Salata rapida de post cu tofu

 

Salata rapida de post cu tofu pe care v-o arat acum a luat nastere pe loc, chiar in momentul in care faceam un mic inventar prin frigider ๐Ÿ˜€ E atat de simpla, incat si un copil o poate face, insa nu va lasati pacaliti de acest aspect! Pe cat e de simpla, pe-atat e de gustoasa!!!ย  O puteti servi cu lipie sau cu paine prajitaย la prajitor dar eu am savurat-o exact asa cum era :)) E salata perfecta! Mai ales pentru cei care vin obositi si flamanzi de la serviciu (pentru ca se face instant) dar si pentru cei care adora salatele proaspete…din putine ingrediente.

 

Ingrediente:
  • 100 g Tofu in saramura cu ardei
  • 12 rosii cherry (sau 200 g rosii mari)
  • 100 g castravete de sera (aprox. 1/2 de castravete)
  • 2, 3 linguri de masline (sau de floarea soarelui)
  • sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita cu varf de condimente pentru pizza (oregano, pudra de usturoi, busuioc, rozmarin, salvie, toate uscate)
  • 1 lingurita zeama de lamaie (optional)
Sfat: puteti folosi si tofu clasic sau afumat, numai ca amestecul va fi mai sec, mai uscat.

Prima data cand am facut-o, am avut langa si cateva buchetele deย conopida popcorn:

Mod de preparare:

Salata se prepara incredibil de usor: se zdrobeste branza tofu cu furculita intr-un bol (nu foarte marunt). Se taie rosiile cherry in sferturi iar castravetele in felii subtiri (se decojeste mai intai si se taie pe jumatate); se adauga in bol si se amesteca bine cu tofu. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se toarna uleiul. La sfarsit, se adauga mixul de condimente uscate (eu, va spun sincer, l-am cumparat ๐Ÿ˜€ ). Se lasa sa stea cca. 15 minute, pentru ca aromele sa se imprieteneasca…dar se poate savura si imediat ce-i gata! E super gustoasa! :))

Astazi am refacut salata si i-am adaugat, pe langa ingredientele “de baza” ๐Ÿ˜€ , felii subtiri de ridiche, cateva inele de ceapa verde si turmeric (pudra de curcuma). A iesit si mai aromata!!!




Bagheta umpluta cu cascaval si sunca

 

Am facut prima mea bagheta umpluta cu cascaval si sunca pe cand eram la liceu ๐Ÿ™‚ Nu mai stiu daca am pus exact ingredientele pe care le-am strans in bagheta de acum, dar tin minte ca a avut un succes nebun.ย Nu era doar vesela si apetisanta, ci si incredibil de gustoasa!

De ce nu v-am aratat-o pana acum, va intrebati?! Chiar nu stiu…cred ca am lasat in urma, inconstient (sau nu), intregi pasaje din copilarie si adolescenta, care pareauย “uzate”, dar care nu erau deloc asa… Am invatat, asadar (pentru a cata oara?! ), odata cu anii care au trecut peste mine, ca lucrurile simple siย nesofisticate sunt cele mai insemnate si aducatoareย de bucurie (tot acest intro e o metafora, una a iesirii mele dinย copilarie, cred ca m-ati “citit” deja…una tardiva rau ๐Ÿ˜€ )

Bagheta e o minune, siย o puteti lua cu voi si la picnic (o feliati acasa si-apoi asezati feliile in asa fel incat sa refaceti bucatile de bagheta; o inveliti in folie si o pastrati la frigider pana plecati la iarba verde).

 

Ingrediente:

  • 1 bagheta lunga, subtire
  • 100 g unt
  • 100 g crema de branza (cu smantana)
  • 1 lingura mustar
  • 3 oua mici, fierte
  • 150 g cascaval
  • 150 g sunca de pui
  • 2 castraveciori murati (70-80 g)
  • 1 ardei rosu (cca. 130 g)
  • sare, piper

 

Mod de preparare:

Se taie bagheta pe jumatate; se golesc cele doua bucati de bagheta cu o lingura (folositi si un cutit zimtat, care sa ajunga pana in capatul subtire al baghetei):

Se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu crema de branza, mustarul, ouale fierteย siย taiate in cubulete, cascavalul si sunca taiate, de asemenea, in cuburi mici. La final, se adauga castraveciorii tocati marunt si ardeiul tocat. Se adauga sare si piper dupa gust:

