Se presara peste tot, si cu generozitate, nuca de cocos. Ochisorii, gurita, mustacioarele (observati ca toate-s diminutivate šŸ˜€ , nu degeaba se numeste „Tort Iepuras”!!!) raman sa va testeze creativitatea :))

Mie mi-a iesit asa:

[shashin type=”photo” id=”17139″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mai de aproape šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17140″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bogdi si copiii au fost fascinati :))

[shashin type=”photo” id=”17141″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat:Ā Puteti inlocui crema din reteta cu orice alta crema va este la indemana. Puteti folosi si budinca. De vanilie sau ciocolata. Cumparata sau facuta in casa. Iar daca va plac blaturile insiropate, insiropati-le cu siropul preferat!




Prajitura cu ciocolata

[shashin type=”photo” id=”17088″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am inceput anul cam fara vlaga, va spun sincer, dar cu o pofta incredibila de ciocolata šŸ˜€ Atat de incredibila, incat am creat prajitura cu ciocolata suprema!!! Blatul e atat de bunĀ si umed,Ā incatĀ poate constitui o prajitura in sine. Nu are nevoie de insiropare si merge de minune cu crema spumoasa de ciocolata cu lapte. Glazura neagra, amara, incheie apoteotic acest festinĀ de ciocolata ce ne-a indulcit intrarea-n noul an. Asa sa ne fie tot anul, din partea mea!!!!!! :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 200 g unt (80 % grasime)

– 140 g zahar

– 2 oua intregi

– 4 oua, separate

– 200 g ciocolata amaruie (50 % cacao)

– 150 g faina

– 2 linguri cacao (sau nes)

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru crema:

– 300 g ciocolata cu lapte

– 300 ml smantana dulce pentru frisca

– 100 g unt (80 % grasime)

– 1 lingura lichior ciocolata sau cafea (ori rom)

 

Pentru glazura:

– 200 g ciocolata cu 65 % cacao (sau 80 % cacao)

– 2 linguri lapte (de cocos)

– 50 g unt (80 % grasime)

 

Mod de preparare:

Inainte de toate va trebui sa pregatiti crema de ciocolata, care trebuie sa stea la frigider minim 4 ore. Eu va sfatuiesc sa o faceti seara si sa o lasati la rece pana a doua zi, cand veti continua cu prepararea retetei. Astfel, se rupe ciocolata in bucati sau se toaca cu cutitul; se amesteca cu smantana dulce si untul, taiat in bucatele. Se pune totul pe foc foarte mic sau in bain-marie si se amesteca des, pana se topeste ciocolata si seĀ obtine o crema lichida si onctuoasa. Aveti grija sa nu dati crema in clocot!!! Se adauga lichior sau rom si se lasa la racit. Cand e rece, se pune in frigider, acoperita cu folie transparenta (direct pe crema, ca sa nu faca pojghita).

A doua zi, incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o forma de cca.Ā 20 x 30cm. (daca vreti ca blatul sa iasa mai subtire, folositi o tava mai mare).

Pentru blat, se bate untul moale, scos din frigider cu cateva ore inainte, cu 70 g zahar. Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste Ā pe foc foarte mic sau in microunde. Se amesteca des. Se toarna apoi, incet, peste untul spumos, amestecand mereu.

Separat, intr-o craticioara, se bat ouale intregi si cele 4 galbenusuri impreuna cu un praf de sare. Se adauga in compozitieĀ si seĀ amestecaĀ pana candĀ este perfect omogena.

Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua (sau nesul) siĀ se cern deasupra compozitiei. Se amesteca usor.

Se bat cele 4 albusuri spuma cu restul de zahar (70 g) si se incorporeaza, amestecand usor, cu o spatula, de jos in sus. Se toarna aluatul in forma pregatita si se baga la cuptor. Se lasa cca. 15 de minute, dupa care se reduce temperatura la 170 grade C (foc mic) si se mai coace 10 minute. Blatul se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Se prepara glazura de ciocolata, pentru a se putea racori inainte de a o turna peste prajitura: se pun toate ingredientele impreuna (ciocolata se rupe bucatele) si se lasa la foc mic pana se topeste ciocolata. Se amesteca mereu.

Se finalizeaza prajitura, punand blatul inapoi in forma de copt (tapetata tot cu hartie de copt sau cu folie transparenta de bucatarie). Se bate crema de ciocolata, rece, cu mixerul, timp de aproximativ 3 minute sau pana cand vedeti ca prinde consistenta, si se intinde peste blat;Ā se niveleaza. La sfarsit, se toarna glazura, din mijlocul prajiturii catre margini. Se niveleaza cu un cutit cu lama lata si se lasa sa se intareasca. Se pastreaza la frigider.

