Cremsnit (crempita)

Nu stiu sub ce denumire cunoasteti voi desertul acesta divin, dar la noi in Banat i se spune crempita šŸ˜›Ā Am lasat in titlu, insa, denumirea de Cremsnit, pentru ca se pare ca majoritatea pofticiosilor asa il cunosc. Mai exista si o alta varianta, ce apare sub numele de cremes, un cremes foarte rapid si foooarteĀ „inteligent” šŸ˜€

Pofta mare va doresc!!!!!

 

Ingrediente:
  • 1 pachet foi de cremsnit (cu doua foi)
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 100 g amidon (sau 50g amidon+50g faina)
  • 1 litru lapte
  • 1 pastaie de vanilie sau 2 lingurite zahar vanilat
  • 200 g unt (80% grasime)
  • zahar pudra

 

Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert cu vanilia, la foc mic. In acest timp,Ā se batĀ albusurile cu zaharulĀ (cu mixerul) pana se obtine o spuma tare si lucioasa;Ā se adauga pe rand galbenusurile si apoi amidonul.Ā Aceasta compozitie se toarna peste laptele care fierbe, amestecand bine cu o lingura mare de lemn. Se continua amestecarea pana ce compozitia se ingroasa. Aveti grija sa nu se arda, amestecati intruna!Ā Daca totusi se intampla asta, se rastoarna imediatĀ compozitia intr-o alta cratita, fara sa se razuiasca arsura.
Cand crema este groasa bine, se ia de pe foc si se pune untul taiat inĀ cubulete, amestecand pana se absoarbe totul. Se omogenizeaza si se obtine o crema lucioasa.

Se raceste la temperatura camerei, acoperita cu folie transparenta (folia sa atinga crema, ca sa nu faca pojghita) si apoi se pastreaza in frigiderĀ cateva ore, sau chiar peste noapte, sa se intareasca. Se pune intre foi (cumparate), se ambaleaza bine in folie alimentaraĀ si se da la frigider. La servire se pudreaza cu zahar. Se taie cu un cutit foarte bine ascutit.

Daca vreti sa-l feliati si mai usor, taiati dinainte foaia de deasupra in patrate si asezati cu grija peste crema. Cand il feliati, urmariti taieturile facute. La mine n-a fost nevoie, s-a taiat perfect. Perfect si delicios! šŸ˜€

 

Pozele vechi šŸ™‚

Ā 
Delicios!!!
Reteta adaptata dupa Neta