Dulceata de dovlecei

9 comentarii

De vreme ce anul asta am batut recordul la dulceata, gem, peltea, etc, am zis sa incerc si ceva mai putin clasic :P, cum ar fi aceasta dulceata de dovlecei, fenomenala de altfel!!!!! Daca o faceti si ajungeti sa va serviti prietenii, nu vor ghici nicidecum despre ce e vorba. Mie, una, mi se pare absolut geniala, dovleceii fiind atat de accesibili, mereu.

Revin cat de curand si cu compotul fals de dovlecei, supranumit pe buna dreptate compot de ananas romanesc, caci aduce incredibil de mult la gust cu unul.

Ingrediente:

– 1 farfurie adanca plina cu dovlecei taiati cubulete (cca.1, 500 kg )
– 1 kg. zahar
– 300 ml. apa
– zeama de la o lamaie mica
– 1/2 baton de vanilie

Mod de preparare:
Se curata dovleceii de coaja si se seminte, se taie cubulete si se pun in apa clocotita (cat sa le acopere bine). Se lasa la fiert cca. 5 minute. Se scurg intr-o strecuratoare.
Se umple din nou oala cu apa (apa din prima tura de fiert o aruncati) si se lasa pana cand da in clocot. Se pun din nou la fiert cubuletele de dovlecel in apa clocotita timp de 5 minute. Se strecoara iar si se tec sub un jet de apa rece; se lasa apoi in strecuratoare sa se scurga.
Se fierbe zaharul cu apa (300 ml.) timp de aprox. 25 de minute, la foc mic (daca focul e mare, exista riscul ca spuma sa erupa :D) sau pana cand vedeti ca siropul s-a „legat”. Se ia spuma ori de cate ori este nevoie.
Se adauga apoi dovleceii si batonul de vanilie. In lipsa lui, puteti adauga 3, 4 pliculete de vanilie, dar atunci va trebui sa mai reduceti din cantitatea totala de zahar.
Se lasa dulceata sa fiarba la foc mic inca vreo 15-20 de minute, dupa care se adauga zeama de lamaie. Se lasa sa dea in clocot si se da cratita deoparte.
Se pune dulceata calduta in borcane care se inchid ermetic si se depoziteaza in camara.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

9 comentarii

Iluta 25 iulie 2015 - 23:35

Am savurat aceasta reteta in trecut, preparata de bunica mea. Este fenomenala. Nu am intrebat-o pe ea cum o face, insa am incercat aceasta reteta. Am fiert-o mult mai mult, dublul timpului pt. ca nu se lega. In final, nu a iesit cu suficient sirop cat sa acopere cubuletele in borcane… 🙁 Cum sa o repar? La gust e buna ca a bunicii mele…

Raspunde
Georgeta Violeta 2 noiembrie 2012 - 12:06

Foarte buna. Multumesc, facuta.

Putin cam dulce dupa gustul meu dar e ok. am facut-o de 2 ori pentru ca prima data taiasem dovleceii foarte mici. Multumesc pentru reteta.

Raspunde
Anonymous 29 iulie 2012 - 14:09

Se poate face din orice fel de dovlecei. Eu am facut din cei vernil, roamanesti pentru ca sunt mai accesibili. E delicioasa!Angi

Raspunde
Anonymous 3 noiembrie 2011 - 09:41

Am si eu o intrebare … ce fel de dovleac pot sa folosesc? Multumesc pentru raspuns! Ioana

Raspunde
Ade 3 noiembrie 2011 - 00:16

Arata superb…cred ca si la gust e deosebita. Astept cu interes compotul, poate reusesc sa-l fac cat se mai gasesc dovlecei.

Raspunde
maria 2 noiembrie 2011 - 21:26

duceata de dovlecei chiar suna bine

Raspunde
Anonymous 2 noiembrie 2011 - 15:12

Laura dar dovleceii sunt cu coaja verde inchisa sau acel verde pa lcum ai gasim in romania? (ioana)

Raspunde
Laura 1 noiembrie 2011 - 16:41

Nati draga, nu numai ca un decor din bucatele de dovlecei ar arata minunat dar ar fi si gustos tare 😛
Bucatelele sint ferme, deci le poti folosi fara probleme 😉

Raspunde
Nati 1 noiembrie 2011 - 15:11

Ce culoare frumoasa are dulceata asta, oare merge sa ornezi un tort cu bucatelele de dovlecei sau sint prea moi?

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Laura Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.