Se umplu baghetele cu umplutura picanta; seย preseaza bine dupa fiecare lingura adaugata, pentru ca umplutura sa umple perfect baghetele. Se invelesc apoi in folie alimentara si se pun la frigider pentru minim 3 ore. Eu le-am lasat sa stea toata noaptea, ceea ce va recomand si voua sa faceti ๐Ÿ™‚

A doua zi, se scoate folia, iar bagheta se taie in felii potrivite:

Se pot servi imediat:

…sau se aranjeaza cat mai frumos pe un platou rotund si se servesc…atunci cand e nevoie de ele ๐Ÿ˜›

Sfat: Baghetele se pot congela pentru 2-3 zile (invelite in folie). Se lasa sa se dezghete apoi la temperatura camerei (daca vreti, le puteti incalzi 10 minute la cuptor).




Salata de pui cu ciuperci

Cand va prezentam ieri ciupercile marinate, va spuneam ceva despre o salata de pui cu ciuperci, minunata.ย Ei bine, asta este, si da, este mai mult decat minunata!!!!!ย ๐Ÿ˜›

 

Ingrediente:

– 1 piept mare de pui (sau 2 pulpe intregi)

– 1 borcan ciuperci marinate

– 1 portie maioneza

– 2, 3 castraveti murati

– sare, piper

gogosari pentru ornat (optional)

 

Mod de preparare:

Se fierbe pieptul de pui (sau pulpele) in apa cu sare (daca puneti un morcov si-un patrunjel, va alegeti si cu o supa ๐Ÿ˜€ ). Se lasa apoi la racit si se taie cubulete.

Se scurg ciupercile din conserva si se taie felioare. Se scurg castravetii, se spala si se taie cubulete. Se amesteca muraturile cu carnea tocata si maioneza. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Salata se orneaza cu felii de gogosar sau masline si se serveste pe un platou sau in cupe. Se pot umple si cosulete, de genul astora: Yorkshire Pudding. Va veti bucura de o salata nemaipomenit de gustoasa si aratoasa!!!!!!!!

 

Sfat: Se poate pune si o ceapa potrivita, taiata in feliute subtiri, care se freaca apoi cu sare si se pun sa dea cateva clocote in apa cu otet (sa se inmoaie putin). Se scot apoi, se spala cu apa rece si se lasa la scurs. Se folosesc in reteta.




Pasta de ton in corabioare de castravete

 

Reteta asta de pasta de ton in corabioare de castravete mi-am facut-o mie si numai mie, fiindca iubeeeeesc tonul!!!! Cipi nu e deloc fan, si nu-nteleg de ce ๐Ÿ˜€
Mi se pare ireal sa nu-ti placa tonul si numai faptul ca il savurez cu atata placere a facut sa nu am foarte multe retete cu ton expuse pe blog (pentru ca nu mai ajungeau sa fie surprinse in poze, hahaaa!!!)
Ma bucur ca am reusit sa o prepar, si mai ales in forma asta mai deosebita, ca umplutura pentru “corabioarele” din castravete pe care am vrut de mult sa vi le arat.
E o idee minunata pentru o masa festiva dar, asa cum mereu va spun, la fel de minunata si pentru o zi obisnuita in care pofta de ton atinge cote maxime ๐Ÿ˜€

Le puteti servi si in post, cand este dezlegare la peste, daca inlocuiti untul cu margarina (mai nou, se gaseste de cumparat si “branza tartinabila” din migdale, vegana).

Siiii, le mai puteti servi si-un pic altfel: pasta de ton servitฤƒ pe feliute subศ›iri de castravete. Fฤƒrฤƒ “corabioare” de data asta:

 

Ingrediente:

  • 2 castraveti lungi (cca. 800 g)
  • 2 cutii ton in ulei (300 g)
  • 100 g unt moale, tinut la temperatura camerei
  • sucul de la o lamaie (mica)
  • 1 ceapa mica (optional)
  • sare, piper
  • frunze de patrunjel pentru ornat

Sfat: Puteti adauga in pasta o lingura de smantana (acra), groasa, sau una de crema de branza.

Mod de preparare:

Prima data se desfac conservele de ton si se pun la scurs (asezati pestele intr-o strecuratoare). Daca vreti sa fie de post, nu scurgeti tot uleiul, ci mixati tonul cu ulei (3-4 linguri sau atata cat sa obtineti o pasta).
Se freaca untul cu mixerul; se adauga tonul bine scurs, si maruntit cu furculita, impreuna cu sucul de lamaie, sare si piper dupa gust si se mixeaza pana se obtine o crema. Se adauga ceapa, daca nu aveti probleme cu stomacul sau daca pur si simplu iubiti ceapa. Mie-mi place fara!
Pasta de ton se tine la frigider, acoperita cu folie, pana cand pregatim “corabioarele”.

Castravetii se spala, se sterg si se taie in bucati de cca. 6 cm (da, i-am masurat ๐Ÿ˜€ ):

La mijlocul fiecaruia se lasa o portiune de aprox. 5 mm, apoi cele doua parti se taie in unghi de 90 de grade pana la “ureche”:

Vor rezulta niste “corabioare” dragute si apetisante:

…ce vor fi mai apoi umplute cu pasta de ton, pusa direct cu lingurita sau mai festiv,ย  lasata gratios sa curga dintr-un cornet de bucatarie ๐Ÿ˜€

Se scobeste pulpa castravetilor inainte de a face asta, evident :))

“Corabioarele” se decoreaza cu frunzulite de patrunjel si se servesc cu orice va pica bine, dar mai ales cu paine prajita!!!!

Delicioase!!!!!

Si nu uitati nici de varianta simplificata :))




Salata festiva

Si iata si salata de care va vorbeam ieri, o salata de iarna, o salata festiva, consistenta si de-li-cioa-sa!!!!!!!! ๐Ÿ˜›
Contine muraturi, piept si ficat de pui, maioneza de casa, si multe alte ingrediente care o transforma, pe buna dreptate, intr-o salata festiva.
Reteta este preluata din cartea “Gustari si aperitive” de Elisabeta Iorga, de unde am de gand sa va aduc muuulte bunatati ๐Ÿ˜›

Ingrediente:

– 500 g. piept de pui fiert
– 500 g. ficat de pui
– 3 castraveti murati
– 2 gogosari murati
– 4 fire ceapa verde sau 1 ceapa mica, uscata
– 200 g. sfecla rosie, fiarta
– 50 g. masline negre
– 100 g. cartofi fierti
– 2 lingurite hrean ras
– 350 g. maioneza
– 20 g. unt
– 1/2 lamaie
– sare, piper

Mod de preparare:
Se amesteca intr-un castron maioneza cu sucul de la o jumatate de lamaie, sare si piper dupa gust, si hrean.
Ficatul de pui se prajeste in unt, sub capac. Se raceste si se taie in cuburi, care se pun in castronul cu sosul de maioneza.
Pieptul de pui fiert se taie in cuburi; acestea se pun in castron.
Castravetii murati si gogosarii se taie in cuburi si se pun peste pieptul de pui.
Sfecla fiarta se taie in cuburi, care se pun in castron.
Maslinele se curata se samburi, se taie si se pun peste sfecla.
Cartofii se taie in cuburi, ceapa verde se taie in inele fine (ceapa uscata se marunteste) si se adauga in sos.
Se amesteca totul pentru omogenizare. Se niveleaza si se orneaza cu jumatati de masline, patrunjel si “trandafiri” din rosie…eu n-am facut decat unul :P, dar a fost de mare efect si asa :))

E foarte simplu de realizat un astfel de “trandafir”, tot ce trebuie sa faceti e sa decojiti o rosie (medie) si apoi sa rulati usor coaja in forma de trandafir ๐Ÿ™‚

Salata a avut un succes nebun, asa ca sper ca o veti incerca numaidecat ๐Ÿ˜›
Se serveste cu un vin negru ๐Ÿ˜‰

P.S. Pieptul de pui se poate inlocui cu copane de pui fierte sau prajite.




Luntrite cu somon

Aceste luntrite cu somon sunt niste aperitive delicioase si rafinate ce se prepara foarte repede si sunt de nelipsit atat la petrecerile celor mari cat si a celor mici!

