1

Bouyourdi sau Bougiourdi, aperitiv grecesc cu branza

 

Dragii mei, va invit la o portie de Bouyourdi sau Bougiourdi (il puteti gasi si sub numele de buiurdi), un aperitiv grecesc cu branza care pe noi ne-a marcat! 😀 In bine, in foarte bine, nu va speriati! Am vorbit despre el in prima mea postare din vacanta.

E ataaat de bun, dar cum nu il pot asemana cu nimic altceva (in niciun caz, din bucataria romaneasca), nu pot decat sa va implor sa-l incercati :))

Nu va lasati intimidati de branzeturile grecesti care apar pe lista de ingrediente (si pe care le-am carat dupa mine sute de kilometri 😀 )…le puteti foarte usor inlocui cu cascaval sau Gouda, in speranta in care aveti de unde sa va aprovizionati cu Feta (desi, pana la urma, si-o telemea de oaie de-a noastra ar merge in locul branzei Feta 😛 )

Sfat: Daca sunteti la dieta, ocoliti aceasta delicioasa postare!!! :)))

 

Ingrediente:

  • 300 g branza Feta
  • 150 g branza Kaseri
  • 100 g branza Kefalotiri
  • 1 rosie mare, bine coapta
  • ulei de masline extravirgin
  • ardei verde
  • ardei rosu
  • sare, piper
  • oregano uscat
  • fulgi de chilli (optional)

 

…si pentru ca am ascultat melodia asta incredibila in fiecare zi, in masina…catre sau de la plaja…si pentru ca imi aminteste atat de viu de prima seara in care am mancat bougiourdi, impreuna cu Cipi si Bogdi, va las sa urmariti pasii retetei in compania ei. Asa cum fac si eu acum, cand scriu de zor 😀

Eu sar inceputul si apas direct pe minutul 0:42, pentru ca de acolo incepe partea mea preferata din melodie, hahaa!!! Dar si finalul imi place la nebunie, de la „punctul” 3:25!!!!!!

Parada ingredientelor, mai intai! 😛 Uleiul meu de masline, atat de pretios si de frumos, ca un chihlimbar lichid!!!!

Branza Feta:

Branza Kaseri si branza Kefalotiri:

Nu vreti sa stiti ce am facut pentru a le pastra „intacte” 😀

 

Mod de preparare:

Foarte usoara si reteta asta!!! Adica, foarte usor de preparat, pentru ca chiar „usoara” nu prea e! 😀

Pe scurt, e o mancare ce se compune din branza feta coapta impreuna cu rosii, ulei de masline si oregano. Aceste 4 ingrediente nu pot lipsi! In plus, puteti adauga ardei verde si ardei rosu, mai mult pentru a da culoare preparatului, si fulgi chilli sau sare de mare (eu am cumparat un set de condimente grecesti, asa ca ne-am rasfatat!!!!)

Un mic intro, inainte de a „intra” in reteta: eu am lasat branza intreaga, in felii mari, asa cum era in saramura, si rosiile la fel, dar data viitoare voi da pe razatoare branza iar rosiile le voi toca. Cred ca va fi si mai savuros!

Asadar, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se toarna putin ulei de masline intr-un vas de ceramica (sau iena):

Se aseaza un strat de branza Feta:

Un strat de rosii:

Un strat de branza Kaseri si condimentele grecesti:

Oregano, chilli, sare de mare:

Un strat de ardei…eu l-am pus doar pe cel verde, pentru ca pe cel rosu l-am pastrat pentru ornat si, in final, am uitat de el 😀

Ultimul strat, branza kefaloteri:

Se da la copt pentru aproximativ 30 de minute.

Bougiourdi-ul meu copt!!! Rumen si apetisant!

Vaaaai!!!!!!! 😀

Cu paine de casa, taraneasca, e un vis!!!!!!!!!

S-aveti pofta!!!! :))




Branza Halloumi la gratar cu salata si otet balsamic cu miere

Branza Halloumi la gratar cu salata si otet balsamic cu miere: prima reteta greceasca de dupa vacanta si reteta cea mai apreciata de Bogdi…pe care, insa, o sa-l deconspir putin, haha!!!! Pentru ca la mare nici n-a vrut sa se uite in farfuria mea cu halloumi la gratar iar acum a devorat tot platoul (fara costitele de porc, bineinteles 😀 ).

Astazi mergem din nou la cumparaturi, pentru ca mai vrea o portie, numai ca de data asta nu ne vom mai rasfata cu branza Halloumi luata direct de pe raft, din Grecia, ci cu ce vom gasi prin magazinele din Timisoara…  Totusi, speram sa gasim o alternativa la fel de gustoasa, o branza cipriota la fel de indrazneata, care sa scartaie la fel de tare intre dinti, atunci cand musti din ea 😛

Otetul balsamic cu miere e o revelatie!!!! Il ador pur si simplu! Si merge atat de bine cu halloumi si cu salata, incat nici nu mai e nevoie de carne! Daca stiam ca e atat de bun, imi mai luam o sticluta :))

 

Ingrediente:

  • 225-250 g branza Halloumi
  • salata romana, iceberg sau salata chinezeasca
  • otet balsamic cu miere
  • rosii cherry (optional)
  • sferturi de lamaie

!!! Branza Halloumi pe care am folosit-o eu a fost deja sarata si condimentata (menta), asa ca nu am mai adaugat deloc sare. Si nici piper sau oregano, cum m-am gandit initial 🙂 Dar voi, daca vreti, le puteti adauga!

 

Mod de preparare:

Am lasat formatul asta cu „ingrediente” si „mod de preparare”, pentru ca asa-mi incep fiecare reteta, dar preparatul de astazi chiar nu implica nicio preparare 😀

E foarte simplu, se feliaza branza Halloumi…aici, in poza de mai jos, impreuna cu otetul balsamic cu miere:

Feliile se prajesc pe gratar (sa fie incins si uns cu ulei de masline), pe fiecare parte, cate 1 minut sau pana cand se formeaza celebrele dungi 🙂

Salata se stropeste cu otet balsamic cu miere (eu am pus langa si niste rosii cherry, pentru ca sunt obsedata de ele 😀 ) iar halloumi se stropeste cu zeama de lamaie (Bogdi a vrut fara lamaie):

Si asta e toata reteta! Pe care am savurat-o cu maaaare placere!!!!!  :))

Sper mult s-o incercati si voi!




Sandwichuri cu somon

Sandwichuri cu somon afumat…ce poate fi mai bun?! 🙂

 

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 6 felii de paine
  • 150 g somon afumat
  • 100 g branza proaspata, cremoasa
  • 12 rosii-cireasa
  • 3 oua
  • 1 lamaie galbena + 1 lamaie verde
  • marar
  • 3 lingurite pateu de masline (optional)
  • sare, piper

 

Mod de preparare:

Fierbeti ouale timp de 8 minute, pana cand sint tari. Lasati-le la racit si apoi decojiti-le cu grija.

Intre timp puneti in mixer somonul, crema de branza, sucul de la o jumatate de lamaie (eu am stors o lamaie intreaga) sare, piper si marar.



Taiati in 2, pe diagonala, feliile de paine.
Ungeti-le cu crema obtinuta in mixer:


Ornati cu cate o felie de ou fiert:



Peste ou puneti pateu de masline si deasupra cate o jumatate de rosie-cireasa (eu nu am gasit nicaieri, asa ca am ornat cu felii de rosii taiate pe jumatate)


Decorati cu felii de lamaie verde si galbena (eu am folosit doar lamaie verde)


Presarati cu marar si serviti!


„Sectiune” 😛


Rapide si gustoase!!!
Pofta buna!!!




