1

Negresa rapida cu dovleac si ciocolata neagra

 

Si iata negresa rapida cu dovleac si ciocolata neagra de care va spuneam acum cateva zile, la Guguluful cu dovleac, o negresa atat de „bogata”, cu textura umeda si gust intens de ciocolata, pe care as alege-o oricand in locul oricarei alte retete de negresa!!  …nimeni nu ar banui ca in ea se-ascunde o portie buna de dovleac si ca nu abunda-n ciocolata, ca alte negrese 😀

Un mare plus e faptul ca se face extrem de repede si de usor, cu ingrediente la indemana (o voi incerca si cu piure de dovleac de la congelator candva..) si ca se pastreaza foarte bine chiar si o saptamana, acoperita cu folie, bineinteles! Si tinuta la frigider, daca e vara!

Ce mai, e grozav de buna, dulce atat cat trebuie, iar stratul crocant de nuci de deasupra o completeaza de minune!! Sper s-o incercati si voi cat de curand!!

O varianta la fel de atragatoare, vegana, gasiti aici: Brownies cu glazura de lapte de cocos si ciocolata

 

 

Ingrediente:

Negresa cu cacao:
  • 250 g dovleac copt (piure)
  • 3 oua mari
  • 150 ml ulei
  • 180 g faina
  • 50 g cacao
  • un praf de sare
  • 2 lingurite praf de copt
  • 100 g zahar brun
Glazura de ciocolata neagra:
  • 120 g ciocolata neagra (minim 60% cacao)
  • 35 ml smantana pentru frisca
Pentru ornat:
  • 50 g nuci caju, tocate marunt

 

Detaliu 🙂

Mod de preparare:

Incalziti mai intai cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si tapetati cu hartie de copt o forma de aproximativ 20 cm x 30 cm.

Amestecati apoi, intr-un bol incapator, piureul de dovleac, ouale si uleiul, cu ajutorul mixerului.

Intr-un alt bol puneti ingredientele uscate: faina, zaharul, praful de copt, cacaua si praful de sare (cat luati cu 3 degete).

Amestecati cele doua compozitii cu o spatula sau cu mixerul, la viteza mica, dar nu insistati cu mixatul!

Turnati compozitia rezultata in forma, nivelati usor si dati la cuptor pentru cca. 28-30 de minute.

Negresa trebuie sa fie moale cand o scoateti!

Cand s-a racit, se acopera cu ciocolata neagra topita impreuna cu smantana pentru frisca:

…si se finalizeaza presarand un strat de nuci caju tocate cu cutitul sau la robot:

Negresa se taie in patrate mari si se savureaza..cel mai bine langa o cafea, cum fac eu mereu, chiar daca nu am mai surprins acum ceasca de cafea 😀

O reteta reusita, pe care o voi reface cu placere ori de cate ori vom avea pofta de ciocolata…si dovleac :))




Prajitura cu dovleac si ciocolata

Astazi am reusit sa imortalizez o reteta de prajitura la care m-am tot gandit in ultima vreme, o prajitura cu dovleac si ciocolata…aproape fara zahar 🙂

Si spun asta pentru ca in compozitia acesteia (in blat) nu se regaseste decat o cantitate infima de zahar brun. Si doar o lingura de miere in glazura de branza.

Mi-am propus ca anul acesta sa va aduc mai multe retete de genul asta, ba chiar fara nicio farama de zahar, cum e  Prajitura fara zahar , insa momentan ma multumesc si cu variante mai putin dulci decat cele cu care v-am obisnuit de-a lungul timpului..

Si-acum revenind la prajitura de azi, dorinta mea era sa o transform intr-un desert fara gluten, folosind numai faina de cocos, cum am facut aici, la fursecuri vegane , dar am ales totusi sa o combin cu faina alba, pentru ca e foarte dificil sa nimeresti o consistenta buna..fara cateva „teste” facute dinainte :))

Va las si voua placerea de a incerca prajitura noastra dietetica si va astept cu impresii!!!

 

Ingrediente:

Blat cu dovleac si ciocolata:
  • 4 oua mari
  • 50 g zahar brun
  • 80 ml ulei vegetal
  • 100 g faina alba de grau
  • 100 g faina de cocos
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 150 g ciocolata neagra (minim 50% cacao)
  • 250 g pulpa de dovleac (pentru placinta)
  • 300 g iaurt natur
Glazura de branza dulce:
  • 300 g branza dulce de vaci (proaspata)
  • 1 lingura plina cu miere
  • 1 lingurita scortisoara pudra

 

Mod de preparare:

In primul rand vreau sa va arat dovleacul meu frumos colorat si aromat, din care m-am servit, imediat ce l-am feliat, cu cateva bucatele de dovleac crud!!! 😀

Apoi, am purces la treaba :))

Am incins cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si am tapetat cu hartie de copt baza unei forme de prajitura, de aproximativ 20 cm x 30 cm.

In continuare, am tocat ciocolata neagra in bucatele potrivite si am dat pe razatoarea mica dovleacul.

Eu mereu imi pregatesc tava si toate ingredientele dinainte de a ma apuca de vreo reteta. In felul asta, treaba decurge foarte usor..si fara surprize 🙂

Pentru blat, am batut ouale intregi cu zaharul brun cateva minute (nu mai mult de 2 minute), doar pana cand compozitia s-a deschis usor la culoare. Am turnat uleiul si am amestecat scurt.

Separat, am amestecat faina alba cu faina de cocos si praful de copt.

Am incorporat apoi amestecul uscat, compus din fainuri si praf de copt, in compozitia cu oua, si am adaugat dovleacul ras. Am amestecat cu spatula, nu cu mixerul!

La sfarsit, am adaugat ciocolata tocata si iaurtul. Am amestecat din nou totul foarte bine, fara sa exagerez, si am turnat compozitia in forma pregatita.

Am nivelat suprafata si am pus blatul la copt, in cuptorul incins, pentru cca. 35-40 de minute.

Prajitura e umeda, dar totusi va puteti ajuta de testul scobitorii!

Cand e gata, o lasati sa se racoreasca bine in forma (10 minute), dupa care o scoateti cu grija pe un gratar:

Ea se va raci complet acum dar cu toate astea bucatile de ciocolata vor iesi in evidenta! 😀 ..ca niste „picaturi” de lava cake:

Prajitura se transfera pe un platou mare (eu am lasat-o unde era, dar i-am scos hartia de copt).

E foarte gustoasa si fara glazura de branza, insa in combinatie cu ea devine si mai gustoasa!!

Pentru glazura de branza, asadar, se amesteca branza dulce de vaci (puteti folosi si Ricotta) cu mierea si scortisoara pudra. Eu am folosit mixerul vertical, pentru ca am vrut sa obtin o crema mai fina dar voi, daca vreti, puteti sa o lasati mai „rustica” 😀

Glazura de branza se intinde cat mai uniform deasupra blatului si se mai presara cu putin praf de scortisoara:

A iesit incredibil de buna!!!! Si Bogdi, si chiar si Cipi au fost uimiti! :))




Briose de post cu nuca de cocos si ciocolata

 

Cat de usor se fac aceste briose de post cu nuca de cocos si ciocolata, si cat de bune sunt, nu va puteti imagina!!!

Eu fac destul de des briose, mai ales de post, pentru ca de obicei nu imi trebuie decat faina, ulei, apa si zahar 🙂

Acum insa le-am mai „cosmetizat” un pic, fiindca am cumparat o nuca de cocos frumoasa pentru Bogdi, din care mi-a ramas putina pulpa. El a si gaurit-o si dupa ce a baut apa de cocos, foarte aromata, mi-a propus sa fac ceva bun cu restul…ceea ce am si facut!

O portie de briose „ninse”, potrivit de dulci, si extraordinar de atragatoare pentru voi toti!!!

O alta varianta, tot cu nuca de cocos proaspata in compozitie, aveti aici: Muffins Bulgari de zapada

 

Ingrediente pentru 12 briose:

Pentru aluatul de briose:
  • 80 ml ulei
  • 200 g zahar (brun)
  • 160 ml apa minerala
  • 1 lingura otet
  • 200 g faina
  • 120 g nuca de cocos proaspat rasa
  • 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite praf de copt
  • un praf de sare
  • 100 g ciocolata cu minim 60% cacao, rupta in bucatele
In plus:
  • 50 g fulgi de nuca de cocos
  • 150 g ciocolata amaruie, de post, pentru ornat (optional)

 

Sfat: daca nu aveti nuca de cocos proaspata, folositi fulgi de nuca de cocos, dar numai 80 de grame, maxim 100 de grame (nu am incercat inca varianta asta dar trebuie sa iasa bine 😀 ). Dati-mi de stire daca incercati briosele asa!!

 

Mod de preparare:

Incepem prin a incalzi cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); asezam apoi hartiutele speciale pentru briose in forma.

In continuare, se amesteca intr-un bol faina cu praful de copt, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete).

Separat, se amesteca uleiul cu zaharul si apa minerala plus lingura de otet.

Cele doua compozitii se amesteca cu telul sau cu mixerul, la viteza mica.

La sfarsit, se adauga nuca de cocos rasa pe razatoarea mare sau maruntita la robot.

Aluatul rezultat se toarna in formele pregatite iar deasupra se pun bucatele de ciocolata.

Briosele se lasa la copt cca. 30 de minute.

Cand sunt gata, se orneaza cu fulgi (uscati) de cocos sau tot cu nuca de cocos proaspat rasa.

O alta idee ar fi sa le ungeti cu ciocolata topita si abia dupa aceea sa presarati nuca de cocos.

Vor fi delicioase, orice-ati alege!!

 

Eu am savurat una langa cafeaua mea de dimineata 🙂

 

Pentru voi, cu mare drag!!




Prajitura de post cu sfecla si ciocolata

 

Prajitura de post cu sfecla si ciocolata pe care v-o prezint astazi a fost facuta cu gandul la vremurile bune de altadata..cand, desi eram fericiti, credeam ca nu suntem..

Dar toate se dezvaluie la timpul potrivit si Dumnezeu ne lumineaza si ne ajuta sa le primim pe toate cu pace si cu bucurie.

Eu sunt si acum uimita ca inca-mi place sa gatesc.  Abia astept sa aprind cuptorul pentru o portie de briose (am o reteta faina, tot de post, pe care vreau sa v-o arat zilele astea).

