1

Pizza de post cu aluat din cartofi

 

Cat de buna poate fi o pizza de post, va intrebati, poate?! Foooarte buna, mai ales daca faceti o pizza de post cu aluat din cartofi!!!

Aluatul dospit, cu drojdie, in care se adauga cartofi e incredibil de bun si nu imi vine nici acum sa cred ca nu v-am aratat cate puteti face cu el! De la langosi, gogosi sau pogacele si pana la dulciuri precum galustele cu prune de post sau prajitura de post cu gem, pe care le am deja de multi ani pe blog, aveti o „lista” aproape interminabila de bunataturi de incercat 🙂

Astazi, insa, vreau sa arat cat de usor puteti lucra cu acest aluat simplu, din cartofi, si cum il puteti transforma intr-o delicioasa pizza vegana, cu sos de legume coapte la gratar..si inca alte doua, trei ingrediente. La indemana, si alea :))

Noi, in duminica asta ce a trecut am avut o zi superba, in aer liber, si ne-am rasfatat cu o masa vegana delicioasa si frumos colorata. Am avut ciuperci umplute cu usturoi la gratar, dovlecei si niste frigarui de legume…pe care, a doua zi, le-am transformat in „umplutura” pentru pizza 😀

Aici: Pizza de post, mai puteti gasi cateva idei care sa va inspire!

 

Ingrediente pentru doua pizza cu diametrul de 30 cm:

Aluat de pizza cu cartofi:
  • 520-550 g faina alba de grau (tip 000)
  • 1 lingura rasa de sare
  • 270 g cartofi (curatati)
  • 10 g drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 300 ml lapte vegetal (caldut)
  • 50 ml ulei (de masline)
Umplutura pizza:
  • 4, 5 linguri ketchup (de casa)
  • 2 cepe rosii, mari
  • 1 ardei gras, rosu
  • 1 ardei gras, galben
  • doi dovlecei (subtiri)
  • 3, 4 catei de usturoi
  • 250 g ciuperci champignon
Topping:
  • 5, 6 rosii cherry, bine coapte
  • 100 g branza Tofu (din soia)
  • 80 g cascaval vegan
  • condimente pentru pizza (oregano, busuioc, etc, uscate)
  • cateva linguri cu ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

 

Cateva instantanee desprinse din frumoasa zi petrecuta afara, in familie:

Ghioceii de munte ii avem datorita mamei 🙂

Si brandusa asta frumoasa, la fel!!!

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul de pizza cu cartofi, vom pune mai intai cartofii, taiati in cuburi mici (ca sa fiarba mai repede), la fiert, in apa cu sare. Cand furculita intra usor in ei, ii scurgem dar nu de tot, ci sa mai ramana putin lichid (eu i-am „pescuit” cu lingura 😀 ). Punem mixerul vertical in priza si ii facem piure. Lasam deoparte.

Preparam apoi maiaua, si anume: amestecam foarte bine laptele cald cu zaharul si drojdia uscata si lasam sa stea cca. 5 minute.

Intr-un bol incapator…sau direct in bolul robotului, cum am facut eu…se pune faina, cernuta; se adauga sarea si se amesteca bine. In continuare, adaugam piureul de cartofi, uleiul si maiaua crescuta si framantam cateva minute bune. Aluatul va fi foarte lipicios, asa ca va sfatuiesc sa folositi robotul sau sa va ungeti cu ulei pe maini!

Cand e gata, aluatul se pune intr-un vas uns cu ulei si se lasa la dospit, la loc cald, acoperit cu un prosop de bucatarie. Eu m-am grabit si nu l-am prins in poza decat dupa a doua dospire, cand am pregatit cea de-a doua tava de pizza (aveti poza cu aluatul la sfarsitul postarii). Era ataaat de frumos, crescut si plin de gaurele!!!!  In fine, important e ca e un aluat foarte reusit si usor de facut!

Cat timp aluatul creste, in cca. o ora ar trebui sa fie gata, ne ocupam de legume. Acum, dupa cum stiti, eu aveam totul pregatit si n-a mai trebuit decat sa le fac piure. Legumele 🙂 Le puteti pune si voi pe grill, afara sau in tigaia de gratar, bine unse cu ulei si condimentate.

Acum e timpul sa incingem cuptorul. Eu la maxim 190 grade C, pentru ca cuptorul meu da semne de imbatranire, dar voi, daca aveti posibilitatea de a incinge cuptorul la 200 grade C sau mai mult, faceti-o!

Aluatul de pizza se imparte in doua; eu, pentru ca am vrut sa ii pun lui Bogdi pizza la scoala, la pachet, am copt cealalta pizza mai tarziu, dar se pot pune amandoua deodata la copt. De asemenea, si umplutura se va imparti in doua!

De-aici totul decurge foarte rapid: ungeti pizza cu ketchup, apoi cu sosul de legume, urmand ca la final sa adaugati ingredientele pentru topping: rosii cherry, taiate in sferturi, branza tofu feliata, cascaval vegan ras, condimente pentru pizza si, bineinteles, sare si piper dupa gust. Nu uitati sa picurati putin ulei de masline peste pizza inainte de a o introduce in cuptor!

Pizza se lasa la copt 30-35 de minute sau pana cand se rumeneste frumos (daca cuptorul e setat pe putere maxima, pizza va fi gata in cca. 20 de minute):

A fost delicioasa!!!

Si ii multumesc mamei mele iubite, Viorica, pentru ca m-a ajutat cu pozele 🙂

 

Iar aici e aluatul cu cartofi…ma rog, ce-a mai ramas din el 😀 , dar tot e bine ca am reusit sa il surprind si asa, ca sa va faceti o idee..

 

Sper sa incercati si voi cat de curand pizza noastra cu legume si cartofi!!!!




Papricas de peste

 

Postul Nasterii Domnului, fiind foarte „bogat” in zile cu dezlegari la peste, ne-a dat ocazia sa preparam multe retete noi, printre care si acest papricas de peste prea gustos!

