Ingrediente:
- 400-450 g ciuperci pleurotus
- 1 1/2 litri apa
- 2 bucati gogosar rosu
- 1 morcov mare
- 1 ceapa mare
- 4, 5 linguri ulei
- 150-200 g smantana (acra, fermentata)
- 2 catei de usturoi
- 1 galbenus (de la un ou mare)
- 2-3 linguri otet
- sare, piper
- 1 ardei iute (optional)
Mod de preparare:
Se curata ceapa si se taie marunt; se curata morcovul si se rade pe razatoarea mica (eu am maruntit totul la robot). Gogosarul murat se taie felii (mici). Se calesc legumele in ulei pentru cca. 5 minute, dupa care se adauga apa.
Se spala ciupercile, rapid, sub jet de apa rece (nu se lasa in apa, pentru ca absorb prea multa apa). Palariile se taie in fasii subtiri (ca la ciorba de burta) iar cotorul (sau tulpina) se taie si se marunteste. Eu o toc la robot si o pun la congelator ca umplutura pentru sarmale de post sau pizza de post (desi, daca vreti, o puteti adauga si in ciorba, numai sa fie macinata pentru ca are o consistenta mai atoasa, mai tare, si se fierbe mai greu).
Se adauga ciupercile peste legumele din oala si se lasa la fiert cca. 25 de minute, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se trece usturoiul prin presa si se adauga ciorbei. Se adauga otet si se inlatura ciorba de pe foc.
Galbenusul se amesteca bine cu smantana si cu doua, trei polonice de ciorba; se adauga apoi si restul compozitiei de smantana, treptat, in ciorba si se amesteca intruna (in felul asta nu veti avea surpriza ca compozitia sa se taie)
…pentru exemplificare 😀 , ciupercile pleurotus:
…si bolurile cu ciorba de care-am atarnat, decorativ, cateva inele de ardei iute:
S-aveti pofta asa cum am avut si noi! 😀
Este absolut delicioasa (eu am avut ciuperci proaspete, chiar de la producator 😛 )
Sfat: Puteti folosi la prepararea ciorbei ciuperci champignon in locul celor indicate in reteta, numai ca va fi mai putin aromata.
28 comentarii
Foarte bună ciorba! Reteta e perfecta😊
De când am descoperit-o o fac foarte des. Pitica mea o adora 😊
Buna de tot. Multumim
Absolut delicioasa! Am facut-o si eu si a fost tare buna. Multumim!!
Si eu o voi face, mi se pare atragator si gustos.
Abia astept sa o fac si sa pap,ca dupa cum arata in boluri e bun bun tare.
Super buna o ador :-):-):-):-)
Este cu mult mai bună decât ciorba de burtă. Mulţumim, Laura Sava!
O încerc și eu mâine!!!!!!!!!!!!!!
suuuuuuuper!
Fiica mea cea mare ne-a facut o ciorba de burta falsa de parca chiar era cu burta dar mult mai sanataoasa, a fost exceptionala sa-i de Dumnezeu putere sa o mai faca.Va incerca si sotia mea sau chiar eu sa o facem si noi sa vedem daca iese asa de buna ca fiicei mele Silvia
cred ca e tare buna. abia astept sa o prepar si eu
🙂 Laura, draga, ce ma bucur ca exista aceste mununate retete postate de tine. Tocmai am terminat ciorba si am mancat o farfurie pliiina, dupa care am mai mancat cu polonicul direct din oala. Ciorba e excelenta, multumesc! alexandra.
Laura, am facut-o si eu si mi-a placut mult. Am pus iaurt gras in loc de smantana si a iesit super. Multam fain!
Esti un izvor de noutati culinare.Trebuie sa iti incerc reteta ,deja salivez.Te pup.Daniela
Laura dragă, mi-o doresc de vreo 2 luni. Cum pleurotus n-am găsit decât acum, am făcut o variantă de post:
http://daruindveidobandi.blogspot.com/2011/11/ciorba-tip-de-burta-de-post.html
Mulţumesc enorm de inspiraţie! 🙂
Noi suntem ovolactovegetarieni de cativa ani, insa inainte de aceasta ciorba de burta era preferata mea .Gratie acestei retete ma pot bucura din nou de gustul ciorbei care este mult mai sanatoasa.ESTE FOARTE BUNA!
laura este pentru prima data cand scriu la tine pe blog, desi am facut o droaie de retete de-ale tale …tocmai am savurat minunea asta de ciorba e dementiala multumim esti o adevarata binecuvantare pentru noi
Laura, daca ai timp, mi-ar afce o mare placere sa participi la provocarea lunii mai „Dulce Romanie” 🙂 Te pup!
Oh,da,subscriu si eu.E excelenta ciorba asta.Eu nu fac ciorba de burta ca nu-mi place sa ciupilesc burta,dar asta cu pleuretos e delicioasa.Reteta ce o am eu e aproape ca a ta,daca nu chiar surori.
o idee grozava ! am sa incerc si eu ,desi mie imi place ciorba de burta.
Wow,ce idee grozava! Cu siguranta incerc,pentru ca ciorba de burta este preferata mea.Pupici.
Laura, this soup looks so incredibly tasty! Love your presentation- beautiful photos!
Best wishes,
Tanja
Am facut-o si eu de multe ori … reteta o am si pe blog ;)….merita incercata , este delicioasa !!!
O idee super, sa folosesti pleurotus ca inlocuitor de burta!
Fi sigura ca o voi incerca!
Pe curand.
super,cred ca e delicioasa
Am papat si eu …e tare buna!!!
Am facut-o si eu si e delicioasa! Mai laes pentru cei camine care nu suporta burta 🙂