Tort Spirala cu cafea

 

Pana va povestesc mai pe larg despre cum am sarbatorit noi ca-n povesti, 3 zile si 3 nopti, haha, trebuie sa va spun ca am o slabiciune pentru torturile spirala. Si asta, pentru ca se fac foarte usor iar rezultatul e intotdeauna uimitor. Cum sper sa vi se para si acest Tort Spirala cu cafea pe care l-am facut cu gandul la Cipi si Bogdi (in 1 iunie a fost ziua lui Cipi…iar Bogdi, desi nu vrea sa creada, e inca un copil 😛 ). Dar m-am gandit si la mine 😀 , asa ca am ales un tort pliiiiin cu cafea si scortisoara, viciile mele de temut :)))  As putea sa ma disculp spunand ca aroma puternica de scortisoara mi-a intrat in suflet cand am pasit pentru prima oara pe o straduta ingusta din Maroc, Casablanca, unde nu se simtea altceva in afara de scortisoara (poate si-un pic de miros de mandarine proaspete), sau ca obsesia asta a mea cu cafeaua a fost provocata de tatal meu, care isi savura intotdeauna cu atata placere cafeaua…dar de ce as face-o?! Imi place la nebunie cafeaua, mai ales cu scortisoara, iar mai nou, de cand cutreiera Bogdi orasul cu prietenii lui, de-abia astept sa merg cu el la un Frappuccino! 😀

Si tocmai cand va marturiseam ca nu cred ca voi mai face vreodata poze pas cu pas (rasfoiti postarea asta: Charlotte framboise), m-am hotarat sa imi incalc supozitia, hahhaaa!!!! Pe blog exista inca doua variante de tort spirala: cu ananas si cu ciocolata , la fel de extraordinare, si tot cu poze pas cu pas, dar m-am gandit ca v-ar placea sa „savurati” in intregime acest tort special, asa cum am facut-o si noi. Mai ales ca varianta asta e fara gelatina, deci si mai usor de facut!!!

Si, desi afara era urat si ploua in nestire, nu ne-am lasat influentati de vremea rea ci am ascultat muzica si am ras cu lacrimi facand tot felul de poze trasnite!!!  Astea cu mine si Bogi, cu ochelari, sunt cele mai normale 😀

 

Iar „motanii” ne-au tinut companie:

 

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 180 g faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura nes (pudra)
  • 2 lingurite rase praf de copt
Pentru siropul de cafea:
  • 200 ml apa
  • 80 g zahar brun (sau alb)
  • 25 g cafea macinata (3 linguri)
Pentru crema de Mascarpone cu scortisoara:
  • 250 g branza Mascarpone
  • 250 g branza Philadelphia
  • 60 ml smantana pentru frisca
  • 120 g zahar pudra (vanilat)
  • 1 lingurita scortisoara
Pentru crema de ciocolata alba cu Ricotta:
  • 200 g ciocolata alba
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 100 g branza Ricotta
Pentru glazura de cafea si ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 60 ml smantana pentru frisca
  • 40 ml cafea rece, tare
Pentru ornat:
  • 200 g piscoturi
  • 200 ml cafea rece (poate fi si nes)

 

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare de copt (cea de la aragaz).

Pentru blat, se separa ouale (scoateti-le din timp din frigider); se bat albusurile cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) cateva secunde, cu mixerul, la viteza mica. Se adauga apoi zaharul si se bate in continuare, la viteza mare acum, pana se obtine o spuma tare si lucioasa. Se pun apoi galbenusurile si se mixeaza scurt. Se rastoarna faina amestecata dinainte cu praful de copt, cacaua si  nesul si se amesteca tot cu mixerul, dar la viteza cea mai mica (doar pana cand se inglobeaza). Compozitia pentru blat se toarna in tava pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Blatul se coace cca. 15 minute, dupa care se rastoarna pe un prosop de bucatarie umezit. Se inlatura hartia de copt si se lasa deoparte pana cand pregatim siropul de cafea.

Pentru siropul de cafea, se face un sirop din apa si zahar, punandu-le la fiert pentru cca. 5 minute, la foc mic. Se adauga apoi cafeaua macinata si se lasa sa dea cateva clocote , avand mare grija sa nu dea pe-afara! Cand vedeti ca incepe sa se umfle si sa faca spume, luati ibricul de pe foc, apoi il repuneti si tot asa :)) Siropul se lasa la racit; se strecoara apoi de doua ori si se insiropeaza blatul:

Pentru crema de mascarpone si scortisoara, se bate branza (Mascarpone+Philadelphia) intr-un bol adanc impreuna cu zaharul pudra si scortisoara pudra:

Separat, intr-un bol mai mic, se bate bine frisca lichida; se adauga apoi in crema si se amesteca usor, cu o spatula, pentru ca crema sa ramana spumoasa:

Cu greu, cu maaare greu m-am abtinut sa nu tot gust din ea 😀

Crema se intinde cat mai uniform peste blat:

Se taie 4 fasii egale, pe latime:

Si se formeaza „spirala”, ruland fiecare fasie de blat (lasati lejer blatul, nu-l strangeti ca si la rulada):

Se aseaza mica spirala pe un platou de tort, unde se continua sa se infasoare feliile de blat, una in continuarea celeilalte, sub forma de melc, cu crema pe dinauntru:

Detaliu 😛

Tortul spirala se acopera cu crema alba, preparata din ciocolata alba topita impreuna cu frisca lichida, in care se adauga branza Ricotta (dar numai dupa ce se racoreste compozitia de ciocolata). Tortul se acopera in intregime cu crema (suprafata si marginile), deoarece vom „lipi” apoi de ea piscoturile insiropate in cafea. Afara, il puteti zari pe domnul Rafi 😀

Tortul se tine la frigider pentru minim 3-4 ore, dupa care se umple cu glazura de cafea si ciocolata, pe care o preparati astfel: se pun toate ingredientele pentru glazura la foc foarte mic (puteti folosi si cuptorul cu microunde) pana cand se topeste ciocolata. Lasati sa se racoreasca, apoi turnati glazura in mijlocul tortului si nivelati:

Tortul se lasa pana a doua zi la frigider, cand il puteti orna cu trufe de ciocolata sau cafea…ori ca mine, cu cateva flori din buchetele mele de flori, primite de ziua mea 🙂

Tortul spirala, in sectiune:

Deliciooooos!!!!!!!! 😀

Iar, la final, am pastrat cele mai gingase „elemente” din postarea asta, florile <3

Acum vreau sa vina vara!!!!! :)))




Tort Felia de lapte fara coacere

Fete dragi, aveam in derulare un alt proiect dulce pentru voi, dar pentru ca nu am reusit sa il finalizez la timp, i-am furat lui Ralu a mea frumoasa ideea 😀 Una absolut geniala, adica acest tort Felia de lapte fara coacere, pe care l-am realizat impreuna azi, dupa cafeaua de dimineata. Asta este de fapt a doua oara cand „preparam” acest desert super usor de facut si rapid…numai ca de data asta, a fost la alta scara gandit :)) Veti vedea mai jos despre ce vorbesc…

Am editat repede, repede cateva poze pentru voi si vi l-am adus cu toata dragostea!!!! La multi ani, dragi prietene, din partea mea si a lui Ralu!!! Sa aveti parte de cea mai frumoasa primavara din vietile voastre!

 

Ingrediente:

  • 66 bucati „felia de lapte”
Pentru crema:
  • 750 g Mascarpone
  • 1-2 lingurite scortisoara
  • 100 g zahar pudra (vanilat)
  • 80 ml lapte condensat (pentru cafea)
Glazura de ciocolata:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 20 ml lapte rece

 

Mod de preparare:

Chiar nu facem reclama la Felia de lapte, dar, cum spuneam si mai sus, am avut un tort maaare de „umplut” 😛 Un tort cu 3 straturi delicioase!!!!

Tortul i-a fost dedicat lui Claudiu, iubitul lui Ralu, care iubeste scortisoara la fel de mult ca mine! Yay!!!!! 😀 Ii spunem, asadar, si lui Claudiu: La multi ani! Si sa se iubeasca vesnic, el cu Ralu, cei mai frumosi iubiti din lume!!!!!!

Pentru crema, se bate branza mascarpone intr-un bol impreuna cu zaharul pudra (cat sa se „dezmorteasca”, 10-15 secunde). Se adauga scortisoara pudra si laptele condensat si se amesteca scurt, cu mixerul la viteza mare. Crema e gata!

Tortul se asambleaza usor si rapid: se pune un strat de „felia de lapte” pe un platou sau o forma de aprox. 35×24 cm, se unge cu crema (crema se imparte dinainte in 3), se mai aseaza un „blat”, crema, apoi ultimul strat de „felia de lapte” si crema, cu care acoperiti si marginile. Cum face Ralu mai jos:

Pentru glazura de ciocolata, se rupe ciocolata in bucatele si se pune la topit impreuna cu untul rece. Eu fac chestia asta la microunde, fiindca e mai rapid. Se amesteca energic si, cand e gata, se toarna laptele rece. Se amesteca din nou foarte bine si se toarna pe tort:

Ralu a mea draga, care e foarte talentata…va amintiti ce morcovi frumosi mi-a facut aici, la tortul cu morcovi de Pasti 🙂 …a finalizat tortul intr-o nota la fel de creativa:

Daca primesc poze cu sectiunea, o lipesc aici, promit! 😀

 

La final, vreau sa va va multumesc pentru ca sunteti atat de minunate si sa va ofer o „petala” din florile pe care le-am primit de la Cipi <3




Prajitura cu crema de ciocolata si rom

Prajitura cu crema de ciocolata si rom de astazi este o reteta care va ramane printre retetele voastre preferate! O veti lasa nepotilor vostri mostenire, stiu sigur! 😀 O pot savura si-acum, daca sunt mai mititei, dar taiati romul de pe lista de ingrediente!  :))

E o prajitura foarte usor de preparat, mai ales ca nu are gelatina, si e ataaat de delicioasa!!! Am facut-o de doua ori pana acum si de fiecare data a iesit parca si mai buna!  Prima data a fost acum doua saptamani, cand nu am folosit rom ci esenta de rom, pentru ca i-am trimis-o, la pachet, maicutei Ecaterina, prin mami a mea draga…dar de data asta am scos sticla de rom caraibian de la naftalina 😛

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:
  • 8 oua
  • 120 g zahar
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 120 g faina
  • 40 g amidon
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru siropul de rom:
  • 100 ml apa
  • 50 g zahar (vanilat)
  • 35-50 ml rom
Pentru crema de ciocolata si rom:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 200 g unt
  • 4 galbenusuri
  • 50 g zahar pudra (vanilat)
  • 30 ml rom
Pentru crema de ciocolata alba:
  • 400 g ciocolata alba
  • 250 g branza Mascarpone
  • 200 g branza Philadelphia
In plus:
  • 150 g biscuiti Oreo

 

A rasarit si soarele, in timp ce pozam minunatia 😀

 

Mod de preparare:

Se prepara siropul de rom prima data: se pune apa la fiert impreuna cu zaharul vanilat si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se mai lasa sa dea in clocot de cateva ori, dupa care se lasa la racit. Cand e rece, se toarna romul (puneti 35 de ml sau 50 de ml, in functie de cat de aromat vreti sa fie siropul) si se amesteca bine.

Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de aproximativ 35×24 cm cu hartie de copt. Se scot ouale din frigider. Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la microunde sau la foc foarte mic (amestecati intruna, sa nu se arda). Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca. In continuare, se despart ouale; albusurile se bat intr-un bol incapator pana se spumeaza usor. Se adauga un praf de sare (cat luati cu trei degete) si jumatate din cantitatea de zahar si se bate in continuare cu mixerul, la viteza mare. Se adauga zaharul ramas si se bate pana cand se obtine o spuma tare, ca la bezea. Se adauga galbenusurile si ciocolata topita si se amesteca scurt. Se amesteca faina cu amidonul, cacaua si praful de copt si se cern impreuna deasupra compozitiei. Se amesteca cateva secunde cu mixerul, pana se incorporeaza amestecul uscat, dupa care se continua cu spatula. Se amesteca usor, ca si la pandispan, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute.  Se lasa apoi sa se racoreasca bine si se inteapa cu o scobitoare; se toarna siropul rece cat mai uniform deasupra blatului.

Pentru crema de ciocolata cu lapte, se scoate untul din frigider si se taie in cubulete; se lasa sa se inmoaie la temperatura camerei. Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste la microunde sau la bain-marie. Se adauga untul si se amesteca totul foarte bine (nu e nicio problema daca untul nu se topeste in totalitate). Galbenusurile se bat cu zaharul pudra si cu romul, apoi se amesteca cu crema de ciocolata. Folositi mixerul! Iar daca nu vreti sa folositi galbenusuri crude, puneti-le impreuna cu zaharul si romul la bain-marie pentru cca. 5 minute. Amestecati intruna, sa nu vi se branzeasca crema!

Pentru crema de ciocolata alba, lucrurile sunt si mai simple 🙂 Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste la bain-marie sau la microunde, dar faceti neaparat pauze de cateva secunde, pentru a o amesteca bine. Ciocolata alba este un pic mai sensibila si are nevoie de mai multa atentie. Intr-un bol separat, se bat cu mixerul branza Mascarpone si Philadelphia; se toarna in bol ciocolata alba topita si se amesteca bine.

Finalizare prajitura: se intinde crema de ciocolata cu lapte peste blatul insiropat si se pune la frigider pentru 5-10 minute. Se intinde apoi crema de ciocolata alba si se presara biscuitii Oreo, faramitati. O puteti servi si dupa 2-3 ore dar ideal ar fi sa o lasati la frigider peste noapte. Totusi, va sfatuiesc sa o scoateti de la rece cu aproximativ o ora inainte de a o servi, pentru ca va avea un gust mai pronuntat!

Sper sa o incercati cat de curand!!!!! :))

E delicioasa!!!!

O mica sectiune 😀




Tort cu crema de ciocolata si visine din visinata

 

Astazi e ziua lui mami, dragilor, si e prima data cand reusesc sa postez tortul pe care i l-am facut, un tort cu crema de ciocolata si visine din visinata, super aromat si super delicios 😛 , exact in ziua in care a mai intinerit cu un an. I l-am mai facut o data, cu cateva zile inainte de ziua ei, asa ca am fost deja familiarizata cu el :))

La multi ani, mami meu drag si frumos!!!!! Te iubim din tot sufletul!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 5 oua
  • 180 g zahar
  • 100 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
Crema de ciocolata alba si mascarpone:
  • 500 g Mascarpone
  • 300 g ciocolata alba
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 6 foi gelatina sau 10 g granule de gelatina (1 plic)
  • 250 g visine din visinata
Glazura de ciocolata:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 250 ml smantana pentru frisca
In plus:
  • 14-16 visine din visinata
  • 50 g ciocolata cu lapte sau neagra

 

Mod de preparare:

Primul pas, la aceasta reteta, este sa preparati glazura de ciocolata, deoarece trebuie sa stea peste noapte la frigider. Astfel, ciocolata cu lapte se topeste impreuna cu smantana lichida, se acopera cu folie alimentara si se tine la frigider pana a doua zi, cand veti avea nevoie de ea.

Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol, potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 cm, cu inel detasabil. Se despart ouale; albusurile se bat spuma tare cu zaharul, dupa care se adauga galbenusurile. Faina se amesteca cu cacaua si cu praful de copt si se cern deasupra compozitiei. Se amesteca scurt, cu mixerul pe viteza mica, doar pana cand vedeti ca ingredientele s-au incorporat apoi se amesteca cu spatula, care ajunge mult mai bine pe fundul si marginile bolului. Se amesteca cu grija, sa nu iasa aerul din compozitie, dupa care se rastoarna in forma pregatita si se niveleaza usor, cu dosul lingurii. Blatul se coace 25 de minute si se lasa la racit in forma.

Pentru crema de ciocolata alba si mascarpone, se pune gelatina foite la inmuiat in multa apa rece. Daca folositi gelatina granule, puneti doar 150 ml apa peste gelatina. In ambele cazuri, se lasa 10 minute la hidratat.  In acest timp, se scot samburii din visinele „imbatate” 😀 si se bate branza mascarpone cu mixerul cateva secunde (scoateti-o din frigider cu cateva ore inainte). In continuare, se topeste ciocolata in frisca lichida (se rupe ciocolata alba in bucatele si se pune pe foc impreuna cu smantana pentru frisca. Se amesteca intruna, pana cand ciocolata se topeste). Se lasa deoparte cateva secunde, apoi se adauga gelatina foite, scursa de apa sau gelatina sub forma de granule, care nu mai trebuie scursa. Se amesteca energic si se lasa la racit. Cand ajunge la temperatura camerei, se amesteca cu branza mascarpone.

Finalizare tort: blatul se taie pe jumatate; un blat se aseaza inapoi in forma. Se insiropeaza cu putina visinata, daca vreti, dupa care se acopera cu crema de ciocolata alba. Visinele din visinata se presara cat mai uniform deasupra cremei si se apasa usor in crema. Se aseaza cel de-al doilea blat si, la fel, se apasa putin, ca sa se „prinda” de crema. Se pune tortul la frigider pentru cca. 5-6 ore sau, asa cum va sfatuiesc mereu, peste noapte.

A doua zi, se trece cu cutitul pe marginile formei, se scoate tortul din forma si se aseaza pe platoul de servit. Se scoate si ganasul de ciocolata de la frigider si se bate cu mixerul cateva minute, pana cand prinde consistenta. Se intinde glazura de ciocolata pe suprafata tortului si se orneaza cu visine din visinata. Ciocolata cu lapte (cele 50 de grame) se topeste, se toarna intr-o punga careia ii taiati varful, si se fac dare de ciocolata pe marginea tortului. Simplu si frumos! 🙂

 

Sfat: crema alba nu este foarte dulce, asa ca, daca vreti, puteti sa adaugati 50 g zahar pudra vanilat in branza mascarpone (bateti branza impreuna cu zaharul).




Tort Adidas pentru Bogdi-14 ani

Tort Adidas pentru Bogdi-14 ani! Am citit si recitit de-atatea ori titlul asta si tot nu imi vine sa cred ca Bogdi meu drag a implinit 14 ani!!!!!! Probabil ca atunci cand va implini 18 ani voi fi si mai aeriana 😀 Nu credeam ca voi putea depasi pragul emotional din anii trecuti dar iata ca s-a intamplat si asta! Anul asta, ziua lui a picat vinerea…si cum nu putea sa treaca neobservata, l-am lasat sa-si faca de cap! A venit cu autobuzul, impreuna cu trupa lui nebuna, direct de la scoala, la party :)) Va pun cateva poze mai jos cu ei, cei mai faini copii din lume!!! Seara, am iesit cu ei in oras, la Megazone, unde a fost super fain, ca de obicei, iar a doua zi l-am dus in Serbia, la Varset…o surpriza mai mare decat el! Voi reveni cu poze de acolo zilele astea… Urmatoarea oprire: Rusia!!! 😀

Cat despre postarea de astazi, va avertizez ca veti avea multe etape de parcurs, muuulte poze si foarte multe de citit, dar stiu ca nu va lasati intimidati asa usor 😀 Sunteti invitatii nostri speciali! Veti intelege imediat de ce am ales sa-i fac lui Bogdi un tort cu tema asta…

Tortul e nemaipomenit si l-am facut de doua ori intr-o saptamana :)) Prima data, desi nu a iesit asa cum imi doream (o sa va pun doua poze, totusi, ca sa ne distram impreuna de cat de stangace pot deveni atunci cand vine vorba despre Bogdi), a fost savurat de prietenii lui Bogdi iar a doua oara, a fost degustat de ai nostri dragi, din familie: bunici, unchi, matuse…si de noi, din nou 😛

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:
  • 200 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 200 g ciocolata cu 50% cacao
  • 120 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
  • 150 g smantana (acra, pentru ciorbe)
Pentru un blat de cocos (veti avea nevoie de 2 blaturi, coapte separat):
  • 3 albusuri
  • 80 g zahar
  • 80 g nuca de cocos
  • 20 g faina
  • 1 lingurita rasa praf de copt
Pentru crema cu Nutella:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 250 ml smantana pentru frisca (lichida)
  • 100 g unt
  • 300 g Nutella
Pentru crema cu Mascarpone:
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar pudra vanilat
  • 50 ml lapte
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 500 g Mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca (lichida)
Pentru glazura:
  • 125 g branza Philadelphia
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
In plus:

 

Si, ca de obicei, va las, inainte de a „intra” in reteta, speech-ul lui Bogdi :)))

„Salutare! Bogi aici, vreau sa va spun un pic despre cultura slava si despre ce nu a putut Mamych sa va explice =D. Cultura slava este compusa, in mare, din 3 factori. 1. Tracksuit-urile Adidas si tot ce este Adidas. 2. Muzica Hardbass, care are un impact foarte mare asupra slavilor, si 3. Semintele. Cum puteti vedea mai sus, tortul meu are cele 3 linii Adidas si logoul lor. Rusii, Gopniks, sau Gopnicii, acest gen de rusi sau slavi sunt ceea ce v-am explicat mai sus. Eu sunt un Gopnik mai… incepator sa zic asa 🙂 Multi slavi spun ca, pentru a fi un slav adevarat, trebuie neaparat sa te fi nascut intr-o tara slavica, cum ar fi Rusia, Polonia, CehoSlovacia, fosta Yugoslavia (Serbia, Muntenegru, Macedonia, Croatia, Slovacia, Bosnia & Herzegovina), Bulgaria, Belarus, Ukraina, Letonia, Lituania si Estonia. Dar noi Romanii, cum am fost influentati de slavi, avem si noi un pic de „Slavness” in tara noastra. Asa ca, Bogi este si el un mic slav 😀 ”

Mi-am recuperat postarea, hahaa, si zic si eu: All the slav culture lays in these 3 stripes!!! That’s what I was told! 😀

Si avem nevoie de-un pic de Boris aici, pentru ca de la el a inceput Bogdi sa se simta super-slav :))

Despre Boris, care ne-a inspirat de atatea ori, mai puteti citi aici, la Chebureki facuti de Bogdi!

