Pandispan cu caise

 

Kalimera, prieteni!!!! M-am intors de cateva zile bune din Grecia dar nu sunt inca aici šŸ˜€ , sunt in vacanta de dupa vacanta, se pare… Tot asa cum ma stiti, insa, vesela, cu capul in nori…si foooarte bronzata! :)) Programul meu zilnic, de cand sunt acasa, e: piscina, pregatit mancare (de asta nu pot scapa) si din nou piscina. Fara televizor, fara calculator, fara telefon!!!! Ca-n rai šŸ˜€

Inot in fiecare zi si, de fiecare data cand fac pluta, ma uit la avioanele ce “taie” norii si la randunelele care plonjeaza langa mine, dupa o “gura” de apa. Vorbesc cu viespile insetate si salvez toate buburuzele de la inec :)) Imi place si acasa, trebuie sa recunosc…dar in Grecia era ataaaat de bine!!!

M-am plimbat mult prin gradina si mi-am umplut ochii de verde si de toate nuantele de portocaliu. De la caise (si nu numai). Asa ca ieri m-am incumetat si am aprins cuptorul pentru un pandispan cu caise, cu caise proaspete, culese chiar atunci, din pom. Iubeeeeesc vara, o stiti prea bine…si prajiturile usoare si pufoase šŸ™‚

Cu poze din prelungita noastra vacanta la mare revin in cateva zile :))) Va pup dulce, dulce pe toti!!!

 

Ingrediente:

  • 10 oua
  • 10 linguri de zahar (rase)
  • 10 linguri de faina (pline, cu varf)
  • 800 g caise foarte bine coapte, proaspete

 

Pandispanul cu caise e minunat asa cum e, dar, daca vreti sa va si racoriti in timp ce-l savurati, “asortati-i” o cupa de inghetata. De vanilie:

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 de grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 42 cm lungime si 29 cm latime.

Caisele se spala si se injumatatesc; se scot samburii. Fiecare jumatate de caisa se taie apoi in doua.

Pentru blatul de pandispan, se separa ouale; albusurile se bat la viteza mica, cu mixerul, cu un praf de sare (cat luati cu 3 degete). Se adauga apoi cate o lingura de zahar si se bate in continuare, la viteza mare, pana cand se obtine o spuma tare si lucioasa (ca de bezea).

Se adauga galbenusurile si faina, cernuta, si se amesteca totul usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus, exact asa cum am mai spus aici: PandispanĀ  Aluatul obtinut se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Se aseaza caisele pe toata suprafata blatului (nu se imping in aluat)…eu am folosit 1 kg de caise si le-am cam inghesuit, dar a iesit ataaat de bun!!!! šŸ˜›

Pandispanul se coace cca. 25-30 de minute (faceti testul scobitorii, ca sa fiti siguri). Cand e gata, se lasa la racit in forma. Se pudreaza cu zahar pudra, vanilat, cum vedeti si-n poze:

…sau cu o cupa de inghetata!!!! Perfect! šŸ˜€

 




Prajitura pufoasa cu caise

 

Am facut ieri o prajitura pufoasa cu caise atat de buna si-aromata incat de-abia am prins cateva poze pentru voi šŸ˜€ Dupa ce mi-am vazut pozele in aparat, frumos insirate si in siguranta, am fugit in bucatarieĀ dupa Cipi si Bogdi, care pusesera deja stapanire pe tava. N-am mai prins mare lucru, dar m-am bucurat atat de mult ca le-a placut!!!

Dup-aia am stat linistita si mi-am pozat florile šŸ˜€ Florile mele colorate si salbatice!!!!!

 

Ingrediente:

  • 750-760 g caise proaspete
  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 100 ml nectar de corcoduse (sau suc de portocale)
  • 100 ml ulei
  • 280 g faina
  • 20 g fulgi de nuca de cocos (sau tot faina)
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
  • zahar pudra

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 20 x 30cm. Caisele, foarte bine coapte, se taie in jumatateĀ (se inlatura samburii) si apoi in felii potrivite. Se lasa deoparte, pana cand e gata aluatul.

Pentru aluat, se bat ouale spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); se adauga zaharul si se bat in continuare cca. 2-3 minute (cu mixerul). Se adauga apoi, amestecand continuu, uleiul si nectarul. Faina si praful de copt se amesteca separat; se cern printr-o sita siĀ seĀ incorporeaza inĀ compozitie.

Compozitia rezultata se toarna in tava pregatita si se niveleaza. Deasupra se aseaza feliile de caisa, cat mai uniform. Prajitura se coace 25-28 de minute (faceti testul cu scobitoarea).

