Cake Pops cu ciocolata alba si nuca de cocos

Cake Pops cu ciocolata alba si nuca de cocos, aceasta este prima reteta din anul 2019!!! Si este una delicioasaaaa! 😀 …si desi as fi vrut sa v-o aduc in prima zi a noului an, ca sa incepem asa cum se cuvine anul, hahaah, nu am putut s-o fac pentru ca eram pe picior de plecare. Unde?! La munte!!!! Dar poze de acolo, un pic mai tarziu :))

Va imbratisez pe toti cu mare drag si va urez din nou, cu inima plina, sa aveti un an extraordinar si frumos, un an exact asa cum va doriti!!!

 

Ingrediente pentru cca. 25 cake pops:

Pentru blat:
  • 4 albusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g faina de cocos
  • 60 g Chips Cocos (nuca  de cocos deshidratata)
Crema de ciocolata alba:
  • 150g ciocolata alba
  • 120 ml smantana pentru frisca
  • 120 g branza dulce de vaci sau mascarpone
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata alba

 

 

Mod de preparare:

Pentru blatul de bezea cu cocos, se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 28×20 cm.

Albusurile se bat, intr-un bol curat si uscat, cu mixerul pe viteza mica, cca. 1 minut. Se toarna zaharul si se bat in continuare, dar la viteza mare de data asta, pana cand se obtine o compozitie tare, ca de bezea. Se adauga faina de cocos si chipsurile de cocos, maruntite dinainte la robot (puteti folosi fulgi de nuca de cocos in locul chipsurilor). Se amesteca totul foarte bine cu o spatula (care ajunge foarte bine pe marginile bolului). Compozitia pentru blat se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza, si se da la cuptor pentru cca. 18 minute. Blatul se lasa apoi la racit.

Pentru crema de ciocolata alba, se rupe ciocolata alba in bucatele si se topeste impreuna cu smantana pentru frisca, la foc mic sau la microunde. Cand e bine racorita, se amesteca cu branza proaspata de vaci sau cu branza mascarpone.

Pentru cake pops, se faramiteaza blatul si se amesteca cu crema de ciocolata. Se modeleaza bile de aceeasi marime, cu palmele, sau puteti folosi o forma speciala, cum am eu aici: Cake Pops cu fistic si merisoare. Bomboanele se aseaza pe o tava si se lasa la frigider pentru cca. 20 de minute (daca va grabiti, lasati-le 10 minute la congelator).

Pentru glazura de ciocolata, se topeste ciocolata alba, rupta in bucatele. Se ia cate un betisor de plastic sau lemn, i se cufunda capatul in ciocolata topita si apoi se infige in cake pops, cu grija insa, sa nu iasa pe partea cealalta 😀  Se trec, rand pe rand, prin glazura de ciocolata, se lasa sa se scurga de ciocolata in exces (nu scuturati bomboana, pentru ca se poate rupe), se presara repede cateva chipsuri de cocos deasupra sau fulgi de nuca de cocos, ca sa para ninse, si se lasa la intarit in pahare:

Aici e „portia” simpla, cu bomboanele de cocos pudrate cu cafea macinata, cu care am ornat deliciosul Tort Tiramisu cu ciocolata!!!

 

Iar acestea sunt pentru voi, prieteni dragi: cele mai bune bomboane „Raffaello”…pe bat sau fara bat! 😛




Prajitura cu branza dulce si capsuni

 

Dragilor, daca ati sti cat de gustoasa este aceasta prajitura cu branza dulce si capsuni, ati face-o chiar acum! 😀  Eu am facut-o deja de doua ori si presimt ca o voi reface…curand :))

Bogdi mi-a marturisit ca a devenit una dintre reţetele lui preferate!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de cacao:
  • 2 oua
  • 120 g zahar
  • un praf de sare
  • 120 smantana pentru frisca
  • 100 ml ulei
  • 100 g faina
  • 40 g amidon
  • 20 g cacao
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
Pentru crema de branza dulce:
  • 370 g branza dulce de vaci, proaspata, cu smantana
  • 200 g unt cu 80% grasime
  • 100 g zahar pudra
Pentru jeleul de capsuni:
  • 500 g capsuni
  • 50 g zahar
  • 3 foi gelatina sau 5 g gelatina granule
In plus:
  • 100 g gem sau dulceata de capsuni

Stiti deja ca cele mai apetisante bucati va revin voua, nu?! 😀  Pentru voi, asadar, cu mare drag:

…iar fetelor care imi calca pragul, le-am ales cei mai frumosi trandafiri din curtea noastra, aceiasi care mi-au tinut si mie companie in timp ce pozam delicioasele bucati de prajitura :))

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie o forma de aproximativ 28×20 cm (puteti folosi si una putin mai mare).

Pentru blat, se bat cu mixerul ouale intregi cu praful de sare (cat luati cu trei degete) si zaharul timp de cca. 2 minute sau pana cand compozitia se spumeaza usor. Se adauga apoi smantana lichida si uleiul si se amesteca bine. La sfarsit, se adauga faina amestecata cu amidonul (puteti pune tot faina, daca nu aveti amidon), cacaua si bicarbonatul de sodiu (de asemenea, il puteti inlocui cu praf de copt, 1 lingurita). Se amesteca scurt, doar pana cand se incorporeaza. Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita, se niveleaza cu dosul unei linguri si se da la copt pentru cca. 20 de minute. Se lasa la racit in tava. Cand e gata, se taie pe jumatate cu feliatorul special pentru torturi sau cu un cutit zimtat. Manevrati cu grija blatul, pentru ca este fraged si se poate sfarama usor.

In continuare, pentru crema, se amesteca branza dulce cu smantana impreuna cu untul moale (scoateti-l cu cateva ore inainte din frigider) si zaharul pudra. Eu am folosit mixerul vertical, ca sa obtin o crema mai pufoasa 🙂

Asamblare: pe blatul de jos se intinde, intr-un strat cat mai uniform, gemul de capsuni. Daca folositi dulceata, „domoliti” capsunile din dulceata cu mixerul vertical, pentru a o putea intinde cu usurinta. Se toarna apoi crema de branza si se niveleaza; se aseaza blatul ramas deasupra si se apasa usor. Prajitura se pastreaza la frigider pana cand e gata jeleul de capsuni.

Pentru jeleul de capsuni, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece si se lasa cca. 7-8 minute sa se hidrateze.  Daca folositi granule de gelatina (din plic), le puneti la inmuiat in doar 100 ml apa. In timpul acesta, se spala bine capsunile (nu le lasati in apa ci le treceti rapid sub jet de apa), li se taie coditele si se paseaza. Piureul de capsuni se amesteca cu zaharul si se infierbanta, la foc mic sau la microunde. Foitele de gelatina se scurg de apa si se pun in piureul fierbinte (granulele de gelatina vor absorbi probabil toata apa, asa ca o adaugati pur si simplu); se amesteca energic si se lasa la racit. Cand e rece, se toarna peste prajitura. Prajitura se lasa la rece pana a doua zi…cand va arata cam asa 😛

 

Daca nu vreti sa va complicati preparand jeleul de capsuni ce are-n compozitie gelatina sau pur si simplu nu folositi gelatina, va sugerez sa folositi in locul lui dulceata de capsuni. De data asta, cu capsuni intregi, e-n regula! 😀 Sau ati putea felia niste capsuni mai mari, urmand sa ornati cu ele prajitura (le asezati ca pe niste tigle). Oricum ati face, stiu sigur ca veti adora aceasta prajitura delicioasa si…foarte bine insiropata!! Atat crema de branza cat si jeleul de capsuni transforma acest desert, deja spectaculos, intr-unul si mai si! Cata modestie…stiu 😀

Incercati-o cat de curand, sa va convingeti ca nu exagerez!

Sfat: Prajitura se tine la frigider si se scoate doar cand o serviti!




Tort cu crema de mac si jeleu de fructe de padure

 

Dragilor, asa cum multi dintre voi stiti, ziua lui Bogdi a trecut deja (in 25 septembrie) dar poate ceea ce nu stiati e faptul ca i-am facut un tort surpriza, acest tort cu crema de mac si jeleu de fructe de padure, absolut delicios, care sa il bucure si invioreze putin… Nu s-a simtit deloc bine saptamana asta si m-am gandit ca un tort proaspat, cu fructe si crema de branza, l-ar ajuta sa treaca mai usor peste zilele pe care el le-a simtit tare apasatoare. Din pacate, nici macar nu a gustat din el…dar sa nu credeti ca nu-i mai fac inca unul, mai ales ca la sfarsitul saptamanii asteia il vom sarbatori asa cum se cuvine, cu un tort Oreo si cu prietenii lui alaturi.

La multi ani, copil bun si frumos!!!! Te iubim la nesfarsit! Cosmic Dreamer, pentru tine! <3

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:
  • 4 oua mari
  • 80 g zahar
  • 80 g ciocolata amaruie
  • 2 linguri cu varf faina
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri lapte praf sau amidon
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru crema de lapte cu mac:
  • 100 ml lapte
  • 50-100 g seminte de mac
  • 100 g zahar tos
  • 6 foi gelatina
  • zeama de la o lamaie
  • 200 g branza de vaci cu smantana
  • 250 g branza Philadelphia
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar pudra (vanilat)
Pentru jeleul de fructe de padure:
  • 400-420 g fructe de padure congelate, in amestec
  • 100 g zahar tos
  • 100 ml suc de zmeura
  • 4 foi gelatina
Pentru ornat:
  • 100 g zmeura proaspata

Mod de preparare:

Pentru jeleul de fructe de padure, la care eu am folosit un amestec de fructe congelate: capsuni, mure, zmeura si coacaze rosii, se pun fructele impreuna cu zaharul la”macerat” peste noapte. Impreuna cu sucul de zmeura. Acesta e primul pas 🙂

Al doilea pas consta in a incalzi cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 26 cm.

Pentru blat, se topeste ciocolata, rupta in bucatele, la microunde sau la bain-marie. Se lasa apoi sa se racoreasca. In acest timp, se separa ouale; albusurile se bat cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cu zaharul pana se obtine o spuma usoara. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula. Se toarna ciocolata si amestecul de faina+cacao+lapte praf sau amidon+praf de copt (treceti-le printr-o sita deasupra bolului). Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Blatul se coace 20 de minute (se lasa la racit in forma).

Pentru crema, se inmoaie gelatina in multa apa rece cca. 10 minute. Se da in fiert laptele cu zaharul; la primele clocote, se adauga semintele de mac (nemacinate) si se lasa 1 minut pe foc. Folositi doar mac proaspat, deoarece semintele de mac putrezesc repede!!! Se da oala deoparte si se adauga foitele, bine scurse, de gelatina. Se amesteca energic. Eu am folosit doar 50 g seminte de mac!

Pana cand compozitia cu gelatina se racoreste, se bat cu mixerul (cateva secunde, pana se „dezmortesc”, nu mai mult) branza de vaci si branza Philadelphia. Se toarna sucul din lamaie stors (daca vreti, puteti sa adaugati si coaja rasa) si se amesteca totul foarte bine. Se toarna totul in compozitia cu lapte si mac, iar la final se adauga frisca batuta usor cu zaharul pudra.

Crema se rastoarna peste blatul de ciocolata (pe care il repuneti in forma) si se niveleaza. Se da la rece aprox. o ora, dupa care se acopera cu jeleul de fructe, jeleu pe care il preparati in felul urmator: se strecoara compozitia cu fructe si se obtin cca. 200 ml de suc de fructe. Fructele se paseaza cu mixerul vertical si se amesteca totul cu sucul de fructe obtinut. Foitele de gelatina se inmoaie in apa rece cca. 5 minute, dupa care se topesc la microunde sau la bain-marie (aveti grija sa nu dea in clocot, pentru ca isi pierd calitatile de inchegare). Se iau apoi 2,3 linguri din amestecul de fructe si se amesteca cu gelatina fierbinte. Se rastoarna apoi in piureul de fructe si se amesteca energic. Jeleul se toarna peste crema si se niveleaza. Tortul se lasa la rece peste noapte sau macar pentru 5-6 ore.

Cand e gata, se trece cu lama unui cutit pe marginea formei, se desface inelul detasabil al tortului iar tortul se aseaza pe un platou. Se orneaza cu zmeura proaspata…si cateva frunzulite de menta, daca aveti 🙂

Asa arata tortul nostru minunat:

Si in sectiune e la fel de aratos! 😀

Dragilor, in caz ca nu ati ajuns sa va delectati cu ceva dulce astazi…va avertizez ca urmeaza cateva poze cu sectiuni delicioase! :))

 

A iesit extraordinar de bun: blatul savuros, cu gust „plin” de ciocolata, crema usoara de lapte cu bobite crocante de mac si glazura rosie si jucausa de fructe ne-au transformat ziua dintr-una mai posaca intr-una vesela si colorata!!!

 

Pentru voi, cu mare drag!!!




Placinta cu pui-Kotopita

 

Cred ca mi-e taaare dor de Grecia, de am inceput sa-mi rasfoiesc cartile cumparate acolo 😀 Am vrut sa fac o placinta cu pui, pentru ca imi era o pofta nebuna de ceva proaspat scos din cuptor (pe vremea asta, mi-as baga si capu’ acolo!!! 😀 ) dar aveam si carne fiarta din supa+piept de pui si Feta prin frigider, cu care nu stiam prea bine ce sa fac, asa ca am ales sa fac o Kotopita, o placinta greceasca super delicioasa!!!!!

Asta e varianta rapida, ce sper sa va incante maxim, dar voi reveni si cu varianta mai laborioasa, cu aluat de casa si cu lapte si chilopites, un tip de paste mici, care intra uneori in compozitia placintei.

E atat de buna, incat nu am cuvinte!!! Trebuie sa o incercati 🙂

 

Ingrediente:

  • 10 foi subtiri de placinta (dintr-un pachet de 400 g)
  • 320-350 g piept de pui (crud)
  • 480-500 g carne pui/curcan fiarta (din supa)
  • 1 ceapa uscata (potrivita)
  • 3-4 fire de ceapa verde sau 1 praz
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 100 g macris sau loboda
  • 1 fir gros usturoi verde sau 2 catei usturoi uscati
  • 3 oua mari
  • 200 g branza Feta
  • 200 g branza de vaci cu smantana
  • sare, piper

 

!!! Eu am avut un pui mare, de casa, de cca. 2 kg (o fi fost deja gaina 😀 ), din care am facut minunatia asta… Spun asta, ca sa va puteti orienta un pic, cand mergeti la cumparaturi. Retineti ca pielea si, bineinteles, oasele, nu intra in compozitia retetei. De asemenea, nu va cramponati de gramaje sau de modul de preparare al puiului. Puteti folosi doar carne fiarta sau doar carne prajita, ori asa cum am facut eu, in amestec. Si daca e mai mic puiul, nu e o problema, tot buna va iesi placinta!!!

 

Mod de preparare:

Se scot foile de placinta din congelator cu o seara inainte si se lasa sa se dezghete lent in frigider. Nu desfaceti inca punga, pentru ca foile sa ramana intacte si umede.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Ceapa uscata si ceapa verde sau prazul (numai partea alba) si usturoiul se toaca marunt (eu le-am tocat pe toate la robot). Partea verde se taie in inele subtiri. Macrisul sau loboda se spala bine, se scutura de apa si se taie in fasii fine. Se amesteca toate intr-un bol incapator. Se lasa deoparte.

Carnea de pui fiarta, din supa, se taie in bucatele mici si se lasa deoparte.

Pieptul de pui, crud, se taie in bucati potrivite si se pune la indemana.

Se topeste intr-o tigaie untul; se adauga uleiul si imediat se rastoarna bucatile de piept. Se lasa la prajit cca. 2 minute. Se amesteca des. Se scot apoi cu o spumiera si se pun deoparte, intr-un bol. Nu se stinge focul! Se adauga verdeturile tocate in uleiul incins si se amesteca de cateva ori, sa se inmoaie putin. Se pune sare (nu exagerati cu sarea, pentru ca Feta e foarte sarata!) si piper negru, proaspat macinat. Se trage tigaia de pe foc si se lasa la racit.

Intr-un bol separat, se marunteste branza Feta (cu furculita); se amesteca apoi cu branza dulce cu smantana. Compozitia rezultata se inglobeaza in amestecul din tigaie.

La final, se bat ouale cu un praf de sare si se toarna in compozitie. Se amesteca totul foarte bine.

Se pregateste un pahar si o pensula de bucatarie (eu am una de silicon, pe care o folosesc de mult timp si e inca grozava). Turnati in pahar cca. 50-80 ml ulei. Incepeti asamblarea 🙂

Ungeti bine o tava de aprox. 20 x 30cm cu ulei. Desfaceti foile de placinta. Puneti 5 foi de placinta intr-o parte si inca 5 in alta parte (5 vor fi jos, la baza placintei, iar celelalte 5 vor fi sus).

Asezati o foaie in tava; lasati sa „curga” afara din tava, nu indoiti marginile in interiorul tavii. Ungeti cu pensula imbibata in ulei (daca foile sunt rupte, stropiti-le cu pensula). Asezati-le si pe celelalte, in acelasi mod, ungand usor suprafata foilor cu ulei. Turnati umplutura de pui si nivelati:

Asezati deasupra umpluturii celelalte foi, unse cu ulei, pe masura ce le claditi. Portionati placinta cu un cutit bine ascutit, ca si la baclava, pentru a va fi mai usor sa o taiati cand e gata. Stropiti-o cu putina apa rece (2, 3 linguri):

Puneti placinta in cuptorul bine incins si lasati-o la copt cca. 40 de minute sau pana cand se rumeneste frumos:

Un mic detaliu! 😀

…si inca doua poze, ca eram in verva :))

E incredibil de gustoasa fierbinte dar si rece e minunata!!!!!

Iar la sfarsit, niste sectiuni apetisante:

S-aveti pofta!!!!




Cornulete cu aluat din branza dulce

[shashin type=”photo” id=”18179″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ce poti sa faci pe timpul asta??? Cornulete, ati ghicit! 😀 Si nu oricum, ci cu aluat din branza dulce si fructe din dulceata. Fragede, gustoase, nu foarte dulci, bune pentru cei mici…dar si pentru cei mari, deopotriva :))

 

Ingrediente pentru 22 de bucati:

Pentru aluatul de branza dulce:

– 450 g branza dulce de vaca

– 450 g faina

– 400 g unt

– 1/2 lingurita sare

– 1 lingura zahar pudra

 

Pentru umplutura:

– 1/2 borcan dulceata de cirese sau visine

– 1/2 borcan dulceata de nectarine sau piersici

– nuci sau alune tocate (optional)

 

Pentru uns:

– 2 galbenusuri

– 2 linguri lapte cald

 

Mod de preparare:

Aluatul se pregateste, de preferinta, cu o zi inainte, si se poate face ori la robotul de bucatarie, ori cu mainile.

Se pun toate ingredientele (branza sa fie bine scursa, iar untul sa fie moale, la temperatura camerei) in recipientul mixerului prevazut cu paleta de framantare a aluatului, in ordinea in care au fost enumerate, si se framanta scurt cateva secunde, la putere mica. Se comuta la puterea maxima si se framanta pana ce se obtine un aluat omogen.

Aluatul se lasa sa se odihneasca minim 8 ore. Eu l-am lasat peste noapte, acoperit cu folie:

[shashin type=”photo” id=”18180″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Inainte de a va apuca de treaba, incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si scoateti aluatul din frigider. Lasati-l sa se dezmorteasca cca. 20-30 de minute la temperatura camerei (pe o suprafata infainata), pentru ca altfel va fi foarte greu de intins, fiind tare. Foarte tare. Bocna 😀

[shashin type=”photo” id=”18181″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ca sa lucrati mai usor aluatul, impartiti-l in doua:

[shashin type=”photo” id=”18182″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Din fiecare „bucata” va rezulta o tava cu 16 cornulete. Eu am facut doua tavi, una cu umplutura de dulceata de cirese si una cu nectarine. Nu am pus nuci tocate decat la portia cu nectarine (veti vedea mai jos).

Buuun, am ramas la aluat, asa e?! 😀

Se intinde aluatul intr-o forma, cat de cat 😛 , rotunda  si se taie in raze (se obtin 16 triunghiuri):

[shashin type=”photo” id=”18183″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

La baza fiecarui triunghi se pune o lingurita de dulceata si se ruleaza, usor, catre varf:

[shashin type=”photo” id=”18184″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se fac foarte usor, vedeti?! 🙂

[shashin type=”photo” id=”18185″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cornuletele se pun in tava tapetata cu hartie de copt, la distanta unele de altele, si se ung cu galbenus amestecat cu lapte (la o tava veti folosi 1 galbenus+1 lingura lapte):

[shashin type=”photo” id=”18186,18187″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se coc cca. 35-40 de minute:

[shashin type=”photo” id=”18188″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se scot din tava si se lasa sa se racoreasca putin:

[shashin type=”photo” id=”18189,18190″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se presara cu zahar pudra:

[shashin type=”photo” id=”18191,18192″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Aici am doua poze cu portia de cornulete cu nectarine si alune tocate, care au iesit la fel de bune:

[shashin type=”photo” id=”18193,18194″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

S-aveti pofta!!! 🙂




Prajitura cu mirabele

[shashin type=”photo” id=”17296″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

As fi putut intitula aceasta reteta Prajitura cu corcoduse galbene dar in mintea mea suna ataaat de romantic Prajitura cu mirabele, incat n-am rezistat sa n-o las asa 😀 Mirabelele sau „mirabelles” cum spun francezii, sunt de fapt banalele noastre corcoduse. Soiul galben, care sunt mai dulci decat cele rosii si din care am plina gradina. Nu va pot descrie in cuvinte cat de delicioase sunt!!!

Aceasta prajitura a fost o inventie de moment, dat fiind faptul ca aveam atat de multe corcoduse, cu care nu stiam ce sa fac. Am reusit sa adun in ea mai mult de-un kg. de corcoduse :)) Prajitura e acrisoara si racoritoare iar blatul e atat de bun, incat il puteti servi separat.

Le-am dus dorul cativa ani buni acestor mici prune galbene, dulci si aromate, pentru ca s-au uscat (nu aveam decat corcoduse rosii), asa ca acum vreau sa profit la maxim de savoarea lor delicata si parfumata. Urmatoarea reteta va fi un delicios nectar de corcoduse!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 125 g unt

– 150 g zahar

– 3 oua mari

– 150 g faina

– 20 g amidon

– 2 lingurite rase praf de copt

– 50 ml lapte gras

– 150 g mirabele (corcoduse galbene)

 

Pentru compotul de mirabele:

– 800 g mirabele (corcoduse galbene)

– 250 ml apa

– 250 g zahar

– 8 foi gelatina sau 12 g gelatina granule

 

Pentru crema:

– 250 g mascarpone

– 200 g branza dulce

– 2 linguri (cu varf) zahar pudra

– 400 ml smantana dulce pentru frisca

Sfat: Branza dulce se poate inlocui cu mascarpone, iar daca nu va plac prajiturile cu multa crema, puteti pune doar 300-350 ml frisca lichida.

 

Pentru ornat:

– 300 g mirabele (corcoduse galbene)

 

Dupa cum deja (probabil) stiti, trebuie sa va arat frumoasele noastre mirabele mai intai 🙂

[shashin type=”photo” id=”17292,17293,17294,17295″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17291″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de prajitura de aprox. 35×24 cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, se pregateste mai intai piureul de corcoduse: se spala bine fructele si li se scot samburii si pielitele, ceea ce se poate face foarte usor, daca fructele sunt bine coapte. Scoateti cu degetele toata pulpa fructelor si cat puteti de mult de pe samburi. Puneti compozitia rezultata intr-un blender, cu tot cu zeama pe care au lasat-o fructele, si mixati de cateva ori. Lasati deoparte.

Se bate untul moale (scos din timp din frigider) cu zaharul. Se adauga apoi, unul cate unul, ouale (sa nu fie nici ele reci) amestecand bine dupa fiecare. Se toarna piureul de corcoduse si se amesteca usor. Nu va speriati daca compozitia arata ca „taiata”, adaugati faina amestecata cu amidonul (se poate inlocui cu faina) si cu praful de copt (toate cernute in prealabil). La final, se adauga laptele si se amesteca foarte bine. Se toarna compozitia pentru blat in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 22-25 minute. Dupa ce s-a copt, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Se inlatura hartia de copt de pe blat, pentru ca altfel usuca blatul si se aseaza inapoi in forma (se inchide inelul detasabil, daca aveti forma cu inel).

Pentru compotul de mirabele, se spala fructele, se scot samburii si pielitele (cu mainile). Se pun la fiert, la foc potrivit, apa si zaharul. Se lasa cca. 10 minute; se amesteca din cand in cand. Se pune pulpa fructelor in sirop si se mai lasa la fiert 1-2 minute. Se da apoi deoparte. Se pune gelatina la hidratat in apa rece. Daca folositi foite de gelatina, puneti-le in multa apa rece iar daca folositi gelatina granule, puneti-le in 150 ml. apa. Gelatina trebuie sa stea la inmuiat cca. 10 minute. Se scot apoi foile de gelatina din apa, se scurg si se pun, una cate una, in siropul nu foarte fierbinte. Gelatina granule se va umfla si va „inghiti” aproape toata apa, deci nu aveti cum sa o scurgeti; o veti topi cateva secunde la foc mic sau la microunde si apoi o vei adauga in siropul amestecat cu fructele. Amestecati energic.

Pentru crema, se amesteca branza dulce cu zaharul pudra. Folositi mixerul vertical pentru a o amesteca, rezultand in felul asta o crema fina de branza. Se amesteca apoi cu branza mascarpone. Se toarna compotul racit de mirabele si se amesteca usor. Frisca se bate, nu foarte tare, si se adauga cremei.

Prajitura se finalizeaza turnand crema peste blatul din forma. Se niveleaza si se acopera cu folie transparenta. Se lasa la frigider pentru minim 5 ore sau peste noapte (ar fi ideal peste noapte!). Inainte de a o servi, se pregateste piureul de corcoduse cu care veti orna prajitura. Se procedeaza la fel ca mai sus (se scot samburii+pielitele). Prajitura se feliaza in bucati potrivite si se orneaza cu pulpa proaspata de corcoduse.

Acrisoara, racoritoare, o adevarata prajitura de vara 🙂

[shashin type=”photo” id=”17297,17298″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Tort Foc de tabara

[shashin type=”photo” id=”17173″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pinterestul asta e o revelatie!!! Am vazut atatea lucruri extraordinare de vreun an incoace (de cand i-am acordat mai multa atentie) si mi-am salvat atatea pagini si poze, incat ma mir si-acum ca nu mi-a explodat calculatorul 😀 Unul dintre torturile pe care le-am descoperit recent a fost un tort numit Campfire Cake, adica Tort Foc de tabara. Unul care a intruchipat tot ce si-a dorit Bogdi de la un picnic in gradina :))) …fiindca, momentan, acolo ne-am asezat tabara. I-am promis, insa, ca vom merge in vara asta cu cortul, la un picnic prelungit, „scaldat” in peste (nu l-am dus niciodata la pescuit!!!) si in povesti care se spun la gura focului, asa ca i s-a mai domolit un pic nerabdarea. Cu ocazia asta, am redescoperit ce unghiuri frumoase are gradina noastra si ne-am bucurat de inca o zi minunata sub bolta nesperat de-albastra (serios, din gradina noastra cerul pare altfel 😀 ).

Tortul a fost minunat, a contrastat placut cu soarele care se ascundea in nori si facea ca „flacarile” de zahar sa se oglindeasca, jucause, in ochii plini de bucurie ai celor mici. Nu va pot spune cu cata pofta l-au devorat si cat de frumos le mirosea parul a bezele arse :)))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua mari

– 150 g zahar

– 100 g faina

– 100 g amidon (sau tot faina)

– 2 lingurite praf de copt

– 2 linguri iaurt

 

Pentru crema:

– 500 g piersici din compot

– 500 g mascarpone sau branza dulce de vaci

– 200 g ciocolata alba

– 300 ml smantana dulce pentru frisca

– 8 foi gelatina sau 12 g. gelatina granule

– 150 g zahar pudra

 

Pentru „focul” de tabara:

– 80-100 g bomboane de fructe rosii

– 80-100 g bomboane de fructe galbene

 

Pentru ornat:

– 150 g biscuiti cu cacao sau ciocolata (pot fi umpluti cu crema)

– rulouri cu crema de ciocolata

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt baza unei forme de tort cu diam. de 24 cm. Se separa ouale; albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se bat cu zaharul intr-un bol inalt pana se spumeaza (cateva minute). Se adauga apoi iaurtul. Faina se amesteca cu amidonul si praful de copt si se cern deasupra bolului cu crema. Se amesteca pana se incorporeaza. Se adauga jumatate din albusul batut spuma si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn, nu cu mixerul. Se adauga si cealalta jumatate de albus batut spuma si dupa ce s-a incorporat, se toarna cu grija in forma de tort pregatita. Compozitia se da la cuptor, unde se coace cca. 20-22 minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.

Pentru crema, se pune gelatina in apa rece, la hidratat. Apa sa treaca cu doua degete peste gelatina (ori e foite, ori e granule). Se lasa cca. 10 minute sa se inmoaie (gelatina granule se va umfla, absorbind toata apa), timp in care se iau 300 g. piersici din compot si se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (puteti folosi si o furculita). Cele 200 g. de piersici ramase se vor taia cubulete. Pregatirile preliminare se vor finaliza cu ruperea in bucatele a ciocolatei albe. Se pune apoi smantana dulce pentru frisca intr-o cratita, la foc mic. Cand se infierbanta (nu se lasa sa dea in clocot), se adauga ciocolata. Se ia de pe foc si se amesteca energic, pana cand se topeste ciocolata. Se scurge gelatina de apa si se adauga in crema de ciocolata fierbinte, amestecand intruna. Se lasa deoparte, sa se raceasca. Branza dulce de vaci (sau branza mascarpone) se bate bine cu zaharul, cu ajutorul mixerului (eu l-am folosit tot pe ala vertical). Se amesteca apoi cu crema racita de ciocolata. Se adauga piureul de piersici si bucatelele de piersici si se amesteca usor, cu o spatula. Se scot din compozitie cca. 200 de grame, care se pastreaza la frigider pana la finalizarea tortului.

In continuare, se feliaza tortul in 3 parti egale; un blat se aseaza pe platou, se insiropeaza cu zeama din compot si se acopera cu jumatate din cantitatea de crema. Se aseaza cel de-al doilea blat, care de asemenea, se insiropeaza usor si se acopera cu restul de crema. Se pune ultimul blat si se apasa usor. Se pune tortul in frigider pentru minim 2 ore, sa se aseze bine. Se scoate crema pastrata la frigider si se face piure; se acopera marginile tortului si suprafata. Se zdrobesc biscuitii cu cacao si se „imbraca” tot tortul cu un strat fin:

[shashin type=”photo” id=”17174,17175″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru „focul” de tabara, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se pun bomboanele rosii intr-o punga (sau doua, daca sunt subtiri) si se bat cu ciocanul de carne, pana se maruntesc. Se procedeaza la fel si cu bomboanele galbene. Se tapeteaza o tava (de prajituri) cu hartie de copt. Se rasfira bomboanele pe hartie (intercalati rosu cu galben si nu lasati stratul prea subtire) si se coc cca. 6-7 minute sau pana cand vedeti ca s-au topit. Se scoate tava apoi si se amesteca, cu ajutorul unui betisor de lemn, cele doua culori, obtinand un aspect marmorat, de „flacara”. Bomboanele mele au avut umplutura de iaurt, asa ca nu au iesit atat de „vii”, dar tot frumoase au fost. In ochii copiilor, cel putin 😛

Se lasa, asadar, sa se raceasca complet, dupa care, cu dosul unui cutit, se sparg bucati mai mari si mai mici, dupa cum puteti vedea si-n poze:

[shashin type=”photo” id=”17176,17177,17178″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru a finaliza tortul, se aseaza „butucii’ de lemn si „flacarile” deasupra tortului, in asa fel incat sa semene cu un foc de tabara 🙂

[shashin type=”photo” id=”17179,17180″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am si sectiune!!!!!!!!! 😀

[shashin type=”photo” id=”17181″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A fost foooarte bun, va invitam si pe voi la o felie!!!

[shashin type=”photo” id=”17182″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si pe Rafi drag l-am avut alaturi…chiar mai mult decat ne asteptam :)))

[shashin type=”photo” id=”17161,17162″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Iar focul a fost parca desprins dintr-o poveste:

[shashin type=”photo” id=”17163″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cel mai reusit picnic de pana acum!!!!!!

 




Tartine cu pasta de branza

[shashin type=”photo” id=”15840″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am ajuns la timp, sper, cu aceste tartine cu pasta de branza si sunca!!! Sint ieftine, rapide, si le puteti decora cu orice aveti prin casa, sau prin frigidere :P. Eu am folosit ca baza pentru tartine painea cu nuci pe care v-am aratat-o ieri, dar voi puteti folosi o paine simpla sau o bagheta, iar ca decor pate de ficat, salata de vinete, salata de oua, bucatele de cascaval cu rosii cherry, pasta de ton cu castravete. Combinatiile sint infinite!!!! 😀

 

Ingrediente:

– o paine cu nuci

– 100 g. branza dulce, de vaci

– 100 g. branza sarata (telemea de vaca sau oaie)

– 50 g. unt

– 1 lingura mare cu smantana

– 1/2 lingurita boia dulce

– un varf de cutit piper

– 1 lingura marar tocat fin

– 1 ceapa mica sau 2 fire ceapa verde (optional)

– rosii cherry, masline, frunze de patrunjel pentru ornat

 

Mod de preparare:

Branza de vaci si telemeaua se trec prin sita sau se fac pasta cu mixerul de mana, cum am facut eu 🙂

Se amesteca apoi cu untul moale, lasat din timp la temperatura camerei si cu smantana. Se adauga boiaua, piperul si mararul tocat. Se poate pune ceapa tocata fin sau chiar usturoi pisat (eu nu am pus).

Se fac tartine din bucatele de paine, unse cu pasta de branza sau cu pasta de sunca, pusa intr-un pos de ornat:

[shashin type=”photo” id=”15841″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tartine cu pasta de branza:

[shashin type=”photo” id=”15842″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tartine cu pasta de sunca:

[shashin type=”photo” id=”15843″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cochete si gustoase 😛

[shashin type=”photo” id=”15844″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Tort cu blat de nuca si fructe de padure

 

[shashin type=”photo” id=”15127″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Prieteni dragi, cu aceasta postare imi iau la revedere de la voi, dar nu pentru mult timp, ci doar pentru cateva zile. Cateva zile pliiiiiiine cu soare (sper :P) si valuri inspumate!!!. Plecam la mare, in Grecia, dar n-o sa va uit. O sa va trimit toata caldura, veselia si aromele Greciei!!! O sa va port in ganduri, si inot, pana dupa geamandura :D. Pana ma intorc, va las in compania acestui tort cu blat de nuca si fructe de padure, aromat si cremos. Va imbratisez cu drag si va urez o vara, nu excesiv de calda, cu muuulta inghetata si povestiri tarzii in noapte. Ramaneti sanatosi si plini de bucurie 🙂

 

Ingrediente:

 

Pentru blat:

– 4 oua

– 4 linguri apa fierbinte

– 100 g. zahar

– 150 g. nuci macinate sau alune

– 50 g. faina

– 1 plic praf de copt (10 g.)

 

Pentru crema:

– 800 g. branza dulce de vaci

– 150 g. zahar pudra

– 80 ml. lapte

– sucul de la o lamaie

– 5 g. gelatina

– 200 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

 

In plus:

– 500 g. fructe de padure asortate

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar si apoi cu apa fierbinte. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se amesteca faina cu alunele sau nucile macinate si praful de copt. Se inglobeaza in compozitia de galbenusuri, impreuna cu albusul batut (ar fi indicat sa folositi o spatula/lingura de lemn). Aluatul se introduce intr-o forma de tort cu diam. de 24 cm, tapetata cu hartie de copt, si se coace 20-25 de minute. Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca.

Se amesteca branza dulce cu zaharul pudra cu ajutorul mixerului de mana (vertical). Daca nu aveti, treceti branza prin sita. Se adauga lapte si suc de lamaie si se amesteca totul foarte bine. Se pune gelatina la inmuiat in apa rece timp de 5 minute. Se scurge apoi si se topeste la microunde sau la bain-marie. Nu o lasati decat cateva secunde, pana se lichefiaza, pentru ca altfel isi pierde calitatile de inchegare. In niciun caz nu o lasati sa fiarba, sa dea in clocot! Se lasa 1-2 minute sa se racoreasca, dupa care se adauga in crema de branza. Se bate frisca, nu foarte tare, si se inglobeaza in crema.

Blatul se taie pe doua nivele. Blatul inferior se inconjoara cu inelul detasabil; se aseaza jumatate de crema si deasupra al doilea blat. Se aseaza apoi restul de crema. Se da tortul la rece cel putin 3 ore. Daca aveti timp, lasati-l mai mult pentru ca aromele sa se imprieteneasca mai bine 😛

Se curata fructele de padure si se repartizeaza peste stratul de crema, dupa fantezie 🙂

[shashin type=”photo” id=”15128,15129,15130″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Racoritor si delicios!!!!

[shashin type=”photo” id=”15131″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va pup dulce pe toti!!!!!!!!!!!! Ne revedem peste vreo doua saptamani 🙂

 

Sfat: Gelatina nu e obligatorie. Mai ales daca aveti o branza grasa si deloc zemoasa 😉




Tarta cu visine si branza dulce

[shashin type=”photo” id=”15113″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceasta tarta cu visine si branza dulce este o tarta cu arome imbatatoare!!! Am avut noroc de-o branza dulce, proaspata, divina, facuta de maicutele noastre dragi de la manastirea Bistrita si de cele mai savuroase visine din toate timpurile, direct din gradina. Ce a urmat, cred ca va puteti inchipui. Da, n-a mai ramas nicio firimitura din ea 😀

 

Ingrediente:

Pentru blatul de tarta:

– 200 g. faina

– 40 g. zahar

– 120 g. unt rece

– un praf de sare

 

Pentru umplutura:

– 120-130 g. visine fara samburi

– 250 g. branza dulce de vaca

– 2 oua mici

– 2 lingurite iaurt

– 2 linguri zahar

– 1 lingurita suc de lamaie

– 2 linguri gris

 

Mod de preparare:

Se framanta un aluat din faina, un praf de sare, zahar si unt (taiat in bucatele). Se infasoara in folie si se da la rece. Minim 30 de minute, preferabil 1 ora. Ideal peste noapte, cum am facut eu :). Daca il lasati peste noapte, trebuie sa il lasati la temperatura camerei cca. 15 minute inainte de a-l intinde.

Se imparte aluatul in doua bile. Una dintre ele (un pic mai mare) se intinde pe o planseta pudrata usor cu faina (nu exagerati cu faina, pentru ca intareste aluatul). Ca sa il puteti intinde mai bine, tineti sucitorul cateva minute in frigider. Sau adoptati tehnica asta, cu intinsul aluatului intre doua folii (pungi de plastic): Prajitura cu visine si palarie de bezea

Eu am folosit o forma cu diam. de 18 cm., care s-a dovedit mult prea mica pentru cantitatea de aluat rezultata. Daca aveti o forma cu diam. de 23-24 cm, folositi-o cu incredere. Si daca doriti, puteti adauga la umplutura inca 100 g. branza dulce, 50-60 g. visine, 1 lingurita iaurt, una de zahar si o lingurita gris.

Decupati o baza din aluat, cu ajutorul formei de copt. Taiati cu un cutit ascutit surplusul:

[shashin type=”photo” id=”15114″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Intoarceti cu grija planseta si inlaturati folia:

[shashin type=”photo” id=”15115″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Impartiti bila de aluat ramasa in 3 parti egale. Intindeti-le pe rand, nu foarte subtire:

[shashin type=”photo” id=”15116″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si asezati-le in forma de copt, sub forma de floare 🙂

[shashin type=”photo” id=”15117″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15118″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Intepati aluatul cu o furculita in mai multe locuri, pentru ca aluatul sa nu creasca excesiv in timpul coacerii. Lasati la copt cca. 15 minute:

[shashin type=”photo” id=”15119″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Scoateti apoi forma din cuptor dar nu stingeti cuptorul, pentru ca trebuie sa pregatiti delicioasa crema de branza 😛

…dar pana atunci, trebuie sa va arat cateva poze cu (unul dintre :D) visinii nostri bogati:

[shashin type=”photo” id=”15124,15125,15126″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…siiii, din nou la crema 😛

Se separa ouale. Se amesteca galbenusurile cu branza de vaci, iaurt, zahar, suc de lamaie si gris. Se inglobeaza albusul batut spuma. Jumatate din compozitie se repartizeaza pe blat:

[shashin type=”photo” id=”15120″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Deasupra se aseaza visinele, bine spalate si scurse:

[shashin type=”photo” id=”15121″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15122″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza apoi restul de compozitie de branza, se niveleaza si se coace aprox. 45 de minute. Se lasa sa se odihneasca in cuptorul stins, cu usa deschisa, cca. 15 minute, dupa care se poate felia si servi. Eu am pozat-o in maaare graba, deoarece norii cenusii care s-au strans deasupra casei pareau din ce in ce mai amenintatori 😀

[shashin type=”photo” id=”15123″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Tarta se poate face si cu coacaze!




Cheesecake cu branza de vaci

Astazi e timpul pentru un cheesecake, un cheesecake cu branza de vaci, simplu si rapid 🙂

Cu alte variante, de ciocolata, caramel, voi reveni cat de curand!!!

 

Ingrediente:

Pentru baza:

– 150 g biscuiti digestivi sau simpli

– 80 g unt

 

Pentru crema:

– 500 g branza dulce de vaci

– 150 g zahar

– 3 oua mari

– 180 g smantana (acra, fermentata)

– 1 lingurita coaja de portocale rasa

– 1 lingurita coaja de lamaie rasa

 

Pentru decor:

– zahar pudra, ciocolata topita sau fructe de sezon

 

Mod de preparare:

Sfaramati biscuitii la robotul de bucatarie sau zdrobiti-i cu un sucitor. Topiti untul la microunde sau bain marie (nu-l lasati sa clocoteasca). Turnati untul topit peste biscuitii sfaramati si amestecati pana cand untul este absorbit complet de biscuiti.

Tapetati cu hartie de copt o forma de tort (cu inel detasabil) cu diam. de 24 cm. si asezati „aluatul” in forma, presand si nivelandu-l cu dosul unei linguri sau direct cu degetele. Tineti-l in frigider pentru cca. 15 minute, timp in care pregatiti crema.

Bateti ouale cu zaharul pana se spumeaza. Separat, amestecati energic branza de vaci cu mixerul vertical, pana rezulta o crema fina. Adaugati in crema de branza ouale batute si smantana, precum si coaja rasa de citrice. Rasturnati compozitia peste blatul de biscuiti si asezati forma intr-o tava de copt (tava de la aragaz). Se face asta ca metoda de precautie (unele tavi de copt nu sint grozave deloc, si compozitia s-ar putea scurge).

Coaceti timp de o ora, o ora si 10-15 minute, la foc mic spre moderat (160 grade C). Centrul cheesecake-ului trebuie sa fie inca moale! Opriti focul, deschideti usa cuptorului si lasati prajitura sa se raceasca in cuptor, apoi bagati-o la frigider unde o veti tine cel putin 5, 6 ore inainte de a o scoate din forma. Eu o las intotdeauna la frigider peste noapte.

Taiati cheesecake-ul in felii si serviti-l cu fructe pasate impreuna cu o lingura de zahar pudra sau cu ciocolata topita. Ori mult mai comod si simplu, cum am facut si eu: pudrat cu zahar praf 🙂




Tort cu crema de branza si mandarine

Acest tort cu crema de branza si mandarine, proaspat si racoritor, a fost o minunata surpriza in ziua de dupa Revelion. Am vazut artificiile cu o noapte inainte, impreuna cu Bogdi, langa Catedrala, si a fost absolut spectaculos…iar acasa ne-am mai delectat cu o portie :P, acest deliciu numindu-se de fapt: Tort de artificii cu crema de mandarine.

Se face foarte usor si e grozav de bun, asa ca sper sa-l incercati cat mai curand!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 25 g unt

– 2 oua

– 75 g zahar

– 75 g faina

– 1/2 lingurita praf de copt

– 1 1/2 lingura cacao

 

Pentru crema:

– 6 foi gelatina sau 1 pliculet gelatina granule (10 g)

– 2 cutii compot de mandarine de 312 g din care 175 g fruct (parte consistenta)

– 100 g zahar pudra (sau tos)

– 1 praf de scortisoara

– 4 linguri suc proaspat de mandarine sau portocale

– 500 g branza dulce de vaca

– 500 ml smantana dulce pentru frisca

– 200 ml zeama de compot de mandarine sau suc proaspat de portocale

– 125 g piscoturi

 

Pentru ornat:

– 100 g ciocolata cu lapte

– 50 g martipan

– 1 lingura zahar pudra

– drajeuri rosii

– colorant alimentar rosu

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se bat ouale cu zahar timp de 2, 3 minute si se cerne deasupra faina amestecata cu praf de copt si cacao. Se topeste untul si se inglobeaza (nu fierbinte, ci bine racorit). Se toarna compozitia intr-o forma de tort cu diam. de 24 cm. tapetata cu hartie de copt si se coace cca. 18 minute sau pana trece de testul scobitorii. Se scoate din cuptor apoi si se lasa sa se raceasca.

Se unge o forma de cupola (un bol cu diam. asemanator) cu pensula de bucatarie, cu ulei (sau apa) si se tapeteaza cu folie transparenta. Se inmoaie gelatina in apa rece (cat sa treaca cu doua degete peste). Se scurg mandarinele si se pastreaza sucul (ar trebui sa obtineti cca. 200 ml. suc).

Se topeste gelatina inmuiata la microunde sau la bain marie si se lasa sa se racoreasca putin. Se amesteca branza dulce, bine sfaramata (trecuta prin sita sau zdrobita cu mixerul vertical) cu suc proaspat stors de mandarine sau portocale (4 linguri) si zahar pudra. Se adauga gelatina topita si frisca batuta si se amesteca bine. Mandarinele se taie in jumatate si se adauga cremei.

Piscoturile se insiropeaza cu zeama din compot si se aseaza in forma de cupola, alternand cu crema de branza si mandarine. La final, se aseaza blatul pe fundul cupolei, deasupra straturilor de crema si piscoturi, si se insiropeaza si el cu suc de mandarine. Se incrusteaza in crema (se apasa usor in crema). Se da tortul la frigider peste noapte.

A doua zi, se rastoarna cu grija pe platoul de servit si se indeparteaza folia. Se deseneaza raze scurte de ciocolata topita, alternand cu raze lungi. La capatul razelor scurte se aseaza drajeuri rosii. Se framanta martipanul cu zahar pudra si se coloreaza in roz cu colorant alimentar. Se intinde o foaie si se decupeaza stele care se aseaza la capatul razelor lungi de ciocolata.

Cel mai delicios tort cu artificii din lume!!!!!! 😛

[shashin type=”photo” id=”14766,14767,14768,14769,14770″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi 🙂

[shashin type=”photo” id=”14771″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 




Tort cu crema de branza dulce

Dragii mei, astazi aveam pregatita pentru voi o postare speciala, un tort deosebit de revelion, la care v-as fi atasat cele mai din inima urari dar planurile mele au fost date, din nou, peste cap…de catre Bogdi meu scump, care si-a dorit un tort cu branza dulce si fructe 🙂

Maine, deci, voi reveni, cu doar cateva ore inainte de finalul acestui an, cu dedicatia mea speciala si cu pupicii de rigoare pentru ca mi-ati fost alaturi si la bine si la greu 😉

Eu sper ca si acest tort sa va insipre, si daca aveti timp sa il si preparati. Copiii vostri vor fi fooooarte incantati!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

 

Pentru blat:

– 125 g. unt

– 100 g. zahar pudra

– 3 oua

– 125 g. faina

– 50 g. ciocolata amaruie (minim 55% cacao)

– 1 pliculet zahar vanilat (bourbon- 10 g.)

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru crema:

– 500 g. branza dulce

– 50 g. zahar pudra

– 2 pliculete zahar vanilat (bourbon)

– 200 ml. smantana dulce pentru frisca

 

Pentru sirop:

– 1 cana apa

– 1 lingura zahar

– 1/2 fiola subtire esenta de rom

 

Pentru decor:

– 100 g. ciocolata alba

– 100 g. ciocolata cu lapte sau amaruie

– 2 linguri ulei

– 8 jumatati de caise sau piersici din compot

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se freaca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul si cu zaharul vanilat. Se separa ouale; se bat spuma albusurile cu un praf de sare. Galbenusurile se adauga pe rand in compozitia cu unt impreuna cu faina amestecata cu praf de copt (cernute dinainte).

Se toarna jumatate din compozitie intr-o forma de tort cu diam. de 24 cm. tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu faina.  Compozitia ramasa se amesteca cu ciocolata topita pe baie de aburi sau la microunde si se toarna peste cea din forma, niveland-o cu grija cu dosul unei linguri, inmuiate din cand in cand in apa rece sau ulei.

Se da blatul la cuptor pentru cca. 25 de minute sau pana trece de testul scobitorii. Dupa ce s-a copt si s-a racit, se scoate din forma si se aseaza pe un platou. Se inteapa cu un betisor de lemn si se insiropeaza cu un sirop rezultat din fierberea apei cu zahar timp de 5 minute, in care se toarna la sfarsit esenta de rom (lasati siropul sa se racoreasca inainte de a insiropa blatul).

Pentru crema, se amesteca branza dulce, trecuta prin sita sau imblanzita un pic cu mixerul vertical 😛 (trebuie sa obtinem o ompozitie spumoasa) cu zaharul si smantana pentru frisca (sau frisca lichida) batuta. Se intinde apoi crema de branza peste blat, intr-un strat cat mai uniform.

Se topeste ciocolata alba cu o lingura de ulei pe baie de aburi sau la microunde si se toarna pe dosul formei de copt, tapetat cu hartie de copt. Se da la frigider pentru 10 minute, apoi se scoate si se toarna ciocolata neagra topita cu cealalta lingura de ulei. Se da din nou la frigider pentru inca 10 minute, dupa care se scoate si se taie in raze cu un cutit cu lama tinuta in foc sau in apa fierbinte de fiecare data (se sterge lama inainte de a taia) . Veti obtine 8 bucati. Aici, la cornurile moi, aveti o mica demonstratie in sensul asta 🙂

Se decoreaza tortul cu jumatatile de caise, peste care se aseaza razele de ciocolata si se da la rece pentru minim 1 ora.

 

A fost delicios!!!!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”14759,14760″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Farfuria lui Bogdi 😛

[shashin type=”photo” id=”14761″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 




Chec cu branza dulce

 

[shashin type=”photo” id=”13256″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Acest chec cu branza dulce va este dedicat, dragilor!!! Se prea poate sa fi observat ca multe dintre retetele mele vechi au o alta infatisare. Am improspatat putin postarile vechi, adaugandu-le poze noi si, sper eu, mai ademenitoare 🙂  Asta s-a intamplat si cu acest chec delicios cu branza dulce sau ricotta, un plumcake care era inghesuit rau de un colac cu cacao 😀 . Acum il puteti savura si vizual, inainte de a-l prepara. E absolut delicios, si pe placul copiilor!!!

 

Ingrediente:

– 300 g branza dulce sau ricotta (de vaca sau de oaie)

– 200 g zahar

– 3 oua mari

– 250 g faina

– 50 ml lapte

– 1 plic praf de copt (10 g)

– un pumn de picaturi de ciocolata sau stafide ori bucatele micute de rahat

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la foc potrivit ( 180 grade C)

Se bat ouale spuma cu zaharul. Separat, se bate cu mixerul branza dulce sau ricotta, dupa care se amesteca cu ouale batute separat. Se adauga faina, sarea si praful de copt, cernute, si laptele.
Se adauga picaturile de ciocolata sau stafidele (puse cu o seara inainte in rom sau esenta de rom). Ca sa nu cada la fundul checului, puneti-le intr-o punga impreuna cu 1 lingura de faina si apoi agitati bine punga…de-abia dupa aceea adaugati-le la compozitie si amestecati usor.
Se da checul la cuptor pentru circa 35-40 de minute. Cand e gata, se scoate din forma si se pune pe un gratar sa se raceasca.

[shashin type=”photo” id=”13257,13258,13259″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E delicios!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”13260″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Poza veche, unde checul cu branza dulce si rahat (foooarte bun in combinatia asta!!!), apare alaturi de colacul de cacao, pe care de asemenea l-am refacut:

[shashin type=”photo” id=”13277″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Reteta preluata de la Adriana Nicoleta




Prajitura Fiadone

[shashin type=”photo” id=”16031″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
V-am promis noi prajituri, dragilor, asa ca iata-ma cu o prajitura cu branza dulce, absolut minunata, numita Fiadone, o prajitura aromata, insiropata, rapida si mai gustoasa decat o placinta!!!

…si pe langa asta e si foooarte usor de preparat, deci aviz gospodinelor incepatoare 🙂
Este o prajitura pe care italienii o au pe masa lor de Paste, si pe care de-acum o vom putea cu totii savura, oricand dorim.

 

Ingrediente:

Pentru compozitia de branza:

– 6 oua mari

– 200 g zahar

– 500 g branza dulce/urda sau ricotta

– 4 linguri amidon sau 3 linguri faina

– coaja de la o portocala mica sau o lamaie

– 25 ml lichior de fructe (limoncello)

– 30 g unt

 

Pentru portocala zaharisita:

– 1 portocala mare

– 150 g zahar

 

Mod de preparare:

Pentru prajitura: Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc mediu). Albusurile se separa de galbenusuri. Se bat spuma albusurile cu putina sare; galbenusurile se freaca cu 200 g. zahar pana cand se albesc. In crema de galbenusuri se adauga, treptat, branza dulce, amidonul, coaja rasa de portocala sau lamaie, lichiorul si, la sfarsit, amestecand usor de sus in jos, se incorporeaza spuma de albusuri.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunile de aproximativ 25×35 cm. si se unge cu unt. Se toarna compozitia, se niveleaza si se da la cuptor timp de cca. 30 de minute.

Pentru portocala zaharisita: Se spala foarte bine portocala sub jet de apa si se sterge. Se taie in jumatate iar coaja se taie fasii; se curata, pe cat posibil, de partea alba (care e amaruie). Sucul se stoarce si se bea cu pofta :D. Se fierb apoi intr-un ibric, la foc mic, fasiile de portocala impreuna cu zahar si atata apa cat sa le acopere. Se lasa cca. 20 de minute, dupa care se lasa la racit.

Finalizare: Se scoate prajitura, se lasa sa se raceasca putin si se taie in patrate; se presara deasupra fiecarei bucati coaja de portocala zaharisita…si se savureaza!!!

[shashin type=”photo” id=”16032,16033″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Macaroane cu branza la cuptor

macaroane-cu-branza-la-cuptor
Asta a fost „comanda” lui Bogdi pentru astazi: macaroane cu branza, la cuptor!!!! 🙂

Le iubeste din gradinita (desi ii faceam si eu destul de des, da’ cam degeaba, fiindca alea de la gradi erau intotdeauna muuult mai bune 😀 )
Acum, insa, am reusit sa le eclipsez pe bucataresele de la gradi, si nu stiu daca scoala o fi fost de vina, sau poate totusi eu, fiindca i le-am imbunatatit cu fiecare noua incercare (pana acum nu demult nu puneam smantana in compozitie). In final, nici nu conteaza, important e ca iubitul meu le papa cu pofta (si el si taica-su 😛 )
Sa le incercati, asadar, caci sunt pe gustul intregii familii!!!!!!

Ingrediente:

– 400 g paste fainoase
– 200 g branza telemea
– 200 g branza de vaci
– 4 oua
– 6-8 linguri smantana sau iaurt
– 1 lingura mare unt
– zahar (optional)

!!! Eu am folosit niste paste mai late, dar se pot folosi orice fel de paste: paste scurte, mici, tubulare sau spiralate, perfecte pentru „umpluturi” 😛

 

Mod de preparare:
Se fierb pastele dupa indicatiile de pe pachet. Se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
Se unge cu unt o tava, un vas de Jena sau o cratita.
Se sfarama cu o furculita branza dulce; telemeaua se rade (pe razatoarea mare).
Se bat bine ouale si se amesteca cu  pastele si cu branza pregatita,
Se pune compozitia in vas, se toarna smantana sau iaurtul, se amesteca usor, si se pune la cuptor timp de aprox. 20 de minute, la foc potrivit.

Asa arata gata 🙂

macaroane-cu-branza-la-cuptor_01

macaroane-cu-branza-la-cuptor_02

Aici e portia de macaroane cu zahar, cum imi place mie mult de tot (asa le mancam de mica, pe cand traia buna mea draga…)

macaroane-cu-branza-la-cuptor_03

macaroane-cu-branza-la-cuptor_04

Delicioase ambele variante!!!

P.S. Folositi doar branza dulce sau numai telemea, cum vreti!




Vargabeles

[shashin type=”photo” id=”15422″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Vargabeles, sau mai pe romaneste spus: Placinta cu branza dulce si taitei :P, e una foarte usor de preparat si foarte, foarte buna!!!!!! Am refacut-o cu ocazia sarbatoririi a 11 ani de casnicie (love my Cipi!!!!!!!!!!) si am fost incantata sa vad ca s-a bucurat de acelasi rasunator succes, chiar daca eu imi doream ceva mai romantic…
Din pacate dorinta mea nu s-a mai implinit deoarece de o luna incoace m-am imprietenit la catarama cu o sinuzita rebela (din cauza asta am si lipsit atat de mult de langa voi…).
In fine, nu vreau sa va plictisesc prea mult cu starea mea de sanatate, deteriorata inca, asa ca am sa va imbii cu o portie din varianta rapida a acestei minunatii dulci, si anume cea cu foi de placinta si taitei de cumparat, urmand ca intr-un viitor, sper nu foarte indepartat ;),  sa va aduc si varianta „home-made”, adica cea in care vom face chiar noi foaia de aluat si de ce nu, si taiteii.
Va place ce verva am acum dupa mai mult de-o saptamana de „piercinguri”?!  😀
…daaa, s-au terminat intr-un sfarsit si punctiile sinusale, absolut terifiante!!!!!!!!!!!!!!

Placinta e dementiala, s-o incercati neaparat!!!!!!!!!!!!!!!!

Ingrediente:

– 6 foi placinta
– 100 g. unt (50 g. pentru tava, 50 g. pentru foi)
– 200 g. taitei
– 4 oua
– 200-250 g. smantana
– 200 g. zahar pudra sau tos
– 500 g. branza dulce
– 1 lingurita coaja rasa de lamaie (optional)
– 50 g. stafide (optional)
– zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:
Se dezgheata, la temperatura camerei, foile de placinta.
Se fierb taiteii si se lasa la scurs. Puteti folosi orice fel de taitei sau chiar macaroane.
Eu am desfacut o cutie cu paste-cuib 😛

Se separa ouale; se bat albusurile spuma, cu un praf de sare. Se bat galbenusurile cu zaharul pana se albesc.
Se  adauga smantana, branza dulce, coaja de lamaie si stafidele bine scurse (lasate la macerat in rom cu cateva ore inainte). Se adauga spuma de albus la compozitia de branza si se amesteca usor. Se incorporeaza taiteii fierti si bine scursi.
Se unge tava cu 50 g. unt moale; eu am folosit-o pe cea de aici, care are aprox. 42 cm. lungime si 29 cm. latime dar daca vreti ca feliile sa fie mai inalte, folositi una de aprox. 32 cm. lungime/23 cm. latime.
Se pune apoi o foaie de placinta care se unge cu unt topit; se pune cea de-a doua foaie, se unge si aceasta cu unt, iar deasupra se aseaza ce-a de-a treia foaie. Se rastoarna compozitia de branza si se niveleaza:

Deasupra se pun foile ramase (3 bucati), unse intre ele cu unt topit.
Se coace placinta la foc potrivit (180 grade C) pentru cca. 35 de minute sau pana cand vedeti ca foile se rumenesc frumos 🙂

Se lasa la racit (daca puteti :P) si se feliaza dupa imaginatie :))

Se serveste pudrata cu zahar praf:

Delicioasa!!!!!!!!!!!!!!

 

P.S. In loc de taitei puteti folosi clatite taiate fasii 😉

 

Reteta preluata de la Fedit via Alis




Pascute cu branza din aluat de cozonac

Cea mai importanta prajitura care se pregateste pentru marea sarbatoare a Pastelui este, dupa cum bine se stie, pasca…si daca pana acum nu am avut curaj s-o pregatesc, trebuie sa va marturisesc ca pasca fara aluat a fost cea care mi-a declansat „pofta” pentru pasca traditionala, rotunda si frumoasa, si mi-a spulberat teama nefondata de aluaturi 😛
Astazi, asadar, va prezint cele mai bune pascute cu branza din aluat de cozonac (m-am abatut un pic de la clasica prezentare 😀 ), din aluat dospit. Si in varianta „mini” :))
Eu le-am facut asa cum vedeti in pozele de mai jos dar se pot coace si in forme individuale si-atunci prepararea lor devine chiar si mai usoara iar rezultatul final mult mai rafinat.

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:
  • 600 g faina
  • 1 varf cutit sare
  • 140 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 40 g drojdie de bere proaspata
  • 4 galbenusuri
  • 50-55 g unt
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri rom sau 1 lingurita esenta de rom
  • 2 linguri ulei
Pentru umplutura:
  • 300-350 g branza de vaci
  • 2 oua mici
  • 2 linguri pline de gris
  • 1 varf de cutit sare
  • 5 linguri zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat (10 g)
  • 2 linguri smantana
  • 50 g stafide
  • coaja rasa de la o lamaie sau portocala
In plus:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte caldut
  • zahar pudra

 

Mod de preparare:

Preparare aluat de cozonac, pufos, gustos, cel mai bun pe care l-am mancat vreodata!!!

1. Se cerne faina si se tine la cald cu 10-12 ore inainte de a ne apuca de treaba si se cerne inca o data inainte de pregatire; galbenusurile se tin la rece cu sare pentru cca. 2 ore.

2. Preparare maia: se amesteca drojdia cu 1 lingura de zahar pana se obtine o compozitie fluida, apoi se adauga cca. 100 ml lapte cald (din cantitatea totala de lapte) si se amesteca cu 5 linguri faina.
Maiaua se presara cu putina faina, se acopera cu un prosop si se tine la cald pana isi mareste volumul de 2-3 ori.

3. Oparirea fainii: se oparesc 2 linguri faina cu 100 ml. lapte fierbinte (pe care il luati tot din cantitatea totala de lapte); se amesteca pentru omogenizare si se lasa sa se racoreasca.

4. Prepararea aluatului: in restul de lapte cald se dizolva zaharul, se amesteca cu galbenusurile, aromele, maiaua, coca oparita si se framanta cu faina pana ce aluatul incepe sa faca basicute de aer (adica destul de mult 😛 …eu insa n-am rezistat mai mult de 10-15 minute, fiindca faceam in acelasi timp si pasca fara aluat)

Se topeste untul si se adauga, cate putin, in timp ce se framanta. Este gata cand se desprinde de pe mana si peretii vasului.
Se unge suprafata cu ulei (se incalzeste usor uleiul inainte), se acopera cu un prosop sau cu o punga mare, care sa il cuprinda bine (e foarte bun trucul asta, credeti-ma!) si se lasa la cald sa dospeasca cca. 1-1 1/2 ora. Daca „da inapoi” se reframanta usor si se mai lasa la dospit.

Nu am poze la etapele astea, din motive evidente :))) …nu numai eu eram un munte de faina ci si toata bucataria (exagerez, ca de obicei 😀 )

Va arat, asadar, rezulatatul final…gata, gata sa dea pe-afara :))
…in spate se zareste pasca fara aluat (ce-a mai ramas din ea 😛 )

…si continuam cu reteta prorpiu-zisa, adica pascutele noastre individuale.
Se imparte aluatul in 9-10 bucati, se modeleaza rotund si se aseaza in tava unsa:

Se apasa la mjloc cu capatul sucitorului (va mai ajutati si de degete) formand un „cuib”, in care se pune umplutura de branza cu stafide, pe care o veti face in felul urmator: branza de vaci se amesteca cu gris, zahar, zahar vanilat, stafide, smantana, sare si ouale batute. Pascutele se mai lasa 10-15 minute la crescut:

In acest timp, se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc moderat).

Inainte de a se pune la copt, pascutele se ung cu galbenusul amestecat cu doua linguri de lapte caldut si se coc cca. 25-30 de minute:

Pascutele mele cu branza gata, pudrate frumos cu zahar 🙂

Va servim cu mare drag si pe voi, caci au fost delicioase!!!

 

P.S. Daca va hotarati sa folositi aluatul de mai sus drept punct de plecare pentru cozonacul de Paste, trebuie sa va felicit in primul rand pentru alegerea minunata :D, si-apoi sa va mai dau cateva mici, dar importante, repere.
Continuam, deci, cu „punctul” 5:
Aluatul se imparte in doua, daca se pune in doua forme; fiecare parte se divizeaza in doua, se modeleaza in forma de fitile lungi cat forma, se impletesc prin rasucire si se aseaza in formele unse cu margarina si tapetate cu zahar.
Se lasa la cald sa creasca pana la 1/3 din inaltimea formei, se unge suprafata cu galbenus de ou si se coc in cuptorul preincalzit, primele 10-15 minute la foc mic, apoi foc moderat pentru inca 25-30 de minute.
Se scot din forme dupa ce s-au racit putin, se aseaza cu baza in sus. Se lasa sa se raceasca, dupa care se pot servi.




Pasca fara aluat cu branza de vaci

Fetelor, daca va era teama sa preparati pasca cu aluat de cozonac, desi teama asta se va risipi curand, cand va voi arata ce pascute minunate am facut pana si eu, un antitalent intr-ale aluaturilor cu drojdie 😛 , puteti sa faceti aceasta minune de pasca fara aluat. Am combinat o reteta din „Practic in bucatarie” cu geniul meu ( nu malefic 😀 ) si a rezultat aceasta incredibil de gustoasa pasca!!! E perfecta, fara nici o exagerare, si fiind prima mea „creatie culinara”, ma astept s-o incercati numaidecat!!!!!!!

 

Ingrediente:

  • 1 kg branza dulce de vaci
  • 7 oua mari
  • 250 g zahar
  • 4 pliculete zahar vanilat (40 g)
  • 4 linguri rase de faina
  • 1 varf de cutit sare
  • 2 linguri de gris
  • 2 linguri cu varf de lapte praf
  • 175 g unt topit
  • 5 g praf de copt (jumatate de pliculet)
  • 80-100 g stafide (optional)
  • zahar pudra pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc mediu). Tava de copt, cu diam. de minim 26 cm (una de 30 cm ar fi perfecta!!!) se unge bine cu unt si se tapeteaza cu gris (si baza si inelul).

Se trece branza dulce prin sita sau se mixeaza cu mixerul vertical (compozitia trebuie sa fie ca o pasta). Se separa ouale; albusurile se bat spuma. Branza dulce se freaca cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si untul topit. Se adauga faina, praful de copt si sarea, toate cernute, si apoi sarea, grisul, laptele praf si stafidele si se omogenizeaza. Daca nu aveti lapte praf, folositi tot gris sau pesmet. Iar daca veti lasa stafidele macar o ora la macerat in apa calda cu rom (200 ml apa + 1 lingura rom sau 1 lingurita esenta de rom) veti obtine o compozitie si mai savuroasa.

In continuare, se inglobeaza albusurile batute, incet, cu o spatula sau lingura de lemn, in doua transe, amestecand usor dupa fiecare. Se toarna umplutura si se pune in ) cca. 60-65 de minute.
Se lasa la racit in tava, apoi se aseaza pe platoul de servit.

Se lasa simplu sau se pudreaza cu zahar pudra.

Cat de usor, nu???? …si cat de gustoooooos!!!!!! 🙂

Sa aveti pofta!!!




Spic cu pui

Dragii mei, astazi am pentru voi o surpriza delicioasa, o placinta cu pui, un spic cu pui, de fapt, ce se prepara rapid si e extrem de savuros. Perfect pentru un sfarsit de saptamana relaxant 🙂
…tot aluatul de tip foitaj va fi vedeta care ne va scoate din incurcatura, adica nu ne va tine prea mult prin bucatarie 😀

Resturile de friptura pot fi folosite cu succes in aceasta reteta!!!

 

Ingrediente:

  • 1 piept de pui intreg (sau doua pulpe mari)
  • 1 foaie de aluat foitaj -400 g
  • 1 ceapa mare
  • 1 legatura ceapa verde
  • 2, 3 catei de usturoi
  • 50 g unt
  • 120 g ciuperci (optional)
  • 200 g crema de branza sau branza dulce
  • 1 lingura frunze de patrunjel, tocate
  • 1 ou batut
  • sare, piper

 

Poza noua:

Si doua poze vechi 🙂

 

Mod de preparare:

Dezghetati aluatul (scoateti-l, cu o ora inainte de a va apuca de treaba, din congelator). Incalziti cuptorul a 190 grade C (foc mare). Tapetati cu hartie de copt o tava mare (cea de la aragaz e perfecta sau una mare, de fursecuri).

Pentru umplutura, caliti carnea, taiata dinainte in fasii potrivite, in 2, 3 linguri ulei, la foc potrivit, pana isi schimba culoarea. Lasati sa se raceasca si taiati-o cubulete. Puneti deoparte si acoperiti-o cu un capac. Caliti ceapa cu usturoiul in unt pana se inmoaie, apoi adaugati ceapa verde si ciupercile taiate marunt. Lasati la foc potrivit 5 minute. Lasati sa se raceasca.

Amestecati carnea cu crema de branza (daca folositi branza dulce, scurgeti-o, daca e cazul, si sarati-o dupa gust sau folositi 100g branza dulce+100g branza sarata). Adaugati apoi ceapa calita si patrunjelul verde cu sare si piper.

Asezati foaia de aluat direct in tava tapetata cu hartie de copt si subtiati-o putin cu sucitorul. Eu, initial (si in pozele vechi aveti varianta asta) am intins aluatul pe o suprafata infainata, dupa care l-am transferat in tava, dar se manevreaza greu si e stresant, pentru ca in orice moment se poate rupe, asa ca va sfatuiesc sa adoptati prima varianta 😀

Puneti cu o lingura toata compozitia pe mijlocul foii, lasand loc sus si jos si cate 10 cm. de-o parte si de alta. Taiati lateralele in diagonala pana la compozite, in fasii de cca. 2 cm:

Trageti fasiile de aluat una peste alta (nu prea strans):

…alternand in cruce pana jos:

Dupa ce ati „impachetat-o”, lasati-o putin sa se odihneasca. Doar pana cand bateti oul 😛

Ungeti cu oul batut (puteti adauga o lingurita de lapte caldut pentru a a-l fluidiza) toata suprafata placintei:

Coaceti 15 minute la foc mare (190 grade C), apoi scadeti putin temperatura cuptorului, la foc potrivit (180 grade C) si mai coaceti 16-18 minute, sau pana cand placinta este crocanta si aurie:

Dupa ce o scoateti din cuptor, asteptati 10 minute sa se racoreasca (aveti voie sa „testati” un capat aburind 😀 )

Feliati placinta si mutati feliile pe un platou. Serviti simlu sau cu o salata!

Foooooarte gustoasa!!!
Data viitoare fac, clar, portie dubla!




Luntrite cu somon

Aceste luntrite cu somon sunt niste aperitive delicioase si rafinate ce se prepara foarte repede si sunt de nelipsit atat la petrecerile celor mari cat si a celor mici!

Astazi vom patrunde pentru cateva clipe in tainele foitajului datorita acestei minunate retete, dar maine am sa va ispitesc cu o alta la fel de apetisanta , asa ca, daca nu aveti prin congelator aluat de foitaj, ar fi bine sa va aprovizionati cat mai curand 🙂

 

Ingrediente pentru 24 bucati:

  • 1 pachet aluat foitaj (Morarita, Linco sau Bella)
  • 200 g branza de vaci
  • sare, piper
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura marar tocat
  • 1 castravete
  • 150 g somon afumat
  • marar pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se decongeleaza foitajul (nu complet) si se aseaza pe o suprafata presarata cu faina (se lasa aluatul asa cum e, nu se intinde cu sucitorul). Se decupeaza forme ovale din aluat (la fel de bine se pot face si rotunde). Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (de la aragaz).

Eu prima data am decupat aluatul cu o cana…dar rezultatul nu a fost unul impresionant 🙂

Asa ca, intr-un final, am croit cu cutitul „luntritele” dorite:

Treaba a mers mult mai repede (nu va faceti griji daca nu le „croiti” perfect ovale, pentru ca oricum se mai deformeaza cand se coc).

„Luntritele” se coc, asadar, timp de cca. 10-12 minute:

…sau pana cand se umfla frumos…in straturi 🙂

 

Pentru umplutura, se amesteca branza cu sare, piper suc de lamaie si marar tocat:

Se taie pe jumatate luntritele coapte 🙂

Se aseaza pe fiecare „barcuta” cate o lingura de amestec:

Se taie 12 felii de castravete si acestea se taie apoi jumatati. Se aseaza decorativ deasupra cremei de branza:

Se ruleaza feliile de somon si se aseaza pe feliile de castravete.
Se servesc ornate cu fire de marar:

Mi-au placut la nebunie!!!!!!!!!

 

P.S. Resturile de aluat le puteti, de asemenea, folosi. Ori simple, ori cu cascaval (daca sunt destul de mari pentru a putea fi umplute) sau poate aveti crenvursti si nu stiti ce sa faceti cu ei: crenvursti „in pijama” 🙂
S-aveti pofta, orice ati alege!!!