 

Mod de preparare:

Se prepara crema cu Nutella prima data, pentru ca trebuie sa se intareasca bine. Se rupe ciocolata in bucatele si se pune la topit impreuna cu untul si smantana lichida. Se lasa cateva minute sa se racoreasca dupa care se adauga Nutella. Se amesteca totul foarte bine si se lasa la frigider, acoperita cu folie alimentara.

Urmatorul pas e blatul de ciocolata, care e suuuper bun si-asa simplu 🙂 Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt. Intr-un bol incapator, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul (se cern deasupra bolului). Intr-un alt bol, se topeste ciocolata (rupta in bucatele) la microunde sau la bain-marie; se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca. Untul moale, scos din timp de la frigider, se bate cu zaharul cca. 2-3 minute, cu mixerul, pana se spumeaza usor.  Separat, se bat ouale, cu un praf de sare, apoi se rastoarna peste unt, amestecand energic. In punctul asta, compozitia va arata ca taiata, dar nu va ingrijorati, turnati ciocolata topita si amestecati totul cu mixerul, la viteza mica. Veti obtine o crema matasoasa, asemanatoare unui „mousse au chocolat” 😛 La final, se adauga smantana si amestecul uscat, de faina, si se amesteca scurt, doar pana cand vedeti ca s-au incorporat ingredientele. Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita, se niveleaza usor cu dosul unei linguri, si se da la copt pentru cca. 35-38 de minute. Nu se tine mai mult, pentru ca se intareste! Se lasa la racit in forma, dupa care se taie pe jumatate.

Urmeaza blaturile de cocos, pe care va recomand sa le coaceti in ziua in care asamblati tortul, pentru ca sunt mai sensibile. Eu asa am facut…a mers cuptorul meu de dimineata pana seara intruna! 😀 Astfel, pentru un blat, se bat 3 albusuri (galbenusurile le pastrati intr-un bol, pentru crema) intr-un bol perfect uscat si curat (preferabil, de sticla), cu un praf de sare. Cand prinde consistenta, se adauga zaharul si se mixeaza pana cand obtineti o spuma tare, ca la bezele. Se adauga nuca de cocos si faina amestecata cu praful de copt si se amesteca totul cu mixerul la viteza cea mai mica. Se rastoarna compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt, si se lasa la copt (temperatura cuptorului ramane la 175 grade C) cca. 15 minute. Din nou, va sfatuiesc sa fiti cu ochii pe blat si sa nu-l lasati la copt mai mult de-atat, chiar daca pare necopt, pentru ca se intareste prea tare cand se raceste. In acelasi mod, mai coaceti inca un blat de cocos.

Ce ne-a ramas?! Ah, da, delicioasa crema Mascarpone 🙂 Acum e momentul sa folositi galbenusurile puse deoparte mai devreme dar prima si prima data va trebui sa puneti gelatina la hidratat: foitele de gelatina se inmoaie in multa apa rece (daca folositi granule de gelatina, puneti doar 150 ml apa peste continutul plicului) timp de aproximativ 10 minute, adica pana cand e gata crema.

In continuare, se pun galbenusurile cu zaharul pudra si laptele rece la bain-marie pentru cca. 8 minute (cronometrati timpul din momentul in care apa de sub bol incepe sa clocoteasca). Se amesteca din cand in cand in primele 4 minute, urmand ca la final sa amestecati intruna!  Foitele de gelatina se scurg de apa si se adauga la crema, amestecand totul foarte bine (gelatina granule nu se scurge, ci se adauga asa cum e). Crema se lasa la racit, dupa care se amesteca cu branza Mascarpone si cu frisca batuta (bateti frisca separat). Pentru finalizarea cremei, se scot samburii visinelor iar visinele se amesteca cu crema.

La final, trebuie sa va spun cum am asamblat eu tortul: in forma in care am copt blaturile, am pus un blat de ciocolata, am turnat crema cu Mascarpone si am acoperit cu celalalt blat de ciocolata. Am lasat tortul peste noapte la frigider (daca vreti, acest tort se poate face oricand ca tort de sine statator 😀 Il glazurati cu ciocolata si gata! ). In continuare, am asezat un blat de cocos pe un platou, am intins un strat de crema cu Nutella (impartiti dinainte crema Nutella in doua), apoi am asezat tortul cu mascarpone si visine si deasupra am pus cel de-al doilea blat de cocos, „uns” cu restul de crema Nutella (acest ultim blat va fi asezat cu crema in jos, pentru ca blatul neted de cocos sa fie sus).

Tortul se glazureaza cu crema Philadelphia indulcita, intr-un strat subtire, doar cat sa se lipeasca de el pasta de lapte praf. Se decupeaza din pasta „insemnele” Adidas…colorate in albastru, negru, cum vreti…si gata tortul! Iata cum mi-a iesit:

Bogdi a fost fascinat! 😀

Eu am fost fascinata mai mult de sectiune :))

A iesit delicios!!!!!!!

 

Iar aici vin pozele promise, cu sarbatoritul meu scump…cu tricou Adidas, bineinteles :))) Catre casa, in fuga:

In curte…la fotbal:

…si pe trambulina:

Iar la final, va arat tortul „incarcat” de prea mari emotii…unde am inversat un pic blaturile:

La multi ani, iubirea mea!!!!!!!!!




Salam de biscuiti cu ciocolata si napolitane

 

Prieteni dragi, acest salam de biscuiti cu ciocolata si napolitane a prins forma intr-o seara…cand pofta de dulce a lui Bogdi a fost mai presus decat „pofta” mea de a gati ceva 😀  Marea mea bucurie, insa, a fost ca aveam un „capac” de la un tort, deja copt, si impreuna cu ce-am mai gasit prin dulapuri si prin frigider am reusit sa il surprind din nou pe puiul meu. Daca citeste ca i-am zis „pui”, o incurc! 😀

Initial, am modelat intreaga compozitie sub forma de bomboane, asa ca puteti sa transformati deliciosul „salam” in niste trufe de ciocolata crocante sau in niste cake-pops festive.

Va pup dulce pe toti! Sper sa incercati creatia mea dulce…poate chiar in seara asta, de ce nu?! :))

 

Ingrediente:

Pentru blatul de cacao:
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 100 ml lapte (gras)
  • 100 g faina
  • 20 g amidon (sau tot faina)
  • 20 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru compozitia de biscuiti:
  • 100 g biscuiti cu unt
  • 180 g napolitane cu crema de cacao
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 120 ml lapte

 

Cei care ma urmaresc de cel putin un an stiu foarte bine ca inainte de retetele pe care vi le impartasesc cu mare drag trebuie sa va arat cate ceva de prin gradina sau casa noastra. Iar acum a fost randul calinului, acelui frumos pomisor, preferatul tatalui meu, numit si „Bulgare de zapada”. Am rupt cateva floricele din el cand tati nu se uita, ca sa am cu ce-mi orna desertul. Don’t tell! 😀

Mod de preparare:

Si sa incepem cu inceputul 🙂 …adica cu blatul. Care va trebui copt intr-o forma de 24 cm (merge si una clasica, de 26 cm). Totusi, daca nu aveti de gand sa stati prea mult in bucatarie, va pot spune cantitatea exacta de blat pe care trebuie s-o folositi: cca. 380 g. O puteti inlocui cu un blat deja copt (reteta asta e perfecta de sarbatori!) sau cu un chec sau briosa cumparate. Bun, deci, blatul se face foarte usor: se bat ouale, intregi, cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cu zaharul tos. Nu mult, ci doar pana cand se spumeaza usor. Separat, se amesteca faina cu amidonul, pudra de cacao si praful de copt si se adaugfa compozitiei. Se amesteca scurt; se toarna laptele rece si uleiul si se mai amesteca putin, cat sa se omogenizeze. Aluatul rezultat se rastoarna in forma tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade C (incingeti-l bine cu 10 minute inainte de a va apuca de copt)…pentru cca. 12 minute. Cand e gata, se lasa sa se racoreasca cateva minute in forma, dupa care se scoate si se lasa la racit. Se faramiteaza la robotul de bucatarie (rupeti-l in bucati potrivite inainte de asta).

In continuare, se rupe ciocolata cu lapte in bucatele si se topeste in lapte. Eu fac asta la microunde pentru ca imi e mult mai usor, dar voi o puteti topi la bain-marie.

Pentru a finaliza salamul de ciocolata, se amesteca ciocolata topita cu blatul sfaramat, cu napolitanele pe care le veti zdrobi in maini si cu biscuitii pe care ii veti toca mai marunt sau in bucati mai mari, dupa plac 🙂

Foarte usor de preparat si nemaipomenit de gustos!!!

Va imbratisez pe toti cu mare drag!!! Sa ne „revedem” cu bine la urmatoarea reteta…ce sper ca nu va fi peste inca o luna! 😀




Tort cu ciocolata si visine

 

Prieteni dragi, va place ciocolata?! Dar visinele? Daca ati raspuns afirmativ, inseamna ca veti savura impreuna cu noi acest tort cu ciocolata si visine, pe care i l-am facut lui mami de ziua ei. La multi ani, mami draga, te iubim din tot sufletul!!!!  Si promit ca-ti fac si-o portie de amandine!!!! 😀

Tortul se face foarte usor si, foarte important, nu are gelatina!!!! 😀 Va stept, asadar, cu impresii!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 150 g unt
  • 100 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 4 oua
  • 80 g faina
  • 25 g cacao
  • 2 lingurite rase praf de copt
  • 80 g zahar
Pentru crema:
  • 350-400 g visine din compot
  • 130 g zahar pudra
  • 150 g unt
  • 50 g cacao
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 500 ml smantana pentru frisca
Pentru insiropat:
  • 100 ml zeama din compotul de visine
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 125 g crema de branza
Pentru ornat:
  • visine din compot

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 24 cm.

Pentru blat, se pun intr-o cratita, la foc mic, untul si ciocolata rupta in bucatele si se lasa pana cand se topeste ciocolata (se amesteca des in tot acest timp). Se lasa la racorit. In continuare, se separa ouale; galbenusurile se incorporeaza in amestecul cu ciocolata iar albusurile se bat spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cu zaharul. Nu trebuie sa fie batute ca pentru bezea! Separat, intr-un bol, se amesteca faina cu pudra de cacao si praful de copt si se rastoarna peste compozitia cu ciocolata. Se amesteca bine, dupa care se adauga spuma de albus; se inglobeaza cu miscari de sus in jos, cu ajutorul unei spatule. Aluatul rezultat se toarna in forma pregatita, se niveleaza si se da la cuptor pentru cca. 22-25 de minute. Blatul se lasa la racit in forma.