E incredibil de savuros cu somn, dar puteti folosi si un alt peste gras…si cu cat mai putine oase! 🙂

De asemenea, cred ca e bine de stiut ca sosul poate avea o consistenta mai scazuta, asa cum l-am lasat eu, sau una mai lichida. In functie de preferinte!

Va urez pofta buna!!!

 

Ingrediente:

  • 600 g file de somn
  • 100 ml ulei
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei rosu (capia)
  • 3, 4 catei de usturoi
  • 1 lingurita pasta de rosii
  • 2, 3 cartofi mari, taiati in cuburi
  • sare si piper dupa gust
  • 250 ml apa
  • 1 legatura mica frunze de patrunjel

 

Mod de preparare:

Se taie mai intai pestele in bucati potrivite si se sareaza putin.

Se pun la prajit bucatile de peste in ulei fierbinte, apoi se scot pe un platou.

In uleiul ramas se pun la calit ceapa si ardeiul, tocate marunt.

In continuare, se adauga usturoiul tocat sau trecut prin presa si imediat se rastoarna cartofii taiati in cuburi.

Se toarna apa si pasta de rosii (puteti folosi un bulion mai gros in locul pastei de rosii) si se sareaza si pipereaza dupa gust.

Se fierbe totul cca. 20 de minute, la foc mic, cu capac, amestecand din cand in cand.

Tot in acest timp, se aprinde si cuptorul (se incalzeste la 180 grade C – foc potrivit).

Cand e gata, se rastoarna totul intr-o forma termorezistenta (eu, intr-un vas jena dreptunghiular) si se aseaza deasupra bucatile de peste.

Se presara patrunjel tocat si se da la cuptor, la foc potrivit, cca. 20 minute sau pana cand pestele se rumeneste frumos.

Papricasul se poate servi atat cald, cat si rece. E foarte, foarte gustos!!!

Cei care nu tin post, il pot servi cu putina smantana (acra, pentru ciorbe).

Zoom pe peste:

Zoom pe cartofi 🙂




Salata ruseasca de post

Salata ruseasca de post pe care v-o prezint acum este „culeasa” din noua mea carte de bucate, o carte cu retete de post, si nu numai, de la manastirile din Grecia, pe care mi-am cumparat-o inainte de incepe postul Pastilor. Am rasfoit-o indelung si, desi am pus ochii pe multe alte retete, am ales-o pe asta stiind ca Bogdi va fi in al noualea cer cand va afla ca e o reteta ruseasca 😀 Si chiar asa a fost! A mancat-o cu atata pofta, incat am crezut ca i se face rau!!!! :))  Fascinatia lui Bogdi pentru tot ce inseamna Rusia nu are margini!!!! Daca intrati aici: Tort Adidas, pentru Bogdi-14 ani sau aici: Chebureki facut de Bogdi veti intelege mai bine 😛  Si, nu cred ca stiati, dar invata singur limba rusa, de pe net…si un pic de la buni Ica a lui, care a invatat rusa la scoala :))

Eu am vrut sa ii dau un aer mai festiv, salatei, asa ca am folosit doua boluri pentru a forma o salata in forma de cupola…la fel de gustoasa, insa un pic mai atragatoare!!! Sper sa o incercati cat de curand, pentru ca e foarte, foarte buna!!!

 

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 2 morcovi
  • 100 g mazare fiarta (din conserva)
  • 3, 4 castraveciori cornichon (murati)
  • 1 lingura capere
  • maioneza de post din lapte vegetal
  • sare si piper, dupa gust

 

Mod de preparare:

Se decojesc cartofii si morcovii si se taie in bucati mari. Legumele se fierb in apa cu sare (daca aveti mazare congelata, puneti-o si pe ea la fiert), dupa care se strecoara si se taie in bucati potrivite. Morcovii in rondele iar cartofii in cuburi mici. Se adauga apoi caperele, scurse, si castraveciorii taiati marunt. Cand legumele se racesc, se amesteca cu maioneza de post, se sareaza si pipereaza dupa gust, si se lasa la frigider cateva ore bune, pentru ca gusturile sa se imprieteneasca 🙂

Poza finala:

Iar aici aveti pozele pas cu pas:

O puteti lasa asa cum e sau o puteti orna cu un pic de maioneza si verdeata+capere. Cu „mot” 😀

…sau fara „mot” :))

Extraordinar de buna!!!




Saleuri de post din foitaj

Dragilor, prima reteta de post din postul Nasterii Domnului, pe care ma rog sa il petrecem, cu totii, cu bucurie sfanta si credinta, sunt aceste minunate saleuri de post din foitaj, rapide si gustoase! Rapide, pentru ca folosim aluat de tip foitaj, gata preparat, si gustoase, pentru ca le-am incercat de nenumarate ori, in diferite combinatii, si toate au iesit super bune!!!

Veti vedea in lista de ingrediente hummus si tahini, doua „dipuri”, doua sosuri reci de care abuzez in post (si nu numai 😀 ), dar pe care, daca vreti, le puteti inlocui cu ciuperci trase la tigaie, cu usturoi, neaparat! …sau cu mai multi cartofi ori tofu :)) Cantitatile nu sunt batute-n cuie, va puteti juca cu gramajele linistiti!!!

Varianta „de dulce”, cu salam, sunca si cascaval, o gasiti aici: Baghetute crocante

 

Ingrediente pentru cca. 26-28 de bucati:

Aluat saleuri:
  • 800 g aluat de foitaj (de post)
Umplutura:
  • 200 g branza tofu (din saramura)
  • 50 g hummus
  • 50 g tahini
  • 1 cartof mare, fiert sau 2 linguri piure de cartofi
  • sare dupa gust…poate si putin piper 😛
  • 1 lingurita rasa de fulgi de ardei iute (chilli flakes), optional
In plus:
  • ulei sau apa, pentru uns
  • seminte de susan

 

Mod de preparare:

Se scoate aluatul din congelator si se lasa la decongelat, la temperatura camerei.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (de la aragaz).

Pe masa usor infainata, se aseaza o foaie de aluat (in pachet sunt 2 foi) si se intinde putin cu sucitorul; ingredientele pentru umplutura se fac pasta cu ajutorul mixerului vertical.

