Briose cu dovlecel si cascaval

 

Priviti ce briose cu dovlecel si cascaval scaldate-n soarele amiezii v-am adus, dragilor, dupa atatea zile de vacanta (la fel de insorite 🙂 ), petrecute departe de voi. Iubesc si ploaia, nu zic nu, dar mai mult ploaia aia scurta de vara in care te invarti, dansezi si razi!!! Totusi, nu pot spune ca nu sunt bucuroasa ca am scapat cateva zile de fierbinteala cuptorului 😀 …dar, pana cand imi pregatesc pozele din vacanta, vreau sa va spun cum am ajuns la aceasta reteta. Am primit de la cumnata mea, Alina, un bol intreg cu compozitie de chiftelute de dovlecei…adica ceea ce am folosit si eu aici, mai putin cascavalul…si cum nu aveam niciun chef sa prajesc chiftelute, am schimbat „un pic” modul de preparare si am pus totul la copt. Foooarte inspirata decizie :)) Am obtinut astfel aceste briose sarate, extrem de savuroase (mai ales daca le acompaniati cu rosii cherry si inele de ceapa verde), pe care sper sa le incercati si voi cat de curand!

Bogdi, Matias si Amalia le-au atacat imediat ce au iesit din piscina 😀 …alaturi de cate un pahar de milkshake cu inghetata!!!

Ingrediente pentru 12 briose:

  • 1 dovlecel de cca. 600-700 g
  • 1 lingurita de sare
  • 4 oua, batute separat
  • 150 g cascaval
  • 100 g faina

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei o forma de briose (nu se pun hartiute speciale pentru briose).

Dovlecelul se taie la ambele capete si se curata de coaja, apoi se taie pe lungime si se scobeste cu o lingura, pentru a scoate semintele. Se rade pe razatoarea mare si se amesteca cu sarea. Se adauga ouale batute si cascavalul taiat in cuburi mici si se amesteca totul foarte bine. La final, se adauga faina si se mai amesteca o data, viguros. Compozitia rezultata se toarna in formele de muffins, cat mai uniform, si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute.

Cand sunt gata, se lasa sa se racoreasca bine si se pot scoate din forme ( treceti cu lama cutitului pe langa marginile brioselor).

Se pot servi calde sau reci…dar neaparat cu rosii si ceapa verde! 🙂




Placinta cu varza acra si piept de porc afumat

Au trecut atatea zile de cand nu am mai scris nimic pe blog si imi era atat de dor de asta!!! Acum, insa, dupa ce m-am adunat din haosul dezlantuit de ultimele zile ale lunii ianuarie, am intrat in bucatarie si am copt o placinta cu varza acra si piept de porc afumat, the german way 😀 , absolut delicioasa!!! Ne-a luat cateva secunde pana cand ne-am familiarizat cu gustul ei, dar apoi a disparut rapid din forma :)) Si ca sa va intaresc faptul ca e o placinta pe care merita s-o incercati, o sa va spun ca pana si Bogdi a savurat-o cu placere!

Nu va lasati intimidati de aluatul de tarta, nu se face greu deloc si nici manevrarea lui nu va da de furca. Incercati-o doar…si vorbim dup-aia!!! 😀

 

Ingrediente:

Pentru aluatul fraged de tarta:

– 400 g faina

– 1 priza mare de sare

– 200 g unt

– 2 oua

– 4 linguri apa foarte rece

 

Pentru umplutura:

– 450 g varza acra, tocata fin

– 180 ml vin alb, sec

– 4, 5 linguri ulei

– sare si piper dupa gust

– 1 lingura zahar

– 250 g piept de porc afumat (presat)

– 1 ceapa mare

– 1 lingurita seminte de chimen

– 1 frunza de dafin uscata

– 2 boabe ienibahar

 

Pentru „crusta”:

– 120 g cascaval

– 180 g smantana acra (fermentata)

– 2 oua mari

– sare si piper dupa gust

 

In plus:

– 1 galbenus pentru uns aluatul

– 2-3 legaturi ridichi

 

Mod de preparare:

Se prepara mai intai aluatul de tarta, deoarece trebuie sa stea la rece minim 30 de minute. Asadar, se amesteca faina (cernuta in prealabil) cu untul rece, dat pe razatoarea mare (asta-nseamna „unt in fulgi” 😀 ), sarea (cat luati cu trei degete „pline”), ouale si apa rece pana se formeaza un aluat omogen. Nu framantati prea mult aluatul, ci doar pana se strange intr-o bila, pentru ca altfel se intareste la copt! Se lasa apoi la frigider, invelit in folie alimentara transparenta, cca. 30-60 de minute.

Pentru umplutura, se toaca ceapa marunt iar pieptul de porc afumat se taie cubulete. Se incalzeste uleiul intr-o tigaie iar bucatelele de piept de porc se prajesc pana se rumenesc. Se adauga ceapa tocata si se lasa pana cand devine sticloasa (cateva secunde bune). Se adauga semintele de chimen, boabele de ienibahar si foaia de dafin si se amesteca totul foarte bine. Se adauga imediat varza acra tocata si bine scursa, sare si piper dupa gust si zahar. Se toarna vinul alb si se lasa la fiert cca. 10 minute, la foc potrivit. Rezistati tentatiei de a adauga mai mult vin sau apa! Varza acra se va inmuia si rumeni exact atat cat trebuie 🙂 Nu uitati sa amestecati, mai ales in ultima parte a timpului. Cand e gata, se scot boabele de ienibahar si dafinul si se lasa la racit.

In continuare, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se unge cu putin unt o forma rotunda, de tarta, termorezistenta (minim 28 cm diametru).

Se pregateste „crusta”: se rade cascavalul pe razatoarea mare. Se bat ouale cu smantana si se amesteca apoi cu cascavalul ras. Se lasa deoparte.

Aluatul se imparte in doua „bile”, una mai mare, pentru baza placintei, si una mai mica, pentru „capacul” ei. Portia de aluat mai mare se intinde pe o suprafata infainata, dupa care se aseaza in forma; se face apoi o margine, tragand aluatul cu degetele si apasandu-l pe margine. Se inteapa de mai multe ori cu o furculita, pentru ca aluatul sa nu se deformeze si sa se coaca bine. Desigur, s-ar putea coace si „orb” cateva minute, adica acoperit cu hartie de copt si-apoi cu boabe de fasole, cum am facut si-aici: Placinta cu lamaie si afine, dar eu am preferat acum varianta rapida 🙂 Se pune apoi compozitia de varza murata in forma, peste aluat, se niveleaza si se acopera cu „crusta” de cascaval si smantana. Se aseaza deasupra cealalta foaie de aluat (care nu va depasi marginile) si se inteapa din nou cu furculita. Placinta se lasa la copt cca. 45-50 de minute.

Cu ridichi e incredibila!!!!!!

 

S-aveti pofta!!! 🙂

 




Timbale

timbale

 

Timbale e un fel de mancare, super delicios, mai ales daca va plac vinetele si pastele 😀 , care aminteste de un instrument. De o toba, mai precis. Se coace, in cele mai multe cazuri, intr-o forma mare, de sticla, dar puteti folosi orice forma de copt, intr-un final. E un preparat gustos si satios, care nu trebuie sa se impiedice de-un amanunt atat de nesemnificativ :))

Astazi avem timbale de vinete, dar voi reveni si cu alte variante: cu orez, ciuperci…si alte combinatii 😛

Va urez spor la treaba si pofta!!!

 

Ingrediente:

– 2 vinete mari, lungi

– 250 g paste fainoase (mici, tubulare sau spiralate)

– 500 g carne tocata (porc+vita)

– 100 g carne din carnati de casa (proaspeti, cruzi)

– 3, 4 linguri ulei

– 1 ceapa mare

– 3 catei usturoi

– sare, piper

– 100 g mazare proaspata sau congelata

– 2 linguri pasta de ardei cu rosii

– 1 lingurita boia dulce sau iute

– 3 rosii micute, facute piure (mai grob)

– 100 ml bulion

– 1 lingurita zahar

– 100 ml vin rose

– 150 g cascaval sau

– 125 g mozzarella

– busuioc sau patrunjel verde (optional)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se taie vinetele in felii subtiri si se prajesc in putin ulei (2-3 linguri), pe ambele parti; prajiti-le in cateva ture (mie mi-au intrat 2 in tigaie) si puneti de fiecare data ulei, pentru ca vinetele absorb rapid uleiul. Se lasa pana cand se rumenesc frumos. Se pun deoparte. Daca nu vreti sa le prajiti, puneti-le la cuptor, unse cu putin ulei (le lasati vreo 15 minute).

Se pregateste umplutura de carne: se caleste ceapa tocata marunt in putin ulei cca. 2-3 minute. Se amesteca des, sa nu se prinda. Se adauga usturoiul tocat; se sareaza si pipereaza dupa gust. Se adauga carnea tocata impreuna cu carnea scoasa din carnati si se lasa pe foc inca vreo 7-8 minute. Se adauga boiaua si, imediat dupa, rosiile maruntite si bulionul. Se adauga zaharul si vinul si se mai lasa 2-3 minute la prajit. La sfarsit, se adauga mazarea (eu am pus congelata) si se amesteca totul foarte bine.

Se fierb pastele dupa indicatiile de pe pachet; se lasa apoi la scurs intr-o strecuratoare. Cand compozitia de carne s-a mai racorit putin, se adauga branzaturile rase, verdeata tocata marunt si pastele bine scurse.

Iata cum se-aduna totul impreuna 😛

Se „tapeteaza” bolul de sticla (pyrex sau yena) cu feliile de vinete prajite, in asa fel incat sa acopere foarte bine marginile si baza vasului (se lasa deoparte 2, 3 felii de vinete, care vor acoperi suprafata):
timbale_01

Feliile de vinete se lasa sa cada peste bol:

timbale_02

Se umple forma cu umplutura de carne si paste si se niveleaza:

timbale_03

timbale_04

Se acopera umplutura cu vinetele din afara bolului:

timbale_05

timbale_06

Pe mijloc se pun cele doua felii puse deoparte, pentru a sigila bine preparatul:

timbale_07

Se pune forma in cuptorul incins si se lasa la copt cca. 35 de minute. Se scoate apoi din cuptor si se lasa sa se racoreasca putin, dupa care se rastoarna (aveti grija cum manevrati forma, pentru ca e fierbinte!) pe un platou:

timbale_08

Deliciosul Timbale se va desprinde usor si va arata fantastic!!! 🙂

timbale_09

timbale_10

Se poate servi si fierbinte, dar nu se va taia asa frumos. Eu am reusit sa-l las un pic sa stea…dar doar un pic 😀

timbale_11

timbale_12

 

Tot ce-a mai contat pe urma a fost gustul :)))

Incredibil de gustos!!!

timbale_13




Rulada de cascaval cu pasta de ficat

[shashin type=”photo” id=”18517″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, aceasta rulada de cascaval cu pasta de ficat pe care v-o arat astazi este uimitoare!!! Se face rapid si usor (e o rulada rece) si o puteti strecura pe lista aperitivelor de sarbatori, chiar daca e deja plina 😀 Veti avea mare succes cu ea!!!

 

Ingrediente:

– 400 g cascaval ras

– 120 g unt

– sare si piper dupa gust

– 1/2 de portie crema de ficat de pasare

– 2 oua fierte tari

 

Mod de preparare:

Radeti cascavalul pe razatoarea mica sau la robotul de bucatarie si amestecati-l cu untul moale, lasat din timp la temperatura camerei. Sarati si piperati dupa gust si-apoi framantati cu mainile pana cand obtineti o compozitie compacta („aluatul” se va aduna intr-o bila). Intindeti compozitia pe o folie alimentara, sub forma de dreptunghi:

[shashin type=”photo” id=”18518″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Preparati pasta de ficat, urmand pasii din reteta ingrosata cu rosu, de la ingrediente (se face foarte usor, doar fierbeti ficateii si ii amestecati cu unt). Intindeti-o peste „foaia” de cascaval, cat mai uniform:

[shashin type=”photo” id=”18519,18520″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Taiati marunt ouale fierte (si reci) si presarati-le peste stratul de ficat:

[shashin type=”photo” id=”18521″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Rulati cu grija, apasand usor (trageti incet folia, dar nu de tot, pentru ca rulada sa se aseze bine):

[shashin type=”photo” id=”18522″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Infoliati rulada si puneti-o la frigider pentru minim 4 ore. Eu, ca de obicei, va sfatuiesc sa o lasati peste noapte!

[shashin type=”photo” id=”18523″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Taiati rulada in felii potrivite si serviti-o ca atare, langa alte aperitive:

[shashin type=”photo” id=”18524,18525,18526″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…sau puteti sa asezati feliile de rulada pe felii de paine prajita, decupata cu gura unui pahar de dimensiunea feliilor de rulada (cu aproximatie).