Rosii umplute cu branza Ricotta

Aceste rosii umplute cu branza Ricotta, pe care nu am mai reusit sa le „cosmetizez” 😛 , au fost prezente pe masa noastra de Craciun, langa deliciosul „tort” de somon si celelalte aperitive.

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 kg rosii
  • 400 g branza Ricotta
  • 2 lingurite ulei masline
  • 2 catei de usturoi
  • busuioc sau marar
  • sare si piper dupa gust
  • 2 linguri suc de lamaie
  • frunze de salata

 

Mod de preparare:

Se spala rosiile, se taie cate un capacel si se golesc cu lingurita. Eu le-am presarat cu sare si le-am intors cu fundu-n sus la scurs :))

Se amesteca branza cu uleiul de masline. Se curata usturoiul, se taie cubulete sau se trece prin presa speciala si se amesteca in crema. Se sareaza puternic (ricotta e fada, are nevoie de sare). Se toarna suc de lamaie si se amesteca totul foarte bine.
Se curata busuiocul (eu iar nu l-am pus). Se pastreaza cateva frunze intregi si restul se taie fasii care se amesteca in crema de branza. Daca nu aveti busuioc, il puteti inlocui cu marar. Se sareaza din nou, daca e cazul, si se pipereaza dupa gust.

Se pregatesc rosiile:

Si apoi se umplu cu compozitia pregatita. Se presara deasupra piper si frunze de busuioc sau fire de marar. Daca vreti, puteti servi rosiile pe frunze de salata (foile de salata se sterg si se aseaza decorativ pe un platou. Deasupra se aseaza rosiile umplute). Eu le-am lasat simple:
Si le-am asezat langa delicioasele pogacele cu jumari si chiftelute (prajite, de data asta) cu „capac” de ardei galben, in forma de steluta. Am strecurat printre ele sferturi de ou fiert 🙂



Gogosele de branza

Gogosele de cascaval, in doua delicioase prezentari: prajite si la cuptor 🙂
Ingrediente pentru 25 de bucati:

– 250 ml. lapte
– 1 praf de sare
– 30 g. unt
– 75 g. faina
– 2 oua
– 250 g. Emmentaler ras
– ulei sau unt pentru prajit


Mod de preparare:
Ingrediente:

Laptele se fierbe cu sare si unt:

 

Se adauga faina. Se amesteca pana se formeaza o gogoasa mare.
Vasul se ia de pe foc si se adauga imediat un ou:

Apoi se incorporeaza celalalt ou si cascavalul:
Compozitia se introduce intr-un sprit si se formeaza pe o hartie gogosele mici.
Eu nu mi-am mai gasit spritul :)) …si fiindca eram intr-o viteza de nedescris, m-am gandit sa le bag rapid la cuptor…ceea ce am si facut 😛
M-am ajutat de doua linguri, cu care am modelat „frumusetile” astea 😀
…si desi urate si labartate la maxim :)) …s-au mancat intr-o secunda…
Bogdi a batut recordul la ele 😀 …asa ca a trebuit sa mai fac o tura, de data asta, exact ca in reteta, prajite in ulei 😉
Se scurg bine pe un prosop din hartie si apoi se servesc. Sint grozav de bune, atat calde cat si reci.
Eu le-am infipt in niste sticksuri lungi si le-am asezat intr-un pahar langa alte sticksuri de cascaval, mai micute:
Prezentarea finala, langa deliciosul „tort” de somon 🙂

 




Rondele de dovlecei cu branza


 Ingrediente:
– 5 dovlecei
– 75 ml.ulei
– sare, piper
– 10 masline fara samburi…pe care eu nu le-am pus, fiindca mamei nu-i plac …
– 2 legaturi hasmatuchi (optional)
– 300 g. branza de capra
– 100 g. branza de vaci


Mod de preparare:
Se curata dovleceii si se taie felii subtiri, pe lungime:


Se unge cu ulei o tava. Se aseaza deasupra dovleceii si se trec prin ulei. Se frig apoi 5 minute, pe fiecare fata:


Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se raceasca:


Se toaca maslinele. Se spala hasmatuchi, se sterge si se toaca. Se amesteca cu branzeturile:


Se sareaza si se pipereaza. Se formeaza bilute din compozitie, se infasoara in felii de dovlecei si se aranjeaza pe platou:





Quiche de pasare

Celebrul preparat frantuzesc Quiche Lorraine, acum intr-o alta prezentare: quiche de pasare!!! Cele mai apetisante placintute. Asa mi-au zis copiii 😀 Usor si gustos!!!