Se intinde jumatate din umplutura pe o parte de aluat, cat mai uniform, si se acopera cu cealalta parte; se trece cu sucitorul, usor, peste aluatul „impachetat”, dupa care se taie, pe latime, cu rola de pizza sau cu un cutit bine ascutit, fasii de aluat care se rasucesc in maini. Intr-o tava vor intra 13 sau 14 bucati, depinde de cat de groase le taiati.

Se ung saleurile cu putin ulei sau apa (cu o pensula de bucatarie) si se se presara cu seminte de susan. Se coc timp de 25-28 de minute, in functie de cat de crocante le doriti (maxim 30 de minute!).

Se coace in acelasi mod si cealalta foaie de aluat, folosind umplutura ramasa.

Sfat: puteti pune si un ardei capia, copt sau murat, in umplutura sau putin sos de rosii (gros).




Salata de cartofi de primavara

 

Aceasta salata de cartofi de primavara a insotit delicioasele snitele de porc umplute pe care le-am facut acum cateva zile, dar e o salata prefecta pentru cei care tin post sau pur si simplu nu mananca carne 🙂

Eu n-am mai avut cum sa o cosmetizez prea tare fiindca a disparut rapid din bol, dar va veti convinge singuri ca nu e doar o salata apetisanta ci si foarte gustoasa!!!

 

Pentru salata de cartofi:

– 800 g cartofi rosii (pentru salata)

– sare si piper dupa gust

– 1 lingura plina cu ceapa verde (doar cozile verzi)

– 1 castravete

– 1 lingura marar tocat

 

Pentru vinegreta:

– 100 ml supa de legume

– 2 linguri ulei (masline)

– 1/2 lingurita mustar

– 1 lingurita rasa sare (sare roz de himalaya)

– 4 linguri otet

– 1 priza de zahar

 

Mod de preparare:

Se fierb cartofii, in coaja, in apa clocotita cu sare, timp de 25-30 de minute sau pana cand intra furculita usor in ei (nu ii lasati mai mult de-atat, fiindca se sfarama). Se scurg si se pun in apa rece 1-2 minute. Se decojesc, se taie in felii potrivite si se sareaza imediat (cat sunt inca fierbinti). Se presara putin piper macinat si se lasa deoparte.

Se prepara vinegreta: se fierb toate ingredientele de la vinegreta timp de aprox. 3 minute la foc mare, dupa care se lasa sa se raceasca. Se amesteca apoi cu cartofii si se amesteca foarte bine.

Se lasa sa se patrunda cca. 15 minute si se adauga castravetele taiat in felii subtiri. Se amesteca bine si se mai lasa 25 minute sa stea. La sfarsit, se adauga mararul tocat si inelele de ceapa verde. Daca simtiti ca mai trebuie adaugata putina sare sau piper, faceti-o! E o salata excelenta de post!!!!

Desigur, daca vreti, puteti adauga si feliute de ridichi, gulie rasa, masline, iar daca nu tineti post, puteti adauga felii fierte de ou si chiar putina branza.




Chiftelute de post cu legume

Postarea de astazi trebuia sa fie despre semintele de in (sau de chia) care, odata amestecate cu apa, se pot transforma intr-un inlocuitor de „oua”. Un inlocuitor vegetal, absolut uimitor, pe care l-am descoperit de ceva vreme deja, dar nu am apucat sa-l integrez niciunei retete. Aceste chiftelute de post cu legume au avut, insa, onoarea de a-l avea in compozitie, in premiera absoluta, si pot spune ca datorita acestui nemaipomenit „ingredient” au si iesit atat de extraordinar de bune!!!!! 😀

Toate multumirile pentru aceasta reteta vegana merg catre The Greek Vegan 

 

Ingrediente:

  • 2 dovlecei potriviti sau zucchini
  • 1 cartof mediu
  • 1 morcov
  • 1 ceapa alba, mica
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri seminte de in
  • 6 linguri apa calduta
  • 50 g pesmet fin
  • 60 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 1 legatura mare de patrunjel
  • ulei pentru prajit

 

Mod de preparare:

Dati pe razatoare (nici pe cea mare, nici pe cea mica…vedeti in poza care 😀 ) dovleceii, decojiti si spalati:

Amestecati-i cu 2 lingurite sare (groasa) si lasati-i deoparte, sa isi lase zeama (cca. 15 minute).

Dati ceapa…pe razatoarea mare acum 🙂 Stoarceti-o in maini si lasati-o deoparte.

Tocati marunt cateii de usturoi:

Pregatiti „ouale” vegetale: dati prin rasnita sau macinati la blender semintele de in; amestecati pudra obtinuta cu apa calduta si lasati sa stea cca. 15 minute. Veti vedea ca se transforma intr-o pasta gelatinoasa, ca un ou 🙂

Intre timp, dati pe razatoare morcovul:

Si cartoful:

Tocati marunt verdeata:

Stoarceti foarte bine dovlecelul ras in maini; amestecati toate legumele cu patrunjelul tocat:

Adaugati pasta din seminte de in, faina amestecata cu bicarbonatul, pesmetul fin, lingurita de sare si piperul macinat:

Lasati compozitia rezultata sa stea 10 minute (la temperatura camerei). Ideal ar fi sa stea mai mult, dar e bine si atat! Recomandarea mea este sa pregatiti „aluatul” de chiftele seara si sa-l lasati la frigider pana a doua zi. Va veti usura foarte mult munca, ramanand ca a doua zi doar sa prajiti chiftelultele 🙂

Dupa ce s-a scurs timpul indicat, incingeti tigaia; adaugati 3, 4 linguri de ulei. Focul sa fie potrivit (spre mic). Eu am folosit tigaia de clatite.

Luati cu lingura din amestecul de legume si formati in palme chiftelute rotunde, de marime potrivita. Puneti 3 sau 4 bucati in tigaie (depinde de cat de mari le faceti):

Turtiti-le cu degetele sau cu o spatula:

Prajiti-le cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana cand se rumenesc frumos:

Nu le inghesuiti la prajit, pentru a le putea intoarce usor. Mie mi-au iesit vreo 14 bucati…absolut delicioase!!! 😀

Le-am mancat cu rosii cherry si Skordalia, care nu mai apare in poze :))

Daca nu tineti post, puteti strecura si-o bucatica de Feta pe-acolo 😛

Sunt grozav de bune!!!

 

Sfat: un sfat foarte bun, venit tot de la Kiki, de unde am preluat reteta, este ca puteti face pesmet „instant” din doua felii de paine prajite la prajitor! Se lasa cca. o ora sa se usuce si apoi se sfarama 🙂




Skordalia -piure de cartofi cu usturoi

Acest piure de cartofi cu usturoi, numit Skordalia, este un sos grecesc foarte usor de facut si foarte gustos!!! Avem si noi o varianta autohtona, scordolea, care se mananca mai mult cu peste (in care se pun si nuci) dar acum va aduc varianta cu care-am cucerit-o pe mami 😀

Va spuneam mai devreme, la postarea cu dovleceii de post, cat de apreciat a fost acest piure aromat cu usturoi, pe care il puteti servi alaturi de peste prajit (la dezlegarile de peste), legume prajite sau carne.

Se pastreaza foarte bine la frigider, asa ca nu va temeti cand o sa vedeti cat de mult iese la o portie 😀

 

Ingrediente:

  • 400-500 g cartofi albi, fainosi (4 cartofi)
  • 6 catei de usturoi (mari)
  • 80 ml ulei
  • 1, 2 lingurite otet
  • sare dupa gust

 

Mod de preparare:

Se fierb cartofii in coaja, in apa rece cu sare, cca. 30-35 de minute, sau pana cand le pocneste coaja si furculita intra usor in ei. Se pot si decoji inainte de a-i pune la fiert, daca vreti, nu prea conteaza 😀  Ii taiati in bucati mai mari. Cand sunt fierti, se decojesc (fierbinti) si se paseaza, ca pentru piureul de cartofi. Eu i-am maruntit cu mixerul vertical, dar am observat ca am obtinut mai mult o pasta decat un piure. Recomand, asadar, sa-i zdrobiti manual!

Se decojesc cateii de usturoi, se spala si se trec prin presa. Se amesteca cu un praf de sare (cat luati cu 3 degete) intr-un mojar sau intr-un bol micut pana cand se face ca o crema. Continuati sa amestecati, energic, daca se poate 😀 , si adaugati, putin cate putin, uleiul, exact ca si la maioneza. La final, veti avea o crema spumoasa de usturoi. Daca se intampla sa se taie, adaugati  o lingura, doua de apa foarte rece!!! Mutati apoi mujdeiul intr-un castron mai incapator.

Se adauga piureul de cartofi la mujdeiul de usturoi, in cateva transe, amestecand incontinuu. Se adauga otetul (puteti folosi zeama de lamaie in locul lui) si se sareaza dupa gust. Daca vreti, puteti adauga si putin piper macinat.

Se mananca rece…cu orice! 😀




Cartofi cu bacon si mere la cuptor

[shashin type=”photo” id=”18093″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

De la cartofii acordeon, pe care vreau de mult sa vi-i arat, am ajuns la aceasta reteta de cartofi cu bacon si mere la cuptor. Foarte gustoasa si mai putin migaloasa varianta asta, feliile de cartof putand fi aranjate fara prea mari batai de cap 🙂

 

Ingrediente:

– 900 g cartofi (maxim 1 kg)

– 250 g bacon

– 1 ceapa mare

– 200 ml supa de pui sau legume (ori apa)

– 100 g smantana (acra)

– 2, 3 mere potrivite (aprox. 500 g)

– 20 g unt (1 lingura), pentru tava

– 50 g  unt

 

Mod de preparare:

Cartofii, de preferinta de aceeasi marime, se spala bine si se pun la fiert, intregi, in apa sarata.

In timpul acesta, baconul se taie cuburi si se prajeste in unt. Cand e bine rumenit, se adauga ceapa tocata marunt; se amesteca de cateva ori si se toarna supa. Se lasa la foc mic cca. 8 minute, amestecand din cand in cand. La sfarsit, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa sa se racoreasca bine si se adauga smantana.

Cartofii bine fierti (daca furculita intra usor, sunt gata) se pun in apa rece. Si ca sa nu va frigeti prea tare la maini 😛 , dar si ca sa se decojeasca mai repede. Se taie in felii potrivite si se sareaza pe fiecare parte. Faceti asta cand sunt inca fierbinti, ca sa intre bine sarea in ei!

Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii subtiri.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se unge o tava rotunda (minim diam. 30) sau una dreptunghiulara, de jena, cu unt (1 lingura). Se aseaza intercalat felii de cartofi si mere. Incercati sa refaceti cartofii, dar nu-i nimic si daca ii amestecati 😀 Totul e sa asezati o felie de cartof si una de mere, de aceeasi marime.

Se toarna deasupra cartofilor compozitia de bacon cu ceapa si smantana (daca nu vreti sa puneti smantana, nu puneti. Sau puneti lapte, dar numai 50 ml).

Se da tava la cuptor si se lasa cca. 20 de minute. Se scoate apoi si se presara, cat mai uniform, restul de unt rece (cele 50 de grame), rupt in bucatele. Se da din nou la cuptor pentru 25-30 de minute.

Bun si pe moment, si a doua zi!!! :))

[shashin type=”photo” id=”18094,18095,18096″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Piure de cartofi de post

Stiu ca  toata lumea stie sa faca piure de cartofi, dar poate nu un piure de cartofi de post! 😀

Glumesc, bineinteles, pentru ca nu cred ca niste cartofi pusi in apa, la fiert, si apoi pasati cu putin ulei, ar pune vreo problema cuiva 🙂 Ba, din contra, e cea mai usoara reteta culinara, in opinia mea!

Piureul acesta de post e foarte pufos si gustos si il puteti savura simplu, cu salata verde sau de rosii, ori langa o portie de mazare, tot de post. Daca ii adaugati 1, 2 linguri zeama de lamaie si 2, 3 catei de usturoi in compozitie, il puteti servi si cu peste: Skordalia. In zilele de dezlegare la peste sau, in afara postului, oricand!

 

Ingrediente:

  • 500-800 g cartofi albi
  • 1 ceasca ulei vegetal (150 ml)
  • sare dupa gust

Sfat: se poate folosi margarina vegana in locul uleiului, daca vreti, cca. 2, 3 linguri.

 

Mod de preparare:

Toata treaba decurge extrem de rapid si de usor: se curata cartofii, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare (focul sa fie potrivit). Se amesteca din cand in cand si se spumeaza daca e cazul.
Cand sunt gata (cartofii trebuie sa fie moi), se  scurg de apa si se mixeaza, adaugand ulei, putin cate putin, ca si la maioneza. Eu folosesc, de obicei, mixerul dar voi, daca vreti, folositi pasatorul de cartofi.

Piureul poate fi mai vartos sau mai moale, depinde de gustul fiecaruia! Daca il vreti mai moale, nu scurgeti cartofii de toata zeama in care au fiert, dar daca il vreti mai tare, scurgeti bine cartofii inainte de a-i pasa!

La final, piureul se mai poate sara putin, daca credeti ca e nevoie, dupa care se serveste 🙂

 

Sfat: pasati imediat cartofii, cat sunt fierbinti, nu ii lasati sa se racoreasca nici macar un minut, pentru ca altfel nu veti mai obtine un piure moale si pufos! Foarte important, de asemenea, este sa nu folositi cartofi rosii, care sunt ideali pentru prajit…dar de evitat pentru un piure reusit! 😀




Iahnie de cartofi

Dragii mei, v-am promis multe retete de post in acest post al Sfintelor Pasti, si iata, ma tin de cuvant. Aceasta reteta de iahnie de cartofi este usor de pregatit, hranitoare, ieftina si gustoasa in acelasi timp 🙂
Initial voiam sa va servesc cu o iahnie de fasole (nu-i bai, ramane pe alta data), dar simplitatea acestei iahnii de cartofi m-a determinat sa o aleg in locul celeilalte…
O  puteti savura atat calda cat si rece, cu muraturi, cu castraveti murati mai ales, sau cu salata verde. Sa aveti pofta!!!

Ingrediente:

  • 5 cartofi mari
  • 2 cepe
  • 1 lingura boia dulce sau iute
  • o canita (de cafea) cu suc de rosii
  • frunze de patrunjel sau telina

Mod de preparare:

Se curata cartofii, se taie in 8 si se pun la fiert, cu o lingura de sare, in apa rece (cat sa-i cuprinda bine)
Dupa ce au fiert (trebuie sa fie moi dar inca fermi) se scurg bine intr-o strecuratoare. Pastrati un pahar de apa din apa in care au fiert.
Se curata si se taie ceapa pestisori; se pune la calit in cratita in care vom fierbe iahnia, impreuna cu 5, 6 linguri de ulei. Nu prajiti ceapa foarte mult!
Se adauga apoi cartofii fierti si boiaua si se amesteca. Se toarna paharul de apa pus deoparte, se lasa sa fiarba 2, 3 minute, dupa care se toarna bulionul.
Se potriveste de sare, si piper, daca va place 😉
Se lasa cca. 10 minute sa fiarba impreuna, la foc mic, cu capac. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda.
Cand e gata, se adauga frunze de patrunjel sau telina, tocate.
E o mancarica taaare gustoasa, sa o incercati!!!!



Prajitura de post cu gem

 

Dragii mei, astazi va invit la o felie de prajitura de post cu gem si nuca, din foi de cartofi, un fel de Greta Garbo de post 😛 , absolut delicioasa (si) in varianta asta!!!!!!
Aluatul este minunat, fraged, de la cartofi…iar combinatia dintre gemul acrisor, nuca si glazura de cacao este nemaipomenita!!!
Daca va era dor de toate astea, le puteti savura chiar acum 😀 , datorita acestei minunate prajituri!

 

Ingrediente:

Aluat cu cartofi:
  • 400 g faina
  • 2 cartofi (cca. 300 g)
  • 250 g margarina
  • 220 g zahar
  • 1 pliculet praf de copt (10 g)
  • 1 lingura mare cacao
Umplutura de nuca si gem:
Glazura de cacao:
  • 3 linguri mari de apa
  • 1 lingura cacao
  • 120 g zahar fin
  • 2 linguri ulei

 

Refacuta de curand (15 martie 2022), cu foi „albe”, fara stratul de aluat cu cacao din mijloc…dar cu portie dubla de glazura 😀

De data asta am folosit gem de caise (in varianta „veche”, am pus gem de prune) iar la glazura de cacao am folosit ulei de cocos, solid, in loc de ulei (dar numai o lingura…plina, e adevarat 😛 )

Delicioasa!!!!

Poza veche:

Poza noua:

Mod de preparare:

Pregatim mai intai tava, o forma de cca. 32 cm. lungime si 22 cm. latime, si incalzim cuptorul la foc potrivit (180 grade C.)

Pentru foile cu cartofi, curatam cartofii de coaja si ii punem la fiert in apa cu putina sare. Cand sunt gata, ii pasam (ii pasam imediat, fierbinti!):

Frecam margarina spuma cu zaharul si o adaugam in piureul obtinut, impreuna cu faina si praful de copt (ambele cernute):

Framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Daca e nevoie se mai adauga putina faina, dar nu multa, pentru a nu-i „rapi”din fragezime.

Se formeaza trei bile de aluat (se lucreaza cu mainile pudrate cu faina).
O parte de aluat se amesteca cu cacaua, cernuta, pana se incorporeaza complet. Se lasa cateva minute sa se odihneasca:

In continuare, intindem o foaie de aluat simplu in tava unsa cu margarina si presarata cu faina sau tapetata cu hartie de copt.

Dupa cum vedeti, eu am folosit o mini-rola de lemn cu care am intins aluatul direct in tava, dar asta mai mult pentru a o dezmorti (n-am prea ajuns s-o folosesc, si acum mi s-a parut momentul ideal pentru initierea ei 😀 ).

Voi, insa, puteti intinde aluatul pe o planseta infainata, dupa care il transferati, cu grija, in tava (pe hartia de copt, aluatul se intinde cam greu):

Ungem apoi foaia de aluat cu jumatate din cantitatea de gem, cat mai uniform, si presaram jumatate din cantitatea de nuca macinata:

Asezam deasupra foaia cu cacao si ungem cu restul de gem si nuca macinata:

La sfarsit, vom intinde aluatul simplu ramas.

Prajitura se da la cuptor pentru cca. 30-35 de minute.

Cu aproximativ 5 minute inainte ca prajitura sa fie gata, se pregateste glazura, deoarece trebuie sa fie fierbinte cand e turnata peste prajitura. Daca se raceste, nu se mai poate intinde!

Amestecam zaharul cu cacaua si apa si lasam la fiert totul, pe foc foarte mic, 5 minute; adaugam uleiul si mai lasam sa dea intr-un clocot, dupa care o turnam peste prajitura coapta:

Lasam sa se intareasca glazura, dupa care putem felia prajitura, dupa dorinta 🙂

O putem orna cu jumatati de nuca:

Foarte, foarte gustoasa!!!!!




Salata de sfecla cu iaurt

Salata de sfecla cu iaurt e taare buna si aromatizata, si un pic mai altfel decat salata obisnuita de sfecla rosie cu hrean. Mai satioasa, adica 😛
Ingrediente:
– 4 sfecle rosii
– 10 cartofi mai mici
– 1 lingura hrean ras in otet
– 200 ml iaurt
– 1 legatura ceapa verde sau marar (optional)
– sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se spala sfecla si cartofii,  se freaca usor coaja cu o perie, se fierb in vase separate, in apa cu sare.
Apoi, se curata de coaja, se taie rondele si se aseaza intr-o salatiera mai mare. Cartofii, fierbinti inca, se sareaza si se amesteca bine. In felul asta vor fi mult mai gustosi!
Eu am „imbracat” bolul cu rondele de sfecla, am presarat putin hrean si am adaugat felii de cartof (combinatiile pot fi diverse)
Iaurtul se aromatizeaza cu hreanul ramas, cu marar sau inele de ceapa verde; se sareaza, se pipereaza dupa gust si se serveste peste cartofi, cum am facut eu, sau separat in cescuta, langa salata.
Aceasta salata se potriveste cu peste afumat, prajit sau sunca. Sau cu orice altceva va place voua!
Inimioarele de sfecla sunt optionale! 😀
Sfat: lasati salata sa se „odihneasca” cca. 30 de minute inainte de a o servi, va fi si mai gustoasa!



Macaroane cu cartofi

Reteta de macaroane cu cartofi e foarte simpla, si daca o veti incerca (si nu vad de ce n-ati face-o 😛 ) veti realiza ca este neasteptat de gustoasa. Si pe deasupra mai este si de post, deci foarte utila celor care postesc si in cursul saptamanii, nu doar in posturile mari de peste an, fiind in sensul asta un echivalent pretios la delicioasa, dar eterna, zacusca 😀
Pe mine mancarica asta m-a salvat de multe ori, potolindu-mi rapid foamea. Am regasit-o, scrisa de cumnatica mea Alina, pe o foaie rupta de hartie, hihi…

Nu va voi da cantitati exacte, si veti vedea de ce…

Aveti nevoie doar de cartofi, sa fie un kilogram, 1 ceapa mare, boia de ardei dulce si un pachet de macaroane, mici, cochete, spiralate 🙂
Se curata, deci, cartofii, se taie cubulete si se fierb; se zdrobesc apoi, usor, cu o furculita si se lasa deoparte pana cand fierbem macaroanele.
Se taie ceapa solzisori sau se toaca marunt si se prajeste in ulei, se adauga boia (o lingurita, doua, cat de mult va place) si se adauga imediat cartofii. Daca lasati mai mult pe foc, riscati sa ardeti boiaua si in consecinta, sa dati un gust amar intregii mancari. Se sareaza, pipereaza si se mai lasa un minut, doua pe foc.
La sfarsit, se amesteca cu macaroanele fierte. Se servesc si calde si reci…sunt la fel de bune!!!

…chiar usor, asa-i?! Si, sper, ademenitor 🙂

S-aveti pofta!!!



Cartofi crocanti

In timpul postului, acesti cartofi crocanti ne sunt de maaare ajutor!!! 🙂 Nu sunt doar gustosi, ci si extrem de satiosi!
Dar, desigur, ei sunt extraordinari de buni in orice alta zi! Simpli, cu salata, cu sosul preferat..sau ca garnitura langa o portie maaare de friptura! 😀
Crocanti la exterior si moi in interior!
Daca sunteti multi la masa, va sfatuiesc calduros sa dublati reteta!!! :))
Sa aveti pofta!!

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 kg cartofi
  • 4-5 linguri ulei
  • sare, piper, boia, praf de usturoi
  • oregano, cimbru sau rozmarin

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 200 grade C (foc mare).

Curatati cartofii, spalati-i, apoi taiati-i pe lung, in bucati potrivite.

Ungeti cartofii cu ulei (de floarea soarelui sau de masline) si condimente (puteti folosi si condimente speciale pentru cartofi, din plic); framantati-i bine cu mainile. Asezati-i apoi intr-o tava, tapetata, daca vreti, cu hartie de copt. Nu ii inghesuiti, insa, ci asezati-i, pe cat puteti, intr-un singur strat.

Eu i-am pus direct, fara hartie de copt, in tava mea larga:

Cartofii se lasa la copt timp de cca. 40 de minute (neacoperiti):

Nu se amesteca in tava in timpul coacerii, pentru ca sa nu se zdrobeasca cartofii! Dar daca chiar vreti sa ii intoarceti, intoarceti-i o data, pe fiecare, pe rand, cu mare grija!

Sunt deliciosi, fara nici o exagerare!!! 🙂

Mai ales langa bucatile de pui fraged, cu mult sos, pe care vi le-am dezvaluit in toata splendoarea lor, aici: Pui la cuptor, in vas roman 🙂

Salata de ridichi e-n derulare :)))




Salata de cartofi cu carnati

Dragii mei, a venit toamna 🙂 M-am gandit, asadar, ca o salata de cartofi cu carnati, gustoasa si consistenta, ar fi tocmai buna de savurat acum :))

Ingrediente:

– 700 g cartofi
– 3, 4 oua
– 250 g carnati Trandafir
– sare, piper
– 5,6 linguri ulei de masline
– 1 ceapa rosie
– 2 linguri otet din vin alb
– 80 g castraveciori murati
– 2 fire de ceapa verde, taiata marunt (optional)

Mod de preparare:
Spalati cartofii, puneti-i la fiert cu sare, in coaja, intr-o oala incapatoare. Cand s-au inmuiat, scurgeti-i, decojiti-i si taiati-i felii:

Fierbeti ouale timp de 10-11 minute. Scurgeti apa fierbinte si tineti-le sub jet de apa rece, apoi curati-le coaja si taiati-le in sferturi.

Intre timp, incingeti 2, 3 linguri de ulei intr-o cratita si caliti usor ceapa pana se inmoaie (aveti grija sa nu se arda, pentru ca va deveni amara)
Luati tigaia de pe foc si adaugati uleiul ramas, otetul si castraveciorii taiati cubulete:

Taiati carnatii in bucati de 2, 5 cm. Adaugati-i si pe ei in compozitie si lasati totul sa se patrunda:

Adaugati sare si piper dupa gust. Adaugati cartofii si amestecati bine:

Transferati totul intr-un bol mare, de servit.
Puneti deasupra sferturile de ou:

Presarati ceapa verde si serviti (eu n-am mai avut ceapa verde 😛 )

P.S. Cu cartofi noi iese si mai buna 😛

 



Musaca cu cartofi si vinete



Pentru ca la noi, zilele astea, gradina parca a explodat cu bunatati, printre care si cu mult asteptatele vinete, pe care de-abia asteptam sa le degust, am preparat o musaca cu cartofi si vinete, absolut delicioasa!!!! Varianta de vara :P. Varianta de iarna o gasiti la finalul postarii.
Si ca sa va faceti o idee despre cat este de buna, am sa va spun ca Bogdi a mancat o farfurie (aproape) plina 😉
Ingrediente pentru 4 portii:
– 500 g. cartofi fainosi
– 2 cepe
– un catel, doi de usturoi
– 2 vinete potrivite (600 g.)
– 6 linguri ulei de masline
– 400 g. carne tocata mixta
– rozmarin, cimbru
– sare, piper, boia de ardei dulce
– 2 rosii carnoase
– 250 ml. lapte
– 4 linguri de amidon alimentar
– 150 g. smantana
– 1 ou
– nucsoara
Vinetele noastre…de la inceputuri 😛

Asta a fost doar „o tura de vinete”…si tati, dragul de el, ca el le-a ingrijit si de-aia au si iesit atat de frumoase 🙂 …m-a asigurat ca pana-n toamna o sa-mi mai stranga vreo 3, 4 ture din astea pline:

Foarte frumoase ne-au iesit, n-as fi crezut…

Mod de preparare varianta de vara 🙂
Spalati cartofii si fierbeti-i in coaja, in apa fierbinte. Cand s-au inmuiat, scurgeti-i de apa, decojiti-i si lasati-i sa se racesca.
Curatati ceapa si usturoiul, apoi tatiati-le marunt.
Spalati vinetele, curatati-le si taiati-le felii, in lung. Prajiti-le dupa aceea, usor, in ulei incins.
Prajiti in ulei incins, amestecand continuu, timp de 5 minute, carnea tocata, ceapa si usturoiul; condimentati cu mirodenii si verdeturi, dupa gust.
Taiati rosiile, impreuna cu cartofii, in felii subtiri.
Incalziti cuptorul la 200 grade C. (foc mare). Puneti intr-o forma termorezistenta, unsa cu grasime (unt/ulei), alternant, straturi de vinete, cartofi, rosii si carne tocata:

Lasati la cuptor aproximativ 45 de minute:

Pentru varianta de iarna:
Fierbeti laptele si legati-l cu amidonul. Adaugati smantana si oul. Condimentati, dupa gust, cu nucsoara, sare si piper. Turnati peste legume si carne, apoi lasati la cuptor 45 de minute.
Fara indoiala, delicios si in varianta asta!!!




Maioneza de post din cartofi

Inainte de toate trebuie sa va spun ca in cele cateva posturi pe care le-am tinut pana acum, aceasta maioneza de post din cartofi a fost mereu prezenta in meniul nostru. Dar mai am o varianta, o maioneza cu telina  care se face exact la fel. Ambele se fac foarte usor si sunt intr-atat de gustoase incat pot fi oricand folosite si in afara zilelor de post.
Eu acum am facut-o cu cartofi fierbinti, ca pentru piure, dar de multe alte ori am facut-o cu cartofi reci (cum spune si reteta), deci merge de minune in ambele variante. Atata doar poate ar trebui sa spun…daca nu aveti un mixer vertical (de mana) nu garantez ca veti obtine aceeasi consistenta, dat fiind faptul ca cartofii au tendinta de a se incleia rapid…ceea ce nu e prea bine! 😀

Oricum ar fi, insist s-o incercati!!!!!!!! :))

 

Ingrediente:

  • 1 cartof mare fiert (1 capatana de telina fiarta)
  • 1 ceasca de ulei
  • zeama de la o lamaie
  • 2 lingurite mustar
  • 2 linguri de apa foarte rece

 

Mod de preparare:

Se curata cartoful (sau telina), se taie in patru si se fierbe bine in apa cu sare (apa sa clocoteasca cand adaugati cartoful). Dupa ce s-a fiert, se scoate imediat din apa si se lasa la racit.

Dupa ce se raceste, cartoful se paseaza intr-un castron si se amesteca, cu lingura de lemn sau mixerul (eu mereu aleg mixerul 😀 ), cu mustarul, zeama de lamaie si, putin cate putin, uleiul. Pe parcurs se adauga si cate putina apa foarte rece. Veti obtine o maioneza de-li-cioa-sa!!! :))

Eu am folosit-o aici, la salata de conopida, ce mi-a iesit uimitor de gustoasa.

Sfat: cum va spuneam si mai sus, puteti prepara aceasta maioneza si cu telina sau chiar cu fasole boabe, bine fiarta, tot o ceasca.

 

 

Reteta preluata din cartea „Mancaruri si dulciuri de post” -Garoafa Coman




Salata orientala

Cu o salata orientala, o salata satioasa de cartofi, zilele de post trec mai usor! V-o recomand cu toata pofta 😀 , si pentru ca se face extrem de simplu si rapid dar mai ales pentru ca e incredibil de gustoasa!!!

Foarte important: lasati salata pentru cel putin o ora la rece, pentru a se imbina cat mai bine aromele.

Ingrediente:

  • 6 cartofi mari
  • 1 ceapa
  • 1 ceasca de masline
  • 1 gogosar
  • 6 linguri de ulei
  • 3 linguri otet
  • 1 lingura de mustar
  • sare, piper
  • 1-2 castraveciori murati

 

Mod de preparare:

Se fierb cartofii, se decojesc, se taie rondele si se aseaza intr-un castron suficient de mare. Se adauga ceapa si ardeiul taiate solzisori, maslinele si, dupa preferinta, 1-2 castraveciori murati taiati cubulete. Peste ele se toarna amestecul de ulei, otet, mustar, sare si piper.

Se amesteca salata cu grija, sa nu se sfarame cartofii.

 

P.S. Dupa cum probabil ati observat, am uitat sa adaug si castravetii murati, fiindca eram prea ocupata sa vanez raza de soare ce strapungea timid fereastra (greu, greu cu pozatu’ pe timp de iarna la mine 😀 )
Pana la urma i-am inlocuit cu un castravete proaspat, ce-mi place (oricand) la nebunie.

 

Reteta preluata din cartea „Mancaruri si dulciuri de post” -Garoafa Coman




Tocanita de cartofi

Astazi am pentru voi o tocanita de cartofi de post, foarte simpla dar foarte gustoasa. Daca faceti si salata verde cu ridichi, de mai jos, va veti delecta cu o mancare incredibila!!!!!!

 

Ingrediente:

  • 1 ceapa
  • 1 ardei galben
  • 1 ardei rosu (capia)
  • 4, 5 cartofi potriviti
  • sare, piper
  • ulei pentru calit (3, 4 linguri)
  • apa pentru fiert
  • 2, 3 rosii mititele
  • 3, 4 linguri suc de rosii/bulion
  • 1, 2 foi de dafin
  • frunze de patrunjel
  • frunze de marar

 

Mod de preparare:

Se taie ceapa si ardeii in cubulete si se calesc putin in ulei. Se adauga apoi cartofii, taiati cubulete (mai mari), apa cat sa-i acopere bine, foile de dafin, sare, putin piper.
Se taie roşiile cubulete si se adauga si ele mancarii, iar mai tarziu se adauga si sucul de roşii.
La final, se pune verdeata proaspata, tocata.

Pentru salata verde, cu ridichi, se taie o ridiche şi un fir de usturoi verde in felii foarte subţiri si se pun intr-un bol. Se sareaza şi se pun cateva linguri de ulei de măsline; se amesteca bine si se lasa deoparte, sa-şi ia gust, să devină un sos:

Intre timp, se pregatesc niste frunze fragede de salata verde (se spala bine şi se taie fasii subtiri). Se pune salata verde peste sosul din bol, se adauga zeama de lamaie şi se amesteca bine:

E cu adevarat o mancare simpla si gustoasa! Te pupam cu drag, Natalia, si eu si mami 🙂

Pana se termina postul am s-o mai fac (in aceeasi formula, cu salata) fiindca mi-a placut nespus de mult!

 

Sursa: Natalia

 




Pulpe de pui pe pat de cartofi

O idee minunata pentru un pranz satios: pulpe de pui pe pat de cartofi 🙂

 

Ingrediente:

– 600 g cartofi

– 8 pulpe mici de pui

– sare, piper

– un praf de cimbru sau oregano

– 250 ml smantana acra

– 150 g unt

– 150 g ciuperci tip champignons (optional)

– 1 legatura patrunjel (optional)

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit).

Se curata cartofii, se spala, se taie felii foarte subtiri sau se dau pe razatoare. Se unge o forma rezistenta la foc cu o lingura mare de unt (din cantitatea totala de unt: 50 g); cartofii se aseaza cat mai uniform in ea. Se condimenteaza, puternic 😛 , cu sare si piper. Se presara cu cimbru sau oregano (pudra), cat luati cu trei degete.
Daca folositi si ciuperci ( prezenta lor nu e obligatorie) spalati-le rapid, ca sa nu absoarba prea multa apa, taiati-le in felii subtiri si puneti-le peste cartofi:

Se toarna smantana peste cartofi, daca folositi doar cartofi, iar daca folositi si ciuperci, o puneti peste ciuperci, evident :))

Pulpele se clatesc, se usuca si se pun in forma. Eu le-am pus fara piele, dar data viitoare voi lasa pielea, pentru ca se cam usuca la copt. Iar untul il voi strecura sub piele 😀

Ma rog, pana atunci, va spun cum am facut acum 😛

Se condimenteaza din belsug cu sare si piper. Restul de unt se pune pe carne:

Se coace la nivelul de mijloc al cuptorului pentru cca. 1 ora jumatate (daca vedeti ca pulpele incep sa se arda dupa o ora (si un pic), scoateti-le! Nu trebuie sa stea fix o ora si jumatate (fiecare cuptor coace altfel):

 

Pulpele se servesc imediat:




Cartofi copti in folie la gratar

Reteta de cartofi la gratar a fost postata mai demult, aici: cartofi copti in folie , numai ca atunci i-am fiert putin inainte de a-i pune la gratar 😉

Aici am folosit cartofi noi, cruzi, care au iesit absolut deliciosi!!!!!!!!!!!!
Ingrediente nu am si nici „mod de preparare”, fiindca se fac incredibil de usor. Urmariti doar pozele 😛

Cartofii pregatiti:

…infoliati…in sir indian 🙂

Gata, dupa nici 30 de minute!!! 😛