[shashin type=”photo” id=”18527″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bucatile de paine se pot unge cu o crema picanta, maioneza sau doar cu unt (ori cu o crema de branza cu smantana) inainte de a se acoperi cu feliile de rulada. Ornati cu felii de castravete si ridichi:

[shashin type=”photo” id=”18528,18529″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Bagheta umpluta cu cascaval si sunca

 

Am facut prima mea bagheta umpluta cu cascaval si sunca pe cand eram la liceu 🙂 Nu mai stiu daca am pus exact ingredientele pe care le-am strans in bagheta de acum, dar tin minte ca a avut un succes nebun. Nu era doar vesela si apetisanta, ci si incredibil de gustoasa!

De ce nu v-am aratat-o pana acum, va intrebati?! Chiar nu stiu…cred ca am lasat in urma, inconstient (sau nu), intregi pasaje din copilarie si adolescenta, care pareau „uzate”, dar care nu erau deloc asa… Am invatat, asadar (pentru a cata oara?! ), odata cu anii care au trecut peste mine, ca lucrurile simple si nesofisticate sunt cele mai insemnate si aducatoare de bucurie (tot acest intro e o metafora, una a iesirii mele din copilarie, cred ca m-ati „citit” deja…una tardiva rau 😀 )

Bagheta e o minune, si o puteti lua cu voi si la picnic (o feliati acasa si-apoi asezati feliile in asa fel incat sa refaceti bucatile de bagheta; o inveliti in folie si o pastrati la frigider pana plecati la iarba verde).

 

Ingrediente:

  • 1 bagheta lunga, subtire
  • 100 g unt
  • 100 g crema de branza (cu smantana)
  • 1 lingura mustar
  • 3 oua mici, fierte
  • 150 g cascaval
  • 150 g sunca de pui
  • 2 castraveciori murati (70-80 g)
  • 1 ardei rosu (cca. 130 g)
  • sare, piper

 

Mod de preparare:

Se taie bagheta pe jumatate; se golesc cele doua bucati de bagheta cu o lingura (folositi si un cutit zimtat, care sa ajunga pana in capatul subtire al baghetei):

Se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu crema de branza, mustarul, ouale fierte si taiate in cubulete, cascavalul si sunca taiate, de asemenea, in cuburi mici. La final, se adauga castraveciorii tocati marunt si ardeiul tocat. Se adauga sare si piper dupa gust:

Se umplu baghetele cu umplutura picanta; se preseaza bine dupa fiecare lingura adaugata, pentru ca umplutura sa umple perfect baghetele. Se invelesc apoi in folie alimentara si se pun la frigider pentru minim 3 ore. Eu le-am lasat sa stea toata noaptea, ceea ce va recomand si voua sa faceti 🙂

A doua zi, se scoate folia, iar bagheta se taie in felii potrivite:

Se pot servi imediat:

…sau se aranjeaza cat mai frumos pe un platou rotund si se servesc…atunci cand e nevoie de ele 😛

Sfat: Baghetele se pot congela pentru 2-3 zile (invelite in folie). Se lasa sa se dezghete apoi la temperatura camerei (daca vreti, le puteti incalzi 10 minute la cuptor).




Betisoare cu branza

[shashin type=”photo” id=”18455″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Astazi am pentru voi niste gustari sarate, niste betisoare cu branza, rapide si foarte usor de facut! V-am atras deja atentia, asa e?! 😀 Foarte bine, pentru ca nu veti regreta!!! Iar daca aveti pofta si de ceva cu carne, folositi cealalta foaie de aluat din pachetul de foitaj (un pachet are 800 g) pentru a prepara o portie de baghetute crocante. Eu asa am facut :))

 

Ingrediente:

– 400 g aluat de foitaj (1 foaie)

– 150 g cascaval ras

– 50 g parmezan ras (optional)

– 1 ou mare

– un praf de sare

– susan sau chimen

 

Mod de preparare:

Se dezgheata aluatul de foitaj pe jumatate; se incinge in timpul asta cuptorul la 200 grade C ( foc mare).

Se presara masa cu faina. Se aseaza aluatul (nu se intinde cu sucitorul). Se separa oul; albusul se bate usor cu praful de sare (cat luati cu trei degete) si se intinde, cu ajutorul unei pensule de bucatarie, pe aluat. Se acopera o jumatate de aluat cu cascaval ras+parmezan ras, intr-un strat cat mai uniform:

[shashin type=”photo” id=”18456″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cealalta parte se pliaza peste umplutura, ca si cum ati inchide o carte:

[shashin type=”photo” id=”18457″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se apasa cu mainile, pentru a scoate aerul (puteti sa treceti de cateva ori cu sucitorul peste aluatul impaturit) si se taie in fasii de cca. 2-3 cm. latime, cu ajutorul rolei de pizza:

[shashin type=”photo” id=”18458″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se tapeteaza o forma mare de copt cu hartie (tava de la aragaz). Betisoarele cu branza se aseaza cu grija, sa nu se desfaca, unele langa altele, lasand putin loc intre ele. Eu am facut si cateva „rasucite” 🙂

[shashin type=”photo” id=”18459″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Galbenusul pus deoparte se amesteca cu restul de albus batut; se ung betisoarele cu ou si se presara cu susan:

[shashin type=”photo” id=”18460″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se dau la cuptor pentru cca. 20 de minute.

[shashin type=”photo” id=”18461″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

„Rasucitele” au fost gata dupa vreo 15 minute, asa ca urmariti cuptorul, daca vreti sa le faceti si in felul asta:
[shashin type=”photo” id=”18462″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Lasati-le sa se raceasca pe un platou intins, acoperit cu servetele de hartie (vor mai absorbi putin din grasimea aluatului). Serviti-le in pahare, borcane…cum vreti 😛

[shashin type=”photo” id=”18463,18464,18465″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sunt foarte bune calde, dar si reci sunt gustoase!

[shashin type=”photo” id=”18466″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

S-aveti pofta!!! :))

[shashin type=”photo” id=”18467″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Paine umpluta la cuptor

[shashin type=”photo” id=”16410″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Salutare, dragilor!!! Astazi vreau sa va arat ce-am mesterit eu de 1 Mai. Nu mult, nu putin, dar delicios!!! Am facut un picnic in casa, din cauza ca norii au stat gramada peste sat 😀 Un picnic cu paine umpluta la cuptor, desi nu mi-ar fi displacut nici varianta ei parjolita: Paine cu sunca la gratar 😛 , o portie zdravana de mici, desigur, si niste pulpe de pui la gratar (la cel electric) ca cele de aici: La gratar. Plus o prajitura cu foi de napolitane. Bunaaaa tare!!! N-am avut decat vreo doua raze de soare, cat am facut pozele, dar a fost de ajuns. Am avut o zi frumoasa impreuna, cum avem mereu, de altfel :)))

Eu am folosit o painica cu masline, cumparata, dar voi, daca sunteti mai harnici, puteti folosi aceasta paine cu iaurt, foarte gustoasa. S-aveti pofta, oricum!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

– 1 paine mica (300-350 g.)

– 150 g costita impanata (cu grasime)

– 100 g sunculita taraneasca sau sunca Praga

– 2 cepe verzi (cu tot cu codite) sau 1 ceapa mare uscata

– 1 usturoi verde sau 2 catei usturoi

– 1 legatura patrunjel sau marar

– 100 g branza telemea (de vaca sau oaie)

 

Pentru sos:

– 100 g cascaval

– 3 oua

– sare, piper

– 200 g iaurt sau smantana acra

– 125 ml lapte

 

In plus:

– 1 lingura mare cu unt

– 100 g cascaval

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu unt o forma de copt (de preferat ovala), termorezistenta. Eu am folosit un vas de jena, in care painica s-a asezat perfect, dar se poate folosi si o forma de cozonac sau o tavita mai ingusta.

Se curata ceapa (sau cepele verzi, impreuna cu cozile verzi) si usturoiul; se spala si se toaca. Costita si sunca se taie cubulete. Se prajesc intr-o tigaie, fara grasime, pana devin crocante (aveti grija ca, pe masura ce se prajesc, incep sa sara din tigaie 😀 ). Amestecati des. Se adauga ceapa si usturoiul si se calesc usor alaturi de costita. Se ia tigaia de pe foc si se adauga imediat telemeaua rasa fin. Aceasta se va topi usor, facand umplutura, deja gustoasa, si mai gustoasa. Daca telemeaua e sarata, nu mai adaugati sare. Se spala verdeata si se taie marunt. Se adauga la umplutura si se amesteca totul bine.

Se taie painea (mai veche) in felii potrivite. Se „unge” fiecare felie cu aprox. o lingura de umplutura. Apasati cu degetele, ca sa intre cat mai bine in paine si sa nu pice (va pica un pic din ea, oricum :P, dar nu-i nimic). Recladiti painica, direct in forma, asezand feliile la locul lor (puneti in straturi alternante felii de paine, umplutura). Radeti pe razatoarea mare cascavalul. Desfaceti putin feliile si distribuiti cascavalul ras cat mai uniform (doar in partea de sus).

Bateti ouale cu sare si piper dupa gust; amestecati-le apoi cu lapte rece si iaurt sau smantana. Turnati amestecul, incet, peste fiecare felie de paine. Radeti deasupra restul de cascaval (100 g) si dati la cuptor pentru 30 de minute. Daca aveti cuptor cu grill incorporat, mutati painea pe nivelul de sus al cuptorului si mai lasati-o 5 minute. Savurati-o fierbinte, cum am facut noi 🙂

[shashin type=”photo” id=”16411,16412,16413″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Asistentul meu, adica mami 😀 , va arata, iata, cat de grozava este painica asta!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16414″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Fursecuri cu cascaval

[shashin type=”photo” id=”15815″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am tot vrut zilele astea sa refac saratelele cu cascaval, dar parca voiam ceva nou, ceva care sa-l bucure si pe Bogdi, care in sfarsit a scapat de varicela :P, asa ca i-am facut niste fursecuri surpriza, cele mai gustoase fursecuri cu cascaval din iarna asta!!!

…pe care voi fi nevoita sa le refac si de Craciun, fiindca sint preeea frumoase!!!!!!!! Asa mi s-a spus 😀

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 125 g. unt

– 150 g. cascaval ras

– 2 galbenusuri

– 2 linguri smantana

– 250 g. faina

– 2 lingurite praf de copt

– 1 lingurita sare

 

Pentru crusta:

– 2 albusuri

– un varf de cutit boia dulce (optional)

– sare

– 100 g. cascaval ras (bine uscat)

 

Mod de preparare:

Se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu cascavalul ras, smantana, galbenusurile si sarea.

Se amesteca faina cu praful de copt si se cern impreuna. Se toarna api peste amestecul cu unt si cascaval si se framanta bine. Se modeleaza aluatul in forma de bila si se pune la frigider pentru minim 2 ore.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se intinde aluatul intr-o foaie potrivita (nu prea subtire), care se taie cu forme speciale de bradut, stea, luna, clopotel sau orice alte forme aveti:

[shashin type=”photo” id=”15816″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza figurinele pe tava de la aragaz, tapetata cu hartie de copt, si se ung cu albusurile batute cu un varf de cutit boia si putina sare. Se presara cu grija cascavalul ras:

[shashin type=”photo” id=”15817″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se coc la foc moderat 10-12 minute, sau pana se rumenesc frumos (nu foarte tare insa, mai mult galbui):

[shashin type=”photo” id=”15818″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sint minunate!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15819″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Melcisori cu cascaval

[shashin type=”photo” id=”15692″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si aperitivele pentru Craciun sint foooarte importante, nu numai dulciurile :P, asa ca m-am decis ca pana la marea sarbatoare sa va aduc cate o reteta din fiecare!!!! Prima propunere ar fi acesti melcisori cu cascaval, ce vor fi, fara indoiala, savurati si de cei mici si de cei mari deopotriva. Stiti ca ii puteti gasi si sub forma de mini-pizza, sau daca vreti o idee si mai draguta, puteti face acesti melcisori din sunca. Copiii vor fi cei mai fericiti!!!!! 🙂

Ingrediente:

Pentru maia:

– 20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata

– 1 lingurita zahar

– 2, 3 linguri lapte cald

– 1 lingura faina

 

Pentru aluat:

– 500 g faina

– o lingurita rasa de sare

– 250 ml lapte

– 50 g unt topit sau ulei

– 2 oua

 

Pentru umplutura:

– 280-300 g cascaval

– 200 g carne de pui (piept sau pulpe)

– 2 linguri ketchup de telina

– 1 ceapa (optional)

– sare si piper dupa gust

 

Pentru crusta:

– 2 galbenusuri

– 4 linguri lapte cald

 

Mod de preparare:

Pentru maia, se amesteca drojdia cu zaharul intr-un bol. Se adauga 2, 3 linguri lapte caldut, se pudreaza cu o lingura faina si se lasa la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer.

Pentru aluat, se cerne faina intr-un castron si se amesteca cu sarea. Se adauga untul topit, si racit, sau uleiul si ouale batute cu laptele cald si maiaua. Se framanta totul foarte bine. Daca aveti un robot de bucatarie, puneti-l pe el sa faca treaba asta 😛 . Aluatul se pune la dospit, acoperit cu un prosop de bucatarie sau cu folie alimentara, cca. 40 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul:

[shashin type=”photo” id=”15693″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru umplutura, se toaca carnea de pui si se amesteca cu cele doua linguri de ketchup de casa (care contine deja ceapa) sau daca anul asta nu ati ajuns sa faceti ketchupul, caliti ceapa, pe care eu am trecut-o ca fiind „optionala”, taiata cubulete, in putin unt sau ulei si apoi amestecati-o cu carnea. Nu o lasati sa prinda culoare, ci doar sa se inmoaie putin. Se adauga la amestecul de carne sare si piper dupa gust si se amesteca totul foarte bine.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei o planseta si se intinde aluatul, pe care se repartizeaza, cat mai uniform, pasta de carne macinata:

[shashin type=”photo” id=”15694″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cascavalul se rade pe razatoarea mare si se presara peste carne:

[shashin type=”photo” id=”15695″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ruleaza aluatul:

[shashin type=”photo” id=”15696″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si se taie in felii potrivite:

[shashin type=”photo” id=”15697″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza melcisorii intr-o tava (cea mare, de la aragaz) tapetata cu hartie de copt:

[shashin type=”photo” id=”15698″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ung cu amestecul de galbenusuri si lapte cald si se coc cca. 25 de minute:

[shashin type=”photo” id=”15699″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se servesc imediat!!!!

[shashin type=”photo” id=”15700,15701″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…desi sint la fel de buni si reci (totusi, ca sa isi recapete pufosenia 😛 , ii puteti incalzi putin la microunde sau in cuptor).

Pofta mare!!!




Chec cu cascaval

[shashin type=”photo” id=”15685″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pornind de la aceste waffeln de cascaval pe care Bogdi le-a papat mereu cu pofta, am preparat un chec cu cascaval, bun tare si satios. E un aperitiv minunat, pe placul vegetarienilor…si nu numai. Va completa de minune o masa festiva in care abunda specialitati din carne 😀

 

Ingrediente:

– 200 g. cascaval

– 4 oua

– 150 ml. lapte

– 60 g. unt

– 250 g. faina

– 1/2 plic praf de copt (5 g.)

– sare, piper

– 1 legatura ceapa verde

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se topeste untul; cascavalul se rade pe razatoarea mare.

Se bat ouale cu sare si piper dupa gust. Se amesteca cu cascavalul ras si untul topit (bine racorit, nu fierbinte).

Se amesteca faina cu praful de copt si se cern; se adauga impreuna cu laptele in compozitia de oua si cascaval.

Se toaca ceapa (numai inelele verzi) si se incorporeaza, amestecand usor.

Se toarna compozitia intr-0 tava de chec unsa cu unt sau ulei si tapetata cu faina, si se da la cuptor pentru cca. 50 de minute.

Checul se lasa in tava pana se raceste. Se scoate apoi si se taie in felii potrivite:

[shashin type=”photo” id=”15686,15687″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Puteti folosi in loc de unt, ulei de masline, si in loc de ceapa verde, cateva boabe de mazare ori fasole verde, taiata bucatele. Sau, de ce nu, masline verzi!!!




Salata de pui cu sfecla si cascaval

Mai am o salata pentru voi, dragilor!!!. O salata de pui cu sfecla si cascaval, delicioasa foc 😛 , pe care au savurat-o cu pofta toti invitatii lui tati (revin cu tortul cat de curand). Inclusiv Bogdi. Sau mai bine zis, mai ales Bogdi, care mi-a spus ca asta e cea mai buna salata pe care am facut-o vreodata!!!!!!! El e mare fan sfecla, ca si mine, asa ca il inteleg 😀

Ingrediente:

– 1 piept de pui mare sau doua pulpe

– 2 sfecle rosii mici

– zeama de la o lamaie

– 200 g. cascaval

– 1 portie maioneza

– 2 linguri smantana

– sare, piper

– felii de albus fiert pentru ornat (optional)

 

Mod de preparare:

Se fierb sfeclele in apa cu sare sau se coc la cuptor pentru cca. o ora. Se lasa la racit, se curata si se taie cubulete.

Se fierbe sau frige in putin unt pieptul de pui ori pulpele.  Se taie in bucati nu prea mici.

Se taie cascavalul cubulete.

Se pregateste maioneza si se amesteca cu zeama de lamaie.

Se amesteca intr-un bol incapator toate ingredientele pregatite mai sus: sfecla, carnea, cascavalul si maioneza cu lamaie. Se adauga smantana si sare si piper dupa gust. Salata se aseaza pe un platou sau in boluri, si se orneaza cu albus fiert sau cubulete de cascaval.

Delicioasa!!!!!!!!




Bulgarasi de cascaval

[shashin type=”photo” id=”15626″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragii mei, retete de aperitive v-am adus anul asta de la putin catre deloc 😀 , dar sper ca in iarna asta sa ma revansez fata de voi. Prima propunere ar fi acesti bulgarasi de cascaval, pe care i-am facut de proba, inainte de ziua tatalui meu, care e maine. Maine, nu numai ca ii voi reface, dar voi face portie dubla, pentru ca au fost deliciosi!!!! Iar tortul (sau torturile 😀 ) vi-l arat cat de curand!!!

 

Ingrediente:

– 250 g cascaval

– 2 oua

– 2 linguri faina

– sare, piper

– ulei pentru prajit

– 1 lingura faina pentru presarat

 

Mod de preparare:

Se rade cascavalul pe razatoarea cu ochiuri mici sau se macina la blender. Se amesteca cu ouale batute separat, si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se adauga faina si se amesteca bine. Se lasa 15 minute la frigider si apoi se formeaza bulgarasi, care se trec prin faina si se prajesc in ulei incins (in baie de ulei ies minunat!). Cand sint gata, se scot pe servetele de hartie ca sa lase surplusul de grasime.

[shashin type=”photo” id=”15627,15628″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Rapid si gustos!!!

P.S. Aici: Bulete de cascaval, mai aveti inca o idee de „bulgarasi” cu cascaval, perfecta daca aveti prea multe albusuri adunate in congelator 😛




Salata de paste cu piept de pui

Dragii mei, astazi va prezint o salata deosebita (desi, poate, din poza de prezentare nu reiese asta :P), o salata de paste cu piept de pui, absolut delicioasa!!!!!
E vorba despre niste paste speciale pe care i le-am cumparat lui Bogdi din Grecia, cu SpongeBob, si care impreuna cu un pic de carnita de pui, ardei si rosii proaspat culese din gradina, l-au saturat, si amuzat :P, pe puiul meu iubit!!!!!!!

Puteti pregati aceasta salata pentru aniversarea copiilor vostri, mai ales daca gasiti paste dragute 🙂
O puteti servi micilor invitati in pahare colorate (de unica folosinta), cu un mic ornament (o tepusa colorata, in care puteti infige o felie de rosie, cascaval, etc.).

Ingrediente:

– 300 g. paste fainoase (de ex. rotite, fundite)
– 4 linguri ulei
– 400 g. file de piept de pui
– sare, piper
– 150 g. Emmentaler (sau un alt cascaval)
– 3 rosii
– 1 ardei gras rosu sau galben
– 1 ardei gras verde
– 1 lamaie
– 150 g. iaurt
– 1/2 lingurita zahar

Mod de preparare:

Fierbeti pastele dupa indicatiile de pe pachet; puneti-le in strecuratoare, dati-le prin apa rece si scurgeti-le. Amestecati-le apoi cu 2 linguri de ulei.
Spalati carnea si tamponati-o cu un servetel. Incingeti 2 linguri de ulei in tigaie si prajiti fileurile cate 3 minute pe fiecare parte. Condimentati-le cu sare si piper. Tineti carnea sub capac pana se raceste, dupa care taiati-o in felii de cca. 1 cm.
Indepartati coaja de la suprafata cascavalului si taiati-l in cuburi. Este mai usor sa faceti asta atunci cand cascavalul este foarte rece (eventual, il puteti tine 5 minute la congelator inainte de a-l taia)
Spalati rosiile si taiati-le in patru; scoateti toate partile verzi si taiat-le in cuburi.
Spalati ardeii grasi si taiati-i in felii subtiri.
Stoarceti lamaia. Amestecati sucul cu iaurt si adaugati sare si piper dupa gust.
Amestecati toate ingredientele si turnati deasupra sosul.
Foarte bune!!!!!!!!!!!!

Poze cu vedeta 😛

…si cu salata hranitoare 🙂

Rosiile din gradina au fost ca cireasa de pe tort 😛




Chec aperitiv

[shashin type=”photo” id=”17106″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Sint sigura ca multi dintre voi va amintiti de acest chec aperitiv, super-simplu si rapid de facut, cu care reuseati sa va impresionati familia si prietenii in adolescenta (era mereu prezent la chefuri :P) si pe care, iata, nu l-am mai facut de-un secol!!!!
Mi l-a readus in atentie bucata ratacita de sunca din frigider si coltul de cascaval ce statea sa se usuce 🙂
Daca vreti sa va faceti o idee despre cat de bun e, va spun ca Bogdi a papat muuulte „cubulete”!!!!!

Ingrediente:

– 6 oua
– 100 g. unt
– 4 linguri (cu varf) faina
– 300 g. sunca presata (pui sau porc)
– 300 g. cascaval
– sare, piper

Mod de preparare:

Se separa ouale; albusurile se bat spuma, galbenusurile se freaca cu unt.
Se amesteca faina cu crema de galbenusuri, apoi se adauga albusurile spuma.
Se obtine un aluat moale in care se incorporeaza sunca si cascavalul taiate in cubulete mici.
Se toarna amestecul intr-o tava de cca. 20 x 30cm. unsa cu unt si presarata cu faina sau, mai simplu, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor, la 180 grade C (foc potrivit) pentru cca. 18-20 de minute.

Se feliaza dupa plac si se serveste cald sau rece. E la fel de gustos!!!

[shashin type=”photo” id=”17108,17109″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sub soare 🙂

[shashin type=”photo” id=”17107″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Puteti completa cu salam, daca nu aveti destula sunca si, de asemenea, puteti pune doar 250 g. cascaval sau sunca, in loc de 300 g.

 

Pozele vechi:

[shashin type=”photo” id=”15809,15811″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Inimioara-i pentru Bogdi meu iubit care a primit astazi „albinuta” (albinuta=injectie :()

[shashin type=”photo” id=”15812″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Fug sa ii prepar (alt)ceva bun, sa se insanatoseasca mai repede!!!!!!!!!

S-aveti pofta!!!

[shashin type=”photo” id=”15813,15808″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Ciuperci gratinate cu cascaval

O alta propunere „cu ciuperci” ar fi aceasta gustarica delicioasa, pe care o puteti repede prepara si cu care puteti foarte usor starni exclamatii admirative 😛

Ingrediente:

– 300 iutari sau champignon
– 200 g. ciuperci pleurotus
– 150 g. ceapa
– 2, 3 linguri ulei
– 75 ml. supa de pui/legume
– 120 g. smantana
– sare, piper
– 250 g. paine de secara sau simpla, feliata
– 100 g. unt cu verdeata sau simplu
– 150 g. cascaval afumat sau simplu
– patrunjel verde tocat

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 200 grade C. Curatati si spalati ciupercile:

Taiati-le felii daca sint prea mari sau bucati:

Curatati ceapa si taiati-o solzisori. Caliti-o in ulei:

Adaugati ciupercile si prajiti-le pentru cca. 8-10 minute:

Adaugati smantana si supa si lasati sa fiarba 2-3 minute:

Condimentati cu sare si piper, apoi lasati sa se raceasca:

Pregatiti feliile de paine:

Prajiti, pe rand, feliile de paine la toast:

Ungeti fiecare felie cu unt (pe ambele parti)

Taiati painea cubulete:

Asezati-le intr-o forma de sufleu unsa cu unt:

Presarati jumatate din cascavalul dat pe razatoare:

…si ciupercile calite:

Presarati restul de cascaval:

Puneti la cuptor cca. 10-12 minute:

…sau pana cand cascavalul se topeste si sufleul se rumeneste frumos:

Dupa ce scoateti tava, presarati patrunjel tocat (eu nu l-am mai pus fiindca Bogdi nu „tolereaza” prea bine verdeturile :D)

Se mai poate adauga o minuscula-extra portie de smantana, direct in farfurie 😛 …daca nu va sint pe plac mancarurile crocante :))

P.S. Folositi o tava mai mare decat a mea, pentru ca bucatile de paine sa poata fi „scaldate”-n voie in cascaval si ciuperci rumenite 😛
P.P.S. Puteti folosi numai ciuperci champignon, daca nu gasiti, ca mine, iutari sau pleurotus.




Baghetute crocante

[shashin type=”photo” id=”16748″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Am surprins si eu, intr-un sfarsit, baghetutele crocante care au facut furori prin blogosfera 😛

Le-am facut de nenumarate ori, in diverse combinatii si sint extrem de incantata de rapiditatea cu care se fac si de gustul lor grozav (…de gustoase ce sint nu am reusit sa vi le arat pana acum 😀 )
Veti vedea ca creeaza dependenta!!!

 

Ingrediente pentru o portie (o tava):

– 300 g aluat foitaj sau aluat de pizza
– 200 g salam sau sunca, feliate foarte subtire
– 200 g cascaval
– un galbenus

Poze noi!!!! 😀

[shashin type=”photo” id=”16749,16750,16751″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200 grade C. ( foc mare).

Foaia de aluat se intinde cu sucitorul pe masa infainata. Se aseaza feliile de salam/sunca pe jumatate de foaie:


Se rade cascaval deasupra:


Jumatatea goala de foaie se pensuleaza cu apa si se acopera cu ea partea umpluta cu salam/sunca, cascaval. Se apasa bine pentru scoaterea aerului (puteti sa treceti de cateva ori cu sucitorul peste aluatul impaturit) si se feliaza cu ajutorul rolei de pizza in fasii de cca. 2-3 cm. latine:


Se rasuceste fiecare fasie:


…si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se apasa bine capetele baghetutelor, pentru a nu se desface la copt:


Se ung cu galbenus de ou (in care adaugati o lingurita de lapte pentru a-l fluidiza si „manevra” mai usor) si se da tava la cuptor, pana se rumenesc baghetutele:


Eu le-am tinut cam 12 minute…desi dupa a patra tura nu le-am mai cronometrat :))
Va dati seama cat sint de gustoase?! 😀

Pofta mare!!!

Sfat: Aluatul poate fi uns cu sos de rosii iar deasupra puteti presara susan sau mac.

[shashin type=”photo” id=”14874″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

 

Reteta preluata de la Alina-Lili




Melcisori din sunca

Printre gustaricile pe care i le-am facut lui Bogdi de ziua lui s-au regasit si acesti simpatici melcisori din sunca. Si niste oua-ciupercute, pe care i le-am facut tot lui, pe cand implinea cei mai dulci 2 anisori 😛
De mult timp imi doream sa-i vad pe una din mesele festive ale puiului meu scump, dar iata, pana anul asta, nu am reusit…
Inspiratia principala a fost Snail Snack-ul celor de la Family Fun, un site pe care il ador si care se numara printre primele site-uri cu care mi-am delectat privirea ( si starnit imaginatia 😛 ) inca de la primele mele click-uri pe net, adica pe la inceputul anilor 2000!!!!

La ei era vorba despre foi de tortilla, eu insa am folosit „reteta” pe care, cu siguranta o stiti cu totii, cea a feliilor de sunca „unse” cu crema de branza si-apoi taiate in diferite forme: triunghiuri, patrate, etc…
Am reusit sa fac poze pas cu pas, asa ca sper din tot sufletul ca procedeul sa fie complet inteles.

 

Ingrediente:

  • 500 g sunca
  • 1 borcan catraveti murati
  • branza topita sau crema de branza
  • branza topita felii sau felii subtiri de cascaval

 

Mod de preparare:

Castravetii pe care i-am gasit eu au fost cam mari, dar dupa cum veti vedea mai jos, i-am slefuit cum trebuie.
I-am taiat in jumate si le-am ajustat marimea, taindu-le un pic din fundul bombat 😛

…dar prima data am sa va arat cum am cladit „cochilia”!!!
Se unge, deci, o felie de sunca, taiata cat mai subtire (o rugati frumos pe tanti de la supermarket sa va felieze cat mai subtire bucata de sunca preferata 😛 ) cu crema de branza sau branza topita:


…dupa care asezati deasupra o felie de cascaval, feliat foarte subitre, sau branza topita cu smantana, ori cum ii place copilului. Veti obtine un rulou:


…caruia ii ajustati un pic marginile:


…si obtineti 2 cochilii, apetisante tare 😛


In continuare, trebuie sa asezati cate un mini-rulou pe o felie de sunca (intra lejer cate doua )


…si va ghidati dupa urmatoarea serie de poze pas cu pas, sper eu, redate foarte explicit 🙂



Antenutele sunt facute din scobitori, dar cred ca e bine de stiut ca acestea pot fi facute si din tije de frunze de patrunjel sau telina, asta mai ales daca preparatele sint facute pentru copii. In felul asta, nu exista riscul ca ei sa se raneasca in vreun fel…



Foarte usor, nu?! 🙂


I-am pozat din toate unghiurile, hihi…de bucurie ca am reusit sa-i fac…




Aici sint inainte de a-i aseza pe masa…pe platouri, printre „iarba” din salata verde, creata 🙂



Prim-plan 😛


…si i-am asezat, unde altundeva decat langa niste ciupercute de ou?! 😀



Afara, pe masa inca nearanjata…langa portiile de burek cu branza si carne, delicioase!!!


Sarbatoritul meu iubit a fost fooooarte incantat de ei, si invitatii, la fel, asa ca, acum ca am prins curaj, am sa mai creez si alte gustarici amuzante aflate pe lista mea cu „must do” 🙂




Bulete de cascaval

[shashin type=”photo” id=”17412″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Pentru ca in seara asta ni s-a facut pofta de niste bulete de cascaval, le-am preparat rapid si vi le-am adus si voua, ca sa va puteti si voi bucura de ele 🙂

Sunt absolut delicioase si se fac atat de rapid, si cu ingrediente atat de accesibile si putine (nu necesita decat 2 ingrediente) incat ar fi pacat sa nu le incercati chiar acum!!!

Reteta o am de la Laura Adamache, despre care nu pot vorbi decat la superlativ. Te pup, draga Laura pentru tot ce impartasesti cu noi!
Bogdi a papat cu atata poftaaaaa…si nu numai el 😛 …asa incat meriti toate aplauzele!!!

 

Ingrediente:

  • – 3 albusuri
  • – 200 g cascaval (sau orice tip de branza cu o consistenta semi dura si care se topeste uniform)

Sfat: Daca folositi un cascaval moale, va trebui sa mai adaugati la compozitie inca cca. 100-150 g cascaval ras, pentru ca altfel nu veti putea modela buletele. Totul e sa obtineti o compozitie care se „ia” de pe oala si pe care o puteti foarte usor modela.

Mod de preparare:

Se bat albusurile spuma, cu un varf de sare. Se rade cascavalul pe razatoarea mica.

Se amesteca usor cele doua ingrediente, obtinand un „aluat” pufos, din care se modeleaza bilute cat o nuca. Sau un pic mai mari, cum am facut eu, ca ma grabeam de numa’ :))

Se prajesc buletele obtinute, in ulei abundent, si la foc potrivit, nu mare, pana cand capata o culoare aurie, rumena:

[shashin type=”photo” id=”17413″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca vedeti ca se prind de fundul cratitei, ajutati-le un pic sa se ridice, cu ajutorul unei spatule…usor dar ferm! 🙂
Cand sunt gata, se scot pe o hartie absorbanta, pe care o puteti schimba de inca cateva ori, pana le serviti, ca sa absoarba tot excesul de ulei si-apoi serviti!!! …cu mare pofta, va asigur!!!

[shashin type=”photo” id=”17414″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sunt suuuper-gustoase si calde si reci, deci perfecte si pentru o gustare de zi cu zi dar si pentru momente mai festive!

[shashin type=”photo” id=”17415″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Pozele vechi:




Waffeln de cascaval

 

[shashin type=”photo” id=”15684″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Waffeln sarate acum :P, cele mai bune vafe cu cascaval pentru micul dejun!!! Noi le-am servit cu sunculita si rosii cherry. Mmm, delicioase!!!

 

Ingrediente:

– 200 g. unt

– 4 oua

– 1/2 lingurita de sare

– 200 g. faina alba

– 1/2 lingurita praf de copt

– 150 m.l apa calduta

– 2 linguri de cascaval ras

 

Mod de preparare:

Se amesteca untul moale, tinut din timp la temperatura camerei, cu ouale, rand pe rand. Se adauga sare.

Faina se cerne impreuna cu praful de copt si se adauga in compozitie. Se adauga apa si cascavalul ras si se amesteca totul bine. Se lasa compozitia la rece timp de aprox. 15 minute.

Se incinge aparatul si se coc vafele. Mie mi-au iesit 8 bucati din astea patrate. Probabil ca in aparatul-floare ies mai multe bucati. Si daca vi se pare un pic cam prea mult unt in compozitie, puteti sa puneti doar 150 g. si sa completati cu cascaval ras (n-am incercat inca dar asa m-am gandit eu ca ar merge).

Si rapide si bune rau!!!!!!!!! 🙂

Reteta de la Dan@




Rozete cu carne si branza

Aceste minunate rozete cu carne si branza au fost facute in avans, mai mult in joaca, ca un mic test pentru ziua de nastere a tatalui meu care se apropie repejor, dar au iesit extraordinar de gustoase, asa ca ma bucur ca le-am incercat dinainte! Se fac foarte usor iar rezultatul e deliciossssss!!!
Eu, acum, am folosit carne tocata de porc dar voi, daca vreti, puteti folosi carne de pasare (pui sau curcan). Si, cred ca multi dintre voi, dintre cei plecati departe de casa, v-ati bucura daca v-as spune ca aluatul se poate prepara si fara delicioasa noastra branza de vaci 🙂 Am testat de curand aluatul in aceasta formula: am inlocuit branza dulce cu crema de branza si m-am bucurat tare mult cand am vazut ca „rozetele” au iesit la fel de gustoase!
Va urez mult spor, asadar, si multa poftaaa!!! 😀

Ingrediente pentru 10-11 bucati:

Umplutura:
  • 1 ceapa mijlocie
  • 150 g cascaval
  • 1/2 lingurita de cimbru uscat
  • 1/2 lingurita de patrunjel
  • 1 ou mare
  • 500 g carne tocata de porc sau in amestec (porc+vita)
  • 2 linguri pasta de rosii
  • sare, piper
Aluat:
  • 150 g branza de vaci (slaba)
  • 7 linguri de lapte
  • 6 linguri de ulei
  • 1 lingurita de sare
  • 300 g de faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • unt pentru tava
In plus:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura de lapte

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru aluat, se amesteca branza de vaci cu laptele, uleiul si sarea. Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga la compozitia de branza. Se intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina si se formeaza un dreptunghi de circa 50/27 cm.

Pentru umplutura, se curata ceapa si se taie marunt. Se taie cubulete cascavalul. Se spala si se toaca marunt patrunjelul. Se separa albusul de galbenus. Se amesteca albusul, carnea tocata si condimentata, cimbrul, ceapa, patrunjelul (se pastreaza putin pentru ornat), pasta de rosii, piperul si cascavalul.

Se intinde umplutura peste aluat intr-un strat uniform:

Aluatul se ruleaza apoi, pe lungime:

Se taie rulada in 10 felii cu o grosime de 5-6 cm:

Se aseaza rozetele intr-o forma rotunda, de tort (diam. 26 cm), unsa cu unt, cu partea sectionata in sus:

Se amesteca galbenusul cu laptele (caldut) si se ung marginile aluatului:

Se introduce forma in cuptor si se lasa la copt circa 40 de minute:
Detaliu 🙂

Sunt nemaipomenit de gustoase si calde, si reci!!!

Iar aluatul e absolut fermecator 😀 …ataaat de pufos!!!!

Trebuie sa le incercati!!! :))

 

Pozele vechi:




Muffins cu branza si cascaval

[shashin type=”photo” id=”17765″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aceasta reteta de muffins cu branza si cascaval e una simpla si rapida! In 30 de minute va puteti deja astampara foamea cu ele 😀
Sunt foarte bune proaspete, calde, dar si a doua zi sunt la fel de moi si pufoase (le incalziti in microunde sau la cuptor)

 

Ingrediente pentru 6 bucati:

– 160 g faina

– 1 varf cutit praf de copt

– 1/2 lingurita sare

– 2 oua mici

– 50 ml ulei

– 100 ml lapte (gras)

– 70 g branza dulce de vaca sau telemea

– 30 g cascaval ras

– 1 lingura susabn (optional)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc moderat).

Se pun intr-un bol si se mixeaza toate ingredientele lichide: ouale, uleiul, laptele. Se adauga apoi branza cu cascavalul si se mixeaza scurt 🙂
Se presara faina amestecata cu praful de copt deasupra compozitiei obtinute si se incorporeaza cu grija, cu o spatula sau lingura de lemn, doar pana aceasta va absorbi lichidul.

Se pune compozitia, cu o lingura, in formele de muffins unse cu ulei si tapetate cu hartie speciala sau direct in forme, daca nu aveti hartiute, dar se ung bine cu unt.
Se presara susan si se baga in cuptorul incins timp de cca. 20 minute.

[shashin type=”photo” id=”17766,17767,17768″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa sa se racoreasca bine in forma, pentru ca daca le scoateti cat sunt fierbinti, sunt si indigeste dar va va fi si foarte greu sa indepartati hartiutele de muffins. Am patit-o noi, da! 😀

Va merita toata asteptarea, veti vedea! Sunt gustoase tare:

[shashin type=”photo” id=”17769″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pozele vechi:

O tura cu branza:

Attached Image
Attached Image

Si o tura cu un pic de sunca taiata marunt si evident -branzeturile:

Attached Image
Attached Image
Attached Image

Sunt foarte incantata de ele, si ma bucur ca a papat si Bogdi!!! 🙂

 

Reteta preluata de la Seima