Dar sa ne intoarcem la prajitura cu sfecla, pe care o puteti savura si simpla, si cu ciocolata!

Va fi extraordinar de buna, in ambele variante!!!!

 

Ingrediente:

Pentru prajitura cu sfecla:
  • 250-280 g sfecla coapta
  • 200 g zahar brun
  • 150 ml ulei
  • 150 g ciocolata neagra (60%-70% cacao)
  • 100 ml lapte de cocos (sau alt lapte vegetal)
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 50 g seminte de foarea soarelui sarate
In plus:
  • 100 g ciocolata neagra, rasa

 

Sfat: daca nu aveti ciocolata neagra la indemana, folositi 2 linguri cu varf de pudra de cacao. Iar in locul semintelor de floarea soarelui sarate, puteti folosi alune sarate sau nuci (prajite putin in tigaie fara niciun pic de grasime). Adaugati, insa, un praf de sare (cat luati cu 3 degete) peste nuci, dupa ce le-ati prajit. Sarea accentueaza gustul ciocolatei.

 

De data asta blatul meu cu sfecla chiar a avut o culoare frumoasa, un rosu caramiziu aprins…culoare pe care ma asteptam s-o vad si cand am facut Prajitura martisor de post 🙂

 

 

Mod de preparare:

In primul rand, trebuie sa va spun ca cantitatea de sfecla coapta mentionata mai sus, la ingrediente, se refera la sfecla coapta in cuptor pana cand intra furculita in ea cu usurinta, decojita si fara cotor (ea cruda cantareste putin mai mult).

Eu am avut chiar 500 g de sfecla proaspata in total, dar am facut din ea, dupa coacere, si prajitura de post si o salata delicioasa. Deci, cumparati mai multe sfecle (cele micute se coc mai repede), pentru ca aveti ce face cu ele :))

 

Acum, pentru blatul cu sfecla, se incalzeste mai intai cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Forma, de aproximativ 28×20 cm, o forma mai micuta, se tapeteaza cu hartie de copt.

In continuare, se pune sfecla, taiata in bucatele, intr-un blender si se mixeaza bine. O puteti face piure si cu ajutorul mixerului vertical. Se amesteca apoi cu zaharul brun (puteti folosi si zahar alb) si cu uleiul.

Separat, se rupe ciocolata in bucatele si se topeste impreuna cu laptele de cocos. Puteti face asta la microunde sau intr-o craticioara mica, la foc mic. Crema de ciocolata rezultata se toarna peste compozitia cu sfecla.

La final, se adauga restul ingredientelor: faina amestecata cu praful de copt si semintele de floarea soarelui sarate, care ofera prajiturii ceva special..nu stiu sa va spun ce 🙂

Compozitia se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza si se lasa la copt 15 minute, dupa care se scade temperatura cuptorului la 170 grade C (foc mic) si se mai lasa vreo 20 de minute la copt.

Prajitura e umeda si foarte frageda, asa ca va sfatuiesc sa o lasati sa se raceasca complet inainte de a o felia!

Puteti rade ciocolata deasupra feliilor de prajitura, daca vreti:

Aici o am pe mami, scumpa mea asistenta 🙂 …care ma ajuta ori de cate ori am nevoie, asa cum o facea si tati…

 

E o prajitura delicioasa! Sper sa o incercati si voi si sa va placa!




Briose Oreo de post

Dragilor, astazi este ziua lui Bogdi, implineste 15 ani!!!!! 😀 , si i-am facut cele mai grozave Briose Oreo de post din lume, surpriza pentru el si pentru noii lui colegi de la Liceul Teologic Ortodox „Sfantul Antim Ivireanul”, unde si-a dorit sa ajunga. Prima generatie de liceeni, prima generatie de tineri seminaristi 🙂 Le-am facut Oreo de post pentru ca azi e miercuri, iar ei tin post miercurea si vinerea. Iar in fiecare joi, dis de dimineata, au slujba. Acolo, la scoala!!! Nu va pot descrie in cuvinte cat de fericita sunt!!! E pentru prima oara cand il vad, zi de zi, incantat ca merge la scoala 😀

…si v-as scrie eu mai multe, dar in curand se intoarce de la scoala si vreau sa il intampin si cu alte bunatati :))  Va imbratisez pe toti cu mare drag si va rog mult de tot: incercati briosele Oreo, pentru ca sunt nemaipomenit de bune!!!! Aici le aveti pe cele cu lapte si crema de branza: Oreo Cupcakes

Bogi, te iubim din tot sufletul, frumusete, La multi ani!!!!!!! <3

 

Ingrediente pentru 12 briose:

Pentru aluatul de briose:
  • 160 g zahar
  • 40 g zahar vanilat
  • 100 ml ulei
  • 200 ml apa
  • 1 lingurita otet
  • 250 g faina
  • un praf de sare
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
  • 100 g picaturi de ciocolata amaruie
Pentru glazura Oreo:
  • 150 g crema vegana tartinabila din migdale si nuca de cocos
  • 40 g zahar pudra vanilat
  • 1 pachet biscuiti Oreo Original (154 g)
Pentru decor:
  • 1 pachet biscuiti Oreo Original (154 g)

 

Sfat: daca nu gasiti crema vegana de migdale, nu va necajiti! Puteti folosi 50-80 g „unt” de cocos, adica partea solida dintr-o conserva de lapte de cocos. Si putin lapte de cocos, dupa preferinte 🙂 …pentru a obtine o glazura ferma, dar care totusi sa se intinda usor!

 

Surpriza mea dulce!!!

 

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) si se aseaza hartiute speciale de hartie in forma de briose.

Pentru briose, se amesteca uleiul cu zaharul, cu mixerul, timp de cca. 1 minut; se toarna apoi apa si otetul. Se incorporeaza faina amestecata cu sarea, praful de copt si bicarbonatul (se cern impreuna, deasupra compozitiei lichide). Se pune cate o lingura plina cu aluat in formele de hartie, se aseaza picaturile de ciocolata peste aluat, cat mai uniform, si se toarna deasupra restul de compozitie, adica tot cate o lingura la fiecare briosa. Briosele se coc aproximativ 22 de minute, maxim 25 de minute, dupa care se lasa la racit.

Pentru glazura Oreo, se amesteca crema vegana, pe care o puteti inlocui cu Crema de caju, cu zaharul pudra. Biscuitii Oreo se macina la robotul de bucatarie, intregi, si apoi se inglobeaza in crema. Sau, si mai usor, se rup in jumatate biscuitii Oreo si se fac pasta, impreuna cu celelalte ingrediente de la glazura Oreo, cu ajutorul mixerului vertical!

Se glazureaza briosele si se orneaza cu cate o jumatate de biscuit Oreo:




Fursecuri vegane, fara gluten

 

Incepem seria retetelor de Craciun, dragilor, cu niste fursecuri vegane, fara gluten, cu faina de cocos si ciocolata, pe care le-am facut cu gandul atat la prietenii mei vegani (de la care am invatat atatea in ultimul timp), cat si la cei care urmeaza o dieta fara gluten. Pentru ca toata lumea trebuie sa se indulceasca putin de sarbatori, am dreptate?! 😀 Sunt niste thumbprint cookies, de fapt, umplute cu gem de zmeura si presarate cu fulgi de nuca de cocos, care, dupa coacere, se crapa pe margini  ca biscuitii truffle si au o consistenta grozava de negresa, cu interior umed si fraged. Absolut delicioase!!! Sper sa reusesc sa pregatesc si un tort vegan, demn de o sarbatoare atat de frumoasa si luminoasa cum e Craciunul! Va pup pe toti dulce tare, prieteni dragi, vegani sau non-vegani! 😀

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de fursecuri:
  • 250 ml lapte de cocos, din conserva
  • 100 g ciocolata neagra (65% cacao)
  • 60 g ulei de cocos
  • 80 g zahar brun
  • 120 g faina de cocos
  • 1 lingurita praf de copt
In plus:
  • gem de zmeura
  • fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul de fursecuri, care trebuie neaparat sa stea peste noapte la frigider, se topeste ciocolata neagra, rupta in bucatele, impreuna cu laptele de cocos din conserva (incercati sa luati cat mai mult „unt de cocos” din conserva, acel strat care se separa de laptele de cocos). Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca.

In acest timp, se bate uleiul de cocos (sa nu fie solid, ci moale, la temperatura camerei) cu zaharul brun, intr-un bol inalt, cca. 1-2 minute, cu mixerul. Separat, se amesteca faina de cocos cu praful de copt.  Compozitia cu ciocolata se toarna in bol si se amesteca scurt, iar la final se adauga faina. Se amesteca totul foarte bine, se acopera cu folie transparenta si se lasa la frigider peste noapte.

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare de fursecuri. Se formeaza din aluat, cu ajutorul unei lingurite, bile egale care se aseaza in tava, la distanta unele de altele:

Se face apoi, in fiecare bila, o adancitura, cu degetul:

Fursecurile se coc cca. 22 de minute, maxim 25 de minute. Se lasa cateva minute sa se racoreasca, dupa care se umplu cu gem de zmeura:

La sfarsit, se presara cu fulgi de nuca de cocos:

Taaare bune!!!!! <3




Prajitura de post cu ciocolata si Oreo

 

Prajitura de post cu ciocolata si Oreo de astazi va este dedicata voua, prietenilor mei dragi…de-aici si de departe 🙂 O pot savura si cei care tin post dar si cei care isi doresc o prajitura mai deosebita, o prajitura festiva, de sarbatori, fara oua, lapte sau unt in compozitie. Si cum il sarbatorim pe Sfantul Nicolae acum, vreau sa le urez atat celor mici cat si celor mari, mai ales daca poarta numele Sfantului Nicoale, un calduros: „La multi ani!!!” <3

Nu e o prajitura foarte dulce, dar tocmai asta o face atat de atragatoare 😛 Bogdi detesta ciocolata neagra, amaruie, dar mi-a marturisit ca prajitura asta ii place muuult de tot, pentru ca nu e gretoasa :))  Sper sa va placa si voua la fel de mult!!!!!

Retineti, va rog, faptul ca fiind o prajitura de post (si mai contine si maioneza, care o „fragezeste”), va iesi destul de sfaramicioasa, asa ca manevrati-o cu atentie…nu doar cand o feliati, ci si cand o savurati! S-aveti pofta!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • o portie maioneza vegana, din lapte (300 g)
  • 160 g ciocolata neagra (75% cacao)
  • 200 ml cafea (sau apa)
  • 200 g zahar brun
  • 380 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • un praf de sare
Pentru crema de ciocolata:
  • 220 g ciocolata neagra (65% cacao)
  • 30 g ulei de cocos, solid
  • 80 g zahar pudra
  • 1 plic praf de budinca de vanilie (80 g)
  • 450 ml lapte vegetal (migdale, cocos, orez sau soia)
In plus:
  • 3 pachete biscuiti Oreo, a cate 154 grame fiecare (462 g in total)

 

!!! Sfat: verificati daca plicul de budinca contine lapte! Am observat, recent, ca unele plicuri cu budinca contin „urme” de oua sau lapte, ceea ce m-a uimit, pentru ca inainte nu contineau decat amidon si arome. Puteti folosi ori praf de budinca care se prepara cu lapte fierbinte si se fierbe cca. 1 minut, ori praf de budinca instant, ce nu se fierbe, in care doar amestecati praful cu laptele rece.

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol, potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 35×24 cm.

Pentru blatul de ciocolata cu maioneza din lapte vegetal, se pregateste prima data maioneza vegana, urmarind pasii expusi in reteta de mai sus, de la ingrediente, cu mentiunea ca nu se va mai pune mustar.  In continuare, se rupe ciocolata in bucatele si se pune intr-un bol adanc. Cafeaua fierbinte, indulcita cu zaharul brun (puteti folosi si zahar alb) se toarna peste ciocolata si se amesteca energic pana cand aceasta se topeste. Faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea (cat luati cu trei degete) se cern impreuna deasupra unui bol incapator.  Se adauga ciocolata topita si maioneza vegana si se amesteca totul foarte bine. Nu aveti nevoie neaparat de-un mixer aici, puteti folosi o spatula sau lingura de lemn 😛  Nu exagerati cu amestecatul! Cand ingredientele s-au omogenizat, compozitia pentru blat e gata! Se toarna apoi in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute. Se lasa la racit in forma.

Pentru crema de ciocolata, se rupe ciocolata in bucatele mici si se topeste impreuna cu uleiul de cocos, solid, la microunde sau la bain-marie. Separat, intr-o cratita mica, se face o budinca mai groasa din praful de budinca si laptele vegetal+zahar. Cand budinca e bine racorita, se amesteca cu ciocolata topita. De data asta, cu un mixer! 😀  Crema de ciocolata rezultata se intinde cat mai uniform peste blat iar deasupra ei se aseaza biscuitii Oreo.

Pregatita sa alunge orice urma de tristete! 😀

O puteti felia cum vreti, dar eu m-am gandit ca cel mai frumos ar fi ca fiecare sa primeasca cate-un Oreo. Intreg :))

V-am pastrat si voua, dragilor, cateva bucati, asa cum fac intotdeauna!!!! <3

Pupici o mie!!!!!




Prajitura de post cu unt de arahide

Fascinatia lui Bogdi pentru untul de arahide nu a scazut deloc in intensitate odata cu trecerea anilor, asa ca, zilele trecute, cand i-am facut aceasta prajitura de post cu unt de arahide, fooarte gustoasa, a declarat-o pe loc „cea mai buna din lume!!!” 😀

E atat de usor de facut si atat de simpla (el a preferat varianta fara ciocolata)…si e o modalitate minunata de a folosi gemurile care v-au iesit mai lichide decat va doreati 😛

Savurati-o cu placere, langa o cafea sau un pahar cu lapte rece!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 225 g gem moale de prune sau caise
  • 180 g zahar
  • 50 g ulei de cocos sau 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 ml apa
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • un varf de cutit bicarbonat
  • 30 g cacao
  • o lingurita rasa scortisoara pudra (optional)
In plus:
  • 280-300 g unt de arahide
  • 100 g ciocolata neagra

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza o forma de aprox. 28×20 cm cu hartie de copt.

Pentru blat, se amesteca intr-un bol incapator gemul moale, fluid (sunt sigura ca aveti prin camara gemuri care nu s-au legat foarte bine, cum am si eu 😛 ) impreuna cu zaharul. Nu aveti nevoie neaparat de mixer la reteta asta! Se adauga apoi uleiul de cocos, topit, sau uleiul vegetal si apa si se amesteca totul foarte bine. La sfarsit, se adauga amestecul uscat format din faina, cacao, praf de copt, bicarbonat si praf de scortisoara. Se amesteca doar pana cand vedeti ca ingredientele s-au incorporat, dupa care se rastoarna in tava pregatita. Se niveleaza cu dosul unei linguri si se da la cuptor pentru cca. 20 de minute. Ca sa nu existe surprize, puteti face testul scobitorii (intepati blatul cu o scobitoare si daca aceasta iese curata, blatul e gata).

Cand blatul e rece, se intinde untul de arahide cat mai uniform deasupra lui…si se poate felia :))

Bogdi o adora in felul asta!!!!

Prima muscatura 😀

Prajitura se presara cu ciocolata tocata (dupa ce ati feliat-o):

A iesit incredibil de buna!!!!

Si pentru ca nu m-am putut decide asupra sectiunii, v-am „atasat” doua, sper eu, la fel de apetisante :))

Sfat: puteti folosi piure de fructe (de mere) in locul gemului, daca nu aveti gem moale!




Tort Adidas pentru Bogdi-14 ani

Tort Adidas pentru Bogdi-14 ani! Am citit si recitit de-atatea ori titlul asta si tot nu imi vine sa cred ca Bogdi meu drag a implinit 14 ani!!!!!! Probabil ca atunci cand va implini 18 ani voi fi si mai aeriana 😀 Nu credeam ca voi putea depasi pragul emotional din anii trecuti dar iata ca s-a intamplat si asta! Anul asta, ziua lui a picat vinerea…si cum nu putea sa treaca neobservata, l-am lasat sa-si faca de cap! A venit cu autobuzul, impreuna cu trupa lui nebuna, direct de la scoala, la party :)) Va pun cateva poze mai jos cu ei, cei mai faini copii din lume!!! Seara, am iesit cu ei in oras, la Megazone, unde a fost super fain, ca de obicei, iar a doua zi l-am dus in Serbia, la Varset…o surpriza mai mare decat el! Voi reveni cu poze de acolo zilele astea… Urmatoarea oprire: Rusia!!! 😀

Cat despre postarea de astazi, va avertizez ca veti avea multe etape de parcurs, muuulte poze si foarte multe de citit, dar stiu ca nu va lasati intimidati asa usor 😀 Sunteti invitatii nostri speciali! Veti intelege imediat de ce am ales sa-i fac lui Bogdi un tort cu tema asta…

Tortul e nemaipomenit si l-am facut de doua ori intr-o saptamana :)) Prima data, desi nu a iesit asa cum imi doream (o sa va pun doua poze, totusi, ca sa ne distram impreuna de cat de stangace pot deveni atunci cand vine vorba despre Bogdi), a fost savurat de prietenii lui Bogdi iar a doua oara, a fost degustat de ai nostri dragi, din familie: bunici, unchi, matuse…si de noi, din nou 😛

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:
  • 200 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 200 g ciocolata cu 50% cacao
  • 120 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
  • 150 g smantana (acra, pentru ciorbe)
Pentru un blat de cocos (veti avea nevoie de 2 blaturi, coapte separat):
  • 3 albusuri
  • 80 g zahar
  • 80 g nuca de cocos
  • 20 g faina
  • 1 lingurita rasa praf de copt
Pentru crema cu Nutella:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 250 ml smantana pentru frisca (lichida)
  • 100 g unt
  • 300 g Nutella
Pentru crema cu Mascarpone:
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar pudra vanilat
  • 50 ml lapte
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 500 g Mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca (lichida)
Pentru glazura:
  • 125 g branza Philadelphia
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
In plus:

 

Si, ca de obicei, va las, inainte de a „intra” in reteta, speech-ul lui Bogdi :)))

„Salutare! Bogi aici, vreau sa va spun un pic despre cultura slava si despre ce nu a putut Mamych sa va explice =D. Cultura slava este compusa, in mare, din 3 factori. 1. Tracksuit-urile Adidas si tot ce este Adidas. 2. Muzica Hardbass, care are un impact foarte mare asupra slavilor, si 3. Semintele. Cum puteti vedea mai sus, tortul meu are cele 3 linii Adidas si logoul lor. Rusii, Gopniks, sau Gopnicii, acest gen de rusi sau slavi sunt ceea ce v-am explicat mai sus. Eu sunt un Gopnik mai… incepator sa zic asa 🙂 Multi slavi spun ca, pentru a fi un slav adevarat, trebuie neaparat sa te fi nascut intr-o tara slavica, cum ar fi Rusia, Polonia, CehoSlovacia, fosta Yugoslavia (Serbia, Muntenegru, Macedonia, Croatia, Slovacia, Bosnia & Herzegovina), Bulgaria, Belarus, Ukraina, Letonia, Lituania si Estonia. Dar noi Romanii, cum am fost influentati de slavi, avem si noi un pic de „Slavness” in tara noastra. Asa ca, Bogi este si el un mic slav 😀 ”

Mi-am recuperat postarea, hahaa, si zic si eu: All the slav culture lays in these 3 stripes!!! That’s what I was told! 😀

Si avem nevoie de-un pic de Boris aici, pentru ca de la el a inceput Bogdi sa se simta super-slav :))

Despre Boris, care ne-a inspirat de atatea ori, mai puteti citi aici, la Chebureki facuti de Bogdi!

 

Mod de preparare:

Se prepara crema cu Nutella prima data, pentru ca trebuie sa se intareasca bine. Se rupe ciocolata in bucatele si se pune la topit impreuna cu untul si smantana lichida. Se lasa cateva minute sa se racoreasca dupa care se adauga Nutella. Se amesteca totul foarte bine si se lasa la frigider, acoperita cu folie alimentara.

