1

Mancare cu carnati de casa

 

Si da, iata ca m-am tinut de cuvant si v-am mai adus un fel de mancare apetisant, o mancare cu carnati de casa, taaare gustoasa!!! V-am tinut aici o prelegere, fooarte cringy, ar zice Bogdi ๐Ÿ˜€ , despre puterea carnii, sub efectul careia, momentan, ma regasesc :))

Sunt sigura ca multi dintre voi apreciati aceasta turnura a mea, total neasteptata, insa trebuie sa va marturisesc ca jinduiesc deja la un tort plin, plin cu ciocolata ๐Ÿ˜€ Astfel ca, urmatoarea reteta de pe blog ar putea fi una dulce (spre bucuria celor pasionati de dulciuri, ca mine!!!)

Mancarica cu carnati e foarte buna ori cu piure, ori cu paste!!!

 

Ingrediente:

– 500 g carnati de casa

– 3, 4 linguri ulei

– 1 ceapa potrivita

– 2 catei de usturoi

-1 lingurita boia dulce sau iute

– 3 ardei mici, taiati felii

– 400 g rosii din conserva, scurse si tocate

– 300 ml supa pui sau de legume (ori apa)

–ย 1 lingurita zahar

– sare si piper dupa gust

– 1 foaie mare dafin sau salvie (1 lingura)

 

Mod de preparare:

Incingeti uleiul intr-o tigaie incapatoare si prajiti carnatii timp de 7 minute, la foc mic, pe fiecare parte, pana se rumenesc. Scoateti-i apoi din tigaie si puneti-i pe un platou (acoperiti cu un capac).

Tocati marunt ceapa si usturoiul si lasati-le la calit, in uleiul ramas in tigaie de la prajirea carnatilor, 2-3 minute. Amestecati des. Adaugati boiaua de ardei, amestecati scurt si adaugati ardeii. Daca aveti, folositi un ardei rosu, unul verde si altul galben. Lasati pe foc 1-2 minute, apoi adaugati rosiile si zaharul (zaharul taie din aciditatea rosiilor). Puneti foaia de dafin rupta in bucati sau salvia (proaspata sau uscata) si turnati supa fierbinte (sau apa). Fierbeti mocnit, fara capac, timp de 13-15 minute.

Adaugati carnatii prajiti in sosul de rosii si ardei si fierbeti, tot fara capac, la foc mic, cca. 10ย minute. Intoarceti din cand in cand carnatii. Serviti cu piure de cartofi sau paste fainoase.

 

S-aveti poftaaa!!!! ๐Ÿ˜›




Jambalaya cu pui si carnati

 

[shashin type=”photo” id=”14685″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Va promiteam, la inceputul postului, si retete cu carne pe langa cele de post si pot sa zic ca m-am tinut oarecum de cuvant. Zic asta fiindca nu ma gandeam ca o sa va arat doar una dupa atata timp ๐Ÿ™‚ …dar macar e una speciala: Pui Jambalaya, un fel de paella americana, un „pilaf” bogat in arome si gusturi.

Sint mai multe feluri de Jambalaya, dar eu acum va aduc varianta cea mai satioasa, Jambalaya cu carne de pui si carnati!!!

 

Ingrediente:

– 250 g. orez

– 3 pulpe de pui dezosate sau 1 piept de pui mare

– 1 lingurita boia dulce de ardei

– 1 varf de cutit boia iute

– 1 lingurita rasa piper macinat

– 3, 4 linguri ulei de masline

– 1 ceapa uscata (rosie)

– 3, 4 catei de usturoi

– 1 ardei gras rosu

– 1 tulpina telina (apio)

– 1/2 lingurita chimen pisat

– 1/2 lingurita oregano

– 2 carnati afumati

– 3 rosii decojite sau 3 linguri pasta de tomate

– 2 cani supa de pui (500 ml.)

– sare dupa gust

 

Mod de preparare:

Se taie carnea de pui in bucatele, se presara cu boia, dulce si iute, si piper macinat. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare (un wok ar fi perfect). Se caleste carnea timp de cca. 3 minute, dupa care se scoate pe un platou si se acopera cu un capac.