Astazi vom patrunde pentru cateva clipe in tainele foitajului datorita acestei minunate retete, dar maine am sa va ispitesc cu o alta la fel de apetisanta , asa ca, daca nu aveti prin congelator aluat de foitaj, ar fi bine sa va aprovizionati cat mai curand ๐Ÿ™‚

 

Ingrediente pentru 24 bucati:

  • 1 pachet aluat foitaj (Morarita, Linco sau Bella)
  • 200 g branza de vaci
  • sare, piper
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura marar tocat
  • 1 castravete
  • 150 g somon afumat
  • marar pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se decongeleaza foitajul (nu complet) si se aseaza pe o suprafata presarata cu faina (se lasa aluatul asa cum e, nu se intinde cu sucitorul).ย Se decupeaza forme ovale din aluat (la fel de bine se pot face si rotunde). Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (de la aragaz).

Eu prima data am decupat aluatul cu o cana…dar rezultatul nu a fost unul impresionant ๐Ÿ™‚

Asa ca, intr-un final, am croit cu cutitul “luntritele” dorite:

Treaba a mers mult mai repede (nu va faceti griji daca nu le “croiti” perfect ovale, pentru ca oricum se mai deformeaza cand se coc).

“Luntritele” se coc, asadar, timp de cca. 10-12 minute:

…sau pana cand se umfla frumos…in straturi ๐Ÿ™‚

 

Pentru umplutura, se amesteca branza cu sare, piper suc de lamaie si marar tocat:

Se taie pe jumatate luntritele coapte ๐Ÿ™‚

Se aseaza pe fiecare “barcuta” cate o lingura de amestec:

Se taie 12 felii de castravete si acestea se taie apoi jumatati. Se aseaza decorativ deasupra cremei de branza:

Se ruleaza feliile de somon si se aseaza pe feliile de castravete.
Se servesc ornate cu fire de marar:

Mi-au placut la nebunie!!!!!!!!!

 

P.S. Resturile de aluat le puteti, de asemenea, folosi. Oriย simple, ori cu cascaval (daca sunt destul de mari pentru a putea fi umplute)ย sau poate aveti crenvursti si nu stiti ce sa faceti cu ei: crenvursti “in pijama” ๐Ÿ™‚
S-aveti pofta, orice ati alege!!!




Salata de paste cu maioneza

Salata de paste cu maioneza este o salata minunata iar ingredientele ce o compun pot varia in functie de ceea ce aveti prin camara. Eu, acum, am facut-o de post, dar voi o puteti completa cu bucatele de sunca sau piept de pui iar in zilele de dezlegare la peste ii puteti adauga in plus ton din conserva sau sardine, ori orice altceva va place :))

 

Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Se fierb pastele in apa cu putina sare cca. 7-8 minute. Se strecoara, se clatesc cu apa rece si se lasa sa se scurga bine. Castraveciorii se taie in rondele, gogosarii fasii, branza cubulete. Se pun intr-un bol pastele impreuna cu celelalte ingrediente, se adauga maioneza, se potriveste gustul de sare si piper apoi se amesteca totul si se orneaza cu masline.

Eu am pus o lingura din uleiul meu picant ๐Ÿ˜›

A iesit neasteptat de buna!!!

P.S. Maioneza vegetala se poate inlocui cu 2, 3 linguri de ulei de masline.




Castraveti murati

[shashin type=”photo” id=”16642″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Castraveti murati, tot reteta mamei, si da, tot foarte buna!!!!!!!! ๐Ÿ˜€

 

Ingrediente:

– 7 kg. castraveti
– 150 g. sare grunjoasa
– 5 litri apa
– boabe de piper
– 9 catei de usturoi
– morcov taiat rondele
– 3 fire de hrean subtiri
– 3 bete de marar (optional)
– cateva frunze de visin (optional)

Mod de preparare:

Se spala bine castravetii (in doua, trei ape). Se taie la ambele capete.
Se prepara saramura din apa, sare, piper, marar. Se umplu borcanele cu castraveti (se aseaza in asa fel incat sa incapa cat mai multi). Se pune hrean, usturoi si rondele de morcov, din loc in loc, iar in gura borcanului se pun frunzele de visin si betele de marar, plus boabele de piper care se pun uniform in fiecare borcan.
Deaspura se toarna saramura fierbinte. Se leaga borcanele si se lasa sub paturi.
Si castravetii, la fel ca ardeii umpluti cu varza, pot fermenta.ย Nu e neaparat nevoie sa se intample asta, dar daca se intampla, vreau sa stiti ca nu are nimica, deschideti putin capacul sa iasa gazele si apoi inchideti la loc. Dupa cateva zile, saramura se limpezeste, iar bolboroselile de la gura borcanului incetaza.

Poze cu blitzul cel rebel din noapte :))

[shashin type=”photo” id=”16643″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aici se vad si ardeii umpluti cu varza (le faceam deodata )

[shashin type=”photo” id=”16644″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Frunzele de visin:

[shashin type=”photo” id=”16648″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si borcanele-n prim-plan:

[shashin type=”photo” id=”16645″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

La plural, fiindca prin spate era pitit si un borcan cu ardei umpluti cu varza ๐Ÿ™‚

[shashin type=”photo” id=”16646″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Salata greceasca

De cand ne-am intors din Grecia nu ma gandesc decat la o salata greceasca, mare, mare, stropita din belsug cu ulei de masline, asa ca astazi n-am mai rezistat si-am preparat-o!!!!
Mai ales ca in ultima zi de cumparaturi, prin Asprovalta, in urma falfaitului meu nevinovat din gene (ei, ma amagesc si eu cum ca Cipi n-a rezistat farmecului meu ๐Ÿ˜€ ) am reusit sa-mi strecor, pe langa celelalte minunatii ce se aflau deja in cutia frigorifica, si-o galetusa cu branza Feta ๐Ÿ˜›

Asta fara sa mai mentionez ca sticla de vin pe care am primit-o cadou de la domnul Vasili chiar se cerea deschisa :))

Ingrediente:

  • 4-5 rosii (nu prea mari)
  • 1 ceapa, taiata solzisori sau 4-5 cepe mici, verzi (fara tijele verzi),
  • 1 castravete, taiat in cuburi
  • 1 ardei, taiat in cuburi
  • 50-70 g masline negre
  • 200-250 branza Feta (sau telemea, taiata in cuburi)
  • ulei de masline (5-6 linguri)
  • 3 linguri zeama de lamaie (optional)

 

Mod de preparare:

Se prepara incredibil de usor ๐Ÿ™‚ Incepeti prin a culege rosii coapte din gradina:

Sunt atat de incantata de micuta noastra gradina, care ne-a dat atatea roade, desi nu am prea luat-o in serios. Meritul pentru intretinerea ei apartinandu-i in totalitate lui tati, care nu s-a lenevit ca noi ๐Ÿ˜€ (doar ardeiul si maslinele sunt cumparate):

In continuare, pregatiti cutia cu Feta. In cazul meu, adusa, dupa cum v-am spus, “la pachet” :)))

Desfaceti minunatia si rupeti, cu pofta, o bucatica. Savurati-o!!! ๐Ÿ˜€
E absolut delicioasa!!!!!!!!!!

Asezati intr-un castron rosiile taiate, ceapa, castravetele, ardeiul si maslinele negre:

Adaugati uleiul de masline, cu care eu m-am laudat deja la tzatzikiย si amestecati usor…

Desfaceti sticla de vin rosu, ametitor de dulce!!!!ย Noi pe aceea pe care domnul Vasili ne-a “ambalat-o” frumos intr-o sticla de apa.
Asa am si ciocnit, acolo sus, cu totii, un pahar de “apa de masa” :))

Umpleti fara graba paharele de vin si savurati!ย Si vinul, si salata! ๐Ÿ™‚

 

Sfat: Branza Feta se poate taia, desigur, si in bucatele mai mici sau chiar marunti si de-abia apoi se poate amesteca cu salata, iar o alta modalitate de prezentare a salatei ar putea fi pe foi de salata verde.
Pentru o aroma si mai intensa a delicioasei salate, va sfatuiesc sa o lasati 10-15 minute la frigider, neaparat acoperita.

 

Noi am ramas cu gandul la vacanta si la oamenii deosebiti pe care am avut bucuria sa ii intalnim.. In cinstea lor am mai ciocnit o data paharele ๐Ÿ˜€




Tzatziki

V-ati gandit cumva ca as fi putut prepara altceva in afara de-un gustos tzatziki, imediat ce ne-am intors din vacanta?! Chiar nu!!!!!!! ๐Ÿ˜€ Ne-a insotit la fiecare masa, in Grecia, asa caย l-am reprodus cu mare pofta si acasa, spre incantarea tuturor.
Din pacate, l-am facut un pic under pressure ๐Ÿ˜€ , adica cu toti stransi in jurul meu, inclusiv Bogdi, care a devenit fan al racoritorului sos, asa ca veti vedea ca finalul e oarecum anost, adica neornat. Da’ deloc!!! :))) Nici macar o maslina nu am ajuns sa ii montez in mijloc. De bun insa, a fost foarte bun!!! As putea spune ca a fost chiar aproape ca cel original, mancat in vacanta.

Ingrediente:

  • 500 g iaurt de oaie (sau de vaca, dar cat mai gras)
  • 1 castravete mare sau doi mai mici
  • 2 catei de usturoi
  • ulei de masline extravirgin
  • sare, dupa gust
  • marar (optional)
Sfat: Acest sos rece, grecesc, este o garnitura pentru fripturi, frigarui de carne sau legume, cartofi la cuptor, paine prajita, etc.
Mai ales paine prajita. Pe gratar!!!!
Una din bucuriile pe care mi le-am facut, fara sa stau prea mult pe ganduri :))

Si iaurturile le-am purtat pe drumuri sute de km.
Special pentru reteta asta ๐Ÿ™‚

 

Mod de preparare:

Se spala castravetele si se curata de coaja (desi ii puteti lasa si putina coaja). Se scot semintele, daca sunt mari. Se rade fin si se preseaza intr-o sita.

Eu l-am ametit in OZN-ul asta de la Tupperware ๐Ÿ˜›

…aflat sub comanda lui Bogdi :))

E o centrifuga foarte utila, dupa cum vedeti:

Desigur, castravetii rasi se pot stoarce si in pumn, dar eu am vrut sa-mi pun un pic la treaba uneltele pe care-am dat ataaatia bani ๐Ÿ˜€

Se amesteca apoi cu iaurtul de oaie:

…si se adauga usturoiul trecut prin presa:

Se adauga ulei de masline dupa gust (cateva linguri) si sare, daca mai e cazul:

Se orneaza cu ulei de masline si felii de castravete sau doar cu o maslina neagra, ca aici ๐Ÿ™‚

Fooarte bun!!!!!




Melcisori din sunca

Printre gustaricile pe care i le-am facut lui Bogdi de ziua lui s-au regasit si acesti simpatici melcisori din sunca. Si niste oua-ciupercute, pe care i le-am facut tot lui, pe cand implinea cei mai dulci 2 anisori ๐Ÿ˜›
De mult timp imi doream sa-i vad pe una din mesele festive ale puiului meu scump, dar iata, pana anul asta, nu am reusit…
Inspiratia principala a fost Snail Snack-ul celor de la Family Fun, un site pe care il ador si care se numara printre primele site-uri cu care mi-am delectat privirea ( si starnit imaginatia ๐Ÿ˜› ) inca de la primele mele click-uri pe net, adica pe la inceputul anilor 2000!!!!

La ei era vorba despre foi de tortilla, eu insa am folosit “reteta” pe care, cu siguranta o stiti cu totii, cea a feliilor de sunca “unse” cu crema de branza si-apoi taiate in diferite forme: triunghiuri, patrate, etc…
Am reusit sa fac poze pas cu pas, asa ca sper din tot sufletul ca procedeul sa fie complet inteles.

 

Ingrediente:

  • 500 g sunca
  • 1 borcan catraveti murati
  • branza topita sau crema de branza
  • branza topita felii sau felii subtiri de cascaval

 

Mod de preparare:

Castravetii pe care i-am gasit eu au fost cam mari, dar dupa cum veti vedea mai jos, i-am slefuit cum trebuie.
I-am taiat in jumate si le-am ajustat marimea, taindu-le un pic din fundul bombat ๐Ÿ˜›

…dar prima data am sa va arat cum am cladit “cochilia”!!!
Se unge, deci, o felie de sunca, taiata cat mai subtire (o rugati frumos pe tanti de la supermarket sa va felieze cat mai subtire bucata de sunca preferata ๐Ÿ˜› ) cu crema de branza sau branza topita:


…dupa care asezati deasupra o felie de cascaval, feliat foarte subitre, sau branza topita cu smantana, ori cum ii place copilului. Veti obtine un rulou:


…caruia ii ajustati un pic marginile:


…si obtineti 2 cochilii, apetisante tare ๐Ÿ˜›


In continuare, trebuie sa asezati cate un mini-rulou pe o felie de sunca (intra lejer cate doua )


…si va ghidati dupa urmatoarea serie de poze pas cu pas, sper eu, redate foarte explicit ๐Ÿ™‚



