Cheesecake cu ciocolata si lichior de oua, fara gluten

[shashin type=”photo” id=”18536″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E ceva magic in lichiorul de oua, ceva ce te atata si te determina sa il refaci de fiecare data cand vine Pastele sau Craciunul, nu credeti?! Eu il savurez rece, din frigider, in paharute mici (de tuica 😀 ), dar il ador si-atunci cand intra in compozitia vreunei retete dulci. De data asta, l-am folosit pentru a crea un tort mai special, un cheesecake cu ciocolata si lichior de oua, fara gluten, cu blat crocant de nuci si niciun strop de faina. Sper sa va bucurati de gustul lui minunat, acum de Pasti sau oricand aveti pofta de un desert fin si aromat!!! Lasati-l la frigider peste noapte, pentru ca gusturile sa se imprieteneasca!!!

Multumirile pentru aceasta minunatie merg catre Andrea și Karin, doua fete super dragute, care m-au ispitit cu cheesecake-ul lor, atat de frumos colorat. Si fara zahar!!!!!!! Doamne, nu-mi vine nici acum sa cred, fara niciun pic de zahar!!!!!! 😀

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata, fara faina:

– 200 g ciocolata neagra

– 150 g unt

– 4 oua

– 2 linguri zahar brun

– 130 g alune sau nuci macinate

 

Pentru crema de lichior de oua:

– 200 g crema de branza

– 2 oua

– 120 g zahar

– 180 ml lichior de oua

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se pregatesc toate ingredientele. Se unge cu unt o forma cu diam. de 26 cm si se presara cu nuca macinata:

[shashin type=”photo” id=”18537″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru blat, se topeste ciocolata impreuna cu untul, taiat cuburi, la bain-marie sau la microunde. Se amesteca des, pana cand ciocolata se topeste complet, apoi se lasa bolul deoparte. Se bat ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); se adauga zaharul brun si se bat in continuare pana se spumeaza (cca. 2 minute). Se toarna compozitia de ciocolata si alunele sau nucile macinate si se amesteca totul foarte bine. Se toarna amestecul rezultat in forma pregatita si se niveleaza:

[shashin type=”photo” id=”18538″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru crema, se amesteca crema de branza cu zaharul tos si cu ouale intregi. Se toarna lichiorul de oua si se amesteca scurt, fara sa se amestece complet cu compozitia:

[shashin type=”photo” id=”18539″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Crema se toarna peste blat, intr-un strat cat uniform:

[shashin type=”photo” id=”18540″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cu un betisor de lemn se fac modele in crema, pentru un efect marmorat:

[shashin type=”photo” id=”18541″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cheesecake-ul se da la cuptor si se lasa cca. 32-35 de minute. Tineti minte ca mijlocul cheesecake-ului trebuie sa fie inca moale, umed. El se va intari treptat, pe masura ce se raceste. Asa arata gata copt:

[shashin type=”photo” id=”18542″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa sa se raceasca in forma si apoi se desface inelul detasabil al formei:

[shashin type=”photo” id=”18543″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza pe platoul de servit si se orneaza cu putin lichior de oua, turnat in spirala, sau daca credeti ca e deja prea mult lichior de oua implicat 😀 , presarati cu zahar pudra vaniliat si cativa fulgi de nuca de cocos ori chiar cu nes (eu am testat pe o bucatica cu nes si mi-a placut mult, mult!!!):

[shashin type=”photo” id=”18544″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si cu oua mici de ciocolata, ca doar de Pasti il savuram!!! 🙂

[shashin type=”photo” id=”18545″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A iesit fantastic!!!

[shashin type=”photo” id=”18546,18547,18548″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Gogosi vegane la cuptor

Prieteni, sa nu credeti ca de-acum incolo o sa va aduc numai retete vegane (desi n-ar fi rau deloc 😀 ) Din contra, mi-am propus sa va incant cu noi retete de Pasti, dar nu puteam sa nu va arat acest experiment al meu, aceste gogosi vegane la cuptor, pe care le-am facut cu ultimele „oua” vegetale ce mi-au ramas. M-am gandit sa transform checul meu simplu intr-unul vegan, inlocuind ouale (fiind doar doua) cu pasta de seminte de in, dar apoi mi-am amintit ca i-am promis lui Bogdi ca ii fac gogosi la cuptor, asa ca am renuntat la ideea de chec si am faurit aceste minunatii, pe care Bogdi si Matias, prietenul lui, le-au, efectiv, devorat!!! :))

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de gogosi:
  • 100 g zahar brun
  • 100 ml ulei
  • 150 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 2 „oua” vegetale
  • 130 g faina
  • 20 g cacao
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • un praf de sare
Pentru crema de ciocolata cu avocado:
  • 2 avocado mici, coapte
  • 80 g ciocolata neagra (80 % cacao)
  • 1 lingura miere
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingura ulei de cocos (optional)

 

Pana intram in detaliile retetei, vreau sa va arat cat de frumos au inflorit tufele de corcoduse galbene (celebrele mirabele) si sa va povestesc cum am stat noi, eu cu mami, de vorba cu pofticioasele albine 😀 …pe cand pozam gogosile…

„Am stat de vorba” e doar un fel de-a spune, pentru ca mami abia astepta sa plece de-acolo, de frica albinelor, iar eu radeam in hohote si abia, abia prindeam cate o poza mai ca lumea :)))

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se pregateste tava speciala de gogosi la cuptor: se unge fiecare forma cu ulei (dati bine cu pensula, inclusiv pe „inelul” din mijloc). Presarati putina nuca de cocos in fiecare forma sau nuca macinata. Lasati deoparte.

Se amesteca zaharul cu uleiul si se bat cu mixerul cca. 2 minute; se toarna sucul proaspat de portocala (de la o portocala mare). Se adauga „ouale” vegetale si se amesteca totul foarte bine. Faina se amesteca cu praful de copt, bicarbonatul si cacaua; se cern apoi deasupra vasului in care se afla prima compozitie. Se amesteca usor, pana cand nu se mai vede nicio urma de faina. Aluatul obtinut va fi compact si uleios (cand dati cu lingura, se desparte):

Aluatul se pune intr-o punga si se spriteaza in forme (desigur, puteti sa le umpleti si cu o lingura):

Gogosile se coc cca. 16 minute:

Se lasa sa se raceasca in forme!!! Daca va grabiti si le scoateti mai repede, se pot sfarama, din cauza aluatului fraged. Si eu am avut vreo doua care s-au incapatanat sa iasa, dar restul au iesit tare bine 🙂

Se prepara crema de ciocolata neagra si avocado, care e foarte asemanatoare cu trufele de avocado: se scoate pulpa din avocado cu o lingura si se sfarama cu o furculita. Eu am adoptat varianta „rustica”, adica nu am facut o pasta din avocado, ci am lasat sa fie ca o crema groasa. Se topeste ciocolata neagra si se amesteca cu piureul de avocado. Daca aveti ulei de cocos, acum e timpul sa il adaugati (de fapt il veti pune la topit odata cu bucatelele de ciocolata). Se adauga miere:

O sa va aduc cat de curand un alt fel de indulcitor, unul, sper eu, tolerat de toata lumea: pasta de curmale, dar pana atunci folosim miere 🙂

Se adauga spoi pudra de scortisoara si se amesteca totul foarte bine. Gogosile se ung imediat cu crema de ciocolata, pentru ca altfel se intareste. Nu e o glazura de ciocolata, asa ca nu va stresati si ungeti-le cum puteti. Eu le-am manjit cu lingurita, direct sub roiul de albine 😀 …stiti foarte bine deja cum a decurs sedinta mea foto :))

La final, mi-am amintit sa le pudrez cu nuca de cocos, pentru un pic de contrast…dar chiar n-a mai contat!!! Au fost prea bune!!!




