1

Dulceata de pere si gutui

Revin cu o alta dulceata (acus-acus nu mai am loc in camara :P), in care vedetele borcanelor sint chiar perele si gutuile din propria noastra gradina 🙂
Nu pot sa va spun altceva decat ca combinatia dintre cele doua fructe este perfecta, plina de arome!!!

Ingrediente:

– 2 kg. pere (bermagote), de toamna, mai necoapte
– 2 kg. gutui
– 2 lamai
– 2 kg. zahar
– 1 litru apa


Mod de preparare:
Se prepara prima data siropul din apa si zahar, avand in vedere faptul ca acesta trebuie lasat sa fiarba cca. 20 de minute, timp in care ne vom ocupa de curatarea fructelor. Astfel, perele si gutuile se vor curata de coaja si se vor taia in patrate mici, cat mai uniforme, sau sub forma de bastonase. Pe masura ce se taie, se stropesc cu zeama de la 1 lamaie (pentru a preveni innegrirea lor).
Dupa ce siropul a inceput sa se lege (timp de aprox. 20 de minute), se adauga fructele si se mai lasa pe foc inca 30-35 de minute, la foc moale. Se taie lamaia ramasa in bucatele mici (eu am decojit-o, fiindca nu era bio :P) si se adauga dulcetii. Se mai lasa sa dea cateva clocote, dupa care se pune in borcane (calde).

Si acum o mica povestioara in imagini despre fructele care, an de an, ne imbogatesc gradina 😉
Acestea sint perele mele fantastice!!!!!!!!!!!!! 😛

Dulci, zemoase, minunate, pe care Bogdi le culegea, razand, direct din pom ori de cate ori avea pofta (bine ca mi-a lasat si mie cateva pentru dulceata :D)

…si gutuile, pe care n-am prea avut ocazia sa le surprind pana acum, fiind bolnava, dar ultimele tot nu mi-au scapat!!! 😛

Ma mir si acum cat de rezistente au fost crengile care le-au purtat atata timp, fiindca erau extrem de grele :)))
E adevarat, insa, ca se sprijineau pe acoperisul de la cabanuta noastra de lemn :P, la nivelul careia am ajuns cocotandu-ma pe-o scara :)))
Doar poza asta am ajuns s-o fac, fiindca in momentul urmator s-au pravalit la vale, aproape lovindu-l pe tati meu drag in cap (el s-a ocupat de deblocarea peisajului, dupa cum vedeti in poza…tragand usor de crengi cu o grebla :D)


La final, va las in compania delicioasei dulceti, din care ne-am tooot servit cu totii :)))

P.S. Puteti aromatiza dulceata cu vanilie (1 pastaie de vanilie e de ajuns :P)