Antenutele sunt facute din scobitori, dar cred caย e bine de stiut ca acestea pot fi facute si din tije de frunze de patrunjel sau telina, asta mai ales daca preparatele sint facute pentru copii. In felul asta, nu exista riscul ca ei sa se raneasca in vreun fel…



Foarte usor, nu?! ๐Ÿ™‚


I-am pozat din toate unghiurile, hihi…de bucurie ca am reusit sa-i fac…




Aici sint inainte de a-i aseza pe masa…pe platouri, printre “iarba” din salata verde, creata ๐Ÿ™‚



Prim-plan ๐Ÿ˜›


…si i-am asezat, unde altundeva decat langa niste ciupercute de ou?! ๐Ÿ˜€



Afara, pe masa inca nearanjata…langa portiile de burek cu branza si carne, delicioase!!!


Sarbatoritul meu iubit a fost fooooarte incantat de ei, si invitatii, la fel,ย asa ca, acum ca am prins curaj, am sa mai creez si alte gustarici amuzante aflate pe lista mea cu “must do” ๐Ÿ™‚




Castraveti umpluti cu miel si spanac

ย 

[shashin type=”photo” id=”14844″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Astazi am pentru voi o alta delicatesa din carne de miel: castraveti umpluti cu miel si spanac, un fel de mancare pe care nu il veti uita curand ๐Ÿ˜› …odata ce ii descoperiti gustul divin!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

– 4 castraveti mari
– 250 g. spanac
– 1 ceapa
– 2 catei de usturoi
– 4-5 linguri ulei
– 400 g. carne tocata de miel
– 150 g. smantana
– 1 galbenus
– 8 felii de bacon
– 250 ml. vin alb
– 150 g. rosii pasate (din conserva)
– 500 g. cartofi fierti
– 1 lamaie
– sare, piper

Ingrediente:


Curata castravetii de coaja si taie-i in jumatati, pe lungime, apoi curata-le semintele cu o lingurita:

Sareaza-i si pipereaza-i:


…lasa-i putin la scurs:


Fierbe spanacul curatat in apa clocotita, doua minute, scurge-l si lasa-l sa se raceasca, apoi marunteste-l (eu il aveam deja pregatit in congelator)
Caleste ceapa si usturoiul (tocate) in ulei incins:


…apoi adauga carnea tocata, sa se rumeneasca putin:


Ia-o de pe foc, lasa-o sa se racoreasca bine, apoi pune galbenusul, verdeata tocata si coaja de lamaie rasa (sau doar sucul, cum am facut eu ๐Ÿ˜› …pentru ca mi-e groaza de ce se ascunde sub coaja citricelor)


…smantana:


Amesteca totul bine:


Umple fiecare castravete cu compozitia rezultata sau intr-un mod mai inedit: jumatate cu spanac iar cealalta jumatate cu carne tocata ๐Ÿ˜‰
Eu ma cam grabeam sa termin cina, asa ca am ales prima varianta :))


Uneste jumatatile, infasoara-le in cate doua felii de bacon (din fasii cat mai lungi, daca se poate) …pe care le fixezi cu scobitori, sa nu se desfaca:



Aseaza castravetii intr-o cratita, toarna piureul de rosii, doua linguri de ulei si vinul…
Eu am mai completat “portia” si cu cateva rosii, pentru ca castravetii mei de gradina erau prea mici ๐Ÿ˜›


…si coace-i la cuptor 20-25 de minute, la foc mic, pana se rumeneste baconul:



Serveste-i cu garnitura de cartofi fierti:


Extraordinar de gustosi!!! …si foarte potriviti pentru o masa festiva!


Sa ii incercati daca mai aveti prin congelator carne de miel cu care (vorba vine) nu stiti ce sa faceti :)))

P.S. Ati vazut ca mai si gatesc din cand in cand?! ๐Ÿ˜›




Tort de somon afumat

Acest tort de somon afumat este un tort aperitiv de mare efect si nu ar trebui sa lipseasca din meniul niciunei mese festive!!! E si foarte gustos, nu numai aratos ๐Ÿ™‚
Il puteti face si sub forma de portii individuale, ca niste Mini Cheesecake-uri sarate cu somon afumat, cum l-am transformat eu acum, recent, folosind niste vase ramekin micute:
E un preparat cu gelatina dar cred ca e bine de stiut ca, daca il asezati in pahareย sauย boluri mici, transparente, nu mai aveti nevoie de gelatina! Va trebui doar sa faceti mici ajustari la reteta…ajustari pe care le gasiti un pic mai jos, dupa “tabelul” cu ingrediente ๐Ÿ˜›
Ingrediente pentru cca. 10 portii:
  • 500 g somon afumat
  • 2 castraveti de sera (nu foarte mari)
  • 1/2 legatura marar
  • 1ย ceapa rosie
  • 500 g smantana grasa
  • zeama de la o lamaie
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
  • sare, piper

