Cheesecake cu capsuni fara coacere

Nu am urmat niciun tipar prestabilit atunci cand am pregatit acest cheesecake cu capsuni fara coacere, ci am dat frau liber poftelor de moment 😀 In primul rand, ale sarbatoritului, adica ale tatalui meu, a carui zi de nume o sarbatorim poimaine (tati e Ioan, dar el se alinta „Ion-Milion” 😀 ), si-apoi ale nepotului lui, iubirea mea: Bogdan!!! Amandoi au visat creme aromate cu vanilie, fara frisca batuta sau creme la abur, si muuulte capsuni…si de vreme ce pana si blatul de biscuiti a fost pomenit, le-am indeplinit pe loc dorinta. Zic pe loc, fiindca acest tort e cel mai rapid si usor de preparat din toate timpurile!!!!

Sunt foarte fericita ca tati a trecut cu bine peste operatia de acum trei ani si ca e la fel de vesel, de avid de cunoastere (citeste cu nesat carti, reviste, rebusuri 😀 ) iar tolba lui cu glume e chiar cu mult mai plina! Va multumesc tuturor pentru gandurile bune indreptate catre el…si catre noi. Va iubim mult!!!

Sa incercati tortul!!!!! :))

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
Crema mascarpone cu lapte condensat:
  • 500 g branza mascarpone
  • 1 conserva (400 g) lapte condensat indulcit
  • 4 foi gelatina sau 6 g gelatina granule (optional)
Jeleu de capsuni:
  • 400 g capsuni congelate sau proaspete
  • 100 ml apa
  • 1 pastaie de vanilie
  • 80 g zahar (brun)
  • 5 foi gelatina sau 8 g gelatina granule (la plic)
  • 1 lingurita zeama de lamaie

 

!!! Inainte de toate, vreau sa va spun sa alegeti cu grija laptele condensat. Sa fie la conserva, nu la sticla sau la cutie, pentru ca ala e pentru cafea si e prea lichid (chiar daca e deja indulcit). Un lapte condensat bun e gros, ca un caramel. Daca nu gasiti, mai bine-l faceti in casa. Aveti doua linkuri mai jos (cu rosu).

De asemenea, aveti grija la branza Mascarpone! Ideal ar fi sa fie cat mai grasa, dar daca vedeti ca e mai apoasa, va sfatuiesc sa folositi foi de gelatina, atat cat am mentionat la ingrediente, ca sa nu aveti surprize! Am avut si eu odata neplacuta surpriza de a-mi vedea tortul destramandu-se…la propriu 😀 Iar daca va ganditi sa il si transportati, atunci chiar e obigatoriu sa folositi gelatina!!!

 

Mod de preparare:

Se unge cu ulei o forma de tort, cu inel detasabil, cu diametrul de 26 cm.

Se maruntesc biscuitii si piscoturile la robot sau se macina cu sucitorul (ii puteti pune intr-o punga). Untul se topeste si se amesteca foarte bine cu „praful” de biscuiti. Se incorporeaza dulceata de capsuni si se amesteca din nou, bine de tot! Compozitia rezultata se preseaza pe fundul formei cu dosul unei linguri. Blatul de biscuiti se pune la frigider pentru cca. 15 minute.

Crema se realizeaza incredibil de usor: se amesteca, cu ajutorul mixerului, branza mascarpone cu laptele condensat din conserva, lasat sa curga incet. Atat! 😛  Daca folositi gelatina, inmuiati foitele de gelatina in apa rece cca. 10 minute, scurgeti-le si topiti-le la microunde cateva secunde sau pe foc foarte mic (nu are voie sa dea in clocot!); amestecati gelatina topita cu 2 linguri din crema preparata si adaugati-o in crema ramasa. Amestecati energic. Daca folositi gelatina sub forma de granule, puneti-o in doar 60-70 ml apa rece, iar cand e gata nu o mai scurgeti ci o topiti si o amestecati cu crema, ca si mai sus!

Crema se toarna apoi peste blatul de biscuiti si se niveleaza. Se pune din nou la rece, pana se pregateste jeleul de capsuni, cca. 30 de minute.

Daca nu gasiti lapte condensat indulcit, puteti incerca aceasta reteta de lapte condensat facut in casaSau acest delicios dulce de leche facut in casa, care e ca un caramel gros!!!

Pentru jeleul de capsuni, se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca e sub forma de foite, se pune in multa apa rece, iar daca e granule, se pune in cca. 100 ml). Se lasa sa se hidrateze aproximativ 10 minute, timp in care se pun capsunile impreuna cu apa si zaharul pe foc (domol) si se lasa pana cand da in clocot iar zaharul se topeste. Se cresteaza pastaia de vanilie si se scot semintele; se pun in jeleul fierbinte si se amesteca foarte bine. Va trebui sa insistati si sa „spargeti” bobitele de vanilie, care sunt prea mari. Se ia oala de pe foc si se adauga foitele de gelatina, scurse bine de apa; se amesteca energic. Se toarna zeama de lamaie si se lasa 2-3 minute sa se racoreasca. Se mixeaza apoi foarte bine cu mixerul vertical, pana cand obtineti o pasta. Turnati jeleul de fructe peste crema alba din forma si nivelati.

Daca doriti sa simplificati si mai mult toata treaba, folositi dulceata de capsuni in locul jeleului de capsuni cu gelatina, pe post de glazura (pupici dulci, Sanda!!! )

Puneti tortul la frigider pentru minim 4 ore sau asa cum fac eu mereu, peste noapte. Se orneaza. Sau nu, cum vreti :))

Asa arata minunatia 😀

Lasati-l la temperatura camerei 15-20 de minute si-apoi feliati-l! Blatul de biscuiti, imediat ce scoateti cheesecake-ul din frigider, este destul de tare si il veti felia mai greu.

…aici am prins un pic de soare:

Mai mult decat delicios!