Urmatorul pas e blatul de ciocolata, care e suuuper bun si-asa simplu 🙂 Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt. Intr-un bol incapator, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul (se cern deasupra bolului). Intr-un alt bol, se topeste ciocolata (rupta in bucatele) la microunde sau la bain-marie; se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca. Untul moale, scos din timp de la frigider, se bate cu zaharul cca. 2-3 minute, cu mixerul, pana se spumeaza usor.  Separat, se bat ouale, cu un praf de sare, apoi se rastoarna peste unt, amestecand energic. In punctul asta, compozitia va arata ca taiata, dar nu va ingrijorati, turnati ciocolata topita si amestecati totul cu mixerul, la viteza mica. Veti obtine o crema matasoasa, asemanatoare unui „mousse au chocolat” 😛 La final, se adauga smantana si amestecul uscat, de faina, si se amesteca scurt, doar pana cand vedeti ca s-au incorporat ingredientele. Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita, se niveleaza usor cu dosul unei linguri, si se da la copt pentru cca. 35-38 de minute. Nu se tine mai mult, pentru ca se intareste! Se lasa la racit in forma, dupa care se taie pe jumatate.

Urmeaza blaturile de cocos, pe care va recomand sa le coaceti in ziua in care asamblati tortul, pentru ca sunt mai sensibile. Eu asa am facut…a mers cuptorul meu de dimineata pana seara intruna! 😀 Astfel, pentru un blat, se bat 3 albusuri (galbenusurile le pastrati intr-un bol, pentru crema) intr-un bol perfect uscat si curat (preferabil, de sticla), cu un praf de sare. Cand prinde consistenta, se adauga zaharul si se mixeaza pana cand obtineti o spuma tare, ca la bezele. Se adauga nuca de cocos si faina amestecata cu praful de copt si se amesteca totul cu mixerul la viteza cea mai mica. Se rastoarna compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt, si se lasa la copt (temperatura cuptorului ramane la 175 grade C) cca. 15 minute. Din nou, va sfatuiesc sa fiti cu ochii pe blat si sa nu-l lasati la copt mai mult de-atat, chiar daca pare necopt, pentru ca se intareste prea tare cand se raceste. In acelasi mod, mai coaceti inca un blat de cocos.

Ce ne-a ramas?! Ah, da, delicioasa crema Mascarpone 🙂 Acum e momentul sa folositi galbenusurile puse deoparte mai devreme dar prima si prima data va trebui sa puneti gelatina la hidratat: foitele de gelatina se inmoaie in multa apa rece (daca folositi granule de gelatina, puneti doar 150 ml apa peste continutul plicului) timp de aproximativ 10 minute, adica pana cand e gata crema.

In continuare, se pun galbenusurile cu zaharul pudra si laptele rece la bain-marie pentru cca. 8 minute (cronometrati timpul din momentul in care apa de sub bol incepe sa clocoteasca). Se amesteca din cand in cand in primele 4 minute, urmand ca la final sa amestecati intruna!  Foitele de gelatina se scurg de apa si se adauga la crema, amestecand totul foarte bine (gelatina granule nu se scurge, ci se adauga asa cum e). Crema se lasa la racit, dupa care se amesteca cu branza Mascarpone si cu frisca batuta (bateti frisca separat). Pentru finalizarea cremei, se scot samburii visinelor iar visinele se amesteca cu crema.

La final, trebuie sa va spun cum am asamblat eu tortul: in forma in care am copt blaturile, am pus un blat de ciocolata, am turnat crema cu Mascarpone si am acoperit cu celalalt blat de ciocolata. Am lasat tortul peste noapte la frigider (daca vreti, acest tort se poate face oricand ca tort de sine statator 😀 Il glazurati cu ciocolata si gata! ). In continuare, am asezat un blat de cocos pe un platou, am intins un strat de crema cu Nutella (impartiti dinainte crema Nutella in doua), apoi am asezat tortul cu mascarpone si visine si deasupra am pus cel de-al doilea blat de cocos, „uns” cu restul de crema Nutella (acest ultim blat va fi asezat cu crema in jos, pentru ca blatul neted de cocos sa fie sus).

Tortul se glazureaza cu crema Philadelphia indulcita, intr-un strat subtire, doar cat sa se lipeasca de el pasta de lapte praf. Se decupeaza din pasta „insemnele” Adidas…colorate in albastru, negru, cum vreti…si gata tortul! Iata cum mi-a iesit:

Bogdi a fost fascinat! 😀

Eu am fost fascinata mai mult de sectiune :))

A iesit delicios!!!!!!!

 

Iar aici vin pozele promise, cu sarbatoritul meu scump…cu tricou Adidas, bineinteles :))) Catre casa, in fuga:

In curte…la fotbal:

…si pe trambulina:

Iar la final, va arat tortul „incarcat” de prea mari emotii…unde am inversat un pic blaturile:

La multi ani, iubirea mea!!!!!!!!!




Bomboane vegane de ciocolata cu crema de caju si curmale

 

Bomboane vegane de ciocolata cu crema de caju si curmale, acesta e cadoul meu pentru prietenii mei vegani, de sarbatori!!! Le-am facut si sub forma de bombonele, pentru ca am o forma frumoasa de silicon cu care am vrut sa ma laud, haha, dar le-am testat si sub forma de „tarte”, la care am folosit forma de cupcakes. Asta doar ca sa nu gasiti vreo scuza sa nu le faceti! 😀

Mie mi-au placut la nebunie si, culmea, si lui Bogdi!!! Cipi, insa, mi-a zis ca nu sunt destul de dulci, dar i-am reamintit ca sunt vegane si nu au zahar deloc, asa ca mi-a zis (printre dinti 😛 ) ca sunt bune, bune!!! Cei care nu sunt obisnuiti cu deserturile vegane vor reactiona, probabil, la fel :)))

 

Ingrediente:

Pentru bomboanele vegane:
  • 1 portie pasta de curmale
  • 1/2 portie crema de caju
  • 50 g ulei de cocos, presat la rece
  • 50 g nuci sau alune, prajite, macinate (optional)
  • 25 g cacao
  • 1 lingurita pudra de scortisoara
Glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata neagra (60-70 % cacao)
  • 35 g ulei de cocos, presat la rece

!!! Din aceasta compozitie puteti face bomboane de ciocolata, pe care le puteti servi asa cum sunt. Simple, dar totusi delicioase! 🙂

 

Mod de preparare:

Preparati mai intai crema de caju (pentru reteta de fata avem nevoie doar de jumatate de portie): inmuiati 100 g nuci caju in apa fierbinte, ca sa grabiti putin procesul (apa sa treaca peste ele); lasati-le sa stea cca. 30 de minute. Cand sunt gata, se scurg bine de apa si se fac pasta la robotul de bucatarie sau in blender, daca e puternic. Aveti rabdare, mixati cateva minute, faceti pauza si tot asa, vreo 5-6 minute. La sfarsit, adaugati 1 lingura sirop de artar sau agave, ori miere lichida. Aveti mai multe detalii in linkul de mai sus, de la ingrediente, dar, ca idee, asta e tot ce trebuie sa faceti 🙂

In continuare, preparati pasta de curmale din 200 g curmale uscate, carora le scoateti samburii si le amestecati apoi cu 100 ml apa fierbinte (daca curmalele sunt mai uscate, puneti mai multa apa: 120-150 ml). Le lasati la macerat cca. 5 minute, dupa care le transformati in pasta cu ajutorul robotului de bucatarie.

Amestecati apoi cele doua compozitii si adaugati uleiul de cocos, ori topit, ori la temperatura camerei (sa fie moale), pudra de cacao si pudra de scortisoara si amestecati totul foarte bine. Eu am folosit mixerul vertical, dar n-am exagerat (nu am vrut sa obtin o compozitie foarte fina). Daca doriti, si va place, puteti pune 50 g nuci sau alune macinate (prajite putin inainte). Compozitia va fi destul de moale, dar la frigider se va mai intari. Se pune, asadar, la frigider compozitia rezultata pana cand se prepara „glazura” de ciocolata.

Glazura de ciocolata, asa cum v-am spus mai sus, poate fi o reteta in sine, daca dublati cantitatile si umpleti formele pana sus. Acum, insa, vom face doar un strat de ciocolata, care sa sustina „crema” delicioasa expusa adineauri 🙂

Astfel, ciocolata neagra se rupe in bucatele si se topeste impreuna cu uleiul de cocos, solid, ca untul, intr-o craticioara la bain-marie sau pe foc foarte mic. Eu, ca de obicei, am folosit cuptorul cu microunde. Rapid si eficient! :)) Uleiul de cocos se poate inlocui cu ulei de floarea soarelui, dar puneti doar 2 linguri.

Se umplu formele de silicon, formele mici, cu crema de ciocolata, dar numai pe un sfert. Se pun apoi in frigider si se lasa la racit (asezati-le pe un platou drept, ca sa nu isi piarda forma). Dupa cca. 15 minute, se scot si se umplu cu compozitia de bomboane. Se lasa la frigider cateva ore bune, chiar peste noapte, dupa care se pot servi. Le scoateti cu grija din forme (le puteti chiar pune la congelator 10 minute inainte de a le scoate din forme; vor iesi mai usor) si le asezati pe platoul se servit. Eu, cum le-am facut doar pentru noi, le-am lasat asa cum erau:

Foarte gustoase!!! …si foarte frumusele, asa e?! 🙂

Se tin la frigider si doar cand le serviti le scoateti (cu vreo 2 minute inainte, ca sa se dezmorteasca un pic ciocolata). Eu am obtinut 30 de bombonele si aproape 6 „tarte”…si zic asta din cauza ca am tot gustat din compozitie si nu mai stiu cate au fost in final 😀 Nu va cramponati, asadar, de acest detaliu, mai ales daca veti folosi alte forme. Vor iesi minunat, oriunde le-ati „cladi”!

Stratul ala crocant de ciocolata neagra in combinatie cu „crema” mai moale, de caju si curmale, creeaza ceva super delicios!!!

 

Iar aici avem varianta cu formele de cupcakes (muffins, briose, cum vreti sa le numiti 😛 ), la care am tapetat adanciturile formei cu folie transparenta in care am turnat ciocolata topita, tot asa, doar pe un sfert, dupa care am umplut formele cu compoztie:

Le-am lasat la rece peste noapte, le-am scos din forme cu grija…

…si le-am rasturnat pe un platou:

Le-am presarat cu nuca de cocos…si ne-am bucurat de ele! 🙂

 

Orice varianta alegeti, eu ma bucur tare, tare!!! 😀

 




Cookies cu tahini si miere

 

Ce frumos a inceput scoala! 😀 Si ce frumos am copt eu aceste cookies cu tahini si miere pentru Bogdi meu scump care e deja in clasa a VII-a!!!!!  Nu credeam ca o sa-i placa tahini cu miere atat de mult…la fel de mult ca mie :))

I-am facut fursecurile astea (si vegane, pe deasupra) de doua ori deja, dar abia acum le-am prins in poze. Ceea ce inseamna ca sunt delicioase, nu?! 😛

Eu am folosit tahini indulcit cu miere, la borcan, luat in vara asta din Grecia, dar voi, daca nu gasiti asa ceva (si probabil ca nu o sa gasiti), puteti face in casa pasta de susan dulce. E atat de buna!!!! Va pup pe toti, bafta copiilor la scoala si voua…numai bucurii!!!

 

Ingrediente:

  • 150 g tahini cu miere
  • 2 linguri miere, fluida (cca. 50 g)
  • 120 g fulgi de ovaz (ecologici, ovaz baby)
  • 80 g ciocolata neagra (70% cacao)
  • 1 lingura ulei de cocos, moale
  • 2 linguri lapte de migdale sau cocos

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare, intinsa, de fursecuri.

Se pun intr-un castron primele 3 ingrediente: tahini dulce+miere+fulgi ovaz. Se amesteca bine si se adauga ciocolata rasa pe razatoarea mare (tineti ciocolata la congelator 2-3 minute inainte de a o rade). Se toarna laptele si uleiul (puteti folosi si ulei de floarea soarelui) si se amesteca foarte bine. Se fac bile mici cu mana si se aseaza la mica distanta unele de altele pe tava:

Se coc 12-13 minute, nu mai mult! Nu se asteapta sa se intareasca in cuptor! Vor fi relativ moi cand le veti scoate din cuptor, dar asa trebuie sa fie, pentru ca se intaresc cand se racesc:

Se lasa sa se raceasca si se servesc langa o cana mare cu lapte rece sau cafea. Eu am pus langa si-o lingura plina cu tahini cu miere, pe care il ador (si pe care il mananc direct din borcan, ca pe Nutella 😀 )

 

V-am pastrat si voua, dragilor!!! :))

 

Sfat: Daca vreti, puteti adauga in aluat si 1/2 lingurita scortisoara, precum si nuci tocate marunt (50-60 g) sau coaja rasa de lamaie ori portocala.

 

Reteta inspirata (si modificata) de aici




Prajitura cu inghetata de post si glazura de ciocolata

Prajitura cu inghetata de post si glazura de ciocolata, la asta m-am gandit atunci cand am facut delicioasa inghetata cu lapte de cocos de acum cateva zile 🙂  Am vrut o prajitura pe care sa o pot pastra la rece (la congelator, mai exact) si pe care sa o pot servi si cand afara-s peste 38 de grade C, fara sa imi fie frica ca nu mai apuc sa o servesc 😀

E, de fapt, o prajitura feliata in sandwich-uri de inghetata, foarte la indemana si foarte atragatoare!!!

Bucurati-va de ultimele zile de vara, dragilor, alaturi de mine si prajiturica mea! :))

 

Ingrediente:

O portie de inghetata de post cu lapte de cocos din conserva

Pentru blatul de cacao:
  • 150 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 120 ml lapte de cocos
  • 150 g faina
  • 20 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
Pentru glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata neagra (70 % cacao)
  • 4 linguri pline cu lapte de cocos (25-30 ml)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol, potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma micuta, de aprox. 28×19 cm.

Se bat, intr-un bol inalt, zaharul cu uleiul cateva minute (maxim 2 😀 ). Se toarna laptele de cocos. Separat, se amesteca faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul; se cern apoi deasupra bolului si se amesteca totul foarte bine. Aluatul se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 18-20 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma.

Cand blatul e rece, se taie in jumatate si se aseaza intr-o forma, preferabil, de aceeasi marime. Se pune inghetata de cocos, pe jumatate topita (adica moale, dar totusi inghetata) si se intinde uniform deasupra blatului. Se acopera cu cealalta jumatate de blat si se apasa usor. Forma se pune la congelator 2-3 ore, sau pana cand  prajitura se intareste. Cand e gata, se scoate din forma si se feliaza cu un cutit bine ascutit si incalzit (puneti lama cutitului sub jet de apa fierbinte, stergeti cu prosopul de bucatarie si repetati pana cand feliati toata prajitura). Eu mi-am trasat dinainte feliile si de-abia dupa aceea le-am taiat, din 3-4 miscari, apasand usor (daca incercati sa feliati dintr-o singura apasare, blatul nu se va taia frumos)

Le puteti lasa si sub forma asta, mai alungita:

…dar eu le-am mai taiat o data, pentru ca aveam multi copii „la masa” si nu voiam sa faca rosu-n gat din prima! 😀

Pentru glazura, se topeste ciocolata neagra, rupta in bucatele, impreuna cu laptele de cocos, la microunde sau la foc mic, amestecand intruna:

La final, sandwich-urile de inghetata se acopera cu glazura de ciocolata…si se „topesc”, haaha!!!

Prajitura se pastreaza la congelator, iar in momentul servirii se va lasa cateva minute (8-10 minute) sa se demorteasca. Va fi si mai buna!!!

S-aveti poftaaa!!!! <3




Prajitura de post cu banane si ciocolata

 

Dragilor, am pentru voi o prajitura de post cu banane si ciocolata, foarte usor de facut si absolut delicioasa!!! Blatul e afanat si-un pic umed iar gustul „moale” de banane se impaca de minune cu glazura amaruie si lucioasa 🙂 Eu am pus ulei de cocos in ciocolata si i-a dat o aroma aparte, dar voi, daca nu aveti ulei de cocos, puteti folosi orice alt ulei vegetal. Decorul e foarte simplu: felii de banana, stropite cu zeama de lamaie (ca sa nu se innegreasca), peste care am turnat cate o lingurita de miere.

Sper mult de tot s-o incercati, fiindca e minunata, nu o laud degeaba!!! 😀 Si mai am o varianta super buna pentru voi, sub forma de chec: Chec cu banane de post.

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 3 banane medii, bine coapte (250-300 g)

– 150 g zahar (brun)

– 150 g ulei de cocos (solid) sau ulei vegetal

– 235 g faina

– un praf de sare

– 1 lingurita praf de copt

– 1 lingurita bicarbonat de sodiu

– 25 g fulgi de nuca de cocos

 

Pentru glazura:

– 80-100 g ciocolata neagra (72 % cacao)

– 1 lingurita (cu varf) ulei de cocos sau ulei vegetal

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 28×19 cm.

Pentru blat, se paseaza bananele si se amesteca cu zaharul si uleiul de cocos (il topiti inainte). Se adauga apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt, bicarbonatul si praful de sare (cat luati cu trei degete). Se amesteca totul bine. La sfarsit, se adauga fulgii de nuca de cocos. Aluatul obtinut se toarna in tava si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se coace cca. 23-25 de minute, nu mai mult, dupa care se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma:

In realitate, blatul are o culoare si mai apetisanta! 😛

Cu ajutorul unui cutit bine ascutit, se feliaza blatul in bucati potrivite:

Pentru glazura, se topesc impreuna ciocolata rupta in bucatele si uleiul de cocos (solid) si se toarna deasupra fiecarei bucati de prajitura (cate o lingura mare/bucata):

Se lasa sa stea cateva minute, pentru ca glazura sa se intareasca putin (vreo 10 minute). Eu n-am mai asteptat atata, nerabdatoare cum mereu sunt 😀 , si am asezat imediat feliile de banana…care, bineinteles, au tot alunecat :)))

Le-am aranjat pana la urma si prajitura mea a devenit irezistibila! 😀

Noi am si infulecat cateva…si ne-am manjit pana la urechi cu ciocolata :)))

Dupa vreo ora, doua, glazura se intareste complet:

Nu uitati sa puneti peste feliile de banana cate o lingurita de miere!!!

Foarte gustoasa!!!




Diplomatico-desert fara coacere cu cafea si rom

 

Diplomatico-desert fara coacere cu cafea si rom, asa mi-am intitulat cea de-a 1300 postare, postare care celebreaza 10 ani de blog…10 ani impliniti chiar astazi 🙂  Credeam ca ma vor napadi aduceri aminte, lacrimi, stari, ameteli 😀 , dar nu e deloc asa. Ma simt atat de implinita, de serena (poate si fiindca m-am indopat cu prajitura asta delicioasa toata ziua, haha), atat de „cu gandul la voi”, incat nu vreau decat sa va multumesc pentru ca mi-ati fost alaturi de atata vreme. Nu stiu cum va fi peste alti 10 ani dar sper sa fiu la fel de bucuroasa si, cel mai important, sa va am inca langa mine!!!

La multi ani noua! 🙂

 

Ingrediente:

– 200 g ciocolata cu lapte

– 200 g ciocolata cu 50% cacao

– 500 ml smantana pentru frisca

– 80 g zahar pudra (vanilat)

– 200 ml cafea tare, rece

– 4 linguri rom

– 250 g piscoturi (cca. 30 de bucati)

 

Party!!!!! 😀

 

Mod de preparare:

Se umezeste o forma de chec si se acopera cu folie transparenta (si baza si marginile, tot interiorul formei).

Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la bain-marie sau la microunde (cu pauze, in care se amesteca). Se lasa deoparte, sa se racoreasca.

Se bate smantana pentru frisca (intr-un bol adanc si tinut la frigider cu 10 minute inainte) cca. 2-3 minute sau pana cand se intareste usor (nu tare, ca pentru ornat). Se adauga zaharul pudra si se mai bate cateva secunde. Se amesteca apoi cu ciocolata topita, cu ajutorul mixerului, dar nu la viteza maxima. Se pun cateva linguri bune de crema pe fundul formei si se niveleaza.

Cafeaua si romul se amesteca intr-o farfurie nu foarte adanca. Piscoturile se inmoaie, unul cate unul, in amestecul de rom si cafea, pe ambele parti (nu le lasati prea mult, fiindca vor absorbi mult lichid) si se aseaza intr-un singur rand, deasupra stratului de ciocolata. Mie, la un rand, mi-au intrat 6 piscoturi intregi si 3 piscoturi pe care le-am taiat putin la capete, ca sa intre perfect in forma (le asezati pe lung).

In continuare, se toarna jumatate din crema ramasa si se acopera cu inca un strat de piscoturi insiropate. La final, se toarna restul de crema si inca un rand de piscoturi, de asemenea, insiropate. Eu pe ultimul rand am inghesuit cate 4 piscoturi pe un rand, rezultand un strat cu 12 piscoturi (am taiat un pic din latimea unui piscot, ca sa intre mai bine).

V-am zapacit, asa e?! 😀  Faceti cum vreti, nu va stresati, important e ca straturile de piscoturi sa fie urmate de straturi de crema. Cand sunt toate gata, se infoliaza forma si se lasa la frigider peste noapte. Cand vreti sa il serviti, puneti un platou deasupra formei de chec si apoi, cu o miscare ferma, rasturnati-l. Inlaturati folia, ornati-l cu ciocolata rasa sau cu frisca batuta, presarata cu cacao, si…savurati :))

 

E o minune desertul asta pliiin cu ciocolata!!! 😛 Iar romul il transforma in ceva si mai minunat :))

Daca, cumva (sper sa nu 😀 ), nu aveti un rom bun, de calitate, puteti folosi in locul lui lichior de cafea sau visinata. Ori, daca vreti sa pape si copiii, inlocuiti alcoolul si cafeaua cu lapte indulcit cu cacao.

E delicios!!!!!!

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

Va imbratisez pe toti!!!




Chec cu biscuiti si ciocolata, fara coacere

 

Dragilor, nu prea eram in the mood pentru o reteta astazi, adica nu ma simteam in stare sa prepar ceva, ci voiam doar sa povestim un pic, sa stiu cum sunteti, ce planuri, ce sperante aveti in anul ce tocmai a inceput, numai ca, pana la urma, am reusit sa fac un desert grozav, pe care-l poate face si Bogdi 😀 , un chec cu biscuiti si ciocolata, fara coacere. Nemaipomenit de bun! Perfect pentru zilele astea de iarna care ne molesesc peste masura…

Este un desert pe care nemtii-l stiu drept Kalter Hund, dar il mai puteti gasi si sub numele de Prajitura Radio 🙂

Va transmit cele mai bune ganduri, s-aveti un an nou plin de bucurii si impliniri! Si pe maine, mai ales celor care poarta numele de Ioan, dar si-n general, va urez: „La multi ani!”, din toata inima!!!

 

Ingrediente:

– 16-18 biscuiti cu unt (80 g)

– 220 g ulei de cocos (presat la rece)

– 200 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata cu 60% cacao

– 150 g lapte condensat indulcit

 

Sfat: uleiul de cocos se poate inlocui cu unt (80 % grasime)…cred, nu stiu inca, nu am incercat 😀 …iar daca nu gasiti lapte condensat la conserva, il puteti face in casa: Lapte condensat (aveti doua variante in postare). Sau il puteti inlocui cu mascarpone (adaugati si 50-80 g zahar pudra).

 

Si pana va arat reteta minunata, va arat cateva poze cu iarna, care, din pacate, nu se mai asterne asa spectaculos ca altadata peste gradina sau pe-afara…dar totusi o iubim inca de la primii fulgi 😀

Afara, la strada:

In gradina, salcia si trandafirii japonezi…un pic mai cu mot 🙂

Aici l-am surprins pe tati, sarbatoritul de maine, care isi grava numele pe luneta masinii (prima mea masina, Dacia mea draga) avand inca proaspata in minte excursia facuta la Londra, probabil :)) …pe care Ralu scumpa le-a facut-o cadou, lui si lui buni, cu ocazia majoratului ei 🙂

Sa ne traiesti, tati, inca o suta de ani!!!!! Si tu si mami, si noi pe langa voi!!! Si cand mai ajungi in Anglia, sa ne raspunzi la telefon cu: „Hello, this is John of England”…sau London, cum vrei tu 😀

 

Mod de preparare:

Uleiul de cocos, in stare solida, ca untul, se pune intr-o cratita mica, la foc mic, impreuna cu ciocolata rupta in bucatele. Se amesteca intruna si se ia de pe foc in momentul in care vedeti ca ciocolata s-a topit. Se lasa deoparte cca. 15 minute, sa se racoreasca bine. Se adauga apoi laptele condensat (sa fie la temperatura camerei, nu rece!) si se amesteca energic.

Se tapeteaza o forma de chec mai mica, de cca. 30 cm lungime si 11 cm latime, cu folie transparenta (se uda mai intai, pentru ca folia sa se aseze frumos). Se toarna un strat de ciocolata in forma si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se aseaza deasupra 4 biscuiti cu unt, unul langa altul (in mod normal, mai intra o jumatate de biscuit, dar eu n-am vrut sa ii inghesui). Se toarna apoi inca un strat de ciocolata, se pune inca o tura de biscuiti si tot asa, pana cand se termina toate ingredientele.

Prajitura se acopera cu folie si se tine la frigider peste noapte. Inainte de a o servi, trebuie sa o lasati la temperatura camerei vreo 2 ore. Si chiar si atunci, poate ca n-ar strica sa o cufundati, doar baza, in apa fierbinte. Eu am pus forma cateva secunde pe calorifer 😀

Se rastoarna pe un platou si se feliaza cu un cutit bine ascutit si incalzit (tineti lama cutitului in apa fierbinte cateva secunde, stergeti lama cu un prosop si apoi feliati). Compozitia e tare ca piatra 😀 , dar nu va descurajati, taiati incet, cu rabdare!

Sfat: daca va plac compozitiile crocante, puteti adauga alune sau nuci prajite in crema de ciocolata (neaparat prajite cca. 8 minute in cuptorul incalzit la 180 grade C-foc potrivit). Le puteti toca marunt cu cutitul sau le puteti macina la robot.




Turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata

 

Reteta asta de turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata, e reteta aia de care ai nevoie cand se apropie Craciunul si nu ai chef de absolut nimic 😀 Doar de o cafea buna si de niste fulgi maaari care sa-ti bata-n geam!!!!

Se face mai usor decat un chec si satura multe persoane, asa ca v-o recomand cu mare drag!!! Noi, cum avem o familie maaare (si minunata 😛 ), am fost incantati de aceasta prajitura de turta dulce, pufoasa si aromata!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de turta dulce:

– 250 g miere

– 100 g zahar brun

– 3 oua mari

– 1, 2 cubulete ghimbir cristalizat sau o lingurita ghimbir proaspat, ras

– 1 lingurita rasa cardamom pudra

– 1 lingurita cu varf pudra de scortisoara

– 125 ml smantana pentru frisca

– 50 g iaurt natur

– 350 g faina

– 1 lingurita bicarbonat

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru umplutura:

– un borcan de piure de castane (350 g) sau aceeasi cantitate de magiun de prune

 

Glazura si decor:

– 200 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata neagra

– 50 ml smantana pentru frisca

– stelute de ciocolata alba (optional)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 35×40 cm.

Se pune mierea impreuna cu zaharul brun (zahar brut, din trestie de zahar) intr-o cratita si se lasa pe foc pana se topeste zaharul. Nu va ia mai mult de 1-2 minute, nu va speriati! 🙂 Amestecati in tot acest timp. Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca bine (sa fie calduta). Se sparg ouale si se bat ca pentru omleta, dupa care se adauga in compozitia cu miere. Se amesteca totul foarte bine. In continuare, se adauga ghimbirul ras pe razatoarea mica (ori e proaspat, ori e zaharisit) si condimentele (puneti numai scortisoara, daca nu aveti ghimbir sau cardamom). Urmeaza smantana pentru frisca (lichida, nebatuta) si iaurtul.

Separat, intr-un alt bol, se amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu alimentar, cu praful de copt si praful de sare; se cern deasupra compozitiei de mai sus si se amesteca bine. Aluatul rezultat se toarna in tava pregatita si se niveleaza. Turta dulce se coace cca. 30 de minute (faceti proba scobitorii). Se lasa la racit in tava. Cand e gata, se scoate din forma (ar fi de preferat o forma cu inel detasabil) si se rastoarna pe un platou (tineti cont de faptul ca blatul e fraged si pufos, asa ca manevrati-l cu grija), punand platoul deasupra si-apoi rasturnandu-l brusc. Blatul se taie pe jumatate:

Se umple cu piure de castane sau cu gem de prune (marmelada, magiun, ce aveti pe-acasa 😀 ), se acopera cu celalalt blat si se lasa la rece pana cand e gata glazura.

Pentru glazura, se topeste ciocolata, rupta in bucatele mici impreuna cu smantana pentru frisca, lichida, pe foc foarte mic sau la microunde. Nu lasati pe foc decat pana in momentul in care vedeti ca ciocolata e aproape topita (se mai vad cateva bucatele de ciocolata in crema), pentru ca se vor topi datorita caldurii reziduale a vasului si pe masura ce veti amesteca in ea. Se toarna apoi glazura de ciocolata deasupra prajiturii si se niveleaza. Se lasa sa se intareasca cca. o ora, dupa care se taie in cuburi mai mari.

De altfel, din momentul asta se si poate manca 😛 , numai ca eu am vrut sa-i dau un aer mai festiv si am creat cateva stelute de ciocolata alba. Stelutele se fac usor, topiti ciocolata alba (nu o supraincalziti, pentru ca se poate taia) si amestecati des pana cand se topeste (ori la bain-marie, ori la microunde, cu pauze de cateva secunde). O turnati pe o hartie de copt in strat egal si o puneti la frigider sa se intareasca. Se stanteaza apoi stelute cu o forma mica de fursecuri.

Bucatile de turta dulce se orneaza cu stelute si se pot pudra cu putina scortisoara. Sunt incredibil de bune!!!! 😀

Cea mai gustoasa turta dulce sub forma de prajitura din lume!!! :))




Fursecuri pline cu ciocolata

fursecuri-pline-cu-ciocolata_01

 

Dragilor, nu cred ca exista fursecuri mai bune si mai rapide decat aceste fursecuri pline cu ciocolata!!! Ei, biiiine, poate ca exista, dar am vrut sa sune dramatic 😀 Oricum, va spun de pe acum, nu faceti doar o portie, pentru ca nici n-o s-ajungeti sa le gustati :))

Aluatul se face extrem de usor si rapid si nu are nevoie de cele minim 30 de minute de stat la rece. De fapt, nu are deloc nevoie sa stea la frigider (eu l-am lasat vreo 10 minute, fiindca aveam si alta treaba). Fursecurile, odata formate, se pot da imediat la cuptor!!!

O sa va placa mult de tot, stiu sigur!!! <3

 

Ingrediente pentru cca. 20-24 de bucati:

– 70 g unt

– 100 g zahar brun

– 1 ou

– un praf de sare

– 150 g faina

– 1 lingurita rasa praf de copt

– 2 linguri cacao

– 100 g ciocolata alba

– 100 g ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza doua tavi mari cu hartie de copt. Ciocolata, si cea alba si cea cu lapte (sau neagra, daca nu le vreti atat de dulci), se toaca in bucatele mai mari. Se amesteca si se lasa deoparte.

Untul, moale, scos cu cateva ore inainte din frigider, se bate cu zaharul cca. 1 minut sau pana cand se albeste usor. Se adauga oul intreg si se mai bate putin. Se amesteca faina cu praful de sare (cat luati cu trei degete), praful de copt si cacaua si se cern deasupra compozitiei cu unt. Se amesteca totul foarte bine, apoi se adauga bucatelele de ciocolata si se amesteca din nou, energic, cu o spatula, avand grija ca bucatelele de ciocolata sa nu ramana doar intr-o parte a aluatului, si sa se distribuie uniform.

Aluatul se poate lasa la frigider 10-15 minute, daca aveti timp, dar daca nu, nu-i niciun bai, pentru ca fursecurile ies foarte bine si daca le formati imediat 🙂

Se iau, asadar, gramajoare din aluat, cu o lingurita (se umple bine lingurita), si se pun pe hartia de copt, la distanta unele de altele, pentru ca se latesc la copt. Se coc cca. 10 minute (in cuptorul cu ventilator). Se lasa apoi sa se racoreasca in tava.

Nu va ganditi ca nu s-au copt destul, fiind inca moi in centru, pentru ca se intaresc pe masura ce se racesc. Cand sunt reci, se trece cu lama unui cutit la baza lor, ca sa se desprinda mai usor si se aseaza pe platou.

Nu va pot spune cu cata pofta se vor manca, pentru ca veti descoperi siguri! 😀

fursecuri-pline-cu-ciocolata

 

Sfat: zaharul brun se poate inlocui cu zahar alb, iar daca nu vreti sa folositi praf de copt, e in regula, nu-l folositi 😛 Fursecurile vor iesi minunat si fara, numai ca vor fi mai plate.




Briose de turta dulce cu ciocolata

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata

 

De doua zile, de cand ma simt putin mai bine, tot rasfoiesc retete pentru Sfantul Nicolae si sarbatorile ce stau sa vina. Si, desi voiam sa va aduc o reteta de turta dulce ca pe vremuri, mi-am zis ca mai bine va aduc niste briose de turta dulce cu ciocolata, atat de pufoase si-aromate incat veti atrage toti copiii de pe strada 😀

Turta dulce, ca sa iasa buna, trebuie sa stea, sa se odihneasca, macar o zi…macar vreo 5, 6 ore…timp pe care eu nu il aveam. Asa ca am ales briosele astea rapide, care ne-au cucerit pe toti! Da, am gustat si eu un coltisor, ca se-auzeau prea multe exclamatii de placere :))

 

Ingrediente pentru 12 portii:
Pentru aluatul de briose:
  • 160 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • un praf de sare
  • 10-15 g ghimbir zaharisit sau 1 lingurita ghimbir proaspat, ras
  • 180 g zahar brun
  • 75 g ulei de cocos (presat la rece) sau ulei vegetal
  • 2 oua mici
  • 175 ml lapte batut
  • 50 g ciocolata neagra
  • 50 g ciocolata cu lapte
Pentru glazura:
  • 50 g zahar pudra
  • 4, 5 lingurite suc de mandarine, proaspat stors sau apa

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma de briose cu hartii speciale sau cu putin ulei si faina. Aveti grija la tava, sa fie adanca, nu ca tavile care au aparut mai nou si care se preteaza mai mult la mini cheesecake-uri sau alte prajiturele. Tocati in bucatele mici ciocolata si ghimbirul cristalizat, daca folositi. Daca nu gasiti ghimbir sau nu va place, nu-l puneti! 🙂

Intr-un bol mic, amestecati faina, cacaua, scortisoara, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si ghimbirul tocat marunt sau ras pe razatoarea mica, daca e proaspat.

Intr-un alt bol, mai incapator, bateti zaharul cu uleiul de cocos, „inmuiat” un pic la microunde sau la foc mic (se poate si topi, nu e nicio problema) sau uleiul vegetal. Adaugati ouale si amestecati cateva secunde cu mixerul. Cerneti deasupra bolului jumatate din amestecul de faina (bucatelele de ghimbir pot ramane in sita, le adaugati la sfarsit), apoi jumatate din cantitatea de lapte batut. Amestecati bine apoi adaugati restul de faina si lapte batut. Nu insistati cu amestecatul! La sfarsit, adaugati ciocolata tocata in bucatele mici si amestecati din nou.

Puneti cate o lingura plina de aluat in fiecare forma, fara sa nivelati. Coaceti briosele cca. 25-27 de minute sau pana cand o scobitoare, pe care o infigeti in aluat, iese curata. Incercati din nou daca scobitoarea intra intr-o bulina de ciocolata 😀

Briosele se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se deztelenesc cu grija marginile si se aseaza pe platoul de servit.

Pentru glazura, se amesteca zaharul pudra cu sucul proaspat stors de mandarine (sau portocale), ori cu apa. Se pune glazura, cat mai neglijent 😛 , deasupra brioselor si se mai asteapta putin pana cand se intareste. Asta, daca puteti!!!! :))

Au iesit fenomenale!!!

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_01

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_02

 

Daca nu vreti sa faceti glazura, pudrati-le cu putin zahar praf, vor arata ca ninse 🙂

…si nu bagati in seama pozele la bec 😀 , va rog!!!! Briosele sunt extraordinare!!!

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_03

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_04




Prajitura Raluca

prajitura-raluca

 

Dragilor, Raluca, Ralu a mea mica, nepotica mea dulce, care ne-a bucurat inimile de cand s-a nascut, careia i-am facut tortul Barbie (ieri parca) si care mi-a modelat cei mai frumosi morcovi din martipan din toata lumea, a implinit acum cateva zile 18 ani. Optsprezece ani!!!!!!! Astfel ca, in afara de felicitari, flori, pupici si urari incarcate de emotie, am ales sa-i fac un tort sub forma de prajitura care sa ii poarte numele. Prajitura Raluca va fi de-acum prajitura ei, si-a tuturor 🙂  A tuturor celor care adora ciocolata: neagra, cu lapte, alba!!! Prajitura e varianta usor schimbata a tortului ei favorit: Tort cu 3 feluri de ciocolata, pe care il savureaza mereu cu placere. Si stiu c-o sa se supere pe mine ca zic asta, dar: Laluuuu, te iubim!!!!!! 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua

– 120 g zahar

– 100 g faina

– 20 g cacao

– 5 g praf de copt (2 lingurite rase)

 

Crema de ciocolata neagra:

– 300 g ciocolata amaruie (50% cacao)

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

 

Crema de ciocolata cu lapte:

– 300 g ciocolata cu lapte

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

– 3 foi gelatina

 

Crema de ciocolata alba:

– 300 g ciocolata alba

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

– 4 foi gelatina

 

In plus:

– rulouri cu crema de ciocolata

– 50 g ciocolata cu lapte pentru decor

 

La multi ani, draga noastra!!! Sa ti se indeplineasca toate visele! <3

flori-ziua-lui-ralu

buchet-flori-raluca

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 165 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de  aprox. 35×24 cm. Se separa ouale; albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor. Faina se amesteca intr-un bol separat cu cacaua si praful de copt si se cern apoi peste compozitia de oua. Se amesteca cu o spatula sau cu mixerul, la cea mai mica viteza, pana se incorporeaza complet. Aluatul obtinut se toarna in forma pregatita si se coace timp de 22-25 de minute. Se lasa apoi la racit.

Pentru crema de ciocolata neagra, se pune pe foc smantana pentru frisca impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si se lasa pe foc pana se topeste. Se da deoparte apoi si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu frisca batuta si se intinde, cat mai uniform, peste blatul din forma. Se da la frigider cca. 20 de minute. Aceasta crema se intareste cel mai repede si nu are nevoie nici de gelatina, asa ca va puteti apuca de cea de-a doua crema, cea cu ciocolata de lapte.

Pentru crema de ciocolata cu lapte, se pun la inmuiat, in multa apa rece, cele 3 foite de gelatina; se lasa sa se inmoaie cca. 10 minute. In acest timp, se pune pe foc smantana pentru frisca si se incalzeste. Se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele, si se lasa pe foc pana se topeste. Se amesteca des! Se scot foitele de gelatina din apa rece (apa se arunca) si se scurg bine de apa. Se pun in crema de ciocolata fierbinte si se amesteca energic. Se lasa crema sa ajunga la temperatura camerei si se adauga frisca batuta. Se toarna apoi peste crema de ciocolata neagra si se niveleaza. Se lasa cca. 35-40 de minute la rece.

Pentru crema de ciocolata alba, se pun la inmuiat 4 foite de gelatina, tot asa, cca. 10 minute. Smantana si ciocolata alba, rupta in bucatele, se pun pe foc si se lasa pana cand ciocolata se topeste. Se adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic! Se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta. La final, se toarna cu grija peste stratul de ciocolata cu lapte. Cremele nu se amesteca intre ele, daca le asezati in felul asta, pe rand. 