Intr-o zi le-am refacut impreuna cu o portie de Mini pateuri cu carne …si au disparut rapid! Si unele, si altele! 😛

 

Ingrediente:

Aluat de tarta:
  • 250 g faina
  • 120 g unt
  • 1 galbenus (de la un ou mare)
  • sare
Umplutura de pui:
  • 200 g file de piept de pui
  • sare, piper
  • 1 lingura mare de unt
  • 4 oua
  • 250 g branza de vaci (dulce si sarata)
  • nasturel sau marar
Pentru „crusta”:
  • 2 linguri unt

 

Se servesc calde, dar sunt minunate si reci!!!

Detaliu! 😀

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul de quiche, faina se amesteca rapid cu untul rece, taiat in bucatele, galbenusul si praful de sare. Nu se insista mult cu framantatul, pentru a nu strica aluatul. Daca e necesar, se adauga o lingura de lapte.

Se face o bila de aluat, se infasoara in folie si se lasa la frigider pentru minim 30 min. Cu cat se tine mai mult, cu-atat mai fraged va fi aluatul:

Pentru umplutura, se spala si se sterge carnea; se taie in cubulete, se sareaza si se pipereaza. Intr-o tigaie se pune o lingura de unt. Se prajeste carnea cca. 5 minute, amestecand des. Se lasa apoi la racit.

Se separa ouale;  branza de vaci (sa fie un amestec de branza proaspata de vaci, dulce, si branza sarata, telemea) se amesteca cu galbenusurile si verdeata tocata ( pe care eu am omis-o). Se sareaza si se pipereaza bine. Se bat albusurile si se inglobeaza in crema de branza impreuna cu carnea.
Va arat formele, care-mi plac mult 🙂
Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit). Aluatul se intinde intr-o foaie subtire din care se taie 8 blaturi cu diametrul de cca. 12 cm.
Se imbraca formele in aluat:
Se formeaza o margine si se fixeaza bine:
Blaturile se inteapa in cateva locuri cu furculita si se coc 10 min.:
Se scot apoi din cuptor si se umplu cu compozitia de branza si carne:
Se repartizeaza pe suprafetele tartelor cele 2 linguri de unt rece, razuit (in fulgi) si se coc cca. 35 de min.:
Sectiune:

 




Yorkshire Pudding cu branza

Yorkshire pudding sunt niste cosulete aperitiv, absolut delicioase, ce se pot servi cu diverse umpluturi. Se prepara in forme mici de sufleu sau muffins, dar eu, incantata peste masura de noile mele forme „margareta”, am ales sa le pregatesc in aceste forme deosebite. Un rol foarte important in reusita acestor „puddings” o are cuptorul si formele unse cu ulei si aproape fumegande 😀 Cand turnati aluatul in forme, acesta trebuie sa sfaraie, atat de infierbantat trebuie sa fie cuptorul!!!

