Cozonac cu mac si prune

14 comentarii

 

Cozonac cu mac si prune, o reteta care combina, cu mare succes, as zice 😀 , o „mana” de aluat dospit cu mac macinat si prune proaspete! Un dulce de toamna tarzie, aromat si delicios!!!

 

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Aluat de cozonac:
  • 375 g faina
  • 1 plic drojdie uscata (7 g)
  • 3 galbenusuri
  • 100 g unt moale
  • un praf de sare
  • 40 g zahar
  • 150 ml lapte caldut
Umplutura:
  • 125 ml lapte
  • 75 g mac macinat
  • 1 lingurita amidon
  • 1/4 lingurita scortisoara
  • 1 galbenus
  • 750 g prune
  • 3 linguri peltea topita
  • 50 g nuci prajite si macinate

 

Mod de preparare:

Se framanta un aluat de cozonac din faina, drojdie uscata, 3 galbenusuri, unt, un praf de sare, 40 g zahar si 125 ml lapte:


Se acopera si se lasa sa creasca 40 de minute la loc cald si ferit de curenti de aer:


Se dau in fiert cca. 150 ml lapte cu un praf de sare. Se adauga mac si se da in fiert.
Se amesteca amidonul cu putina apa si se inglobeaza in compozitie; se da in fiert si se lasa sa se racoreasca. Se inglobeaza 1 galbenus si scortisoara:


Cuptorul se incinge la 200 grade C. Se intinde o foaie de aluat de 40×30 cm:


Se taie longitudinal in 3 fasii la fel de groase. Compozitia se mac se adauga cu grija, pe lung, in mijlocul fiecarei fasii..data viitoare am sa folosesc spritul (poche-ul) de bucatarie:


Marginile de aluat se ung cu putin lapte. Se pliaza fasiile deasupra macului:


Se fac rulouri de 45 cm. si se aseaza pe o forma de tarta unsa (diam. de 30 cm sau mai mare) in forma de melc, cu partea lipita in jos. Se curata prunele si se strecoara in spatiile dintre fasiile de aluat…asa zice reteta dar eu, cum tocmai ne venisera niste musafiri, m-am grabit sa infasor rulourile de aluat, unul in continuarea celuilalt asa ca nu am mai obtinut „sinele” alea bine delimitate in care trebuia sa asez bucatile de prune…asadar, va readuc in atentie motto-ul meu preferat, dupa care iata, uneori nu ma ghidez nici eu: graba strica treaba!!! 😛

…in final, a aratat asa:



Fasiile de aluat se ung cu lapte si se coace totul timp de 40 de minute:


Intre timp, se amesteca nucile prajite si macinate impreuna cu 30 g zahar.
Se unge cu peltea cozonacul si se adauga crantul de nuci deasupra.
Se feliaza si se mananca cu maaare pofta :))

P.S. Daca tineti aluatul cateva ore sau chiar peste noapte la congelator veti obtine un aluat extaordinar de pufos!!! 😉
Il lasati la dezghetat la temp. camerei si-apoi la dospit ca de obicei.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

14 comentarii

Laura 3 noiembrie 2009 - 21:19

Deea scumpa, te puuuuup tare!!! 🙂
Ma bucur mult ca ai trecut pe la noi, imi era dor de tine!
Sper ca sinteti bine, caci noi dupa cum vezi n-aaaveem treaba :)))
Dupa mini-vacanta lui Bogdi poate reusesc sa-ti mai scriu cate ceva pe mail…sper! 😛
Te pup dulce pana atunci!!!

Raspunde
Laura 3 noiembrie 2009 - 21:10

Mersi fain, Surac, pentru adaugiri! 🙂
Am sa incerc s-o fac saptamana asta, desi sint cam mereu cu Bogdi dupa mine ,ca e-n vacanta :))
Poate ma ajuta si el…la mancat cu siguranta, hi, hi…

Raspunde
Laura 3 noiembrie 2009 - 21:07

Cristina, tu ma prea-rasfeti cu laudele tale 😛 …da’ m-as bucura daca l-ai incerca!!!
Te pup!!!

Raspunde
Laura 3 noiembrie 2009 - 21:06

Mutfakistan, I’m so happy that you like my recipes!!! 🙂
Thank you for your compliments!
You are always welcome to my blog!!!

Raspunde
Deea 1 noiembrie 2009 - 21:19

Buna Laura, da cate bunataturi pe aici….
Am trecut sa te salut …sa stii ca nu te-am uitat , numai ca am foarte putin timp liber de cateva luni incoace sii… intru rar pe net.Pusici la intreaga familie.li

Raspunde
Surac 1 noiembrie 2009 - 13:27

Astept cu nerabdare Pizza….
Drojdia uscata 1 plic la 1kg.Dar se tine mai mult la dospit.Apa sa fie calduta nu calda cand pui drojdia uscata, separat o ti zece minute.
Daca faci placinta atunci drojdia se dizolva in putin lapte caldut.Mult noroc …

Raspunde
cristina 1 noiembrie 2009 - 05:00

Laura pofta este enorma!Daca as putea pe cuvaant ca las papa acum insa astept sa am si eu ceva timp liber si sa imi trimita si mie mama unele ingrediente din tara si cu siguranta ca o sa il papicim
Ce mai tura-vura….esti un adevarat chefe! poooooop

Raspunde
MUTFAKISTAN 31 octombrie 2009 - 15:45

Cok guzel bir tarif nefis gorunuyor
tesekkurler
Sevgiler

Raspunde
Laura 31 octombrie 2009 - 12:14

Fooooarte de folos secretele pe care mi le-ai impartasit, Surac drag, multumesc mult!!! …tare ma intereseaza tot ce e in legatura cu drojdie si aluaturi de genul asta. Daca ai ceva ponturi si despre drojdia uscata (granule) ti-as fi mai mult decat recunoscatoare.
La noi, din pacate, nu am prea gasit faina buna (doar Boromir)…chiar zilele trecute cautam faina de gris pentru o alta reteta si nimic 🙁
…poate ca nu am cautat eu unde trebuie…
Am sa incerc pizza asa cum ai spus tu, poate chiar astazi 😛
Imi doresc atat de mult o pizza cu blat pufos dar subtire, sper sa imi iasa asa…dar si daca nu, sint sigura ca ma vei lumina si in privinta asta :))
Mii de multumiri pentru ca imi esti alaturi!!!!!!!!!!! Ma simt super-rasfatata fiindca ai incredere in mine! 🙂

Raspunde
Surac 31 octombrie 2009 - 03:11

La aluat cu drojdie sunt niste reguli;foloseste intodeauna doua feluri de faina, fina si dura,drojdia dizolvata in lapte(obligatoriu tot ce faci dulce),dar la paine nu.Regula la aluat dospit e intodeauna (lichidul se pune jumatate, cat este faina ca sa iasa aluat moale i pufos).Framantatul aluatului depinde de ce produs faci.Faina sa nu fie rece si sa fie cernuta, sau cum se mai spune.La alut de pizza e un secret sa ti minte :1kg faina(ungureasca)sau alta de aceasi calitate, nu cu trei de zero,15gr drojdie,20gr sare naturala (nu iodata),1 ligurita de zahar,70 ml ulei de masline,450 ml apa.Intodeauna aluat de pizza se face cu o zi inainte se imparte la cate pizza faci(bile),se tin bilele 1 ora la dospit la temperatura camerei(acoperite cu nailon), dupa care se ung cu putin ulei se pun pe o tava unsa se acopera cu nailon si se tin la frigider pentru a doua zi.Cand faci pizza, intodeauna dupa ce intinzi aluatul de pizza il ungi bine deasupra cu ulei,dupa aia poti sa pui sos,mozzarela(cascaval)si restu ce pui.Sa ti minte; nu e bine sa pui sare niciodata impreuna cu drojdie ci sa adaugi dupa ce ai ametecat drojdia cu faina,pentru ca sare nu se impaca bine cu drojdia si afecteaza la crescut.Daca vrei cand tai pizza sa se intinda mozzarela sau cascaval, secretul e ca inainte de a fi gata pizza cu un minut pui bucati de cascaval sau mozzrela(le rupi cu mana)si le pui si ti un minut.Cred ca o sa devi specialista.Principalu lucru e sa-ti placa ce faci(la tine nu se pune problema dupa cum vad eu) restu vine de la sine.O faina buna poti sa verifici pe loc(pui o lingura de faina in mana si strangi pumnul in momentul cand desfaci pumnul faina trebuie sa ramana adunata bulgar, daca se imprastie imediat, nu e de calitate,Boromir e destul de buna restu nam gasit in Banat numa ungureasca.Sper ca nu te-am plictisit dar am ochi format sa observ un om care are (Darul de a face,frumos si ordonat)Bafta… …

Raspunde
Laura 30 octombrie 2009 - 22:25

Wow, Daniela, ca ma bucur!!!!! Te pup pentru promptitudine 😛
Il poti face si fara prune, daca nu gasesti…e foarte bun si-asa! 🙂

Raspunde
Daniela 30 octombrie 2009 - 22:20

Imm ce bine arata!!!Il voi incerca si eu ,sa cumpar macul si il fac.

Raspunde
Laura 30 octombrie 2009 - 20:33

Ihiiiii, ce fain imi incep eu weekendul!!!!!!!!!!! :))
Mima, daca o sa apar cu cat mai multe retete din astea, de care inainte fugeam, hi, hi…adica cu drojdie si chestii care-mi pareau cam complicate…e numai vina ta!!! 😛
Mersi fain, din toata inima ma bucur de ceea ce mi-ai scris…cuvintele tale sint magice!!! 🙂

Raspunde
Surac 30 octombrie 2009 - 18:50

Dupa cum arata, cred ca nu trebuie mare pofta ca sa mananci,Super….
Acuma daca tot stau acasa, imi place sa urmaresc recete faine, Bravo…
Daca continui asa ai sa ajungi sa faci tu recete singura, din mai multe retete alegi te iti place si inventezi tu. Eu astept sa vad si asta.Vad ca esti indemnatica,lucri curat si frumos estetic cea ce conteaza mult. Ceva ce arata bine e imposibil sa nu fie gustos,Bravo sustinere ai.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.