Pentru crema, se scot mai intai samburii din visine si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Zeama din borcan va fi folosita pentru a insiropa blaturile. Apoi, se pun impreuna, intr-o cratita, zaharul pudra, untul taiat in cuburi, cacaua si ciocolatele, rupte in bucatele si se pun la foc foarte mic sau la bain-marie, daca aveti timp, unde se lasa pana cand se topeste ciocolata. Nu va ingrijorati daca vedeti ca ceea ce ar fi trebuit sa fie o crema lucioasa si ciocolatoasa 😀 , se transforma intr-un amestec uleios, ca si cand ar fi taiata si se intareste. Acum e timpul sa adaugati 300 ml smantana lichida (din totalul de 500 ml), foarte rece (tinuta la congelator 10 minute inainte de a va apuca de crema) si sa amestecati energic. Veti vedea ca veti obtine o crema minunata care se lasa cca. 10 minute sa se racoreasca, dupa care se amesteca cu restul de frisca,  batuta bine (200 ml). Crema e gata! 🙂

Finalizare: Blatul se taie pe jumatate; unul dintre blaturi se aseaza inapoi in forma si se insiropeaza cu zeama din compot. Se acopera cu jumatate de crema, se presara visinele scurse si se adauga cealalta jumatate de crema. Se pune cel de-al doilea blat, se insiropeaza si el, si se intinde glazura de ciocolata care se prepara astfel: se topeste la microunde ciocolata rupta in bucatele si se amesteca cu crema de branza. Ca sa fie foarte matasoasa, eu am amestecat-o cu mixerul vertical. Peste glazura de ciocolata se aseaza visine din compot iar in mijloc se fac „turturi” de ciocolata cu ajutorul unei linguri (trageti cu dosul lingurii din crema turturi imaginari 😀 ).

Si cam asta e! :)) Iat-o pe Ralu a mea draga cum imi fotografia creatia, haaha!!!

 

Va invit pe toti la o felie de tort!!!! Mami va primeste cu drag <3




Tort Oreo fara coacere

 

Tort Oreo fara coacere, acesta este tortul pe care i l-am facut lui Bogdi de ziua lui, la implinirea frumoasei varste de 13 ani (te iubesc, suflet!!!) si tortul mult asteptat de voi!!!! Ce pot sa va spun…ca il veti adora chiar daca nu sunteti fani Oreo?! Da, cam asta as vrea sa evidentiez 😀 , pentru ca am primit numai cuvinte de lauda de la fericitii lui degustatori :)))

E a doua oara cand il fac si trebuie sa va spun ca il fac deja cu ochii-nchisi 😛 Foarte important, insa, e sa respectati cantitatile date si ingredientele cerute. Totusi, poate c-ar fi bine de stiut ca laptele evaporat la conserva (neindulcit, pentru cafea), care apare in reteta, poate fi inlocuit cu o conserva de lapte condensat indulcit. Dar despre toate astea, un pic mai jos!!!

 

Bogdi, tu esti fericirea noastra!!! Fii binecuvantat si fericit si impacat cu lumea intreaga…si zambeste intotdeauna, ca sa iti vad gropitele alea dulci din obrajori (pe care abia astept sa-i pupacesc, hahaa!!!!). Uite ce ti-am pregatit, ca sa mai sterg din cringe-ul declansat 😀

 

Ingrediente:

Pentru blatul de biscuiti Oreo:
  • 350 g biscuiti Oreo
  • 80 g unt
  • 50 g ciocolata alba rasa
  • un varf de cutit praf de scortisoara
Pentru crema Oreo:
  • o conserva lapte evaporat, neindulcit (lapte integral, pentru cafea)-410 g (387 ml)
  • 100 g zahar tos
  • 400 g crema de branza (Exquisa-Fitline, cu 0,2% grasime)
  • 250 g Mascarpone
  • 6 foite gelatina
  • 13 biscuiti Oreo Double (un pachet de 185 g)
Pentru glazura de ciocolata:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 50 g unt (80% grasime)
  • 2 foite gelatina
Strat intermediar:
  • 10 biscuiti Oreo
Pentru ornat:
  • 150 g smantana pentru frisca
  • 120 g Nutella
  • 3-4 biscuiti Oreo

 

Si pana ne apucam de reteta, vreau sa va arat cum a ajuns salcia mea draga…suport pentru torturi 🙂

Nu pot sa v-o arat taiata, pentru ca inca ma doare sufletul!!!!!!!

 

Mod de preparare:

Pentru blatul Oreo, se unge cu ulei o forma cu diam. de 24 cm (baza+margini). Se piseaza biscuitii Oreo (cu tot cu crema) la robotul de bucatarie si se amesteca cu untul topit. Se adauga ciocolata alba rasa fin si pudra de scortisoara. Se rastoarna totul in forma si se niveleaza (se apasa bine cu mainile sau cu baza unui pahar ori cu dosul unei linguri). Blatul de biscuiti se pune la frigider.

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece (folositi un vas mare, pentru ca foitele sa nu se lipeasca intre ele). Se lasa sa se hidrateze cca. 8-10 minute, timp in care se pregatesc restul ingredientelor pentru crema. Astfel, se pune laptele evaporat pe foc impreuna cu zaharul si se lasa doar pana cand vedeti ca zaharul s-a topit. Se da deoparte si se lasa sa stea cca. 2 minute, dupa care se adauga foitele de gelatina, bine scurse. Se amesteca energic si se lasa la racit. Apoi, se mixeaza putin crema de branza impreuna cu branza mascarpone iar biscuitii Oreo se toaca cu cutitul, nu foarte marunt. Laptele indulcit se toarna peste crema de branza si se amesteca bine (aici puteti folosi conserva de lapte condensat, gata indulcit, la care nu se mai adauga zahar si care se infierbanta pentru a putea dizolva gelatina in el). La final, se adauga bucatelele de Oreo (incercati sa nu puneti si „rumegusul” lasat de biscuiti). Crema se lasa la rece, daca aveti timp, cam 5-7 minute, dupa care se rastoarna peste blatul de biscuiti. Se pune la frigider pana cand pregatim glazura de ciocolata. Mmm, si ce buna mai e!!! 😀

Pentru glazura de ciocolata, se pun pe foc toate ingredientele: smantana lichida, ciocolata rupta in bucatele si untul tare si se lasa pe foc pana cand se topeste ciocolata si obtineti o crema frumoasa. Desigur, inainte de a face acest pas, ar fi bine sa puneti foitele de gelatina la inmuiat :)) Ca si mai sus, in multa apa rece. Le adaugati apoi in crema de ciocolata fierbinte si amestecati rapid. Glazura de ciocolata se pastreaza la temperatura camerei, pentru ca altfel se intareste.

Cand observati ca crema de branza s-a intarit (dureaza minim o ora), e timpul pentru pasul intermediar 😛 Pisati biscuitii (cei 10) si presarati-i cat mai uniform deasupra cremei. Apasati usor si dati inca 10 minute la frigider. Turnati apoi glazura de ciocolata, dar nu inainte de a o amesteca din nou foarte bine! Tortul astfel pregatit se lasa la frigider pentru minim 6 ore. Eu l-am lasat, ca de obicei, peste noapte.

Pentru a finaliza tortul, trebuie sa bateti frisca si sa o amestecati cu delicioasa Nutella! Puneti crema obtinuta intr-un pos de bucatarie si ornati marginile tortului. Puneti si in centru 4-5 aveline 🙂 Taiati apoi in jumatate biscuitii Oreo si inviorati putin mijlocul tortului. Asa arata gata:

Si in sectiune arata bine, desi nu am prea prins bucatele de Oreo 😀

V-am pastrat si voua o felie!!!!

Iar felia asta e a lui Bogdi! <3

Deliciossss!!!! :))




Prajitura cu smochine proaspete

 

Am facut aceasta minune de prajitura cu smochine proaspete inainte de a pleca in mica si neplacuta mea „excursie” la spital 🙂 …iar astazi, pentru ca efectiv n-am rezistat sa nu-mi var in gura doua smochine coapte, dupa ce m-am invartit in jurul pomului de cateva ori si m-am convins singura ca n-o fi niciun bai daca le-oi manca 😀 , m-am asezat in fata calculatorului si am inceput sa-mi pregatesc postarea.

Prajitura e absolut delicioasa si sper sa o incercati si voi cat de curand, mai ales daca aveti vreun smochin prin gradina! Am gandit-o in asa fel incat sa puteti folosi si smochinele mai uscate, mai putin aratoase, dar si pe cele proaspete si viu colorate. Eu pe cele mai uscate/patate/lovite le-am folosit la blat iar pe cele mai frumoase, la ornat. Si le-am lasat crude, desi initial voiam sa le coc cu miere… O prajitura mai proaspata, mai delicioasa si mai cu iz de toamna nu cred ca exista!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 280 g smochine proaspete
  • 100 g zahar (brun)
  • 3 oua
  • 75 g unt
  • 20 g cacao
  • 100 ml lapte
  • 180 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • un praf de sare
  • 1 lingurita rasa scortisoara pudra
Pentru crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata cu lapte
Pentru ornat:
  • 350-400 g smochine proaspete
  • miere fluida

 

Smochinele de anul asta, din curte (pe care mi le-a pozat Ralu!!!! 😛 )

Coapte pana la perfectiune si ataaat de dulci!!!!

Smochinele noastre sunt micute, cam asa se fac in fiecare an, dar sunt la fel de gustoase ca cele gasite pe marginea drumului, in Grecia…care erau gigantice 😀  Iata doua poza cu ele, facute cu telefonul, din vara asta, de la mare:

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma micuta de copt, de aprox. 28×19 cm.

Pentru blat, se spala smochinele, se scurg bine si se fac pasta cu mixerul vertical intr-un bol inalt. Se amesteca apoi cu zahar. Separat, se bat ouale cu praful de sare (cat luati cu trei degete) si se toarna peste compozitia cu smochine. Untul, laptele si cacaua se pun impreuna intr-un bol la microunde si se lasa pana cand se topeste untul; se pun si ele in bolul cu smochine si se amesteca totul energic. Intr-un alt vas, se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul si scortisoara, dupa care se cern impreuna deasupra compozitiei. Se amesteca scurt, doar pana se inglobeaza ingredientele. Se toarna aluatul in forma pregatita si se pune la cuptor pentru cca. 22 de minute. Blatul se lasa la racit in forma, dupa care se rastoarna pe un platou.

Pentru crema, se bate smantana (sa fie rece!) cu mixerul, pana cand se intareste; se adauga ciocolata rasa pe razatoarea mare si se amesteca totul foarte bine. Daca puneti ciocolata 5 minute in congelator, inainte de a o rade, o veti rade mult mai usor! Crema se intinde cat mai uniform deasupra blatului si se acopera cu smochine taiate in patru (nu le taiati in intregime). La final, ar trebui sa arate ca niste flori deschise 🙂

Nu decojiti smochinele, mai ales daca sunt de gradina, fiindca sunt pline de vitamine si foooarte gustoase! Priviti ce culoare frumoasa au:

La final, se toarna miere peste fructe (dupa gust):

 

Prajitura se taie in felii longitudinale…sau oricum vreti voi 😀

 

Ne-a placut atat de mult prajitura asta, incat i-am facut o mie de poze!!! :))

 

De-abia astept sa o refac, numai ca va trebui sa mai astept putin pana se coc alte smochine 😀

Cu mare drag, pentru voi, cea mai apetisanta „bucatica”! Va pup pe toti cu drag!!!




