1

Chec Oreo fara coacere

 

Ultima zi a anului 2021 ne aduce in prim-plan un desert rapid, un chec Oreo fara coacere extraordinar de bun!!!

…si cu putina ciocolata, pentru ca intotdeauna combinatia: biscuiti Oreo+crema de lapte+ciocolata este perfecta! 🙂

Avem aici: Tort Oreo fara coacere o dovada foarte clara in acest sens!

E un desert pe care-l poate face oricine cu succes si, ce e si mai important, are „incorporat” si decorul, deci si mai usor de realizat!

Va doresc tuturor un an mai bun, de la inceput si pana la sfarsit!

 

 

Ingrediente:

Crema de branza si Oreo:
  • 350 g branza Mascarpone
  • 397 g lapte condensat indulcit (conserva)
  • 250 g branza Quark (Quark Creme cu 0,2 % grasime)
  • 4 foite de gelatina sau 8 g gelatina granule, din plic
  • 3 pachete de biscuiti Oreo (3 pachete de 154 g)
Optional:
  • 100 g ciocolata cu lapte

 

Si inainte de a trece la reteta, vreau sa va arat niste poze mai speciale, facute cu ajutorul lui Bogdi si a Vivianei, care adora ciocolata si biscuitii Oreo.

Eu, ca de obicei, am fost extrem de emotionata..pentru ca totul e altfel atunci cand ii ai pe cei dragi alaturi 🙂

Multumesc mult, mult Bogdi si Vivi!!!

Pana si Rafi a fost emotionat 😀

 

Mod de preparare:

Totul decurge foarte usor: se spala o forma de chec si se acopera cu folie transparenta (daca forma e uda, folia se aseaza foarte bine).

Pentru crema, se pun mai intai foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece; se lasa la hidratat cca. 5 minute, dupa care se scurg de apa si se topesc intr-un bol mic, la microunde. Daca folositi gelatina granule, puneti-o la umflat in doar 50 ml apa. O veti lasa tot asa, cca. 5 minute, cu mentiunea ca nu se va scurge de apa, ci se va pune la topit exact asa cum e.

In continuare, se pune branza Mascarpone intr-un bol inalt si se mixeaza putin. Se toarna apoi laptele condensat indulcit si se amesteca totul foarte bine. La sfarsit, se adauga branza proaspata si cremoasa numita Quark (pe care o puteti inlocui cu aceeasi cantitate de iaurt cremos grecesc) si gelatina topita.

!!! Gelatina nu se va turna pur si simplu in crema, pentru ca va face cocoloase, ci se vor adauga cateva linguri de crema in gelatina topita si abia dupa aceea se va turna in crema.

 

Amestecam foarte bine crema..si incepem „montarea” prajiturii 🙂

Asezam in forma un strat de biscuiti Oreo (mie mi-au intrat 12 bucati si 2 jumatati). Turnam jumatate din cantitatea de crema si nivelam. Mai punem un rand de Oreo (tot 12 bucati si 2 jumatati) si restul de crema. La final, punem ultimul pachet de Oreo (acum a intrat tot pachetul: 14 biscuiti intregi) si acoperim cu folie.

Checul se pune la frigider si se lasa pana a doua zi, cand va arata asa:

Ce vom face in continuare?! Vom rasturna forma pe un platou:

Si vom inlatura folia transparenta:

Iata de ce va spuneam mai sus ca acest desert nu mai are nevoie de decor 🙂

Checul se feliaza si se savureaza alaturi de cei dragi! 🙂

 

Aici am schimbat putin decorul 🙂

Am prins un pic de soare pe coridor si am chemat-o pe mami sa-mi tina companie:

E o prajitura nemaipomenit de gustoasa, ori simpla, ori cu ciocolata!!!




Tort Littlest Pet Shop cu crema Oreo

 

Prieteni dragi, am lipsit tare mult de langa voi, stiu, dar am revenit cu un tort suuuper fain, Tort Littlest Pet Shop cu crema Oreo, un tort la care am „muncit” cu mare drag, pentru ca i-a fost dedicat Amaliei, frumoasei mele nepotele care a implinit 11 ani!!!! Ea colectioneaza animalutele astea de cand era micuta si isi dorea mult de tot ca tortul de la ziua ei sa aiba tema „Littlest Pet Shop”. Si sa contina neaparat Oreo!!!!! 😀  Ne-am sfatuit cateva zile, inainte de petrecere, si am inventat acest tort Oreo, cremos si nemaipomenit de bun, pe care l-au savurat cu mare pofta toti invitatii ei. Inclusiv Bogdi, hehee!!! :))

La multi ani, Amalia noastra draga!!!!! Sa cresti mare, sa fii mereu cu zambetul pe buze, pentru ca atunci esti si mai frumoasa, si sa nu te plictisesti niciodata de citit! Noi toti, in frunte cu mosu’, te iubim nespus!

Si nu pot sa inchei acest intro emotionat (si poate un pic cam lung 😛 ) fara sa-i multumesc Ralucai pentru ajutorul acordat la ornarea tortului. Si cand zic ca „m-a ajutat” vreau de fapt sa zic ca ea a facut 99% din treaba :)))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 4 oua (medii)
  • 50 g unt (80% grasime)
  • 50 g ulei de cocos solid
  • 200 g zahar tos
  • 90 g ciocolata cu 50% cacao
  • 150 g smantana acra, fermentata
  • 60 ml lapte gras
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie

!!! Smantana sa fie din aia pentru ciorba 😀 , iar daca nu aveti ulei de cocos, folositi tot unt.

Pentru crema Oreo:
  • 500 g branza mascarpone
  • 250 g branza Quark
  • 150 g lapte condensat indulcit
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 25 g zahar pudra vanilat
  • 180 g biscuiti Oreo (Double Oreo)
  • 154 g biscuiti Oreo (Chocolate Cream)
  • 4 foi gelatina

!!! Daca nu gasiti Quark, folositi 125 g crema de branza Philadelphia+125 g iaurt gras (grecesc)

Pentru glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 60 ml smantana pentru frisca
  • 100 g unt (80% grasime)
Pentru stratul de crema colorata:
  • 250 g branza mascarpone
  • zahar pudra dupa gust
  • colorant alimentar verde si rosu
In plus:
  • rulouri cu ciocolata
  • bombonele colorate
  • flori de napolitana
Acestea au fost figurinele pe care le-a ales Amalia (din multele pe care le are 😛 )
Mod de preparare:
 Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc potrivit, domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diam. de cca. 30 de cm. Puteti folosi si o forma clasica de tort cu diam. de 26 cm, numai ca va iesi mai inalt. Eu am avut nevoie de un blat mai mare, la baza, de aceea am folosit cea mai mare forma din dotare :))
Deci, se cerne faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul intr-un bol incapator. Se lasa apoi deoparte. In continuare, se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu laptele caldut iar albusurile se bat cu un praf de sare si 100 g zahar, spuma tare. Untul si ulei de cocos, ambele la temperatura camerei, se bat cu mixerul, la viteza mare, cu restul de zahar: 100 g. Se adauga apoi galbenusurile si se amesteca totul bine. Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la microunde sau la bain-marie. Se toarna in compozitia cu galbenusuri si se amesteca scurt. Se adauga acum ingredientele uscate (faina+praful de copt+bicarbonatul), urmate de smantana. La final, se adauga albusurile spuma si se amesteca cu o spatula, pana se omogenizeaza. Aluatul obtinut se toarna in forma si se niveleaza. Blatul se coace cca. 40 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Se lasa la racit in forma, dupa care se taie in doua, pe jumatate. Blaturile rezultate se pot insiropa daca vreti, cu putin lapte indulcit. In acelasi fel am copt si blatul 2, cel mic, numai ca am injumatatit cantitatile.
Pentru crema, se pune prima data gelatina la inmuiat in multa apa rece pentru cca. 8-10 minute. IN acest timp, se bat cele doua creme, mascarpone si quark, ambele la temperatura camerei, cu laptele condensat indulcit (gros ca un caramel, la conserva, nu la cutie, pentru ca acela e pentru cafea si nu e bun). Smantana pentru frisca se bate bine cu zaharul pudra si se inglobeaza. Foitele de gelatina se scot din apa si se topesc la microunde sau la bain-marie. Aveti grija ca se topesc foarte repede, in cateva secunde, asa ca fiti cu mare grija! Stiti deja ca gelatina nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare, dar nu strica sa mai reiau 🙂 Pentru ca gelatina sa nu faca cocoloase, va sfatuiesc sa nu o turnati pur si simplu in crema, ci sa adaugati doua, trei linguri de crema in gelatina topita si apoi sa adaugati totul in crema. Biscuitii Oreo se zdrobesc, nu foarte fin, ori la robot, ori pusi intr-o punga ce se inchide etans si apoi zdrobiti cu sucitorul. Crema iese mai buna daca raman bucatele mai mari de Oreo!
Finalizare tort: se umplu blaturile cu crema Oreo si se lasa la frigider peste noapte. A doua zi, se scoate tortul si se acopera cu glazura de ciocolata, pe care o faceti punand toate ingredientele intr-o oala, la foc mic, pana cand se topeste ciocolata (o rupeti mai intai in bucatele). Lasati crema sa se raceasca si apoi o tineti la frigider pentru cca. o ora sau pana cand vedeti ca s-a intarit. Marginile tortului se ung din belsug cu crema de ciocolata(si suprafata, dar doar in strat subtire).
Stratul de crema colorata se prepara foarte usor: se amesteca mascarpone cu colorantul dorit si zahar pudra dupa gust si se acopera suprafata tortului. Tortul se orneaza cu bombonele colorate, rulouri de ciocolata si figurine LPS. Iata cum ne-a iesit noua:
Prim-plan, foooarte colorat!!! 🙂
Tare dragalase mai sunt animalutele astea!!!! Mi-a fost tare drag sa le pozez:
Aici am lasat loc pentru lumanarele!!! 🙂
 Tortul e delicios, nu-l pot descrie in cuvinte!!!! Priviti-i numai pe copii cat de nerabdatori erau sa il atace!!!!!!!!! 😀
…si era sa uit de sectiune!!! 😀
Cam ravasita ea, cum a scapat din mainile celor mici, da’ grozav de buna!



Prajitura Ruseasca

Dragilor, chiar daca ati pus deja pasca fara aluat pe lista bunatatilor de Pasti, va rog eu mult de tot sa strecurati si aceasta prajitura ruseasca pe-acolo, fiindca e divina!!! Umplutura de branza e atat de fina si usoara iar stratul de aluat atat de crocant…n-o sa va puteti dezlipi de ea! 😀

Prajitura se compune dintr-un strat de aluat cu cacao, intins la baza, crema de branza si aluat ras deasupra, ceva in genul prajiturii Rudy. Se face foarte usor, iar daca vreti sa simplificati si mai mult modul de preparare, va sfatuiesc sa dati pe razatoare si stratul de jos…sper sa mearga, nu am incercat inca :))

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 320 g faina
  • 3 linguri cacao
  • 150 g zahar
  • 1 priza de sare
  • 1 ou mare
  • 250 g unt
Pentru umplutura de branza:
  • 500 g branza Quark
  • 250 g branza Mascarpone
  • 4 oua
  • 160 g zahar
  • 20 g zahar vanilat
  • 3 linguri amidon

 

Mod de preparare:

Se cern deasupra unui bol faina, cacaua, praful de sare (cat luati cu 3 degete)si zaharul; Se adauga oul si untul rece, in fulgi (adica, dat pe razatoarea mare 😀 ). Se framanta cu mainile intr-un aluat omogen (nu insistati cu framantatul). Se formeaza o bila de aluat care se inveleste in folie transparenta. Se lasa la frigider pentru minim 30 de minute, dupa care scoate si se imparte in doua bile: una mai mare, care va veni la baza si una mai mica, ce se va rade deasupra.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu unt o forma cu diametrul de 26 cm.

Jumatatea mica de aluat se pune in congelator, iar jumatatea mare se intinde pe masa bine infainata, in asa fel incat sa fie putin mai mare decat forma; se aseaza in forma si se preseaza cu mainile, usor, ca sa acopere cat mai bine forma iar unde e cazul, se taie din marginile inalte. Se „lipesc” apoi unde vedeti ca nu e atat de mult aluat. Forma se pune la frigider pana cand e gata crema.

Pentru crema, se amesteca branza Quark, care este ca o smantana grasa si extraordinar de fina…iat-o 🙂

Daca nu gasiti Quark, folositi crema de branza (5-10% grasime) si mascarpone!

Se amesteca, deci, Quark-ul cu branza Mascarpone (alta minunatie 😀 )

Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zaharul cca. 1-2 minute, pana se spumeaza; se amesteca apoi cu amidonul. Albusurile se bat separat, cu un praf de sare, pana obtineti o spuma tare:

Crema de galbenusuri si spuma de albusuri se inglobeaza in amestecul de branza, cu ajutorul unei spatule.

Se scoate forma cu aluatul din frigider si se umple cu compozitia de branza. Se scoate bila de aluat din congelator si se rade pe razatoarea mare deasupra compozitiei din forma. Eu am incercat sa fac un strat de aluat ras si apoi inca unul, ca sa „pice” cat mai uniform deasupra cremei:

Prajitura se pune in cuptorul bine incalzit, pentru cca. 50 de minute, la foc potrivit. Pana la urma, s-a dovedit ca am avut prea mult aluat „de ras” si a cam ingreunat crema, fapt pentru care s-a si lasat un pic (multumesc de sfaturi Soniei si mamicii ei! ) dar n-a bagat nimeni de seama 😀

Se lasa sa se raceasca in forma si se pudreaza cu zahar praf:

Eu nu am reusit s-o lasa sa se raceasca, am taiat-o fierbinte 😀

E ataaaat de buna!!!!! :))




Caramel Cheesecake la pahar

Dragii mei, iata-ne ajunsi, si cu bune si cu rele, la finalul acestui an, atat de…nonconformist 😀 Eu am ramas la fel de optimista, la fel de copilaroasa, la fel de indragostita de Cipi, la fel de fericita ca il am pe Bogdi, ca si in ceilalti ani. Poate chiar mai fericita (daca asta e posibil). Sper din tot sufletul sa va simtiti si voi la fel. Iubiti, pretuiti, asteptati, intelesi…impliniti. Si rasfatati, de ce nu?! 😛 Cum l-am rasfatat eu acum pe Cipi meu drag, care iubeste caramelul si care nu si-a dorit nici tort, nici prajitura, ci acest desert fara coacere, rapid si exagerat de delicios: Caramel Cheesecake la pahar! Lui Bogdi ii fac maine un tort cu capsuni iar mie imi pregatesc ceva bun cu cafea :)))

Va multumesc mult pentru ca ne sunteti mereu aproape, va iubesc si va doresc din toata inima un an mai bun, mai cald, mai imbelsugat! La multi ani, prieteni dragi!!!

 

Ingrediente pentru 6 pahare (250 ml):

Sos caramel:
  • 400 g caramele cu lapte
  • 200 ml lapte (gras)
Strat de biscuiti:
  • 200 g biscuiti cu unt
  • 50 g fursecuri (cu ciocolata)
  • 50 g alune prajite
  • 180 g unt (80% grasime)
Crema Cheesecake:
  • 500 g mascarpone
  • 250 g branza Quark
  • 100 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se prepara mai intai caramelul, pentru a avea timp sa se raceasca. Astfel, se pun caramelele impreuna cu laptele intr-o oala si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se topesc. Se lasa deoparte, la racit.

Pentru stratul de biscuiti, se macina biscuitii impreuna cu fursecurile si alunele prajite (cca. 5 minute in tigaie…eu in aia de clatite 😀 Amestecati des, sa nu se arda!!! ). Separat, se topeste untul si se amesteca apoi cu amestecul de biscuiti.

Pentru crema cheesecake, se pune smantana sa se infierbante la foc mic; se adauga ciocolata alba, rupta in bucatele mici sau rasa, se amesteca bine de cateva ori, dupa care se ia de pe foc (chiar daca au mai ramas bucatele mici de ciocolata netopita). Se bate bine crema de ciocolata cu telul si se lasa la racorit. Intr-un bol mic, se bate cu mixerul branza mascarpone cateva secunde la viteza mare, sa se spumeze usor; se procedeaza la fel cu branza Quark. La final, crema de ciocolata se amesteca cu mascarpone si cu quark. Daca nu gasiti branza Quark, puteti sa o inlocuiti cu iaurt grecesc (un iaurt gras, cremos). Fiind un desert la pahar, crema se va „aseza” bine oricum.

Straturile se repartizeaza in pahare dupa imaginatia fiecaruia. Eu, la trei dintre pahare, am pus un strat generos de biscuiti la baza, am tasat amestecul cu un alt pahar mai mic (cu fundul paharului), am pus un strat de crema, am presarat din nou „cativa” biscuiti si am turnat cu grija cateva linguri bune de caramel. M-am gandit sa tin paharele la frigider 10-15 minute, ca sa se intareasca caramelul, dar chiar n-am avut chef sa le bibilesc 😀 Am continuat, asadar, cu inca un strat de crema, unul de caramel si compozitie de biscuiti. Pe celelalte trei le-am aranjat altfel :)))

Vor arata minunat, oricum le-ati aseza!!!

Si ce e mai important, vor fi delicioase!!!!




Prajitura Snickerdoodles cu mere

De la fursecurile ce poarta amprenta iernii, delicioasele fursecuri Snickerdoodles (care, de fapt, nu au nimic in comun cu Snickersul 😀 ), am ajuns la aceasta prajitura Snickerdoodles cu mere, absolut incantatoare!!! Voiam sa folosesc gutui initial, dar Bogdi mi-a schimbat cursul retetei, si-acum, cand am vazut cat de reusita a fost creatia noastra, nu mai fac nimic inainte de a-i cere lui parerea! 😛

Daca va e dor de o ninsoare ca-n povesti, o carte buna si „ceva dulce” care sa acompanieze acest tablou feeric de iarna, va invit s-o incercati cat de curand!!!

 

Ingrediente:

Blat Snickerdoodles:
  • 300 g faina
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu (rase)
  • un praf de sare
  • 200 g unt
  • 180 g zahar
  • 3 oua
  • 1 lingura mare lapte batut
  • 2 linguri zahar tos
  • 2 linguri pudra de scortisoara
Compot de mere:
  • 1 kg mere
  • 200 ml apa
  • 100 g zahar
Crema de ciocolata alba cu branza Quark:
  • 500 g branza Quark
  • 50 g zahar pudra (vanilat)
  • 200 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 190 grade C (foc mare).

Se pun intr-un bol faina, bicarbonatul si sarea. Se lasa deoparte. Se amesteca intr-un alt vas untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul. Dupa ce se spumeaza usor, se adauga ouale, amestecand scurt dupa fiecare.

Se adauga apoi amestecul uscat peste amestecul cu oua, printr-o sita. Se amesteca usor; se incorporeaza laptele batut. Aluatul se toarna intr-o tava unsa cu unt si presarata cu putin pesmet sau nuca macinata, de cca. 20 x 30cm, si se niveleaza cu dosul lingurii. Se amesteca zaharul cu pudra de scortisoara si se presara cat mai uniform deasupra aluatului intins:

Se coace blatul la foc mare cca. 10 minute, dupa care se scade temperatura cuptorului la 180 grade C (foc potrivit) si se mai lasa la copt 12-15 minute. Se scoate din cuptor si se lasa la racit:

Se prepara compotul de mere: se curata merele de coaja, se inlatura cotorul, iar pulpa fructelor se taie in cuburi mici; se pun apoi impreuna cu apa si zaharul la fiert, cu capac, timp de 8 minute. Se lasa sa se racoreasca bine si se strecoara printr-o sita (nu metalica!). Zeama din compot se pastreaza pentru insiropatul blatului.

Se pregateste crema: se pune gelatina la inmuiat in apa rece, timp de 5-8 minute, timp in care se face ganache-ul de ciocolata alba. Se rupe ciocolata alba in bucatele; se pune frisca lichida intr-un vas la bain-marie si se infierbanta (nu se lasa sa dea in clocot!). Se adauga imediat bucatelele de ciocolata si se amesteca bine. Cand ciocolata s-a topit, se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca 1-2 minute. Se scot foitele de gelatina din apa, se scurg si se pun, pe rand, in crema de ciocolata fierbinte. Se amesteca energic. Se pune intr-un bol branza quark si zaharul pudra si se mixeaza de cateva ori. Se toarna ganache-ul de ciocolata alba, in cateva ture, amestecand bine de fiecare data. Crema se lasa la temperatura camerei cca. 15 minute, sa prinda putina consistenta.

Finalizare: se insiropeaza blatul cu zeama de la compotul de mere; se rastoarna apoi merele cubulete peste blatul insiropat si se niveleaza:

Se toarna crema de ciocolata peste stratul de mere si se intinde cat mai uniform:

Prajitura se acopera cu folie transparenta si se tine la frigider pentru minim 4 ore. Recomandarea mea este sa o lasati peste noapte la frigider. Va avea „tinuta” si un gust mai pronuntat.

Se serveste taiata in cuburi, mari, potrivite…mici (nu cred! 😀 )

Incredibil de aromata si buna!!!!!

O puteti pudra cu praf de scortisoara…va fi si mai buna! 🙂