Trufe de ciocolata neagra cu avocado

[shashin type=”photo” id=”18023″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ne-am cam facut de cap anul asta, si abia ce-a inceput! 😀 Aveam in plan niste bomboane cu ciocolata, dar le voiam mai usoare, mai putin dulci, mai „sanatoase”, asa ca am optat pentru aceste trufe de ciocolata neagra cu avocado. Nu strambati din nas, pentru ca sunt neasteptat de bune! 😛

Avocado e un fruct minune, e fructul care l-a tinut pe tati in viata cand era, uitat de lume, prin Guineea…

Mi-au placut foarte mult!!!

 

Ingrediente pentru 12-13 trufe:

– 180 g ciocolata neagra (68-72 % cacao)

– 1 avocado mic, bine copt (180-190 g)

– 1 lingura mare, plina cu miere

– 2 linguri cacao

– 1 lingurita scortisoara (optional)

– 50 g alune tocate si restul de 20 g ciocolata pentru ornat

 

Mod de preparare:

Taiati fructul de avocado pe jumatate, rasuciti jumatatile si scoateti samburele, care se piteste intr-una dintre jumatati. Daca fructul e bine copt, il veti putea indeparta dintr-o miscare. Scoateti apoi pulpa cu ajutorul unei linguri (strecurati lingura pe langa coaja si pulpa si-apoi trageti, ca si cand ati umple o cupa de inghetata 😀 ). In continuare, puteti sa sfaramati pulpa cu o furculita, cat mai fin, sau cu mixerul vertical.

Topiti ciocolata neagra la foc mic si lasati-o 1-2 minute sa se racoreasca. Adaugati mierea si amestecati.

Amestecati foarte bine ciocolata topita cu pasta de avocado; puneti compozitia rezultata la frigider pentru cca. 1-2 ore. Formati trufe de aceeasi marime si dati-le prin pudra de cacao. Ati putea s-o amestecati cu scortisoara, cum a facut o fata faina, tot Laura 😛 , de pe Facebook. Hm, ce arome!!!

Presarati alunele tocate sau dati trufele direct prin alune, pentru ca stratul de cacao le cam impidica sa se „lipeasca” si decorati cu fasii de ciocolata topita (cele 20 de grame, restul de ciocolata) sau rasa.

Foarte bune!!!

[shashin type=”photo” id=”18024,18025,18026,18027,18028″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 




Tort de ciocolata neagra cu portocale

[shashin type=”photo” id=”17998″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mi-am dorit un tort de ciocolata neagra cu portocale inca din vara 😀 …si din cauza ca era prea cald si visam sa ma arunc intr-o „gramada” de zapada, dar si pentru ca e o combinatie extrem de reusita, pe care, din pacate, nu ajung sa o savurez decat odata cu sarbatorile de iarna. De parca doar atunci ar avea succes (adevarul e ca exact atunci are cel mai mare succes! 😛 )

Va prezint, asadar, tortul nostru de Craciun de anul asta, pe care il impartim cu voi, cu toata dragostea!!!

Craciun fericit, prieteni dragi, sanatate multa va urez! Si inca o data sanatate, pentru ca stim cu totii ca daca esti sanatos, le poti face pe toate!!!

 

Ingrediente:

– 200 g unt (80 % grasime)

– 150 g zahar cu granulatie fina

– 200 g ciocolata neagra cu portocale

– 2 oua mari, intregi

– 4 oua, despartite

– 150 g faina

– 15 g cacao

– 2 lingurite praf de copt

– 2 portocale mari, filetate

– 3 mandarine, 1 pastaie vanilie si rahat galben pentru decor

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de copt cu diam. 26 cm cu hartie de copt. Se decojesc portocalele, se inlatura pielitele si se taie in bucatele mici. Se lasa deoparte.

Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste intr-un vas la microunde sau la bain-marie.