Tort Littlest Pet Shop cu crema Oreo

 

Prieteni dragi, am lipsit tare mult de langa voi, stiu, dar am revenit cu un tort suuuper fain, Tort Littlest Pet Shop cu crema Oreo, un tort la care am „muncit” cu mare drag, pentru ca i-a fost dedicat Amaliei, frumoasei mele nepotele care a implinit 11 ani!!!! Ea colectioneaza animalutele astea de cand era micuta si isi dorea mult de tot ca tortul de la ziua ei sa aiba tema „Littlest Pet Shop”. Si sa contina neaparat Oreo!!!!! 😀  Ne-am sfatuit cateva zile, inainte de petrecere, si am inventat acest tort Oreo, cremos si nemaipomenit de bun, pe care l-au savurat cu mare pofta toti invitatii ei. Inclusiv Bogdi, hehee!!! :))

La multi ani, Amalia noastra draga!!!!! Sa cresti mare, sa fii mereu cu zambetul pe buze, pentru ca atunci esti si mai frumoasa, si sa nu te plictisesti niciodata de citit! Noi toti, in frunte cu mosu’, te iubim nespus!

Si nu pot sa inchei acest intro emotionat (si poate un pic cam lung 😛 ) fara sa-i multumesc Ralucai pentru ajutorul acordat la ornarea tortului. Si cand zic ca „m-a ajutat” vreau de fapt sa zic ca ea a facut 99% din treaba :)))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 4 oua (medii)
  • 50 g unt (80% grasime)
  • 50 g ulei de cocos solid
  • 200 g zahar tos
  • 90 g ciocolata cu 50% cacao
  • 150 g smantana acra, fermentata
  • 60 ml lapte gras
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie

!!! Smantana sa fie din aia pentru ciorba 😀 , iar daca nu aveti ulei de cocos, folositi tot unt.

Pentru crema Oreo:
  • 500 g branza mascarpone
  • 250 g branza Quark
  • 150 g lapte condensat indulcit
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 25 g zahar pudra vanilat
  • 180 g biscuiti Oreo (Double Oreo)
  • 154 g biscuiti Oreo (Chocolate Cream)
  • 4 foi gelatina

!!! Daca nu gasiti Quark, folositi 125 g crema de branza Philadelphia+125 g iaurt gras (grecesc)

Pentru glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 60 ml smantana pentru frisca
  • 100 g unt (80% grasime)
Pentru stratul de crema colorata:
  • 250 g branza mascarpone
  • zahar pudra dupa gust
  • colorant alimentar verde si rosu
In plus:
  • rulouri cu ciocolata
  • bombonele colorate
  • flori de napolitana
Acestea au fost figurinele pe care le-a ales Amalia (din multele pe care le are 😛 )
Mod de preparare:
 Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc potrivit, domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diam. de cca. 30 de cm. Puteti folosi si o forma clasica de tort cu diam. de 26 cm, numai ca va iesi mai inalt. Eu am avut nevoie de un blat mai mare, la baza, de aceea am folosit cea mai mare forma din dotare :))
Deci, se cerne faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul intr-un bol incapator. Se lasa apoi deoparte. In continuare, se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu laptele caldut iar albusurile se bat cu un praf de sare si 100 g zahar, spuma tare. Untul si ulei de cocos, ambele la temperatura camerei, se bat cu mixerul, la viteza mare, cu restul de zahar: 100 g. Se adauga apoi galbenusurile si se amesteca totul bine. Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la microunde sau la bain-marie. Se toarna in compozitia cu galbenusuri si se amesteca scurt. Se adauga acum ingredientele uscate (faina+praful de copt+bicarbonatul), urmate de smantana. La final, se adauga albusurile spuma si se amesteca cu o spatula, pana se omogenizeaza. Aluatul obtinut se toarna in forma si se niveleaza. Blatul se coace cca. 40 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Se lasa la racit in forma, dupa care se taie in doua, pe jumatate. Blaturile rezultate se pot insiropa daca vreti, cu putin lapte indulcit. In acelasi fel am copt si blatul 2, cel mic, numai ca am injumatatit cantitatile.
Pentru crema, se pune prima data gelatina la inmuiat in multa apa rece pentru cca. 8-10 minute. IN acest timp, se bat cele doua creme, mascarpone si quark, ambele la temperatura camerei, cu laptele condensat indulcit (gros ca un caramel, la conserva, nu la cutie, pentru ca acela e pentru cafea si nu e bun). Smantana pentru frisca se bate bine cu zaharul pudra si se inglobeaza. Foitele de gelatina se scot din apa si se topesc la microunde sau la bain-marie. Aveti grija ca se topesc foarte repede, in cateva secunde, asa ca fiti cu mare grija! Stiti deja ca gelatina nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare, dar nu strica sa mai reiau 🙂 Pentru ca gelatina sa nu faca cocoloase, va sfatuiesc sa nu o turnati pur si simplu in crema, ci sa adaugati doua, trei linguri de crema in gelatina topita si apoi sa adaugati totul in crema. Biscuitii Oreo se zdrobesc, nu foarte fin, ori la robot, ori pusi intr-o punga ce se inchide etans si apoi zdrobiti cu sucitorul. Crema iese mai buna daca raman bucatele mai mari de Oreo!
Finalizare tort: se umplu blaturile cu crema Oreo si se lasa la frigider peste noapte. A doua zi, se scoate tortul si se acopera cu glazura de ciocolata, pe care o faceti punand toate ingredientele intr-o oala, la foc mic, pana cand se topeste ciocolata (o rupeti mai intai in bucatele). Lasati crema sa se raceasca si apoi o tineti la frigider pentru cca. o ora sau pana cand vedeti ca s-a intarit. Marginile tortului se ung din belsug cu crema de ciocolata(si suprafata, dar doar in strat subtire).
Stratul de crema colorata se prepara foarte usor: se amesteca mascarpone cu colorantul dorit si zahar pudra dupa gust si se acopera suprafata tortului. Tortul se orneaza cu bombonele colorate, rulouri de ciocolata si figurine LPS. Iata cum ne-a iesit noua:
Prim-plan, foooarte colorat!!! 🙂
Tare dragalase mai sunt animalutele astea!!!! Mi-a fost tare drag sa le pozez:
Aici am lasat loc pentru lumanarele!!! 🙂
 Tortul e delicios, nu-l pot descrie in cuvinte!!!! Priviti-i numai pe copii cat de nerabdatori erau sa il atace!!!!!!!!! 😀
…si era sa uit de sectiune!!! 😀
Cam ravasita ea, cum a scapat din mainile celor mici, da’ grozav de buna!



Prajitura din cozonacul ramas de la Paste sau Craciun

 

Dragilor, de sarbatori se intampla mai mereu sa ramanem cu resturi de prajituri sau de cozonac, asa ca v-am pregatit o postare speciala pe care am numit-o Prajitura din cozonacul ramas de la Paste sau Craciun (ca sa includ ambele mari sarbatori 😛 ) in care veti vedea cat de usor puteti transforma cozonacul uscat, pe care nu il mai vrea nimeni, intr-o delicatesa!!! E un desert fara coacere, deci un avantaj in plus pentru noi gospodinele harnicute, care prea ne dam peste cap de sarbatori si uitam de noi si de faptul ca „si maine e o zi” 😀

Noi am avut un cozonac „dublu”, pe jumatate umplut cu nuca si pe cealalta jumatate umplut cu mac, dar puteti folosi orice fel de cozonac aveti: cu cacao, cu rahat, simplu, ca un panettone. Eu am ales o crema de ciocolata dar, daca vreti, puteti opta pentru o crema de vanilie. Poate putin mai groasa decat in reteta (puneti mai putin lapte).

Daca va place foarte tare frisca, puteti sa serviti prajitura cu o „cupa” mare de frisca batuta!!! Sau cu inghetata! 😛

 

Ingrediente:

– 600-800 g cozonac (mai uscat)

 

Pentru crema:

– 500 g branza mascarpone

– 400 g ciocolata cu lapte

 

Pentru sirop:

– 250 ml apa

– 60 g zahar

– 50 ml suc proaspat de portocala

– 3, 4 linguri rom (de calitate)

 

In plus:

– 50 g ciocolata alba

 

Mod de preparare:

Prima si prima data se scoate branza mascarpone din frigider cu o ora inainte de a va apuca de treaba, pentru a ajunge la temperatura camerei (a bucatariei, de fapt 😛 ). Se clateste o forma de chec, se scurge de apa si se tapeteaza cu folie alimentara transparenta.

Se prepara apoi siropul, punand la fiert apa si zaharul, la foc mare, pentru cca. 3 minute. Se da focul mai mic si se mai lasa inca 3, 4 minute sa clocoteasca usor. Cand e gata, se ia de pe foc, se adauga sucul de portocala si romul si se amesteca foarte bine. Siropul se lasa sa se racoreasca bine, cca. 10 minute.

Se taie apoi cozonacul in felii potrivite si se insiropeaza pe ambele parti cu siropul de rom:

Crema se face irezistibil de usor 😀 Se topeste ciocolata cu lapte la microunde sau la bain-marie; se lasa cateva minute sa se raceasca. Se mixeaza cateva secunde branza mascarpone, separat, intr-un bol si se adauga apoi ciocolata topita si racita. Se amesteca bine:

Crema e destul de dulce, asa ca, daca credeti ca e prea multa ciocolata cu lapte, folositi ciocolata neagra (50% cacao):

Se pun 3 linguri de crema la baza formei si se niveleaza; se unge fiecare felie de cozonac cu cate o lingura plina de crema de ciocolata si se aseaza in forma de chec „in picioare, una langa alta (destul de strans):

Practic, cozonacul isi va recapata frumoasa forma de dinainte 😛

Prajitura se acopera cu restul de crema (puneti deoparte vreo 6, 7 linguri de crema) si se tine la frigider pana a doua zi, cand va arata asa:

Se topeste ciocolata alba si se fac dare de ciocolata cu o lingurita pe suprafata checului. Se lasa sa se intareasca ciocolata alba, dupa care se poate felia.

Se inlatura cu grija folia transparenta, iar prajitura se feliaza pe diagonala:

E delicios!!!!!

 

Foarte usor de facut si de mare efect! 😛




Diplomatico-desert fara coacere cu cafea si rom

 

Diplomatico-desert fara coacere cu cafea si rom, asa mi-am intitulat cea de-a 1300 postare, postare care celebreaza 10 ani de blog…10 ani impliniti chiar astazi 🙂  Credeam ca ma vor napadi aduceri aminte, lacrimi, stari, ameteli 😀 , dar nu e deloc asa. Ma simt atat de implinita, de serena (poate si fiindca m-am indopat cu prajitura asta delicioasa toata ziua, haha), atat de „cu gandul la voi”, incat nu vreau decat sa va multumesc pentru ca mi-ati fost alaturi de atata vreme. Nu stiu cum va fi peste alti 10 ani dar sper sa fiu la fel de bucuroasa si, cel mai important, sa va am inca langa mine!!!

