Ingrediente:
– 1 dovlecel mare sau 2 potriviti
– 1 lingura sare
– 1 ceapa mare
– 1 ceasca (de cafea) cu lapte
– 2 linguri faina
– 2, 3 linguri otet
– 1 lingurita zahar
– sare, piper dupa gust
– 1 legatura marar
Mod de preparare:
Se curata dovlecelul de coaja, se taie in jumatate pe lungime; se curata de seminte (daca e nevoie) si se da pe razatoarea mare. Se sareaza (lingura sa fie rasa) si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.
Se curata ceapa si se taie marunt. Se caleste in ulei fierbinte pana devine lucioasa. Se amesteca des, sa nu se arda. Se adauga dovlecelul bine scurs si se amesteca bine. Se mai lasa la calit cca. 1 minut, dupa care se „stinge” totul cu 100 ml. supa de pui sau apa. Se acopera cu un capac si se lasa cateva minute, amestecand din cand in cand.
Se presara mancarea cu faina si se amesteca bine. Se adauga laptele rece si se lasa la calit, la foc moale, tot cu capac, pana cand se inmoaie dovlecelul. Daca dovlecelul e tanar, se face foarte repede. Se adauga sare si piper dupa gust, si un pic de apa (2-3 linguri), din cand in cand, pana e gata.
Se toaca mararul si se adauga mancarii; se mai lasa sa dea cateva clocote, se adauga otetul si lingurita de zahar si se da deoparte.
Se serveste langa carne, cartofi…orice va place. Se poate manca si ca fel unic, cu paine proaspata si-o lingura de smantana, fiind foarte gustoasa!!!!
P.S. Daca nu va place mararul in mancare (eu il ador!), adaugati in locul lui 1, 2 catei de usturoi, sau daca totusi va place, dar nu vreti sa-l vedeti desirat pe-acolo :P, legati-l cu ata si lasati-l la dinstuit impreuna cu dovlecelul, dupa care il scoateti, si toata lumea e fericita :)))
11 comentarii
foarte tare reteta si cred ca va fi si delicios ce neai recomandta multumim
o lingura de sare mananc in 2 ani.
Maria, ma bucur mult ca ciuspaisul meu ti-a atras atentia. Daca il vei incerca, iti va placea cu siguranta, totul este sa citesti cu atentie reteta 🙂 …lingura de sare, rasa, cum am mentionat, se foloseste doar pentru a "inmuia" dovlecelul, cum de altfel se procedeaza si cu castravetele de la Tzatziki, etc. Legumele cat si pestele, desi poate nu crezi (esti tanara si incepatoare, nu ai mai facut tu pana acum chestii din astea :P, te inteleg) isi trag doar atata sare cat au nevoie. Dovlecelul in cauza se strecoara, asa ca in final, crede-ma, mare parte din lingura aia (rasa) de sare dispare 🙂 Daca mai ai nelamuriri, scrie-mi. Iti raspund cu drag.
Eu fac ciuspaisul fara lapte, faina, otet si zahar. Calesc doar ceapa si dovlecelul ras iar la urma pun marar. La sfarsit cand este gata adaug multa smantana in farfurie si e absolut delicios.
nu am incercat,dar cred ca merita pare a fi ceva special
oooooo , si eu fac acest „CIUSPAIS” de dovlecei , e delicios!!
arata delicios! trebuie sa-l incerc si eu. Multumim, Laura!
vazut si facut 😀 o singura data am mai facut dovlecel si atunci cu smantana..muuulta smantana, si nu prea mi.a placut.asa cu lapte a fost delicios!!i si in sfarsit ne.au iesit si noua cartofii aurii! 🙂 multumim pentru idee! 🙂
Super bun ciuspaisul !!!Am facut si eu zilele acestea, asa ca sa-mi iau ramas bun de la vara.
La mama il mancam si cu bundas (friganele alias paine prajita cu ou)
Offf, imi pare rau ca am descoperit blogul tau! Numai retete delicioase ne prezinti:)
mmm, niciodata nu am savurat asa ceva dar chiar ma tenteaza sa incerc!