Lipie cu legume pentru copii

 

Dragilor, acum doi ani, cand m-am implicat in proiectul Scoala Legumelor cu simpaticele mele mini pizza pentru copii, nu credeam ca lupta de imprietenire a celor mici cu legumele va continua ­čśÇ Dar ma bucur din tot sufletul ca e asa, pentru ca┬áBogdi meu drag a reusit sa ma impresioneze (nu e prima data) cu o reteta speciala, o lipie cu legume pentru copii, absolut delicioasa, pe care a pregatit-o chiar el!!! E adevarat ca e mai mare acum,┬áare deja 12 ani, si ii si face placere┬ása petreaca timp alaturi de mine in bucatarie, dar nu a fost nici el mereu asa. Realizez ca (poate) am fost mai norocoasa decat multi dintre voi,┬ádat fiind faptul ca a acceptat inca de mic diverse legume (cu mici caraieli, e adevarat ­čśÇ ), dar, de asemenea, a contat foarte mult si faptul ca i-am vorbit, ori de cate ori puteam, despre ce inseamna a manca sanatos si l-am implicat in diverse activitati,┬ácum ar fi sa aleaga legumele preferate din magazin, in felul asta descoperind mereu altele noi si suscitandu-i interesul, si l-am rugat sa pregatim impreuna, ocazional, ┬ámasa. Si da, mi-a trecut si mie prin cap ca „e prea mic, nu vreau sa se raneasca” sau „bucataria va arata ca dupa bombardament”, dar am observat de fiecare data┬áca gatitul alaturi de el nu presupunea doar┬ámurdarie, ci┬ási multa, multa distractie!

Pe timp de iarna situatia devine si mai sensibila, dar va pun la dispozitie┬áGhidul Scoala Legumelor, un proiect sustinut de Maggi, ce poate fi descarcat gratuit si care vine in ajutorul parintilor cu diferite trucuri si sfaturi, cat si cu o serie de retete ca sursa de inspiratie pentru parinti.┬áLa fiecare reteta sunt trecute o serie de activitati pentru cei mici: de la alesul legumelor la spalatul lor sau ornarea farfuriei cu mancare la final, asa ca sunt sigura ca veti reusi ­čśÇ

 

Ingrediente pentru 4 portii:

– 150-180 g broccoli

– 3, 4 rosii mititele

– 1, 2 legaturi subtiri de ceapa verde

– 2 morcovi lungi si subtiri

– 1 ardei kapia (optional)

– salata asortata (endivia, frisee, radicchio, lollo rosso)

– 60-80 g branza Feta sau mozzarella

– 500 g piept de pui

 

In plus:

– 4 lipii (cu grau spelta si ovaz)

– 150 ml lapte pentru sosul de broccoli

– sare si piper dupa gust

 

Mod de preparare:

Prima si prima data se aduna toate legumele pe un platou si se prepara „sosul” de broccoli…si am sa va povestesc cum l-a facut Bogdi ­čÖé A┬ádesfacut broccoli in buchetele mici si le-a spalat bine sub jet de apa rece:

Le-a taiat apoi in felii subtiri si le-a pus intr-o oala, impreuna cu laptele si sare+piper dupa gust, la fiert (focul sa fie mic). A pus capacul peste oala, dar nu complet, pentru ca aburii sa poata evada, si a amestecat din cand in cand. In momentul in care broccoli s-a inmuiat putin, adica dupa cca. 6-8 minute, a dat oala deoparte si a lasat la racit. Cand s-a racorit bine, a transferat feliile de broccoli in bolul mixerului vertical (cel de mana) si le-a facut piure.

N-am poza decat cu pegatirile preliminare ­čśÇ

In continuare, a spalat ceapa verde, ardeiul (pe care nu l-am mai folosit, fiindca am uitat de el ­čśÇ ) si morcovii, pe care┬ái-a taiat in fasii subtiri cu ajutorul curatatorului de legume:

A taiat rosiile…cu maaare precizie!!! :))

A┬átaiat branza Feta si a inceput sa „cladeasca” lipiile. Carnea de pui am prajit-o eu la gratar ­čśÇ

A uns fiecare lipie cu sos de broccoli, a pus rosii, piept de pui, fasii de morcov, ceapa verde, pe care a taiat-o el in inele, branza Feta, pe care a faramitat-o cu degetele (si care ii aminteste de Grecia) si salata. Mai jos, toate aceste actiuni delicioase:

La final, a rulat cu grija fiecare lipie…si ne-a chemat la masa ­čÖé

Multumim mult, mult, Bogdi, a fost delicios!!! Sa ne mai faci! ­čśÇ




Placinta cu pui-Kotopita

 

Cred ca mi-e taaare dor de Grecia, de am inceput sa-mi rasfoiesc cartile cumparate acolo ­čśÇ Am vrut sa fac o┬áplacinta cu pui, pentru ca imi era o pofta nebuna de ceva proaspat scos din cuptor (pe vremea asta, mi-as baga si capu’ acolo!!! ­čśÇ ) dar aveam si carne fiarta din supa+piept de pui si Feta prin frigider, cu care nu stiam prea bine ce sa fac, asa ca am ales┬ása fac o┬áKotopita, o placinta greceasca super delicioasa!!!!!

Asta e varianta rapida, ce sper sa va incante maxim, dar voi reveni si cu varianta mai laborioasa, cu aluat de casa si cu lapte si chilopites, un tip de paste mici, care intra uneori in compozitia placintei.

E atat de buna, incat nu am cuvinte!!! Trebuie sa o incercati ­čÖé

 

Ingrediente:

  • 10 foi subtiri de placinta (dintr-un pachet de 400 g)
  • 320-350 g piept de pui (crud)
  • 480-500 g carne pui/curcan fiarta (din supa)
  • 1 ceapa uscata (potrivita)
  • 3-4 fire de ceapa verde sau 1 praz
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 100 g macris sau loboda
  • 1 fir gros usturoi verde sau 2 catei usturoi uscati
  • 3 oua mari
  • 200 g branza Feta
  • 200 g branza de vaci cu smantana
  • sare, piper

 

!!! Eu am avut un pui mare, de casa, de cca. 2 kg (o fi fost deja gaina ­čśÇ ), din care am facut┬áminunatia asta… Spun asta, ca sa va puteti orienta un pic, cand mergeti la cumparaturi. Retineti ca pielea si, bineinteles, oasele, nu intra in compozitia retetei. De asemenea, nu va cramponati de gramaje sau de modul de preparare al puiului. Puteti folosi doar carne fiarta sau doar carne prajita, ori asa cum am facut eu, in amestec. Si daca e mai mic puiul, nu e o problema, tot buna va iesi placinta!!!

 

Mod de preparare:

Se scot foile de placinta din congelator cu o seara inainte si se lasa sa se dezghete lent in frigider. Nu desfaceti inca punga, pentru ca foile sa ramana intacte si umede.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Ceapa uscata si ceapa verde sau prazul (numai partea alba) si usturoiul se toaca marunt (eu le-am tocat pe toate la robot). Partea verde se taie in inele subtiri. Macrisul sau loboda se spala bine, se scutura de apa si se taie in fasii fine. Se amesteca toate intr-un bol incapator. Se lasa deoparte.

Carnea de pui fiarta, din supa, se taie in bucatele mici si se lasa deoparte.

Pieptul de pui, crud, se taie in bucati potrivite si se pune la indemana.

Se topeste intr-o tigaie untul; se adauga uleiul si imediat se rastoarna bucatile de piept. Se lasa la prajit cca. 2 minute. Se amesteca des. Se scot apoi cu o spumiera si se pun deoparte, intr-un bol. Nu se stinge focul! Se adauga verdeturile tocate in uleiul incins si se amesteca de cateva ori, sa se inmoaie putin. Se pune sare (nu exagerati cu sarea, pentru ca Feta e foarte sarata!) si piper negru, proaspat macinat. Se trage tigaia de pe foc si se lasa la racit.

Intr-un bol separat, se marunteste branza Feta (cu furculita); se amesteca apoi cu branza dulce cu smantana. Compozitia rezultata se inglobeaza in amestecul din tigaie.

La final, se bat ouale cu un praf de sare si se toarna in compozitie. Se amesteca totul foarte bine.

Se pregateste un pahar si o pensula de bucatarie (eu am una de silicon, pe care o folosesc de mult timp si e inca grozava). Turnati in pahar cca. 50-80 ml ulei. Incepeti asamblarea ­čÖé

Ungeti bine o tava de aprox. 20 x 30cm cu ulei. Desfaceti foile de placinta. Puneti 5 foi de placinta intr-o parte si inca 5 in alta parte (5 vor fi jos, la baza placintei, iar celelalte 5 vor fi sus).

Asezati o foaie in tava; lasati sa „curga” afara din tava, nu indoiti marginile in interiorul tavii. Ungeti cu pensula imbibata in ulei (daca foile sunt rupte, stropiti-le cu pensula). Asezati-le si pe celelalte, in acelasi mod, ungand usor suprafata foilor cu ulei. Turnati umplutura de pui si nivelati:

Asezati deasupra umpluturii celelalte foi, unse cu ulei, pe masura ce le claditi. Portionati placinta cu un cutit bine ascutit, ca si la baclava, pentru a va fi mai usor sa o taiati cand e gata. Stropiti-o cu putina apa rece (2, 3 linguri):

Puneti placinta in cuptorul bine incins si lasati-o la copt cca. 40 de minute sau pana cand se rumeneste frumos:

Un mic detaliu! ­čśÇ

…si inca doua poze, ca eram in verva :))

E incredibil de gustoasa fierbinte dar si rece e minunata!!!!!

Iar la sfarsit, niste sectiuni apetisante:

S-aveti pofta!!!!




Rotite de foitaj

[shashin type=”photo” id=”18261″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceste rotite de foitaj sunt exemplul perfect de reteta care ia nastere din resturi de mancare ­čśÇ Am avut o jumatate de compozitie de la placintelele favorite ale lui Bogdi,┬áceva branza si mezeluri prin frigider si-un pic de┬ácarne fiarta din supa, cu care nu stiam ce sa fac, asa ca le-am unit pe toate si am facut niste gustarele delicioase pentru toata familia!!! N-am pierdut timp nici cu┬áaluatul, ci am folosit o bucata de foitaj…pierduta si aia prin congelator ­čśÇ

Rapid si foarte bun!!!!

 

Ingrediente:

– 400 g aluat foitaj

– 100 g ketchup

– 1 ceapa mica

– 2 catei de usturoi (optional)

– 1┬áaripa de┬ácurcan, fiarta, din supa

– 100 g spanac fiert

– sare, piper dupa gust

– 150 g branza Feta

– 100 g salam

– 100 g sunca de pui

– 1 ou + 1 galbenus pentru uns (si 1 lingura lapte)

 

!!! Puteti folosi ce aveti prin frigider, inlocuind unele ingrediente din lista mea cu altele (spanac cu dovlecel sau broccoli; Feta cu cascaval; carnea de curcan cu carne de pui, etc.)

 

Mod de preparare:

Se decongeleaza aluatul de foitaj, dar nu in intregime (sa ramana tare). In acest timp, se incinge cuptorul la 200 grade C (foc mare).

Se toaca ceapa si usturoiul si se calesc in putin ulei sau unt; se amesteca des. Se pune carnea de curcan, taiata in cubulete, si se lasa 1-2 minute la prajit. Spanacul fiert se toaca marunt si se adauga in tigaie. Se amesteca de cateva ori, se sareaza si pipereaza dupa gust, dupa care se ia de pe foc. Tineti cont de faptul ca veti adauga si Feta in compozitie, asa ca nu sarati prea tare! La final, se adauga oul si se amesteca energic. Se lasa sa se racoreasca putin.

In continuare, se maruntesc salamul si sunca (eu le-am pus in robot), iar branza Feta se sfarama. Se amesteca cele doua compozitii foarte bine.

Se deruleaza aluatul de foitaj pe o suprafata infainata; nu se intinde cu sucitorul, se lasa asa cum este! Se unge cu ketchup si se presara cat mai uniform cu amestecul de branza si carne. Se ruleaza strans si se taie in felii potrivite, care se aseaza pe o tava (cea mare, de la aragaz) tapetata cu hartie de copt. Se ung cu galbenusul amestecat cu lapte (caldut) si se coc cca. 20 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.

Aici sunt langa o portie rumena de muffins cu ton ­čśŤ

[shashin type=”photo” id=”18262,18263″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tare bune!!!!!

[shashin type=”photo” id=”18264,18265″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Vinete pane umplute

Nu stiu daca mai e vreo surpriza pentru cineva faptul ca-mi plac la nebunie vinetele!!! :D. In salata, prajite, ca turnulete de musaca. Acum, insa, le-am feliat si le-am facut pane. Vinete pane, umplute cu branza. Buuuna idee!!!!!!!! :))

Ingrediente:

– 4 vinete mijlocii
– 3 linguri faina
– 150 g. branza feta sau telemea (vaca/oaie)
– 1 galbenus
– 100 g. ulei

Pentru aluat:
– 1 ou mare
– 1/2 cana cu faina
– 1/2 cana cu lapte
– 2 linguri ulei
– sare

 

Mod de preparare:

Se culeg┬ávinetele┬á­čśŤ
Astea au fost ultimele pe care le-a cules tati din gradina:

Se taie felii (putin mai subtiri decat se vede-n poze :P), se oparesc cateva secunde in apa clocotita cu sare, se mai sareaza putin si se lasa la scurs:

Cand sint bine zvantate, se pregatesc pentru baia de ulei :))

Se dau prin faina:

…si se prajesc in ulei, pana cand se rumenesc:

Nu le „bronzati” prea tare, totusi ­čśÇ

Intre timp, pregatim un aluat de clatite din ingredientele insirate mai sus.
Frecam branza telemea, rasa, cu un galbenus, pana cand obtinem o pasta bine inchegata:

Luam cate doua rondele de vinete si le lipim intre ele cu crema de branza:

Apasam putin, ca sa nu se dezlipeasca si le trecem prin aluatul de clatite:

Le rumenim in ulei:

Servim cu sos de rosii sau sos picant, facut in casa (o tocana de legume absolut delicioasa!!!)

„Sectiune” :))

P.S. Vinetele vor fi mai crocante daca puneti 2, 3 linguri cu pesmet in aluatul de clatite, adaugand si putin lapte, ca sa nu se ingroase prea mult.
P.P.S. Puteti incerca sa taiati feliile de vinete un pic mai subtiri, cred ca ar fi si mai savuroase ­čśŤ




Salata greceasca

De cand ne-am intors din Grecia nu ma gandesc decat la o salata greceasca, mare, mare, stropita din belsug cu ulei de masline, asa ca astazi n-am mai rezistat si-am preparat-o!!!!
Mai ales ca in ultima zi de cumparaturi, prin Asprovalta, in urma falfaitului meu nevinovat din gene (ei, ma amagesc si eu cum ca Cipi n-a rezistat farmecului meu :D) am reusit sa-mi strecor, pe langa celelalte minunatii ce se aflau deja in cutia frigorifica, si-o galetusa cu branza Feta ­čśŤ

Asta fara sa mai mentionez ca sticla de vin pe care am primit-o cadou de la domnul Vasili chiar se cerea deschisa :))

Ingrediente:

– 4-5 rosii (nu prea mari)
– 1 ceapa, taiata solzisori sau 4-5 cepe mici, verzi (fara tijele verzi),
– 1 castravete, taiat in cuburi
– 1 ardei, taiat in cuburi
– 50-70 g. masline negre
– 200-250 branza Feta (sau telemea, taiata in cuburi)
– ulei de masline (5-6 linguri)
– 3 linguri zeama de lamaie (optional)

Se prepara incredibil de usor ­čÖé

Incepeti prin a culege rosii coapte din gradina:

Sint atat de incantata de micuta noastra gradina, care ne-a dat atatea roade, desi nu am prea luat-o in serios.┬áMeritul pentru intretinerea ei apartinandu-i in totalitate lui tati, care nu s-a lenevit ca noi ­čśÇ
…doar ardeiul si maslinele sint cumparate:

In continuare, pregatiti cutia cu Feta. In cazul meu, adusa, dupa cum v-am spus, „la pachet” :)))

Desfaceti minunatia si rupeti, cu pofta, o bucatica. Savurati-o!!! ­čśŤ
E absolut delicioasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Asezati intr-un castron rosiile taiate, ceapa, castravetele, ardeiul si maslinele negre:

Adaugati uleiul de masline, cu care eu m-am laudat deja la tzatziki┬ási amestecati usor…

Desfaceti sticla de vin rosu, ametitor de dulce!!!!┬áNoi pe aceea pe care domnul Vasili ne-a „ambalat-o” frumos intr-o sticla de apa.
Asa am si ciocnit, acolo sus, cu totii, un pahar de „apa de masa” :))

Umpleti fara graba paharele de vin…

…si savurati totul, cu gandul…noi, la vacanta si la oamenii deosebiti pe care am avut bucuria sa ii intalnim…iar voi, la tot ce va e mai drag pe lume ­čÖé

Sfat: Branza Feta se poate taia, desigur, si in bucatele mai mici sau chiar marunti si de-abia apoi se poate amesteca cu salata, iar o alta modalitate de prezentare a salatei ar putea fi pe foi de salata verde.
Pentru o aroma si mai intensa a delicioasei salate, va sfatuiesc sa o lasati 10-15 minute la frigider, neaparat acoperita.



Rulada de carne tocata

Ruladele de carne sunt, in general, foarte aspectuoase si gustoase, iar cea de fata nu face exceptie! E cea mai buna rulada de carne tocata pe care am incercat-o ­čśŤ
Se face mult mai usor decat o rulada „clasica”┬ási e┬áfoarte gustoasa si fierbinte, si rece!!! Rece,┬áo veti putea felia mai usor…dar asta nu conteaza asa mult :))

 

Ingrediente:

Rulada:
  • 500 g carne de porc tocata┬ásau amestec (o portie compozitie de chiftele)
  • 2 cartofi fierti si razuiti in loc de paine sau chiar 2 linguri mari piure de cartofi, rece
  • 2, 3 catei de usturoi trecuti prin presa
  • 2 oua mici
  • sare, piper, dupa gust
  • patrunjel tocat (optional)
Umplutura:
  • ardei gras: rosu, galben, verde
  • 150-200 g branza Feta sau telemea
  • 2-3 oua fierte

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se amesteca bine toate ingredientele de la rulada. Se intinde o bucata de folie de aluminiu sau folie alimentara transparenta pe masa de lucru si se unge cu ulei (puteti folosi si-o foaie de hartie de copt, usor umezita); se rastoarna compozitia de chiftele peste folie si se face un dreptunghi. Se pun ardeii taiati in bucatele mici, branza Feta taiata cubulete sau sfaramata cu degetele si ouale fierte, date pe razatoare; cu ajutorul foliei rulati apoi rulada, tragand folia pe masura ce o rulati. Ungeti-va mainile cu ulei, pentru ca rulada sa nu vi se prinda de degete. Daca se rupe, nu va stresati, aranjati-o cu mainile. Dupa ce e coapta, nu se va observa lucrul asta.

Se pune┬árulada intr-o forma termorezistenta, pe care nu o ungeti cu nimic; carnea va lasa destula grasime si suc! ┬áO puteti chiar lasa sa pice in tava cu ajutorul foliei (folia se scoate, nu se lasa la copt).┬áRulada┬áse lasa la copt cca. 1 ora si 10 minute sau pana se rumeneste frumos ­čÖé A fost delicioasa!!!!!

Dupa cum vedeti, puteti sa injumatatiti compozitia pentru rulada si sa faceti doua rulade mai mici, care sa intre perfect in forma de copt…cum am facut eu aici ­čÖé

…sau puteti sa rulati toata compozitia si apoi sa o puneti in tava (aveti nevoie de o tava mai lunga).┬á Pozele vechi, de mai jos, demonstreaza lucrul asta cel mai bine ­čśŤ

Foarte buna!!!

 

 

Reteta preluata de la Paradis




Chiftea greceasca

[shashin type=”photo” id=”16534″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca va plac ruladele de carne facute la cuptor, veti aprecia cu siguranta si aceasta chiftea greceasca cu straturi delicioase de carne si branza Feta!!!!!!! Se face foarte usor si,┬ádupa cum veti observa, se si mananca la fel ­čśÇ
Cu Tzatziki langa e prea bun!!!!!! :))

 

Ingrediente (pentru 4 persoane):

– 250 g. carne tocata de porc

– 250 g. carne tocata de miel (daca nu aveti, inlocuiti cu carne de vita)

– 1 ou

– 100 ml. lapte

– sare si piper proaspat macinat

– 75 g. orez

– 300 ml. apa

 

Umplutura:

– 100 g. branza Feta

– 25 g. unt

– 2┬ácatei de usturoi tocati

– 1 ceapa tocata (sa aiba cca. 50 g, nu mai mult)

– 2 linguri patrunjel tocat

 

Mod de preparare:

Orezul se pune in apa fierbinte cu sare, se amesteca pana da un clocot, apoi se da focul la mic si se lasa sa fiarba sub capac cca. 12 min. Se ia de pe foc si se lasa acoperit pana se raceste. Orezul trebuie sa fie fiert, sau semifiert, si sa nu aiba apa deloc. Se amesteca apoi cu carnea, oul, laptele si condimentele.

Umplutura se prepara astfel: se sfarama Feta, se amesteca cu untul moale (lasat din timp la temperatura camerei), ceapa si usturoiul si apoi patrunjelul.
Intr-o tava de chec, unsa cu unt sau ulei, se cladesc straturi de carne si umplutura. Astfel, se aseaza prima data un rand de carne, se pune peste o parte din umplutura, se pune inca un rand de carne si inca un rand de branza, ultimul strat fiind de carne. Daca impartiti umplutura in doua, veti obtine 3 randuri de carne si 2 de umplutura.
La final, se mai pune putin unt din loc in loc si se da la cuptorul incins, la 180 grade C (foc potrivit), pentru┬áaprox. 45 de minute. Va iesi o minunatie!!!! ­čśÇ

[shashin type=”photo” id=”16535,16536,16537″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pofta mare!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16538″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Pozele vechi:

Attached Image

Mai pe larg ­čÖé

Attached Image

Attached Image

Attached Image

 

Reteta preluata de la Alka




Rondele de clatite cu branza si sunca

[shashin type=”photo” id=”12081″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Clatitele in sine sint intotdeauna delicioase :), dar la cuptor se transforma in adevarate delicatese. Nici aceste rondele de clatite cu branza si sunca la cuptor nu fac exceptie, fiind grozav de bune si calde si reci (reci se taie mai bine, insa :P)

Le-am facut acum multi ani, cu un prim strat de sunca apoi branza si ardei, iar acum (le-am refacut) invers. Foarte gustoase oricum ar fi!!!!!! Sper sa le incercati!!!

 

Ingrediente:

– o portie de clatite (reteta de baza)

– 300 g. branza Feta sau telemea de vaca

– 250 g. sunca feliata

– 1 ardei capia sau gogosar

 

Mod de preparare:

Se coc clatitele dupa reteta de baza. Se umple fiecare clatita cu cate o felie de sunca (merge mai bine cu sunca feliata subtire), cu branza si ardei gras rosu:

[shashin type=”photo” id=”12078″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ruleaza clatitele si se aseaza intr-o forma unsa cu grasime(unt):

[shashin type=”photo” id=”12079″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se coc cca. 15 minute la foc potrivit (180 grade C), dupa care se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Se taie clatitele in felii late de cca. 3 cm. si se servesc sub forma de gustare rece:

[shashin type=”photo” id=”12080″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Pozele vechi ­čÖé

Attached Image

Attached Image

 

 

Attached Image

 

Attached Image