E foarte buna si aromata!!!

Eu am pudrat-o cu putin zahar praf, dar o puteti lasa asa cum e…fiindca e delicioasa šŸ™‚

Va pup dulce pe toti!!!

Iar voua, fete dragi, va ofer, pe langa prajitura, buchetelul meu inmiresmat:




Cheesecake cu caise

Daca e ceva ce-l bucura nespus pe tati meu drag, pe langa cafeaua de dimineata (de la el am mostenit eu felul in care imi beau cafeaua, adica satios šŸ˜€ ) sau cartile pe care le citeste, ori emisiunile lui Morgan Freeman (preferate si de Bogdi šŸ˜› ), ar fi casa in care a crescut si in care locuim si noi astazi. Casa asta, care ii evoca atatea crampeie de viata. Si mai ales gradina, gradina care, pe vremuri, cand parintii lui traiau, era mai mult decat imbelsugata. Noi, din pacate, nu prea facem mare lucru, doar calcam pe urme demult sterse… Livada cu meri, peri, pruni, gutui si, mai nou, caisi (nectarinul ne-a cam parasit) il bucura intr-atat, in fiecare vara, incat se transforma intr-un copil :)) Ma cheama sa fac poze, sa vad cat de tare s-au copt corcodusele, arde de nerabdare sa stranga fructele, care lui i se par intotdeauna prea coapte, desi nu sunt…iar eu ii fac pe plac šŸ™‚ Pentru ca a imbatranit si vreau sa-l vad fericit si impacat. Pentru el am pregatit astazi un cheesecake cu caise, fara coacere, nemaipomenit de bun si aromat, cu caise culese de el, din gradina. I-a placut mult, mult de tot, asa ca sunt fericita!!!

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 150 g biscuiti cu cacao
  • 150 g biscuiti cu vanilie
  • 150 g unt
  • 50 g ciocolata neagra (50% cacao)
Crema de caise:
  • 500 g Quark (cu iaurt)
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
  • 8 foite gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 600 g caise foarte coapte, moi
Caise in sirop:
  • 600-700 g caise intregi, bine coapte
  • 150 ml apa
  • 100 g zahar
Decor:
  • 50 g fistic crud

 

Caisele noastre:

…si tati meu drag, care le culege šŸ™‚

 

Mod de preparare:

Se unge bine cu ulei o forma de 26 cm (baza si marginile).

Pentru blat, se piseaza biscuitii la robotĀ sau se pun intr-o punga si seĀ maruntesc cu sucitorul de lemn. Untul, taiat in bucatele, se topesteĀ la microunde sau la bain-marie; se adaugaĀ ciocolata rupta in bucatele si se amesteca energic, pana cand se topeste. Se toarna totulĀ peste biscuiti siĀ se amestecaĀ foarte bine. Compozitia rezultata se rastoarna in forma unsa si se niveleaza cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii). Apasati bine stratul de biscuiti, pentru a fi cat mai uniform. Blatul de biscuiti se lasa la frigider cca. 20 de minute.

Pentru crema, se pune prima data gelatina la inmuiat. Daca folositi foite de gelatina, ceea ce eu mereu va recomand sa folositi atunci cand e vorba despre creme de tort sau prajituri, puneti foitele la inmuiat in multa apa rece, intr-un bol incapator (puneti multa apa, pentru a se putea hidrata foarte bine). Dupa vreo 2 minute, dezlipiti foitele din apa, daca e cazul, pentru ca au tendinta de a se lipi unele de altele. Se lasa apoi sa se umfle cca. 10 minute. Daca insa folositi gelatina la plic, puneti granulele de gelatina intr-un bol micut si turnati peste ele doar 150 ml apa rece. La fel, lasati la inmuiat cca. 10 minute.

In acest timp, se amesteca branza quark cu laptele condensat indulcit, gros ca un caramel, nu din cel pentru cafea, care e foarte lichid (eu n-am avut nevoie de mixer, am amestecat foarte bine cu spatula). Caisele se spala si se fac piure cu mixerul vertical sau se trec prin sita. Am mentionat ca trebuie sa fie foooarte coapte?! Sigur da šŸ˜€ Se lasa apoi deoparte.

Se finalizeaza crema: se scurg foitele de gelatina si se topesc, cu grija, intr-un bol micut, la microunde sau la bain-marie. Eu le topesc la microunde, pentru ca imi e mai la indemana si e si cea mai rapida varianta: in nici 10 secunde, foitele de gelatina se topesc perfect! Aveti mare grija sa nu dea in clocot, pentru ca gelatina isi va pierde calitatile de inchegare. Se iau apoi trei, patru linguri din crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se rastoarna in crema ramasa in bol si se amesteca energic. Procedati la fel si cu granulele de gelatina, cu mentiunea ca acestea nu se mai scurg de apa ci se topesc asa cum sunt, cu putina apa ramasa (restul de apa va fi absorbita de granule). La final, se toarna piureul de caise in crema alba si se amesteca cu spatula, usor, de cateva ori, nu mai mult, pentru a crea un efect marmorat.

Se scoate forma cu blatul de biscuiti din frigider; se toarnaĀ crema de caise si se niveleaza. Se acopera cu folie transparenta (folia sa atinga crema) si se lasa la frigider minim 4 ore. Eu, ca de obicei, va sfatuiesc sa lasati tortul peste noapte la frigider.

Inainte de servire, preparati siropul din apa+zahar, puse la fiert, la foc mediu, timp de 5 minute. Taiati caisele pe jumatate si puneti-le, pe rand, in siropul fierbinte. Lasati-le cca. 2 minute si intoarceti-le de cateva ori pana le scoateti. Lasati-le sa se raceasca si apoi asezati-le, cat de frumos puteti šŸ˜› , Ā pe toata suprafata tortului. Maruntiti fisticul si presarati-l printre jumatatile de caisa. Mai turnati putin sirop peste ele, daca vreti :)))

A iesit o minunatie!!!!!!!

V-am pastrat si voua, credeati ca v-am uitat??? šŸ˜€

 

Sfat: Puteti folosi caise in compot, in locul celor proaspete.




Prajitura ieftina cu fructe

Checul simplu, economicĀ se afla de multa vreme pe locul intai in topul preferintelor voastre. Si nu degeaba šŸ˜€ , caci in afara faptului ca il poate face si un copil de 12 ani (cum am avut eu, cand l-am facut prima data) e si foarte nepretentios, putand fi cu usurinta transformat in blat de tort, prajituraĀ sauĀ muffins. Eu acum l-am transformat intr-o prajitura aromata, cu fructe de vara, o prajitura ieftina cu fructe pe care o puteti face oricand, cu mare succes.

E, totusi, mare lucru sa faci o prajitura mare si frumoasa din doar 4 oua, nu credeti?! šŸ™‚

Desigur, puteti folosi reteta de baza si o puteti prepara numai cu doua oua, doar ca nu va mai fi atat de pufoasa. S-aveti spor si pofta, orice alegereĀ ati face!!!!!

 

Ingrediente:
  • 4 oua mari
  • 200 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 280 g faina
  • 30 g amidon sau praf de budinca (de vanilie)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 500-600 g fructe (visine, cirese, caise, capsuni, zmeura, etc.)

 

Eu am facut-o cu visine, fiindca avem pomii plini, asa ca vomĀ incepe cu visinele mele spaniole, maaari si coapte, singurele pe care le mananc cu placere. Celelalte sunt prea acre pentru mine šŸ˜€

In pom si-apoi in bol, la curatat:

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se spala fructeleĀ si se sterg cu un prosop de bucatarie.Ā Se scot samburii, iar daca suntĀ prea mari se taieĀ in jumatate sau cuburi, ca sa nu cada la fundul tavii. Se lasa deoparte, pana se prepara aluatul.

Se sparg ouale intr-un castron incapator. Se adauga zaharul, un praf de sare (cat luati cu trei degete) si se amesteca bine timp de cca. 2-3 minute. Folositi cu incredereĀ mixerul šŸ˜› Compozitia trebuie sa fie spumoasa.

Se adauga laptele (rece) si uleiul si se amesteca din nou pret de cateva secunde. Se cerne faina impreuna cu amidonul sau praful de budinca (daca nu aveti, puneti tot faina) si praful de copt si se incorporeaza in aluat.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare, de aprox. 40×30 cm. Se toarna aluatul si se niveleaza.Ā Fructele se punĀ intr-o punga cu cinci, saseĀ linguri faina sau nuca macinata (ori jumate faina+jumate nuca) si seĀ scutura bine. SeĀ presara cat mai uniformĀ fructele deasupra aluatuluiĀ (nu le apasati in aluat)Ā si se puneĀ imediat forma la cuptor.Ā 

Se lasaĀ cca.Ā 20 de minute si-apoi se scade temperatura la 170 grade C (foc domol). Se tine inca 15-20 de minute sau pana cand trece de testul scobitoriiĀ (infigeti o scobitoare in mijlocul blatului, si daca iese curata, blatul e gata).Ā 

Cea mai usoara si buna prajitura cu fructe din lume!!!!!!! šŸ˜€

 

Pentru voi, ca de obicei šŸ™‚

 

Sfat: puteti inlocui laptele de vaca cuĀ lapte de soia sau lapte de cocos!!!




Prajitura cu caise

Dragilor, am remarcat si eu intr-un tarziu ca nu am nicio prajitura cu caise pe blog (obsesia mea ciocolatoasa e de vina šŸ˜€ ), asa ca am remediat rapid acest neajuns preparand cea mai pufoasa si delicioasa prajitura cu caise din lume!!! :))
E ca o prajitura zebra, ca un chec marmorat care a fost innobilat cu bucati zemoase de caisa coapta si aromata….vaaaai, ce buna e, ar fi pacat sa nu o incercati!!!!!!

Ingrediente pentru cca. 20 de bucati:

  • 250 g unt
  • 200 g zahar
  • 5 oua mari
  • 350 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 3 linguri cacao
  • 60 ml suc de caise sau lapte
  • 1 kg caise proaspete
  • zahar pudra (optional)

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200 grade C (foc puternic).Ā  Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 42 cm. lungime si 29 cm. latime.

Se bate untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul; se inglobeaza pe rand ouale, batand bine dupa fiecare. Se amesteca faina cu praf de copt, se cern si se adauga in compozitie, alternand cu sucul de caise (sau laptele).
Aluatul se imparte in doua: intr-o jumatate se inglobeaza cacao, iar cealalta jumatate se lasa simpla. In compozitia cu cacao se mai adauga 2 linguri lapte.
Pe tava tapetata cu hartie de copt se spriteaza dungi alternative de aluat alb si brun (le puteti pune si cu lingura). Caisele se spala si se scurg; se taie in jumatati (se scot samburii) si se aseaza pe blat, cu partea taiata in sus. Eu am folosit o tava mai mica, crezand ca nu-mi ajunge aluatul, dar dupa cum se vede s-a prea umflat in pene :))

Prajitura se coace cca. 25 de minute. In primele 15 minute se tine la foc mare, 200 grade C, iar in urmatoarele la 180 grade (foc potrivit). Se lasa sa se raceasca si se taie in bucati.
Se pudreaza cu zahar praf, daca credeti ca e nevoie šŸ™‚
Eu am lasat-o asa cum era:

A avut o culoare atat de frumoasa si un miros imbietor!!!!!

Am taiat-o calda šŸ˜›

A fost delicioasa!!!!!!!




Gem de caise

Stiu ca ar fi trebuit sa va arat acest delicios gem mai de mult, dar cum de-o luna (si mai bine) fac naveta intre bazinul din gradina (unde m-am balacit pana la epuizare alaturi de Bogdi :D) si bucataria de vara mereu plina cu “de toate” din gradina, mi-a ramas destul de putin timp pentru a scoate din camara bunatatile pe care le-am pregatit de-a lungul verii…
Va prezint acum, asadar, primul gem din cele cateva cu care voi incerca sa va ademenesc in zilele urmatoare :P, gemul de caise, preferatul tuturor!!!!!!!!!!!!!!

Ingrediente:

– 1 kg. caise
– 500 g. zahar
–Ā  zeama de la1/2 de lamaie


Mod de preparare:
Se aleg caise bine coapte, se spala, se scurg si se rup in doua indepartand samburii. Se pun intr-o oala (smaltuita), un strat de caise, unul de zahar si asa mai departe, pana se termina ingredientele. Se adauga zeama de lamaie si se acopera. Se lasa sa stea, la loc racoros, pana a doua zi.
Se pune oala la foc mic si se lasa pana cand se topeste tot zaharul, dupa care se da la foc mai tare, amestecand mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda de fund.
Se incearca daca e gata punand putina compozitie pe o farfurioara; daca nu lasa zeama imprejur este destul de legata. Se da deoparte, se acopera cu un servet ud si se lasa sa se mai racoreasca putin. Borcanele se spala foarte bine, se sterg si se usuca in gura cuptorului. Cat sint inca calde se toarna gemul in ele si se inchid ermetic. Se serveste cu maaaare pofta, oricum, oricand!!!!!!!! šŸ˜€
Acum de-abia astept sa refac delicioasele “Petit-Fours” šŸ˜›

P.S. Daca caisele nu sint dulci, mai puteti adauga zahar (dupa gust).