In acelasi ulei se adauga ceapa, telina si ardeiul tocate marunt, dar si usturoiul pisat. Se lasa pe foc aproximativ 3ย  minute, amestecand des. Se pune orezul spalat si se mai lasa pe foc 1-2 minute. Se toarna supa de pui si se amesteca bine.

Se adauga apoi bucatile de pui, carnatii taiati rondele si condimentele ramase. Se pune sare dupa gust si rosiile tocate marunt si se lasa la foc mic cca. 20-25 de minute sau pana cand se inmoaie orezul si carnea de pui.

Aromat si bun!!! ๐Ÿ™‚




Ciorba de salata verde cu carnati

Stiu ca exista multe variante, delicioase toate, ale acestei ciorbite de primavara…si sper ca incet, incet, sa le pun in practica pe toate (urmatoarea e cea cu costita :P) dar momentan va invit la o farfurie de ciorba „banateana”, plina cu foi proaspete de salata, felii de carnati rumenite bine si smantana ๐Ÿ™‚

Ingrediente:

– 4 salate verzi
– 2, 3 linguri ulei
– 200 g. carnati proaspeti sau afumati (de casa)
– 3, 4 catei de usturoi
– 1 legatura ceapa verde
– 1 legatura usturoi verde
– 1 morcov
– 1 ardei gras (rosu)
– 1 rosie
– 2 cartofi (optional)
– 50 ml. ulei
– 2 litri apa
– sare, piper
– 3 oua
– 2 linguri otet
– 200 g. smantana
– 1 legatura mica de patrunjel sau marar
– 1 lamaie

Mod de preparare:
Se spala frunzele de salata, frunza cu frunza.
Se incinge uleiul intr-o tigaie; se feliaza carnatii proaspeti si se prajesc in cele 2 linguri de ulei timp de 1-2 minute. Daca sint afumati, nu se mai prajesc ci doar se adauga, la timpul potrivit, in oala cu ciorba ;)Se curata si se spala morcovul, ceapa, usturoiul si cartofii (eu n-am mai pus cartofi).
Salata se taie sau se rupe cu mana in fasii; morcovul se da pe razatoare, iar ceapa, ardeiul si usturoiul se taie marunt. Cartofii se taie cubulete, daca va hotarati sa-i folositi ๐Ÿ™‚

Se inabusa in ulei (50 ml.) zarzavatul, ceapa, verdeturile si cartofii (daca vreti o ciorba mai deasa)
Se adauga apa si se lasa la fiert, cu capac, timp de cca. 15 de minute, dupa care se adauga salata si feliile de carnati. Se mai lasa sa fiarba 20-25 de minute la foc mic.
Se bat ouale cu sare si otet si se adauga in ciorba, amestecand usor cu o furculita.
Se sareaza, pipereaza si acreste ciorba (daca mai e nevoie, cu zeama de lamaie) si se da oala deoparte.
Se amesteca smantana cu frunze de patrunjel tocat sau marar si se toarna in ciorba.
Se acopera vasul pentru ca verdeata sa-si raspandeasca aroma ๐Ÿ™‚

Sa aveti pofta!!! ๐Ÿ™‚

P.S. La servire, daca doriti, mai puteti adauga smantana sau iaurt.
Merge de minune cu o salata de rosii ๐Ÿ˜‰




Salata de cartofi cu carnati

Dragii mei, a venit toamna ๐Ÿ™‚ย M-am gandit, asadar, ca o salata de cartofi cu carnati, gustoasa si consistenta, ar fi tocmai buna de savurat acum :))

Ingrediente:

– 700 g cartofi
– 3, 4 oua
– 250 g carnati Trandafir
– sare, piper
– 5,6 linguri ulei de masline
– 1 ceapa rosie
– 2 linguri otet din vin alb
– 80 g castraveciori murati
– 2 fire de ceapa verde, taiata marunt (optional)

Mod de preparare:
Spalati cartofii, puneti-i la fiert cu sare, in coaja, intr-o oala incapatoare. Cand s-au inmuiat, scurgeti-i, decojiti-i si taiati-i felii:

Fierbeti ouale timp de 10-11 minute. Scurgeti apa fierbinte si tineti-le sub jet de apa rece, apoi curati-le coaja si taiati-le in sferturi.

Intre timp, incingeti 2, 3 linguri de ulei intr-o cratita si caliti usor ceapa pana se inmoaie (aveti grija sa nu se arda, pentru ca va deveni amara)
Luati tigaia de pe foc si adaugati uleiul ramas, otetul si castraveciorii taiati cubulete:

Taiati carnatii in bucati de 2, 5 cm. Adaugati-i si pe ei in compozitie si lasati totul sa se patrunda:

Adaugati sare si piper dupa gust. Adaugati cartofii si amestecati bine:

Transferati totul intr-un bol mare, de servit.
Puneti deasupra sferturile de ou:

Presarati ceapa verde si serviti (eu n-am mai avut ceapa verde ๐Ÿ˜› )

P.S. Cu cartofi noi iese si mai buna ๐Ÿ˜›

ย 



Mancare de fasole alba cu carne de porc si carnati

Si ca sa vedeti ca, din cand in cand, mai si gatesc, nu doar prajituresc :D, va voi ademeni cu aceasta mancare de fasole cu carnati si carne de porc, de-li-cioa-sa!!!!!!! ย In reteta se specifica ca acest fel de mancare se numeste cassoulet si ca se gateste repede si se serveste cald. Foarte adevarat!!!ย ๐Ÿ™‚

Ingrediente:
– 3 linguri ulei de masline
– 150 g. fleica de porc, taiata cuburi
– 2 catei de usturoi, zdrobiti
– 6 carnati proaspeti, taiati segmente
– 400 g. fasole alba (din conserva) , fiarta si scursa de lichid
– 2 rosii, taiate bucati
– 3 linguri bulion
– 300 ml. concentrat de vita
– 2 ramurele de rozmarin

Mod de preparare:

Intr-un vas cu baza dubla, incingeti 1 lingura ulei, la foc mare.ย Adaugati carnea si presarati sare si piper. Prajiti timp de 5 minute, pana cand se rumeneste.ย Adaugati usturoiul si continuati sa tineti pe foc alte 2 minute:

Scoateti carnea din vas, adaugati uleiul ramas si carnatii. Prajiti timp de 10 minute, pana se rumenesc:

Adaugati ingredientele ramase si carnea de porc:

Adaugati supa si fierbeti acoperit, timp de 15 minute, la foc mic:

…pana cand boabele de fasole se patrund si sosul se ingroasa:

Satios si gustos!!!



Carnati impanati cu branza

Pentru un aperitiv mai satios,ย puneti pe lista acesti carnati impanati cu branza, extraordinar de gustosi!!! Nu va cramponati prea tare de cuvantul „impanat” ๐Ÿ˜€ …inseamna ca veti obtine niste carnati umpluti cu branza pe care ii va aprecia toata lumea!!!

 

Ingrediente:

– 8 carnati grosi (sau cati aveti nevoie)
– 200 g branza Cheddar sau alta branza tare, taiata in felii (telemea)
– 8 felii de bacon mai gros, afumat
– 2 lingurite de mustar frantuzesc sau crema de hrean


Mod de preparare:
Despicati fiecare carnat pe lung, dar fara a desprinde cele doua parti. Umpleti cu branza si presati pentru a le reda forma:

Rulati strans cate o felie de bacon unsa cu mustar sau hrean in jurul fiecarui carnat. Ca sa nu se desprinda, fixati la capete cu cate o scobitoare… ati vazut ce scobitori dragute am?! ๐Ÿ˜› (si totusi va sfatuiesc sa nu folositi asa ceva, fiindca pot lua foc ๐Ÿ˜€ …folositi-le pe cele simple, si ca masura de precautie, udati-le inainte de a le folosi, asa cum faceti cu frigaruile din lemn pentru gratar)

Puneti sub gratar, daca aveti cuptor cu gratar, daca nu, la cuptor, intorcand din cand in cand pana ce baconul devine crocant si rumenit. Se tin doar cateva minute.

Langa celelalte aperitive: