Cuib de viespi

Aceasta reteta de cuib de viespi este una absolut delicioasa si face parte din categoria Retetele bunicii, si ale mamei mai nou πŸ˜› , cele care ne-au indulcit copilaria, alaturi de „saviecute” si Greta Garbo, asa ca va invit cu mare drag sa le incercati (e incredibil dar adevarat: la baza tuturor sta acelasi banal aluat cu drojdie).
Zilele astea, tati meu drag a mai intinerit cu un an, asa ca noi, fetele, i-am planuit o surpriza, de care s-a bucurat nespus.Β Te pupam tati, sa ne traiesti o mie de ani, sa fii sanatos si pus pe sotii, ca-ntotdeauna, si sa-ti dea bunul Dumnezeu putere sa-i povestesti in fiecare zi lui Bogdi cum se-nvartesc planetele prin univers…

 

Ingrediente:

Maia:
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)
Aluat:
  • 600 g faina
  • 250 g unt (80%grasime) sau 200 g margarina
  • doua linguri mari de smantana (acra, pentru gatit)
  • 2 galbenusuri
  • un varf de cutit sare
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura rasa untura de porc (optional)
Umplutura de nuca:
  • 250 g nuca
  • 200 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 2 albusuri

 

!!! De retinut: Cuiburile de viespi facute in Banat sunt diferite de varianta arhicunoscuta, cu aluat bine crescut si pufos, ca de cozonac. Reteta noastra de familie seamana mai mult cu niste fursecuri cu nuca, crocante la exterior si moi la interior, cu umplutura multa πŸ˜€

 

 

Mod de preparare:

Pentru maia, se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine. Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Daca nu aveti drojdie proaspata la indemana, puteti folosi un pliculet de drojdie uscata (7 grame), pe care il amestecati direct cu faina.

In continuare, pentru aluatul cuiburilor de viespi, se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua. Se adauga smantana, un praf de sare, zahar si galbenusurile. Se adauga apoi untul, incalzit putin la microunde si untura, daca aveti, ea avand rolul de a fragezi aluatul. Se framanta bine aluatul. Se acopera si se lasa la dospit langa o sursa de caldura.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru umplutura de nuca, se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul (puneti deoparte 2, 3 linguri de zahar). Cand zaharul se topeste, se adauga nuca macinata. Se amesteca bine si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma+ zaharul pus deoparte.

Se imparte aluatul in 4 parti; se intind foi care se umplu cu compozitia de nuca. Se ruleaza si se taie din aluat bucati potrivite, care se pun la copt pe o tava mare (de aragaz) tapetata cu hartie de copt. Se coc cca. 20-25 de minute, dupa care se dau, fierbinti, prin zahar pudra.

Sunt nemaipomenite!!!

La noi, sunt nelipsite de sarbatori, asa ca voi reveni cu un later edit, prin decembrie :))

Pana atunci, insa, va urez pofta buna!!!