Sunt perfecte pentru mese mari si-mbelsugate fiindca se fac rapid si ies multe bucati dintr-o portie. Cel mai grozav e faptul ca puteti face compozitia (care e asemanatoare celei de clatite) cu o zi inainte. O pastrati la frigider si coaceti minunatiile exact atunci cand aveti nevoie 😛

 

Ingrediente:

Aluat Yorkshire Pudding:
  • 2 oua mari
  • un varf de cutit sare
  • 150 g faina
  • 300 ml lapte
Umplutura:
  • branza Feta sau telemea
  • crema de branza
  • bacon sau sunca presata

 

De retinut!!! Formele mele nu sunt deloc adanci, dupa cum se vede si in poze, asa ca aluatului nu i-au trebuit decat vreo 15 minute pentru a fi bine copt. Voi, insa, daca le faceti in tava de muffins, sau intr-o forma mai adanca, lasati-le 3-4 minute in plus. Vor iesi mai pline, dar nu veti obtine decat 12 bucati. Intr-o forma cu cavitati mai putin adanci, cum e forma mea, veti obtine 18 bucati!

 

Mod de preparare:

Se bat ouale cu un varf de cutit sare, faina, lapte si se lasa sa stea la frigider pentru minim 20 de minute. Cu cat aluatul sta mai mult la rece, cu-atat mai spectaculos va fi rezultatul final.

Se incalzeste cuptorul la 220 grade C (foc foarte mare). Formele se ung cu ulei si se lasa sa se incinga bine la cuptor, chiar sa fumege! Se toarna aluatul in fiecare forma, cate o jumatate de polonic, un polonic, depinde de formele folosite, si se coace cca. 10 minute, dupa care se scade temperatura cuptorului la 200 grade C (foc puternic) si se mai lasa la copt cca. 5-6 minute. Nu va ingrijorati daca vedeti ca marginile cosuletelor par prea rumenite, nu se vor arde ci se vor coace perfect! De asemenea, retineti ca nu aveti voie sa deschideti cuptorul in timpul coacerii, pentru ca se vor dezumfla.

Eu le-am umplut cu Feta si le-am ornat cu felii de rosii (erau mai faine cu niste rosii cherry, dar n-am mai avut 😀 ). Se pot folosi diverse umpluturi, dupa preferinta. Vor fi cu siguranta delicioase!!!

 

Pozele vechi…plus cateva informatii 😛

Formele mele minunate, pregatite:

Pentru umplutura, am taiat costita bucatele si am calit-o putin, doar ca sa-si dezvolte aroma si sa prinda un pic de culoare. Dupa ce am lasat pudding-urile putin la „odihnit”…

…le-am chemat la datorie, sa le indes cu branza 😀

Pe platou, pregatite de papat!!!



Cupe de paine

Cupe de paine! Foarte gustoase si asa, vegetariene 🙂 …dar cred ca daca adaugati ceva carne, sunca sau stiu eu mai ce, devin irezistibile! :))

 

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 felii paine toast
  • unt
  • 200 g rosii (cherry)
  • ulei de masline
  • 2 oua
  • 4 linguri branza proaspata
  • rosii sferturi pentru ornat

Reteta e pentru 4 persoane, dar fiind feliile de paine mai mici, am facut 6 portii.

 

Mod de preparare:

Feliile de paine se ung cu unt topit pe ambele fete pana cand se inmoaie:


Fiecare felie se pune intr-o cana sau intr-un castron termorezistent pentru a-si pastra aceasta forma la copt:


Se coc in cuptor la 220 grade timp de cca. 10 minute:


Intre timp, pregatiti umplutura. Spalati si curatati rosiile si tocati-le nu foarte marunt:


Caliti-le apoi in 2-3 linguri ulei de masline sau floarea soarelui:


Bateti ouale cu 3 linguri apa, sare si piper:


Si prajiti-le:


Cand sint oarecum legate, adaugati branza (eu am pus o telemea buna, nu prea sarata)


Scoateti feliile din forme, care trebuie sa fie crocante (dupa copt) si puneti-le pe o farfurie sau un platou.
Umpleti-le cu amestecul de rosii, branza si ou:


Curatati 4 rosii potrivite, patrunjel si busuioc verde sau oricare dintre verdeturile voastre favorite(niciodata n-am in casa asa ceva cand am nevoie 😛 )

Taiati rosiile in sferturi si ornati feliile de paine cu ele si cu verdeata: