Cremsnit (crempita)

Nu stiu sub ce denumire cunoasteti voi desertul acesta divin, dar la noi in Banat i se spune crempita 😛 Am lasat in titlu, insa, denumirea de Cremsnit, pentru ca se pare ca majoritatea pofticiosilor asa il cunosc…desi il puteti gasi si sub numele de cremes! 
O alta varianta ar fi acest cremes foarte rapid si foooarte „inteligent” :))

Crempita pe care v-o arat astazi este (aproape) instant, pentru ca se folosesc foi din comert, gata facute, dar mi-am propus sa imi inving lenea 😀 , si sa va aduc reteta completa, cu foi de casa. Crema de vanilie din reteta, insa, este mai mult decat delicioasa si este cea adevarata, „cheia” reusitei acestui desert minunat!

Pofta mare va doresc!!!!!

 

Ingrediente:
  • 1 pachet foi de cremsnit (cu doua foi)
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 100 g amidon (sau 50g amidon+50g faina)
  • 1 litru lapte
  • 1 pastaie de vanilie sau 2 lingurite zahar vanilat
  • 200 g unt (80% grasime)
  • zahar pudra

 

Sfat: puteti inlocui amidonul cu faina.

 

Mod de preparare:

Pentru crema, se pune laptele la fiert cu vanilia, la foc mic. In acest timp, se bat albusurile cu zaharul (cu mixerul) pana se obtine o spuma tare si lucioasa; se adauga pe rand galbenusurile si apoi amidonul sau faina. Aceasta compozitie se toarna peste laptele care fierbe, amestecand bine cu o lingura mare de lemn.

Se amesteca in continuare pana ce compozitia se ingroasa. Aveti grija sa nu se arda, amestecati intruna! Daca totusi se intampla asta, se rastoarna imediat compozitia intr-o alta cratita, fara sa se razuiasca arsura.

Cand crema este groasa bine, se ia de pe foc si se pune untul taiat in cubulete, amestecand pana se absoarbe totul. Se omogenizeaza si se obtine o crema lucioasa.

Crema se lasa la racit la temperatura camerei, acoperita cu folie transparenta (folia sa atinga crema, ca sa nu faca pojghita) si apoi se pastreaza in frigider cateva ore bune, desi eu va indemn sa o lasati peste noapte, sa se intareasca.

La final, se pune crema intre cele doua foi (cumparate), se ambaleaza bine in folie alimentara si se da la frigider. La servire se pudreaza cu zahar. Se taie cu un cutit foarte bine ascutit.

Un sfat important: Daca vreti sa-l feliati si mai usor, taiati dinainte foaia de deasupra in patrate si asezati-le apoi cu grija peste crema. Cand veti felia cremesul, veti urmari taieturile deja facute.

La mine n-a mai fost nevoie, s-a taiat perfect. Perfect si delicios! 😀

 

Pozele vechi 🙂

 
Delicios!!!
Reteta adaptata dupa Neta