Se feliaza cu un cutit zimtat, de paine, dupa ce sta la temperatura camerei cateva minute sau cu un cutit foarte ascutit, tinut sub jet de apa fierbinte (se sterge lama cutitului inainte de a taia).

Va doresc sa aveti parte numai de bucurii in acest an, ce abia a inceput, si sa ne bucuram impreuna de cat mai multe bucati din astea šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”17089,17090″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Daca vreti, puteti folosi blatul ca blat de tort, injumatatind insa ingredientele (pentru o forma cu diam. de 26 cm.)

 




Prajitura de ciocolata cu crema de nuca de cocos

Sunt atat de fericita ca am scapat de anul asta!!!!!! De obicei, cu putin timp inainte de a intra intr-un alt an ma cuprindea nostalgia si amintirile curgeau nestavilit. Acum nu simt decat bucurie!!! Bucurie si speranta. E primul sfarsit de an in care chiar am facut numai ce-am vrut. M-am uitat la filme cu Cipi meu scump si Bogdi meu si mai scump, am lenevit, am baut foaaarte multa cafea (desi nu-mi face bine), m-am indopat cu ciocolata si am facutĀ doar o prajitura, o prajituraĀ de ciocolata cu crema de nuca de cocos, alba si pura ca un fulg de nea. Si asta numai pentru ca ador nuca de cocos si am vrut sa ma rasfat si mai mult :)))

Dragilor, faceti din cand in cand numai ce va place, numai ce va umple sufletul, numai ce vreti!!!!!! IarĀ anul asta care vine sa va aduca ce nu v-au adus toti ceilalti!!!

Va imbratisez pe toti cu drag si va port in ganduri. La multi ani, prieteni!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g ciocolata amaruie (minim 50 % cacao)
  • 250 g unt (80 % grasime)
  • 6 ouaĀ mari
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • 30 g fulgi de nuca de cocos
  • 2 lingurite rase praf de copt
Pentru crema de cocos:
  • 1 conserva lapte de cocos (400 g)
  • 300 g ciocolata alba
  • 250 g branza mascarpone
  • 100 g zahar pudra
  • 8 foite gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 300 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol).Ā Se tapeteaza cu hartie de copt o forma deĀ aprox. 42 cm lungime si 29 cm (eu acum am uns-o cu unt si am pudrat-o cu faina).

Pentru blat, se rupe ciocolata amaruie in bucatele si se amesteca cu untulĀ intr-o craticioara. Se topeste totul pe foc foarte mic sau in bain-marie, amestecand intruna. Veti obtine o crema lichida si onctuoasa, pe care o veti pune deoparte, sa se racoreasca.

In acest timp, se amesteca ouale (intregi) cu zaharul si se bat bine timp de 2 minute, pana se spumeaza. Se toarna apoi amestecul de ciocolataĀ peste spumaĀ de oua si se amesteca pana ce compozitia este perfect omogena. Se cern faina si praful de copt si se incorporeaza; tot acum se adauga si nuca de cocos. Aluatul se toarna in tava pregatita si se lasaĀ la copt cca. 20-22 de minute. Se lasa blatul la racit in forma.

Pentru crema, se pregateste gelatina prima data: daca folositi foite, puneti-le la hidratat in multa apa rece (oricum le veti scurge mai apoi) dar daca folositi gelatina granule, puneti atata apa cat sa le acopere cu doua degete. Gelatina granule va absorbi toata apa. Se lasa sa se umfle 10 minute, timp in careĀ se pun laptele de cocos si ciocolata alba, rupta in bucatele, la foc mic, intr-o craticioara; se lasaĀ panaĀ se topesteĀ ciocolata. Se da apoi deoparte si se lasa cca. 2 minute sa se racoreasca. Se adauga apoi gelatina hidratata, amestecand energic. Gelatina foite se scurge bine de apa, iar cea granule, se adauga asa cum e.

Branza mascarpone se bate bine cu zaharul pudra. Se amesteca apoi cu crema de ciocolata si cocos. La sfarsit, se bate frisca si se amesteca usor in compozitie. Se toarna crema peste blatul din forma si se niveleaza.

Pentru decor, se taie bomboanele Raffaello pe jumatate si se infig usor in crema. Se pudreaza prajitura cu fulgi de nuca de cocos si se tine la frigider pentru cel putin 2-3 ore. Eu, ca de obicei, am lasat-o peste noapte. A iesit o minunatie!!!!! šŸ˜›

 

Am pastrat cea mai buna felie pentru voi šŸ™‚

 

Va trimit cei mai dulci pupici din lume!!!!! DeĀ langa bradutul nostru frumos de Craciun: