Dulceata de nuci verzi

86 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15039″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E prima oara cand fac dulceata de nuci verzi, o dulceata la care visez (salivez :D) de mult…
E ceva de lucru, dar am avut ajutoare de nadejde care mi-au cules cu voinicie nucile din copac si mi-au stat alaturi pana la ultima nuca 😛

E o reteta mai mult in imagini, ce sper din tot sufletul sa va placa!!!

 

Ingrediente:

– 100-120 nuci verzi mici
– 1 kg. de zahar
– 1 lamaie
– 3 cani de apa (1 cana=250 ml.)
– 2 plicuri zahar vanilinat

 

Mod de preparare:
…astea au fost vedetele 😉



…aici puiutul meu le sorteaza pe marime :P, cele mici trec intr-o alta „oala”, pentru lichiorul de nuci iar cele mai marisoare trec la dulceata!



Eu -chirurgul! 😀


…desi cu tot cu manusile astea m-am colorat fain de tot pe maini 😀
…ca sa nu-mi mai amintesc cat de incomod imi era (si cat a duraaaaat…) pana le-am decojit pe toate…


Asadar, cu mainile protejate de manusi chirurgicale se curata nucile de coaja verde (nucile trebuie sa ramana „albe”)


…tot ce e verde trebuie sa dispara :)))


Se pun, pe masura ce sint curatite, intr-un castron cu apa rece (cel mai bine este sa fie lasate de seara pana dimineata, cu o farfurie intoarsa sau o greutate deasupra, pentru ca nucile sa stea in apa)


Apa se schimba, in acest timp, de cateva ori.
Se aseaza apoi intr-un tifon si se oparesc de 3 ori, in apa clocotita, astfel: se pune un vas cu apa pe foc si se lasa sa clocoteasca. Cand clocoteste bine, se adauga nucile, se lasa sa dea in cateva clocote si se da deoparte vasul. Se lasa cca. 10 minute sa stea impreuna cu nucile. Se repeta aceasta operatie de 2-3 ori, avand grija sa schimbam de fiecare data apa, si tot asa, cand punem nucile, apa sa clocoteasca (se lasa 10 minute sa stea de fiecare data).
Eu nu le-am ametit asa decat de 2 ori :))
Se spala apoi cu apa rece, si se lasa in apa rece, schimband-o de 2, 3 ori pana cand pregatim siropul. La final, am adaugat o jumatate de lamaie, pentru ca nucile sa isi pastreze o culoare frumoasa, alba:


Se strecoara apoi si se aseaza pe un servet de bucatarie.
Se pune apa la fiert cu zaharul iar cand siropul e bine legat (adica atunci cand „rasturnam” o picatura de sirop intr-un pahar cu apa si ea ramane „plina” sau pe o farfurie, unde nu trebuie sa curga, asta intamplandu-se dupa cca. 1 ora) se adauga nucile si se lasa sa fiarba 10-15 minute, la foc mic, dupa care marim un pic flacara pana se „leaga” bine, inca o data pe atat:


Se adauga zeama de lamaie si se lasa sa mai dea cateva clocote. Se da apoi vasul la o parte de pe foc si se adauga vanilia. Se lasa sa se racoreasca, si apoi se toarna in borcane curate si uscate.
Mie mi-au iesit doua borcane de 720 ml. (cantitate neta 680 g.)
…aici inainte de a le intemnita 😛


…cu tot cu sectiune 🙂


Delicios!!! …altceva nu va pot spune!!!!!!

 

Asta este tura de acum doi ani:



Ma bucur mult ca am reusit sa o prepar!!!

P.S. Nucile se culeg la inceputul lunii iunie, cat sint inca tinerele 😛

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

86 comentarii

Natalitsa 11 iunie 2011 - 09:41

Buna draga! Nu mi-a iesit siropul bine – foarte subtire!!! astazi mai am o tura de fiert si cred ca voi pune apa in jumatate sau chiar mai putin fata de ieri!La mama mea iesea atat de bine – pacat ca nu mai e cu noi s-o intreb secretul ei…

Raspunde
Marian-Catalin Barbu 10 iunie 2011 - 20:36

Buna, Laura. Iti urmaresc de mult timp blogul si ti multumesc pentru ca imparti cu noi atatea bunatati . Din cand in cand pun in practica retetele tale (yummiii pentru cuburile de lapte, kinder pingui, mini-pizza…). Si iata ca a venit si momentul pentru dulceata de nuci – am urmat intocmai pasii indicati de tine. A iesit buna, dar parca putin cam subtirel siropul – nu s a legat destul, desi l am fierttt…poate la tura urmatoare o sa iasa si mai buna!

Raspunde
Laura 10 iunie 2011 - 17:59

Natalitsa, 2 ore e prea mult!!!!!!!! Sper ca nu ti s-a zaharisit…
…desi nici atunci n-ar fi o problema 😉
…intr-o ora/o ora jumatate ar trebui sa fie gata (siropul e inca lichid)
Da-mi de stire cum ti-a iesit!!!!!

Raspunde
Laura 10 iunie 2011 - 17:54

Ridiii, felicitarile mele!!! 🙂
S-o savurati cu pofta 😛

Raspunde
Laura 10 iunie 2011 - 17:51

Dianetts, ma bucur mult, mult, mult!!!!!! :))
Si eu am refacut dulceata (voi adauga si poze noi :P) si mi-a iesit suuuper!!!!!!!!!
…n-am uitat nici de lichior 😉

Din cate stiu eu, dulceata de nuci verzi nu e prea indicata pentru gravidute…deci doar lingurita, doua de pofta 😛
Te pup!!!!!

Raspunde
Natalitsa 10 iunie 2011 - 16:26

Buna Laura! Mi-a placut reteta ta si astazi m-am si apucat de gatit (aveam nucile culese) insa am o dilema in ce priveste siropul: in cat timp (aproximativ macar) e gata? adica el la mine fierbe de vreo 2 ore cu capacul pus (pt ca nu e mentionat cu capac sau fara) si nu se leaga inca nimic.Scrie-mi te rog cat de curind…

Raspunde
Ridiii 10 iunie 2011 - 12:58

Nu am crezut ca o sami iasa,dar am incercat si intradevar este un deliciu

Raspunde
dianetts 7 iunie 2011 - 02:06

multumesc frumo, Laura, pentru raspunsul prompt! abia astept reteta! am reusit sa fac dulceata de nuci, care a iesit o minunatie…si deja am mai pregatit 2 ture…sotul vrea dulceata de nuci verzi pentru tot anul…hi hi hi.. fetele..aveti idee, aceasta minunata dulceata poate afecta sarcina in vre-un fel? noi avem aproape 7 luni si..vrem sa fim sanatosi, ca mami nu mai are rabdare pana naste sa poate papa dulceata… multumesc frumos!

Raspunde
Laura 6 iunie 2011 - 20:11

…hi, hi, am trimis deodata mesajul :)))

Raspunde
Laura 6 iunie 2011 - 20:09

Anonim, trebuie sa ai pregatita multa apa care clocoteste, sa pui nucile intr-un tifon curat si apoi ori le scufunzi de 3 ori in apa, tinandu-le cateva secunde, ori le asezi intr-o strecuratoare si torni la interval de cateva secunde apa clocotita peste ele.
Eu le-am scufundat in apa, de exemplu, dar ambele variante sint bune 🙂
Spor la dulceata!!!! 😛
…si sa-mi dai de stire cum ti-a iesit/placut 😉

Raspunde
Anonymous 6 iunie 2011 - 20:04

Te rog,Laura explica-mi chestia cu oparitul.Nu as insista daca nu as dori sa ma apuc urgent de minunatie.Astept.
multumesc,iti voi scrie ce a iesit.

Raspunde
Laura 6 iunie 2011 - 20:00

Dianetts, gand la gand cu bucurie :))) …chiar astazi am cules nucile pentru lichiorul de nuci 😛
In cel mult doua zile am sa postez reteta pe blog.
…si daca le-ai strans deja, nu te stresa, lasa-le undeva la rece (nu la frigider), pana le folosesti, nu patesc nimic 🙂

Te pup pentru cuvintele frumoase si ma bucur ca ma urmaresti, impreuna cu sotul tau 🙂
Multe salutari!!!

Raspunde
Laura 6 iunie 2011 - 19:57

Anonim, da! 😛

Raspunde
Laura 6 iunie 2011 - 19:56

Andreea, imi pare rau sa aud ca nu ti-a iesit dulceata. Nu e foarte diferita fata de altele…
Trebuie doar sa urmezi pasii descrisi de mine in reteta 🙂

La sfarsit de iunie nucile sint prea mari, nu se mai pot transforma in dulceata. Momentul prielnic este la sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie, cum e acum 🙂
Incearc-o din nou, vei vedea ca-ti reuseste!!!

Raspunde
Anonymous 6 iunie 2011 - 18:49

Poti sa imi explici ,te rog,ce inseamna „a opari nucile in tifon de 3 ori”.Am frumusetile in apa rece la frigider de aseara si vreau sa ma apuc de treaba.
Multumesc.

Raspunde
dianetts 6 iunie 2011 - 13:12

Buna Laura! iti urmaresc blog-ul aproape zilnic…cand am vreo nedumerire, se stie…inclusiv sotul meu stie despre blog-ul tau.. vroiam sa te rog, asta in cazul in care este si nu am gasit eu si bine-nteles daca se poate, sa ne impartasesti si reteta pentru lichiorul de nuci verzi. tocmai ma pregatesc sa fac dulceata si am zis sa incerc si aceasta „licoare”.. multumesc mult pentru toate retetele de pana acum si pentru cele ce vor urma!

Raspunde
Anonymous 29 iunie 2010 - 20:43

Laura esti maritata?

Raspunde
andreea 22 iunie 2010 - 15:18

Buna Laura,sunt Andreea. Am incercat si eu sa fac aceasta dulceata de nuci verzi de 2 ori dar nu mi-a iesit niciodata. De ce?Eu ador aceasta dulceata. Acu este prea tarziu pt nuci sau de ce? Multumesc.

Raspunde
Laura 17 iunie 2010 - 18:34

Catalina, mii de scuze pentru raspunsul (sper, nu prea) intarziat…
Zic asa pentru ca la noi nucile s-au facut deja prea mari pentru a fi transformate in dulceata…
Deci, da, cam pe la inceputul lunii iunie se intampla toata magia 🙂
..dar poate ai noroc si nu sint foarte mari…
Te pup si sper sa o incerci…daca nu anul asta, la anu’ 😛

Raspunde
Catalina Zaharescu 19 aprilie 2010 - 16:56

Hello, voiam sa te intreb cand ai cules nucile. La sfarsit de mai sau inceput de iunie asa cum indica data postarii. Vreau sa incerc sie eu. Multumesc frumos.

Raspunde
Laura 6 iulie 2009 - 18:41

Wow, anonimule, cum ai reusit chestia asta?!!??!…ca la mine a ramas parca prea lichida 😛
Deci, sincer, nu cred ca mai ai ce-i face…poate doar daca tii borcanul (cu filetul inchis) la bain-marie…stii procedeul?
Imi pare rau ca nu-ti pot fi mai mult de-atat de folos…dar si eu am facut-o anul asta pentru prima oara si multe-n plus fata de ceea ce am postat nu am aflat nici eu de niciunde…

Raspunde
Laura 6 iulie 2009 - 18:29

Ralu, eu ma bucur mereu cand cineva se baga in discutiile noastre 😛 …mai ales intr-un mod constructiv sau daca e la mijloc o intrebare, o nedumerire, ca cea emisa de tine…
Nucile din care am facut eu dulceata erau atat de mici si atat de anevoios de slefuit chiar si cu cutitul, incat cu peelerul cred ca ajungeam sa-mi fac sepuku 😀
…dar mersi fain de propunere si de faptul ca iti place reteta! 🙂
Te mai astept pe-aici!!!

Raspunde
Anonymous 3 iulie 2009 - 09:55

buna am facut si eu dulceata de nuci dar sa zaharisit imi poate spune cineva cum so dezaharisesc? ms

Raspunde
Raluca 2 iulie 2009 - 10:09

Sa-mi fie cu iertare ca ma bag in discutie, dar nu ti-ar fi mai usor sa le cureti cu peelerul de cartofi? eu il folosesc destul de des la multe fructe si legume, dar acum depinde de fiecare. mersi mult insa de reteta, o cautam de mult.

Raspunde
Laura 23 iunie 2009 - 14:30

Nicolisha, le-a oparit inainte sa le adauge siropului, asa cum am zis?
…si-apoi ele asa trebuie sa fie -crocante!!! 😛 …ca atunci cand musti din ele sa traiesti o senzatie nemaiintalnita de moale, savuros de la sirop…si tare de la nuci…
Te-am pierdut, asa-i?! :)))
Deci, siropul trebuie sa fie „inchegat”, adica daca pui o picatura pe o farfurie sa nu curga…si apoi se mai tine totul pe foc, impreuna cu nuci cu tot pana se inmoaie nucile…altfel nu stiu sa iti explic 🙂
Sper sa va iasa bine!!! Sa-mi dai de stire cum v-a iesit, bine?!
…iar de mancat o poti manca imediat, hi, hi…numai cu grija sa nu te arzi…

Raspunde
Laura 23 iunie 2009 - 14:14

Anonim, eu le-am cules pe la sfarsitul lunii mai dar cred ca se pot (puteau) culege si in iunie…depinde de zona…

Raspunde
Nicolisha 23 iunie 2009 - 14:02

Eu nu inteleg un lucru: cat trebuie fierte nucile? Sora mea tocmai prepara dulceata si-mi zice ca dupa 10 minute de fiert, nucile sunt inca tari, de nu-ti intra dintii prin ele 😀
Si inca ceva… la cat timp dupa terminarea dulcetii, se poate manca? Eu abia azi o s-o fac, dar deja mor de pofta sa o mananc :))

Raspunde
Anonymous 17 iunie 2009 - 15:07

in ce perioada trebuie culese nucile, daca esti draguta sa-mi spui… multumesc

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 11:18

Esti o draguta, Marina!!! 🙂
Multumesc mult pentru cuvintele frumoase…ma bucur ca ma urmaresti 🙂
Tin pumnii cu dulceata! 😉
Multi si dulci pupici!!!

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 11:13

Victoria draga, astept cu mare emotie sa pui in scena uimitoarea dulceata 🙂
Pupici pana imi dai de veste!!! 😛

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 11:07

Mersi fain, Vicky!!! Te pupam si eu si ajutorul meu mic! 😛

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 11:05

…hi, hi, Alex, cu cata claritate m-am revazut pe mine in tabloul descris de tine… 😛
Eu in noaptea aia am avut cateva episoade onirice cu nuci si coji de nuci taiate…
…mii!!! :)))
Te pup pentru ca ti-a placut „experimentul” meu dulce!

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 10:50

Meli, de-abia astept sa o pregatesti!!! 🙂 …sint sigura ca-ti va iesi minunat!
Spor la treaba, draga mea! 🙂

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 10:48

Lissa draga, ce mult ma bucur ca ii cunosti gustul minunat 🙂
…si pe mine m-a cucerit!!!
…si-acum nu-mi vine sa cred ca nu am incercat-o pana acum :))
Multi pupici!!!

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 10:44

Danelutza, ai pus-o la treaba pe mami?! 😀 …sa zic bine-ai facut?! 😛
Oricum, si eu am sa mai fac cateva borcanase si-atunci esti invitata mea! 🙂
Pupici!!!

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 10:41

Carmen, ma bucur mult ca ti-am reinviat amintiri atat de placute… 🙂
Te pup pentru aprecieri si te mai astept pe la mine! Pupici dulci!!!

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 10:34

Cami draga, ce ti-am facut?!?! 😛
Cand vii in tara, te-astept cu un borcan maaare, maare de dulceata! 🙂
…ca asa mi-am propus, sa mai fac macar o tura inainte de a fi prea „trecute” nucile…
Multi pupici!!!

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 10:30

Julia, te invidiez pentru faptul ca stiai cat de grozava e dulceata asta! 😛
…eu (de-abia) acum am gustat-o pentru prima oara…
Te pup!!!

Raspunde
Laura 12 iunie 2009 - 10:26

Multumesc frumos, Tatiana! 🙂 …mi-am dorit foarte tare (si de prea mult timp :P)…sa incerc dulceata asta renumita, mai ales ca avem un nuc mareee si apetisant in curte… :))
…de-acum, ca mi-am facut curaj, am s-o prepar in fiecare an si in proportii uriase! 😀

Raspunde
Marina 11 iunie 2009 - 13:03

super Laura 🙂 Felicitari pt reteta si pt toate minunatiile pe care le postezi pe aici … iti citesc blogul de mult, exact acum am gasit un nuc care are fructele ca ciorchinii de struguri si mi-a dat idei 😀 te pup dulce

Raspunde
Victoria 11 iunie 2009 - 12:54

Mmmmmmmmmm ,arata superb.Deci acum se culeg nucile pentru dulceata.Cred ca o sa culeg si eu cateva sa fac ,ca tare mi-ai facut pofta.Si o sa fac dupa reteta ta.

Raspunde
Vicky 11 iunie 2009 - 10:13

Foarte frumos, mai ales ca ai avut un ajutor de nadejde, este absolut dementiala dulceata de nuci verizi, felicitari totul a decurs perfect.

Raspunde
Alex 11 iunie 2009 - 01:46

Oau, asta da delicatesa.
Am facut si eu odata, cu vreo 4 ani in urma, dar n-am avut parte de blog cu fotografii, si mereu reciteam reteta, mirandu-ma de cerinte :)) Cum, asa mici si le mai si curat? Sigur n-am aruncat ce ce era mai bun?
Si intr-adevar, a durat un secol pana le-am descojit pe toate, una cate una, ca o Cenusareasa masochista
Pana la urma a iesit minunea, putin zaharisita, dar absolut de-li-cioasa
Salutari, mersi pentru fotografii 🙂

Raspunde
Melianda 10 iunie 2009 - 21:10

Laura e una din dulceturile mele preferate…si eu sper sa-mi fac cat de curand rost de nuci si iti urmez reteta..cand o prepar te anunt si succes in continuare!
o Seara buna iti doresc!

Raspunde
Lissa 10 iunie 2009 - 20:59

Lauraaa,e super super delicioasa!
Mama face in fiecare an..bine-nteles ca si pt mine si pt sora’mea,noi nu avem rabdare pt dulceata asta ,dar…o savuram cu placere!
..si ce ajutor de nadejde ai avut,frumusel drag si scump,pupici!

Raspunde
Daniela 10 iunie 2009 - 18:09

Si… atit ?! Borcanelul pentru mine unde e ?! Uite-acum dau telefon la mama sa o pun la treaba. Foarte buna dulceata, mama ce pofta mi-ai facut…

Raspunde
Carmen 10 iunie 2009 - 18:01

Am si uitat de aceasta dulceata…dar cind am vazut-o aici la tine,parca i-am simtit iar gustul…
Iti urmaresc de mult blogul(Felicitari!)cu multe,multe retete interesante si apetisante…
…dar…mai vin la tine pe blog ca sa trag cite o plimbare,cu voi, prin Timisoara…multumesc mult pentru ea…

Raspunde
Cami -Camila-Witt.... 10 iunie 2009 - 17:51

Laura, inghit numai in sec si salivez la nebunie. Ma crezi ca nu am mai mincat asa bunatate de minim 15 ani de zile.Sti cit de mult tre buie sa-ti multumesc ca ai venit cu aceasta reteta. 1000 de pupici. Cami

Raspunde
julia 10 iunie 2009 - 17:27

wow Laura…preferata mea.Felicitari si un pupic mare mare pentru reteta*-*!

Raspunde
tatiana 10 iunie 2009 - 16:26

Cata migala. Te admir pentru ca ai avut rabdarea asta de fier sa faci dulceata. Sunt o fana daca pot spune asa a artei culinare, in special a prajiturilor dar de dulceturi mie groaza. Arata spectaculos ce ai fc tu acolo:)

Raspunde
1 2

Dă-i un răspuns lui Mada Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.