Cozonac cu prune la tava
Sper sa nu va plictisesc prea tare cu inca o prajitura cu prune, dar e atat de buna, si ma bucur asa mult ca am reusit sa o surprind si pentru voi, caci am mai facut-o o data, acum ceva ani buni, cand Cipi meu era catana (banatenii stiu despre ce vorbesc 😀 ) …adica soldaaaat al patriei!!!!!!!
Tin minte ca s-a dat o mare batalie pentru capturarea unei bucati din delicioasa prajitura (erau cam multi, hi, hi…)
Sper sa va placa!!!
Ingrediente pentru cca. 20 de bucati:
Pentru aluatul dospit:
– 500 g. faina
– 1 cub drojdie proaspata
– 50 g. zahar
– 250 ml. lapte caldut
– 80 g. unt
– 2 oua
– 1/2 lingurita sare
Pentru umplutura:
– 1, 25 kg. prune
– 100 g. zahar
– 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare aluat:
Se cerne faina intr-un castron incapator; se face o gropita la mijloc. Se zdrobeste drojdia intr-un bol si se presara deasupra o lingura de zahar. Se toarna laptele caldut si se amesteca impreuna cu putina faina de pe margine. Se lasa sa creasca maiaua 20 de minute:
Se adauga in gropita untul moale, restul de zahar si sarea:
Toate ingredientele se framanta si se lasa sa creasca aluatul 30 de minute:
…la soare, in gradina, creste mai frumos 😛
Finisarea:
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Prunele se spala, se sterg, se taie in doua si se golesc de samburi. Se framanta aluatul si se intinde intr-o tava unsa in prealabil cu grasime sau tapetata cu hartie de copt. Se inteapa cu o furculita din loc in loc:
Se aseaza apoi prunele ca tiglele pe acoperis, sau simplu, unele langa altele, cum am facut eu 🙂
Zaharul se amesteca impreuna cu scortisoara:
…si se presara uniform peste fructe:
Se lasa sa mai creasca aluatul 10 minute.
Prajitura se coace cca. 25 de minute:
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar (daca reusiti 😛 )
Se feliaza dupa plac, in bucati mai mari sau mai mici:
Serviti cu frisca batuta:
Aluatul dospit face ca blatul sa fie foarte pufos, iar prunele dulci si zemoase te imbie la inca si inca o portie :)))
Sa aveti pofta!!!