La multi ani noua! 🙂

 

Ingrediente:

– 200 g ciocolata cu lapte

– 200 g ciocolata cu 50% cacao

– 500 ml smantana pentru frisca

– 80 g zahar pudra (vanilat)

– 200 ml cafea tare, rece

– 4 linguri rom

– 250 g piscoturi (cca. 30 de bucati)

 

Party!!!!! 😀

 

Mod de preparare:

Se umezeste o forma de chec si se acopera cu folie transparenta (si baza si marginile, tot interiorul formei).

Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la bain-marie sau la microunde (cu pauze, in care se amesteca). Se lasa deoparte, sa se racoreasca.

Se bate smantana pentru frisca (intr-un bol adanc si tinut la frigider cu 10 minute inainte) cca. 2-3 minute sau pana cand se intareste usor (nu tare, ca pentru ornat). Se adauga zaharul pudra si se mai bate cateva secunde. Se amesteca apoi cu ciocolata topita, cu ajutorul mixerului, dar nu la viteza maxima. Se pun cateva linguri bune de crema pe fundul formei si se niveleaza.

Cafeaua si romul se amesteca intr-o farfurie nu foarte adanca. Piscoturile se inmoaie, unul cate unul, in amestecul de rom si cafea, pe ambele parti (nu le lasati prea mult, fiindca vor absorbi mult lichid) si se aseaza intr-un singur rand, deasupra stratului de ciocolata. Mie, la un rand, mi-au intrat 6 piscoturi intregi si 3 piscoturi pe care le-am taiat putin la capete, ca sa intre perfect in forma (le asezati pe lung).

In continuare, se toarna jumatate din crema ramasa si se acopera cu inca un strat de piscoturi insiropate. La final, se toarna restul de crema si inca un rand de piscoturi, de asemenea, insiropate. Eu pe ultimul rand am inghesuit cate 4 piscoturi pe un rand, rezultand un strat cu 12 piscoturi (am taiat un pic din latimea unui piscot, ca sa intre mai bine).

V-am zapacit, asa e?! 😀  Faceti cum vreti, nu va stresati, important e ca straturile de piscoturi sa fie urmate de straturi de crema. Cand sunt toate gata, se infoliaza forma si se lasa la frigider peste noapte. Cand vreti sa il serviti, puneti un platou deasupra formei de chec si apoi, cu o miscare ferma, rasturnati-l. Inlaturati folia, ornati-l cu ciocolata rasa sau cu frisca batuta, presarata cu cacao, si…savurati :))

 

E o minune desertul asta pliiin cu ciocolata!!! 😛 Iar romul il transforma in ceva si mai minunat :))

Daca, cumva (sper sa nu 😀 ), nu aveti un rom bun, de calitate, puteti folosi in locul lui lichior de cafea sau visinata. Ori, daca vreti sa pape si copiii, inlocuiti alcoolul si cafeaua cu lapte indulcit cu cacao.

E delicios!!!!!!

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

Va imbratisez pe toti!!!




Chec cu biscuiti si ciocolata, fara coacere

 

Dragilor, nu prea eram in the mood pentru o reteta astazi, adica nu ma simteam in stare sa prepar ceva, ci voiam doar sa povestim un pic, sa stiu cum sunteti, ce planuri, ce sperante aveti in anul ce tocmai a inceput, numai ca, pana la urma, am reusit sa fac un desert grozav, pe care-l poate face si Bogdi 😀 , un chec cu biscuiti si ciocolata, fara coacere. Nemaipomenit de bun! Perfect pentru zilele astea de iarna care ne molesesc peste masura…

Este un desert pe care nemtii-l stiu drept Kalter Hund, dar il mai puteti gasi si sub numele de Prajitura Radio 🙂

Va transmit cele mai bune ganduri, s-aveti un an nou plin de bucurii si impliniri! Si pe maine, mai ales celor care poarta numele de Ioan, dar si-n general, va urez: „La multi ani!”, din toata inima!!!

 

Ingrediente:

– 16-18 biscuiti cu unt (80 g)

– 220 g ulei de cocos (presat la rece)

– 200 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata cu 60% cacao

– 150 g lapte condensat indulcit

 

Sfat: uleiul de cocos se poate inlocui cu unt (80 % grasime)…cred, nu stiu inca, nu am incercat 😀 …iar daca nu gasiti lapte condensat la conserva, il puteti face in casa: Lapte condensat (aveti doua variante in postare). Sau il puteti inlocui cu mascarpone (adaugati si 50-80 g zahar pudra).

 

Si pana va arat reteta minunata, va arat cateva poze cu iarna, care, din pacate, nu se mai asterne asa spectaculos ca altadata peste gradina sau pe-afara…dar totusi o iubim inca de la primii fulgi 😀

Afara, la strada:

In gradina, salcia si trandafirii japonezi…un pic mai cu mot 🙂

Aici l-am surprins pe tati, sarbatoritul de maine, care isi grava numele pe luneta masinii (prima mea masina, Dacia mea draga) avand inca proaspata in minte excursia facuta la Londra, probabil :)) …pe care Ralu scumpa le-a facut-o cadou, lui si lui buni, cu ocazia majoratului ei 🙂

Sa ne traiesti, tati, inca o suta de ani!!!!! Si tu si mami, si noi pe langa voi!!! Si cand mai ajungi in Anglia, sa ne raspunzi la telefon cu: „Hello, this is John of England”…sau London, cum vrei tu 😀

 

Mod de preparare:

Uleiul de cocos, in stare solida, ca untul, se pune intr-o cratita mica, la foc mic, impreuna cu ciocolata rupta in bucatele. Se amesteca intruna si se ia de pe foc in momentul in care vedeti ca ciocolata s-a topit. Se lasa deoparte cca. 15 minute, sa se racoreasca bine. Se adauga apoi laptele condensat (sa fie la temperatura camerei, nu rece!) si se amesteca energic.

Se tapeteaza o forma de chec mai mica, de cca. 30 cm lungime si 11 cm latime, cu folie transparenta (se uda mai intai, pentru ca folia sa se aseze frumos). Se toarna un strat de ciocolata in forma si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se aseaza deasupra 4 biscuiti cu unt, unul langa altul (in mod normal, mai intra o jumatate de biscuit, dar eu n-am vrut sa ii inghesui). Se toarna apoi inca un strat de ciocolata, se pune inca o tura de biscuiti si tot asa, pana cand se termina toate ingredientele.

Prajitura se acopera cu folie si se tine la frigider peste noapte. Inainte de a o servi, trebuie sa o lasati la temperatura camerei vreo 2 ore. Si chiar si atunci, poate ca n-ar strica sa o cufundati, doar baza, in apa fierbinte. Eu am pus forma cateva secunde pe calorifer 😀

Se rastoarna pe un platou si se feliaza cu un cutit bine ascutit si incalzit (tineti lama cutitului in apa fierbinte cateva secunde, stergeti lama cu un prosop si apoi feliati). Compozitia e tare ca piatra 😀 , dar nu va descurajati, taiati incet, cu rabdare!

Sfat: daca va plac compozitiile crocante, puteti adauga alune sau nuci prajite in crema de ciocolata (neaparat prajite cca. 8 minute in cuptorul incalzit la 180 grade C-foc potrivit). Le puteti toca marunt cu cutitul sau le puteti macina la robot.




Turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata

 

Reteta asta de turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata, e reteta aia de care ai nevoie cand se apropie Craciunul si nu ai chef de absolut nimic 😀 Doar de o cafea buna si de niste fulgi maaari care sa-ti bata-n geam!!!!

Se face mai usor decat un chec si satura multe persoane, asa ca v-o recomand cu mare drag!!! Noi, cum avem o familie maaare (si minunata 😛 ), am fost incantati de aceasta prajitura de turta dulce, pufoasa si aromata!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de turta dulce:

– 250 g miere

– 100 g zahar brun

– 3 oua mari

– 1, 2 cubulete ghimbir cristalizat sau o lingurita ghimbir proaspat, ras

– 1 lingurita rasa cardamom pudra

– 1 lingurita cu varf pudra de scortisoara

– 125 ml smantana pentru frisca

– 50 g iaurt natur

– 350 g faina

– 1 lingurita bicarbonat

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru umplutura:

– un borcan de piure de castane (350 g) sau aceeasi cantitate de magiun de prune

 

Glazura si decor:

– 200 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata neagra

– 50 ml smantana pentru frisca

– stelute de ciocolata alba (optional)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 35×40 cm.

Se pune mierea impreuna cu zaharul brun (zahar brut, din trestie de zahar) intr-o cratita si se lasa pe foc pana se topeste zaharul. Nu va ia mai mult de 1-2 minute, nu va speriati! 🙂 Amestecati in tot acest timp. Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca bine (sa fie calduta). Se sparg ouale si se bat ca pentru omleta, dupa care se adauga in compozitia cu miere. Se amesteca totul foarte bine. In continuare, se adauga ghimbirul ras pe razatoarea mica (ori e proaspat, ori e zaharisit) si condimentele (puneti numai scortisoara, daca nu aveti ghimbir sau cardamom). Urmeaza smantana pentru frisca (lichida, nebatuta) si iaurtul.

Separat, intr-un alt bol, se amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu alimentar, cu praful de copt si praful de sare; se cern deasupra compozitiei de mai sus si se amesteca bine. Aluatul rezultat se toarna in tava pregatita si se niveleaza. Turta dulce se coace cca. 30 de minute (faceti proba scobitorii). Se lasa la racit in tava. Cand e gata, se scoate din forma (ar fi de preferat o forma cu inel detasabil) si se rastoarna pe un platou (tineti cont de faptul ca blatul e fraged si pufos, asa ca manevrati-l cu grija), punand platoul deasupra si-apoi rasturnandu-l brusc. Blatul se taie pe jumatate:

Se umple cu piure de castane sau cu gem de prune (marmelada, magiun, ce aveti pe-acasa 😀 ), se acopera cu celalalt blat si se lasa la rece pana cand e gata glazura.

Pentru glazura, se topeste ciocolata, rupta in bucatele mici impreuna cu smantana pentru frisca, lichida, pe foc foarte mic sau la microunde. Nu lasati pe foc decat pana in momentul in care vedeti ca ciocolata e aproape topita (se mai vad cateva bucatele de ciocolata in crema), pentru ca se vor topi datorita caldurii reziduale a vasului si pe masura ce veti amesteca in ea. Se toarna apoi glazura de ciocolata deasupra prajiturii si se niveleaza. Se lasa sa se intareasca cca. o ora, dupa care se taie in cuburi mai mari.

De altfel, din momentul asta se si poate manca 😛 , numai ca eu am vrut sa-i dau un aer mai festiv si am creat cateva stelute de ciocolata alba. Stelutele se fac usor, topiti ciocolata alba (nu o supraincalziti, pentru ca se poate taia) si amestecati des pana cand se topeste (ori la bain-marie, ori la microunde, cu pauze de cateva secunde). O turnati pe o hartie de copt in strat egal si o puneti la frigider sa se intareasca. Se stanteaza apoi stelute cu o forma mica de fursecuri.

