Cake Pops cu ciocolata alba si nuca de cocos

Cake Pops cu ciocolata alba si nuca de cocos, aceasta este prima reteta din anul 2019!!! Si este una delicioasaaaa! 😀 …si desi as fi vrut sa v-o aduc in prima zi a noului an, ca sa incepem asa cum se cuvine anul, hahaah, nu am putut s-o fac pentru ca eram pe picior de plecare. Unde?! La munte!!!! Dar poze de acolo, un pic mai tarziu :))

Va imbratisez pe toti cu mare drag si va urez din nou, cu inima plina, sa aveti un an extraordinar si frumos, un an exact asa cum va doriti!!!

 

Ingrediente pentru cca. 25 cake pops:

Pentru blat:
  • 4 albusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g faina de cocos
  • 60 g Chips Cocos (nuca  de cocos deshidratata)
Crema de ciocolata alba:
  • 150g ciocolata alba
  • 120 ml smantana pentru frisca
  • 120 g branza dulce de vaci sau mascarpone
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata alba

 

 

Mod de preparare:

Pentru blatul de bezea cu cocos, se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 28×20 cm.

Albusurile se bat, intr-un bol curat si uscat, cu mixerul pe viteza mica, cca. 1 minut. Se toarna zaharul si se bat in continuare, dar la viteza mare de data asta, pana cand se obtine o compozitie tare, ca de bezea. Se adauga faina de cocos si chipsurile de cocos, maruntite dinainte la robot (puteti folosi fulgi de nuca de cocos in locul chipsurilor). Se amesteca totul foarte bine cu o spatula (care ajunge foarte bine pe marginile bolului). Compozitia pentru blat se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza, si se da la cuptor pentru cca. 18 minute. Blatul se lasa apoi la racit.

Pentru crema de ciocolata alba, se rupe ciocolata alba in bucatele si se topeste impreuna cu smantana pentru frisca, la foc mic sau la microunde. Cand e bine racorita, se amesteca cu branza proaspata de vaci sau cu branza mascarpone.

Pentru cake pops, se faramiteaza blatul si se amesteca cu crema de ciocolata. Se modeleaza bile de aceeasi marime, cu palmele, sau puteti folosi o forma speciala, cum am eu aici: Cake Pops cu fistic si merisoare. Bomboanele se aseaza pe o tava si se lasa la frigider pentru cca. 20 de minute (daca va grabiti, lasati-le 10 minute la congelator).

Pentru glazura de ciocolata, se topeste ciocolata alba, rupta in bucatele. Se ia cate un betisor de plastic sau lemn, i se cufunda capatul in ciocolata topita si apoi se infige in cake pops, cu grija insa, sa nu iasa pe partea cealalta 😀  Se trec, rand pe rand, prin glazura de ciocolata, se lasa sa se scurga de ciocolata in exces (nu scuturati bomboana, pentru ca se poate rupe), se presara repede cateva chipsuri de cocos deasupra sau fulgi de nuca de cocos, ca sa para ninse, si se lasa la intarit in pahare:

Aici e „portia” simpla, cu bomboanele de cocos pudrate cu cafea macinata, cu care am ornat deliciosul Tort Tiramisu cu ciocolata!!!

 

Iar acestea sunt pentru voi, prieteni dragi: cele mai bune bomboane „Raffaello”…pe bat sau fara bat! 😛




Tort Littlest Pet Shop cu crema Oreo

 

Prieteni dragi, am lipsit tare mult de langa voi, stiu, dar am revenit cu un tort suuuper fain, Tort Littlest Pet Shop cu crema Oreo, un tort la care am „muncit” cu mare drag, pentru ca i-a fost dedicat Amaliei, frumoasei mele nepotele care a implinit 11 ani!!!! Ea colectioneaza animalutele astea de cand era micuta si isi dorea mult de tot ca tortul de la ziua ei sa aiba tema „Littlest Pet Shop”. Si sa contina neaparat Oreo!!!!! 😀  Ne-am sfatuit cateva zile, inainte de petrecere, si am inventat acest tort Oreo, cremos si nemaipomenit de bun, pe care l-au savurat cu mare pofta toti invitatii ei. Inclusiv Bogdi, hehee!!! :))

La multi ani, Amalia noastra draga!!!!! Sa cresti mare, sa fii mereu cu zambetul pe buze, pentru ca atunci esti si mai frumoasa, si sa nu te plictisesti niciodata de citit! Noi toti, in frunte cu mosu’, te iubim nespus!

Si nu pot sa inchei acest intro emotionat (si poate un pic cam lung 😛 ) fara sa-i multumesc Ralucai pentru ajutorul acordat la ornarea tortului. Si cand zic ca „m-a ajutat” vreau de fapt sa zic ca ea a facut 99% din treaba :)))

 

Pentru blat:
– 300 g faina
– 1 lingurita praf de copt
– 1 lingurita bicarbonat
– 4 oua (medii)
– 50 g unt (80% grasime)
– 50 g ulei de cocos solid
– 200 g zahar tos
– 90 g ciocolata cu 50% cacao
– 150 g smantana acra, fermentata
– 60 ml lapte gras
– 1/2 lingurita esenta de vanilie
!!! Smantana sa fie din aia pentru ciorba 😀 , iar daca nu aveti ulei de cocos, folositi tot unt.
Pentru crema Oreo:
– 500 g branza mascarpone
– 250 g branza Quark
– 150 g lapte condensat indulcit
– 250 ml smantana pentru frisca
– 25 g zahar pudra vanilat
– 180 g biscuiti Oreo (Double Oreo)
– 154 g biscuiti Oreo (Chocolate Cream)
– 4 foi gelatina
!!! Daca nu gasiti Quark, folositi 125 g crema de branza Philadelphia+125 g iaurt gras (grecesc)
Pentru glazura de ciocolata:
– 150 g ciocolata cu lapte
– 60 ml smantana pentru frisca
– 100 g unt (80% grasime)
Pentru stratul de crema colorata:
– 250 g branza mascarpone
– zahar pudra dupa gust
– colorant alimentar verde si rosu
In plus:
– rulouri cu ciocolata
– bombonele colorate
– flori de napolitana
Acestea au fost figurinele pe care le-a ales Amalia (din multele pe care le are 😛 )
Mod de preparare:
 Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc potrivit, domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diam. de cca. 30 de cm. Puteti folosi si o forma clasica de tort cu diam. de 26 cm, numai ca va iesi mai inalt. Eu am avut nevoie de un blat mai mare, la baza, de aceea am folosit cea mai mare forma din dotare :))
Deci, se cerne faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul intr-un bol incapator. Se lasa apoi deoparte. In continuare, se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu laptele caldut iar albusurile se bat cu un praf de sare si 100 g zahar, spuma tare. Untul si ulei de cocos, ambele la temperatura camerei, se bat cu mixerul, la viteza mare, cu restul de zahar: 100 g. Se adauga apoi galbenusurile si se amesteca totul bine. Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la microunde sau la bain-marie. Se toarna in compozitia cu galbenusuri si se amesteca scurt. Se adauga acum ingredientele uscate (faina+praful de copt+bicarbonatul), urmate de smantana. La final, se adauga albusurile spuma si se amesteca cu o spatula, pana se omogenizeaza. Aluatul obtinut se toarna in forma si se niveleaza. Blatul se coace cca. 40 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Se lasa la racit in forma, dupa care se taie in doua, pe jumatate. Blaturile rezultate se pot insiropa daca vreti, cu putin lapte indulcit. In acelasi fel am copt si blatul 2, cel mic, numai ca am injumatatit cantitatile.
Pentru crema, se pune prima data gelatina la inmuiat in multa apa rece pentru cca. 8-10 minute. IN acest timp, se bat cele doua creme, mascarpone si quark, ambele la temperatura camerei, cu laptele condensat indulcit (gros ca un caramel, la conserva, nu la cutie, pentru ca acela e pentru cafea si nu e bun). Smantana pentru frisca se bate bine cu zaharul pudra si se inglobeaza. Foitele de gelatina se scot din apa si se topesc la microunde sau la bain-marie. Aveti grija ca se topesc foarte repede, in cateva secunde, asa ca fiti cu mare grija! Stiti deja ca gelatina nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare, dar nu strica sa mai reiau 🙂 Pentru ca gelatina sa nu faca cocoloase, va sfatuiesc sa nu o turnati pur si simplu in crema, ci sa adaugati doua, trei linguri de crema in gelatina topita si apoi sa adaugati totul in crema. Biscuitii Oreo se zdrobesc, nu foarte fin, ori la robot, ori pusi intr-o punga ce se inchide etans si apoi zdrobiti cu sucitorul. Crema iese mai buna daca raman bucatele mai mari de Oreo!
Finalizare tort: se umplu blaturile cu crema Oreo si se lasa la frigider peste noapte. A doua zi, se scoate tortul si se acopera cu glazura de ciocolata, pe care o faceti punand toate ingredientele intr-o oala, la foc mic, pana cand se topeste ciocolata (o rupeti mai intai in bucatele). Lasati crema sa se raceasca si apoi o tineti la frigider pentru cca. o ora sau pana cand vedeti ca s-a intarit. Marginile tortului se ung din belsug cu crema de ciocolata(si suprafata, dar doar in strat subtire).
Stratul de crema colorata se prepara foarte usor: se amesteca mascarpone cu colorantul dorit si zahar pudra dupa gust si se acopera suprafata tortului. Tortul se orneaza cu bombonele colorate, rulouri de ciocolata si figurine LPS. Iata cum ne-a iesit noua:
Prim-plan, foooarte colorat!!! 🙂
Tare dragalase mai sunt animalutele astea!!!! Mi-a fost tare drag sa le pozez:
Aici am lasat loc pentru lumanarele!!! 🙂
 Tortul e delicios, nu-l pot descrie in cuvinte!!!! Priviti-i numai pe copii cat de nerabdatori erau sa il atace!!!!!!!!! 😀
…si era sa uit de sectiune!!! 😀
Cam ravasita ea, cum a scapat din mainile celor mici, da’ grozav de buna!



Tort cu mascarpone si bomboane Raffaello-Mitos.is

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is

 

Anul asta, pe la inceputul lui octombrie, s-au implinit 16 ani de cand eu si Cipi am spus aproape-n cor: „Daaa”!!! Totul frumos pana acum, doar c-am uitat complet de ziua noastra. Si eu, si el 😀 Asa ca, cu un pic de intarziere, dar cu mare bucurie, va prezint tortul Mitos.is, un tort cu mascarpone si bomboane Raffaello pe care i l-am facut lui Cipi…si lui Bogdi, fiindca si el e mare fan!!! E un joc nebun cu celule care mananca alte celule, in fuga spre suprematie (un fel de everyday life 😛 ), ce te acapareaza total. Si daca esti jucator, si daca esti doar un simplu spectator, cum sunt eu. Muzica, insa, pe langa lupta amuzanta (dar acerba), e fenomenala!!!!! Va pun mai jos un link, daca vreti sa va deconectati de lume. Cipi e atat de pasionat de jocul asta, incat de multe ori imi fura locul la calculator (cu pagina de Facebook deschisa, bineinteles ) si nu se ridica decat daca-l momesc cu ceva bun, de prin bucatarie 😀 Bogdi, cu ocazia aniversarii noastre, ne-a facut o felicitare-inimioara, fooarte haioasa si plina de iubire. Te iubesc, copilule, pe tine si pe tati!!!!! Sper sa nu mai uit niciodata ziua nuntii noastre :)))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 6 oua

– 6 linguri apa

– 150 g zahar

– 200 g faina

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru insiropat:

– 150 ml lapte de cocos

– 50 g zahar

 

Pentru crema:

– 150 g bomboane Raffaello

– 500 g mascarpone

– 150 g zahar pudra

– 80 g ulei de cocos (presat la rece)

 

Pentru glazura:

– 200 ml smantana pentru frisca

– 200 g ciocolata alba

– 500 g mascarpone

 

Aici vin pozele non-culinare, aveti un pic de rabdare, va rog, ajungem imediat si la reteta :)))

Felicitarea lui Bogdi mai intai:

felicitare-mitos-is_01

felicitare-mitos-is_02

felicitare-mitos-is_03a

felicitare-mitos-is_04

 

Bogdi cu Cipi in joc, ba rosii, ba albastri…cum apuca 😀

Au level 79, nivelul maxim, asa ca-s suuuuper buni :)))

captura-mitos_01

captura-mitos_02

Cu muzica la maxim!!! Soundtrack MITOS.IS:

 

Si cam asa mi-a iesit mie:

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_05

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_06

 

Mod de preparare:

Prima si prima data pregatiti ganache-ul de ciocolata alba, pentru a avea timp sa se raceasca: rupeti ciocolata alba in bucatele si adaugati-o in smantana lichida. Puneti pe foc (la foc mic) si amestecati intruna pana cand se topeste ciocolata. Lasati deoparte, sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei, puneti crema in frigider.

In acest timp, pregatiti blatul:  incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o forma de 26 cm. Separati ouale (sa nu fie reci); bateti galbenusurile cu apa si 50 g zahar pana se spumeaza usor. Separat, bateti albusurile cu un praf de sare si cu restul de zahar (100 g) pana obtineti o spuma tare. Adaugati faina si praful de copt printr-o sita deasupra galbenusurilor. Amestecati albusurile spuma, incet, cu o spatula, pana se incorporeaza complet. Turnati aluatul rezultat in forma pregatita, nivelati si dati la cuptor pentru cca. 25 de minute. Blatul se lasa la racit in forma; se taie apoi pe jumatate.

Preparati crema: amestecati branza mascarpone, scoasa din timp din frigider, cu zaharul pudra. Adaugati uleiul de cocos, incalzit putin pe foc (foarte mic) sau la microunde. Aveti grija sa nu fie lichid! Sfaramati bomboanele Raffaello in maini si adaugati-le la crema (cu tot cu migdale). Amestecati totul foarte bine.

Preparati „siropul” de lapte de cocos: amestecati laptele de cocos cu zahar pana cand nu se mai simt cristalele de zahar.

Asamblare: puneti un blat inapoi in forma si inchideti inelul detasabil. Insiropati cu jumatate din cantitatea de sirop. Puneti jumatate de crema, nivelati si acoperiti cu celalalt blat (cel mai neted). Insiropati-l cu restul de sirop si acoperiti-l cu restul de crema. Lasati la rece cca. o ora.

Pentru a glazura tortul, scoateti crema de ciocolata alba din frigider si bateti-o bine cu mixerul, 2-3 minute, pana prinde consistenta. Eu i-am adaugat 4 foite de gelatina, ca sa fiu sigura ca nu ma lasa balta in momentul in care incep sa „ornez” tortul, dar voi, daca il faceti simplu, lasati-l asa cum e 🙂 La final, se adauga branza mascarpone si se amesteca totul foarte bine. Tortul se acopera cu glazura si se niveleaza. Daca nu adoptati tematica Mitos 😀 , ornati-l cu fulgi de cocos si bomboane Raffaello. Daca, insa, aveti vreun pasionat prin preajma, faceti-l cum l-am facut eu :))

„Virusii” i-am facut din cercuri de ciocolata neagra+alba si un strop de colorant rosu, lichid iar „celulele”, alias playerii, din biscuiti pe care i-am uns cu crema de branza colorata. Exact asa cum vedeti in poze:

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_01

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_02

 

A iesit deliciooooos!!!!!! 😛

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_03

 




Bomboane vegane cu seminte de in si banane

[shashin type=”photo” id=”18353″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

V-am promis retete cu seminte de in (cele care se transforma in „oua” 😀 ), iar prima, dintre cele multe pe care am de gand sa le fac, este aceasta reteta de bomboane vegane cu seminte de in si banane. Prea bune sa nu le incercati!!! 😛

 

Ingrediente:

– 1 banana mare (cca. 215 g)

– 1 „ou” vegetal

– 100 g fulgi fini de ovaz

– 1 lingura sirop din sfecla de zahar sau miere

– 1/2 lingurita scortisoara macinata (optional)

 

Mod de preparare:

Se macina la blender/rasnita fulgii de ovaz si se amesteca cu restul ingredientelor. Se lasa compozitia minim 1 ora la frigider, dupa care se formeaza bile care se dau prin nuca de cocos sau fulgi de ciocolata neagra.

Usor si delicios!!! 🙂

[shashin type=”photo” id=”18354,18355,18358″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

„Sedinta foto” a avut loc sub salcia mea draga, care e atat de frumos inflorita si care zumzaie de fericire ca a venit primavara 😀 …sunt zeci de albine care zboara, ametite, pe sub ea…e atat de bine sa le asculti!!!

[shashin type=”photo” id=”18350,18351,18352″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, cu drag!!!

[shashin type=”photo” id=”18357,18356″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Se pastreaza la frigider!!!




Trufe cu Nutella

 

Cand am refacut cosuletul filigranat de ciocolata, in care am asezat fursecuri si bomboane, si l-am ambalat, cat de frumos am putut 😛 , am stiut ca nu va fi complet fara niste trufe cu Nutella 😀

Se fac foooarte usor si sunt atat de cremoase si gustoase, incat cu greu m-am abtinut sa nu le tot gust :))

 

Ingrediente:

  • 150 g ciocolata cu lapte (sau amaruie)
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 80 g unt (80% grasime)
  • 300 g Nutella
  • 80-100 g alune sau nuci (prajite), tocate marunt

 

Mod de preparare:

Se pun, la foc mic, ciocolata rupta in bucatele, frisca lichida si untul rece, taiat in cuburi, si se lasa pana cand se topeste ciocolata (se amesteca des in tot acest timp). Se lasa sa se racoreasca 2-3 minute, dupa care se amesteca cu nutella. Compozitia rezultata se lasa la frigider peste noapte.

A doua zi, se fac cu mainile, fara sa insistati prea mult, bile de marime potrivita, din crema intarita. Nu va stresati daca trufele nu ies perfect rotunde, mie-mi plac la nebunie alea neregulate 😀

Caldura palmelor le topeste rapid, asa ca invartiti-le repede si dati-le prin alunele tocate (sau prin nuci):

Cand sunt gata, puneti-le din nou la frigider si lasati-le pana se intaresc (cca. 2 ore):

Eu am dat cateva si prin cacao:

Pentru voi, cu drag!!!

Super delicioase :))




Bomboane Oreo

[shashin type=”photo” id=”18157″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceste bomboane Oreo nu sunt altceva decat biscuiti Oreo sfaramati si amestecati cu crema de branza. Ceea ce nu le face mai putin interesante decat alte bomboane sau trufe de ciocolata. Ori mai putin delicioase 😀

Eu le-am acoperit cu ciocolata cu lapte, dar si ciocolata alba e o optiune foarte buna.

Daca vreti ceva rapid, gustos si usor de facut, aceste bombonele sunt solutia!!!! 😛

 

Ingrediente pentru cca. 16 bomboane:

Bomboane Oreo:

– 200 g biscuiti Oreo

– 125 g crema de branza (Philadelphia)

 

Glazura si ornat:

– 200 g ciocolata cu lapte

– firimituiri de biscuiti sau pudra de scortisoara

– 50 g ciocolata alba

 

Mod de preparare:

Se pun biscuitii Oreo, intregi, cu tot cu crema, in robotul de bucatarie si se maruntesc (se pot pune si intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul).

Se amesteca apoi cu crema de branza, intr-un bol nu foarte adanc, pana se omogenizeaza. Se acopera bolul si se lasa la frigider cca. 30 de minute. E important sa lasati compozitia la frigider, pentru ca se intareste si puteti forma mai usor bomboanele!

Se formeaza din aluatul racit bile de marimea unei nuci…mai mari 😀 …si se aseaza pe un platou (nu le inghesuiti!!!). Se pun din nou la frigider, pentru 10-15 minute, pentru a le putea da mai bine prin ciocolata.

Se topeste ciocolata, rupta in bucatele, la microunde sau la bain-marie. Bomboanele Oreo se pun, pe rand, in ciocolata fierbinte si se acopera in totalitate cu ciocolata. Eu am folosit o lingurita, ca sa le intorc pe toate partile, si o furculita, cu ajutorul careia le-am scurs de excesul de ciocolata.

Cand sunt gata, se aseaza pe un platou, la distanta unele de altele, si se orneaza cu dare de ciocolata alba sau cu firimituri de biscuiti (tot Oreo) si putina scortisoara. Se pastreaza la frigider.

Iata cateva poze, pas cu pas, cu aceste bomboane Oreo care ne-au indulcit ziua 🙂

[shashin type=”photo” id=”18158,18159,18160,18161,18162,18163″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Au fost grozave, cremoase si foaaarte ciocolatoase!!! 😀

Sfat: Daca le vreti mai „crocante”, puneti inca 4 biscuiti maruntiti in compozitie, inainte de a forma bilele.

 




Bomboane de ciocolata alba cu cocos

[shashin type=”photo” id=”18043″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

In ziua in care am facut trufele de ciocolata cu avocado, am facut si-o portie de bomboane de ciocolata alba cu cocos…ca sa am cu ce sa le asortez 😀 Si desi au iesit multe, multe, s-au „topit” imediat!!!

 

Ingrediente pentru cca. 40 de bomboane:

– 200 g unt de cocos (dintr-o conserva de lapte de cocos, de 400 ml)

– 180 ml smantana dulce pentru frisca

– 400 g ciocolata alba

– 100 g fulgi de nuca de cocos

– 120 g napolitane cu nuca de cocos

– 200 g fulgi de nuca de cocos, pentru bomboane

 

Mod de preparare:

Se deschide conserva de lapte de cocos si se scoate, cu o lingura, partea solida, “untul” de cocos, care la mine a cantarit fix 200 de grame 😛 Apa de cocos care ramane in conserva poate fi folosita la smoothie-uri, la insiropat blaturi sau in mancare.

Se topeste untul de cocos impreuna cu smantana dulce, la foc mic; se adauga ciocolata alba, rupta in bucatele si se amesteca intruna, pana se topeste. Se pun fulgii de cocos (100 g) si se mai lasa pe foc 1-2 minute, amestecand energic. Se ia oala de pe foc si se lasa la racit. La final, se sfarama napolitanele cu nuca de cocos si se incorporeaza in compozitia racita. Se pune la frigider pentru minim 2-3 ore sau peste noapte (cel mai bine!!!)

Se formeaza, cu mainile, bomboane potrivite ca marime, care se dau prin fulgi de nuca de cocos (200 g). Daca vreti, puteti sa puneti cate o aluna in mijlocul lor. Se pun in cosulete de hartie si se pastreaza la frigider.

[shashin type=”photo” id=”18046″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bune, bune!!! 😛

[shashin type=”photo” id=”18044,18045″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Trufe de ciocolata neagra cu avocado

[shashin type=”photo” id=”18023″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ne-am cam facut de cap anul asta, si abia ce-a inceput! 😀 Aveam in plan niste bomboane cu ciocolata, dar le voiam mai usoare, mai putin dulci, mai „sanatoase”, asa ca am optat pentru aceste trufe de ciocolata neagra cu avocado. Nu strambati din nas, pentru ca sunt neasteptat de bune! 😛

Avocado e un fruct minune, e fructul care l-a tinut pe tati in viata cand era, uitat de lume, prin Guineea…

Mi-au placut foarte mult!!!

 

Ingrediente pentru 12-13 trufe:

– 180 g ciocolata neagra (68-72 % cacao)

– 1 avocado mic, bine copt (180-190 g)

– 1 lingura mare, plina cu miere

– 2 linguri cacao

– 1 lingurita scortisoara (optional)

– 50 g alune tocate si restul de 20 g ciocolata pentru ornat

 

Mod de preparare:

Taiati fructul de avocado pe jumatate, rasuciti jumatatile si scoateti samburele, care se piteste intr-una dintre jumatati. Daca fructul e bine copt, il veti putea indeparta dintr-o miscare. Scoateti apoi pulpa cu ajutorul unei linguri (strecurati lingura pe langa coaja si pulpa si-apoi trageti, ca si cand ati umple o cupa de inghetata 😀 ). In continuare, puteti sa sfaramati pulpa cu o furculita, cat mai fin, sau cu mixerul vertical.

Topiti ciocolata neagra la foc mic si lasati-o 1-2 minute sa se racoreasca. Adaugati mierea si amestecati.

Amestecati foarte bine ciocolata topita cu pasta de avocado; puneti compozitia rezultata la frigider pentru cca. 1-2 ore. Formati trufe de aceeasi marime si dati-le prin pudra de cacao. Ati putea s-o amestecati cu scortisoara, cum a facut o fata faina, tot Laura 😛 , de pe Facebook. Hm, ce arome!!!

Presarati alunele tocate sau dati trufele direct prin alune, pentru ca stratul de cacao le cam impidica sa se „lipeasca” si decorati cu fasii de ciocolata topita (cele 20 de grame, restul de ciocolata) sau rasa.

Foarte bune!!!

[shashin type=”photo” id=”18024,18025,18026,18027,18028″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 




Cake Pops

Puteti face aceste bomboane din orice resturi de prajituri, nu neaparat folosind reteta mea de Cake Pops, dar cand veti vedea ce ingrediente intra in compozitia bombonelelor mele, veti fi foooarte tentati sa le incercati 😛  Discutam aici despre ciocolata alba si neagra, scortisoara si migdale (sau nuci). Sunt foooarte gustoase, va veti convinge singuri, si, mai important, extrem de apreciate de copii!!!!!!

 

Ingrediente pentru cca 20 de bucati:

Pentru blat:
  • 80 g ciocolata alba
  • 4 oua mici
  • 80 g unt
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara (rasa)
  • 60 g migdale sau nuci macinate
  • 30-50 g biscuiti pisati (optional)
Pentru glazura de ciocolata si ornat:
  • 100 g ciocolata cu minim 50% cacao
  • 50 g ciocolata alba sau bombonele mici, colorate

 

Mod de  preparare:

Se separa ouale; se freaca untul cu zaharul si galbenusurile pana devin o crema spumoasa. Se topeste ciocolata la microunde sau la bain-marie si se incorporeaza in crema de unt si oua. Se adauga scortisoara si migdalele macinate si se amesteca bine. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza  in compozitie.

Se unge cu unt sau se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diam. de 20 sau 24 cm. Se varsa continutul in forma si se coace cca. 40 de minute. Se lasa blatul sa se raceasca si apoi se faramiteaza. Daca vi se pare ca „aluatul” e un pic cam uns, adaugati biscuiti pisati (cu sucitorul sau la robot). Se modeleaza bile din compozitia racita si se pun pentru minim 30 de minute la frigider.

Se topeste ciocolata neagra. Bilele se cufunda pe rand in ciocolata topita si se scurg pe o furculita. Se aseaza pe un platou, dupa care se infig cu grija pe betisoare de lemn sau plastic, cum aveti, si se orneaza cu spirale de ciocolata alba topita (sau se presara cu bombonele de zahar mici si colorate, cat ciocolata e inca moale).

Poze de zi, cu soaaare!!!

 

Poze de noapte, fara soaaare 😀

Surprinzatoare si gustoase!!!!!!

Sfat: Ca sa manevrati mai usor bomboanele, infigeti-le betisoarele imediat ce le-ati scos din frigider si cufundati-le in ciocolata topita, iar daca veti folosi resturi de prajituri de la Craciun, si credeti ca amestecul va fi prea uscat, adaugati in plus unt topit, 1-2 linguri gem si putin lapte aromatizat cu rom sau vanilie.

Pentru voi, cu mare drag!!!!




Bile de ciocolata cu nuca de cocos

 

[shashin type=”photo” id=”13994″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Scumpii mei prieteni, sint atat de fericita!!! Tati meu drag a trecut cu bine peste operatia pe inima de acum cateva zile, operatie care a durat aproape 8 ore. Mi s-a dus nodul din gat si disperarea din privire. Zambesc din nou, cu lacrimi mari de fericire…
Daca as fi avut credinta macar cat un graunte de mustar nu ar fi trebuit sa ma uimeasca aceasta reusita (desi e o minune, avand in vedere cu cate probleme grave s-au confruntat doctorii), in ziua operatiei fiind Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Si cu o zi inainte Sfantul Grigorie Decapolitul. Iar Sfantul Luca si Sfantul Nectarie, mari doctori fara de arginti, au ascultat rugaciunile mele si ale lui mami si i-au fost alaturi clipa de clipa lui tati…
Totusi, desi operatia a decurs bine, sint inca sub efectul celor intamplate. Acum e la reanimare si asteptam sa treaca cu bine peste acest sfarsit de saptamana. Sint sigura insa ca zilele urmatoare imi vor readuce voiosia, sper eu, molipsitoare si bucuria de a sta din nou in bucatarie…

Dumnezeu sa il binecuvanteze pe domnul doctor Marian Gaspar impreuna cu echipa sa si pe voi toti impreuna cu cei dragi voua, pentru toate rugaciunile si gandurile bune pe care ni le-ati trimis. N-o sa va pot multumi niciodata. Dar pot sa imi arat recunostinta asa cum stiu eu mai bine, oferindu-va o bomboana de ciocolata cu nuca de cocos. Buna tare, desi simpla, de post…

Acum viata e din nou frumoasa 🙂

 

Ingrediente:

– 300 g biscuiti

– 200 ml lapte de cocos

– 100-120 g nuca de cocos proaspat rasa

– 80 g margarina

– 100 g zahar

– 100 g ciocolata neagra (75 % cacao)

– fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Intai de toate va voi dezvalui cateva ponturi despre alegerea si spargerea unei nuci de cocos. Astfel, trebuie sa stiti ca o nuca de cocos buna e una mai grea, asta insemnand ca are mai mult lapte si e proaspata. Ca sa fiti siguri de asta, scuturati nuca ca sa auziti cat „lapte” are in interior.

Spargeti apoi nuca de cocos strapungand cu un tirbuson sau cu varful unui cutit una din gaurile de la baza (sint trei „puncte”, mai inchise la culoare, din care doar unul e mai usor de strapuns). Se scurge laptele intr-un pahar (Bogdi meu drag ii bea imediat) si se sparge cu un ciocan sau satar, batand usor in „fisurile” deja facute. Se despica nuca de cocos in jumatate sau in mai multe bucati iar coaja se inlatura cu un cutit de curatat legume. Veti obtine un miez aromat si zemos pe care il puteti savura ca atare sau il puteti rade fin si-apoi folosi la aceasta reteta 🙂

…aveti nevoie, asadar, de aproximativ 120 g nuca de cocos rasa pe razatoarea mica.

In continuare se pune laptele de cocos la fiert impreuna cu nuca de cocos proaspata, rasa, si zaharul. Se lasa pe foc mic 2-3 minute, amestecand des. Se adauga margarina si se amesteca pana se topeste. Se pune ciocolata rupta in bucatele si dupa ce s-a topit se mai lasa sa dea cateva clocote. Se toarna compozitia peste biscuitii macinati si se amesteca energic.

Se lasa compozitia la racit cateva ore. Se poate aromatiza cu cateva picaturi de esenta de rom sau vanilie. Se formeaza apoi bile ce se dau prin fulgi de nuca de cocos.

Foarte bune!!!!

[shashin type=”photo” id=”13995,13996″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va pup si va doresc din toata inima multa sanatate!!! Daca inca ii aveti pe parintii vostri langa voi, lasati totul si mergeti si imbratisati-i. Spuneti-le ca ii iubiti nespus. Eu asa am facut mereu si slava Domnului, voi mai face 🙂




Bile de cozonac

[shashin type=”photo” id=”15904″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Daca ieri va aratam cat de usor puteti transforma ouale ramase de la Pasti intr-o salata gustoasa de oua, astazi a venit randul cozonacului. Dintr-un cozonac uscat puteti obtine niste bile de cozonac absolut delicioase, stiati asta??? 😀 Iar maine va mai aduc o reteta cu marca: „ce putem face cu resturile de cozonac de sarbatori?!”
Resturile de la prajituri le puteti „ambala” mai frumos, sub forma de bombe!!!!
Ingrediente:

– 1 cozonac de aprox. 500 g
– 200 ml apa (o ceasca de ceai)
– 4 linguri zahar
– 1 lingura esenta de rom
– 3 linguri cacao
– 150 g unt
– 150 g nuca macinata
– nuca de cocos sau cacao si nuci maruntite, pentu ornat

Mod de preparare:

Se taie marunt cozonacul; se pune in bolul robotului de bucatarie si se face pesmet (mare) sau se faramiteaza intre degete cat mai fin.
Se face siropul, punand la fiert apa si zaharul, care se lasa  cca. 5 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca. Se lasa apoi la racit. Se toarna peste pesmetul de cozonac si se omogenizeaza bine.
Se freaca spuma untul si se amesteca cu cacaua, nuca macinata si romul. Se adauga apoi la pesmetul insiropat de cozonac. Se amesteca totul foarte bine si se pune la frigider pentru cca. 2 ore, pana cand aromele se intrepatrund iar amestecul se intareste.
Se modeleaza bilute din compozitia rece si se dau prin nuca de cocos sau cacao. Eu le-am facut in ambele variante 🙂
Delicioase cu adevarat!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15905″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Puteti folosi si resturi de la prajiturile de Pasti, cum am facut aici: Bombe din resturi de blat 😉




Bomboane Brigadeiro

[shashin type=”photo” id=”15712″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
La multi ani, dragii mei!!!!!! Voiam initial sa va intampin cu o salata festiva de iarna, dar cum probabil ati intuit deja, am cedat si v-am adus o reteta dulce pentru a va indulci privirile in acest inceput de nou an, bomboane Brigadeiro!!!!!!!

Am visat multi ani la gustul acestor mici si faimoase delicatese :P, dar cum nu aveam lapte condensat au ramas pana acum pe lista mea, nesfarsita, cu bunatati. Sint absolut delicioase!!!!!!!!!

Ingrediente:

– 250 g. lapte condensat indulcit
– 1 lingura mare unt
– 3 linguri pline cu cacao

In plus:
– unt
– 100 g. ciocolata cu lapte sau cu alune, maruntita

Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele, la bain-marie sau la foc mic…foooarte mic :P, timp de cca. 10 minute, sau pana cand compozitia se ingroasa indeajuns (cand incepe sa se vada fundul vasului e gata). Se amesteca energic in tot timpul acesta, mai ales catre sfarsit, pentru ca compozitia sa nu se arda.

Se unge o tava cu unt, se toarna compozitia; se lasa sa se raceasca complet.
Se ung mainile cu unt si se formeaza bilute.
Se dau prin ciocolata maruntita si se aseaza in hartiute speciale pentru bomboane.
Se tin la frigider.

[shashin type=”photo” id=”15711″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Daca nu gasiti lapte condensat, incercati acest inlocuitor 😛
Lapte condensat facut in casa: 2009/05/lapte-condensat.html




Crossies cu ciocolata

[shashin type=”photo” id=”18174″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Daca nu ati gustat pana acum crossies cu ciocolata, va invit sa experimentati 😛
M-am ghidat initial dupa o reteta desprinsa dintr-o revista de-a mea, sifonata rau ( o am de-acum doua decenii 😀 ), in care aceste mici bunatati erau folosite drept ornamente pentru un tort, dar apoi am dat de linkul de pe Chefkoch, in care aceste „crossies” erau un pic mai complex croite, adica cu adaos de nuca de cocos, migdale, adica intr-un final (mai) yummy!!! In reteta mea se amestecau doar ciocolata si fulgi de ovaz/musli. Bun si-asa!!!

 

Ingrediente:

– 150 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata neagra

– 50 g fulgi de nuca de cocos

– 125 g fulgi de ovaz (crocanti, cu stafide) sau cornflakes/musli

– 25 g migdale (coapte si tocate)

 

Mod de preparare:
Se topeste ciocolata in bain-marie (nu va amagiti, n-am folosit nici de data asta din aia neagra 😀 ), se adauga nuca de cocos, fulgii de ovaz sau porumb ori musli si migdalele maruntite. Se amesteca totul foarte bine.

Se tapetetaza o tava cu hartie de copt si se unge cu ulei (cu pensula de bucatarie). Se iau galuste=crossies din compozitie, cu ajutorul a doua lingurite, si se aseaza pe hartia unsa:

[shashin type=”photo” id=”18175″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa la racit, si-apoi…se rontaie 🙂
…desi a doua zi sint muuult mai bune!!!

[shashin type=”photo” id=”18176″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Rapid si delicios!!!

[shashin type=”photo” id=”18177,18178″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. La mine-n revista zicea asa:

– 100 g ciocolata cu lapte
– 100 g ciocolata amaruie
– 200 g fulgi de ovaz sau musli

Modul de preparare e acelasi, asa ca va urez spor in prepararea ambelor variante!
…iar aici mai aveti o idee!




Bomboane Mozart

[shashin type=”photo” id=”15713″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragii mei, nu va retin mult, probabil sinteti, ca mine :P, in focul pregatirilor de Craciun. Vreau doar sa va invit sa gustati niste bomboane Mozart, absolut delicioase, si sa va multumesc pentru dragostea pe care nu incetati sa mi-o aratati!!!
Am facut aceste bombonele festive cu gandul la voi 🙂

Va urez tot binele din lume si numai, numai bucurii!!!!!
Craciun Fericit, cu liniste-n suflet!!!

Ingrediente:

– 200 g. nuga (sau nutella)
– 300 g. martipan
– 20 ml. cherry wine/lichior de cirese
– 10 g. fistic crud, tocat fin
– 125 g. zahar pudra
– 100 g. ciocolata de lapte
– ciocolata alba, pentru ornat
– perle de zahar

Ingredientele principale:
Martipan:

Nuga:

Fistic crud:

Cherry wine:

Se amesteca martipanul cu fistic maruntit, zahar pudra si cherry wine:

Se pune la frigider pentru cca. 10-15 minute:

Se intinde martipanul sul pe masa infoliata si presarata cu putin zahar pudra; se taie bucati potrivite, ce se aplatizeaza cu podul palmei.
Nugaua (din frigider) se taie bucatele de cca. 1, 5 x 1, 5 cm. (eu n-am stat sa le masor :P)
Se inveleste bucatica de nuga in patratelele de martipan (inainte de a face asta, puteti modela si bucatica de nuga sub forma de mingiuta)

Se modeleaza mingiute:

Se lasa la frigider pentru minim 15 minute:

Se topeste ciocolata la bain-marie impreuna cu 3, 4 linguri de lapte.
Fiecare mingiuta se inteapa cu o scobitoare si se cufunda, pe toate partile, in ciocolata topita:

Se taie 1 mar in jumatate si se foloseste drept suport „pentru scurs” :P, pentru bombonelele scaldate in baia de ciocolata:

Dupa ce s-au scurs, se pun in hartiute speciale de hartie:

…si se orneaza cu cate o perluta de zahar:

Se lasa la frigider pana se intaresc, dupa care se orneaza cu cicolata alba, in fasii:

…in asteptarea sfintei zile de Craciun 🙂

Va spun cum sint, dupa ce le gust 😛
Precis uimitoare!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ii multumesc Nataliei pentru ca mi-a deschis „usa” catre o lume absolut fabuloasa, cea numita Kuharka.ru, de unde am preluat aceasta reteta.
Mii de multumiri Goldchen, pentru aceste minunatii dulci si rafinate.




Bombe din resturi de blat

[shashin type=”photo” id=”18073″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Va spuneam aici, la tortul-spirala al lui mami, ca marginile delicioase care-i prisoseau au fost transformate in altceva, in banalele dar aromatele bombe sau „cartofi”, sau cum le-o mai zice in alte parti ale tarii, caci da, toate gospodinele, mai ales la tara, de sarbatori, cand se faceau zeci de prajituri si cozonaci (si la noi era aceeasi faza 😛 ) , transformau resturile neatragatoare ale dulciurilor in aceste mici bilute, delicioase foc.

M-am gandit ca ar fi o idee foarte buna sa vi le arat, acum ca se apropie sarbatorile de iarna. Deci, nimic nu se arunca!!! Mai ales pe vremurile astea 😀

 

Ingrediente…cu aproximatie:

– 300 g resturi de blat (sau cozonac)
– 100 g biscuiti
– 250 ml lapte
– 80-100 g unt
– 2-3 lingurite esenta de rom
– 1 lingura (cu varf) zahar
– 2 linguri cacao
– 2 linguri gem de prune
– stafide (optional)
– nuca macinata, daca compozitia o cere
– nuca de cocos sau cacao pentru tavalit
– visine din visinata (optional)

Mod de preparare:

Sfaramati blatul; puneti laptele pe foc impreuna cu zaharul si untul si lasati (la foc mic) pana cand untul se topeste. Amestecati bine si lasati-l sa se  racoreasca.
Sfaramati biscuitii si amestecati-i cu blatul sfaramat. Turnati, apoi, laptele, in care ati adaugat esenta de rom, peste compozitia uscata, formata din blat si biscuiti. Amestecati totul foarte bine.
Adaugati gem de prune, cacao, stafide dupa gust (inmuiate, cu o seara inainte in rom sau coniac)…la noi stafidele nu prea au trecere, asa ca nu am pus deloc…si nuca macinata, atat cat sa obtineti o compozitie omogena ( blatul meu a avut nuca din belsug, asa ca nu am mai pus…dar la un blat simplu, ar merge de minune o lingura, doua de nuca macinata)

Lasati compozitia la frigider pentru cca. 1 ora, dupa care formati bilute pe care le tavaliti prin cacao (nu foarte amara), nuca de cocos sau nuca macinata. Puneti in mijloc o visina din visinata, pentru un plus de aroma.
Eu, din nou, nu le-am mai pus, desi am 🙂 …fiindca am vrut sa pape si Bogdi.

…doua, trei poze…mai mult pentru a ma lauda cu micutele forme de hartie, la care visam dintotdeauna si pe care, Doamne ajuta, mi le-am cumparat din Grecia, din prea-frumoasa Asprovalta 🙂

[shashin type=”photo” id=”18080″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Atat de simple, dar atat de bune!

[shashin type=”photo” id=”18074,18075,18077″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aici am prins un pic de soare!!!

[shashin type=”photo” id=”18076,18078,18079″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Aici aveti varianta lor de post: „Cartofi” din biscuiti si cacao

Sfat: Gemul de prune nu e obligatoriu, si nici biscuitii nu sunt 😀 Practic, aveti voie sa faceti cele mai la-ndemana combinatii!!!




Cartofi din biscuiti si cacao

[shashin type=”photo” id=”18062″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aceste „bombite”, acesti cartofi din biscuiti si cacao sunt delicioase!!! …iar visinele din visinata pe care am facut-o acum 2 ani au fost atat de aromate!!! Au creat impreuna ceva magic 😀
O sa va placa, cu siguranta…si visinata si „cartofii” dulci :))
Ingrediente:
– 250 g biscuiti simpli
– 125 g nuci
– 1 pahar de apa
– 5 linguri de zahar
– 3 linguri de cacao
– rom sau esenta de rom
– 2-3 linguri unt de cocos sau margarina (optional)
– visine din visinata sau glasate
Mod de preparare:
Se maruntesc biscuitii, se macina nucile; separat se fierbe un sirop gros din apa+zahar+cacao, pret de cca. 5 minute. Daca vreti sa obtineti o compozitie mai putin seaca, adaugati unt de cocos sau margarina.
Siropul fierbinte se toarna peste biscuitii si nucile macinate, amestecand bine. Se adauga rom (si-un pic de cafea tare, daca va place), apoi se fac, cu mana uda, sfere mici de marimea unei nuci, punand la mijloc o visina din visinata.
Cartofii se tavalesc prin cacao amestecata cu zahar tos sau prin fulgi de nuca de cocos…cum am facut eu :))

Se dau la rece pentru cel putin o ora, dupa care se ataca 😛

[shashin type=”photo” id=”18063,18064,18065″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Trufe de ciocolata

[shashin type=”photo” id=”18029″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Cand te gandesti la ceva decandent si peste poate de gustos, iti vine-n minte un singur lucru, trufe de ciocolata!!! 😛
Simple, cu cafea, cu lichior, rom sau coniac, sunt absolut irezistibile!!!!!!
Ingrediente pentru cca. 35 de bucati:
– 400 ml smantana dulce pentru frisca
– 500 g ciocolata cu lapte, rupta bucati
– 2 linguri coniac
– 2 linguri cafea, preparata tare
– 2 linguri cacao
– 25 g migdale, taiate bucati si prajite
– 400 g ciocolata alba
– 1 lingura cafea boabe, proaspat macinata
Mod de preparare:
Va pun si poza cu diferitele „invelisuri” cu care se presupunea ca voi acoperi trufele…se presupunea, am zis 😀 …caci pana la urma au sarit picii pe ele si de-abia, de-abia am reusit sa le glazurez, asa, simplu, in alb si negru. Veti vedea mai jos cat de sifonate mi-au iesit :))
[shashin type=”photo” id=”18030″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Pune frisca intr-un vas pe foc si cand fierbe, da-o deoparte. Intr-un castronel, pune 300 g ciocolata cu lapte si toarna deasupra frisca fierbinte:
[shashin type=”photo” id=”18031″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Amesteca bine cu o lingura sau bate cu telul pana cand ciocolata se topeste iar compozitia devine omogena:

[shashin type=”photo” id=”18032″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Toarna jumatate din acest amestec intr-un alt castronel. Intr-unul dintre castronele adauga coniacul iar in celalalt cafeaua neagra.
Eu portia cu coniac am facut-o fara coniac, pentru Bogdi si ceilalti copii, doar portia cu cafea a ramas intacta (…si de care m-am folosit pentru a orna minunatul tort, facut de ziua mea si a lui Cipi: Tort de trufe)

[shashin type=”photo” id=”18033″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Da la congelator 2-3 ore, pana cand compozitiile se intaresc (pentru un rezultat mai bun, se lasa compozitiile, in congelator, peste noapte).
Cu o lingura, ia din amestecul de ciocolata, modeleaza bilute si pune-le pe o tava tapetata cu hartie pergament. Da la congelator pentru minim 15 minute, pentru a se putea intari compozitia:

[shashin type=”photo” id=”18035″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si pentru a le putea da apetisanta forma rotunda, pe care o cunoastem cu totii.
Dupa ce ai terminat „de modelat”, pune tava in congelator:

[shashin type=”photo” id=”18036″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Topeste restul de ciocolata cu lapte. Asteapta sa se raceasca putin apoi cu ajutorul unei furculite (sau a unei lingurite, cum va vine mai usor) inmoaie fiecare trufa cu aroma de coniac in ciocolata.

[shashin type=”photo” id=”18038″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Asteapta putin pentru a se scurge de ciocolata in exces si aseaza trufa din nou pe tava.
Da o treime din aceste bilute prin cacao. Presara o alta treime cu migdale iar restul lasa-le simple…eu la capitolul asta am fost intrerupta 😀 …v-am scris mai sus despre ce e vorba…

Topeste ciocolata alba si las-o sa se raceasca putin. Inmoaie in ea trufele cu aroma de cafea, exact ca inainte, iar deasupra presara boabele de cafea maruntite.
Eu le-am lasat albe, pentru ca, dupa cum v-am zis, le-am folosit la ornarea tortului nostru: Tort de trufe 

[shashin type=”photo” id=”18039″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Da la frigider pana in momentul in care sunt servite.

[shashin type=”photo” id=”18040″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Trufele pot fi pastrate in frigider maximum o saptamana si in congelator, maximum o luna.
Daca le-ai congelat, dezgheata-le in frigider, pe parcursul a doua-trei ore.

[shashin type=”photo” id=”18042″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Serviti-va, va rog!!!

[shashin type=”photo” id=”18041″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Bomboane Raffaello

[shashin type=”photo” id=”15823″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mmm, bomboane Raffaello!!! Bune si cand eram copii, bune si-acum 🙂

Reteta mea e una extrem de simpla. Si rapida. Mai ales daca o preparati, ca mine, la robotul de bucatarie.
Faceam bomboanele astea inca de cand eram „prietena” lui Cipi 😛 , si pentru el le-am si refacut. Lui astea ii plac, varianta asta cu unt!!!!!!!

Ingrediente pentru n-am-numarat-cate bombonele:

  • 500 g lapte praf
  • 200 g zahar pudra
  • 100 g nuca de cocos
  • 200 g unt (80 % grasime)
  • 1 lingura mare smantana grasa (fermentata, nu lichida)
Mod de preparare:

Se amesteca laptele praf cu zaharul:


…cu nuca de cocos:


…si-apoi cu untul moale, lasat in prealabil la temperatura camerei:



…si in final, cu smantana:



Se formeaza o compozitie, la care puteti jongla cu ingredientele, adica daca este prea moale si untoasa, adaugati lapte praf si-un pic de nuca de cocos (sau napolitane-foi maruntite ori biscuiti) iar daca e prea tare, mai adaugati putina smantana…


Se modeleaza, in forma rotunda, bombonele de aceeasi marime si se tavalesc prin nuca de cocos:


…pe care le puteti umple cu cate o aluna sau fistic crud.
Eu le-am lasat simple, pentru ca asa ii plac lui Cipi 🙂


Se pun la rece, pe un platou, la distanta de cca. 2 cm una de cealalta, dupa care se servesc cu pofta!!!
Sint delicioaseeeee!!!

 

Sfat: Nu prea e recomandat sa folositi lapte praf pentru bebelusi, dar daca n-aveti altul… :))