Se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu 75 g zahar, cu ajutorul mixerului, 1-2 minute, pana se spumeaza usor. Se adauga ciocolata topita (si deja racorita). Se adauga ouale intregi si galbenusurile (pe rand) si se amesteca bine.

Se cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt deasupra compozitiei; se adauga bucatelele de portocala si se amesteca usor, cu o spatula.

Separat, se bat albusurile cu restul de zahar (75 g) pana se formeaza o spuma tare, care se adauga la compozitia rezultata. Se amesteca din nou cu o spatula sau lingura de lemn, nu cu mixerul!

Aluatul se toarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se pune la copt cca. 30-32 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma.

Cand e gata, se pudreaza cu zahar praf si se orneaza cu „lumanerele” din mandarina, cu fitil de vanilie 🙂

[shashin type=”photo” id=”17999,18000,18001″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acesta a fost tortul nostru de Craciun, cu blat pufos si umed, ce speram mult sa va placa!!!




Tort de biscuiti vegan

Desertul nostru pentru prea frumoasa zi a Floriilor de maine este un tort de biscuiti vegan, foarte usor de facut si foarte aromat. Ingredientul cheie a fost borcanul cu tahini cu miere pe care mi l-am cumparat in Grecia 😀 , si care a innobilat acest tort simplu de post. Mai jos, la ingrediente, v-am pus la indemana si varianta homemade a acestei paste de susan dulce de care m-am indragostit pentru prima oara in Turcia, pentru a nu avea niciun motiv de a-l ocoli :))

La multi ani tuturor celor care poarta nume de floare!!! Sa ramaneti mereu la fel de frumosi si iubitori!!! <3

 

Ingrediente:

Pentru blatul de biscuiti:

– 230 g biscuiti simpli (de post)

– 100 g ulei de cocos (solid)

– 2 linguri mari cu miere sau sirop de artar/agave

– 1 lingura pudra de cacao sau roscove

– 60 g migdale sau alune

– 2 linguri cu varf tahini cu miere sau unt de arahide

 

Glazura de ciocolata:

– 100 g ciocolata neagra, cu 70% cacao

– 1 lingura ulei de cocos (solid)

 

Mod de preparare:

Se unge cu ulei o forma de tort cu diam. de 24 cm. Se macina fin biscuitii in robotul de bucatarie sau se pun intr-o punga (rezistenta) si se maruntesc cu sucitorul. Migdalele sau alunele, crude, se prajesc 4-5 minute intr-o tigaie fara ulei. Se amesteca des, sa nu se arda. Se lasa sa se racoreasca bine, apoi se toaca marunt (daca vreti, maruntiti-le la robot).

Intr-un bol mic, la microunde, se topeste uleiul de cocos impreuna cu mierea. Se adauga cacaua si se amesteca bine. La final, se adauga biscuitii si migdalele, cat si pasta de susan (sau untul de arahide) si se amesteca totul foarte bine. Compozitia rezultata se rastoarna in forma unsa si se niveleaza cu fundul unui pahar sau cu dosul unei linguri. Blatul se lasa la frigider pana cand se pregateste glazura.

Pentru glazura de ciocolata, se topeste ciocolata, rupta in bucatele, cu uleiul de cocos (la microunde). Se lasa 1-2 minute sa stea, apoi se toarna peste blat, cat mai uniform. Se lasa minim 2 ore la frigider, pentru ca glazura sa se intareasca.

Se pastreaza la frigider si doar in momentul servirii se scoate si se feliaza cu un cutit bine ascutit si tinut cateva secunde in apa fierbinte.

Blatul va fi sfaramicios, asa ca feliati cu rabdare si atentie 🙂

Va imbratisez pe toti cu mare drag!!!




