Cheesecake cu caise

Daca e ceva ce-l bucura nespus pe tati meu drag, pe langa cafeaua de dimineata (de la el am mostenit eu felul in care imi beau cafeaua, adica satios 😀 ) sau cartile pe care le citeste, ori emisiunile lui Morgan Freeman (preferate si de Bogdi 😛 ), ar fi casa in care a crescut si in care locuim si noi astazi. Casa asta, care ii evoca atatea crampeie de viata. Si mai ales gradina, gradina care, pe vremuri, cand parintii lui traiau, era mai mult decat imbelsugata. Noi, din pacate, nu prea facem mare lucru, doar calcam pe urme demult sterse… Livada cu meri, peri, pruni, gutui si, mai nou, caisi (nectarinul ne-a cam parasit) il bucura intr-atat, in fiecare vara, incat se transforma intr-un copil :)) Ma cheama sa fac poze, sa vad cat de tare s-au copt corcodusele, arde de nerabdare sa stranga fructele, care lui i se par intotdeauna prea coapte, desi nu sunt…iar eu ii fac pe plac 🙂 Pentru ca a imbatranit si vreau sa-l vad fericit si impacat. Pentru el am pregatit astazi un cheesecake cu caise, fara coacere, nemaipomenit de bun si aromat, cu caise culese de el, din gradina. I-a placut mult, mult de tot, asa ca sunt fericita!!!

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 150 g biscuiti cu cacao
  • 150 g biscuiti cu vanilie
  • 150 g unt
  • 50 g ciocolata neagra (50% cacao)
Crema de caise:
  • 500 g Quark (cu iaurt)
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
  • 8 foite gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 600 g caise foarte coapte, moi
Caise in sirop:
  • 600-700 g caise intregi, bine coapte
  • 150 ml apa
  • 100 g zahar
Decor:
  • 50 g fistic crud

 

Caisele noastre:

…si tati meu drag, care le culege 🙂

 

Mod de preparare:

Se unge bine cu ulei o forma de 26 cm (baza si marginile).

Pentru blat, se piseaza biscuitii la robot sau se pun intr-o punga si se maruntesc cu sucitorul de lemn. Untul, taiat in bucatele, se topeste la microunde sau la bain-marie; se adauga ciocolata rupta in bucatele si se amesteca energic, pana cand se topeste. Se toarna totul peste biscuiti si se amesteca foarte bine. Compozitia rezultata se rastoarna in forma unsa si se niveleaza cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii). Apasati bine stratul de biscuiti, pentru a fi cat mai uniform. Blatul de biscuiti se lasa la frigider cca. 20 de minute.

Pentru crema, se pune prima data gelatina la inmuiat. Daca folositi foite de gelatina, ceea ce eu mereu va recomand sa folositi atunci cand e vorba despre creme de tort sau prajituri, puneti foitele la inmuiat in multa apa rece, intr-un bol incapator (puneti multa apa, pentru a se putea hidrata foarte bine). Dupa vreo 2 minute, dezlipiti foitele din apa, daca e cazul, pentru ca au tendinta de a se lipi unele de altele. Se lasa apoi sa se umfle cca. 10 minute. Daca insa folositi gelatina la plic, puneti granulele de gelatina intr-un bol micut si turnati peste ele doar 150 ml apa rece. La fel, lasati la inmuiat cca. 10 minute.

In acest timp, se amesteca branza quark cu laptele condensat indulcit, gros ca un caramel, nu din cel pentru cafea, care e foarte lichid (eu n-am avut nevoie de mixer, am amestecat foarte bine cu spatula). Caisele se spala si se fac piure cu mixerul vertical sau se trec prin sita. Am mentionat ca trebuie sa fie foooarte coapte?! Sigur da 😀 Se lasa apoi deoparte.

Se finalizeaza crema: se scurg foitele de gelatina si se topesc, cu grija, intr-un bol micut, la microunde sau la bain-marie. Eu le topesc la microunde, pentru ca imi e mai la indemana si e si cea mai rapida varianta: in nici 10 secunde, foitele de gelatina se topesc perfect! Aveti mare grija sa nu dea in clocot, pentru ca gelatina isi va pierde calitatile de inchegare. Se iau apoi trei, patru linguri din crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se rastoarna in crema ramasa in bol si se amesteca energic. Procedati la fel si cu granulele de gelatina, cu mentiunea ca acestea nu se mai scurg de apa ci se topesc asa cum sunt, cu putina apa ramasa (restul de apa va fi absorbita de granule). La final, se toarna piureul de caise in crema alba si se amesteca cu spatula, usor, de cateva ori, nu mai mult, pentru a crea un efect marmorat.

Se scoate forma cu blatul de biscuiti din frigider; se toarna crema de caise si se niveleaza. Se acopera cu folie transparenta (folia sa atinga crema) si se lasa la frigider minim 4 ore. Eu, ca de obicei, va sfatuiesc sa lasati tortul peste noapte la frigider.

Inainte de servire, preparati siropul din apa+zahar, puse la fiert, la foc mediu, timp de 5 minute. Taiati caisele pe jumatate si puneti-le, pe rand, in siropul fierbinte. Lasati-le cca. 2 minute si intoarceti-le de cateva ori pana le scoateti. Lasati-le sa se raceasca si apoi asezati-le, cat de frumos puteti 😛 ,  pe toata suprafata tortului. Maruntiti fisticul si presarati-l printre jumatatile de caisa. Mai turnati putin sirop peste ele, daca vreti :)))

A iesit o minunatie!!!!!!!

V-am pastrat si voua, credeati ca v-am uitat??? 😀

 

Sfat: Puteti folosi caise in compot, in locul celor proaspete.