Sfat: pentru varianta fara gelatina, va trebui sa folositi doar 250 g smantana (in loc de 500 g ) si 250 g branza de vaci, trecuta prin sita sau “domolita” un pic cu mixerul vertical, sau crema de branza preferata, sarata!

 

!!! Important: eu, in pozele vechi, am folosit o forma cu diametrul de 26 cm dar pentru o prezentare mai reusita, va sfatuiesc sa folositi una de 20 cm sau maxim 24 cm, cum am facut acum, recent:

Apetisant!!! ๐Ÿ˜›

Mod de preparare:

Incepem cu gelatina ๐Ÿ™‚ Foitele de gelatina se inmoaie intr-un vas incapator, in multa apa rece; daca folositi granule de gelatina, le acoperiti doar cu 120-150 ml apa rece. In ambele cazuri, gelatina se lasa la hidratat 10 minute.

In acest timp, se unge forma (rotunda) cu cateva picaturi de ulei si se tapeteaza cu folie transparenta (baza formei si marginile).
Somonul se taie in cuburi de 1/2 cm:

Un castravete se curata de coaja si se taie cuburi:

Mararul se spala si se toaca (eu l-am scos din congelator ๐Ÿ˜€ ):
Se curata ceapa si se toaca marunt. Jumatate din somon se intinde pe fundul formei:
Restul se amesteca cu marar, ceapa, castravete, smantana si sucul de lamaie:
Se prepara gelatina si se adauga la crema de peste, astfel: foitele de gelatina se scurg de apa, se pun intr-un bol mic si se topesc la microunde sauย pe baie de aburi (la microunde treaba merge foarte rapid, in 5-6 secunde foitele se topesc). Gelatina granule nu se mai scurge, pentru ca va absorbi aproape toata apa; ea se topeste asa cum e, ori la microunde ori la bain-marie. Gelatina topita se amesteca cu 2, 3 linguri din compozitia cu somon, apoi se rastoarna in bol si se amesteca totul foarte bine:

Compozitia se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se rastoarna in forma:

Se lasa la rece peste noapte, dupa care se rastoarna pe o farfurie plata sau pe platoul de servit.

Se spala restul de castraveti si se taie felii. Se orneaza cu castraveti si marar:

Pe masa noastra festiva ๐Ÿ™‚




Chiftelute pe pat de castravete


Chiftelute delicioase cu sos de branza si smantana…ce poate fi mai bun?! ๐Ÿ™‚

Ingrediente:

– 1 ceapa
– 2 linguri capere
– 500 g. carne de porc tocata
– sare, piper
– 2 lingurite boia dulce
– 2 linguri unt topit
– 1 castravete de sera
– 1 lingura unt
– 100 g. crema de branza gen Almette
– 100 g. smantana
– 2 linguri verdeata tocata (patrunjel, marar, busuioc).

Mod de preparare:
Se taie ceapa in bucati mici, se amesteca cu caperele si carnea si totul se framanta pana ce devine ca o coca. Se condimenteaza puternic cu sare, piper si boia. Din aceasta compozitie se iau, cu mainile ude, cantitati mici si se fac bilute. Se incinge grasimea si se prajesc pe toate fetele timp de 6-8 minute. Castravetele se taie in felii de grosimea degetului. Se caleste putin in unt fierbinte, se condimenteaza cu sare si piper.
Smantana si branza se amesteca impreuna cu verdeata, se sareaza, pipereaza.
Feliile de castravete sa aseaza pe o farfurie , peste ele se repartizeaza smantana cu verdeata si perisoarele se aranjeaza deasupra.
Eu le-am facut fara capere si la cuptor ๐Ÿ˜‰
…iar rondelele de castraveti nu am mai apucat sa le calesc si le-am pus asa proaspete…foooarte bun si asa!!! ๐Ÿ˜›

P.S. In mijlocul platoului am pus bilele de branza dulce cu somon…minunate si ele!!! ๐Ÿ˜›