Bucatile de turta dulce se orneaza cu stelute si se pot pudra cu putina scortisoara. Sunt incredibil de bune!!!! 😀

Cea mai gustoasa turta dulce sub forma de prajitura din lume!!! :))




Fursecuri pline cu ciocolata

fursecuri-pline-cu-ciocolata_01

 

Dragilor, nu cred ca exista fursecuri mai bune si mai rapide decat aceste fursecuri pline cu ciocolata!!! Ei, biiiine, poate ca exista, dar am vrut sa sune dramatic 😀 Oricum, va spun de pe acum, nu faceti doar o portie, pentru ca nici n-o s-ajungeti sa le gustati :))

Aluatul se face extrem de usor si rapid si nu are nevoie de cele minim 30 de minute de stat la rece. De fapt, nu are deloc nevoie sa stea la frigider (eu l-am lasat vreo 10 minute, fiindca aveam si alta treaba). Fursecurile, odata formate, se pot da imediat la cuptor!!!

O sa va placa mult de tot, stiu sigur!!! <3

 

Ingrediente pentru cca. 20-24 de bucati:

– 70 g unt

– 100 g zahar brun

– 1 ou

– un praf de sare

– 150 g faina

– 1 lingurita rasa praf de copt

– 2 linguri cacao

– 100 g ciocolata alba

– 100 g ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza doua tavi mari cu hartie de copt. Ciocolata, si cea alba si cea cu lapte (sau neagra, daca nu le vreti atat de dulci), se toaca in bucatele mai mari. Se amesteca si se lasa deoparte.

Untul, moale, scos cu cateva ore inainte din frigider, se bate cu zaharul cca. 1 minut sau pana cand se albeste usor. Se adauga oul intreg si se mai bate putin. Se amesteca faina cu praful de sare (cat luati cu trei degete), praful de copt si cacaua si se cern deasupra compozitiei cu unt. Se amesteca totul foarte bine, apoi se adauga bucatelele de ciocolata si se amesteca din nou, energic, cu o spatula, avand grija ca bucatelele de ciocolata sa nu ramana doar intr-o parte a aluatului, si sa se distribuie uniform.

Aluatul se poate lasa la frigider 10-15 minute, daca aveti timp, dar daca nu, nu-i niciun bai, pentru ca fursecurile ies foarte bine si daca le formati imediat 🙂

Se iau, asadar, gramajoare din aluat, cu o lingurita (se umple bine lingurita), si se pun pe hartia de copt, la distanta unele de altele, pentru ca se latesc la copt. Se coc cca. 10 minute (in cuptorul cu ventilator). Se lasa apoi sa se racoreasca in tava.

Nu va ganditi ca nu s-au copt destul, fiind inca moi in centru, pentru ca se intaresc pe masura ce se racesc. Cand sunt reci, se trece cu lama unui cutit la baza lor, ca sa se desprinda mai usor si se aseaza pe platou.

Nu va pot spune cu cata pofta se vor manca, pentru ca veti descoperi siguri! 😀

fursecuri-pline-cu-ciocolata

 

Sfat: zaharul brun se poate inlocui cu zahar alb, iar daca nu vreti sa folositi praf de copt, e in regula, nu-l folositi 😛 Fursecurile vor iesi minunat si fara, numai ca vor fi mai plate.




Briose de turta dulce cu ciocolata

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata

 

De doua zile, de cand ma simt putin mai bine, tot rasfoiesc retete pentru Sfantul Nicolae si sarbatorile ce stau sa vina. Si, desi voiam sa va aduc o reteta de turta dulce ca pe vremuri, mi-am zis ca mai bine va aduc niste briose de turta dulce cu ciocolata, atat de pufoase si-aromate incat veti atrage toti copiii de pe strada 😀

Turta dulce, ca sa iasa buna, trebuie sa stea, sa se odihneasca, macar o zi…macar vreo 5, 6 ore…timp pe care eu nu il aveam. Asa ca am ales briosele astea rapide, care ne-au cucerit pe toti! Da, am gustat si eu un coltisor, ca se-auzeau prea multe exclamatii de placere :))

 

Ingrediente pentru 12 portii:
Pentru aluatul de briose:
  • 160 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • un praf de sare
  • 10-15 g ghimbir zaharisit sau 1 lingurita ghimbir proaspat, ras
  • 180 g zahar brun
  • 75 g ulei de cocos (presat la rece) sau ulei vegetal
  • 2 oua mici
  • 175 ml lapte batut
  • 50 g ciocolata neagra
  • 50 g ciocolata cu lapte
Pentru glazura:
  • 50 g zahar pudra
  • 4, 5 lingurite suc de mandarine, proaspat stors sau apa

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma de briose cu hartii speciale sau cu putin ulei si faina. Aveti grija la tava, sa fie adanca, nu ca tavile care au aparut mai nou si care se preteaza mai mult la mini cheesecake-uri sau alte prajiturele. Tocati in bucatele mici ciocolata si ghimbirul cristalizat, daca folositi. Daca nu gasiti ghimbir sau nu va place, nu-l puneti! 🙂

Intr-un bol mic, amestecati faina, cacaua, scortisoara, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si ghimbirul tocat marunt sau ras pe razatoarea mica, daca e proaspat.

Intr-un alt bol, mai incapator, bateti zaharul cu uleiul de cocos, „inmuiat” un pic la microunde sau la foc mic (se poate si topi, nu e nicio problema) sau uleiul vegetal. Adaugati ouale si amestecati cateva secunde cu mixerul. Cerneti deasupra bolului jumatate din amestecul de faina (bucatelele de ghimbir pot ramane in sita, le adaugati la sfarsit), apoi jumatate din cantitatea de lapte batut. Amestecati bine apoi adaugati restul de faina si lapte batut. Nu insistati cu amestecatul! La sfarsit, adaugati ciocolata tocata in bucatele mici si amestecati din nou.

Puneti cate o lingura plina de aluat in fiecare forma, fara sa nivelati. Coaceti briosele cca. 25-27 de minute sau pana cand o scobitoare, pe care o infigeti in aluat, iese curata. Incercati din nou daca scobitoarea intra intr-o bulina de ciocolata 😀

Briosele se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se deztelenesc cu grija marginile si se aseaza pe platoul de servit.

Pentru glazura, se amesteca zaharul pudra cu sucul proaspat stors de mandarine (sau portocale), ori cu apa. Se pune glazura, cat mai neglijent 😛 , deasupra brioselor si se mai asteapta putin pana cand se intareste. Asta, daca puteti!!!! :))

Au iesit fenomenale!!!

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_01

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_02

 

Daca nu vreti sa faceti glazura, pudrati-le cu putin zahar praf, vor arata ca ninse 🙂

…si nu bagati in seama pozele la bec 😀 , va rog!!!! Briosele sunt extraordinare!!!

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_03

briose-de-turta-dulce-cu-ciocolata_04




Prajitura Raluca

prajitura-raluca

 

Dragilor, Raluca, Ralu a mea mica, nepotica mea dulce, care ne-a bucurat inimile de cand s-a nascut, careia i-am facut tortul Barbie (ieri parca) si care mi-a modelat cei mai frumosi morcovi din martipan din toata lumea, a implinit acum cateva zile 18 ani. Optsprezece ani!!!!!!! Astfel ca, in afara de felicitari, flori, pupici si urari incarcate de emotie, am ales sa-i fac un tort sub forma de prajitura care sa ii poarte numele. Prajitura Raluca va fi de-acum prajitura ei, si-a tuturor 🙂  A tuturor celor care adora ciocolata: neagra, cu lapte, alba!!! Prajitura e varianta usor schimbata a tortului ei favorit: Tort cu 3 feluri de ciocolata, pe care il savureaza mereu cu placere. Si stiu c-o sa se supere pe mine ca zic asta, dar: Laluuuu, te iubim!!!!!! 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua

– 120 g zahar

– 100 g faina

– 20 g cacao

– 5 g praf de copt (2 lingurite rase)

 

Crema de ciocolata neagra:

– 300 g ciocolata amaruie (50% cacao)

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

 

Crema de ciocolata cu lapte:

– 300 g ciocolata cu lapte

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

– 3 foi gelatina

 

Crema de ciocolata alba:

– 300 g ciocolata alba

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

– 4 foi gelatina

 

In plus:

– rulouri cu crema de ciocolata

– 50 g ciocolata cu lapte pentru decor

 

La multi ani, draga noastra!!! Sa ti se indeplineasca toate visele! <3

flori-ziua-lui-ralu

buchet-flori-raluca

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 165 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de  aprox. 35×24 cm. Se separa ouale; albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor. Faina se amesteca intr-un bol separat cu cacaua si praful de copt si se cern apoi peste compozitia de oua. Se amesteca cu o spatula sau cu mixerul, la cea mai mica viteza, pana se incorporeaza complet. Aluatul obtinut se toarna in forma pregatita si se coace timp de 22-25 de minute. Se lasa apoi la racit.

Pentru crema de ciocolata neagra, se pune pe foc smantana pentru frisca impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si se lasa pe foc pana se topeste. Se da deoparte apoi si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu frisca batuta si se intinde, cat mai uniform, peste blatul din forma. Se da la frigider cca. 20 de minute. Aceasta crema se intareste cel mai repede si nu are nevoie nici de gelatina, asa ca va puteti apuca de cea de-a doua crema, cea cu ciocolata de lapte.

Pentru crema de ciocolata cu lapte, se pun la inmuiat, in multa apa rece, cele 3 foite de gelatina; se lasa sa se inmoaie cca. 10 minute. In acest timp, se pune pe foc smantana pentru frisca si se incalzeste. Se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele, si se lasa pe foc pana se topeste. Se amesteca des! Se scot foitele de gelatina din apa rece (apa se arunca) si se scurg bine de apa. Se pun in crema de ciocolata fierbinte si se amesteca energic. Se lasa crema sa ajunga la temperatura camerei si se adauga frisca batuta. Se toarna apoi peste crema de ciocolata neagra si se niveleaza. Se lasa cca. 35-40 de minute la rece.

Pentru crema de ciocolata alba, se pun la inmuiat 4 foite de gelatina, tot asa, cca. 10 minute. Smantana si ciocolata alba, rupta in bucatele, se pun pe foc si se lasa pana cand ciocolata se topeste. Se adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic! Se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta. La final, se toarna cu grija peste stratul de ciocolata cu lapte. Cremele nu se amesteca intre ele, daca le asezati in felul asta, pe rand. 

Tortul se lasa neaparat la frigider peste noapte, iar cand e gata se orneaza cu rulourile de napolitana. Le puteti lasa pe toate la fel, sau le puteti intercala, cum am facut eu, cateva mai mici si cateva mai mari 🙂 Ca sa se prinda bine de tort, puteti sa ungeti marginile tortului cu putina frisca sau crema. Pentru efectul de panza de paianjen (de pe suprafata tortului), topiti ciocolata, puneti-o intr-o punga si taiati cu o foarfeca bine ascutita varful (foarte putin). Trasati linii paralele si apoi, cu o scobitoare, treceti peste ele, de sus in jos (perpendicular, peste liniile trasate cu ciocolata). La mine, de emotie, efectul a fost cam sters 😀 …dar lui Ralu i-a placut si-asa, asa ca am fost fericita!!!

A fost delicios si pe placul sarbatoritei mele speciale!!! 😛




Cheesecake cu struguri la pahar

cheesecake-cu-struguri-la-pahar

 

Cheesecake-urile sunt din start delicioase, iar daca sunt si „no-bake”, adica fara coacere, sunt dublu delicioase!!! 😀 Cum e si acest cheesecake cu struguri la pahar, pe care l-am facut pentru marea sarbatoare de astazi, a Sfintei Marii. La multi ani tuturor celor care poarta numele preafrumos al Fecioarei Maria!!!!! Preparati acest desert si bucurati-va de aceasta zi tarzie de vara 🙂

 

Ingrediente:

– 800 g boabe de struguri

– 200 g biscuiti cu unt

– 50 g ciocolata cu lapte

– 250 g mascarpone

– 200 ml smantana pentru frisca (neindulcita)

– 80 g zahar pudra (vanilat)

 

Astia sunt strugurii nostri copti, si partial copti 😛 , de anul asta, un pic mai „robusti” decat cei de acum cativa ani: Prajitura cu struguri si mousse de vin

struguri_01

struguri_02

 

Mod de preparare:

Eu am pus si struguri mai mari, si mai mici, galbeni, verzi, negri…iar la final a fost o explozie de gusturi!!!

Boabele de struguri, frumoase si bine coapte, se spala bine in apa rece; se taie apoi pe jumatate cu un cutit foarte bine ascutit si se scot samburii. Stiiiu, chestia asta dureaza ceva, dar merita! 😛 Se lasa apoi deoparte.

Se macina biscuitii la robot sau cu sucitorul (se pun intr-o punga). Se toaca marunt ciocolata cu lapte (tineti-o 5 minute la frigider inainte de a o toca) si se amesteca cu biscuitii pisati.

Branza mascarpone se bate cu mixerul cateva secunde; se adauga zaharul pudra si se mai amesteca un pic. Se bate frisca intr-un bol separat si se inglobeaza in crema de mascarpone. Asta e crema! 😀

Asamblare: se pune un strat generos de struguri la baza paharelor (se poate pune si un strat subtire de crema, daca vreti, cum am pus eu in paharele mari, pentru a contrasta cu celelalte pahare). Se pun doua linguri pline cu crema si se acopera cu doua, trei linguri de biscuiti. Se pun din nou boabe de struguri, crema si biscuiti pana cand se termina ingredientele. Le puteti pune si in alta ordine, nu conteaza :))

A fost incredibil de bun, trebuie neaparat sa-l incercati!!!!  E ridicol de usor de facut!!!

cheesecake-cu-struguri-la-pahar_01

cheesecake-cu-struguri-la-pahar_02

 

Acelasi cheesecake, intr-o alta prezentare 😀

La noi s-a evaporat rapid, dar daca reusiti sa il lasati peste noapte la frigider, va fi muuult mai bun!!!

cheesecake-cu-struguri-la-pahar_03

cheesecake-cu-struguri-la-pahar_04




Prajitura Duo de ciocolata

 

Dragilor, multi dintre voi stiti deja cat de fantastic e tortul cu trei feluri de ciocolata, dar poate ca l-ati pastrat mai mult pentru ocazii speciale. Prajitura de astazi, pe care am numit-o Prajitura Duo de ciocolata, este foarte asemanatoare tortului, avand un blat decadent si plin de ciocolata si doua creme de ciocolata spumoase si delicioase!!! E o prajitura pe care o puteti face oricand, impreuna cu cei dragi, fara vreun motiv anume 😀

Inspiratia mea a fost Coseli Arome Esentiale, cu ajutorul carora am reusit sa adun toata familia impreuna. Mi-a placut tare mult conceptul lor “Prajituri pentru ai tai, facute cu ai tai”, care sper sa va fie si voua o sursa delicioasa de inspiratie si sa va aduca multe momente frumoase si dulci 🙂

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 200 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 220 g unt (80% grasime)
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 100 g faina
  • 30 g cacao
  • 2 lingurite praf de copt Coseli
Pentru stratul de ciocolata neagra:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 500 ml smantana dulce pentru frisca
  • 6 foite gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 2 plicuri zahar vanilinat Coseli (16 g)
  • 3 galbenusuri ( oua mari)
  • 130 g zahar pudra
  • 1 lingurita superesenta de rom Coseli
Pentru stratul de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 150 ml smantana dulce pentru frisca

 

Mod de preparare:

Prima data se pregateste crema de ciocolata alba, pe care va recomand sa o faceti noaptea, inainte de culcare 😛 , pentru ca trebuie sa stea la frigider peste noapte. Se amesteca ciocolata rupta in bucatele cu frisca lichida si se topesc la bain-marie sau la microunde. Se amesteca foarte, foarte bine, sa nu ramana bucatele de ciocolata netopita, si se pune la frigider (se acopera cu folie transparenta).

A doua zi, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza o forma de aprox. 20×30 cm cu hartie de copt.

Pentru blat, se pun intr-un bol ciocolata (rupta in bucatele) impreuna cu untul rece, taiat in cuburi, si se lasa la microunde sau la bain-marie pana cand se topesc; se amesteca bine si se lasa sa se racoreasca putin. Se separa ouale; galbenusurile se adauga in crema de ciocolata calda si se amesteca energic. Albusurile se bat cu un praf de sare cateva secunde, apoi se adauga zaharul in doua, trei reprize si se bat in continuare, pana cand se intaresc. Se lasa deoparte. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern deasupra compozitiei de ciocolata; se omogenizeaza bine. La final, se adauga jumatate din cantitatea de spuma de albus; se amesteca usor cu o spatula si-apoi se adauga si celalalta jumatate. Veti obtine o compozitie spumoasa. Aluatul de toarna in forma pregatita si se coace cca. 25 de minute. Blatul se lasa la racit in forma. Veti vedea ca dupa copt blatul se strange, nu mai umple forma, asa ca va trebui sa ii acordati un pic de sprijin 🙂 Eu am umplut „golurile” cu hartie de copt, facuta sul, si cu bucati de carton. Va sfatuiesc sa faceti la fel, pentru ca altfel crema nu se va aseza frumos.

Pentru crema de ciocolata cu lapte, se pune gelatina la inmuiat in apa rece. Daca folositi foite de gelatina, inmuiati-le in multa apa rece cca. 10 minute, iar daca folositi gelatina granule, puneti-le in cca. 150 ml apa rece. Le lasati la inmuiat tot atata. In acest timp, se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra si zaharul vanilinat cateva secunde, la viteza maxima (cu mixerul), pana se spumeaza usor. Se toarna 300 ml frisca lichida, nebatuta, din cantitatea totala de frisca, si se amesteca bine cu crema de galbenusuri. Se pune compozitia rezultata la foc mic si se lasa cca. 5 minute, amestecand mereu. Se da deoparte apoi (nu se stinge focul) si se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele. Se mai tine pe foc pana cand se topeste ciocolata. Gelatina foite se scurge de apa si se adauga in crema fierbinte de ciocolata; se amesteca foarte bine, pana se topeste. Daca folositi gelatina granule, trebuie sa stiti ca nu se scurge, se pune asa cum e. Compozitia se lasa la racit. Cand e rece, se pune esenta de rom si se amesteca foarte bine. Frisca ramasa (200 ml) se bate tare si se inglobeaza in compozitie.

Crema de ciocolata se toarna peste blat si se niveleaza. Se lasa la frigider 2-3 ore, dupa care se toarna crema de ciocolata alba deasupra, batuta cca. 2-3 minute inainte (cu mixerul), pana cand prinde consistenta.

Se decoreaza cu floricele sau cu orice vreti voi 😀 , e delicioasa oricum!!!!!!!

Va pup dulce, dragilor, feliile astea delicioase-s pentru voi!!!




Cheesecake la tava cu ciocolata si unt de arahide

[shashin type=”photo” id=”18611″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Untul de arahide nu e chiar pe placul oricui, astfel ca nu te poti comporta decat intr-un singur fel, atunci cand vine vorba despre el: admiti ca il adori sau ca-l detesti!!! 😀 Bogdi meu drag il iubeste!!! De ziua lui, acum doi ani, cand era inca in „febra” Minecraft, i-am facut un tort pliiin cu unt de arahide. Astazi va arat un cheesecake la tava cu ciocolata si unt de arahide, pe care i l-am facut tot lui. Pentru ca asa am simtit eu ca ii pot ridica moralul, acum, in pragul tezelor si al stresului de final de an scolar. Si am avut dreptate: i-a placut la nebunie!!!! :))

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:

– 380 g biscuiti (cu unt)

– 200 g unt

 

Umplutura:

– 125 g unt de arahide

– 150 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata neagra (minim 50 % cacao)

– 200 g smantana dulce pentru frisca

– 200 g zahar pudra

– 2 oua

– 500 g branza Quark

– 60 g amidon (sau 50 g faina)

– 100 ml lapte

 

In plus:

– 150 g nuci caju

 

!!! Daca va place cum arata si va face rau cu ochiul 😀 ,dar nu va place untul de arahide, inlocuiti-l cu aceeasi cantitate de nutella. N-am incercat, dar ma gandesc ca ar fi idee buna!!! Dati-mi de stire, va rog, daca il incercati in felul asta!!! De asemenea, daca nu gasiti Quark, folositi 250 g crema de branza (Philadelphia)+250 g iaurt gras (cremos).

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se unge o forma de aprox. 20 x 30cm cu ulei.

Se piseaza biscuitii la robot sau se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul de lemn. Se topeste untul si se amesteca cu biscuitii. Compozitia se rastoarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se da la cuptor pentru cca. 7 minute, dupa care se scoate si se lasa deoparte. Nu stingeti cuptorul!

Pentru umplutura, se rupe ciocolata (si cea cu lapte si cea neagra) in bucatele si se amesteca cu smantana dulce, lichida. Se pun intr-o craticioara si se tin pe foc mic, pana cand se topeste ciocolata. Se adauga untul de arahide in ciocolata fierbinte si se amesteca totul foarte bine.

Separat, intr-un bol, se bat ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); se adauga zaharul pudra si se amesteca cateva secunde bune, pana se spumeaza usor. Se toarna quark-ul si-apoi laptele amestecat cu amidonul, putin cate putin, ca si la budinca. La sfarsit, se adauga compozitia de ciocolata si unt de arahide. Se toarna amestecul rezultat in forma, peste stratul de biscuiti copti si se scutura usor tava, pentru a obtine o suprafata neteda. Nucile caju (puteti folosi alune sau nuci) se toaca cu cutitul si se presara, cat mai uniform, deasupra cheesecake-ului.

Se coace cca. 35 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Se pune apoi in frigider si se lasa peste noapte.

A doua zi, se feliaza in bucati potrivite, care se pot orna cu ciocolata topita, si se savureaza!!!! 😀

[shashin type=”photo” id=”18612,18613,18614″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Trandafirii nostri mi-au inspirat si-nveselit postarea:

[shashin type=”photo” id=”18617,18618″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Pentru Bogdi meu drag…si pentru voi 🙂

[shashin type=”photo” id=”18615,18616″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]