Tortul se lasa neaparat la frigider peste noapte, iar cand e gata se orneaza cu rulourile de napolitana. Le puteti lasa pe toate la fel, sau le puteti intercala, cum am facut eu, cateva mai mici si cateva mai mari 🙂 Ca sa se prinda bine de tort, puteti sa ungeti marginile tortului cu putina frisca sau crema. Pentru efectul de panza de paianjen (de pe suprafata tortului), topiti ciocolata, puneti-o intr-o punga si taiati cu o foarfeca bine ascutita varful (foarte putin). Trasati linii paralele si apoi, cu o scobitoare, treceti peste ele, de sus in jos (perpendicular, peste liniile trasate cu ciocolata). La mine, de emotie, efectul a fost cam sters 😀 …dar lui Ralu i-a placut si-asa, asa ca am fost fericita!!!

A fost delicios si pe placul sarbatoritei mele speciale!!! 😛




6 Prajituri de post cu ciocolata

6-prajituri-de-post-cu-ciocolata

 

Dragilor, a inceput postul Craciunului, cel care aduce speranta si bucurie, postul cu cele mai multe dezlegari la peste, un post pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, il voi tine si eu, asa ca…va sunt aproape 😀 Mai demult, prin primavara, v-am adus 6 retete de salate de post, gustoase tare si usor de facut, cu promisiunea ca vor urma si altele (nu tot salate 😀 ), asa ca, iata, va prezint o mica colectie de retete dulci, cele mai bune 6 prajituri de post cu ciocolata!!!
Va urez post cu folos, numai bine tuturor, sanatate si bucurii nenumarate!!

 

1. Prajitura Tavalita cu nuca de cocos: http://www.laurasava.ro/2007/12/20/prajitura-tavalita-cu-nuca-de-cocos/

2. Brownies cu glazura de lapte de cocos si ciocolata: http://www.laurasava.ro/2015/08/15/brownies-cu-glazura-de-lapte-de-cocos-si-ciocolata/

3. Prajitura Bounty de post: http://www.laurasava.ro/2015/08/30/prajitura-bounty-de-post/

4. Negresa de post: http://www.laurasava.ro/2008/04/08/negresa-de-post/

5. Prajitura de post cu fructe: http://www.laurasava.ro/2015/06/21/prajitura-de-post-cu-fructe/

6. Negresa de post cu nuci: http://www.laurasava.ro/2007/05/19/negresa-de-post-2/

 

Voi reveni si cu un alt colaj de poze delicios 😛 , o colectie in care sa cuprind toate prajiturile cu fructe de post! Va imbratisez pe toti cu drag!!!




Tort Geometry Dash

tort-geometry-dash

 

Cine a jucat macar o data Geometry Dash stie ca acest joc da dependenta 😀 Dar nu asa, o runda, doua, cum am jucat eu, si nici alea pana la capat, haha, ci zeci de nivele, cu zeci de grade de dificultate, cum joaca Bogdi :)) Imi place la nebunie sa-l vad jucand, pentru ca e foarte bun si face ca totul sa para atat de usor (desi nu e), dar il urmaresc si ca sa reaud melodiile antrenante, cu efect garantat anti-depresiv. Din aceasta extrema pasiune s-a nascut tortul de ziua lui, de anul asta, Tort Geometry Dash, un giga-tort cu doua blaturi de ciocolata, un blat alb, spumos, din albusuri, o crema de vanilie cu ricotta, un strat de jeleu de visine si glazura de lapte condensat cu mascarpone. V-am innebunit, asa e?! 😀 Si eu m-am luptat cu el vreo doua zile, pana cand i-am dat de capat :)))

Cand m-am linistit, ne-am adunat cu totii si am fugit la un laser game, la Mega Zone (am pus poze mai jos), unde a fost super fun!!!! Seara, aproape sa ne prinda ploaia, am umflat baloanele si am taiat tortul. Au urmat cateva ture de GD si un pic de Play Station 4 (cadou de ziua lui). A fost frumos!!!!!!!!

Bbbbbooogiiiiiii, tu esti the greatest!!!! Fiecare clipa petrecuta alaturi de tine imi umple sufletul de fericire. La multi ani, frumosul meu de 12 ani!!

Un pic de „Mayonnaise”?! :))

https://www.youtube.com/watch?v=LD6bOq_E5QI

Sau poate un pic de Cycles (e a zecea de pe lista), desi preferata mea e chiar prima „StayInsideMe”:

Voi reveni cu „realizarile” lui Bogdi cat de curand!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru un blat de ciocolata (aveti nevoie de doua blaturi!)

– 200 g unt

– 220 g ciocolata cu 50%cacao

– 4 oua

– 120 g zahar pudra

– 60 g amidon sau faina

 

Pentru blatul alb:

– 4 albusuri

– 100 g zahar

– 50 g faina

 

Pentru crema:

– 4 galbenusuri

– 300 ml lapte

– 1 pastaie de vanilie

– 50 g zahar pudra

– 6 foi gelatina

– 300 ml smantana pentru frisca

– 250 g branza Ricotta

 

Pentru jeleul de visine:

– 2 borcane compot visine (720 g)

– 2 pliculete Tortenguss rosu (glazura pentru tarte)

 

Glazura de lapte condensat cu mascarpone:

– 250 g branza Mascarpone

– 400 g branza Philadelphia

– 400 ml lapte condensat indulcit

– 4 foi gelatina

 

In plus:

– 2 linguri colorant alimentar rosu

– 200 g ciocolata alba

– 1 linguri colorant albastru

 

Mod de preparare:

Se coc doua blaturi de ciocolata, pe rand, intr-o forma patrata, de 24 cm/24 cm.

Pentru un blat de ciocolata, se taie untul rece in bucatele si se lasa sa se inmoaie la temperatura camerei. Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se unge cu putin unt forma si se presara cu faina sau se tapeteaza cu hartie de copt. Se sparg ouale intr-un castron si se bat cu mixerul, cateva secunde, la viteza maxima; se adauga un praf de sare si zaharul si se bate bine cca. 2-3 minute. Ciocolata se rupe in bucatele si se pune intr-un bol impreuna cu untul. Se topeste totul la foc foarte mic sau in bain-marie (ori la microunde), amestecand mereu, pana cand compozitia este perfect omogena. Se pudreaza cu faina si se amesteca totul foarte bine. Aluatul rezultat se toarna in forma pregatita si se baga in cuptorul incins. Se lasa la copt cca. 20 de minute, cu usa cuptorului intredeschisa, dupa care se scoate pe un gratar de bucatarie, la racit. In acelasi mod se coace si celalalt blat de ciocolata. Aveti grija cum le manevrati, pentru ca sunt umede si e delicate. Va sfatuiesc sa nu desprindeti hartia de copt decat in momentul in care asamblati tortul.

Pentru blatul alb, se scade temperatura cuptorului la 160 grade C (foc mic). Se bat albusurile cu un praf de sare pana se spumeaza usor. Se adauga, treptat, zaharul si se bate in continuare pana cand se obtine o spuma tare, lucioasa. La sfarsit, se adauga faina (cernuta) si se amesteca usor, cu o spatula, pana se incorporeaza. Aluatul se toarna in aceeasi forma patrata, tapetata cu hartie de copt, si se coace cca. 16 minute.

Pentru crema de vanilie, se pune laptele pe foc (foc mic) impreuna cu batonul de vanilie. Daca vreti, puteti sa il taiati pe lungime si sa scoateti semintele. Va fi si mai aromata! In timpul acesta, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece, la hidratat. Se bat apoi, intr-un bol inalt, galbenusurile cu zaharul (cca. 2 minute), pana se spumeaza si se toarna in laptele fierbinte; se amesteca energic. Se lasa pe foc cca. 5 minute, amestecand mereu cu telul sau cu lingura de lemn. Aveti grija sa nu se prinda de oala! Se da deoparte si se lasa 1-2 minute sa se racoreasca (se scoate pastaia de vanilie). Se storc foitele de gelatina (apa se arunca) si se adauga in crema fierbinte. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca complet. Cand crema de vanilie e rece, se adauga ricotta si frisca batuta. Se lasa deoparte.

Pentru jeleul de visine, se strecoara visinele (se scot samburii, daca e cazul) si se impart in doua parti egale. Se pun deoparte 120 ml suc de visine, pentru insiropatul blaturilor, cat si 500 ml suc de visine pentru jeleu.

In continuare, se aseaza la baza formei patrate un blat de ciocolata, care se insiropeaza si se acopera cu jumatate din cantitatea de visine (scurse). Fructele se acopera cu o portie de jeleu preparat astfel: continutul unui plic se amesteca cu 2 linguri zahar, rase, si apoi, treptat, cu 250 ml suc de visine, amestecand continuu cu telul. Amestecul obtinut se pune la fiert cca. 1 minut, dupa care se toarna imediat peste fructe. Deasupra se asterne un strat de crema de vanilie si se acopera cu blatul alb. Se intinde restul de crema de vanilie peste blatul de albusuri si se niveleaza. Se prepara inca o portie de jeleu, urmand aceiasi pasi de mai sus. Peste crema din forma se presara restul de visine si jeleul proaspat facut (fierbinte). Totul se acopera cu cel de-al doilea blat de ciocolata. Mai sunteti cu mine?! 😀

Tortul se pune la frigider peste noapte, iar a doua zi se acopera cu glazura. Pentru glazura, se amesteca toate ingredientele impreuna cu gelatina topita. Se imparte in doua, iar cu o jumatate se acopera intreg tortul. Se pune la frigider aprox. 30 de minute, dupa care se acopera cu cealalta jumatate, in care s-a amestecat colorantul rosu. Tortul se orneaza cu figurine din ciocolata alba topita si amestecata cu putin colorant albastru. Sau, cel putin, asa am facut eu, pentru ca asa era „icoana” lui Bogdi, din joc 😛

Asta e tortul iubitului meu: Geometry Dash!!!

tort-geometry-dash_01

tort-geometry-dash_02

tort-geometry-dash_03

 

Asa ne-am distrat de ziua lui Bogdi:

bogdi_megazone_01

bogdi_megazone_02

bogdi_megazone_03

bogdi_megazone_04

bogdi_megazone_05

bogdi_megazone_06

bogdi_megazone_07

 

Bogdi a fost ataaaat de fericit!!!! :))

tort-geometry-dash_04

tort-geometry-dash_05