Bile de ciocolata cu nuca de cocos

 

[shashin type=”photo” id=”13994″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Scumpii mei prieteni, sint atat de fericita!!! Tati meu drag a trecut cu bine peste operatia pe inima de acum cateva zile, operatie care a durat aproape 8 ore. Mi s-a dus nodul din gat si disperarea din privire. Zambesc din nou, cu lacrimi mari de fericire…
Daca as fi avut credinta macar cat un graunte de mustar nu ar fi trebuit sa ma uimeasca aceasta reusita (desi e o minune, avand in vedere cu cate probleme grave s-au confruntat doctorii), in ziua operatiei fiind Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Si cu o zi inainte Sfantul Grigorie Decapolitul. Iar Sfantul Luca si Sfantul Nectarie, mari doctori fara de arginti, au ascultat rugaciunile mele si ale lui mami si i-au fost alaturi clipa de clipa lui tati…
Totusi, desi operatia a decurs bine, sint inca sub efectul celor intamplate. Acum e la reanimare si asteptam sa treaca cu bine peste acest sfarsit de saptamana. Sint sigura insa ca zilele urmatoare imi vor readuce voiosia, sper eu, molipsitoare si bucuria de a sta din nou in bucatarie…

Dumnezeu sa il binecuvanteze pe domnul doctor Marian Gaspar impreuna cu echipa sa si pe voi toti impreuna cu cei dragi voua, pentru toate rugaciunile si gandurile bune pe care ni le-ati trimis. N-o sa va pot multumi niciodata. Dar pot sa imi arat recunostinta asa cum stiu eu mai bine, oferindu-va o bomboana de ciocolata cu nuca de cocos. Buna tare, desi simpla, de post…

Acum viata e din nou frumoasa 🙂

 

Ingrediente:

– 300 g biscuiti

– 200 ml lapte de cocos

– 100-120 g nuca de cocos proaspat rasa

– 80 g margarina

– 100 g zahar

– 100 g ciocolata neagra (75 % cacao)

– fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Intai de toate va voi dezvalui cateva ponturi despre alegerea si spargerea unei nuci de cocos. Astfel, trebuie sa stiti ca o nuca de cocos buna e una mai grea, asta insemnand ca are mai mult lapte si e proaspata. Ca sa fiti siguri de asta, scuturati nuca ca sa auziti cat „lapte” are in interior.

Spargeti apoi nuca de cocos strapungand cu un tirbuson sau cu varful unui cutit una din gaurile de la baza (sint trei „puncte”, mai inchise la culoare, din care doar unul e mai usor de strapuns). Se scurge laptele intr-un pahar (Bogdi meu drag ii bea imediat) si se sparge cu un ciocan sau satar, batand usor in „fisurile” deja facute. Se despica nuca de cocos in jumatate sau in mai multe bucati iar coaja se inlatura cu un cutit de curatat legume. Veti obtine un miez aromat si zemos pe care il puteti savura ca atare sau il puteti rade fin si-apoi folosi la aceasta reteta 🙂

…aveti nevoie, asadar, de aproximativ 120 g nuca de cocos rasa pe razatoarea mica.

In continuare se pune laptele de cocos la fiert impreuna cu nuca de cocos proaspata, rasa, si zaharul. Se lasa pe foc mic 2-3 minute, amestecand des. Se adauga margarina si se amesteca pana se topeste. Se pune ciocolata rupta in bucatele si dupa ce s-a topit se mai lasa sa dea cateva clocote. Se toarna compozitia peste biscuitii macinati si se amesteca energic.

Se lasa compozitia la racit cateva ore. Se poate aromatiza cu cateva picaturi de esenta de rom sau vanilie. Se formeaza apoi bile ce se dau prin fulgi de nuca de cocos.

Foarte bune!!!!

[shashin type=”photo” id=”13995,13996″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va pup si va doresc din toata inima multa sanatate!!! Daca inca ii aveti pe parintii vostri langa voi, lasati totul si mergeti si imbratisati-i. Spuneti-le ca ii iubiti nespus. Eu asa am facut mereu si slava Domnului, voi mai face 🙂